2024-03-22 286 浏览
薩莉亞一向出名高性價比,位於德寶花園商場嘅呢間薩莉亞,今次去嘅時候人流比較少,唔需要排隊。但係職員嘅人數都同樣比較少,得一個侍應收錢同埋執嘢,所以要等一陣,先至有枱用。今次食咗三文魚pizza、蒜蓉包、雞肉多利亞。薩莉亞嘅蒜蓉包,覺得好好食。下一次都會特登叫。

因為價錢平選擇又多味道又唔差,所以平時多會同屋企人或者朋友去食薩利亞,我自己就食過好多間唔同嘅分店,一般問題都唔大嘅。但係呢一間我自己都感覺得出衛生做得真係非常之嘅唔過關,餐具上面可以見到污跡,地板都唔係好乾淨,之前都聽過薩莉亞衛生情況堪憂嘅新聞,今次我都係比自己遇到😣😣雖然食物嘅味道都係唔錯嘅,店員嘅服務都OK,但係始終出去食嘢,我自己好看重嘅就係食物衛生,所以呢一間分店應該唔會再去啦😞😞😞😞😞
好耐冇堂食薩莉亞,今日心血來潮去食,原來已經轉咗QR code落單,仲有好多新嘢,一直好欣賞佢2人都可以坐好闊落嘅卡位首先好想同九龍灣嘅居民分享吓,得寶嗰間真係好食過淘大嗰間好多!!!跟住就講吓正常嘢,多利亞同雞翼好食就不嬲,呢個大家都知唔多講明太子海鮮意大利粉粉得好乾身同埋都幾足料,換個碟放喺Cafe賣可能可以賣$88🤣跟住介紹吓新嘢香焗芝士意大利雲吞估唔到$30平平哋都幾好食,雲吞入面真係好多芝士!香草牛油焗田螺+佛卡夏超好味,個包好軟熟好香,點左田螺嘅油勁正開心果冰雪蛋糕超級好味,當然唔係話超香開心果味,但係冰雪蛋糕嘅質地好特別,反而我以前好鍾意食嘅天使蛋糕而家變到有啲奇怪,唔知點解有啲朱古力脆脆,唔係好夾

明太子海鮮意大利粉

香焗芝士意大利雲吞
香草牛油焗田螺 +佛卡夏
開心果冰雪蛋糕
2023-04-12 338 浏览
廚房很棒,餐點的品質很高,每次點都很讓人驚艷。但是外場服務必須加強。可能是因為很忙,每次外場都不知道餐點已經準備好,也沒有跟廚房確認,明明餐點已經都放在檯面上,還是不知道要拿給客人,讓客人白等20分鐘。
廚房很棒,餐點的品質很高,每次點都很讓人驚艷。
但是外場服務必須加強。
2023-04-12
30 分钟 (外卖自取)
今日做卜外賣速遞員,幫囡囡買外賣,是我的日常今日叫薩莉亞意式餐廳(得寶商場分店),兩人午餐合共 HK$141.00看看我們食了甚麼?先先來個「野菌雞肉薄餅」HK$36.00雖然其貌有點兒...但薄餅不可以貌相,我個人認為又大,雞肉加野菌和芝士,絕配! 而且很抵食!「溫泉蛋卡邦拿那意粉」HK$38.00美味的程度有 80%,略嫌有點凍!至於這盒「海草沙律」(走醬)HK$28.00和右邊那半杯「磨菇忌廉湯」HK$14.00還有下面半盒的菠菜伴煙肉 HK$20.00實在好不堪,份量只得堂食的一半,而且看上來比較似食餘的冰飯菜汁。好肉酸,好醜,好呃秤,好搵笨!
今日做卜外賣速遞員,幫囡囡買外賣,是我的日常

看看我們食了甚麼?

先先來個「野菌雞肉薄餅」HK$36.00
雖然其貌有點兒...但薄餅不可以貌相,
我個人認為又大,雞肉加野菌和芝士,
絕配!
而且很抵食!

「溫泉蛋卡邦拿那意粉」HK$38.00
美味的程度有 80%,略嫌有點凍!

