2024-08-31 202 浏览
餐廳門口是一扇巨形六角扇門,非常搶眼🤩設有兩層,提供各式各樣日式串燒,以燒鳥做主打,一次過食盡不同部位雞串燒,仲多其他特色串燒、海鮮、蔬菜等等😜🐥燒鳥串燒:我哋點了幾款不同雞部位燒鳥串燒,首先有「提燈 」、「雞芯」、「雞尾」、「雞頸肉」加「塩燒手羽」、「自家製雞肉棒」等等「提燈」每日限量供應!「提燈」即係母雞嘅輸卵管、卵巢及未成熟有殼的雞蛋黃組成的部位,煙煙韌韌,提燈有一小金波,咬落極似蛋黃第二款想重點介紹是「雞尾」即係雞屁股,食落有種好肥美感覺,好彈牙!第三款要推薦係「雞頸肉」即係位於雞頸周邊的肌肉,因屬於活動頻繁嘅部位,肥瘦均勻,肉質彈性十足🐷 豚肉生菜卷 十分喜歡呢個豚肉生菜卷,用豚肉包裹爽脆生菜,口感相當清新🐮 牛舌亂切超巨型牛舌亂切,口感彈牙爽口🦐雞腸紫蘇蝦卷呢款係「蕾」特色串燒之一用爽脆雞腸包裹紫蘇葉與鮮蝦,食落帶淡淡紫蘇香茶味道,推薦一試🐟燒白鱔超厚切白鱔,外皮燒得很香脆,魚質肉嫩鮮滑「鰻魚玉子燒」非常厚身,中間夾住蒲燒鰻魚「墨魚汁香腸」好Juicy另外仲叫咗一支「仙禽」清酒🍶相當易入口,店內有過百款清酒供應😎最啱同朋友食住串燒又小酌幾杯!
餐廳門口是一扇巨形六角扇門,非常搶眼🤩

🐥燒鳥串燒:

🐷 豚肉生菜卷
十分喜歡呢個豚肉生菜卷,用豚肉包裹爽脆生菜,口感相當清新

🐮 牛舌亂切
超巨型牛舌亂切,口感彈牙爽口

🦐雞腸紫蘇蝦卷
呢款係「蕾」特色串燒之一

🐟燒白鱔
超厚切白鱔,外皮燒得很香脆,魚質肉嫩鮮滑

「鰻魚玉子燒」非常厚身,中間夾住蒲燒鰻魚

「墨魚汁香腸」好Juicy
  • 雞尾
  • 雞頸肉
  • 豚肉生菜卷
《蕾》座落旺角白布街的隱世小巷,惟不阻餐廳的熱鬧人流和氣氛。這一間特色清酒酒吧超貼心🍶坊間一般清酒都是原枝計算,而這裏卻沒有此硬性規則,可以單點一杯,試上不同種類的清酒🫶▫️熟酒醬油漬鮑魚鮑魚質地有咬口,爽口彈牙,吃起來十分新鮮,是很好的開胃菜。▫️厚切白膳重點推介!炭燒白膳火候控制得恰到好處,微微焦香超有特色。外脆內軟,咬起來一點也不乾,反而是白膳的軟腍多汁,必食。▫️牛舌牛舌超厚切,每口都是濃郁的牛味,沾上鹽更提升味道層次。▫️蕾・釜飯日本傳統鍋飯,上碟時熱燙燙,就如置身温暖的日本家庭中。鋪滿清甜小菇,加入蛋黃攪拌米飯進食,細韻留在舌尖。▫️雞腸包紫蘇蝦蝦超厚身,蝦肉脆彈,啖啖散發紫蘇香。脆脆的雞腸包覆著,鮮甜又香酥。▫️塩燒手羽只要鹽就將雞肉的鮮味突顯出來,輕輕烤出酥脆的雞皮,雞肉鮮嫩,是絕佳佐酒小食。▫️提燈餐廳限定菜式。這是母雞的輸卵管,可見其珍稀度。吃起來口感像豬膶,加上秘製醬汁超惹味。▫️豚肉生菜卷第一眼看到卷物已經洞察到廚師的手藝十分用心,豚肉脆薄,中間捲着淡淡的生菜,散發豚肉微香同時平衡油膩度。

