2013-09-17 790 浏览
勝利道最多的,不是食店,而是寵物店和獸醫。帶小貓打針後,見到她乖乖睡著了,於是決定在附近醫肚再回家。其中有一家餃子店,最吸引我們的目光。因為,我們都喜歡吃餃子。店子空間小小,純粹街坊小店格局,本來樸實無華。但老闆在牆上貼滿了食物相片,既可作菜牌,五顏六色、亂中有序的圖案,為這不起眼的小店掃走侷促,帶來色彩。  坐下不久,基本上沒怎麼想,就已經想好要吃的東西。店內有一道名叫「馳名十三么淨水餃」($50)的菜色,這麼特別的名字,又怎可以不試試呢?所謂十三么餃,其實集齊店內十三種水餃,另加一隻「眼」,格式同麻雀中的十三么雷同。  十三種餃子,坦白說,因為味道太繁多,其實也不容易搞清楚自己吃的是甚麼。印象中,自己就吃過韮菜餃、白菜餃、西洋菜餃、蕃茄餃、羊肉水餃等等。一口一個的大小,雖然味道相對清淡,但總體亦令人滿意。這種食法,對於我們這種貪心的食客來說,更多了一重「新奇好玩」的感覺。  我怕吃不飽,所以多叫了一碗麻醬拌麵($25)。小小一碗,注定要與餃子等小食一齊食才夠飽。這碗麵的麻醬下得不夠,口味偏淡。雖然我覺得麻醬是香濃才過癮,但吃著冷冷帶點煙韌的麵條,慢慢感受那略嫌柔弱的麵條,亦是另一種

我怕吃不飽,所以多叫了一碗麻醬拌麵($25)。小小一碗,注定要與餃子等小食一齊食才夠飽。這碗麵的麻醬下得不夠,口味偏淡。雖然我覺得麻醬是香濃才過癮,但吃著冷冷帶點煙韌的麵條,慢慢感受那略嫌柔弱的麵條,亦是另一種不俗的體會。

最後是兩杯飲品。山渣冰鎮紫貝天葵($25)酸酸的,確實開胃,但略欠山渣那份酸香。相對而言,黑糖桂花茶($20)傳來陣陣桂花香,入口微甜,更加值得試。

雖然小貓在袋裡睡著了,但也不宜帶著寵物在店內逗留太久。食罷,便回家去了。個人覺得這是間可以一試的小店。不過留意食物似乎走清淡路線,不適合口味重的朋友。
题外话/补充资料: BY SIMON
2013-09-13 607 浏览
人若在勝利道要吃清一點的話,"華園"相信是唯一的選擇...一家三口近來食得很"漏",看來是時候要清一清腸胃。剛巧是日早上的那一頓已吃得很飽了,所以也就不用點太多....看到麻醬伴麵是店內推介之一,就叫它來試吧....平常吃這味通常是凍食的,現在端來的這個卻是暖暖的令人有點不太習慣。醬汁內的芝麻味及香度只屬一般;粗身麵條也覺太濕而欠了咬勁。這道推介給人的印象只是麻麻....一客十件的韭菜鮮肉餃,抵食度十足,外皮不厚不薄尚可;豬肉餡甚多汁而少筋;韭菜份量亦足....算是挽回少許分數....這裡的湯餃就食得多,炸餃就只是首嚐。皮的底部煎得脆脆的但就略覺太油了點;白菜碎可以再啄細碎些就更好....點吃的份量並不太多剛剛好,大部份的東西 (除了那個炸餃以外)都夠清....看來我們的目的已達到了....
人若在勝利道要吃清一點的話,"華園"相信是唯一的選擇...

