2023-12-29 248 浏览
在九龍灣行街行到好肚餓,剛好下午茶時間,見到這裡好多人排隊,原來是等下午茶位,多人的地方一定是好野✌,我地又排埋一份。一路排隊一路睇餐牌,好多野都想食,於是兩個人打算食三個下午茶,試多D款。一坐低即刻掃碼店餐,首先黑松露炒蛋牛角包必食,加兩隻柚子炸雞翼,非常好食,炒蛋好香滑,黑松露味濃郁,牛角包鬆軟,雞翼炸得外脆內多汁,柚子味酸酸甜甜,食到手指都損埋。😂😂炸大雞腿沙律,雞腿炸得脆卜卜,皮都食得,配少少沙律,無甘肥膩,再加配火腿炒蛋丹麥包,原味的炒蛋好香,丹麥包超正。第三份是鮮茄午餐肉通粉,真是有新鮮番茄🍅,午餐肉大大舊,通粉索曬番茄湯的味道,好好食。👍👍這裡的服務很好,效率超高,落單後一陣就有得食,價錢💰好平好超值,性價比最高,難怪全場滿座,外面仲有人排隊😅。

皮都食得,配少少沙律,無甘肥膩,再加配火腿炒蛋丹麥包,

2023-12-17 224 浏览
近來走訪不同商場,去看各處的聖誕佈置,這晚去到九龍灣,也順道吃過晚飯才回家。這天晚上選擇了淘大商場的茶舍。掃描餐桌上的二維碼即可落單,方便快捷。先嚐軟殼蟹白酒蒜香天使麵。軟殼蟹香脆,配合鮮甜的蜆肉,以及草菇等等配菜,味道非常豐富。天使麵質感可口,份量充足。原條魚柳包賣相吸引,魚柳外脆內軟,而且夠大份,充分滿足口感。麵包方面,選取了脆豬,加倍香脆。配搭薯條,持續了香脆的主題。餐飲是熱華田,特別選擇了多奶,入口更見細滑。另外一杯是熱檸茶。以甜品意大利栗子法式布朗尼,完結這晚的一餐。

掃描餐桌上的二維碼即可落單,方便快捷。

甜品意大利栗子法式布朗尼,完結這晚的一餐。

2023-12-17 162 浏览
今日約朋友上佢屋企玩,順道行下淘大商場。逛完街,朋友話先買個飯,然後返去煲劇😁,於是帶我去。店舖門面光亮,玻璃外牆設計,令視覺上更明亮開揚。室內裝修同樣光亮整潔,坐位闊落,更感舒服。晚市餐牌有套餐、單點、小食等。價錢親民,店員服務態度好好👍。香濃茄汁鮮蝦蜆扁意粉 $68.-茄汁味香濃,蝦肉爽口彈牙😍,蜆肉份量多,細細粒但肉身飽滿又清甜。意紛軟硬度啱啱好,掛上茄汁後,口感柔韌又香甜😋。跟熱好立克,落足料,味道香濃又甜度適中。蒲燒鰻魚炒珍珠飯 $68.-鰻魚切細後混入飯一齊炒,飯粒炒至粒粒分明,每粒飯的色澤及味道都均勻地吸收咗鰻魚汁,味道甜甜香香又軟熟😍。鰻魚粒軟腍香甜,有啖啖肉的口感。跟熱奶茶紅茶味香濃又唔澀,口感順滑。白汁魚柳焗飯 $60.-面層芝士好香濃,下面鋪滿魚柳,肉質軟滑多汁,炒飯底蛋味香零舍好食,混埋creamy又充滿芝士香味的白汁一齊,好好味🥰。
今日約朋友上佢屋企玩,順道行下淘大商場。逛完街,朋友話先買個飯,然後返去煲劇😁,於是帶我去[茶舍]。