▫️熟酒醬油漬鮑魚
鮑魚質地有咬口,爽口彈牙,吃起來十分新鮮,是很好的開胃菜。

▫️厚切白膳

▫️牛舌
牛舌超厚切,每口都是濃郁的牛味,沾上鹽更提升味道層次。

▫️蕾・釜飯

▫️雞腸包紫蘇蝦

▫️塩燒手羽

▫️提燈

▫️豚肉生菜卷
踏入與別不同嘅八角形大門口,就知呢間餐廳走型格路線;樓高兩層,地下層為Sake酒吧,一樓則主要食串燒菜式。值得一提嘅係,老闆超愛Sake,所以呢到賣嘅Sake非常緊貼日本酒廠嘅新出產品,仲有draft Sake飲添餐廳主打日式燒鳥串燒,必食每日限量供應 「提燈」!自從喺福岡食過燒鳥串燒之後,就愛上咗食雞內臟,雞心、雞腎、赤雞肉、雞皮、雞肝、雞腸紫蘇蝦卷等等都超好食😋;當然仲有其他特色串燒,雞肉棒、超厚白鱔、豚肉生菜卷都係亮點推介❤️。所有串燒以備長炭即叫即燒,整體上無論味道、氛圍、風味都令我覺得好似去咗日本咗🥹前菜:🌟鮟鱇魚肝:厚度十足,口感粉嫩,入口即溶🌟酒盜芝士(內臟醬汁):餸酒一流,醬汁偏咸同芝士好夾燒鳥:🌟提燈(限量):香港好少有,必須趁熱食,咬落去瞬間就會爆發出濃郁蛋黃香,口感好特別🌟赤雞肉(即雞頸肉):軟嫩Juicy,必試🌟自家制雞肉棒:肉汁飽滿,啖啖肉內有好細嘅軟骨,口感十足,加埋超濃嘅蛋黃一齊食👍🏻回味中雞心雞腎塩燒手羽雞尾串燒:牛舌亂切墨魚汁香腸特色串燒:🌟豚肉生菜卷:將燒到香脆嘅豚肉包住爽脆蔬菜,清新爽口,Size做到一口一件啱啱好👍🏻豚肉炒麵卷野菜:翠玉瓜車厘茄炸

前菜:
🌟鮟鱇魚肝:厚度十足,口感粉嫩,入口即溶
🌟酒盜芝士(內臟醬汁):餸酒一流,醬汁偏咸同芝士好夾

燒鳥:
🌟赤雞肉(即雞頸肉):軟嫩Juicy,必試
雞心

車厘茄

炸物:
炸廣島蠔

海鮮:
🌟白鱔:肥美嘅燒白鱔外脆內嫩,肉質有彈性
🌟雞腸紫蘇蝦卷:好特別嘅配搭,超鐘意,口感爽脆得嚟有蝦嘅鮮味,再夾雜紫蘇葉嘅香氣,層次感十足

主食:
蕾•釜飯:內有雞肉同菇菇,上枱香噴噴,撈勻濃郁嘅夢王蛋一齊食,大滿足!

