簡單分享最近去過的一間串燒Bar串燒採用日本備長炭來燒炒出來特別惹味的串燒種類也豐富比較有特色是提供多款內臟例如提燈(母雞的輸卵管、卵巢及未成熟未有殼的雞蛋黃所組成)吃了這麼多款串燒個人比較喜歡白鱔肉質軟身、夠厚肉!‣ 薯仔沙律‣ 燒味醂魚乾‣ 提燈‣ 鹽燒手羽‣ 牛舌芯‣ 豚肉鵪鶉蛋‣ 豚肉泡菜卷‣ 豚肉生菜卷‣ 翠玉瓜‣ 白鱔‣ 杏鮑菇‣ 蕃茄‣ 月見免治雞肉棒 (夢王)‣ 蕾·釜飯‣ 赤武純米吟釀📍蕾旺角白布街2-24號藝興大廈地下8號舖
簡單分享最近去過的一間串燒Bar
串燒採用日本備長炭來燒
炒出來特別惹味的

串燒種類也豐富
比較有特色是提供多款內臟
例如提燈(母雞的輸卵管、卵巢及未成熟未有殼的雞蛋黃所組成)

吃了這麼多款串燒
個人比較喜歡白鱔
肉質軟身、夠厚肉!

‣ 薯仔沙律

‣ 翠玉瓜

‣ 白鱔
‣ 杏鮑菇
‣ 蕃茄
‣ 月見免治雞肉棒 (夢王)

‣ 蕾·釜飯

‣ 赤武純米吟釀

📍蕾
旺角白布街2-24號藝興大廈地下8號舖
位於白布街新開 mirai 蕾 主打用備長炭燒鳥專門店,係呢度可以食到係香港較稀有雞內臟而且比起一般居酒屋有超70款清酒選擇!🔸前菜薯仔沙律燒味醂魚乾:佐酒必點小食清酒赤武純米吟釀 有果香、微辛 合配燒物!串燒提燈 母雞輸卵管,口感好有趣,會連住一粒雞蛋黃!鹽燒手羽雞翼燒得金黃香脆牛舌芯 豚肉鵪鶉蛋 豚肉泡菜卷 感覺好juicy 微辣幾不錯!蕃茄 白鱔:厚肉脆皮杏鮑菇豚肉生菜卷月見免治雞肉棒 (夢王)夢王蛋汁濃厚幾加分!主食蕾·釜飯 菇味濃郁,有嫩滑雞肉同樣加入一隻夢王蛋!

而且比起一般居酒屋有超70款清酒選擇!

🔸前菜

薯仔沙律

燒味醂魚乾:佐酒必點小食

清酒
赤武純米吟釀
有果香、微辛 合配燒物!

串燒

提燈
母雞輸卵管,口感好有趣,會連住一粒雞蛋黃!

鹽燒手羽
雞翼燒得金黃香脆

牛舌芯

豚肉鵪鶉蛋

豚肉泡菜卷
感覺好juicy 微辣幾不錯!

蕃茄

白鱔:厚肉脆皮

杏鮑菇
豚肉生菜卷

月見免治雞肉棒 (夢王)
夢王蛋汁濃厚幾加分!

主食
蕾·釜飯
菇味濃郁,有嫩滑雞肉同樣加入一隻夢王蛋!
2024-09-16
2024-09-06 168 浏览
今日同同事嚟咗旺角呢間居酒屋試試新野見到啱啱新開 所以午餐唔算多人睇睇個menu 佢寫住有蛋既餐都係用日本夢王蛋因為我地一行都幾多人既 所以每個餐都有叫咗嚟試我自己就叫咗個親子丼🐥一上到嚟就嘩咗一聲,因為係偏向橙黃色 望落去好吸引🤩個餐包咗🤍麵豉湯🤍三款前菜(牛蒡,蒜頭,生薑)🤍餐飲親子丼 好濃蛋汁再加埋滑蛋都有汁,所以成件事好滑好容易就食晒成碗飯😌個前菜都好特別個腌嘅蒜頭食落去個口感唔會好刺激好辣🤤勁正同事話其他餐都好好食 鯖魚唔腥!!餐飲我叫咗荔枝梳打飲落去會即刻refresh咗個人☺️最後埋單大約$100左右午餐嚟講係有少少貴,但係好值得食,因為每一樣餸都好出色❤️
今日同同事嚟咗旺角呢間居酒屋試試新野
見到啱啱新開 所以午餐唔算多人

睇睇個menu 佢寫住有蛋既餐都係用日本夢王蛋
因為我地一行都幾多人既 所以每個餐都有叫咗嚟試

我自己就叫咗個親子丼🐥
一上到嚟就嘩咗一聲,因為係偏向橙黃色 望落去好吸引🤩

個餐包咗
🤍麵豉湯
🤍三款前菜(牛蒡,蒜頭,生薑)
🤍餐飲

個前菜都好特別
個腌嘅蒜頭食落去個口感唔會好刺激好辣🤤勁正

同事話其他餐都好好食 鯖魚唔腥!!

