而家d茶記真係唔易做,越來越多元化, 好似呢間中文名似茶記,英文名有Cafe字眼,最多都以為係茶記同Cafe混合姐,點知和牛、中式小菜、連雞蛋仔都有得食🤣!🔆All Day Breakfast 有豬肉腸、煙肉、焗豆、炒蛋、火腿、炒雜菌、法包呢d例牌野,有埋野飲。擺盤未算精彩,但食落去係幾好食,尤其是炒蛋同法包,炒蛋似日式炒蛋嘅質感而且有蛋香;塗上左牛油嘅法包,好味在新鮮牛油香味同法包烘熱嘅香脆。🔆咖哩慢煮牛腩配白飯,都幾多牛腩。主角咖哩混有好多雜菜,令到每啖口感更豐富而且無咁膩,較少香料味但有咖哩味,牛腩都夠軟腍,茶記黎講算幾好~🔆加$20有個中式清炒時菜,樣貌似媽媽煮食,食落竟然有d鑊氣,亦食到白菜仔好鮮甜嘅菜汁,呢個抵食!🔆兩個主菜都有餐飲,熱奶茶有茶記水準;熱咖啡有Cafe即磨咖啡水準,攞到平衡very good!🔆最後仲叫左心太軟雪糕,間間出品唔同,縱然朱古力蛋糕無流心,但加上雪糕球後外觀同味道,對我黎講係相當唔錯!
All Day Breakfast

清炒時菜
熱咖啡
心太軟雪糕
2019-09-18 81 浏览
餐牌有中有西既野食,非常多元化,而且好多選擇,一定有款岩你。小妹第一次試下西餐先😊三色芝士焗肉醬意粉好香哦,用個石頭鍋盛裝住,非常保熱!芝士焗到金黃色,賣相一流。把意粉番弄一下,芝士加茄汁肉醬味出晒黎,意粉軟硬適中,肉醬味道好而且很足料,個人很喜歡一條條芝士掛滿在意粉上,很好吃😋法式烤焗羊架羊架上碟係未砌既,大大舊有4條骨,配薯菜!羊架表而烤焗得好靚,金金黃黃的,而且佢唔係用鐵板,係用石板的,所以更加保溫,確保由開始到用餐完畢都係暖暖的,一讚👍由於石板好熱,所以大家加汁既時候要小心,唔好俾佢炸炸聲既油彈到呀!薯條都幾多,特別喜歡佢用粗薯條🍟,而且好脆口,提供茄汁分開上。羊架好厚肉,一d都唔乾唔韌,帶有些少羊騷味😋小妹平時較愛黑椒汁,應該會更惹味🙃只要係主餐牌點餐加$10就可以轉餐,有餐湯同餐飲:青檸梳打 & 熱檸蜜
小妹第一次試下西餐先😊
三色芝士焗肉醬意粉

法式烤焗羊架

2019-09-16 71 浏览
成日都會去大埔出入,都知大埔好多嘢食。 今次諗住快快手食茶餐廳, 見到呢度新開格局光猛就入咗去試下。叫咗個海鮮炒意粉,冇諗過佢會有個貝殼裝飾。 佢啲海鮮真係好足料,見到成點都係海鮮有青口,有帶子,有蝦。食落啲海鮮冇雪味,亦都唔會太鹹,覺得唔錯可以再叫。另外仲叫咗一個牛柳配薯菜, 啲牛肉好有牛味, 如果可以再煮淋啲就更好。我最欣賞嘅係佢茄汁就一兜比埋你,唔使額外再問佢攞。 啲薯角食落好新鮮好脆,而且好粗碌食落有質感。 整體感覺比起平時茶餐廳好有分別,因為呢度好光猛環境亦都唔會好嘈雜。

