2019-05-17 387 浏览
第一次食莎樂美! 這間餐廳的超大份量牛扒很出名! 今天是星期五,我們沒有訂位,但乜抱著試試的心態來餐廳,幸好我們6點9點,坐了最後一個空位! 之後來的只好要排隊了,而且 一瞬間排隊的人就由梯隊排到店外! 我們真的很幸運! 我們點了 黑椒牛柳和牛西冷! 黑椒牛柳很大,肉味很濃! 份量超多! 我只能吃一半就夠了! 牛西冷普通,沒有牛柳好食,但也算ok! 性價比高的牛扒餐廳
我們點了 黑椒牛柳和牛西冷!
黑椒牛柳很大,肉味很濃! 份量超多! 我只能吃一半就夠了!
牛西冷普通,沒有牛柳好食,但也算ok!
性價比高的牛扒餐廳
2019-05-15 298 浏览
一行五人來吃大餐,等了大約十五分鐘就入座,被安排到樓上座位。樓上樓底矮,感覺很有壓逼感。我們每人都點了一個套餐,套餐包括一份扒餐、一份餐飽、一杯飲品、一份甜品。每份扒餐分量都很大,又可以加錢加意粉和飯,一定足夠大胃口吃。這扒餐的肉肉質很軟身,保留肉汁,配黑椒汁夠美味。
這扒餐的肉肉質很軟身,保留肉汁,配黑椒汁夠美味。
2019-05-15 321 浏览
吃晚歺去咗荃湾歷史悠久的莎樂美吃扒,叫了一份羊扒,一份牛柳扒,兩份都七成熟,來到變全熟。羊扒好多肥膏和根,好硬難食,好差,得少少肉,質素是楊屋道街市貨色。。牛柳扒都好硬,切開一絲一絲,好似煲完湯d豬肉,好難吃,質素是下等貨色。兩份份量都好大,但食物質素就好差。不收信用卡,只收現金。服務方面一般,趕客。環境方面,樓底矮,枱之間的距離非常近,好狹窄,不舒適。名大過實。價錢方面,一般。歺桌布沒有清洗回收,用完又用,尚當不衞生。
羊扒好多肥膏和根,好硬
庆祝纪念
平安夜
2019-05-13 304 浏览
今日突然想去莎樂美食扒,去到叫咗嗰4成扒加个7成扒,我个4成扒熟到唔似4成,好似全熟咁,而对面嗰个7成有血,你哋有冇问题嫁,人哋叫7成糸因为你话7成刚刚好, 而家个扒有血,大佬,我要4成就糸想有血🙄
2019-05-12 352 浏览
荃灣人氣扒房香港舊式扒房真係好特別 食嘅係回憶啊莎樂美絕對係其中一間出名的例子.鐵板莎樂美什扒餐(配肉汁) $130嘩 份量十足啊 食完真係飽到嘔有雞全翼 火腿 香腸 豬扒 雞扒 牛扒最好食竟然係豬扒 滑到不得了其他都不錯 仲有雜豆同薯條 好豐富.精選晚餐B-鐵板極品牛柳粒 $93有驚喜!無諗過精選餐比一般套餐表現更佳個牛柳粒好嫩滑 咬落juicy得黎呈粉紅色個意粉應該係炒過 幾入味 好飽好飽.跟餐有水果沙拉 餐湯 甜點 飲品餐湯: 羅宋湯/周打魚湯😹白汁魚柳+梳打餅?甜點: 十年如一日嘅朱古力雪糕&棉花糖飲品: 凍飲不加錢🍺生啤都係.題外話🙈午市黎食平好多 大約$6x 另設加一
荃灣人氣扒房
有驚喜!無諗過精選餐比一般套餐表現更佳
個牛柳粒好嫩滑 咬落juicy得黎呈粉紅色
個意粉應該係炒過 幾入味 好飽好飽
跟餐有水果沙拉 餐湯 甜點 飲品
餐湯: 羅宋湯/周打魚湯😹白汁魚柳+梳打餅?
甜點: 十年如一日嘅朱古力雪糕&棉花糖
飲品: 凍飲不加錢🍺生啤都係
題外話🙈午市黎食平好多 大約$6x 另設加一
2019-04-28 389 浏览
同老婆食晚餐,搵咗一間西餐廳撐枱腳,呢間莎樂美喺荃灣已經係一間歷史悠久嘅西餐廳,經常晚餐都要排長龍,呢度嘅鐵板牛扒好出名,今次我地點左黑椒牛柳,跟住加碟意粉,因為佢啲扒好大件,老婆比較細食所以一個餐已經夠飽,黑椒辣辣地好惹味,同嗰啲牛扒好夾,而啲牛扒雖然厚,但係一啲都唔覺得硬,唔怪得知咁多人排隊啦!下次再嚟食
黑椒牛柳
黑椒牛柳
2019-04-23 403 浏览
昨日同女朋友中午到了這間莎樂美食左個飽滿的午餐我哋叫咗兩個串燒大蝦王莎地亞什扒同埋忌廉湯首先分享下個忌廉湯先其實我就覺得依個湯無咩特別 佢個湯上面仲有一塊威化餅但我覺得只係畫蛇添足反而令到個湯怪怪的然後就講下個鐵板燒啦啲雜扒我認為就幾好味嘅雞扒同豬扒都好軟熟但隻蝦就真係差左啲無鮮味又老 另外建議個鐵板可以大返啲 啲食物好豐滿 但因為個鐵板太細令到好擠迫想切一塊扒都好難最後總結呢間餐廳大致上都幾好只係一啲細節位未做得好
昨日同女朋友中午到了這間莎樂美食左個飽滿的午餐
我哋叫咗兩個串燒大蝦王莎地亞什扒同埋忌廉湯
最後總結呢間餐廳大致上都幾好只係一啲細節位未做得好