餐飲我叫咗荔枝梳打飲落去會即刻refresh咗個人☺️

2024-09-02 206 浏览
今日就同朋友去左蕾食飯餐廳主打用備長炭製作唔同款式嘅燒鳥串燒料理酒盜芝士醃製嘅魚內臟醬放上芝士上, 味道鹹鮮, 好啱送酒熟酒醬油漬鮑魚, 新鮮彈牙入味炸廣島蠔, 蠔肉大隻鮮甜, 炸得好香口串燒方面有唔少款式嘅雞內臟同特色串燒燒雞心雞腎, 好爽口提燈, 即係母雞嘅輸卵管, 每日限量供應, 第一次食呢一個部位, 口感特別雞腸紫蘇蝦卷用雞腸包住蝦, 一啖食到唔同嘅口感牛舌亂切先將牛舌𠝹開嚟燒, 超級厚切, 更爽口多汁蕾•釜飯有大量雞肉同埋菇類製成, 撈埋蛋黃食, 口感香滑白鱔白鱔外皮燒得香脆, 將魚油迫晒出嚟, 好juicy 豚肉炒麵卷用豚肉包住d 炒麵,口感煙韌墨魚汁香腸入邊好多墨魚肉粒, 口感彈牙自家製雞肉棒炭燒味香濃, 雞肉入邊加咗軟骨, 口感更豐富翠玉瓜外層炭香味突出, 將瓜嘅汁鎖住豚肉生菜卷用豚肉住生菜, 生菜爽脆, 夾埋一齊食好多仙龠清酒, 味道清純, 帶少少甜, 好易入口
今日就同朋友去左蕾食飯
餐廳主打用備長炭製作唔同款式嘅燒鳥串燒料理

酒盜芝士
醃製嘅魚內臟醬放上芝士上, 味道鹹鮮, 好啱送酒

熟酒醬油漬鮑魚, 新鮮彈牙入味
炸廣島蠔, 蠔肉大隻鮮甜, 炸得好香口

串燒方面有唔少款式嘅雞內臟同特色串燒
燒雞心雞腎, 好爽口

雞腸紫蘇蝦卷
用雞腸包住蝦, 一啖食到唔同嘅口感

牛舌亂切
先將牛舌𠝹開嚟燒, 超級厚切, 更爽口多汁

蕾•釜飯
有大量雞肉同埋菇類製成, 撈埋蛋黃食, 口感香滑

白鱔
白鱔外皮燒得香脆, 將魚油迫晒出嚟, 好juicy

豚肉炒麵卷
用豚肉包住d 炒麵,口感煙韌

墨魚汁香腸
入邊好多墨魚肉粒, 口感彈牙

自家製雞肉棒
炭燒味香濃, 雞肉入邊加咗軟骨, 口感更豐富

翠玉瓜
外層炭香味突出, 將瓜嘅汁鎖住

豚肉生菜卷
用豚肉住生菜, 生菜爽脆, 夾埋一齊食好多

仙龠清酒, 味道清純, 帶少少甜, 好易入口

2024-09-01 202 浏览
蕾 🍶旺角新開嘅串燒店🙌佢哋提供唔同嘅日式串燒,主打燒鳥串燒,可以食到唔同嘅雞部位,仲多其他特色串燒😆燒鳥串燒:雞串燒有幾款不同嘅部位燒烏串燒,有「雞尾」、「雞頸肉」、「雞芯」、「塩燒手羽」、「自家製雞肉棒」等等🥰牛舌亂切牛舌口感彈牙爽口😌豚肉生菜卷豚肉包裹爽脆生菜,口感好清新😍燒白鱔外皮好香脆,魚肉肉嫩鮮滑🥰砂雞腸紫蘇蝦卷用爽脆雞腸包裹紫蘇葉與鮮蝦🙌係餐廳特色串燒之一整體食物質素都好好同埋都有幾多sake嘅選擇🥰值得一試!
蕾 🍶

燒鳥串燒:

