2008-02-04 91 浏览
有些事要在中午時段在太古坊辦,為免同眾上班大軍午市逼餐死,辦事之前先來個午飯.一直想試這間菖蒲亭,年前晚市前往,比侍應指定要最低消費不記得五定六百塊嚇怕,即刻掉頭.當然,午市的套餐,沒有這等老土規矩.十二點九前埋單九折,等於免加一.一個人吃,來個吞拿魚碎飯餐,價錢$89.不算很貴.典型居酒屋格局,播放的音樂,也是一些80,S的日本流行曲,來來去去,也是播著玉置浩二的老歌.麻甩格到極點.個人幾欣賞其跟餐上的麵豉湯,味道咸得來夠鮮,原因是來自湯內的草菇仔,令到本身咸味的麵豉湯,多一重鮮甜味.吞拿魚碎亦很鮮,剁得幼細,沒有渣宰.伴以碗內的銀魚仔,山葵,海苔絲.再加些醬油,撈埋一起,非常滿足.由入座到埋單,前後不用半小時,離座時,成千上萬的上班大軍,亦開始壓境....

2008-01-31 77 浏览
今晚公司到呢個居酒屋食飯當係團年/慶功/慰勞/聚餐我地差唔多有三十人一早就book 左舖(係book舖,唔係book 枱)成晚都係做我地生意首先係小食拼盤1) 餅乾+ 芝士+ 唔知乜(無食到, 同事反應一般)2) 燒魚件(饅魚?? 味道一般)3) 甜蛋(唔錯, 幾好)4) 毛豆(無食到, 同事話ok)跟住係薯蓉沙律?? 一般雜綿串燒(雞軟骨, 豬, 牛??) 都係一般燒魷魚(唔錯, 幾好)雞泡魚乾(第一次食, 感覺一般)豬肉蘿蔔(d 蘿蔔好甜無根, 好食)雜菜天婦羅(ok)炸蠔(幾好)雜綿刺身(三文魚,帆立貝,吞拿魚,池魚,八爪魚, 幾好)雜綿壽司(饅魚,蟹棒,青瓜,三文魚, ok 唔錯)overall 我覺得一般啦, 經過可以食但就唔洗專程入黎食老細埋單, 唔知幾錢
今晚公司到呢個居酒屋食飯
當係團年/慶功/慰勞/聚餐
我地差唔多有三十人
一早就book 左舖(係book舖,唔係book 枱)
成晚都係做我地生意

首先係小食拼盤
1) 餅乾+ 芝士+ 唔知乜(無食到, 同事反應一般)
2) 燒魚件(饅魚?? 味道一般)
3) 甜蛋(唔錯, 幾好)
4) 毛豆(無食到, 同事話ok)

跟住係薯蓉沙律?? 一般
雜綿串燒(雞軟骨, 豬, 牛??) 都係一般
燒魷魚(唔錯, 幾好)
雞泡魚乾(第一次食, 感覺一般)
豬肉蘿蔔(d 蘿蔔好甜無根, 好食)
雜菜天婦羅(ok)
炸蠔(幾好)
雜綿刺身(三文魚,帆立貝,吞拿魚,池魚,八爪魚, 幾好)
雜綿壽司(饅魚,蟹棒,青瓜,三文魚, ok 唔錯)

overall 我覺得一般啦, 經過可以食
但就唔洗專程入黎食

老細埋單, 唔知幾錢
2007-10-10 55 浏览
每次找在鰂魚涌工作的朋友吃晚飯, 都會到這家局酒屋. 價錢是頗貴啦, 但真的很正宗, 而且魚生很新鮮, 推介"雞泡魚乾"超美味~~ 日本人主理的店, 會有當造的料理, 自家調較的sawa酒. 店面小小, 邊喝sawa邊跟朋友聊天, 聊到多晚老闆都不會趕你走~~
2007-08-30 92 浏览
放工後想找個地方hea一hea,就放棄一向去開的函館拉麵(因多人較嘈),行多兩步去呢間食。入到去覺得都可以坐耐d,因為打開餐牌,已發覺係居酒屋格局,亦即係無乜野食,一係串燒,一係壽司,然後隊下sake。如果要飲酒我一定唔會黎呢間,因為tst同cwb都有好的居酒屋,呢度有點唔上唔落。食物價錢係ok……貴,鍋燒烏冬$108,我心諗係咪好正宗或特別正。由於無飯餐,所以叫烏冬,點知一上檯,心知不妙:咦喂,咁普通既!食落烏冬好一般,唔知配料係咪來自日本啦,以多取勝,但味道好淡,成個窩都好一般水準。$108,我心諗不如我返屋企煮兩包cheap烏冬加些雞蛋蟹柳和紫菜都好味過佢……service係接近無咁滯,食物又貴又咁一般,如果唔係心事重重只求找地方坐,我建議都係坐電車落cwb找間似樣的居酒屋hea下,反正,$108食到兩三款令自己覺得ok的食物,可以一解工作的悶氣,才不枉叫happy hour,振奮自己的心情嘛。結論係:車錢都係唔可以慳,行多幾步,總有好路數。所以,呢間野無下次。周汶錡介紹都係咁話。
所以,呢間野無下次。周汶錡介紹都係咁話。
2007-08-19 129 浏览
Two of us have ordered the follwing for dinner:1. BBQ ox tonge - stiff and not chewy $482. Fried egg plant - not special but cost me $1183. potato salad - two small scoops of potato salad --> $554. stir-fried ox intestine - half full in a miso soup bowl -> $585. bowl of rice - $20!6. fried egg - freshly made, ok $30All together $358, both of us left empty-stomach. Too pricy. Won\'t go there again.