2013-07-13 427 浏览
 平時經過都見到人頭湧湧, 今晚系平日見到無人加上同行人又好LIKE餃子梗系第一時間去試,入到去有幾枱客, 唔洗等位, ORDER後等十分鐘D嘢就黎, 我點左炸豬扒面, 煎餃, 酸辣湯餃同豆漿..... 份量細到無論, 我一個女仔食都唔會飽, 豬扒乾身無味夾細, 似系番炸囉; 餃子無肉味...... 我知佢有招牌十三么餃子, 但我依家甘簡單韮菜餃都甘樣, 我吾敢試其他囉.... 豆漿一般啦, 當水飲就OK. 一句講哂貴加唔飽, 味道普通, 唔會再食啦  P.S. 只影了面加煎餃
炸豬扒面,韮棻餃

2013-07-02
2013-05-18 379 浏览
這日在勝利道想吃得簡單點,看到眼前這間華園餃子館,便進去吃個午餐。原來這裡除了餃子外,還有不少小食,相片介紹貼滿了牆。我第一次來,就點了一份韭菜鮮肉餃子和一杯熱燕麥豆漿。店的座位安排得頗逼,不過店員的服務醒目又有禮。豆漿選了聽來較健康的燕麥豆漿,豆漿不算太甜,原來燕麥豆漿只是把一些即食麥片加進豆漿裡。韭菜鮮肉餃子一客10隻,$30。水餃一口一個size不算大。餡料韭菜鮮肉尚算鮮甜,餃子皮滑,但較一般手工餃子來得薄,少了點咬口。吃過後印象一般,下次當我想吃餃子時未必會再想起他。
2013-04-09 317 浏览
平日放工想想行街購物, 與友人漫遊旺角。不知是我已過追MK的年紀還是我已與時代脫節, 我真不太明白有些人在街上攪什麼。原來闊闊的行人專區上, 幾乎都被逼得水洩不通, 因為演藝人在此表演, 人們都停步欣賞。但原本開闊行人專區是為了疏導擠擁人流而設, 現在就變得本末倒置。演藝人肆意的忘情演出, 好看, 但像街頭賣藝般老練。有時真可理解住在樓上的人士的苦況, 試問如你家樓下晚晚有人舞獅打鼓, 令你看電視不得, 訓覺不得, 溫書不得, 你會怎樣?? 與友人沿著旺角一道出到勝利道, 這晚, 熱狗關門, 海南雞不吃, 拉麵更有點膩。於是看見前方有一北方餃子店, 好生當個北方呆子吧。我曾懷疑自己是否一個北方人, 愛濃味, 愛吃辣, 喜歡吃餃子麵條多於白飯。但後來只是發覺自己什麼都愛吃, 只要是好吃的, 我都無任歡迎, 所以沒有北方, 沒有南面, 只是一個肥呆子吧!從餐廳名字, 顧名思義, 餃子是必然的主打。餐廳提供十多款的餃子選擇, 椰菜, 白菜, 韮菜, 西紅柿, 茴香, 京蔥羊肉, 番薯苗等。不過卻只提供烚的湯水餃, 和部分煎餃子。而我最喜歡的, 依然是蒸的, 最能保持餡料的原汁原味, 可口到不

從餐廳名字, 顧名思義, 餃子是必然的主打。餐廳提供十多款的餃子選擇, 椰菜, 白菜, 韮菜, 西紅柿, 茴香, 京蔥羊肉, 番薯苗等。不過卻只提供烚的湯水餃, 和部分煎餃子。而我最喜歡的, 依然是蒸的, 最能保持餡料的原汁原味, 可口到不行。在只有水煮的情況下, 我們要了雙拼茴香鮮肉餃及京蔥羊肉餃。

茴香鮮肉餃, 外形較圓圓球狀。餡中茴香絲混入肉中, 惹味透鼻, 一口吃下只吃到清晰的茴香冶艷鮮味, 鮮肉味道被蓋掩得體無完膚。而且肉的質感太實, 難以斷定是否鮮肉, 亦啖不出鮮肉的肉香汁嫩。餃子皮縱然滑, 可是略嫌太厚。