2019-09-14 84 浏览
跟家人食飯,就找一間舒舒服服的餐廳 這間新開的餐廳,面積很大三重黃金海鮮焗飯($108) 使用南瓜作為主旋律,加以滿多的芝士,海鮮配料有:青口、帶子、元貝、中蝦、八爪魚仔等,最特別是用了炒飯底,飯粒分明,比較爽口。蝦醬通菜炒牛肉($78) 因為鮮魷已經賣完了,變了炒牛肉,蝦醬味道比較厲害,很香的,師傅炒得很有鑊氣,功架十足,配上白米粉,剛剛好喔。雙重朱古力(跟餐加$20) 個人推薦第一名,跟餐特式飲品,可以減10蚊,說回重點,下面是冷的朱古力,上面有奶油襯托着的,朱古力雪糕屬雀仔牌,一口雪糕,一口朱古力,整個就是雙重朱古力的享受喔。熱鮮奶(跟餐) 熱熱的鮮奶,沒有加糖的熱鮮奶,有淡淡的牛奶香味。鮮果雪糕雞蛋仔($58) 賣相很好,即叫即製的雞蛋仔,需要等10分鐘以上的時間,新鮮製造,雞蛋仔比較鬆脆,鮮果有藍莓跟草莓,挺新鮮爽口。香蕉千層雞蛋仔($38) 外型挺好,都是即叫即製的雞蛋仔,水果換成香蕉,新鮮香甜。📍茶餐廳2.0 大埔安邦路9號大埔超級城A區地下012A舖

跟家人食飯,就找一間舒舒服服的餐廳
這間新開的餐廳,面積很大

三重黃金海鮮焗飯($108)

蝦醬通菜炒牛肉($78)

雙重朱古力(跟餐加$20)

熱鮮奶(跟餐)
熱熱的鮮奶,沒有加糖的熱鮮奶,有淡淡的牛奶香味。

鮮果雪糕雞蛋仔($58)

香蕉千層雞蛋仔($38)
外型挺好,都是即叫即製的雞蛋仔,水果換成香蕉,新鮮香甜。

📍茶餐廳2.0
大埔安邦路9號大埔超級城A區地下012A舖
2019-09-13 78 浏览
今日見完個客係大埔,就約下d大埔fd食飯,咁岩又有兩公婆得閒,佢地話想試下既新開既靚茶記,咁就一齊去試下,原來呢間野荃灣都有分店,仲好鬼多like,真係要試一試!3條友叫左個小菜套餐同咖哩牛腩share食,牛腩夠淋,佢個咖哩寫話巴基斯坦咖哩,真係同平時食到既唔同,呢個味道冇咁濃同冇咁油!小菜套餐叫左個蒸排骨同班腩煲,仲有個白菜仔包埋,咁就4送一湯。呢度坐得幾舒服,好過一般既茶記,岩我地幾個坐下吹下水👍🏻我地仲share左個藍莓cheese cake試下,賣相好靚都幾好食,下次要試埋雞蛋仔😂

呢度坐得幾舒服,好過一般既茶記,岩我地幾個坐下吹下水👍🏻
2019-09-12
2019-09-13 2069 浏览
💭朋友話早前去做facial嘅時候,發現附近有一間好正的茶餐廳,屬進化版茶記,乾淨企理,坐得舒服,食物質素好,價錢又親民,今日一於跟佢去試一試。 ◾️餐廳位於大埔中心,位置開揚,裝修簡潔光猛,靠近落地玻璃有一排卡座,另外再擺放了十多張可靈活拼湊的方枱,座位不少。 ◾️Menu食物多元化,能照顧不同口味人士,有西式、中式、港式等多款不同選擇,還有兒童餐和甜品,非一般的傳統茶餐廳,果然是名付其實的升級版2.0。朋友話中式套餐的菜式頗合口味,如果點兩款的話,還包例湯、白飯和一碟清炒時菜,於是我哋就不再細想,直接叫兩款便好了。  🥬青紅蘿蔔排骨湯 + 清炒蒜茸白菜 🍴【蝦醬通菜牛肉】蝦醬惹味,鹹鮮味濃郁,不會過鹹,吃落沒有腥味,蝦醬品質頗佳。採用淺綠色莖部較粗的水蕹,入口爽脆,菜味濃,至於牛肉方面,大大片,數量不少,肉質嫩滑,充滿肉味,不像一般凍肉,用蝦醬來炒,配搭非常好,是一個送飯的好小菜。 🍴【豉汁蒸倉魚】倉魚份量雖然一般,但蒸煮時間控制好,魚肉滑溜鮮美,而那個味道帶點甜的蒸魚豉油,初吃時確實有點不慣,但多吃幾口就發現它不但中和了豉汁的鹹味,更帶出魚肉的鮮甜,真的很不錯!  ◾️其實食完兩個小菜