牛舌口感彈牙爽口😌

豚肉生菜卷
豚肉包裹爽脆生菜,口感好清新😍

燒白鱔
外皮好香脆,魚肉肉嫩鮮滑🥰

砂雞腸紫蘇蝦卷
用爽脆雞腸包裹紫蘇葉與鮮蝦🙌係餐廳特色串燒之一

整體食物質素都好好同埋都有幾多sake嘅選擇🥰值得一試!
2024-08-31 178 浏览
餐廳門口是一扇巨形六角扇門,非常搶眼🤩設有兩層,提供各式各樣日式串燒,以燒鳥做主打,一次過食盡不同部位雞串燒,仲多其他特色串燒、海鮮、蔬菜等等😜🐥燒鳥串燒:我哋點了幾款不同雞部位燒鳥串燒,首先有「提燈 」、「雞芯」、「雞尾」、「雞頸肉」加「塩燒手羽」、「自家製雞肉棒」等等「提燈」每日限量供應!「提燈」即係母雞嘅輸卵管、卵巢及未成熟有殼的雞蛋黃組成的部位,煙煙韌韌,提燈有一小金波,咬落極似蛋黃第二款想重點介紹是「雞尾」即係雞屁股,食落有種好肥美感覺,好彈牙!第三款要推薦係「雞頸肉」即係位於雞頸周邊的肌肉,因屬於活動頻繁嘅部位,肥瘦均勻,肉質彈性十足🐷 豚肉生菜卷 十分喜歡呢個豚肉生菜卷,用豚肉包裹爽脆生菜,口感相當清新🐮 牛舌亂切超巨型牛舌亂切,口感彈牙爽口🦐雞腸紫蘇蝦卷呢款係「蕾」特色串燒之一用爽脆雞腸包裹紫蘇葉與鮮蝦,食落帶淡淡紫蘇香茶味道,推薦一試🐟燒白鱔超厚切白鱔,外皮燒得很香脆,魚質肉嫩鮮滑「鰻魚玉子燒」非常厚身,中間夾住蒲燒鰻魚「墨魚汁香腸」好Juicy另外仲叫咗一支「仙禽」清酒🍶相當易入口,店內有過百款清酒供應😎最啱同朋友食住串燒又小酌幾杯!
餐廳門口是一扇巨形六角扇門,非常搶眼🤩

🐥燒鳥串燒:

🐷 豚肉生菜卷
十分喜歡呢個豚肉生菜卷,用豚肉包裹爽脆生菜,口感相當清新

🐮 牛舌亂切
超巨型牛舌亂切,口感彈牙爽口

🦐雞腸紫蘇蝦卷
呢款係「蕾」特色串燒之一

🐟燒白鱔
超厚切白鱔,外皮燒得很香脆,魚質肉嫩鮮滑

「鰻魚玉子燒」非常厚身,中間夾住蒲燒鰻魚

「墨魚汁香腸」好Juicy
  • 雞尾
  • 雞頸肉
  • 豚肉生菜卷
《蕾》座落旺角白布街的隱世小巷,惟不阻餐廳的熱鬧人流和氣氛。這一間特色清酒酒吧超貼心🍶坊間一般清酒都是原枝計算,而這裏卻沒有此硬性規則,可以單點一杯,試上不同種類的清酒🫶▫️熟酒醬油漬鮑魚鮑魚質地有咬口,爽口彈牙,吃起來十分新鮮,是很好的開胃菜。▫️厚切白膳重點推介!炭燒白膳火候控制得恰到好處,微微焦香超有特色。外脆內軟,咬起來一點也不乾,反而是白膳的軟腍多汁,必食。▫️牛舌牛舌超厚切,每口都是濃郁的牛味,沾上鹽更提升味道層次。▫️蕾・釜飯日本傳統鍋飯,上碟時熱燙燙,就如置身温暖的日本家庭中。鋪滿清甜小菇,加入蛋黃攪拌米飯進食,細韻留在舌尖。▫️雞腸包紫蘇蝦蝦超厚身,蝦肉脆彈,啖啖散發紫蘇香。脆脆的雞腸包覆著,鮮甜又香酥。▫️塩燒手羽只要鹽就將雞肉的鮮味突顯出來,輕輕烤出酥脆的雞皮,雞肉鮮嫩,是絕佳佐酒小食。▫️提燈餐廳限定菜式。這是母雞的輸卵管,可見其珍稀度。吃起來口感像豬膶,加上秘製醬汁超惹味。▫️豚肉生菜卷第一眼看到卷物已經洞察到廚師的手藝十分用心,豚肉脆薄,中間捲着淡淡的生菜,散發豚肉微香同時平衡油膩度。