清酒🍶
當晚飲咗一杯Sake,易入口之餘味道上嘅變化十分豐富,先有微微甘甜,後有礦物味,最後留有點酸,同所有串燒都好夾,呢款Sake令我留下深刻印象,好想再飲返🥹
2024-08-19
  • 雞腸紫蘇蝦卷
  • 白鱔
  • 鮟鱇魚肝
  • 酒盜芝士
  • 提燈
2024-08-27 186 浏览
Happy Friday 想同朋友聚一聚不妨試下呢間旺角新開嘅備長炭燒鳥店餐廳兩層高,行型格和風路線✨樓下座位以吧枱為主,樓上則係包廂食物整體質素唔錯🍶而且有多款清酒,啱曬酒鬼🌟 推薦美食 🌟•白鱔 呢到嘅推薦菜式,鱔魚厚身帶咬勁,食得滿足🫶🏻•牛舌亂切 成個牛舌份量挺喜人,好𝙹𝚞𝚒𝚌𝚢一咬肉汁突出,將炭燒味留在切痕夾縫中🤤但稍微牛舌少少厚身•雞提燈呢款罕有部位並不常見,吃下提燈口感都爽彈•雞尾雞尾即係雞臀肉,也是我最喜愛的部位(沒有之一)同樣並不是到到有得食❕呢到燒得油、炭香突出•雞頸肉啖啖肉嘅口感,雞嘅味道好濃郁!•雞腸紫蘇蝦卷紫蘇葉味好突出,燒得脆口,配埋蝦肉幾出色🍤•豚肉生菜卷豚肉烤得外油香十足,裡頭包住層層生菜食落好爽脆🥬🌟•鰻魚玉子燒鰻魚汁好香,玉子有厚次🤍•自家制雞肉棒同樣喜歡佢炭燒味出,食落好香口!👌🏻可以一戰👌🏻•塩燒手羽 - 燒得好脆口,裡頭的雞肉嫰滑•雞心 - 雞心味道好出,口感比較實•雞腎 - 咬落都幾彈牙,味道正常•酒盗芝士 - 配上偏鹹的魚內臟平衡番芝士嘅膩度,幾適合送酒🍶•蕾.釜飯 - 菇、雞肉、夢王蛋組合的釜飯,簡單好吃•墨魚汁香腸 - 味道幾特別🦑 墨
Happy Friday 想同朋友聚一聚
不妨試下呢間旺角新開嘅備長炭燒鳥店
餐廳兩層高,行型格和風路線✨
樓下座位以吧枱為主,樓上則係包廂
食物整體質素唔錯🍶而且有多款清酒,啱曬酒鬼

🌟 推薦美食 🌟

•白鱔
呢到嘅推薦菜式,鱔魚厚身帶咬勁,食得滿足🫶🏻

•牛舌亂切

•雞提燈
呢款罕有部位並不常見,吃下提燈口感都爽彈

•雞尾
雞尾即係雞臀肉,也是我最喜愛的部位(沒有之一)
同樣並不是到到有得食❕呢到燒得油、炭香突出
•雞頸肉
啖啖肉嘅口感,雞嘅味道好濃郁!

•雞腸紫蘇蝦卷
紫蘇葉味好突出,燒得脆口,配埋蝦肉幾出色🍤

•豚肉生菜卷
豚肉烤得外油香十足,裡頭包住層層生菜食落好爽脆🥬🌟

•鰻魚玉子燒
鰻魚汁好香,玉子有厚次🤍

•自家制雞肉棒
同樣喜歡佢炭燒味出,食落好香口!