京蔥羊肉餃, 外觀較似元寶。羊肉鮮香而微微羶味顯然入口便能感覺得到, 問題就在於口感上。京蔥老而粗糙, 咬下水餃沒有嫩滑口感之餘, 內裡京蔥更是難咬得斷的。老實說, 這刻我認為我似羊在吃老草多於自己在吃羊。
接下來還點了些小吃, 麻辣豬肚。將豬肚水煮拖乾, 加上麻油, 芝麻及花椒粉。豬肚爽口, 沒有㵎味, 但是略嫌有點韌。加入的麻油不多, 花椒粉亦不如想像中惹味, 只是有點麻而已。不過時咬到芝麻, 感覺蠻討好的。
另一個小食叫作"京都釀大腸", 應該是"京蔥"吧, 但牆上明明是寫著"京都"。利用京蔥釀入炸豬大腸之中, 在脆口的豬大腸外皮咬下而又啖到京蔥的爽鮮。可是兩者並有如期出現, 豬大腸炸得不脆, 亦沒有化口感覺, 更沒有大腸的油香。然而京蔥就實在太老, 一圈圈從咬下時湧出, 韌得花上不少齒力才咀嚼完畢, 乾而沒有水份。
整餐最好食是這個, 甜酒豆乳撈丁。豆乳醬香中帶丁點酒濃醇味道, 而且出前一丁麵煮得彈牙而乾身, 撈入豆乳醬之後滋味而稔身, 還有灑上大量脆口的蔥花, 愛吃腐乳的朋友不能錯過。只是, 有人可能會略嫌口味過鹹。再者, 如以一個操作簡單的撈丁麵要收費HK$40, 我寧願回家自己做吧!!

整體來說, 食物除豆乳撈丁外, 其他並無突出表現, 平平無奇之餘, 有些更差得不行。可是, 不知是在何文田這高尚地區, 還是餐廳有意抬高身價, 這樣的四小碟竟然要花費近HK$150!!
而且吃完還不飽, 所以個人感覺很不值!
2013-04-08
  • 甜酒豆乳撈丁
2013-04-08 219 浏览
Came here because they are famous for weird and wonderful choices.When I sat down and browsed the menu, there were more hardcore choices than I imagined.The menu reminded me of that noodle joint in Tai Kok Tsui called Che Bun Bun that serves expensive noodles and foie gras.They also have a photos of nearly every dish on the wall too.Anyway, the location of this restaurant is interesting because it is located in Ho Man Tin which is a residental area for the well off on the Kowloon side.★☆★☆★☆★☆★☆

Pigeon egg:
I have never tried a pigeon egg before so ordered one. There were wine flavoured, salt and pepper or baked in salt.
I wanted the wine flavoured one but it was not available so I ordered the one baked in salt.
The pigeon egg was slightly bigger than a quail egg.
After peeling the shell off I was able to eat it, the taste of the quail was really salty.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Instant noodles in fermented beancurd sauce:
I have tried making this before but the beancurd I had was too clumpy like feta cheese so it was difficult to mix it together.
The fermented beancurd they used was too sweet, otherwise it would have tasted nicer.
The sauce was quite thick so the noodles got a bit sickly.
It tasted similar to instant noodles in sweet cheese sauce.
Chicken tendons in wine:
There were a choice of pork or chicken tendons and I chose chicken.
I have previously tried them before at Hung's delicacies which were boneless.
The ones here were slightly disappointing because it had brittle bones attached and the wine was not strong enough.
Panfried Fennel dumplings:
Either you love or hate the taste of fennel.
I love fennel so I really liked it but the they could have put more in it.
In Western cuisines they use the fennel root whilst in Asia they use the top part of the fennel which looks like dill.
The size of their dumplings were quite small.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Stir fried noodles with prawn roe:
The noodles were quite tasteless and very oily.
Iced Chinese tea:
There were two choices Pu Erh and Biluochun.
I tried both and I liked them because the taste of the tea leaves were strong.
I rarely drink Pu Erh because it has a muddy taste, but the one here does not.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★