▫️熟酒醬油漬鮑魚
鮑魚質地有咬口,爽口彈牙,吃起來十分新鮮,是很好的開胃菜。

▫️厚切白膳

▫️牛舌
牛舌超厚切,每口都是濃郁的牛味,沾上鹽更提升味道層次。

▫️蕾・釜飯

▫️雞腸包紫蘇蝦

▫️塩燒手羽

▫️提燈

▫️豚肉生菜卷
踏入與別不同嘅八角形大門口,就知呢間餐廳走型格路線;樓高兩層,地下層為Sake酒吧,一樓則主要食串燒菜式。值得一提嘅係,老闆超愛Sake,所以呢到賣嘅Sake非常緊貼日本酒廠嘅新出產品,仲有draft Sake飲添餐廳主打日式燒鳥串燒,必食每日限量供應 「提燈」!自從喺福岡食過燒鳥串燒之後,就愛上咗食雞內臟,雞心、雞腎、赤雞肉、雞皮、雞肝、雞腸紫蘇蝦卷等等都超好食😋;當然仲有其他特色串燒,雞肉棒、超厚白鱔、豚肉生菜卷都係亮點推介❤️。所有串燒以備長炭即叫即燒,整體上無論味道、氛圍、風味都令我覺得好似去咗日本咗🥹前菜:🌟鮟鱇魚肝:厚度十足,口感粉嫩,入口即溶🌟酒盜芝士(內臟醬汁):餸酒一流,醬汁偏咸同芝士好夾燒鳥:🌟提燈(限量):香港好少有,必須趁熱食,咬落去瞬間就會爆發出濃郁蛋黃香,口感好特別🌟赤雞肉(即雞頸肉):軟嫩Juicy,必試🌟自家制雞肉棒:肉汁飽滿,啖啖肉內有好細嘅軟骨,口感十足,加埋超濃嘅蛋黃一齊食👍🏻回味中雞心雞腎塩燒手羽雞尾串燒:牛舌亂切墨魚汁香腸特色串燒:🌟豚肉生菜卷:將燒到香脆嘅豚肉包住爽脆蔬菜,清新爽口,Size做到一口一件啱啱好👍🏻豚肉炒麵卷野菜:翠玉瓜車厘茄炸

前菜:
🌟鮟鱇魚肝:厚度十足,口感粉嫩,入口即溶
🌟酒盜芝士(內臟醬汁):餸酒一流,醬汁偏咸同芝士好夾

燒鳥:
🌟赤雞肉(即雞頸肉):軟嫩Juicy,必試
雞心

車厘茄

炸物:
炸廣島蠔

海鮮:
🌟白鱔:肥美嘅燒白鱔外脆內嫩,肉質有彈性
🌟雞腸紫蘇蝦卷:好特別嘅配搭,超鐘意,口感爽脆得嚟有蝦嘅鮮味,再夾雜紫蘇葉嘅香氣,層次感十足

主食:
蕾•釜飯:內有雞肉同菇菇,上枱香噴噴,撈勻濃郁嘅夢王蛋一齊食,大滿足!

清酒🍶
當晚飲咗一杯Sake,易入口之餘味道上嘅變化十分豐富,先有微微甘甜,後有礦物味,最後留有點酸,同所有串燒都好夾,呢款Sake令我留下深刻印象,好想再飲返🥹
2024-08-19
  • 雞腸紫蘇蝦卷
  • 白鱔
  • 鮟鱇魚肝
  • 酒盜芝士
  • 提燈
2024-08-27 166 浏览
Happy Friday 想同朋友聚一聚不妨試下呢間旺角新開嘅備長炭燒鳥店餐廳兩層高,行型格和風路線✨樓下座位以吧枱為主,樓上則係包廂食物整體質素唔錯🍶而且有多款清酒,啱曬酒鬼🌟 推薦美食 🌟•白鱔 呢到嘅推薦菜式,鱔魚厚身帶咬勁,食得滿足🫶🏻•牛舌亂切 成個牛舌份量挺喜人,好𝙹𝚞𝚒𝚌𝚢一咬肉汁突出,將炭燒味留在切痕夾縫中🤤但稍微牛舌少少厚身•雞提燈呢款罕有部位並不常見,吃下提燈口感都爽彈•雞尾雞尾即係雞臀肉,也是我最喜愛的部位(沒有之一)同樣並不是到到有得食❕呢到燒得油、炭香突出•雞頸肉啖啖肉嘅口感,雞嘅味道好濃郁!•雞腸紫蘇蝦卷紫蘇葉味好突出,燒得脆口,配埋蝦肉幾出色🍤•豚肉生菜卷豚肉烤得外油香十足,裡頭包住層層生菜食落好爽脆🥬🌟•鰻魚玉子燒鰻魚汁好香,玉子有厚次🤍•自家制雞肉棒同樣喜歡佢炭燒味出,食落好香口!👌🏻可以一戰👌🏻•塩燒手羽 - 燒得好脆口,裡頭的雞肉嫰滑•雞心 - 雞心味道好出,口感比較實•雞腎 - 咬落都幾彈牙,味道正常•酒盗芝士 - 配上偏鹹的魚內臟平衡番芝士嘅膩度,幾適合送酒🍶•蕾.釜飯 - 菇、雞肉、夢王蛋組合的釜飯,簡單好吃•墨魚汁香腸 - 味道幾特別🦑 墨
Happy Friday 想同朋友聚一聚
不妨試下呢間旺角新開嘅備長炭燒鳥店
餐廳兩層高,行型格和風路線✨
樓下座位以吧枱為主,樓上則係包廂
食物整體質素唔錯🍶而且有多款清酒,啱曬酒鬼

🌟 推薦美食 🌟

•白鱔
呢到嘅推薦菜式,鱔魚厚身帶咬勁,食得滿足🫶🏻

•牛舌亂切

•雞提燈
呢款罕有部位並不常見,吃下提燈口感都爽彈

•雞尾
雞尾即係雞臀肉,也是我最喜愛的部位(沒有之一)
同樣並不是到到有得食❕呢到燒得油、炭香突出
•雞頸肉
啖啖肉嘅口感,雞嘅味道好濃郁!

•雞腸紫蘇蝦卷
紫蘇葉味好突出,燒得脆口,配埋蝦肉幾出色🍤

•豚肉生菜卷
豚肉烤得外油香十足,裡頭包住層層生菜食落好爽脆🥬🌟

•鰻魚玉子燒
鰻魚汁好香,玉子有厚次🤍

•自家制雞肉棒
同樣喜歡佢炭燒味出,食落好香口!

👌🏻可以一戰👌🏻

•塩燒手羽 - 燒得好脆口,裡頭的雞肉嫰滑

•雞心 - 雞心味道好出,口感比較實
•雞腎 - 咬落都幾彈牙,味道正常
•蕾.釜飯 - 菇、雞肉、夢王蛋組合的釜飯,簡單好吃

•墨魚汁香腸 - 味道幾特別🦑 墨魚汁都幾突出
•山藥 - 簡簡單單的烤山藥,口感爽脆
•翠玉瓜 - 同樣簡單的串燒,食落都Juicy!
2024-08-26 119 浏览
前日同幾個朋友嚟試呢間新開嘅日式餐廳+ 清酒酒吧🍶🏮裝修唔係傳統日本居酒屋而係行型格風⛩️餐廳有兩層 如果想私隱度高啲 上層可以分隔房間搞私人聚會🎎仲有Sake bar 岩曬一路吹水一路嘆清酒 🎏店員話佢哋主打炭火串燒 見menu有好多種嘅雞部位 叫左好多特別部位試😂 店員好細心教我哋用枱面提供嘅工具將串燒拆出嚟share食😚🔸赤雞肉:即係頸嘅部位 肉質非常嫰🔸雞心:偏薄身 味道濃好岩送酒🔸雞腎:大大粒好厚身 好爽口🔸提燈:即係輸卵管部位 口感似雞腎🔸雞尾:第一次食雞pat pat😂 偏濃味啲 有咬口 🔸雞腸紫蘇蝦卷:呢個組合好特別 一啖食到多重口感🦐🔸自家制雞肉棒:炭燒味香濃 點蛋漿食好幸福🥰🔸塩燒手刃:大大隻雞翼 雞皮烤得酥脆 雞肉鮮味十足▫️白鱔:必食推薦🥳 魚肉超級厚身 燒得香肥又keep到肉汁▫️豚肉生菜卷:非常有驚喜🤩烤得微脆嘅豚肉 包住層層生菜🥬 口感爽脆清甜 完全唔油膩🔹酒盜芝士:醃製嘅魚內臟醬配芝士🧀 味道咸咸地岩曬配清酒🍶🔹鮟鯨魚肝:味道偏濃但唔會腥 口感綿密🔹牛舌亂切:超厚切 𠝹開啲紋燒得更入味👍🏻🔹豚肉荔枝串:呢個鹹甜組合冇得輸🥰🔹墨魚汁香腸:味道似台灣腸 入面夾咗好
前日同幾個朋友嚟試呢間新開嘅日式餐廳+ 清酒酒吧🍶🏮