• 串燒大蝦皇伴莎地亞什扒
2019-04-23 290 浏览
今日打完波黎食Lunch,見到有雜扒餐諗都冇諗就見左!套餐仲包埋餐湯同餐包,搽咗牛油嘅餐包點羅宋湯嚟食好好味。鐵板餐上枱,D扒疊到好似漢堡包咁高,我當堂下一跳係呀,入面有豬扒雞扒大蝦腸仔同火腿,就算係男仔都唔係個個食得晒。味到其實唔差嘅,不過偏鹹咗少少。最後仲有杯雪榚送添!
今日打完波黎食Lunch,見到有雜扒餐諗都冇諗就見左!

套餐仲包埋餐湯同餐包,搽咗牛油嘅餐包點羅宋湯嚟食好好味。

最後仲有杯雪榚送添!

2019-04-22 304 浏览
心血來潮好想鋸扒,諗返起以前食過幾次大件夾抵食嘅莎樂美,本喵即刻同老婆起行去鋸一鋸回味下😋😋一入到去時間尚早唔使等位,同老婆坐地下果層,由於極肚餓嘅關係,就一人一個餐💪🏽🤩餐包夠暖唔會凍!不過由於本喵鍾意甜,所以如果係甜餐包就perfect啦😫羅宋湯味夠濃唔會稀!菜份量足!值得一推!😋本喵就要咗份鐵板牛柳餐!一睇相就知份量好夠!兩舊牛柳大大舊!夠牛味,咬落有口感唔會韌,唔會覺得係醃到淋嘅!👍🏽👍🏽薯角正正常常無咩特別🤷🏽‍♂️本喵夫人就叫咗份澳洲T骨扒!一樣份量夠哂大🤣本喵切嚟試一試佢,肉味好香,一樣唔韌但亦都唔會覺得係醃到淋嘅👍🏽👍🏽記得記得,餐係包埋雪糕甜品嘅!總括而然,呢間係一間老牌扒房,一直喺荃灣屹立不倒!港式牛扒風味,而且啲扒大大份,尤其係佢嘅雜扒餐,絕對係一大挑戰💪🏽💪🏽P.S. 絕對唔係食service,但至少呢間員工唔會俾面色你睇🎉

羅宋湯味夠濃唔會稀!菜份量足!值得一推!😋

薯角正正常常無咩特別🤷🏽‍♂️

記得記得,餐係包埋雪糕甜品嘅!

• 鐵板餐
  • 雜扒餐
  • 羅宋湯
2019-04-07 416 浏览
在荃灣想鋸扒,突然想起這間扒房,三個人去到剛有位,叫咗西冷牛扒五成熟、雞扒餐和什扒餐。。。基本鐵板餐跟肉汁,如要黑椒汁要另外加錢。西冷牛扒控制到五成熟,放在配菜上避免鐵板接觸牛扒。。。肉質好能鎖到肉汁鮮味又夠大件。雞扒烹調剛好肉嫩較滑。什扒份量夠,上枱後都不知從可入手進食。。。。有機會可再試平價扒餐。。。
有機會可再試平價扒餐。。。

2019-03-14 570 浏览
荃灣的老牌西餐廳,我住三十年荃灣就食足三十年!例牌我飲紅湯,老公飲白湯餐包微熱軟熟唔硬我慳慳地,食鐵板雜扒,堆到成坐山咁高,食唔晒,望住都飽晒老公例牌食steak,呢個係西冷,4成熟... 但,好似都係太熟 餐飲有生啤Rocky雪糕+花生碎甜品
荃灣的老牌西餐廳,我住三十年荃灣就食足三十年!