香濃茄汁鮮蝦蜆扁意粉 $68.-
跟熱好立克,落足料,味道香濃又甜度適中。

蒲燒鰻魚炒珍珠飯 $68.-
跟熱奶茶
紅茶味香濃又唔澀,口感順滑。

白汁魚柳焗飯 $60.-

2023-12-12
2023-12-14 123 浏览
今晚想同大家分享下我喺街坊嘅小店食嘅經歷。嚟到呢間無招牌嘅茶餐廳,老板揮汗如雨咁炒緊餐,真係夠曬勁!我叫咗份叉燒蛋包飯,先講下叉燒啦,火候控制得宜,外皮蜜汁焦香,內裡肉質腍身,仲有嗰種嚼勁,啖啖肉咁慶幸住。將箸一插落滑蛋入面,蛋皮即刻瀉出啲金黃色蛋汁,濕潤咗啲白飯,咬落去有咗蛋香返力。😚店仔邊度都係擠滿咗人,呢度啲人都唔係嚟打卡嘅,佢哋純粹就係嚟填肚。嗰碟點心,我睇咗下叫做鹹水角,幾得意嘅就係,皮脆肉嫩,啖啖都有驚喜,啲餡料鹹香得嚟唔膩口,真係食一啖記住三日。🥟最後,喺點心仔旁邊,仲有杯絲襪奶茶,茶香濃咖咁送上,啱晒啲飲茶習慣。話晒,飲杯熱茶咪正啱沖走下飯後嗰點點油膩感。絲襪奶茶唔使太多形容,你哋知香港嘅奶茶點啦,就係咁啱啱好,一啖暖哂心。🍵真係不妨帶埋親朋好友來呢度嚟個簡單而温暖嘅飯局,度過一個愉快晚上。這家味道、氣氛、服務都算是老字號水準,希望你哋都可以嚟試下。

2023-12-08 179 浏览
呢間茶舍見過有其他分店,但食都真係第1次,估吾到真係又平又抵食,食物種類又多,全部都係即叫即整,真心好食,又平,又不用加一,超,抵,今日去買外賣,點左個黑松露野菌蠔仔意大利飯,先64元咋,晚市嚟講,真正,份量好多,黑松露好香,而且蠔仔都好多,飯軟硬適中,又creamy好正,好味,超底食呀。又嗌左咖哩牛腩焗飯,都係64元。好開心,又係咁平又抵食。牛腩有好多件,焗嘅關係令牛很入味,咖啡味濃,喜歡佢咖哩辣辣,最後嗌多碟雞翼,好像4隻3十多元左右,超好食丫,佢全部都即叫即做,雖然要等下,不過都值得嘅,咁真心又平又好食,難怪都好好生意啊😊😄。

2023-12-02 137 浏览
香港美食離不開茶餐廳,因為選擇多元化,價格相宜大份,所以深受大家歡迎😎。這次去了家新式的茶餐廳,位於淘大花園的店,環境裝修時尚,還有聖誕節裝飾。下午茶價格便宜點,而且有港式美食西多士🤭,還有芝士蛋糕🙈。-▪︎茶走|熱杏霜 HKD$0下午茶餐是有熱飲附送的,個人挺喜歡飲熱的,因為味道濃郁點。茶走色澤會深色一點,茶味甘香濃郁口感順滑。杏霜可選擇多奶,感覺味道香滑,這個味道挺特別。-▪︎煉奶一口西多士 HKD$32金黃色的賣相挺吸引,一份五件有西多士。堆砌成小山丘的造型,灑下糖霜挺有冬日感😆。熱辣辣吃的口感酥脆,質感鬆軟香甜。個人挺喜歡配煉奶吃,感覺較香口惹味。-▪︎Hi Tea 百搭自選 HKD$42這個是粉麵配小吃的茶餐,粉麵也有數款選擇的。點了迷你鮮茄湯通粉配吉列豬扒,鮮茄湯酸酸的挺開,味道挺濃郁的。吉列豬扒外脆內軟,配沙律細吃較惹味。-▪︎特價常餐 HKD$42常餐的選擇也有幾個配搭的,選擇了沙嗲牛肉公仔麵,另加了$2轉多士及太陽蛋。沙嗲牛肉味道濃郁,肉質鮮嫰大件。喜歡多士選烘底,因為口感香脆一些☺️。-▪︎原味芝士蛋糕|柚子芝士蛋糕 HKD$21茶餐廳也有芝士蛋糕,所以決定一試欵。原味芝士味道