On my next visit I hope to try the grilled/panfried oysters, grilled purple potato and deep fried mochi balls!
题外话/补充资料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $200 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] no [b]Yummy factor:[/b] Depends what you choose [b]MSG levels:[/b] slight [b]Portion sizes:[/b] small [b]Napkins provided:[/b] no [b]Toilets:[/b] yes [b]Noise levels:[/b] Noisy [b]Glass of water provided:[/b] tea provided [b]English Menu:[/b] no but there are pictures [b]Air Conditioning:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2013-03-06 181 浏览
何文田勝利道這條小街,靜中帶旺,除了寵物店林立之外,也有不少食肆在這條小街開業。這間「華園餃子館」正是其中一間。一天晚上,來這裡吃了一頓晚餐,沒叫太多東西,吃的都是份量小小的小吃。「羊肉酥餅」($28):熱熱的上桌,以羊肉、蔥、洋蔥等為餡料,加上惹味的香料製作而成的酥餅,味道挺好,酥餅雖稍為硬身,仍算好吃。「金牌蝦籽炒麵」($30):味道尚佳,蝦籽味也不錯,但份量實在少,不需片刻便能把這碟小小的炒麵吃完,實在不夠喉。「酒醉雞腳筋」($40):蠻有名店「阿鴻小吃」芥末雞腳筋影子的一道小吃。爽口的雞腳筋,嚼勁十足,加上帶點兒酒味,自己頗為喜歡。「香脆紫心蕃薯」($33):無疑是幾得意和有創意的。外脆內軟,熱燙的紫心蕃薯,為這頓晚餐劃上甜甜的句號。坦白說,這兒的食品是頗有特色的,味道也算不錯,但這兒的食品有一樣共同的缺點,就是份量偏少,但價錢卻不見得十分便宜,就以「香脆紫心蕃薯」為例,小小的兩件蕃薯,竟要賣三十多元,利錢可真不少。要是來此吃點小食,不求飽肚,還是可以的,但要是想捧腹而回的話,便可能要多花點錢才可以了。
金牌蝦籽炒麵」($30):味道尚佳,蝦籽味也不錯
坦白說,這兒的食品是頗有特色的,味道也算不錯
  • 酒醉雞腳筋,羊肉酥餅
2013-01-29 128 浏览
很有被騙的一餐! 前晚在TVB看到小儀金崗介紹這小店, 他們推介說這裡有很多特色小食, 所以專誠來試試看!我們點了:醉豬仔筋, 麻辣肚絲, 十三么餃子, 蝦子炒麵, 什麼黃金蠔醉豬仔筋: 下單時伙計說今天太多人點這個, 所以不足一碟, 要我們拼另一款小吃! 豬仔筋是最貴的, $58一碟, 我們沒為意, 而伙計又沒有說, 拼其他較便宜的也要收$58, 結果一碟只有3條豬仔筋+數條鴨舌的也要收我們 $58, 真的很不合理! 因為鴨舌只是 $38一碟! 我並不在乎那幾十元, 但問題是他們做生意手法有問題, 下單應該要說明啊!說到味道, 更加一肚氣, 說明是"醉", 但一點酒味也沒有, 其實不止沒有酒味... 而是什麼味都沒有! 好像是汆熟了就給人吃一樣!麻辣肚絲: 有點麻辣味, 但不夠香! 不過又是有同樣的問題, 味道很淡, 如果要和青瓜絲攪拌一起吃, 更覺淡而無味, 我們要加豉油吃才覺得可以!十三么餃子: 說是十三種不同的味道, 但其實又是淡而無味... 哈哈, 根本就吃不出是什麼餃, 只能吃出其中一款有粟米和有韭菜..蝦子炒麵, 什麼黃金蠔: 差不多吃完了還沒有開始煮, 我們決定取消了!

我們點了:

吃後感: 不說味道, 但醉豬仔筋和麻辣肚絲的份量真的少得可怕! 坐我們對面的客人點了拍青瓜, 份量也是少得很可怕!
相信再也不會光顧此店!

2013-01-28
  • 沒有值得推介的食物!
2012-08-19 86 浏览
是日太太去了佛堂,也是一個我可以獨自享受美食的一個晚上。在灣仔/銅鑼灣工作,在得閒搵食的日子,當然想離開工作的區域,甚至是港島區。有車就上,上了103號巴士,於是就係窩打老道(培正)落了車。可是太太說過家裡已留了飯餸,正式吃一餐好像行不通,而在勝利道一帶選擇很少,看似可輕食的也的確是沒幾間。入夜的天氣依然是熱,令我毫無心情去細心的找。就在食肆最是林立的勝利道,我找到了一家看來像是非常正宗的北方餃子店。這一個時候,食碗麵就是最輕鬆不過。所以一坐低就有一個想食水餃麵既念頭。有多款不同味道的餃子選擇,而我就選擇了這一個羊肉餃子加上海粗麵。後來看見人家的淨餃子一出,再同我的餃子都對比一下,這一個麵同湯,實在是多此一舉的,在這一種的餃子專門店,應該是要食淨餃的。味道,羊肉餡的餃子十分之香口,餡內是羊肉的獨特香味而不是羶,餃皮薄而滑,口感煙韌非常,點一點浙醋,更是香味十足。而上海麵同湯底就不太值得一提了 (同餃子冇得比)。食後有滿足感,我是中國人,始終喜歡中國式的麵同餃子....美味值得回來。

