2020-06-18 4559 浏览
菊月町 ~ 位於鴻圖道和駿業街的十字路口,不算隱蔽,但也不起眼,每天經過都沒有留下太深刻的印象,今晚放工,和同事又再次經過菊月町門前,隔著玻璃看見一排可愛的猫咪擺設,就是這樣被她們吸引進去🐹🐹🐹。店內面積比較細,只有十多個座位,主要都是吧檯座位為主,可以欣賞到廚師製作料理的整個過程,尤其是Omakase(廚師發辦),令人有一種興奮和期待的感覺,還有一些火焰場面,猶如一場精彩的表演,同時得到味覺和視覺的享受👏👏👏。裝潢是日本風格,地方需小,但不覺得局促,反而為這小小的空間增添氣氛,師傅和客人間的互動,令食客感受到師傅的用心,食物富藝術品的精緻細膩,此外,餐廳另一個特色是每個角都有可以看到猫咪的蹤影 - 窗邊有猫咪小擺設、桌上有猫咪筷子托、餐牌上有手畫的猫咪圖案、牆上有多幅猫咪相片和收銀處的招財猫,全部都非常可愛🐹🐹🐹。第一道送來是新鮮的沙律和熱騰騰的湯,接著是刺身、鐵板和炒飯。菊刺身8點 - 赤蝦、吞拿魚、油金魚、三文魚、伊左木、白蝦、帶子、八爪魚,賣相精緻,食材由日本直送,非常新鮮甜美。町鐵板3點 - 銀鱈魚、美國安格斯薄燒牛肉、鵝肝多士配龍珠果。銀鱈魚煎得金黃,簡單調味已帶出魚的鮮甜

就是這樣被她們吸引進去🐹🐹🐹。

店內面積比較細,只有十多個座位,主要都是吧檯座位為主,

第一道送來是新鮮的沙律
炒飯

和熱騰騰的湯,接著是刺身、鐵板和炒飯。

刺身8點 -
菊刺身8點

赤蝦、吞拿魚、油金魚、

簡單調味已帶出魚的鮮甜,肉質非常嫰滑;鵝肝香味誘人,

入口即化,令人齒頰留香
,配埋多士,完全沒有油膩感覺, 配菜龍珠果味道清甜多汁,很好味!

最後,食埋炒飯,真係超飽超滿足,原來工廠商廈區都有這樣高質素的日本餐廳,值得推薦👍👍👍。
2020-06-16
2020-06-18 2998 浏览
以前在觀塘上班時偶爾會經過菊月町,已經好想試試,今晚特意相約舊同事來品嚐高質刺身、鐵板燒🥢店舖位於觀塘的工廠區,細細間位置不多,主要是吧枱方便客人與廚師交流,主打Omakase 菜式。裝修頗有心思,蘊藏着不少貓貓元素。首先食的是相對清淡的 ~菊刺身8点,包括:吞拿魚、伊佐木、白蝦、油甘魚、牡丹蝦、八爪魚、三文魚、帶子。這是我第一次食伊佐木,魚肉通透、白裏透紅,肉質紮實彈牙而柔軟,味道鮮甜、肥美甘香!刺身整體來講好新鮮,質素高,而且都好厚切🔪此外我們再選了鐵板2人前~包括麻醬沙律、湯。~銀雪魚扒用魚有魚味來形容係非常之貼切嘅😆好鮮好好味囉😋~香煎帶子帶子超大粒,體積比冬菇還要大,外面微微煎到焦香,中心點還是柔軟,非常有口感,。~冬菇、黃瓜🥒~美國安格斯薄燒4片朋友唔食牛,我一個人食晒四件🤣👍🏻煎得剛剛好, 1秒都不能多、不能少。味道同火候都掌握得非常好!~鵝肝同樣煎得表面香香脆脆的,裏面軟綿綿。鵝肝獨有的香氣令人唔捨得吞落肚!~炒雜菜~炒飯每道菜式的調味精準,好味而不是濃味,恰到好處、帶出食物原本的鮮味。差不多兩小時的晚餐,在鐵板炒飯之後畫上完美句號!亦即時勾起我不捨之情😢此情可待成追憶