▪︎茶走|熱杏霜 HKD$0

▪︎煉奶一口西多士 HKD$32

▪︎Hi Tea 百搭自選 HKD$42

吉列豬扒外脆內軟,配沙律細吃較惹味。

▪︎特價常餐 HKD$42

喜歡多士選烘底,因為口感香脆一些☺️。

▪︎原味芝士蛋糕|柚子芝士蛋糕 HKD$21
茶餐廳也有芝士蛋糕,所以決定一試欵。原味芝士味道較濃厚,柚子口味較特別,感覺中和了芝士的甜膩感😝。蛋糕質感鬆軟,不會感到太乾身。

2023-11-29
下午茶
港式餐廳真係唔食一排就已經好掛住,茶舍係近期興起嘅港式餐廳中我比較鍾意嘅一間。佢嘅食物配搭會新穎一啲,而且質素一般都不俗。咁啱今日中午想食,又唔想等位,於是就叫咗外賣。餐牌款式好多佢嘅三文魚炒飯一流,大家可以見到張相入邊食材非常之足料。三文魚雖然係整碎咗,但係個口感都食得出,而且再加埋一啲蟹子喺上面,仲有其他配料,好香。佢每粒飯都粒粒分明,但係又唔會油包飯,好欣賞今次仲專登試埋佢嘅焗意粉,因為係焗所以等嘅時間都相對耐少少。佢嘅焗意粉真係好好食。主要係因為佢裏面嘅意粉焗完之後都仲係好有水份,唔會乾爭爭。上面嘅醬汁又好夠。一個人都可以食晒成兜。另外我叫咗佢嘅水果茶同埋檸檬茶。水果茶入邊啲料嘅份量都幾多,而且外賣卻俾咗樽裝我,夠曬方便我仲加配咗幾件cheese cake,最欣賞嘅係原味,芝士嘅濃度似紐約cheese cake,但係個質感又比較濕潤有少少日式feel,整體配搭好唔錯。另一件柚子味嘅芝士蛋糕,柚子味道都好突出。

餐牌款式好多

外卖自取
2023-11-28 107 浏览
今次我去咗淘大花園附近的餐廳食咗一餐午餐,簡單易豪華的三道美味的菜餚:蒜蓉汁香草雞扒滑蛋包飯,芝士焗波士頓龍蝦海鮮意大利飯,以及熱奶茶。首先,蒜蓉汁香草雞扒滑蛋包飯給我留下了深刻的印象。雞扒煎得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。蒜蓉汁的香氣融合了蒜香和微辣的味道,給這道菜增添了獨特的風味。滑蛋包裹在飯飽滿飽的包飯上,吃起來口感豐富,令人食指大動。其次,芝士焗波士頓龍蝦海鮮意大利飯給我帶來了一場味覺的享受。這道菜以新鮮的龍蝦和海鮮為主要材料,搭配濃鬱的意大利飯和溶化的芝士,每一口都充滿了濃鬱的海鮮風味和奶香芝士的香氣。焗烤的過程讓食材更加入味,讓整個菜餚更加美味。最後,熱奶茶是這頓美食之旅的完美結尾。這杯熱奶茶香氣濃鬱,口感順滑。濃濃的茶香和香濃的。