🥬青紅蘿蔔排骨湯 + 清炒蒜茸白菜

蝦醬通菜牛肉

🍴【蝦醬通菜牛肉】

豉汁蒸倉魚

🍴【豉汁蒸倉魚】

◾️其實食完兩個小菜套餐都已經好飽,但見到甜品有香港出名的街頭小食—雞蛋仔,又忍唔到口,於是就叫了一客『雪糕鮮果雞蛋仔』跟朋友share。

雪糕鮮果雞蛋仔

🍨【雪糕鮮果雞蛋仔】
等咗大約10分鐘,雞蛋仔出場啦,賣相好吸睛。
金黃色充滿蛋香的雞蛋仔,外脆內軟,雞蛋仔上面有一層香滑忌廉,再加上士多啤梨和藍莓,味道酸中帶甜,甜中帶酸,十分開胃,最頂層是雲呢拿雪糕球,一冷一熱,口感豐富,值得推介。

雜果賓治

凍檸茶
🍹飲品方面,就叫了一杯『雜果賓治』和朋友的至愛『凍檸茶』。

💭總括而言,餐廳服務不錯,食物選擇多,材料新鮮,性價比高,而且具環保意識,『凍檸茶』以闊口矮身杯盛載,走塑無膠飲管,朋友話雖然無飲管,但飲用時亦算方便,大家為環保出一分力啊!
2019-09-08
蝦醬通菜牛肉
豉汁蒸倉魚
雪糕鮮果雞蛋仔
雜果賓治
凍檸茶
2019-09-13 652 浏览
茶餐廳 2.0 已經開咗一排 , 一直都冇時間嚟試 , 今次平日夜晚嚟到門口已經有 6 , 7 個人等緊 , 好似好旺場咁喎 , 等咗一陣就有位喇 餐廳裝修新穎 , 環境幾乾淨 , 見到好多兩個人嚟食都坐四人台或者四人卡位餐牌有好多選擇, 中式 / 西式都有 , 包括扒類 , 意粉 , 全日早餐 , 兒童餐 , 蒸魚 , 客飯 , 炒飯 , 常餐 , 和牛 , 甜品 , 仲有雞蛋仔 ! 太多選擇 , 實在太難揀啦 🤔🤔🤔餐牌 : 美國安格斯牛扒 (5 成熟) ($188) 幾大份 , 生熟程度還可以 , 薯條係粗同扁身, 有口感 😁😁配菜有沙律菜 , 蕃茄 , 椰菜花 , 西蘭花醬汁係黑椒汁 , 個人認為唔使點醬汁都好食 !巴基斯坦咖哩雞飯 ($78)一上菜好香 👍👍👍 , 咖哩汁偏水狀 , 大概有 10 件雞件 , 每件都細細嚿 , 好方便食, 亦都好入味 另外個咖哩有好多蔬菜 , 一啲渣都冇 , 夾埋一齊嚟撈飯食好好食大家如果食厭咗日式 / 泰式咖哩 , 記住黎試下呢個巴基斯坦咖哩呀 !! 🤤🤤雪泡變奏 (跟餐 +$20)店員話係榛子朱古力 , 我地飲到少少咖啡味 , 面頭有啲泡泡
茶餐廳 2.0 已經開咗一排 , 一直都冇時間嚟試 ,
餐牌 :

美國安格斯牛扒 (5 成熟) ($188)
配菜有沙律菜 , 蕃茄 , 椰菜花 , 西蘭花
醬汁係黑椒汁 , 個人認為唔使點醬汁都好食 !
巴基斯坦咖哩雞飯 ($78)
雪泡變奏 (跟餐 +$20)
店員話係榛子朱古力 , 我地飲到少少咖啡味 , 面頭有啲泡泡 , 其實係好似空氣咁 , 仲有 d 忌廉

茶餐廳 2.0 比一般茶餐廳坐得舒服, 係新派嘅茶餐廳 , 食物款式亦都好多,
仲有兒童 , 全日早餐同雞蛋仔 ! 大人 , 細路都啱食 !!
  • 巴基斯坦咖哩雞飯
2019-09-11 57 浏览
在大埔超級城開了一間新式茶餐廳,裝潢很不錯,活像一家CAFE,光猛舒適套餐都在$100上下,選擇超豐富,中西都有中西餐湯,想不到合掌瓜的湯那麼醇甜,而且飲得出沒有味精!南美燒豬仔骨($158+10)這套餐配一個小甜小辣的南美汁,豬仔骨很大份,而且還有2大件!番茄跟西蘭花,椰菜花都很甜,非常正點!雪泡變奏(套餐+$20)好重奶香的巧克力奶,不一會就KO了,上面的泡沫很蓬鬆好吃~想便宜吃的話,這餐廳不錯喔~