此外我們再選了鐵板2人前~包括麻醬沙律、湯。

~銀雪魚扒
用魚有魚味來形容係非常之貼切嘅😆好鮮好好味囉😋

~香煎帶子

~冬菇、黃瓜🥒

~美國安格斯薄燒4片

~鵝肝

~炒雜菜
~炒飯

每道菜式的調味精準,好味而不是濃味,恰到好處、帶出食物原本的鮮味。差不多兩小時的晚餐,在鐵板炒飯之後畫上完美句號!亦即時勾起我不捨之情😢此情可待成追憶,只是佳餚已食清🤣
2020-06-18 247 浏览
每個星期都會有一日放工要去觀塘上堂,成日經過都會比呢間日式居酒屋感覺嘅餐廳吸引住,今次終於同朋友仔去試吓。一開門佢勁有日本居酒屋feel,bar 台形式, 圍住中間有師傅為你準備菜式。今次我朋友試咗一個二人鐵板燒餐 $688有銀鱈魚,廣島蠔,鐵板配菜,美國安格斯薄切牛,鵝肝,炒雜菜,炒飯。銀雪魚,出邊煎到脆卜卜,但係入邊肉質唔會死實廣島蠔有4 粒,中等size , 同朋友仔一人2 粒, 幾甘香,多汁 鐵板配菜有燒冬菇,唔會太干身,唔錯安格斯薄切牛,有4 片, 佢特別之處係入邊包住啲蔥同蒜頭🧄,超級香口,好食好食 鵝肝多士厚厚嘅鵝肝,煎香左加上多士超有滿足感。食咗咁多油膩野,每個炒雜菜可以減輕返自己嘅罪惡咁。😂🙊 另外一個炒飯都好有驚喜,炒得粒粒分明但係又唔會食落成口油 總括來講,今次都係一次唔錯嘅嘗試,下次嚟觀塘嘅朋友仔可以試吓呢間係轉角位嘅日本居酒屋👍🏻
今次我朋友試咗一個二人鐵板燒餐 $688
銀雪魚,
出邊煎到脆卜卜,但係入邊肉質唔會死實

廣島蠔
鐵板配菜有燒冬菇,唔會太干身,唔錯
鵝肝多士
厚厚嘅鵝肝,煎香左加上多士超有滿足感。
食咗咁多油膩野,每個炒雜菜可以減輕返自己嘅罪惡咁。😂🙊
另外一個炒飯都好有驚喜,炒得粒粒分明但係又唔會食落成口油

食物味道是重點 但食物裏 也吃得出師傳的用心店裏是日式小居酒屋的擺設 實而不華沒有一貫大財團美輪美奐的裝修多了一份深宵食堂居酒屋的感覺甫坐下 送上熱茶 前菜: 沙律一小碗 不過吃得出沙律師很新鮮加上我至愛的芝麻醬海帶湯不過不失 值得一讚的是海帶數量很多重頭戲 海鮮丼在小店裏居然有此高質簡直令人意外海鮮種類多帶子鮮甜 三文魚厚薄適中 吞拿魚鮮而沒有筋海膽稍一不新鮮便會有腥味這個則是每啖也是大滿足值得一提的是他們用上日本米混上醋連平時不嗜飯的我也清光光!一定再幫襯之選!
食物味道是重點 但食物裏 也吃得出師傳的用心

帶子鮮甜 三文魚厚薄適中 吞拿魚鮮而沒有筋
海膽稍一不新鮮便會有腥味
這個則是每啖也是大滿足
值得一提的是他們用上日本米混上醋
連平時不嗜飯的我也清光光!

一定再幫襯之選!

2020-06-17 171 浏览
今日同友人去咗觀塘這間食鐵板燒及魚生的餐廳。入到去覺得裝修都幾有日本格局又有鐵板燒的位置及放魚生的位置。侍應的態度都大致親切,我們叫了兩set二人前,前菜是昆布湯及沙律,然後是燒生蠔及燒鱈魚。生蠔很大粒很肥美值得一讚,鱈魚也笑得火候十足,另外有他們自家製的蒜頭肉碎,都有一番風味。主打是鵝肝,入口即溶,我沒有吃那塊麵包因為覺得麵包會令味道變淡。最後,那盆炒飯也很有功力,感覺上炒到一粒一粒很有鑊氣。我認為如果在觀塘這個工廈的地方能找到這麼地道的日本餐廳也比較難得。
2020-06-15 169 浏览
天氣炎熱,但因為疫情關係冇得番鄉下日本,唯有帶老婆去食omakase。 我地去左觀塘既菊月町,地方清靜,裝潢富有日本風。我地叫左兩個焰月套餐 (HKD980 per set)。第一道茶係先付:紫薯木魚豆腐昆布。賣相好靚,有金箔伴碟,而豆腐係口感極滑,柴薯就非常清新同略帶甜咪。係個非常好既開胃菜。跟住黎既就係時令季節刺身五點:間八(青瓜醋),池魚(兩食 : 厚切,他他),目鯛,八爪魚盅同埋海膽。間八係高級魚之一,師傅用左青瓜醋黎整,魚既味道同口感係好清新,為之後既刺身打開味蕾衝擊既大門。池魚佢有兩食,個人覺得口感爽,食落去覺得脂肪既比例適當,一啲腥味都冇,而且有種回甘既感覺。目鯛係種白肉魚,食落去口感都係爽脆個類,味道唔錯。八爪魚盅賣相吸引,加埋粒魚春,成個構圖栩栩如生,整到好珍珠咁,味道比之前幾道刺身略較爽同味道相對濃一點。跟住到海膽(賣飛佛),師傅將手板咁大塊既幾海膽放係我地手背上,因為如果用其他食具可能會影響個味道。個人覺得咁樣食法好新穎有趣而且長見識。海膽味道非常鮮甜,係我個人食咁多間omakese最好既之一。漬物就有白粟米。佢地係高纖低脂一族,只係較少玉米黃素而已,但對人體健康

我地叫左兩個焰月套餐 (HKD980 per set)。

第一道茶係先付:
目鯛係種白肉魚,食落去口感都係爽脆個類,味道唔錯。
漬物就有白粟米。佢地係高纖低脂一族,只係較少玉米黃素而已,但對人體健康依然有正面既影響。個人覺得味道清甜,係好好既食材為我地漱一漱口,準備之後既鐵板燒。
鐵板燒二款有甘鯛同埋煙燻昆布鮑魚。。
炸既甘鯛好似有著活靈活現既魚鱗,味道爽脆唔膩。魚肉清甜。
至於個鮑魚,真係要俾個大like,味道ichiban,好大隻,肉質鮮嫩,加埋用鮑魚肝整既配菜,冇得彈。
昆布魚湯味道清甜。
跟住黎既就係手握壽司五貫。有拖羅,木魚果凍鱸魚壽司,粒子,赤身同埋金目鯛。
個人覺得拖羅口感嫩滑,味道唔錯。
至於個果凍壽司,覺得好得意,果凍加埋魚既配搭好特別,亦見師傅既細心巧手。
至於粒子,赤身同金目鯛,我覺得指拍得住日本師傅既手勢,賣相同味道水準不容置疑。
跟住黎既就係手卷拖羅蓉。我地道親眼睇住師傅用火槍將啲魚油逼哂出黎成就個手卷,真係眼睛舌頭都大滿足。
時令果物係靜岡蜜瓜。個蜜瓜多汁清甜真係食完都好唔捨得成個omakese😭
2020-06-12 167 浏览
工作諸事不順很多時侯不是只靠衝勁努力就可泄氣的一晚剛巧朋友問到要一起吃晚餐嗎立即應允 吃什麼都不要緊 只想找個地方換個心情灰到爆的和朋友碰面朋友原打算到這餐廳的對面那間吃但過馬路時見到轉角的這餐廳外觀日式風味十足 🇯🇵 小小的一間店但有種無名的吸引力今晚就隨意地來到這小店裡面座位不多目測只能坐最多廿幾人每一位食客都帶著滿足的笑容 但今晚的我真提不起精神沒胃口吃什麼都沒所謂 打開餐牌頭幾頁都是omakase 不是吧今晚沒心情吃精緻的廚師發板耶🙈好在還有其他選擇我選了一個簡單的魚生飯豐盛親子丼 $145 三文魚 帶子 赤蝦 三文魚子 魚生飯一送上枱我眼睛為之一亮!精緻的擺盤每件魚生都令人唾唌看那飽滿鮮艷的三文魚片🐟急不及待吃起上來沒胃口的感覺一掃而空😂 吃得津津有味!一件件肥厚的帶子 鮮味十足油脂感重的厚切三文魚片 鮮味在舌上爆發滋味無窮 大滿足!🦐看每一件蝦 大大件真材實料!蝦肉軟滑爽口 吃得滿足好吃的食物真令人心情歡愉推介!🍶酒 越後櫻大吟釀 $218 200ml 點了清酒 杯子精緻什麼時侯能活得像魚一樣的悠然自得?這清酒入口帶甜味 不嗆口辛辣感不重 口感較輕盈 有層次!不錯👍🏻
工作諸事不順

我選了一個簡單的魚生飯

豐盛親子丼 $145
三文魚 帶子 赤蝦 三文魚子
魚生飯一送上枱
我眼睛為之一亮!
精緻的擺盤
沒胃口的感覺一掃而空😂
吃得津津有味!
一件件肥厚的帶子 鮮味十足
油脂感重的厚切三文魚片 鮮味在舌上爆發
滋味無窮 大滿足!

🦐
推介!

🍶酒 越後櫻大吟釀 $218 200ml
點了清酒
杯子精緻
什麼時侯能活得像魚一樣的悠然自得?
這清酒入口帶甜味 不嗆口

心情鬱悶的感覺早已逃之夭夭
小店有自己的吸引力
廚師waitress食客們都能一起聊天
這裡沒開瓶費
下次有朋友生日慶祝時一於再來這間!
值得encore✨👍🏻

1992 浏览

越後櫻大吟釀
2020-06-11 215 浏览
今天與好友來到此間小店一嘗午市的廚師發辦。白天的官塘車輛多,人們熙攘,十分熱鬧。店鋪面積不大,卻同時提供壽司與鐵板燒,而且兩者的質素均十分不錯。第一道菜的紫薯與菜葉配搭起來,非常美味。紫薯中和了菜的苦味,多了一份濃郁的口感。接著有幾件不同做法的魚刺身,分別用了醃黃瓜,山藥...口感爽脆清新。到了品嘗海膽的時候,廚師給我們用消毒濕紙巾消毒手背,然後直接將海膽放上我們的手背。我們在手背上品嘗海膽,很新奇。接著喝完一碗鮮熱的魚湯後,就吃了赤身,中拖羅,大拖羅三件壽司。我最愛大拖羅的肥美。鐵板燒分別是燒魚和燒鵝肝。燒魚外脆內軟,燒鵝肝伴焦糖多士馥郁香口,極美味。最後以日本蜜瓜作為廚師發辦的尾聲。非常完滿。
今天與好友來到此間小店一嘗午市的廚師發辦。

白天的官塘車輛多,人們熙攘,十分熱鬧。

最後以日本蜜瓜作為廚師發辦的尾聲。非常完滿。

位於鴻圖道嘅菊月町,就喺apm後兩條街。只要穿過apm再喺港貿中心落到巧明街,沿住駿業街行5分鐘左右就到,地點雖然唔係痴住mtr,但都好方便!門面以木為主題,裝修簡約,好有日本氣息。店內裝修簡約整潔,同時有唔少日式佈置同日系小飾物。疫情期間,座位之間亦有隔辦,令人食得安心❤️店員非常細心,一開始就問下我地有冇咩唔食,又或者有冇食物敏感。冇就放心交由廚師發板,此外店員亦預先同我哋溝通好,佢哋嘅所有食物都已由師傅調味,如果唔夠味可以叫佢地再加味,基本上係唔會需要點豉油嘅。呢晚我哋嘅焰月($980/位),將由淡味慢慢食到濃味。-先付Starter-時令季節刺身五點Seasonal Sashimi-漬物Pickle-鐵板燒二款Pan Fried Dishes-吸物Soup-手握壽司五貫Sushi 5pcs-手卷Hand Roll-時令果物Seasonal Fruit真係好鐘意食Omakasa,不過價錢唔平,唔可以成日食呀😂所以每次食Omakase都好珍惜,全程投入呢個美食世界。<先付>前菜已經令人好有驚喜,擺盤精美,食材新鮮。紫薯香甜,豆腐嘅豆味超香濃,仲有木魚同昆布,味道口感多

門面以木為主題,裝修簡約,好有日本氣息。

店內裝修簡約整潔,同時有唔少日式佈置同日系小飾物。
疫情期間,座位之間亦有隔辦,令人食得安心❤️
呢晚我哋嘅焰月($980/位),將由淡味慢慢食到濃味。
-先付Starter
-手握壽司五貫Sushi 5pcs
-手卷Hand Roll
-時令果物Seasonal Fruit

<先付>
前菜已經令人好有驚喜,擺盤精美,食材新鮮。紫薯香甜,豆腐嘅豆味超香濃,仲有木魚同昆布,味道口感多重層次,就連片菜都特別清甜爽脆。

Omakase嘅大廚等於魔術師,變出款款精美可以食嘅藝術品,每款都好有驚喜!
<時令季節刺身五點>
•青瓜醋間八:口感清爽,味道清甜,間八同青瓜醋配搭一流👍🏻
•池魚:有兩款切法,分別係厚切&他他。
厚切係原味,好食到池魚本身嘅油香同肥美。
他他配搭新鮮薑蓉,味道唔會搶辣,仲好有提鮮嘅功效!
•目鯛:用上昆布鹽水作調味,帶少少鹹香同甘味,刺身上面嘅香草味道好特別,好鐘意!

•八爪魚盅:魚籽鹹鮮脆卜卜,八爪魚用咗麻油調味,麻油香濃,但又唔會搶咗八爪魚嘅鮮味,八爪魚一啲都唔韌,好爽脆🤤
•海膽:令人印象深刻嘅海膽!好Creamy,味道鮮甜,味道濃郁,帶甘香。完全唔需要任何調味,直接放手背上食,先可以食到佢嘅原味道,唔會比任何食具同外來嘅溫度影響。

<漬物>
粟米:非常清甜,爽口。

<鐵板燒二款>
•甘鯛立鱗燒:鱗片脆過薯片!食落魚身已有鹹香,啖啖肉,肉質滑溜!

•煙燻昆布鮑魚
廚師發板除咗可以享用美食之外,仲可以同師傅交流,得到好多專業資訊,真係一邊食一邊增加知識👍🏻仲可以欣賞佢哋嘅廚藝🥰
鮑魚好有彈性,有陣陣嘅昆布香。
•魚湯:魚湯味道非常濃厚。鐵板燒過後,飲碗熱辣辣嘅魚湯,比味蕾休息一下,準備開始食壽司
<手握壽司五貫>
•拖羅壽司:油脂甘香,好肥美。
•木魚果凍鱸魚壽司:好有心思,口感特別。果凍Q彈,鱸魚爽口,壽司飯煙韌🤤
•粒子魚:鮮味十足。
•赤身:肉質細嫩,味道甘甜,而且較為濃郁。
•火炙金目鯛:火炙過後,魚油更為特出,油香豐富,入口即溶。
<手卷>
•拖羅蓉:師傅首先將拖羅嘅魚油用火熗逼出,魚油香到全間餐廳都聞到。拖羅蓉好香滑,手卷入面仲有葱花,令口感脆脆,更有鮮味。
<時令果物>
•靜岡蜜瓜:蜜瓜香甜多汁,連平時唔鍾意食生果嘅我,都食到停唔到口。
2020-06-04 2987 浏览
之前喺附近上堂嘅時候已經留意到呢間日式餐廳,因為佢起咗一個好靚嘅店名,望入去係日式居酒屋嘅格局。一睇門外嘅menu原來主打廚師發辦,所以一早相約朋友等佢生日嘅時候嚟食晚飯,好彩一早預約咗,晚上七點嚟到已經滿座。餐廳嘅裝修有種實而不華嘅感覺,牆上面貼滿咗各種日本酒嘅招紙,別有一番風味。餐廳唔算大,只有五至六枱可以坐喺吧枱,好在預約時有交帶低,侍應安排我哋坐咗喺靠近門口嘅吧枱位置,可以近距離欣賞到師傅嘅手勢。餐牌有兩款廚師發辦可以揀,分別係爍雨同焰月,我哋揀咗較為經濟嘅焰月,內容望落非常豐盛。最先送上嘅係前菜——苦白菜紫薯蓉配冰菜,賣相相當精緻,面頭仲鋪上金箔,為菜式添上一絲矜貴。紫薯蓉味道非清甜,口感軟綿濕潤,加上清脆嘅苦白菜,配搭令人眼前一亮。享用完非常有驚喜嘅前菜,就輪到刺身五點。打頭陣嘅係間八魚,刺身切得夠薄,望落晶瑩剔透,加上花瓣同蔥花做點綴,非常精緻。間八味道清澈,加上酸汁同青蔥卷起一齊食,清新開胃。第二道係深海池魚配山藥,池魚味道清甜,口感清爽,配搭黏膩滑順嘅山藥泥同味道鹹鮮嘅三文魚子,一拍即合。日本象拔蚌冇經過過份嘅沖洗,保留咗天然嘅海水鹹鮮味,甘香馥郁,入口爽滑,沾上少量
間八味道清澈,加上酸汁同青蔥卷起一齊食,清新開胃。
日本象拔蚌冇經過過份嘅沖洗,保留咗天然嘅海水鹹鮮味,甘香馥郁,入口爽滑,沾上少量嘅海鹽令味道更突出。
金目鯛油份甘香,肉質細膩,最適合火炙,配上蛋黃醬同唐辛子絲,令口味道同口感層次更豐富。
最後一道刺身係我最期待嘅大拖羅,用紫菜加上紫蘇葉包住,並加入少量岩鹽同芥末減低油膩感,味道恰到好處。大拖肉質肥美,油脂豐富,入口即溶,魚油嘅甘香充滿成個口腔,令人回味!
完成五道令人滿意嘅刺身,師傅為我哋呈上四款清新嘅漬物,分別係山藥、牛蒡、水果蕃茄同白粟米。山藥同先前嘅山藥泥呈現出兩個極端嘅口感,切成片狀,帶有少少芥末嘅味道,質感冰涼爽脆;至於牛蒡味道同口感都好似酸脆瓜一樣,非常特別;水果蕃茄好有驚喜,糖度高,入口清甜爽脆;白粟米鮮甜多汁,清爽冇渣。
唔係每一間廚師發板都有鐵板燒嘅環節,通常都以煮物取替,望住師傅喺面前製作鐵板燒料理,觀賞性亦頗高,亦係餐廳嘅其中一點加分之處。金鯛經過半煎炸,外皮酥脆到連魚鱗都可以食用,非常香口,但魚肉依然保持嫩滑,好有驚喜。
眼見師傅將砂糖灑喺薄薄嘅白麵包上面,然後用力一反,砂糖喺麵包底下溶成焦糖,令人流哂口水,另一邊廂鵝肝亦差唔多煎好,油份慢慢滲出,釋放出濃濃嘅香氣,相當吸引。香脆嘅焦糖多士配搭質感細膩嘅煎鵝肝,形成強烈嘅對比,係全晚我最喜歡嘅配搭。
喺享用壽司之前,師傅先為我哋送上一小碗奶白香濃嘅魚湯,鮮味十足。
飲完魚湯稍休一下就嚟到主菜——手握壽司五貫,首先送上嘅係火炙目鯛,口感柔軟,味道清淡,細細咀嚼之後會感受到佢嘅清甜。
鰤魚味道甘甜得嚟帶少少油份, 口感柔滑幼細。