2012-06-29 50 浏览
唔好誤會,全屬事實,食極都唔飽,不過味道還是OK的QQ旦,即係魚蛋,但係非常彈牙十三餃子,十三隻唔同款,每口唔同滋味,最愛茴香羊肉果款烤甜薯,紫心已經夠靚夠甜,烤完之後加些少鹽,吊出更多香甜,perfect紅油抄手,隻餃都係普通,但紅油夠香,唔算太辣紅油蒜茸粉皮,粉皮都係用黎索汁,蒜香加香辣,done!醉雞翼,好香酒味,花雕味濃,雞翼無咩肉,但浸得入味兼夠嫩拍青瓜,老老實實麻麻地飲左杯唔知咩保健特飲,健唔健康就唔知,太甜就真架啦咁就百幾蚊,少少飽肚既感覺都無,及早撤退,回頭是岸
唔好誤會,全屬事實,食極都唔飽,不過味道還是OK的

QQ旦,即係魚蛋,但係非常彈牙

十三餃子,十三隻唔同款,每口唔同滋味,最愛茴香羊肉果款

紅油抄手,隻餃都係普通,但紅油夠香,唔算太辣

紅油蒜茸粉皮,粉皮都係用黎索汁,蒜香加香辣,done!

醉雞翼,好香酒味,花雕味濃,雞翼無咩肉,但浸得入味兼夠嫩

拍青瓜,老老實實麻麻地

飲左杯唔知咩保健特飲,健唔健康就唔知,太甜就真架啦

咁就百幾蚊,少少飽肚既感覺都無,及早撤退,回頭是岸
(非会员)
2011-10-25 40 浏览
上星期日和朋友到呢個餃子館食野, 因早前朋友已推介此店, 不防試一試先, 推介原因係雖然它是一間餃子館, 但有很多不同特色的小食.當我們一行4人, 第一個感覺就係好開心, 因二邊牆身都貼滿食物相片, 令你未食已經流口水, 大家心想我一陣ORDER呢樣, 個樣, 因太多野想食,都唔知叫邊樣先, 最後由我決定:-當然要食店鋪推介食品1) 蝦子炒面 - 標榜用澳門祥記蝦子, 我都去過澳門食過, 但估唔到呢到煮得仲好食過祥記, 大家有些少分別就係把面底 炒過, 可能因呢個關係, 更加散發陣陣蝦子味, 更野味, 正!!2) 酒醉雞腳根 - 真很很少地方食到, 酒味很香, 因係出面食有很多酒醉食品都帶苦味, 呢到完全無苦的感覺3) 豉油王QQ旦 - 我見到有很多食客都叫, 但我只見一粒粒白色圓形物體, 唔知係咩咪問下客員囉, 原來係魚旦!! 超彈, 有魚肉的香味, 唔怪得之很多人ORDER啦!!4) 蕃茄旦拌面 - 好JUICY呀! 酸酸尾尾, 好開胃, 有好多蕃茄, 不過面就唔係好多,
想食,都唔知叫邊樣先, 最後由我決定:-

當然要食店鋪推介食品

有魚肉的香味, 唔怪得之很多人ORDER啦!!

4) 蕃茄旦拌面 - 好JUICY呀! 酸酸尾尾, 好開胃, 有好多蕃茄, 不過面就唔係好多, 女仔就剛好, 不過我總覺得只要好食,
份量少D都唔緊要, 如果唔好食比多多你都無用

5) 十三公餃子 - 來到餃子館點可以唔食呢? 點解個名叫十三公, 原來係13款唔同味道, 幾特別!!

