2019-12-15 58 浏览
呢間台式飲品店已經喺我嘅saved list一陣子啦,我個frd住喺附近有得成日飲勁正勁jealous😟今日終於試咗兩款飲品,分別係黑糖珍珠烏龍奶茶同白桃烏龍🥳 平時啲飲品店剩係得黑糖鮮奶或者珍珠奶茶咁樣,呢到就有黑糖珍珠奶茶,滿足晒你兩個願望🤩 黑糖都幾香,珍珠軟得黎有咬口,不過有啲甜😋 奶茶好飲呀,係重奶味個種,襯返啲珍珠😌 另一款: 白桃烏龍係我嘅新寵🍑🍵 第一啖已經飲到個茶底有幾濃,係飲到有回甘嘅感覺🤭 一開始可能未必接受到,但係飲飲下食到啲白桃粒,散發住一陣陣嘅清香,就越飲越好味😍如果你中意飲有茶味嘅水果茶,唔係果汁個啲,你一定會中意呢杯野飲😉▫️黑糖珍珠烏龍奶茶 $26▪️白桃烏龍 $26

▫️黑糖珍珠烏龍奶茶 $26
▪️白桃烏龍 $26
2019-12-13 46 浏览
/花斑茶社🇭🇰/#sa堅尼地城篇 #sa良心小店篇 ➖➖➖西環都係近年來先多左台式飲品店其中一間就係花斑茶社都幫襯過幾次 幾鍾意黑糖珍珠鮮奶加上係良心店 所以會繼續飮🤤另外仲有間分店係尖沙咀啊🙆🏻‍♀️➖➖➖1️⃣大甲芋頭鮮奶 $32 少甜固定冰芋頭味道天然 都幾突出 有少少芋粒鮮奶味濃郁順滑 甜度稍為再降低就好➖➖➖分數: 7.8/10 ➖➖➖2️⃣宇治抺茶紅豆鮮奶 $34 固定冰少糖有三層漸層 賣相更吸引🤤底層係紅豆粒 面層係抹茶鮮奶紅豆粒微甜佔左一大半 硬度適中抹茶有微微嘅回甘 尚算濃郁同樣地甜度稍為降低就更好➖➖➖分數: 7.5/10 ➖➖➖📍花斑茶社
/花斑茶社🇭🇰/

同樣地甜度稍為降低就更好

分數: 7.5/10
📍花斑茶社
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
大甲芋頭鮮奶
2019-12-12 39 浏览
住喺西環附近都唔知原來喺smithfield walk 下面,開咗一間新嘅台式飲品舖。一睇就知佢係一間要被懲罰嘅店舖, 所以今日我都嚟狠狠地懲罰佢。 入到去已經見到有好多人喺度買嘢飲, 不過好嘢係唔怕要等嘅。 看完menu, 見到佢有一個新推出嘅宇治抹茶燕麥厚奶,就忍唔住點咗。 另外亦都幫朋友點咗佢出名嘅烏龍奶茶配芋泥。兩杯都唔算貴,宇治抹茶燕麥厚奶$32,烏龍奶茶配芋泥$31, 好抵飲。佢嘅宇治抹茶,抹茶味好香濃,配埋4.3牛奶, 成個好好飲, 而且佢係 配埋燕麥感覺味道, 濃得嚟又有口感, 比起食珍珠或紅豆都健康, 基本上如果係細食嘅女士,飲完呢杯嘢都可以當代餐唔使食飯。至於佢嘅烏龍奶茶配芋泥,不得不讚佢嘅芋泥係即打 ,又甜又香濃,個人好鍾意芋頭味, 而且佢個烏龍茶底好香,沖嘅奶茶好好飲 ,我個人亦都好欣賞。最後我真係要讚一讚, 幫我落單嘅嗰位姐姐, 生得又靚又溫柔 ,落單嘅時候又介紹埋飲品 最適合嘅甜度同冰度畀我 ,對於我呢啲有選擇困難症嘅人,簡直係一個福音。大家都一齊嚟懲罰下呢間舖頭啦!!!