套餐都在$100上下,選擇超豐富,中西都有

中西餐湯,想不到合掌瓜的湯那麼醇甜,而且飲得出沒有味精!
南美燒豬仔骨($158+10)

雪泡變奏(套餐+$20)
好重奶香的巧克力奶,不一會就KO了,上面的泡沫很蓬鬆好吃~

想便宜吃的話,這餐廳不錯喔~
2019-09-11 859 浏览
大埔好多好嘢食早排發覺呢間茶餐廳開咗冇幾耐出去今晚晚餐就決定試新野-一見到餐牌呢個A4牛石燒餐就吸引住左😍😍-呢間茶餐廳係非一般嘅茶餐廳,食物種類係有好多,有中西日式、有鐵板燒、雞蛋仔、印度餐都有😂-先點一個牛油果雞扒漢堡估唔到漢堡嘅份量都幾大,其實食左呢個包都飽啦😂😂雞扒好juicy!呢個配搭清新 唔錯~-之後就到今日想食嘅主角啦配白飯慢煮雞蛋甜粟米同埋椰菜絲 $168包飲品牛既紋理好清晰,一睇就知對得住個價🥰🥰 真係好嫩口,好香牛味😍😍 大家要小心個石版真係真係好熱架~肉質係咩質素,由相片反映得出🤤🤤-其實食完個漢堡同埋食完個和牛飯已經好飽但係因為一見到餐廳有雞蛋仔食,就忍唔住點埋蘋果金寶雞蛋仔 $38超級足料!好多蘋果!雞蛋仔外脆內軟~不過對我同朋友來講今晚呢餐真係太飽啦因為每樣食物嘅份量都好大份!下次黎試埋佢既小菜晚餐先🤤

大埔好多好嘢食
早排發覺呢間茶餐廳開咗冇幾耐
出去今晚晚餐就決定試新野

一見到餐牌呢個A4牛石燒餐就吸引住左😍😍

先點一個牛油果雞扒漢堡
呢個配搭清新 唔錯~

之後就到今日想食嘅主角啦
配白飯慢煮雞蛋甜粟米同埋椰菜絲 $168包飲品
石燒A4日本和牛丼

牛既紋理好清晰,一睇就知對得住個價🥰🥰

真係好嫩口,好香牛味😍😍
大家要小心個石版真係真係好熱架~

肉質係咩質素,由相片反映得出🤤🤤

其實食完個漢堡同埋食完個和牛飯已經好飽
蘋果金寶雞蛋仔

超級足料!好多蘋果!

下次黎試埋佢既小菜晚餐先🤤

2019-09-05
石燒A4日本和牛丼
蘋果金寶雞蛋仔
2019-09-11 50 浏览
傍晚六點半黎到餐廳門口,但已經好多人等位,而且多個菜色已經售罄,建議大家提早黎等位!或者因該同區內好少有一間餐廳,有多元化既選擇,除了意粉,牛扒,焗飯之外,還有中餐可以選擇。今次選擇了西式餐點,美國安格斯肉眼扒及冬陰海鮮意大利:肉眼扒,點了六成熟,並沒有血水,而且沒有絲毫雪藏的味度,意粉彈牙有嚼勁。Arborio rice的質感,是軟稔中帶點煙韌,而且十分足料,有大蝦、青口、魷魚,由於冬陰公是香辣口味,辣味十足,有泰國既味道,但配上意大利飯,口味出奇地match,而目愈食愈開胃,讚!
今次選擇了西式餐點,美國安格斯肉眼扒及冬陰海鮮意大利:

2019-09-11 58 浏览
星期日,屋企無開飯,結果去了一間附近嘅茶餐廳,名字叫茶餐廳2.0。裝修似一間西式嘅餐廳,原來餐牌一多元化嘅選擇有中式小菜套餐又有西式排餐,意粉等。我們要了一份五成熟美國安格斯肉眼扒(10oz)配意粉,生熟程度剛剛好,有口感,帶有鮮味肉汁。燒汁另上,因個人口味可以自己選擇淋多少燒汁。另外還有三色芝士焗肉醬意粉,配西湯加飲品。濃濃的芝士混合肉醬放在石鍋裏,好味又夠熱。😋👍有雞蛋仔配雪糕做飯後甜品,這一餐非常豐富又滿足我個胃。
有雞蛋仔配雪糕做飯後甜品,這一餐非常豐富又滿足我個胃。
2019-09-09 100 浏览
一個人晚餐的快樂🍴近來轉換左新工作環境,需要時間去慢慢適應,個腦時不時都係一片空白😅 知道有好多嘢要做,但又做唔到嗰下無力感,令到個人都幾攰🙃 所以決定今晚食返個豐富晚餐鼓勵下自己💪💪💪-☆ 紐西蘭肉眼扒8oz HKD$108套餐配餐湯及餐飲,塊扒都幾大塊下,有我2隻手掌咁長,睇見已經想食🤤 叫左我一向食扒既5成熟,生熟程度恰到好處,肉質鬆軟有嚼口,配上香濃燒汁一齊食,個人頗喜歡💕 另外旁邊亦有好多粗薯條🥔 成份餐份量多,絕對夠你食到飽飽出返嚟🤗😄
一個人晚餐的快樂🍴

