2024-10-01 87 浏览
店員講明用備長炭燒烤,而且亦都係一間酒吧黎,有sake等靚酒享用~特別純米 雨後之月 山田錦 充滿啖啖的米味 及 酒味燒味醂魚干魚干本身具有濃郁的鹹味,經過燒烤後,表面微焦,帶有一點煙燻的香氣,咀嚼時可以感受到魚干的乾韌與豐富口感。芝士千本漬一道結合了日式傳統與西式芝士的新穎料理,千本漬的清脆酸爽與芝士的濃郁口感相輔相成,適合配菜作為小吃或開胃菜。燒翠玉瓜翠玉瓜肉質細膩,燒烤後依然保持其水分,吃起來十分軟嫩。燒山藥有著細膩的質地,燒烤後內部會變得更加軟糯,帶有自然的甜味燒豚肉泡菜卷 豬肉片在燒烤後表面會呈現出微焦的烤痕,內部仍保持鮮嫩多汁帶有經典的酸辣風味,脆爽的口感與燒烤豬肉的軟嫩形成對比燒牛小排嫩蔥卷牛小排肉質鮮嫩、富含脂肪,燒烤後外表焦香,內裡卻仍然保留著多汁的口感。嫩蔥經過燒烤後,爽脆新鮮,取而代之的是一種淡淡的蔥香,燒牛舌芯牛舌芯位於牛舌的中央部分,是最柔嫩的部分,燒烤後外表微焦,內部軟嫩,帶有自然的肉香和獨特的口感,嚼起來有彈性。鹽燒手羽雞肉富含脂肪,燒烤時能使外皮變得酥脆,內裡卻保持鮮嫩多汁。雞翅在燒烤過程中脂肪逐漸融化,讓整道菜的口感豐富且香氣四溢。燒自家制月見雞肉棒雞

特別純米 雨後之月 山田錦
充滿啖啖的米味 及 酒味

燒味醂魚干

芝士千本漬

燒翠玉瓜
翠玉瓜肉質細膩,燒烤後依然保持其水分,吃起來十分軟嫩。

燒山藥
有著細膩的質地,燒烤後內部會變得更加軟糯,帶有自然的甜味

燒豚肉泡菜卷
豬肉片在燒烤後表面會呈現出微焦的烤痕,內部仍保持鮮嫩多汁
帶有經典的酸辣風味,脆爽的口感與燒烤豬肉的軟嫩形成對比

燒牛小排嫩蔥卷
嫩蔥經過燒烤後,爽脆新鮮,取而代之的是一種淡淡的蔥香,

燒牛舌芯

燒自家制月見雞肉棒
雞肉棒由絞碎的雞肉製成,燒烤後外層微焦,內部仍然保持鮮嫩多汁,搭配調味料後,更能凸顯雞肉的原始風味。
生蛋黃作為月見的部分,用來作為雞肉棒的蘸醬,蛋黃的濃稠與雞肉的鮮嫩完美結合,增添了滑順的口感,提升了整道菜的風味層次。

燒提燈
提燈是雞的卵巢和未孵化的蛋,連在一起穿在一條竹籤上,一整串提溜起來,看起來就像是一盞提著的燈籠,因此得名
吃起來有雞蛋的口感,還有肉質的香氣。

燒飯團
飯團經過燒烤後,表面形成一層金黃色的脆皮,並帶有醬油調味的焦香氣息,這是燒飯團最迷人的部分。
2024-09-30
🍶𝗦𝗔𝗞𝗘 𝗜𝗦 𝗧𝗛𝗘 𝗟𝗜𝗤𝗨𝗜𝗗 𝗩𝗘𝗥𝗦𝗜𝗢𝗡 𝗢𝗙 𝗣𝗛𝗢𝗧𝗢𝗦𝗛𝗢𝗣 近日去咗呢間新開日式串燒店,串燒都幾多元化:除咗普通牛、豬、雞款式之外,連比較刁鑽嘅部位「提燈」都有,仲有勁款清酒🍶選擇,好適合同朋友一齊聚會,L͟e͟t͟'͟s͟ ͟g͟o͟!前菜🍅梅子蕃茄 $28呢個前菜超級開胃,水潤嘅蕃茄經過大量砂糖醃製,加上梅子嘅酸甜味,食落去蕃茄多汁酸甜味並重!🍳蒲燒鰻魚玉子燒 $58玉子燒蛋香味濃,質感濕潤鬆軟,玉子不會過熟,入面有包含濃味的鰻魚肉片,應該大部份朋友都會喜歡呢個玉子燒!🔥🥢串燒款式都好多,餐廳主要用備長炭燒烤,所以每款都有炭燒香氣,鎖住肉汁,並不會燒太乾,食材質素全部都不錯,只使用簡單嘅鹽同胡椒甜味已經足夠,呢度不時都會有特別串燒:🏮限量 🐥🥚提燈 $78「提燈是雞的卵巢和未孵化的蛋,連在一條竹籤上,看起來就像是一盞提著的燈籠。」超級特別,唔係間間串燒店有!卵巢有一浸好淡嘅雞肉味,比我想像中淡味,質地就似食緊白子,而未孵化嘅蛋入面充滿蛋汁,食落口非常新奇,如果夠膽嘅朋友可以一試!另外我都喜歡:🐃牛舌芯串 $78呢隻牛舌厚薄啱啱好,可以均勻地受熱,食落肉質細緻,口感都算爽脆!🐓

前菜
🍅梅子蕃茄 $28

🍳蒲燒鰻魚玉子燒 $58

🏮限量 🐥🥚提燈 $78

超級特別,唔係間間串燒店有!

另外我都喜歡:

🐃牛舌芯串 $78

🐓雞皮$28
雞皮反而就好似炸過咁勁香口,味道比較濃郁,好似食薯片咁,屬於邪惡之選!

🫙鹽燒手羽 $28
使用特別串法,令到串燒受熱更加均勻,亦都令到客人更容易食,外皮好香脆,味道唔會太鹹!

🧡🐓自家製月見雞肉棒 $48
雞肉棒入面有些雞軟骨,入口會咬到雞軟骨碎碎,所以增加咗雞棒口感,月見蛋蛋味香濃,可以令呢個雞肉棒更加好食!

海鮮類 🐟
超厚白鱔 $78
白鱔厚切,邊位充滿炭火香,但內層仲保持白鱔嫩滑多汁,魚油甘香!

蔬菜類🌽 竟然好驚喜 σ`∀´)σ

💛粟米 $28❤️車厘茄 $28💚翠玉瓜 $28
全部都新鮮,雖然使用簡單調味,但入面好juicy,特別係翠玉瓜,入口爽脆多汁,並唔會燒到乾爭爭!

🐷特色生菜卷🥗
豚肉生菜卷 $68
出面鹹香嘅豚肉包裹住青蔥嘅生菜,竟然出奇地match,入面嘅生菜亦可以中和燒豚肉嘅鹹味,都唔錯!

‼️重點❗️
🍶接近100款,怕睇到眼花撩亂?唔緊要,呢度嘅店長都好好人,會過嚟介紹清酒,最好係可以就咁飲一杯,唔使買晒成支,清酒配美食勁滋味!

🍶大雪溪 阿爾卑斯吟釀

採用長野縣特有阿爾卑斯酵母,入口都清爽順滑,對於清酒新手(即係我),都容易入喉,散發淡淡「旨味」,不知不覺就飲完一杯!
  • 牛舌芯串
  • 提燈
2024-09-17 288 浏览
最近發掘到這間位於旺角的居酒屋 - 蕾。今年7月份才剛開張,主打日本備長炭串燒料理🏮樓高2層,清酒選擇多達80幾種適逢中秋佳節,即與一班友人相約去試赤武純米吟釀 - 果香與米的甜品每酒的感覺清爽,微辛口順喉薯仔沙律 - 先來開胃前菜味醂魚乾 - 香甜且適合餸酒白鱔 - 以鹽燒味道不錯,肉質有彈性而肥美提燈 - 即母雞的輸卵管、卵巢及未成熟有殼的雞蛋黃組成的部位。橙紅色的卵巢剛好掛在竹籤的末端,像紅紅的燈籠。小編嚐了一口輸卵管部份,其實沒什麼特別味道,主要是吃爽彈口感牛舌心 - 肥美又爽彈易咀嚼豚肉鵪鶉蛋 - 味道不錯豚肉泡菜卷 - 泡菜微酸不辣豚肉生菜卷 - 薄薄的豚肉中間卷著清爽的生菜鹽燒手羽 - 皮脆而肉質嫩滑月見免治雞肉棒 - 雞肉棒內混入了雞軟骨,增加口感,再沾上夢王蛋,蛋香濃郁車厘茄串 - 清甜多汁翠肉瓜串 - 同樣爽甜杏飽菇 - 不會乾保持有汁蕾·釜飯 - 夢王蛋與雞肉的配搭,再加入了菇菌,味道融洽而柔和
赤武純米吟釀 - 果香與米的甜品每酒的感覺清爽,微辛口順喉
薯仔沙律 - 先來開胃前菜
味醂魚乾 - 香甜且適合餸酒
白鱔 - 以鹽燒味道不錯,肉質有彈性而肥美
牛舌心 - 肥美又爽彈易咀嚼

翠肉瓜串 - 同樣爽甜

杏飽菇 - 不會乾保持有汁
2024-09-16
用餐时段
之前同朋友好想食串燒 所以呢就嚟咗呢一間喺旺角新開嘅串燒店🥰 餐廳分兩層 主打Sake清酒同串燒 有成80款清酒!老闆話佢哋係用備長炭去燒 同會推出一啲特別啲嘅雞內臟添~價錢唔貴 同朋友食多幾串都唔肉赤🤫梅子蕃茄 $28酸酸甜甜嘅蕃茄 係一個好好嘅開胃菜🥰蒲燒鰻魚玉子燒 $58必叫!估唔到串燒店嘅玉子燒都咁嫩滑咁好食🤤 玉子燒內心半熟 燒得啱啱好 加埋鰻魚 就更多層次!牛舌芯 $78我最鍾意嘅牛舌芯 加少少鹽調味 牛舌芯厚肉又軟嫩 一啲都唔韌👍🏻提燈 $78每日限量發售 提燈即係雞嘅卵巢同未孵化嘅蛋🙊 所以佢造型咁特別 咬開蛋黃 蛋汁落出~豚肉生菜卷 $68另一個必叫之選 唔好見佢個樣咁平凡 豚肉包住生菜絲 而每一啖都係充滿着菜同埋肉汁 好Juicy 㗎😍翠玉瓜 $28好有驚喜嘅翠玉瓜 我平時都好少叫翠玉瓜 但呢一個翠玉瓜燒完出嚟估唔到有好多汁 同埋個味道都幾清甜😝食落比平時肉類嘅串燒冇咁膩鹽燒手羽 $28幾乎係串燒必叫嘅雞翼!佢已經係拆骨雞翼 所以食落去都好方便 所有雞皮位都係脆卜卜 一邊亦都保留到肉汁 真係想食多隻🤪夢王蛋飯 $38估唔到佢哋嘅夢王蛋飯有咁多蔥 啱晒我呢啲鍾意食蔥嘅

梅子蕃茄 $28

豚肉生菜卷 $68

翠玉瓜 $28

鹽燒手羽 $28

夢王蛋飯 $38
估唔到佢哋嘅夢王蛋飯有咁多蔥 啱晒我呢啲鍾意食蔥嘅朋友😎入邊有一隻夢王蛋嘅蛋黃 特別濃郁 撈飯食真係十分滋味呀一

車厘茄$28
白鱔 $78
雞皮 $28
自家製月見雞肉棒 $48
豚肉荔枝串 $38
粟米 $28

其實每款串燒水準都好高 燒得乾身又香脆 調味都好足又唔會冚過晒材料嘅原味 值得下次再約frd嚟試其他串燒😙

🍶 大雪溪
係一款無濾過嘅生酒 入口時清爽少少甜 香氣濃郁👍🏻

最近,旺角新開咗間日式居酒屋,店內唔單止有超過80款清酒提供,更以備長炭炭燒燒鳥作主打,除咗一般餐廳都會食得到嘅雞皮、雞翼、雞心、雞肝、月見雞肉棒外,連較少有、由母雞輸卵管同埋未成熟蛋黃組成嘅雞提燈都有,不過就每日數量有限,想食到呢款油份偏重,又充滿蛋黃香味嘅串燒,嚟之前最好預約定喇!唔同部位嘅燒鳥外,咁當然一眾其他大路串燒,例如牛舌芯、燒白鱔、翠玉瓜等都有得叫嚟送吓酒。如果想開吓胃或者想食啲飽肚嘢,亦有鱈場蟹肉蟹膏沙律同釜飯可揀,前者份量十足,蟹肉、蟹膏、沙律菜連埋柚子醋,味道清清地,解膩之選;後者雞肉、菇菌、栗子連大量香蔥,記得食之前撈均夢王蛋連蛋汁一齊食,飯粒更黏口同入味。阿叔今次食咗乜:🥗鱈場蟹肉蟹膏沙律 ($98)🧀芝士千本漬 ($38)🐂牛舌芯串 ($78)🐔雞皮 ($28)🍗塩焼手羽 ($28)🥒翠玉瓜 ($28)🐥雞提燈 ($78)🐟白鱔 ($78)🥚月見免治雞肉棒 ($48)🍚蕾 · 釜飯 ($128)

阿叔今次食咗乜:
🥗鱈場蟹肉蟹膏沙律 ($98)
🧀芝士千本漬 ($38)
🐂牛舌芯串 ($78)
🐔雞皮 ($28)
🍗塩焼手羽 ($28)
🥒翠玉瓜 ($28)
🐥雞提燈 ($78)
🐟白鱔 ($78)
🥚月見免治雞肉棒 ($48)
🍚蕾 · 釜飯 ($128)
呢間居酒屋開咗唔係好耐,喺旺角比較偏嘅白布街一個唔起眼嘅角落,聽講係用日本備長炭做串燒料理,有兩層高,但其實地方就唔大,座位有限 🪑。聽講清酒都好多選擇🍶,咁我哋就上咗去2樓。前菜有薯仔沙律同魚乾 🥗🐟,都係日本常見嘅開胃前菜,然後就嚟咗幾款串燒,各款都有佢嘅特色,燒得唔錯,幾好食🍢,比較特別係佢有提燈食,好似話係母雞嘅輸卵管。最後仲有個飯,有夢王蛋🍳、菇菌🍄同雞肉🍗,都係唔錯,清酒就淨係試咗一支叫赤武純米吟釀🍶,覺得幾易入口。環境嚟講裝修得幾靚,🖼️不過要預咗啲人飲醉酒會好嘈🤣前菜🥗薯仔沙律串燒🍢提燈🍢鹽燒手羽🍢牛舌芯🍢豚肉鵪鶉蛋🍢豚肉泡菜卷🍢蕃茄🍢白鱔🍢杏鮑菇🍢豚肉生菜卷🍢月見免治雞肉棒(夢王)主食🍚蕾·釜飯清酒🍶赤武純米吟釀

環境嚟講裝修得幾靚,🖼️不過要預咗啲人飲醉酒會好嘈🤣

前菜

🍢蕃茄
🍢白鱔
🍢杏鮑菇
🍢豚肉生菜卷
🍢月見免治雞肉棒(夢王)

主食
🍚蕾·釜飯

清酒
🍶赤武純米吟釀
用餐时段
✨Sake Mirai係一間位於旺角白布街嘅新開備長炭串燒店🍢🤙🏻唔係用電爐燒架🙂‍↕️As its name implies,佢同時係一間選擇繁多嘅sake bar✨酒盜芝士🧀 $38芝士味香但唔會太重味,配埋經過醃製嘅魚腸✨伴酒之選✨蒲燒鰻魚玉子燒 $58絕對係超值之選,玉子燒非常嫩滑,鰻魚都好新鮮✨燒翠玉瓜 $28超級推薦翠玉瓜!!之前試過喺其他串燒舖或者居酒屋食過一啲比較乾身嘅翠玉瓜,平時煎嘅時候都覺得比較易煎乾,但呢個翠玉瓜一咬就feel到佢係爆汁嘅 juicy,而且蔬果味好香✨燒豬頸肉 $28好出色🥹👍🏻燒得好香,外皮帶啲脆之餘,肉質仍然好鮮嫩,鎖住肉汁✨燒白鱔 $78燒到外皮少少香脆,而且白鱔肉好爽滑,唯一要小心係會白鱔有啲細骨✨小青椒 $28細細條青椒一啖落肚😋👍🏻送酒唔錯✨牛舌芯串 $78❤️‍🔥MVP❤️‍🔥好厚身好juicy,口感帶點煙靭,輕輕用黑椒同埋鹽調味就已經好足夠去調出牛嘅香味✨塩燒手羽 $28要趁熱食嘅雞翼,皮脆肉嫩,簡單用鹽調味已經好香,足見佢連簡單嘅食材都幾好!✨山藥 $28醬燒淮山,入口爽脆✨提燈 $78通常喺串燒舖都係限量發售嘅提燈👀因為佢賣相好特別

酒盜芝士🧀 $38
芝士味香但唔會太重味,配埋經過醃製嘅魚腸✨伴酒之選

蒲燒鰻魚玉子燒 $58
絕對係超值之選,玉子燒非常嫩滑,鰻魚都好新鮮

燒翠玉瓜 $28

塩燒手羽 $28

山藥 $28
醬燒淮山,入口爽脆

提燈 $78
通常喺串燒舖都係限量發售嘅提燈👀因為佢賣相好特別,所以一直想試,將雞嘅卵巢同埋未孵化嘅蛋🐣用竹籤同雞肉串埋一齊,今日一試發現佢整嘅難度高之餘味道都幾好😌口感好豐富,唔怪得知係限量!

豚肉鵪鶉蛋 $38
肉汁溢出嘅豚肉包住半熟流心嘅鵪鶉蛋🥚入口唔會膩,兩者味道配搭得而

一人前昆布烏冬 $38

夢王蛋飯 $38
賣相超吸引嘅生蛋香蔥拌飯!蛋味又香又濃郁🥹🥚加埋香蔥都完全唔會辣口💯💯

雨後の月 山田錦 特別純米 $48
90mL🍶相對大吟釀,個人覺得佢比較易入口,味道方面就米味比較出,少少清甜得來帶點淡香🙂‍↕️入口潤滑厚身🤏🏻自己本身唔鍾意飲酒味太濃嘅sake,呢杯啱啱好😋

國盛無過濾梅酒 $58
試咗幾啖梅酒,同清酒一樣,唔會太甜,味道偏向清新,推薦🤙🏻

總括嚟講呢間串燒店無論係飲品定係食物都好出色!酒非常抵飲,食材嘅選擇同埋調味都好用心,一定會encore❤️‍🔥💯
2024-09-28 0 浏览
想搵間居酒屋靜靜地暢敘,可以去位於旺角嘅日本備長炭串燒料理專門店🍢佢哋主打多款日式燒鳥串燒,每日限量供應 「提燈」,仲有多款串燒選擇✅薯仔沙律加咗蘿蔔絲增加口感,沙律清新開胃🥗✅味醂魚乾襯清酒最適合不過,每次居酒屋都會點😋✅提燈提燈即係母雞嘅輸卵管、卵巢及未成熟有殼的雞蛋黃組成的部位,口感獨特,唔係間間居酒屋都有✅串燒牛舌、豚肉、豚肉泡菜卷、番茄、鰻魚最特別係豚肉泡菜卷🐷拋過嘅豚肉香再夾埋泡菜卷薰香撲鼻😌酸酸地好開胃✅赤武純米吟釀居酒屋唔少得清酒🍶呢款容易入口,甜味香醇,層次豐富💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5📍蕾 (旺角)旺角白布街2-24號藝興大廈地下8號舖

✅薯仔沙律
加咗蘿蔔絲增加口感,沙律清新開胃🥗

✅味醂魚乾
襯清酒最適合不過,每次居酒屋都會點😋

✅提燈

✅串燒
牛舌、豚肉、豚肉泡菜卷、番茄、鰻魚

✅赤武純米吟釀
居酒屋唔少得清酒🍶呢款容易入口,甜味香醇,層次豐富

💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5

📍蕾 (旺角)
旺角白布街2-24號藝興大廈地下8號舖
白布街近來多了一型格居酒屋,門口的六角形巨形扇門尤其搶眼,店內有不少新潮畫作點綴,氣氛一流!.餐廳賣點以備長炭串燒料理,主打日式燒鳥串燒,包括每日限量供應的提燈、內臟至各個部位的獨特風味都可品嚐。另外還有多達 80款sake選擇,請老闆介紹亦可,最適合三五知己週末暢飲一番!.🍶 東洋美人 太白銀虎,用上同十四代一樣的特別米種 - 酒未來釀製。 飲起來同樣順滑易入口,但會有點微果香,不同於十四代的甜。.串燒類:➿ 杏鮑菇 $28➿ 翠玉瓜 $28 - juicy➿ 雞皮 $28➿ 塩燒手羽 $28➿ 豚肉泡菜卷 $38➿ 豚肉鵪鶉蛋 $38➿ 自家制月見雞肉棒 $48➿ 牛舌芯 $78➿ 白鱔 $78➿ 雞提燈 $78 .以炭火燒製的串燒,帶點炭烤香味,超級香!塩燒手羽燒到有焦邊但肉質依然非常嫩滑;雞皮燒得香脆;不過說到印象深刻的一定是雞提燈,一串「燈」就有 3 個部份同口感,分別有母雞輸卵管、雞心及未孵化的蛋黃,食起來就有雞蛋的口感,同時又有肉質香氣,好特別呢!.除燒雞類,燒的焦脆的還有白鱔!超 好 食!熱騰騰又厚肉,更喜歡他們沒有加太多汁醬,可以食到原汁原味的鱔香。 豚肉泡菜卷的配

串燒類:
➿ 自家制月見雞肉棒 $48
➿ 牛舌芯 $78
➿ 白鱔 $78
➿ 雞提燈 $78

除燒雞類,燒的焦脆的還有白鱔!超 好 食!熱騰騰又厚肉,更喜歡他們沒有加太多汁醬,可以食到原汁原味的鱔香。 豚肉泡菜卷的配搭食起來少點油膩感又好食喎~ 厚切軟綿的牛舌芯及爆汁的翠玉瓜亦令人印象深刻。

非串燒類:
➿ 芝士千本漬 $38
➿ 鱈場蟹肉蟹膏沙律 $98
➿ 蕾。釜飯 $128
串燒類以外,都有前菜佐酒及釜飯作結。 鱈場蟹肉蟹膏沙律的 蟹肉厚得過份!又大件又新鮮!季節性的釜飯選用栗子、雞肉、冬菇及夢王蛋,拌勻後香氣撲鼻,亦很滋味。
採用日本備長炭精心炮製串燒料理主打多款日式燒鳥串燒🐤有串燒之王稱號的「提燈」每日限量供應 餐廳別具巧思,在傳統提燈之上加添雞心一串試到多個部位,體現不同的燒鳥技藝✨店裡的「塩燒手羽」悉心把雞中翼離骨攤開絕對是懶人福音呀,啖啖雞肉直接入口🤤「超厚白鱔」燒至焦香可口,肉質肥美嫩滑「翠玉瓜」超juicy,很有驚喜😝有串燒必有清酒🍶店內有超過100款清酒客人可隨喜好單點1杯,試足多款不同酒款當晚試了產自日本長野縣的大雪溪清酒❄️選用飛驒山脈特有的阿爾卑斯酵母入口清爽俐落,富含馥郁花香氣息🩷餐廳亦有串燒以外的日式美饌超推薦「蒲燒鰻魚玉子燒」🐟🥚綿軟玉子包裹甜鹹鰻魚,大大的滿足喜蔥的朋友不要錯過「夢王蛋飯」蛋味濃郁的夢王蛋搭配香蔥撈飯,簡單又美味😋
採用日本備長炭精心炮製串燒料理
主打多款日式燒鳥串燒🐤
有串燒之王稱號的「提燈」每日限量供應
餐廳別具巧思,在傳統提燈之上加添雞心
一串試到多個部位,體現不同的燒鳥技藝✨

店裡的「塩燒手羽」悉心把雞中翼離骨攤開
絕對是懶人福音呀,啖啖雞肉直接入口🤤
「超厚白鱔」燒至焦香可口,肉質肥美嫩滑
「翠玉瓜」超juicy,很有驚喜😝

有串燒必有清酒🍶
店內有超過100款清酒
客人可隨喜好單點1杯,試足多款不同酒款
當晚試了產自日本長野縣的大雪溪清酒❄️
選用飛驒山脈特有的阿爾卑斯酵母
入口清爽俐落,富含馥郁花香氣息🩷

餐廳亦有串燒以外的日式美饌
超推薦「蒲燒鰻魚玉子燒」🐟🥚
綿軟玉子包裹甜鹹鰻魚,大大的滿足
喜蔥的朋友不要錯過「夢王蛋飯」
蛋味濃郁的夢王蛋搭配香蔥撈飯,簡單又美味😋
旺角新開的兩層長炭燒鳥店,喺中秋節前一日夜晚和朋友相約來吃飯,也座位挺full 的,建議可以預約。一樓為吧枱🥂,二樓則包廂或聚餐用途,食物整體質素很高✨✨,很香炭火味且雞/牛/豬嘅味道好濃郁‼️吃到是高質量的食材及啖啖肉和juicy 嘅口感,吃得好滿足!😝串燒配上清酒也很適合!🍸.最推薦:🌟白鱔居酒屋推薦菜式,鱔魚厚身帶咬勁,皮脆肉嫩,是很有驚喜的菜式!🍢✨🌟牛舌亂切牛舌厚身且充滿炭燒香味,充滿肉汁,大推‼️🌟自家制月見雞肉棒 自家製的免治雞肉配上微甜的月見燒汁,吃下去十分香口及juicy !✨🌟牛舌亂切:以網紋燒製 增添彈牙口感😝🌟蕾·釜飯:食材上有冬菇、栗子雞件、配上蛋黃 ,香濃入味,挺推薦的!🍚🌟翠肉瓜:保留水份之餘,鮮甜好juicy ,食落有驚喜!🥒.我哋仲點咗:🌟雞翼🌟雞提燈🌟雞尾🌟豚肉泡菜卷🌟豚肉鵪鶉蛋🌟杏鮑菇-📍 :蕾Mirai◻️:Shop 8, G/F, Yixing Building, 2-24 Pak Po Street, Mongkok
最推薦:
🌟白鱔
🌟牛舌亂切
牛舌厚身且充滿炭燒香味,充滿肉汁,大推‼️
🌟自家制月見雞肉棒
🌟牛舌亂切:以網紋燒製 增添彈牙口感😝
🌟翠肉瓜:保留水份之餘,鮮甜好juicy ,食落有驚喜!🥒
我哋仲點咗:
🌟雞翼
🌟雞提燈
🌟雞尾
🌟豚肉泡菜卷
🌟豚肉鵪鶉蛋
🌟杏鮑菇
📍 :蕾Mirai
回頭指數:⭐️⭐️⭐️食物質素:🌮🌮🌮服務質素:☺️☺️☺️消費指數:💰💰(TTL $1062,人均消費$177)環境質素:☘️☘️☘️想係香港食日式屋酒屋,多數第一下就會諗到係港島/尖沙咀,冇諗到而家旺角都有啦!餐廳設計簡約,而且有唔少特色炭火串燒+ 約80種sake選擇。。提燈($78)係限量款式,外皮焦香帶少少炭火味,而內裏鮮嫩多汁。豚肉生菜卷 ($68)呢個好特色,豚肉薄片包住生菜卷外圍,睇落好似壽司卷一樣,生菜中和返豚肉既肥膩。蕾•釜飯 ($128)款式會定時改變!呢個係香蔥滑雞釜飯,雞件滑身而且好入味。薯仔沙律 ($48)。燒味醂魚干($38)。塩燒手羽($28)。牛舌芯串 ($78)。䐁肉鵪鶉蛋($38)。煙肉荔枝串 ($38)。自家制月見雞肉棒 ($48)。車厘茄($28)。翠玉瓜($28)。白鱔($78)。杏鮑菇($28)Drinks 。赤武純米吟釀係香港比較少見,飲落冇純米大吟釀咁甜,可以中和返串燒既油膩感同類餐廳 #cocofood_日本菜同區餐廳 #cocofood_旺角如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既 update

回頭指數:⭐️⭐️⭐️
食物質素:🌮🌮🌮
服務質素:☺️☺️☺️
消費指數:💰💰(TTL $1062,人均消費$177)
環境質素:☘️☘️☘️

。提燈($78)
係限量款式,外皮焦香帶少少炭火味,而內裏鮮嫩多汁

。豚肉生菜卷 ($68)

。蕾•釜飯 ($128)
款式會定時改變!呢個係香蔥滑雞釜飯,雞件滑身而且好入味

。薯仔沙律 ($48)
。燒味醂魚干($38)

。塩燒手羽($28)
。牛舌芯串 ($78)
。䐁肉鵪鶉蛋($38)

。煙肉荔枝串 ($38)
。自家制月見雞肉棒 ($48)

。車厘茄($28)
。翠玉瓜($28)

。白鱔($78)
。杏鮑菇($28)

Drinks
。赤武純米吟釀

同類餐廳 #cocofood_日本菜
同區餐廳 #cocofood_旺角
2024-09-22 66 浏览
新開業嘅日本備長炭串燒料理專門店蕾,主打多款日式燒鳥串燒,運用唔同嘅調味呈現雞隻各個部位嘅獨特風味。店內嘅酒單選項琳瑯滿目,包括超過一百款清酒,客人可以只單點一杯清酒而唔駛買成枝,可以試多幾款,非常貼心。𖦹 白鱔 $78 🉐 𖦹 厚切牛舌 $78 🉐𖦹 梅子蕃茄 $28 𖦹 蒲燒鰻魚玉子燒 $58𖦹 提燈 $78 𖦹 豚肉生菜卷 $68𖦹 鹽燒手羽 $28 🉐 𖦹 月見免治雞肉 $48𖦹 雞胸軟骨 $28 𖦹 雞皮 $28 𖦹 雞心 $28𖦹 車厘茄 $28 𖦹 翠肉瓜 $28 🉐 𖦹 粟米 $28𖦹 夢王蛋飯 $38 𖦹 大雪溪 阿爾卑斯吟釀今餐嘅重頭戲一定係每日限量供應嘅提燈!- 即由母雞嘅輸卵管、卵巢同未成熟嘅雞蛋黃組成嘅部位!白鱔厚肉,非常香脆;牛舌彈牙,翠玉瓜勁juicy,最後嘅蛋飯加上大量蔥,大滿足!多款串燒配上大雪溪 阿爾卑斯吟釀,入口清爽順滑,令人意猶未盡。

𖦹 白鱔 $78 🉐 𖦹 厚切牛舌 $78 🉐
𖦹 梅子蕃茄 $28 𖦹 蒲燒鰻魚玉子燒 $58
𖦹 提燈 $78 𖦹 豚肉生菜卷 $68
𖦹 鹽燒手羽 $28 🉐 𖦹 月見免治雞肉 $48
𖦹 雞胸軟骨 $28 𖦹 雞皮 $28 𖦹 雞心 $28
𖦹 夢王蛋飯 $38 𖦹 大雪溪 阿爾卑斯吟釀

2024-09-20 90 浏览
位於旺角白布街的全新燒鳥店 蕾 sake MIRAI,以時尚環境及多元化的餐飲選擇,為食客帶來一站式燒鳥與清酒吧的極致體驗。店內擁有逾80款精選清酒,且每款皆可單杯點選,保證酒款新鮮、風味多樣。此次品嚐的 東洋美人 太白銀虎 純米大吟釀,用上十四代栽培的酒米釀製,帶有清甜果香,是清酒初心者也能享受的選擇。燒鳥方面,餐廳選用備長炭炭火燒烤,配搭優質食材,充分發揮食材的原味精髓。其中一款必試菜式是少見的 雞提燈,由母雞的輸卵管、雞心及未成熟蛋黃組成,口感彈牙而富嚼勁,突顯雞肉的獨特風味。此外推薦的還有肉厚味美的 燒白鱔,蛋香濃郁的 自家製月見雞肉棒,以及鮮甜解膩的 翠玉瓜。餐後以 蕾.釜飯 作結,這道季節性釜飯以時令食材入饌,選用栗子、雞肉與夢王蛋,拌勻後香味撲鼻,暖心又滿足。Located on Pak Po Street in Mong Kok, sake Mirai offers a trendy yakitori and sake bar experience. With over 80 sake options to try by the glass, get a glass o
雞提燈
自家製月見雞肉棒
蕾.釜飯