🍶仙龠清酒:味道偏酸 好易入口 滿足感爆燈☺️
  • 白鱔
  • 豚肉生菜卷
2024-08-26 136 浏览
旺角又有新串燒店開幕啦!😆😆今次仲好特別 呢間餐廳名為蕾(Mirai)主打備長炭串燒料理 即係用炭火🔥早前挽肉と米登陸香港時 就有人分享過炭火牌唔易拎所以城中能以炭火煮食嘅餐廳少之又少 淨係呢點就已經令我要衝去試下!而蕾嘅另一個賣點 就係主打多款日式燒鳥串燒🍢除咗傳統燒鳥 仲會限量供應多款雞嘅稀有部位所以有咩理由唔去試下!一行近餐廳 就畀佢超有氣勢嘅六角形門所震懾加上燈光配襯 特別型格有style1樓以bar枱座位為主 2樓則以四人枱及包廂房為主適合著重私隱 或係同一班朋友相聚嘅客人🥳 先試最衝擊且限量供應嘅【提燈】即係母雞輸卵管、卵巢 連同未成熟孵化的雞蛋黃一同上碟「燈籠🏮」食落似質感濃稠嘅半熟蛋味道可以接受 睇你夠唔夠膽試!除此之外 仲有【銀皮】即雞腎嘅邊位 口感爽口【雞心】、【赤雞肉(雞頸肉)】、及【雞腎】等多款稀有部位當然亦唔少得【自家制雞肉棒】免治雞肉肉質鮮嫩 口感多變再沾上日本生雞蛋🥚 令人欲罷不能而店中的其中一道招牌菜就係加入夢王蛋炮製而成嘅【蕾•釜飯🍚】飯粒飽滿 加上菇菌 話咁快就食完除咗燒鳥 餐廳當然亦有不少其他拿手串燒🔥其中一個就係【厚切白鱔】 煎得皮脆肉嫩 絕對係
旺角又有新串燒店開幕啦!😆😆
今次仲好特別 呢間餐廳名為蕾(Mirai)
主打備長炭串燒料理 即係用炭火🔥
早前挽肉と米登陸香港時
就有人分享過炭火牌唔易拎
所以城中能以炭火煮食嘅餐廳少之又少
淨係呢點就已經令我要衝去試下!
而蕾嘅另一個賣點 就係主打多款日式燒鳥串燒🍢
除咗傳統燒鳥 仲會限量供應多款雞嘅稀有部位
所以有咩理由唔去試下!

一行近餐廳 就畀佢超有氣勢嘅六角形門所震懾
加上燈光配襯 特別型格有style
1樓以bar枱座位為主 2樓則以四人枱及包廂房為主
適合著重私隱 或係同一班朋友相聚嘅客人🥳

先試最衝擊且限量供應嘅【提燈】
即係母雞輸卵管、卵巢
連同未成熟孵化的雞蛋黃一同上碟
「燈籠🏮」食落似質感濃稠嘅半熟蛋
味道可以接受 睇你夠唔夠膽試!

除此之外 仲有【銀皮】
即雞腎嘅邊位 口感爽口
【雞心】、【赤雞肉(雞頸肉)】、
及【雞腎】等多款稀有部位

就係加入夢王蛋炮製而成嘅【蕾•釜飯🍚】
飯粒飽滿 加上菇菌 話咁快就食完

除咗燒鳥 餐廳當然亦有不少其他拿手串燒🔥
其中一個就係【厚切白鱔】 煎得皮脆肉嫩
絕對係招牌菜之一!

