2022-12-19
呢間喺大角咀有名嘅甜品店終於載譽歸來,仲要喺屋企附近嘅西營盤重開,二話不說就立馬衝去一試。傳統仙草芋圓呢度嘅三色芋圓全部新鮮自家製,所以食落嘅口感比出面嘅更煙韌,更有咬口。食得出原材料嘅味道。除咗有三色芋圓之外,仲有好多款嘅配料,好似有仙草、白玉、薏米、紅豆、粉菓同埋珍珠。但我太夜去所以珍珠用咗水晶寒天代替。呢碗糖水用料十足,口感味道都好豐富。芒果糯米糍:糯米糍都係呢度嘅特色甜品之一,佢哋只係得星期五六日供應,想食要留意返日子,佢哋有幾款口味,分別係朱古力、芒果同埋榴槤。我哋就揀咗芒果,糯米糍做到皮薄餡靚,有大大舊嘅芒果,清甜又多汁,超滿足。自家沖制菊花普洱冷泡茶食完甜品好啱飲返枝茶清一清口腔,呢度就有自家製嘅菊花普洱冷泡茶,普洱茶解膩消滯一流,加埋菊花清熱,同埋令茶中多添一份菊花嘅清香。
傳統仙草芋圓
芒果糯米糍: