2018-07-27
平時應該有好多人會講: 青衣城有咩野好食呀~食來食去都係個幾間。😏😏 因為之前每次去亞博睇演唱會,大家都好頭痛,究竟去邊度食飯好呢?去青衣定去東涌?今日我終於搵到新答案😉😉唔知大家知唔知,青衣城開了第2期,係青衣站A1出口過條天橋仔就可以行到去第2期囉~第2期有3層全都係食肆,而且仲有個天台花園添🌳🌹🌻🌼。今日就同葵涌區好友去青衣城2期的“茶廳”食晚飯,餐廳裝修都幾骨子,有兩幅大大的畫是香港大排檔風景,另一幅是商場外觀同餐廳招牌,設計得又幾有特色。😎😎仲有呀佢哋有自家生果風乾機,自製生果乾,嘩~太勁了吧~而家好多餐廳都與時並進,佢哋餐廳都一樣,有微信或whatsapp落單真係好方便快捷喎。🤳今次最吸引我哋令二人大開食界,竟然係甜品🤣🤣。咩料呀~點解茶餐廳甜品可以咁出色同講究架。聽到都覺得唔簡單,食落仲不得了。大推📣📣 : 薑汁法式焦糖燉蛋配豆腐雪糕 $38我哋食到4層口感,第一層是焦糖的甜,再嚟係雞蛋嘅香,之後出到薑汁嘅辣,最後係咩呢~酸酸地嘅🤔🤔原來係裝飾上紅色粒粒嘅紅桑子raspberry裡面的酸甜味呀~再配上豆腐雪糕,簡直食到心花怒放💞💞,你贏了👍🏻👍🏻👍🏻。已經緊緊地俘虜了我們
仲有呀佢哋有自家生果風乾機,自製生果乾,嘩~太勁了吧~
大推📣📣 : 薑汁法式焦糖燉蛋配豆腐雪糕 $38
我哋食到4層口感,第一層是焦糖的甜,再嚟係雞蛋嘅香,之後出到薑汁嘅辣,最後係咩呢~酸酸地嘅🤔🤔原來係裝飾上紅色粒粒嘅紅桑子raspberry裡面的酸甜味呀~再配上豆腐雪糕,簡直食到心花怒放💞💞,你贏了👍🏻👍🏻👍🏻。已經緊緊地俘虜了我們的心😍😍下次一定會為你已再來。
還有鴛鴦奶凍配上爆炸糖$28,味道都可以。可能先食咗個燉蛋,所有焦點全部落於燉蛋上, 搞到我無法再去喜歡其他甜品了。🤣🤣🤣🤣
另外主餐方面,“茶廳”的🍍菠蘿生炒骨中😋😋。 生炒骨酸甜味適中,肉多骨少。廚師調出來的醬汁非常好,不會太酸去搶走應有的甜味,而且夠鑊氣🔥茶廳真係炒野冇得輸😉😉。