5. bowl of rice - $20!

2007-08-16 59 浏览
尋晚去開鰂魚涌又來再食ShoBu捧吓場。之前第一次嚟食以為這店會以熟食為主,好意外佢D魚生會咁好食。今次第一時間叫壽司拼盤,唔好以為拼盤就會比D無咁好食嘅位置你食,同散叫一樣好質素,Toru 仲好肥美! 壽司飯ok如果彈牙D就絕配啦! (可惜海胆同蝦都賣哂,下次早啲訂定) 今次新驚喜就係老板娘介绍燒日本燒粟米,真係好甜好食,oishi其他食物keep到水準,不過拉麵就普通啦,麵質淋咗D,我朋友覺得個湯鹹咗少少。真係有D出前一丁feel.整体上我仍會再幫襯,魚生好食加上我喜歡這種日本家庭式舖頭,老板娘又親切,冀待下次又有新嘢試啦!

2007-06-30 94 浏览
It was so disappointing. I ordered the sushi set ($160) sushi + miso soup + a bowl of rice. (does not taste like traditional Jap rice). the sushi was OK only. way too cold. but i think it is way too expensive.my husband tried the cold soba. ($60) ok. cold enough. but we will not go there agian. defintely overpriced. perhaps i went on Sat, no lunch special.

2007-06-15 47 浏览
晚飯。預先訂了位子,卻想不到店舖如此小。我們到達時,店內僅有兩檯人。我們叫了一客烏冬,一客拉麵,一客串燒,兩個手卷,及一客燒魷魚。烏冬是很粗的,口感不俗,但不夠爽滑。湯拉麵的味道像出錢一丁的麻油味,印像分打個折扣。拉麵可以。紫蘇雞肉串:紫蘇味道強勁,整體味道口感皆不錯。燒魷魚:非常香口,微脆,佐酒最佳。兩個手卷:未知味道如何,但朋友很讚。服務非常好。
晚飯。
紫蘇雞肉串:紫蘇味道強勁,整體味道口感皆不錯。
燒魷魚:非常香口,微脆,佐酒最佳。
兩個手卷:未知味道如何,但朋友很讚。

服務非常好。
2007-02-15 83 浏览
因被無線周汶崎介紹過後, 係差咗, 多人咗...以前佢地是在下午三時落場的, 二時至三時有特價Set, 壽司Set只時50幾蚊。在節目出街後兩、三天,下午二時左右同同事來試, 話已經關門, 已經賣晒wor。當然態度是差嗰隻啦。
2007-02-14 79 浏览
  以前光顧過一次,各方面不過不失,據知小店近日得到電視介紹後生意大增,可能因此連帶店員也趾高氣揚起來。想跟友人在公司附近吃一頓日本菜,結果如下:(入到店內,有不少空和吧位,約六成滿;兩個中年女侍應團團轉,良久才抬頭看我和友人)店員甲:幾多位?我:兩位甲:有無book?我:無wor(店員甲此時突然變臉),我地一小時內就走架啦,有無位呢?甲:(不耐煩)你等等先啦(說完即消失於天地間)(等。再等。一直等)(期間一直在店內的店員乙突然察覺我們還在門口)店員乙:點呀?咩事?我:有無兩位?我地一個鐘頭內就會走架啦。乙:(面灰灰兼有點寸寸地看著我們)我地今日食情人節套餐wor我:(心想:情人節單身的人就不用吃飯?氣沖沖地轉身開門離開)算!你食自己啦...陸羽鏞記夥計都未有咁ge態度!你估d魚生真係鑲鑽石?成名累人...註:服務其實1分都唔值,但因為軟件所限惟有比1分,比多佢啦!