石鯛望落晶瑩剔透,非常吸引,肉質細緻鮮嫩,口感細膩,油脂度亦頗高,伴上少少蔥末一齊食,帶出清新嘅感覺。
目張油分適中,肉質嫩滑,味道鮮甜,師傅特意加上少少山藥泥,增強口感。
完成咗幾味各有特色嘅白魚壽司,就嚟到重頭戲——海膽壽司,總覺得廚師發辦絕對唔少得海膽,有種畫龍點睛嘅效果。師傅一啲都唔吝嗇,用上嘅係日本嘅馬糞海膽,色澤橙黃,味道濃郁,口感豐腴,必須要慢慢品嚐!
當我以為晚餐要進入尾聲嘅時候,師傅為我遞上拖羅手卷,份量唔大但拖羅比例多,加入脆米增加口感,仲細軟嘅拖羅形成對比。
最後最後當然唔少得甜品,今日嘅甜品係時令日本蜜瓜,味道濃郁,甜度高,果肉滑溜,質素非常高。
餐廳每一道菜式都經過用心配搭同編排,非常有驚喜,而且性價比極高,係少有廚師發板食到中段已經有飽意,食完亦有種覺得值回票價嘅感受,雖然冇奢華高貴嘅裝修,但我更欣賞呢種實而不華嘅佈局。
2020-06-04 143 浏览
初次品嘗廚師拍板, 當然要揀一間有有口皆碑ge 餐廳以免期望落空, 經過朋友介紹, 揀咗呢間喺觀塘區都幾出名嘅日式餐廳, 聽聞曾經受過採訪, 所以人氣都幾旺, 必須要訂位先可以品嚐, 所以一早同朋友約定, 期盼已久, 終於嚟到呢一日😁同朋友揀咗定價980蚊ge廚師拍板餐, 食物超級豐富, 食咗一半已經開始撐住肚皮, 性價比極高! 而且食物質素亦非常高, 新鮮程度一流! 刺身同壽司ge選材亦比較新鮮, 能夠品嘗到一啲少有ge魚類, 非常有新鮮感😋另外, 可以望到廚師切魚, 鐵板燒同握壽司ge過程, 亦有一種表演性質, 完全值回票價! 👏🏻
同朋友揀咗定價980蚊ge廚師拍板餐, 食物超級豐富, 食咗一半已經開始撐住肚皮, 性價比極高! 而且食物質素亦非常高, 新鮮程度一流! 刺身壽司ge選材亦比較新鮮, 能夠品嘗到一啲少有ge魚類, 非常有新鮮感😋
2020-06-02 137 浏览
這次已不是第一次來到了,上一次來的時候下了鐵板套餐,疫情終於好轉了,我都餓了一段時間,要出動了。這裡地方不算太大,但總感受到一切的人情氣味。鐵板套餐已經嚐過了,今回當然要試 Omakase啦。焰月 - $980今次就下了焰月 Omakase:當中包含了先付、時令季節刺身五點、漬物、鐵板燒二款、吸物、手握壽司五貫、手卷及時令果物。先付原來是指第一道菜的意思:苦白菜包紫薯配冰菜,苦白菜入口爽脆,味道甜中帶苦,配合清甜的紫薯,吃到其苦中帶甜而爽口。冰菜表面覆蓋著閃亮的水囊泡,就好像冰晶般,爽脆口感,非常特別。刺身五點間八魚估不到這裡竟然有這頂級壽司食材,間八魚與青瓜醋捲著,口感鮮甜爽口,酸甜的味道,認真醒胃。黑鯛黑鯛經師傅輕輕火炙後,把魚中的油脂迫了出來,味道煙韌而清新,層次豐富。深海池魚深海池魚配上山藥泥,令整體口感更滑細,黏膩滑順,肉質細緻鮮美。松葉蟹松葉蟹賣相精美,蟹肉飽滿味濃、蟹膏澎湃味道甘香。拖羅拖羅加上金箔與魚子醬,更顯名貴;拖羅油脂豐腴,入口即化,超澎湃的口感。漬物漬物中有紅酒蕎頭、水果蕃茄、牛蒡,好讓食客清一清味蕾。鐵板燒二款煙薰鮑魚師傅把鮑魚內的肝臟加入醬汁炒香,再放上飯一