例牌我飲紅湯,老公飲白湯

餐包微熱軟熟唔硬

我慳慳地,食鐵板雜扒,堆到成坐山咁高,食唔晒,望住都飽晒

餐飲有生啤

Rocky雪糕+花生碎甜品

2019-03-10
2019-03-03 505 浏览
一入到餐廳, 好似時光倒流左30 年, 裡面嘅一燈一飾都充滿80-90 年代扒房嘅格調。我點了一個西冷牛扒餐,之後問了我飲咩湯, 我選了白湯,一試之下, 湯裡有陣牛油香味, 亦覺得好滑, 味道還算不錯。過了10 分鐘左右, 主角終於出場, 我點嘅係5 成熟, 我本身都唔會叫到咁生, 但係因為鐵板嘅緣故, 所以比平時點得生D。 一切之下, 果然生了小許, 過了幾分鐘等熱力熱到牛扒就Perfect啦。牛扒還算軟, 味道還算唔錯, 至於下面D 薯條就唔係即炸, 全部都係軟淋淋嘅。個燒汁都OK。最後食完後, 仲送了朱古力雪糕, 依家D牛扒店好少會送雪糕。

2019-02-26
2019-02-28 512 浏览
今次嘅午餐去咗荃灣嘅一間懷舊扒房,莎樂美餐廳,一般般咁啦,又唔算太好味,但都唔太差,可以試吓嘅🙆🏻今次叫咗個鐵板午餐,$62就買到單😬😬😬我叫咗個日本帶子伴美國雞扒鐵板餐😯😯唔知點解佢比餐湯但係又唔比餐包我😭😭😭其他人都有餐包😭😭所以有少少嬲😡😡個餐湯我叫咗白湯,佢話係周打魚肉蜆湯,咁都真係有一兩舊龍利魚柳嘅😂😂都係普通嘅白湯,冇乜特別,但係聞到其他人嗰啲餐包好香😭😭😭個扒餐上到黎嗰啲版真係熱辣辣,感覺係幾興奮😬😬啲蒜蓉汁倒落鐵板箇中滋味值得回味😆😆😆😆塊扒就嚟大過我塊面,係抵食嘅👍🏻👍🏻但係個美國帶子得一粒,不過都幾大粒嘅😯😯有好多薯菜喺塊雞扒嘅底,所以一定食得飽👍🏻👍🏻唔使特登再叫一個飯或者意粉👍🏻👍🏻餐飲叫咗杯凍檸茶,普普通通,但係午餐來講係抵食😍😍👍🏻🤦🏻‍♀️
2018-12-16 1671 浏览
由細到大住荃灣附近,就係未去過以間餐廳剧朳,今晚心血來潮,想食朳,就想起同老公一齊去食!我地分別叫左一個T骨(7成熟),一個西冷(8成熟),首先係個T骨,一切連3成熟都冇,仲有啲肉好似「那」到好梅甘,啲燒汁豪冇味道根本食左一,兩啖,就已經停手至於個西冷,一樣毫無肉味,整體感覺什差估唔到差到甘既餐廳,都依然有好多捧場客坦白一句,大家樂都好過佢而未奢求喺以啲餐廳,以啲價錢上,可以有服務比到你,其他侍應都ok,冇特別,只係一個年輕女侍應,説話似喝狗,未食完朳,杯雪榚已擺喺你枱面等溶實在太失望對以間都算悠久既餐廳,未食過既朋友,事三思!!!
根本食左一,兩啖,就已經停手
至於個西冷,一樣毫無肉味,整體感覺什差
估唔到差到甘既餐廳,都依然有好多捧場客
坦白一句,大家樂都好過佢

實在太失望對以間都算悠久既餐廳,未食過既朋友,事三思!!!
2018-12-01 1430 浏览
荃灣沙嘴道莎樂美餐廳門面就很懷舊入去很多餐檯原來還有2樓附近上班一族學生哥的食飯地方還不少熟客在光顧了首先每個餐有一晚周打湯加了很多蔬菜在裡面十分豐富+新鮮的餐包配上牛油非常MATCH!黑椒牛肋配薯角加蔬菜黑椒汁另上 倒上去鐵板 發出支支的聲音厚厚的牛肉 十分彈牙而且黑椒汁十分濃郁每張台都有鮮花 好懷舊呀我們還加了意粉跟白飯十分滿足最後還送我們一人一杯的朱古力雪糕超級好味道整個午餐十分划算 2個餐 160 蚊左右

荃灣沙嘴道莎樂美餐廳

加了很多蔬菜在裡面
十分豐富
+新鮮的餐包
配上牛油
非常MATCH!

黑椒牛肋配薯角加蔬菜
黑椒汁另上 倒上去鐵板