點菜時 店員亦強烈推介【翠肉瓜】串燒

熟酒醬油漬鮑魚
雞腸紫蘇蝦卷
2024-08-19
用餐时段
旺角型格日式酒吧X居酒屋 之前同朋友去咗旺角新開既居酒屋蕾,佢地主打備長炭串燒料理,所以出黎既串燒比平時更有風味📍小食小食有酒盜芝士/鮟鱇魚肝/炸廣島蠔/牛舌亂切,當中最正既係酒盜芝士,芝士味濃郁用黎送酒一流📍串燒佢地有好多款串燒,其中主打唔同雞部位串燒,好似係提燈/雞尾/雞腎/自家製雞肉棒同鹽燒雞翼等~ 樣樣都好吸引,我自己就鍾意個雞肉棒,加埋個月見汁入口更滑嫩除咗雞,當然都有其他肉類同海鮮,雞腸紫蘇蝦卷蝦肉鮮甜加埋雞腸極之惹味:豬肉炒麵卷口感特別最後就係我最鍾意嘅白鱔~~外皮烤得香脆,肉質彈牙📍其他串燒墨魚汁香腸,蔬菜類有車厘茄同翠玉瓜📍主食最後佢哋嘅招牌菜 - 蕾·釜飯,米飯好煙韌,配上好多唔同嘅配料,每一口都好豐富📍清酒推介佢哋有好多款清酒比你揀,我地就揀咗呢款仙禽無垢純米大吟醸,酒香好優雅#旺角美食#打卡餐廳#打卡美食#相機食先#旺角居酒屋#旺角新餐廳#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller
旺角型格日式酒吧X居酒屋

📍小食

📍串燒

最後就係我最鍾意嘅白鱔~~外皮烤得香脆,肉質彈牙

📍其他串燒
墨魚汁香腸,蔬菜類有車厘茄同翠玉瓜

📍主食

📍清酒推介

「蕾」呢間日式酒吧喺旺角,串燒同清酒都正到爆!我最近去試咗,真係食到停唔到口。🍢 前菜一流一開頭就食咗酒盜芝士同鮟鱇魚肝,真係好開胃!酒盜芝士:芝士好濃郁,仲有陣酒香,上面仲加咗用魚內臟整嘅醬汁,真係一流!鮟鱇魚肝:口感綿密,味道好細膩。🍳 炸嘢都正炸廣島蠔:外脆內軟,一口咬落去,蠔肉嘅鮮甜味即刻喺口入面爆發,真係正到爆!🔥 串燒必試「蕾」嘅串燒真係乜都有,尤其係佢哋雞串燒有勁多款,好似提燈、雞尾、雞腎、雞心、鹽燒雞翼、自家製雞肉棒,樣樣都做得好好食!我自己就鍾情佢哋嘅雞肉棒,加埋個月見汁,入口更加滑嫩。而海鮮就有我最鍾意嘅白鱔同埋雞腸紫蘇蝦卷,前者外皮香脆,肉質彈牙,後者蝦肉鮮甜加埋雞腸嘅口感令人一試難忘!仲有就係豬肉炒麵卷,第一次見到有呢個配搭,食落係好有日式風味。🥕 菜都唔錯除咗肉,佢哋嘅菜都好吸引!車厘茄同翠玉瓜都保持到原有嘅清新口感,食完串燒之後食啲菜真係好解膩!🍖 其他好嘢食仲有墨魚汁香腸和牛舌亂切,都好好食!墨魚汁香腸好香口,牛舌厚切,調味得宜,真係好正!🍚 釜飯必食最後,佢哋嘅招牌菜 - 蕾·釜飯,米飯好煙韌,配上好多唔同嘅配料,口感十分豐富,真係食到停唔到口!🍶 清酒