👌🏻可以一戰👌🏻

•塩燒手羽 - 燒得好脆口,裡頭的雞肉嫰滑

•雞心 - 雞心味道好出,口感比較實
•雞腎 - 咬落都幾彈牙,味道正常
•蕾.釜飯 - 菇、雞肉、夢王蛋組合的釜飯,簡單好吃

•墨魚汁香腸 - 味道幾特別🦑 墨魚汁都幾突出
•山藥 - 簡簡單單的烤山藥,口感爽脆
•翠玉瓜 - 同樣簡單的串燒,食落都Juicy!
2024-08-26 131 浏览
前日同幾個朋友嚟試呢間新開嘅日式餐廳+ 清酒酒吧🍶🏮裝修唔係傳統日本居酒屋而係行型格風⛩️餐廳有兩層 如果想私隱度高啲 上層可以分隔房間搞私人聚會🎎仲有Sake bar 岩曬一路吹水一路嘆清酒 🎏店員話佢哋主打炭火串燒 見menu有好多種嘅雞部位 叫左好多特別部位試😂 店員好細心教我哋用枱面提供嘅工具將串燒拆出嚟share食😚🔸赤雞肉:即係頸嘅部位 肉質非常嫰🔸雞心:偏薄身 味道濃好岩送酒🔸雞腎:大大粒好厚身 好爽口🔸提燈:即係輸卵管部位 口感似雞腎🔸雞尾:第一次食雞pat pat😂 偏濃味啲 有咬口 🔸雞腸紫蘇蝦卷:呢個組合好特別 一啖食到多重口感🦐🔸自家制雞肉棒:炭燒味香濃 點蛋漿食好幸福🥰🔸塩燒手刃:大大隻雞翼 雞皮烤得酥脆 雞肉鮮味十足▫️白鱔:必食推薦🥳 魚肉超級厚身 燒得香肥又keep到肉汁▫️豚肉生菜卷:非常有驚喜🤩烤得微脆嘅豚肉 包住層層生菜🥬 口感爽脆清甜 完全唔油膩🔹酒盜芝士:醃製嘅魚內臟醬配芝士🧀 味道咸咸地岩曬配清酒🍶🔹鮟鯨魚肝:味道偏濃但唔會腥 口感綿密🔹牛舌亂切:超厚切 𠝹開啲紋燒得更入味👍🏻🔹豚肉荔枝串:呢個鹹甜組合冇得輸🥰🔹墨魚汁香腸:味道似台灣腸 入面夾咗好
前日同幾個朋友嚟試呢間新開嘅日式餐廳+ 清酒酒吧🍶🏮

🍶仙龠清酒:味道偏酸 好易入口 滿足感爆燈☺️
  • 白鱔
  • 豚肉生菜卷
2024-08-26 143 浏览
旺角又有新串燒店開幕啦!😆😆今次仲好特別 呢間餐廳名為蕾(Mirai)主打備長炭串燒料理 即係用炭火🔥早前挽肉と米登陸香港時 就有人分享過炭火牌唔易拎所以城中能以炭火煮食嘅餐廳少之又少 淨係呢點就已經令我要衝去試下!而蕾嘅另一個賣點 就係主打多款日式燒鳥串燒🍢除咗傳統燒鳥 仲會限量供應多款雞嘅稀有部位所以有咩理由唔去試下!一行近餐廳 就畀佢超有氣勢嘅六角形門所震懾加上燈光配襯 特別型格有style1樓以bar枱座位為主 2樓則以四人枱及包廂房為主適合著重私隱 或係同一班朋友相聚嘅客人🥳 先試最衝擊且限量供應嘅【提燈】即係母雞輸卵管、卵巢 連同未成熟孵化的雞蛋黃一同上碟「燈籠🏮」食落似質感濃稠嘅半熟蛋味道可以接受 睇你夠唔夠膽試!除此之外 仲有【銀皮】即雞腎嘅邊位 口感爽口【雞心】、【赤雞肉(雞頸肉)】、及【雞腎】等多款稀有部位當然亦唔少得【自家制雞肉棒】免治雞肉肉質鮮嫩 口感多變再沾上日本生雞蛋🥚 令人欲罷不能而店中的其中一道招牌菜就係加入夢王蛋炮製而成嘅【蕾•釜飯🍚】飯粒飽滿 加上菇菌 話咁快就食完除咗燒鳥 餐廳當然亦有不少其他拿手串燒🔥其中一個就係【厚切白鱔】 煎得皮脆肉嫩 絕對係
旺角又有新串燒店開幕啦!😆😆
今次仲好特別 呢間餐廳名為蕾(Mirai)
主打備長炭串燒料理 即係用炭火🔥
早前挽肉と米登陸香港時
就有人分享過炭火牌唔易拎
所以城中能以炭火煮食嘅餐廳少之又少
淨係呢點就已經令我要衝去試下!
而蕾嘅另一個賣點 就係主打多款日式燒鳥串燒🍢
除咗傳統燒鳥 仲會限量供應多款雞嘅稀有部位
所以有咩理由唔去試下!