兩杯都唔算貴,宇治抹茶燕麥厚奶$32,
烏龍奶茶配芋泥$31, 好抵飲。

大家都一齊嚟懲罰下呢間舖頭啦!!!
2019-12-08 43 浏览
Fatbrown 近排係klook 上面買咗好多好多團購券其中一張就係花斑茶社嘅花斑泰茶,價錢真係好平一杯泰茶價錢都只不過係$8花斑泰茶細細間小鋪仔,裝修幾別緻好大隻嘅多啦A夢好搶眼<花斑泰茶$8>呢杯花斑泰茶真係冇得頂味道同埋喺泰國飲嘅一模一樣,奶茶味超級重,仲好滑添泰茶嘅特點系搵返奶同埋煉奶一齊沖,所以都幾甜雖然嗌左半糖,不過都不失泰茶嘅地道味道,煉奶味超級重,加系泰式濃茶裏面勁match $8一杯泰茶真係好好抵,就算冇團購券都係$20左右,咁樣嘅質素都幾抵飲㗎
Fatbrown 近排係klook 上面買咗好多好多團購券

其中一張就係花斑茶社嘅花斑泰茶,價錢真係好平
一杯泰茶價錢都只不過係$8

花斑泰茶細細間小鋪仔,裝修幾別緻
好大隻嘅多啦A夢好搶眼

<花斑泰茶$8>
呢杯花斑泰茶真係冇得頂

味道同埋喺泰國飲嘅一模一樣,奶茶味超級重,仲好滑添
泰茶嘅特點系搵返奶同埋煉奶一齊沖,所以都幾甜

2019-11-04 161 浏览
經過堅尼地城,忽然想飲野,打開OpenRice, 見到有間茶鋪,可以落單自取,加上做Master card 優惠,於是試叫了一杯抹茶味的飲品,飲落味道好濃,下次會再試下其他。
2019-10-31 141 浏览
我唔係一個成日寫食評嘅人,每次只有非常好味而服務又好嘅食店,先值得我花時間去表揚。花斑茶社嘅黑糖珍珠烏龍奶茶,係我覺得全香港最好飲嘅珍珠奶茶,回想起第一次同媽咪一齊初嚐花斑茶社,飲第一啖,我哋兩個即刻瞪大眼叫出嚟:「好濃茶味呀!」黑糖珍珠烏龍奶茶嘅烏龍茶底非常清香,而且珍珠煙韌得嚟一咬即斷,唔會好似膠咁咬好耐先斷,所以肯定消化得到,最重要係難得少有可以走冰嘅茶店,d 冰唔會溝淡晒杯奶茶,啱晒重口味又鍾意飲茶嘅我,簡直係 Perfect!試過一次就會愛不釋手,覺得香港其他我試過嘅珍珠奶茶都係冇乜茶味…每次再去花斑茶社,我都冇再試過其他飲品,因為忍唔住必飲黑糖珍珠烏龍奶茶!今朝喺西環睇完醫生,就買幾杯返公司比同事試吓,坐喺我隔離嘅同事每飲一啖就講一次:「好味!」、「d 茶有回甘㗎!」,另一個坐得遠嘅同事就 Whatsapp 我講咗幾次好欣賞 d 茶味。美中不足係花斑茶社好少分店,唔係咁易買到,我又唔係成日會去西環,所以每次都要隔好耐先飲到一次,真係好吊癮!!!另外,有幾次放工特登由鰂魚涌去西環買飲品再轉車返屋企,但去到都話黑糖珍珠賣晒,要等45分鐘先有…希望呢一點可以改善吓,我明白店員想保

黑糖珍珠烏龍奶茶

美中不足係花斑茶社好少分店,唔係咁易買到,我又唔係成日會去西環,所以每次都要隔好耐先飲到一次,真係好吊癮!!!另外,有幾次放工特登由鰂魚涌去西環買飲品再轉車返屋企,但去到都話黑糖珍珠賣晒,要等45分鐘先有…希望呢一點可以改善吓,我明白店員想保持珍珠新鮮,所以唔會一次過煮好多擺喺到,但最好可以喺賣晒之前預早煮定多 d 黑糖珍珠備用啦!
2019-10-31
等候时间
10 分钟 (堂食)
2019-10-28 86 浏览
今日買了三杯珍珠奶茶,給放工回家的家人加加油🤣三杯都買了少冰又少甜,剛剛好,喝得很舒服😍首先先講一下珍珠,少少甜,但很軟軟的,都不錯,蠻好吃,而且還不貴😝這個真的說出個重點來😝😝😝但當然,相對大品牌的是不可比較的🧐🧐🧐至於奶茶的,都是好喝的,少少甜,不會太重甜,這可能跟我少甜有關係,但少甜後,甜度真的剛剛好,調較得不錯😋😋😋整體來說,不過不失,但服務卻很有禮貌,都很主動了解客人的單號,務求第一時間給客人,讚👍