🍢 前菜一流
一開頭就食咗酒盜芝士同鮟鱇魚肝,真係好開胃!
鮟鱇魚肝:口感綿密,味道好細膩。

🍳 炸嘢都正

🔥 串燒必試

🥕 菜都唔錯

🍖 其他好嘢食

🍚 釜飯必食

🍶 清酒推介
飲品方面,佢哋有好多款清酒,我最推介仙禽無垢純米大吟醸,酒香好優雅,真係好襯呢餐飯!
2024-08-23 218 浏览
旺角全新燒鳥店 型格登陸 白布街六邊形門口 打破傳統日式燒鳥店同時保留炭火串燒 以雞為主 .步入餐廳 已感受到很型格 氣派樓下是Bar台 觀賞廚師製作 亦可飲酒樓上是雅座 也有包間 8-24 人有包廂服務呢 🥳🥳.菜式方面 有很多「特別部位 」期間限定 提燈 雞官.另外餐廳特色 「Sake bar 」🍶緊貼日本清酒潮流直接酒藏入貨 以第一手材料直接到港🇭🇰 以新鮮為主另外 Sake Bar可一杯杯下單品嘗更多不同牌子 口味✨.餐廳不停期會舉辦Sake Tasting workshop同sake food pairing 有興趣 緊貼社交平台啦 ! .. ⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🍶「仙禽」「無垢」不含金或銀等其他物質口味純真樸素 帶礦物味甜味及酸味比例適中 .「燒鳥串」酒盗芝士 +魚內臟: 配酒一流.鰻魚玉子燒: 玉子燒口感綿密鰻魚鮮甜 每件都很蛋香.雞芯雞腎:2者都很爽口 雞芯帶少綿.雞提燈:特別部分 限定發售 口感特吃 咬下會爆開.雞尾:多汁 少脂肪 口感爽脆.雞翼:很香炭火味 不會過燶.雞頸肉:口味清新 不過膩.雞腸紫蘇蝦:雞腸爽脆 帶淡淡紫蘇味再配鮮蝦 3者很平衡
旺角全新燒鳥店 型格登陸 白布街
六邊形門口 打破傳統日式燒鳥店
同時保留炭火串燒 以雞為主
步入餐廳 已感受到很型格 氣派
樓下是Bar台 觀賞廚師製作 亦可飲酒
樓上是雅座 也有包間
8-24 人有包廂服務呢 🥳🥳
菜式方面 有很多「特別部位 」
期間限定 提燈 雞官
另外 Sake Bar可一杯杯下單
品嘗更多不同牌子 口味✨
餐廳不停期會舉辦Sake Tasting workshop
同sake food pairing
有興趣 緊貼社交平台啦 !
. ⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆

蕾飯:內有冬菇栗子雞件配夢皇蛋黃 香濃好吃
墨魚汁腸:保留了墨魚鮮味及口感 很好吃
厚切白鱔:超厚肉白鱔 皮脆肉嫩
豚肉炒麵卷:很特別的串燒
月見免治雞肉串燒:月見燒汁微甜 免治雞肉串燒加入雞軟骨 口感豐富有層次
菜肉瓜:保留水份 鮮甜爽脆
山藥:爽爽脆脆
豚肉生菜卷:豚肉味香濃 配生菜卷 不油膩

最近白布街有間新插旗,主打備長炭串燒料理嘅專門店,估唔到新開張已經都幾full,好彩朋友有訂到枱,建議到訪嘅話都可以先訂枱~呢到主打其實係燒鳥,所以雞串燒嘅款式特別多,除咗平時都常見嘅雞尾、雞頸肉、手羽先、雞腎外,呢到仲有唔少心思之作,例如係雞腸紫蘇蝦卷,最正係呢到有每日限量嘅提燈,自己覺得食落去有啲似百頁豆腐嘅texture都幾得意~平時都一定會叫嘅自家製雞肉棒,加埋月見汁係邪惡到極緻🫡同朋友都要咗一份蕾.釜飯share,釜飯一上枱賣相超靚,面頭除咗滿滿嘅雞肉同菇菌,中間粒夢皇蛋黃勁精神(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 撈勻之後蛋汁包住飽滿嘅飯粒係勁幸福🩵除咗燒鳥,自己覺得一定要試嘅就係白鱔,真心勁厚肉,個魚皮燒到微微焦脆,魚肉食落去好爽脆!牛舌亂切都唔錯,入面仲係微微粉嫩,而且幾有嚼勁🤤墨魚汁香腸都幾得意,食落去幾香,仲有啲特色串燒,自己都係第一次試豚肉生菜卷同豚肉炒麵卷,豚肉生菜卷外面以照燒汁調味,入面生菜都幾juicy~蔬菜串燒仲要咗小青椒同翠玉瓜,翠玉瓜以胡椒調味,食落去係爆晒汁咁🥰最正嘅係呢到仲係Sake bar,有好多唔同款式嘅清酒,今次試咗款仙禽酒造嘅無垢無濾過原酒,飲落去甜中帶後勁少少

平時都一定會叫嘅自家製雞肉棒,加埋月見汁係邪惡到極緻🫡

牛舌亂切都唔錯,入面仲係微微粉嫩,而且幾有嚼勁🤤

最正嘅係呢到仲係Sake bar,有好多唔同款式嘅清酒,今次試咗款仙禽酒造嘅無垢無濾過原酒,飲落去甜中帶後勁少少酸,礦物味比較重~如果太多清酒眼花撩亂唔識揀,都可以問店員畀啲意見,佢哋都可以就住個人口味推介😛
同埋呢到有好多啱佐酒嘅小食,例如醬油漬鮑魚、酒盜芝士、炸廣島蠔等,鮑魚都幾軟腍,炸廣島蠔都幾飽滿,炸得好酥脆,同朋友過嚟小酌幾杯食下snacks都得🤣

總括嚟講,呢間以串燒嚟講都幾高質素,環境亦都都幾舒服,推介大家可以一試😆