一行近餐廳 就畀佢超有氣勢嘅六角形門所震懾
加上燈光配襯 特別型格有style
1樓以bar枱座位為主 2樓則以四人枱及包廂房為主
適合著重私隱 或係同一班朋友相聚嘅客人🥳

先試最衝擊且限量供應嘅【提燈】
即係母雞輸卵管、卵巢
連同未成熟孵化的雞蛋黃一同上碟
「燈籠🏮」食落似質感濃稠嘅半熟蛋
味道可以接受 睇你夠唔夠膽試!

除此之外 仲有【銀皮】
即雞腎嘅邊位 口感爽口
【雞心】、【赤雞肉(雞頸肉)】、
及【雞腎】等多款稀有部位

就係加入夢王蛋炮製而成嘅【蕾•釜飯🍚】
飯粒飽滿 加上菇菌 話咁快就食完

除咗燒鳥 餐廳當然亦有不少其他拿手串燒🔥
其中一個就係【厚切白鱔】 煎得皮脆肉嫩
絕對係招牌菜之一!

點菜時 店員亦強烈推介【翠肉瓜】串燒

酒盜芝士
熟酒醬油漬鮑魚
雞腸紫蘇蝦卷
2024-08-19
旺角型格日式酒吧X居酒屋 之前同朋友去咗旺角新開既居酒屋蕾,佢地主打備長炭串燒料理,所以出黎既串燒比平時更有風味📍小食小食有酒盜芝士/鮟鱇魚肝/炸廣島蠔/牛舌亂切,當中最正既係酒盜芝士,芝士味濃郁用黎送酒一流📍串燒佢地有好多款串燒,其中主打唔同雞部位串燒,好似係提燈/雞尾/雞腎/自家製雞肉棒同鹽燒雞翼等~ 樣樣都好吸引,我自己就鍾意個雞肉棒,加埋個月見汁入口更滑嫩除咗雞,當然都有其他肉類同海鮮,雞腸紫蘇蝦卷蝦肉鮮甜加埋雞腸極之惹味:豬肉炒麵卷口感特別最後就係我最鍾意嘅白鱔~~外皮烤得香脆,肉質彈牙📍其他串燒墨魚汁香腸,蔬菜類有車厘茄同翠玉瓜📍主食最後佢哋嘅招牌菜 - 蕾·釜飯,米飯好煙韌,配上好多唔同嘅配料,每一口都好豐富📍清酒推介佢哋有好多款清酒比你揀,我地就揀咗呢款仙禽無垢純米大吟醸,酒香好優雅#旺角美食#打卡餐廳#打卡美食#相機食先#旺角居酒屋#旺角新餐廳#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller
旺角型格日式酒吧X居酒屋

📍小食

📍串燒

最後就係我最鍾意嘅白鱔~~外皮烤得香脆,肉質彈牙

📍其他串燒
墨魚汁香腸,蔬菜類有車厘茄同翠玉瓜

📍主食

📍清酒推介

「蕾」呢間日式酒吧喺旺角,串燒同清酒都正到爆!我最近去試咗,真係食到停唔到口。🍢 前菜一流一開頭就食咗酒盜芝士同鮟鱇魚肝,真係好開胃!酒盜芝士:芝士好濃郁,仲有陣酒香,上面仲加咗用魚內臟整嘅醬汁,真係一流!鮟鱇魚肝:口感綿密,味道好細膩。🍳 炸嘢都正炸廣島蠔:外脆內軟,一口咬落去,蠔肉嘅鮮甜味即刻喺口入面爆發,真係正到爆!🔥 串燒必試「蕾」嘅串燒真係乜都有,尤其係佢哋雞串燒有勁多款,好似提燈、雞尾、雞腎、雞心、鹽燒雞翼、自家製雞肉棒,樣樣都做得好好食!我自己就鍾情佢哋嘅雞肉棒,加埋個月見汁,入口更加滑嫩。而海鮮就有我最鍾意嘅白鱔同埋雞腸紫蘇蝦卷,前者外皮香脆,肉質彈牙,後者蝦肉鮮甜加埋雞腸嘅口感令人一試難忘!仲有就係豬肉炒麵卷,第一次見到有呢個配搭,食落係好有日式風味。🥕 菜都唔錯除咗肉,佢哋嘅菜都好吸引!車厘茄同翠玉瓜都保持到原有嘅清新口感,食完串燒之後食啲菜真係好解膩!🍖 其他好嘢食仲有墨魚汁香腸和牛舌亂切,都好好食!墨魚汁香腸好香口,牛舌厚切,調味得宜,真係好正!🍚 釜飯必食最後,佢哋嘅招牌菜 - 蕾·釜飯,米飯好煙韌,配上好多唔同嘅配料,口感十分豐富,真係食到停唔到口!🍶 清酒