至於這盒「海草沙律」(走醬)HK$28.00
和右邊那半杯「磨菇忌廉湯」HK$14.00
還有下面半盒的菠菜伴煙肉 HK$20.00

實在好不堪,份量只得堂食的一半,
而且看上來比較似食餘的冰飯菜汁。
好肉酸,好醜,好呃秤,好搵笨!

外卖自取
平時每逢週日,我們都會返教會之後來食午餐。小朋友最喜歡,尤其薩莉亞的「磨菇湯」、「粟米湯」、「脆脆蝦」、「墨魚汁意粉」等等。但今次,我們試「鐵板燒漢堡扒」(HK$34)這碟鐵板裡面有:薯粒、粟米粒、煎荷包蛋、漢堡扒、洋蔥粒和燒汁。溫度好夠熱當然不少得我最愛的:海草沙律(HK$28)走醬除了比較健康,海草本身都好夠味!雙重水牛芝士薄餅(HK$36)這個水牛芝士好健康,而且食極都唔厭。最後,還有三杯紅酒(HK$8/杯)焗雞球,大約六塊雞(HK$20.0)還有開心果冰雪蛋糕(HK$20.0)不記得影,只是掛住食和傾計

當然不少得我最愛的:海草沙律(HK$28)
走醬除了比較健康,海草本身都好夠味!
雙重水牛芝士薄餅(HK$36)
這個水牛芝士好健康,而且食極都唔厭。
最後,還有三杯紅酒(HK$8/杯)
焗雞球,大約六塊雞(HK$20.0)
還有開心果冰雪蛋糕(HK$20.0)
不記得影,只是掛住食和傾計

2022-08-19 525 浏览
明明看網上的食評這間薩莉亞應該都有一段歷史,不過不知道為何這天行過這間薩莉亞,沒有看到太多客人。🥶 反而下邊隨便求其的美食廣場都有不少人,不用拿票嘟完安心出行😦就可以入座。可能因為這兒的客人不太多,因此東西都新鮮即製,溫度非常之熱燙。就例如平時都經常會吃的辣味雞翼,汁液都算挺為香濃,外皮帶點脆,但又未去到炸的程度,不過溫度極之熱,熱到嬰兒吃會燙咀的熱度,🤩因此比出邊的薩莉亞更為出色。反而肉醬多莉亞可能一早焗起,因此不久便端來,但又不覺得非常之唔熱的焗飯,而且雞肉比較老,完全又乾又鞋,顯然比較失色😤。還有鐵板洋蔥雞扒,雞扒夠嫩滑,不算太老或者太熟,不知道為何嬰兒能夠分辨出雞翼以及雞扒的雞肉🤯明明雞扒比夠嫰口,他反而不喜歡吃。🤗洋蔥在鐵板上煎香,再吸入雞扒裏邊,令肉味更為香濃。還有鐵板煮蜆肉,放在鐵板上,因此蜆肉都不算特別濃,不過夠熱燙,同樣亦都是要放涼一會兒才能給嬰兒吃。自助飲品吧較少人,因此亦都不會出現大排長龍或是排隊取汽水的情況,同樣都有可樂、無糖可樂、七喜、檸檬茶、或是咖啡機的拿鐵、卡布奇諾等等。
明明看網上的食評這間

辣味雞翼,汁液都算挺為香濃,外皮帶點脆,
反而
肉醬多莉亞可能一早焗起,因此不久便端來,
還有
還有
午餐
晚市窮人攻略! 💰😼💸將近月尾 平時好似食得好多好嘢但食吓食吓 去到月尾就食到銀包開始乾硬化再食啲高級嘢就真係連翻屋企嘅的士錢都食埋啦😿🚕💸所以做開美食達人嘅我 去到月尾都要做下窮L達人啦今晚餐飯,就黎到牛頭角嘅薩莉亞 用一個極低嘅價錢🦥💰去食一餐豐富嘅晚餐!!🥢職員好快就安排我哋入座,一打開Menu ,即刻黎咗種好熟悉嘅味道Menu 同小編中學時期一樣 都係一樣無變過架🤓黎到即刻叫咗個學生時期最喜歡嘅《邦哥尼意大利粉》🍝先唔講個味道,講講個價錢     -------------- 29蚊🌟🌟真係好底DU ,你諗吓29 蚊係出面 可能連碗公仔麵都食唔到 ,邊度可以食到意粉 ,意粉煙韌彈牙,同中學時期味道都係一樣       一樣無變過🙉辣味雞翼 (8隻)🐔,$32 蚊 ,除翻開每隻4 蚊 !係 4 蚊隻!🙉你可能會話點解我會係咁講錢 , 無錯 ,因為今日嘅我 係窮人達人🥷🏻💸一諗到每隻雞翼 都係4蚊隻 , 即刻食到我舔舔脷啊 而我緊係唔好俾佢停 ,Keep 住叫嘢食 ,再黎個水牛城芝士Pizza ,嘩 Wa Wa WA Wuu ~ 🤩唔好意思 大家 ~ 我WaWaWAWu 嘅🧐唔係講
晚市窮人攻略! 💰😼💸
將近月尾 平時好似食得好多好嘢