店員甲:幾多位?
我:兩位
甲:有無book?
甲:(不耐煩)你等等先啦(說完即消失於天地間)

(等。再等。一直等)
(期間一直在店內的店員乙突然察覺我們還在門口)

店員乙:點呀?咩事?
我:有無兩位?我地一個鐘頭內就會走架啦。

2007-02-03 27 浏览
我想試這間日本料理好耐,上星期四同蝦子餅終於提起腳步來這兒吃晚飯.我點了以下食物...壽司拼盤,燒鯖魚,什菌炒波菜,煮牛腸,海鮮烏冬同2支啤酒.壽司拼盤- 一共8件,1件帶子,1件厚蛋,2件三文魚,1件吞拿魚,1件墨魚,1件鱆紅同1件...唔記得!新鮮合格,但鱆紅同三文魚食到有"根",所以扣分!等約35-40分鐘左右...燒鯖魚- 燒得好靚,唔會同乾,鯖魚肉滑多汁,原汁原味,好!什菌炒波菜- 並非我想像中好,睇食友介紹話好香牛油,但我果晚食,唔算好香.不過d波菜幾嫩又煮得唔"孩"口.煮牛腸- 牛腸肥美,汁底濃郁,ok!海鮮烏冬- 加20蚊轉稻庭烏冬.賣相不算靚.烏冬係軟滑但唔算"煙韌",呢d貨式隨處可吃到,用料係普通貨,三文魚一小件,1粒帶子同d魚旦...最大問題係咸,我已經無飲過湯底,都覺得佢好咸!其實我想話下次去試個什錦魚生飯,但晚等食又等得耐,座位又唔舒服(d位好窄),食物水準...ok啦!蝦子餅話未必有下次!
等約35-40分鐘左右...
煮牛腸- 牛腸肥美,汁底濃郁,ok!
2006-09-29 48 浏览
往鯽魚涌吃午飯﹐往往地點選擇是頗令人頭痛的一環。不知何解﹐別人讚好的﹐我去的時候總未盡如意。最近﹐終於吃到了一間人人讚好﹐自己亦覺得不錯的﹐就是菖蒲亭。要了兩個午市套餐。雜錦魚生飯賣相相當對辦﹐有甘蝦﹑三文魚﹑油甘魚﹑八爪魚烤鰹魚﹑蟹柳及甜蛋﹐當中最出色的是甜蛋及甘蝦﹐質素相當高﹔而油甘魚及三文魚都是"厚切"﹐以其厚度如果在普通日式餐廳相信起碼可以一開二﹐份量十足。另外一個是蔥金槍魚腩飯﹐我自己相當喜愛此種食法﹐打碎的魚腩肉及白飯拌以蔥茸﹑芥辣及醬油﹐混在一起後﹐賣相是不好的﹐但味道卻相當對我胃口﹐每次都清得粒飯不剩才罷休﹐今次亦不例外﹔而且還送上兩件甜蛋﹐實在是喜出望外。唯一百思不得其解是飯中還加了不少略帶甜的鹹魚仔乾﹐無論味道及口感都跟金槍魚腩背道而馳﹐實在奇怪﹐但既來之則吃之﹐空口清掉所有魚仔乾才吃魚腩肉及飯。套餐還附上一碗麵豉湯及小缽(小食)﹐麵豉湯不過不失﹐亦不特別﹔相反那個小缽是做得相當有水準﹐是汁煮魚腩肉﹐望下去像是牛肉但吃下去就知道是魚肉﹐味道甘甜無比﹐頗令人回味。服務亦令人滿意。食物服務兩者都好﹐有機會絕對是會再來的。
往鯽魚涌吃午飯﹐往往地點選擇是頗令人
頭痛的一環。不知何解﹐別人讚好的﹐我
去的時候總未盡如意。

最近﹐終於吃到了一間人人讚好﹐自己亦
覺得不錯的﹐就是菖蒲亭。

要了兩個午市套餐。雜錦魚生飯賣相相當
對辦﹐有甘蝦﹑三文魚﹑油甘魚﹑八爪魚
烤鰹魚﹑蟹柳及甜蛋﹐當中最出色的是甜
蛋及甘蝦﹐質素相當高﹔而油甘魚及三文
魚都是"厚切"﹐以其厚度如果在普通日式
餐廳相信起碼可以一開二﹐份量十足。

另外一個是蔥金槍魚腩飯﹐我自己相當喜
愛此種食法﹐打碎的魚腩肉及白飯拌以蔥
茸﹑芥辣及醬油﹐混在一起後﹐賣相是不
好的﹐但味道卻相當對我胃口﹐每次都清
得粒飯不剩才罷休﹐今次亦不例外﹔而且
還送上兩件甜蛋﹐實在是喜出望外。唯一
百思不得其解是飯中還加了不少略帶甜的
鹹魚仔乾﹐無論味道及口感都跟金槍魚腩
背道而馳﹐實在奇怪﹐但既來之則吃之﹐
空口清掉所有魚仔乾才吃魚腩肉及飯。