這裡地方不算太大,但總感受到一切的人情氣味。

鐵板套餐已經嚐過了,今回當然要試 Omakase啦。

焰月 - $980

先付
原來是指第一道菜的意思:苦白菜包紫薯配冰菜,

刺身五點

黑鯛

深海池魚

松葉蟹
松葉蟹賣相精美,蟹肉飽滿味濃、蟹膏澎湃味道甘香。

漬物
漬物中有紅酒蕎頭、水果蕃茄、牛蒡,好讓食客清一清味蕾。

鐵板燒二款
煙薰鮑魚
師傅把鮑魚內的肝臟加入醬汁炒香,再放上飯一起吃,絕佳配搭;而鮑魚煎得剛剛好,口感煙韌,不會出現太韌既情況。

金鯛連鱗

連鱗的金鯛一起香炸,其色澤金黃,真是無得輸;

這個可以連鱗一起進食,像吃薯片般爽脆香口,而魚肉仍然能保持嫩滑順口,無得頂。

手握壽司五貫

木章壽司 - 配上清淡的薑蓉,更顯出魚肉的鮮味。

目鯛壽司 - 味道鮮甜美味,肉質細緻。

愛侶壽司 - 白身魚,口感爽中帶軟,魚味較清新。

石鯛壽司 - 粉嫩肉色的石鯛,口感細膩軟腍,師傅撒上青檸皮,令口味份外清新,令人食慾大增。

海膽壽司 - 海膽味道鮮甜,入口即溶,軟滑細緻,非常creamy。

手卷
師傅把拖羅中較肥的部分用火槍火炙,讓拖羅中的魚油滴在拖羅蓉上再攪拌,魚香香氣撲鼻。

拖羅手卷 - 拖羅蓉清甜鮮味,加添了拖羅油香、京葱絲,令拖羅手卷味道更鮮甜美味。配合紫菜的爽脆口感,非常飽滿幸福。

時令果物
蜜瓜清甜潤喉,為這豐富的晚餐畫上句號。
2020-05-27
2020-06-01 2410 浏览
焰月 ($980)包括前菜、時令季節刺身五點、漬物、鐵板燒二款、吸物、手握壽司五貫、手卷及時令果物坐吧臺可以觀賞師傅們製作食物的過程及精湛刀功。前菜是紫薯苦白菜+冰菜苦白菜口感爽脆,帶點苦澀的味道,入口超多汁,配合清甜幼滑的紫薯一起吃,就能把苦味中和了。冰菜爽脆多汁,口感非常獨特。間八魚肉質甜美、脂膏豐腴,入口有脂香,與青瓜醋、小黃菊和青蔥捲著一起吃,滲透著淡淡的甜味,味道清香,吃得津津有味!黑鯛配烏魚籽黑鯛經輕輕火炙,色澤金黃,賣相吸引。香口煙韌,入口帶有檸檬味,味道清新,令人難以抗拒。深海池魚配山藥深海池魚肉質爽滑肥美,配上咸香鮮味的三文魚籽和口感微黏的山藥泥,口感豐富。松葉蟹蟹肉肉質細緻,鮮甜中帶有清淡的鹹味,加上蟹膏香濃甘香,美味可口,齒頰留香。拖羅拖羅加上金箔點綴更顯貴氣,魚子醬具提味作用,增強了香味層次。另一塊拖羅可以沾點岩鹽和柚子粉才吃,咸味中帶有著柚子的清香,令味覺層次豐富了。漬物紅酒蕎頭口感爽脆,味道帶甜,完全沒有澀味;水果蕃茄酸酸甜甜、厚實多汁,牛蒡爽口,味道酸酸的,十分開胃。煙薰昆布鮑魚鮑魚口感煙韌彈牙,味道鮮美。師傅把鮑魚肝臟炒香,味道濃郁惹味,可配搭鮑魚/飯一

焰月 ($980)

坐吧臺可以觀賞師傅們製作食物的過程及精湛刀功。

前菜是紫薯苦白菜+冰菜
紫薯苦白菜+冰菜

紫薯苦白菜

冰菜爽脆多汁,口感非常獨特。
冰菜

黑鯛配烏魚籽
黑鯛配烏魚籽

深海池魚配山藥
深海池魚配山藥

煙薰昆布鮑魚

鮑魚口感煙韌彈牙,味道鮮美。
煙薰昆布鮑魚

師傅把鮑魚肝臟炒香,味道濃郁惹味,可配搭鮑魚/飯一起吃,香口而不油膩。

連鱗金鯛

把魚鱗煎到酥脆,散發著微焦的香氣,魚肉仍保持嫩滑,相當香口。

木章壽司
口感煙煙韌韌,配上薑蓉,味道辛香帶甜。
木章壽司

目鯛壽司
肉質富有彈性,入口鮮美,相當好吃。
目鯛壽司

愛侶壽司
口感軟腍,入口甜香淡淡。
愛侶壽司

石鯛壽司
石鯛壽司

海膽壽司

橙黃色的海膽味道鮮甜,質感細膩,口感嫩滑,入口即化。
海膽壽司

師傅會將拖羅脂肪火炙,讓魚油滴在拖羅蓉上提香,香氣撲鼻,令人食指大動。

師傳毫不吝嗇的把拖羅蓉放於飯上,看得人垂涎!