🍢 前菜一流
一開頭就食咗酒盜芝士同鮟鱇魚肝,真係好開胃!
鮟鱇魚肝:口感綿密,味道好細膩。

🍳 炸嘢都正

🔥 串燒必試

🥕 菜都唔錯

🍖 其他好嘢食

🍚 釜飯必食

🍶 清酒推介
飲品方面,佢哋有好多款清酒,我最推介仙禽無垢純米大吟醸,酒香好優雅,真係好襯呢餐飯!
2024-08-23 247 浏览
旺角全新燒鳥店 型格登陸 白布街六邊形門口 打破傳統日式燒鳥店同時保留炭火串燒 以雞為主 .步入餐廳 已感受到很型格 氣派樓下是Bar台 觀賞廚師製作 亦可飲酒樓上是雅座 也有包間 8-24 人有包廂服務呢 🥳🥳.菜式方面 有很多「特別部位 」期間限定 提燈 雞官.另外餐廳特色 「Sake bar 」🍶緊貼日本清酒潮流直接酒藏入貨 以第一手材料直接到港🇭🇰 以新鮮為主另外 Sake Bar可一杯杯下單品嘗更多不同牌子 口味✨.餐廳不停期會舉辦Sake Tasting workshop同sake food pairing 有興趣 緊貼社交平台啦 ! .. ⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🍶「仙禽」「無垢」不含金或銀等其他物質口味純真樸素 帶礦物味甜味及酸味比例適中 .「燒鳥串」酒盗芝士 +魚內臟: 配酒一流.鰻魚玉子燒: 玉子燒口感綿密鰻魚鮮甜 每件都很蛋香.雞芯雞腎:2者都很爽口 雞芯帶少綿.雞提燈:特別部分 限定發售 口感特吃 咬下會爆開.雞尾:多汁 少脂肪 口感爽脆.雞翼:很香炭火味 不會過燶.雞頸肉:口味清新 不過膩.雞腸紫蘇蝦:雞腸爽脆 帶淡淡紫蘇味再配鮮蝦 3者很平衡
旺角全新燒鳥店 型格登陸 白布街
六邊形門口 打破傳統日式燒鳥店
同時保留炭火串燒 以雞為主
步入餐廳 已感受到很型格 氣派
樓下是Bar台 觀賞廚師製作 亦可飲酒
樓上是雅座 也有包間
8-24 人有包廂服務呢 🥳🥳
菜式方面 有很多「特別部位 」
期間限定 提燈 雞官
另外 Sake Bar可一杯杯下單
品嘗更多不同牌子 口味✨
餐廳不停期會舉辦Sake Tasting workshop
同sake food pairing
有興趣 緊貼社交平台啦 !
. ⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆

蕾飯:內有冬菇栗子雞件配夢皇蛋黃 香濃好吃
墨魚汁腸:保留了墨魚鮮味及口感 很好吃
厚切白鱔:超厚肉白鱔 皮脆肉嫩
豚肉炒麵卷:很特別的串燒
月見免治雞肉串燒:月見燒汁微甜 免治雞肉串燒加入雞軟骨 口感豐富有層次
菜肉瓜:保留水份 鮮甜爽脆
山藥:爽爽脆脆
豚肉生菜卷:豚肉味香濃 配生菜卷 不油膩