2023-11-26 119 浏览
今次就嚟咗茶舍食下午茶,茶舍嘅早餐同下午茶都幾好食,擺盤幾靚,都好足料,只係服務態度就唔係太好,未食完碗野就比佢無聲無息咁收起咗😆-今次就食咗hi tea set,嗌咗迷你卡邦尼意粉配魚柳,焗卡邦尼意粉落咗好多芝士,算幾足料,好適合鍾意食芝士嘅朋友,魚柳就普普通通幾好食,不過熱華田就略嫌有啲淡。
今次就嚟咗茶舍食下午茶,
茶舍嘅早餐同下午茶都幾好食,
擺盤幾靚,都好足料,
只係服務態度就唔係太好,
未食完碗野就比佢無聲無息咁收起咗😆
今次就食咗hi tea set,
嗌咗迷你卡邦尼意粉配魚柳,
焗卡邦尼意粉落咗好多芝士,
算幾足料,
好適合鍾意食芝士嘅朋友,
魚柳就普普通通幾好食,
不過熱華田就略嫌有啲淡。
2023-11-26 44 浏览
大陸歌,喇叭質素差,頭都痛埋。嘢食一般,不過都衰過平時一般嘅茶餐廳,而且出餐比較慢。同職員反映咗之後,佢有較低音量,不過轉個頭之後某啲大陸歌嘅聲音特別大。可能成班員工都係大陸阿姐。

可能成班員工都係大陸阿姐。

2023-11-26
  • 吉列豬扒蛋飯
2023-11-22 75 浏览
20:12落單一個焗豬排飯同埋凍檸茶,凍檸茶好快有,但個焗豬扒飯等左好耐都未有,忍唔住催左2次單,最後21:00先有得食都知焗野係要耐啲,平時出去其他餐廳都要等15-20分鐘,但係等成40幾分鐘焗個飯!?廚房焗爐壞咗?定係廚師啱啱走咗去摘蕃茄?由頭到尾都冇人解釋過點解要等咁耐!如果個焗豬扒飯好好食都算,但個味道真係一般過一般,完全唔值得浪費咁多時間等個飯,早知要浪費咁多時間,絕對唔會係到食,老實說好多普通茶餐廳都好食過佢,寧願去其他餐廳食🙄叫其他野食可能唔洗等咁耐,但基於呢次好差嘅用餐體驗,絕對唔會再有下次,亦唔推薦其他人去食

2023-11-22
2023-11-22 74 浏览
事關一個懶散既下午,本人剛剛係淘大MCL出黎,睇完Captain Marvel 2感覺掉左$65同青春一齊掉左落咸水海。拒絕肉類既我諗住食個海鮮午餐等心情好番啲,於轉角位置見到呢間Hi Tea,竟然平凡的路邊餐廳有龍蝦🦞餐食,果斷一頭撞入店內明明下午茶時段,餐廳依然爆滿,令人滿心期待,一坐低立即以QR code 落單,搵黎搵去都唔見有店外海報既龍蝦餐,當終於亂翻出龍蝦餐,未未㩒到個按鈕就竟然彈出之後返回主目錄再按,依然不斷彈出此畫面,本來心情不悅變得更為火滾,只好直接叫店員落單,半咸淡廣東話姐姐話食咩?「麻煩要門口外poster果個龍蝦湯海鮮湯飯,凍0水」,輕鬆落單後攞起單據一睇,搞笑,本身$138既餐變左做「濃蝦湯海鮮湯飯」,立即平左一半。好在發現得早味道的確係唔錯,龍蝦肉都可以有2隻手指咁粗,幾彈牙下,加埋蝦頭既蝦膏表現相當滿意個飯亦毫不遜色,蝦湯味道剛剛好,沒有死咸,墨魚圈有煎過,煙煙韌韌,蜆的種量不少但蜆肉失蹤了6成,食到最後都沒有在湯底找到😵青口沒什麼味但湯底搭救,飯粒粒粒分明相當美味既一餐,如果唔係一開始落單古靈精怪左d,都稱得上好唔錯既飲食體驗,建議完善一下個QR cod