6) 鐵板日本金蠔 - 嘩! 竟然一間餃子館有呢D貴價食品, 見到牆身有金蠔張相特別大, 因我本身很鍾意食蠔, 好! 就試一試它,
我見到店員出菜時, 因鐵板關係已經聽到"吱吱吱" , 店員很小心放在枱上, 我已等唔切即刻要試一試, 睇
下你收得$88/2只, 有無料到, 值唔值, 結果有驚喜, 都係無想過. 食完後口裡仍留有蠔的"金"味, 食蠔發燒友
就要來試下

總括我和朋友對呢餐都很滿意, 不過提醒大家食物份量不是很大, 但食物特別重質素, 我會再來此店, 因為我仲有好多野未試呀.......
2011-10-23
2011-03-24 40 浏览
是晚屋企人有節目,只有自己一個人吃晚飯,旺角都食到唔知食咩好,就行左去何文田個邊睇下食乜好。經過呢間餃子館,心諗食得清清地都唔錯,所以就入左去啦。大概晚上七時多八時,店內有三四檯客人,唔算好熱鬧。只有自己一個人,所以柄埋坐低自成一角算啦。呢間餃子館非常多選擇,真係好似一間上海菜館咁,見佢好多食物都有,不過我自己一個人就叫左碗粉就算了。從多款餃子中選擇左白菜馬蹄豬肉水餃,想叫蕃薯粉佢話無哂,叫我要蕃薯米線,心諗都差唔多就是旦啦,等左一陣就有得食啦。份量都可以,唔算太細碗的,一碗有五粒水餃。唔知點解我飲個湯底已經飲到D馬蹄既味道,感覺幾清的。水餃唔算好厚皮,不過感覺材料份量唔太多呢,好似好少咁~ 有馬蹄粒食落感覺爽口,不過基本上菜同肉既份量都唔太多,所以整個水餃味道都唔太突出... 無咩特別。蕃薯米線幾幼滑,咬落幾煙韌彈牙,都幾鍾意的,耐何水餃真係一般左少少。味道清清地,不過食完都夠飽肚的~ 水餃未見突出,不過眼見好似好多野食都幾吸引咁,或者可以再黎試下掛.....。
白菜馬蹄豬肉水餃蕃薯米

其實蟹粉菜式正確黎講,應該算係上海菜?! 不過早前知道筲箕灣東大街嘅 新富康名廚茶餐廳 (http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=16055), 係其一有得賣罕有的港式蟹粉雲吞,要$10 一粒,可惜無乜人推佢! 搞到今年打咗幾個電話去定雲吞,但老闆娘話第一, 蟹粉好難拿到好貨,第二就係無乜人會叫,所以今年 (2010) 索性唔做了. 有晚走過黎想食出名的蛋撻,但已經成批俾人頂咗... 但看見這邊竟然有得賣罕有的蟹粉雲吞,幾大都試下!  下次分分鐘又無啦啦無咗.生煎蟹粉雲吞 - 原來只有煎版, 而皮也不是港式雲吞皮係餛飩皮. 其實寫得有啲唔正確, 有啲亂檔.好可惜, 完全食唔出也肉眼看不到蟹粉... 頂多也只有少少橙色油. 以 $58 x 5隻 黎計, 本來都唔係貴, 但原來根本全無蟹黃味, 當場覺得俾人搵了笨! 茴香羊肉餃 -講樣白癡嘢你知... 其實以前原先唔明, 以為中國人食 fennel 時係齋用啲綠葉. 但西餐就用底部嘅 bulb 同 seeds 居多. 點知有日同另一間店嘅店主講起, 先知道原來中國人食

生煎蟹粉雲吞 -
茴香羊肉餃 -
講樣白癡嘢你知...
其實以前原先唔明, 以為中國人食 fennel 時係齋用啲綠葉. 但西餐就用底部嘅 bulb 同 seeds 居多. 點知有日同另一間店嘅店主講起, 先知道原來中國人食啲 fennel 係唔同種! 雖然味道還是很相同, 但係我地用嘅, 唔係西人用那種咁圓, 係長長的. 通常上海舖呀山東舖咁用嘅係小茴香. 而鬼佬 Fennel 亦不是所謂的大茴香/西洋茴香, 雖然佢地都有用 Anise. Fennel 原來係第三種才對.