最近白布街有間新插旗,主打備長炭串燒料理嘅專門店,估唔到新開張已經都幾full,好彩朋友有訂到枱,建議到訪嘅話都可以先訂枱~呢到主打其實係燒鳥,所以雞串燒嘅款式特別多,除咗平時都常見嘅雞尾、雞頸肉、手羽先、雞腎外,呢到仲有唔少心思之作,例如係雞腸紫蘇蝦卷,最正係呢到有每日限量嘅提燈,自己覺得食落去有啲似百頁豆腐嘅texture都幾得意~平時都一定會叫嘅自家製雞肉棒,加埋月見汁係邪惡到極緻🫡同朋友都要咗一份蕾.釜飯share,釜飯一上枱賣相超靚,面頭除咗滿滿嘅雞肉同菇菌,中間粒夢皇蛋黃勁精神(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 撈勻之後蛋汁包住飽滿嘅飯粒係勁幸福🩵除咗燒鳥,自己覺得一定要試嘅就係白鱔,真心勁厚肉,個魚皮燒到微微焦脆,魚肉食落去好爽脆!牛舌亂切都唔錯,入面仲係微微粉嫩,而且幾有嚼勁🤤墨魚汁香腸都幾得意,食落去幾香,仲有啲特色串燒,自己都係第一次試豚肉生菜卷同豚肉炒麵卷,豚肉生菜卷外面以照燒汁調味,入面生菜都幾juicy~蔬菜串燒仲要咗小青椒同翠玉瓜,翠玉瓜以胡椒調味,食落去係爆晒汁咁🥰最正嘅係呢到仲係Sake bar,有好多唔同款式嘅清酒,今次試咗款仙禽酒造嘅無垢無濾過原酒,飲落去甜中帶後勁少少

平時都一定會叫嘅自家製雞肉棒,加埋月見汁係邪惡到極緻🫡

牛舌亂切都唔錯,入面仲係微微粉嫩,而且幾有嚼勁🤤

最正嘅係呢到仲係Sake bar,有好多唔同款式嘅清酒,今次試咗款仙禽酒造嘅無垢無濾過原酒,飲落去甜中帶後勁少少酸,礦物味比較重~如果太多清酒眼花撩亂唔識揀,都可以問店員畀啲意見,佢哋都可以就住個人口味推介😛
同埋呢到有好多啱佐酒嘅小食,例如醬油漬鮑魚、酒盜芝士、炸廣島蠔等,鮑魚都幾軟腍,炸廣島蠔都幾飽滿,炸得好酥脆,同朋友過嚟小酌幾杯食下snacks都得🤣

總括嚟講,呢間以串燒嚟講都幾高質素,環境亦都都幾舒服,推介大家可以一試😆
同太太被好吸睛嘅門面吸引就試試呢間新開餐廳. 如題, 佢哋有好多清酒選擇亦唔係一般居酒屋提供嘅清酒, 價錢都算合理. 食咗13樣嘢, 全部都有水準. 特別推薦有:翠肉瓜係厚切: 好juicy, 有點辣好惹味.山川漬芝士:老闆介紹, 冇介紹錯.鮟鱇魚肝:飲酒一流, 軟硬度適中.白鱔:燒得啱啱好, 外脆內juicy.雪糕:個甜品係off menu. 雪糕上加咗古酒, 增加甜度但完全唔over.我哋坐bar枱都唔覺得油煙, 同老闆都有傾有講. 會再嚟

翠肉瓜係厚切: 好juicy, 有點辣好惹味.
山川漬芝士:老闆介紹, 冇介紹錯.
鮟鱇魚肝:飲酒一流, 軟硬度適中.
白鱔:燒得啱啱好, 外脆內juicy.

我哋坐bar枱都唔覺得油煙, 同老闆都有傾有講. 會再嚟
2024-07-27