Located on Pak Po Street in Mong Kok, sake Mirai offers a trendy yakitori and sake bar experience. With over 80 sake options to try by the glass, get a glass of a sweet and fruity sake which is perfect for yakitori grilled over characoal!
東洋美人 太白銀虎 純米大吟釀
Must-tries include the rare chouchin (hen’s oviduct, heart, egg yolk), juicy grilled eel, and refreshing zucchini.
燒白鱔
翠玉瓜
Finish with the seasonal kamameshi rice, packed with chestnuts, chicken and Japanese egg — warm and satisfying!
酒盜芝士
翠玉瓜
酒盜芝士
鱈場蟹肉蟹膏沙律
2024-09-19 66 浏览
好耐冇食串燒,朋友介紹旺角新開嘅串燒居酒屋蕾,主打備長炭火串燒,尤其以燒鳥(燒雞)同埋內臟做得好出色,而且仲有超過80種清酒可以揀,係趁中秋節過去試吓順便當做節啦 🤭梅子蕃茄、蒲燒鰻魚玉子燒前菜首先叫咗個梅子蕃茄,酸酸甜甜好清新,另外叫咗個蒲燒鰻魚玉子燒,個蛋仲整得好滑,中間包住好 juicy 嘅蒲燒鰻魚,食完成個人超開胃 😍雞皮、鹽燒手羽、提燈、自家製月見雞肉棒既然佢地主打燒鳥,咁當然要叫返啲雞嚟試吓啦,雞皮燒得好香脆,而且焦焦地嘅邊食到有炭火嘅香味;鹽燒手羽就控制得火候啱啱好,雞翼全熟之餘亦都仲好滑 😍 講到雞內臟,今次我哋就試限量供應嘅提燈,成日聽人講睇人打卡就多,今次真係第一次試,所謂嘅提燈就係雞嘅輸卵管、卵巢同埋雞芯,拎起上嚟就好似一串燈咁樣,賣相好得意,食落口每個部位嘅口感都好唔同,整體都算燒得好香,雖然事先知道咗佢哋係雞嘅乜嘢內臟,不過真係比想像中易入口同好食 🙌🏻另外再叫咗個自家製嘅月見雞肉棒,雞肉裏便混合咗少少軟骨,所以個口感好得意,點埋充滿着蛋黃香嘅遇見汁,都幾好味 😋豚肉鵪鶉蛋、豚肉泡菜卷、牛舌芯、燒白鱔另外豬、牛同海鮮都各自叫咗少少試吓,佢哋呢個炭火燒真係好正

梅子蕃茄、蒲燒鰻魚玉子燒

雞皮、鹽燒手羽、提燈、自家製月見雞肉棒

豚肉鵪鶉蛋、豚肉泡菜卷、牛舌芯、燒白鱔
另外豬、牛同海鮮都各自叫咗少少試吓,佢哋呢個炭火燒真係好正,燒出嚟嘅肉好香好惹味,而且仲keep住非常之Juicy 🫶🏻 燒白鱔都非常之肥美,外面燒到脆脆地,入邊嘅肉仲非常之嫩,一啖咬落去勁多汁,好正 🤤

豚肉生菜卷、翠玉瓜、粟米、車厘茄
當然都有試蔬菜啦,我覺得個豚肉生菜卷好特別,外面嘅豚肉燒到剛剛好,又嫩又多汁,同時間裏面嘅生菜都仲keep到好新鮮,食落去仲食到生菜嗰種清甜嘅味道,成個卷勁Juicy 🤤 另外翠玉瓜都好有驚喜,估唔到厚切嘅翠玉瓜燒完都仲咁多汁,再加上面頭加咗啲椒鹽,成件事惹味咗好多 😍

夢王蛋飯
最後叫咗個夢王蛋飯,飯入面加咗勁多蔥,啲蔥仲要勁Fresh,清清甜甜咁,加埋好Creamy嘅夢王蛋同醬油,成件事好Rich好好味 😋

呢度嘅清酒吧有超過80種清酒可以選擇,最特別嘅係佢唔使成支開晒,可以 by glass 或者by table咁叫,今次就試咗大雪溪,呢一支係冇經過消毒嘅生果,比平時飲開嘅清酒冇咁甜,都幾特別幾好飲 🍶