小茴香 = 學名不詳, 但唔係 Wiki 所寫嘅 Foeniculum vulgare. 根本個樣都唔同.
Anise/大茴香/茴芹/西洋茴香 = Pimpinella anisum,
Fennel = Foeniculum vulgare

說回這茴香羊肉餃子, 其實幾好食的, 皮不是在北方食的的那麼厚, 可能是港化咗少少但也是好事. 羊騷味也有一點, 識可而止. 比上面的蟹粉雲吞好食好多! 這裡有好, 有唔好, 價格也不是平. 無奈要俾個 OK Face. 不過我都唔 mind 再來, 唔好叫錯嘢就 OK 了.

2010-10-24 32 浏览
Take a Break, 才叔, 勝利小廚... 食得多都想試下第2樣, 有次經過見到新嘢, 擇日不如撞日一於同同事去Lunch.鋪面尚算乾淨, 兩面牆壁貼滿食物相片, 除左一般嘅餃子同麵, 仲有好多小食選擇. 最記得佢有個貴到飛起嘅鉄板金蠔, $90 左右得2隻...5個人, 點左十三么 2客 ($38x2), 麻醬拌麵 ($20), 淨麵 ($15), 小籠包, 甜薯波波(5粒), 再後加日本蠔油撈出前一丁 ($35), 煎鮮蝦雲吞(6只).十三么熱辣辣上枱, 賣點係每款味都有1隻, 味道正常. 由於餃子冇色認冇任何標記, 有D食左都唔知係乜~麻醬拌麵的麻醬不錯, 鋪滿青瓜絲, 都几開胃, 只係細碗得交關, 每人食得1啖 小籠包個皮好厚, 不見得好有肉汁香, 還好夠熱~甜薯波波 very good 係炸嘅甜點, 外層甜薯中間是芋蓉, 甜薯有著 sticky rice 般口感, 非常軟熟, 不太甜, 而且價錢合理, 好鍾意 日本蠔油撈出前一丁價錢最不合理, 半個一丁份量+1隻細豉油碟的蠔油竟然收 $35, 蠔油係好惹味, 都唔需要去到呢個價錢, 再講佢煮嘅一丁, 唔夠熟, 貴

小籠包個皮好厚, 不見得好有肉汁香, 還好夠熱~

甜薯波波 very good

日本蠔油撈出前一丁價錢最不合理, 半個一丁份量+1隻細豉油碟的蠔油竟然收 $35, 蠔油係好惹味, 都唔需要去到呢個價錢, 再講佢煮嘅一丁, 唔夠熟, 貴~!!

煎鮮蝦雲吞(6只)好油, 不算煎得香口, 餡料亦不是出色.

埋單每人 $47, 一陣風都唔知食過乜. 最後要去梗有一間喺左近嘅7仔買 Häagen-Dazs 雪糕填補心靈..
2010-10-21
  • 甜薯波波
2010-08-08 35 浏览
星期五到旺角辦理完文件後,就開始覓食之旅選了華園餃子(第二分店)經過一輪"思想食咩好"的時間後最終點了個茴香鮮肉水餃麫(28元正)+冰鎮龍井茶(10元正)等了差不多約7分鐘食物就來了 先試一試麫的湯底 一試之下毫無特別 而麫都不是特別好味 簡單來說十分普通到試餃子 餃子入面D肉汁很豐富而且很炙口,比起浸着的湯底還熱 吃入口後茴香香味滲出,真的不錯,大家值得一試! 而那杯冰鎮龍井茶就不提也罷.環境方面在餐廳都看到一些蚊"之"飛下 但整體都OK 冷氣都幾夠態度方面都OK 無咩特別價錢方面 我略嫌貴左少少
星期五到旺角辦理完文件後,就開始覓食之旅
選了華園餃子(第二分店)
經過一輪"思想食咩好"的時間後
等了差不多約7分鐘