相當美味既一餐,如果唔係一開始落單古靈精怪左d,都稱得上好唔錯既飲食體驗,建議完善一下個QR code落單系統,如果唔係又會有食食下湯飯,呀姐攞住個牛扒鐵板餐問係唔係我叫、話係我枱號落order既事情發生(我心諗唔洗錢就放低
2023-11-21
  • 波士頓龍蝦海鮮湯飯
2023-11-12 99 浏览
而家周圍都開咗好多新派茶餐廳,選擇相對傳統茶餐廳來講都好多,除咗有傳統嘅茶餐之外,仲有一啲西式意粉意大利飯,味道來講都唔錯。呢一間嘅份量好大,一個女仔食會食唔晒,雖然係叫佢外賣,但係見到佢個舖頭嘅位置都好闊落應該都坐得ok舒服黑松露蠔仔意大利燴飯估唔到茶餐廳都有咁西式嘅嘢可以食,味道來講黑松露味幾重,反而有啲偏濕同埋淋,我自己就比較偏愛一啲粒粒分明嘅飯。蠔仔嘅數量都幾多,而且算係肥美飽滿,鮮味都夠重。鰻魚炒飯鰻魚嘅份量幾多,而且唔係切碎晒撈喺入邊,你係大大嚿咁擺喺上面,我自己比較鍾意咁樣嘅設計,一啖啖肉比較滿足。木魚花添加左成個飯嘅風味,炒得幾乾身可以做到粒粒分明嘅效果。味道來講都幾好鰻魚蛋包飯同樣都係關於鰻魚嘅菜式,鰻魚嘅份量好多,而且選擇嘅係鰻魚嘅中段位置,以60幾蚊嘅價錢來講相當之抵食。蛋嘅質素以茶餐廳來講可以接受,而且同樣份量好多,當然如果想識到日式蛋包飯嗰種好嫩滑嘅感覺爭少少啦。

黑松露蠔仔意大利燴飯

鰻魚炒飯

鰻魚蛋包飯
2023-11-09 71 浏览
晚上不想煮飯,朋友話呢間茶餐廳味道不錯,於是嗌了蒲燒鰻魚滑蛋包飯和黑松露野菌蠔仔義大利飯,拎返屋企食。蒲燒鰻魚滑蛋包飯:鰻魚厚身,滑蛋嫩滑大塊,配上鰻魚汁,柴魚片,十足日式風味,口感豐富,味道絕佳。黑松露野菌蠔仔義大利飯:黑松露味道濃郁,配有菌類、蠔仔,芫荽,搭配新奇,味道也不錯。跟餐的朱古力奶味道濃厚,好喝。

跟餐的朱古力奶味道濃厚,好喝。
2023-11-03 81 浏览
今日係特別學校假期,小朋友鍾意去日本大型超級市場買零食,我哋就去九龍灣食完午餐,再去買零食。九龍灣有好多餐廳選擇,我哋行行吓,見到呢間好似好多食物選擇,快快手食完又可以去行街,所以入去幫襯。餐廳裝修清新簡潔,好多綠色怖置,感覺舒服,唔算太擠逼。我叫咗一個魚籽三文魚蛋炒飯,小朋友叫日式蒲燒鰻魚炒飯,佢再加一杯棉花糖朱古力。魚籽三文魚蛋炒飯熱熱的,即叫即炒,魚籽咬落脆卜卜,口感很好。三文魚都好香口,咸咸地,好味。小朋友都好滿意日式蒲燒鰻魚炒飯,上面有飛飛下既章魚片,好攪笑。鰻魚彈牙,小朋友最欣賞個汁,佢話撈飯食一流。最後再嘆一嘆杯棉花糖朱古力,好大粒棉花糖,小朋友好開心呢。😋Yummy Yummy: 8/10😋

餐廳裝修清新簡潔,好多綠色怖置,感覺舒服,唔算太擠逼。

😋Yummy Yummy: 8/10😋