拖羅手卷
拖羅蓉軟綿嫩滑,油脂豐腴,師傅加入了京葱絲提味,令油香及鮮味更加突出。放進口裡散發濃郁魚油芳香,入口即化,完全是幸福的滋味!
拖羅手卷
高質美味,令人難忘,真心推薦這間餐廳給大家!
最近同事有好消息,所以我同佢放工食餐好、慶祝一下🎊。我哋遠離Office,去咗觀塘區覓食,因為都近大家。佢帶咗我去鴻圖道嘅「菊月町」。餐廳環境唔大,主要都係吧枱座位,另加一張大餐枱。由於座位唔多,加上人氣旺盛,如果要食就最好預先訂台☎️。餐廳用上清酒嘅招紙🍶作點綴,另外亦不乏可愛貓咪嘅蹤跡,連筷子座都係🐱貓仔嚟㗎。同事麻麻地生野,所以我哋點咗鐵板2人前餐,承惠$688,另收加一,每人$380左右。如果以依類菜式嚟講,價錢唔算貴😀。首先係麻醬沙律🥗同海帶湯,味道正常。銀鱈魚🐟及鐵板配菜,依個非常考師傅功架,鱈魚柳魚肉細滑,有油香。配菜就有蘆筍、蘑菇同翠玉瓜。但最精彩嘅係右邊嘅煎魚皮,可觀性高之餘,仲好脆、好香口。廣島蠔,蠔有4隻,旁邊有啲炒蔥、炒蒜粒同煙肉,啱哂連埋蠔一齊食👍🏻。美國安格斯薄切4片,雖則係薄切,但都幾食得出牛味🐮。我相信係牛肉薄切入面啲蔥,我先至會食埋!鵝肝,呢個係全晚最正嘅菜式😋,鍾意食鵝肝嘅朋友大部份時間都會覺得好食,而依到亦唔例外!鵝肝造型係四方體,4粒分別放上4塊麵包上面,呢到鵝肝嘅口感比較特別,外面有啲似豬紅,比較煙韌,入面就好淋、綿綿的,好食🤤!炒飯,一人一碗🍚
首先係麻醬沙律🥗同海帶湯,味道正常。
炒飯,一人一碗🍚,唔使驚唔夠飽😂。
炒雜菜,最後食埋菜就搞掂🥦,有我最喜愛嘅木魚絲。由於坐吧台,所以我哋可以近距離見到廚師👨‍🍳烹調食物嘅過程,為晚餐添上不少樂趣。
總括嚟講,依餐鐵板燒係令人滿足嘅,基本菜式全部都俱備。服務方面,廚師侍應生都幾友善,後者不斷幫我哋添茶🍵。所以計我話,如果想食日式料理,唔一定要出旺區,觀塘都有。餐廳除咗鐵板燒外,仲有做兩個唔同價錢嘅Omakase!
2020-05-18
2020-05-28 118 浏览
朋友升職,帶我黎觀塘食好野,好耐冇食過咁正既日本野喇。前菜胡麻醬冷奴調味清新開胃。五款刺身有間八、鰤魚腩、帶子、金目鯛同拖羅,味道由淡至濃。 好欣賞刺身品種都幾矜貴,性價比好高。 印象最深係火炙鰤魚腩,平時好少食到,估唔到油脂豐富,比拖羅更甘香。鐵板燒鮑魚同金鯛同想像中一樣咁有鑊氣,鮑魚熟度岩岩好,仲難得食到好惹味既內臟,做成壽司一試難忘。 金鯛連魚鱗食,脆卜卜好香口。目張、曹以同魴鮄壽司聞所未聞,但夠新鮮就好食,入口清甜。象拔蚌同海膽味道較突出,前者彈牙,後者甘香,以此價位真係超值。拖羅手卷一咬就感覺到好多魚油,岩哂重口味既我。 餡料都好足,拖羅蓉仲多過飯,十分滿足。
朋友升職,帶我黎觀塘食好野,好耐冇食過咁正既日本野喇。
前菜胡麻醬冷奴調味清新開胃。
目張、曹以同魴鮄壽司聞所未聞,但夠新鮮就好食,入口清甜。