套餐還附上一碗麵豉湯及小缽(小食)﹐麵
豉湯不過不失﹐亦不特別﹔相反那個小缽
是做得相當有水準﹐是汁煮魚腩肉﹐望下
去像是牛肉但吃下去就知道是魚肉﹐味道
甘甜無比﹐頗令人回味。

服務亦令人滿意。食物服務兩者都好﹐有
機會絕對是會再來的。
2006-09-24 28 浏览
嘴刁食友不時拋出難題來,唔熱氣的煎扒、對口味的牛腩、配菜分量行頭的拉麵,距離拋出材料十足、味道濃郁的烏冬課題不遠矣。記憶中這裡是家庭式的居酒屋,日本老闆坐鎮,年多前吃過一道豐富的烏冬鍋物,是日想吃烏冬,公司附近似樣的烏冬,想來想去,離不開這間。居酒屋店,烤爐在廚房內,沒有叫串燒的理由,煮物會是不錯的選擇,惜腸胃不好,揀無可揀,來個熱烏冬鍋。熱吃的烏冬,適合配是淡淡的鹽湯底,其他花款百出的湯底的不懂欣賞。吃一口烏冬,軟腍沒麥味,一般交來貨,昆布湯底濃而鹹,配上蝦、帶子、腐皮、魚蛋、蟹柳......似打邊爐的鍋物多於湯烏冬。湯烏冬還是銀座的對版,這裡也是不錯,卻非偶那杯茶。左挑右撥地清掉鍋中的烏冬,要欣賞的欣賞完,就剩下不懂欣賞的配菜、清湯滿鍋。後記:走時,附近食肆添了不少新面孔,大半年前吃到的海南雞小店亦已結業,可惜。

2006-04-09 31 浏览
應該這樣說,如果這個價位的烏冬是值得推薦的話,比這裡更便宜的手打烏冬,是更值得大力推薦。落了側魚涌辦點私人事,吃飯自然在這一區。又要再吃日式料理,喉嚨有點痛,不煎不炸又,想起了吃烏冬。不知何解對這裡的烏冬有點印象,就來吃一下。這裡由一日本師傅主理,午市人客都不少,豎耳一聽,都有幾檯蘿蔔頭客仔的。日替定食是海生飯及九州拉麵,沒有多大興趣。問一問定食可有烏冬的選擇,原來沒有,沒相干,就要了個鴨肉烏冬。烏冬賣相一般,吃湯拉麵要先喝湯底,但吃熱湯烏冬,則要先吃烏冬,因為一般而言,烏冬湯是乏善可陳的。這裡的烏冬是包裝貨,口感煙堅韌,幾滑淨,不過如果你我他買包相同的烏冬去淥,效果不會相差很遠。打句問句,我都只覺得手打烏冬才吃得過;湯底偏鹹,適合港人口味,味精說沒有是騙人的,不多卻是真;鴨肉味道極韌,淥得過籠,沒醃過又毫無味道,著實是遠離水準。可能實在很少客人這麼不知好歹的會在午餐時侯叫鴨肉烏冬,不過這個Kamo Udon都是平常烏冬來的。眼見日替的魚生飯又真的是賣相不錯,可能是我叫錯了烏冬,或記錯這裡的烏冬不錯,下次再在附近會再試一次;女侍應服務不錯,招呼周到。埋單73蚊,以單一碗烏冬計,物非所值

侍應服務不錯,招呼周到。

埋單73蚊,以單一碗烏冬計,物非所值,尤其與富久保以至手打專門店比較之下,那裡是真正的當店手打烏冬,還比這裡便宜,這裡無疑是給比了下去。
2006-03-22 45 浏览
早幾日我和辣椒女看完戲後,便來了這裏食晚飯;一入到去就見到一大班人在慶祝生日,環境真係好嘈。坐下後便叫了炸蝦天婦羅稻庭烏冬、雜錦魚生飯定食和日本甘薯拼南瓜天婦羅。炸蝦天婦羅稻庭烏冬- 炸蝦味道新鮮,可惜又真係幾細隻,而且侍應忘記分開上,令炸蝦變腍了,實在可惜;稻庭烏冬,嫩滑爽口,可惜份量都幾少。雜錦魚生飯定食- 很多魚肉種類,魚肉新鮮好味;但我自已最喜歡的,竟然係玉子,很香蛋醬味,又鬆軟,真係好少食到,這樣好味的玉子。日本甘薯- 日本出的甘薯,又真係特別好味,很香薯仔味,外表也炸得好鬆脆。南瓜天婦羅- 很香南瓜味,比甘薯還要好味和香甜。可能真係太嘈,完全沒有心情慢慢享受,快刀斬亂麻的食完後,便立刻走人了。
南瓜天婦羅- 很香南瓜味,比甘薯還要好味和香甜。