☆ 紐西蘭肉眼扒8oz HKD$108

2019-09-03
  • 紐西蘭肉眼扒
2019-09-09 82 浏览
間中經過大埔超級城,見到這家近期開業的茶餐廳2.0,生意不錯。周日就和老公來吃晚飯試一試。南美燒豬仔骨 $158~豬仔骨肥瘦適中,皮香汁多,肉質腍滑。以鐵板上,份量超大,豬仔骨大大塊,薯菜也不少,包括蕃茄、翠玉瓜、西蘭花、薯條! 松露野菌帶子意大利飯 $98~意大利飯質感有别於一般,不黏口,帶子雖不算大粒,但有頗多粒,很足料。羅宋湯(西)、南瓜煲排骨(中),跟餐各加$10 是日餐湯~ 味道以蔬菜為主,適合清淡口味。香蕉千層雞蛋仔 $38~招牌甜品,底層是暖烘烘的港式特色雞蛋仔,有多片香蕉、還有雲喱拿雪糕、忌廉、 朱古力醬 、士多啤梨醬。材料豐富,份量也很大!屬於新派茶餐廳,環境較舒適,由於我們下午6時到,時間尚早,人不多。七時多後已滿座,門外有顧客輪候,生意不錯,繁忙時間宜早點進場。

南美燒豬仔骨 $158~
豬仔骨肥瘦適中,皮香汁多,肉質腍滑。

松露野菌帶子意大利飯 $98~

羅宋湯(西)、南瓜煲排骨(中),跟餐各加$10 是日餐湯~
味道以蔬菜為主,適合清淡口味。

香蕉千層雞蛋仔 $38~

• 南美燒豬仔骨
2019-09-07 69 浏览
中午同同事食lunch,睇到OpenRice 尼度話大埔新開左一間茶餐廳,睇起身都算唔錯,就同同事過幾試下。個位置都幾重點,就係昌運中心對面,一去到就見到話新開張期間早餐同午市都打九折。lunch 時間都幾full ,等位等左十幾分鐘,入到去點埋夜,菜式不多不少,有中式湯同西式湯揀,我揀左中式湯,消暑,冬瓜薏米湯,上菜速度都幾快。湯唔錯,好清甜。但個餐份量就有啲細,我食就差唔多飽,但男仔就應該足夠食。味道就唔錯既。
2019-09-06 77 浏览
呢日收工去左大埔中心呢邊搵個朋友食飯經過見到呢間新開左冇耐既餐廳雖然佢個名有"茶餐廳"呢3個字,但睇落唔似一般食開既茶餐廳, 所以就叫"茶餐廳2.0"?我地6點鬆D就黎到,未算好多人,可以坐卡位我地叫左一個set dinner (跟餐湯同飲品)另外再散叫一個天使麵,再加$10埋餐湯同飲品開餐~~#磨菇湯好香滑既磨菇湯,好足料~#福建炒飯熱辣辣既炒飯,份量好大!個炒飯好夠鑊氣,配埋D蝦、草菇一齊食好滿足~#黑松露野菌天使麵好香黑松露味既天使麵,意粉軟硬適中仲有3色椒,好好味!#餐飲

我地6點鬆D就黎到,未算好多人,可以坐卡位

我地叫左一個set dinner (跟餐湯同飲品)
另外再散叫一個天使麵,再加$10埋餐湯同飲品
開餐~~

#磨菇湯
好香滑既磨菇湯,好足料~
磨菇湯

#福建炒飯
熱辣辣既炒飯,份量好大!
個炒飯好夠鑊氣,配埋D蝦、草菇一齊食好滿足~
福建炒飯

#黑松露野菌天使麵
好香黑松露味既天使麵,意粉軟硬適中
仲有3色椒,好好味!
黑松露野菌天使麵

#餐飲