2019-09-25 301 浏览
西環嘅花斑茶社位置有啲格涉,喺12蚊店個個商場入面,可能因為咁所以知道嘅人唔多,但佢絕對係一間值得突登去買黎飲嘅飲品台!試過佢幾隻飲品,包括薰花奶綠、烏龍鮮奶茶、黑塘珍珠奶茶、白桃烏龍等,全部都好好飲,茶味好出好香,唔會死甜,飲落好fresh。唯一美中不足嘅係佢地冇大細杯簡,只有一種size。佢仲有好多優惠,自己帶杯減兩蚊(問過大約500ml),帶飲管減一蚊,做會員之後可以九折。希望多啲人知道呢間野,好希望佢可以繼續做到落去!
希望多啲人知道呢間野,好希望佢可以繼續做到落去!
  • 薰花奶綠
  • 白桃烏龍
  • 烏龍鮮奶茶
2019-09-24 151 浏览
宇治抹茶紅豆鮮奶抹茶味勁濃,唔會太甜,但奶味不夠,如果奶度可厚一點及濃點就會勁正抹茶味可能太濃關係,遮蓋了其他味道,但若果勁鍾意抹茶的朋友就真係咪走雞🤣🤣而紅豆方面唔會太甜,剛剛好,唔錯,食落係會起沙的,唔係原粒果隻feel,食落少少甜敢,幾好味的~服務方面,等候時間唔會太長,可能我在非繁忙時段但服務員很有禮貌,而且仲會主動傾計,比起平時的大店會多左人情味,整體黎講,還是不過不失的,行開口渴會再想起會幫襯的~
宇治抹茶紅豆鮮奶

服務方面,等候時間唔會太長,可能我在非繁忙時段
2019-07-26 317 浏览
手搖飲品熱潮未退,仍有大眾熱捧的珍珠飲品,經過一輪旋風式襲港,更有不少新花樣配搭珍珠,令味道更高一層次。這間店位置及裝潢說不上誘人,不過請相信配方,哈哈!若然味道好,不管是坐落那兒也有支持者。黑糖珍珠鮮奶黑糖是近來與珍珠有最佳配合度,熱騰騰的黑糖加上冰凍的鮮奶撞出花豹紋,打卡一流。味道絕對沒有令人失望。岩鹽黑糖珍鮮奶究竟加上岩鹽,味道又是如何呢?比起一般的珍奶確實多了一番風味:鹽。減少了甜度,中和的黑糖令人易接受。不過,岩鹽雖岩鹽,飲下去卻不是令味蕾複雜的味道,不過不失的新嘗試。總括而然,黑糖珍珠鮮奶非常吸引。不過,個人認為杯裝偏小,性價比不高。以$30的選擇多的是。但是店內有綠色宣傳,自攜飲管及杯也有現金減免。偶爾一杯也是不錯,若然認為珍珠奶茶不合口味,也可以點選其他的茶品,在夏日清涼一番。

黑糖珍珠鮮奶

岩鹽黑糖珍鮮奶

2019-07-20
2019-06-22 264 浏览
今次order:黑糖珍珠奶茶 $25 少糖半冰呢間台式手製飲品原味茶底主打4款,分別翠肉大薰花💐、阿薩姆紅茶🍂、黃金烏龍茶🍃同名間四季春🌱所以估計今次order既黑糖珍珠奶茶會以阿薩姆紅茶作為茶底,入口順滑奶比較多,黑糖珍珠有咬口同唔會過甜,雖然冇太特別驚喜,不過以$25價位試黑糖珍珠奶茶的確時至今日唔算貴價,平民價適合消暑時黎一杯🥳
今次order:黑糖珍珠奶茶 $25 少糖半冰
黑糖珍珠奶茶
黑糖珍珠奶茶
2019-06-03 349 浏览
今日天氣非常炎熱,適逢路過堅尼地城既小小地下商場Smithfield Walk, 見到間新開張既珍珠奶茶小店,就來試一下吧~~睇完個飲品menu, 就叫左一杯招牌凍飲- 「黑糖珍珠烏龍奶茶」,要正常糖,正常冰,價值hk$26。比完錢,大概等左5分鐘就可以取走。由於太口喝了,我大啖大啖甘飲,入口黑糖味不錯,黑糖味都算特出,比傳統既台式珍珠奶茶既味濃一點點,奶茶既奶味香滑,同烏龍茶嘅淡淡清香味配合得非常之好,整體來講,無論甜度,濃度,冷度都調教得非常恰當。之於珍珠,入口尚算彈牙,不過個人覺得珍珠個size可以再大粒少少,會更加有咬口,而且珍珠同奶茶既份量都可以再多少少,因為飲完一杯好似覺得唔係好夠喉甘呢!!~以hk$26呢個價錢來講,如果杯珍珠奶茶可以再大杯少少就完美啦!!~