但食吓食吓 去到月尾就食到銀包開始乾硬化
再食啲高級嘢就真係連翻屋企嘅的士錢都食埋啦😿🚕💸
所以做開美食達人嘅我 去到月尾都要做下窮L達人啦

今晚餐飯,就黎到牛頭角嘅薩莉亞 用一個極低嘅價錢🦥💰
去食一餐豐富嘅晚餐!!🥢

Menu 同小編中學時期一樣 都係一樣無變過架🤓

黎到即刻叫咗個學生時期最喜歡嘅《邦哥尼意大利粉》🍝
一諗到每隻雞翼 都係4蚊隻 , 即刻食到我舔舔脷啊

而我緊係唔好俾佢停 ,Keep 住叫嘢食 ,
唔好意思 大家 ~ 我WaWaWAWu 嘅🧐
唔係講個味道嘩嘩嘩  即係佢只係29 蚊 ,平到Wa Wa WAWuu ~ 🤪

(又去到評分環節啦 ! 5分🌕為滿分)

味道:🌕🌕🌕🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌖🌑🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌕
2022-06-27
乾淨好多🤍服務質素有上升~💃🏻一坐低冇幾耐侍應就俾咗碗同餐具🍴🤍食物方面:黑松露意大利粉有D鹹得滯,而且冇乜黑松露味,有D失望(因為去過其他分店食,呢間目前係最難食,唔推介!水牛芝士pizza不過不失,熱辣辣可以拉絲💦雞翼脆卜卜,好好味,而且係感覺到啱啱整,超熱超脆,正((推薦!!雞肉闊條麵味道一般,芝士味好重,但冇話特別好食個腸仔一如既往好食,辣辣哋,爆汁,正!最失望係個炸蝦,一望落去就知道係返炸,而且火候控制得唔好?有少少窿☠️☠
乾淨好多🤍

服務質素有上升~💃🏻一坐低冇幾耐侍應就俾咗碗同餐具🍴🤍

食物方面:
水牛芝士pizza不過不失,熱辣辣可以拉絲💦
雞肉闊條麵味道一般,芝士味好重,但冇話特別好食
個腸仔一如既往好食,辣辣哋,爆汁,正!

2020-12-05 759 浏览
今日收到同事的邀請去了淘大的薩莉亞食午餐。去到可能時候尚早不用等位直接入去。我叫了一個卡邦尼意粉。上菜都幾快。溫泉蛋生熟程度唔錯。煙肉麻麻哋feel到佢只係用水煮過。個汁已依個價錢已經預咗佢會落忌廉。但出奇地夾,依個價錢來講邦尼你算唔錯。講真30幾蚊唔好要求太多。如果對食物真係好有要求嘅就唔建議。但一個平平哋嘅lunch想食下意粉都不失為一個選擇。
2020-11-23 500 浏览
外賣自取等咗10分鐘左右就有 都算係快!雞翼冇以前咁好食略為失望 漢堡扒同埋芝士焗薯角依然保持水準 漢堡排肉質算係咁!比較失望嘅係脆脆蝦張圖同埋嘢食完全唔一樣 我以為係大嘅蝦 點知係細粒 而且完全冇蝦味 得出面粉味😹但咁嘅價錢食到咁多野 真係算性價比極高
外賣自取等咗10分鐘左右就有 都算係快!
雞翼冇以前咁好食
比較失望嘅係脆脆蝦
但咁嘅價錢食到咁多野 真係算性價比極高
2020-11-23
10 分钟 (外卖自取)
2020-10-10 517 浏览
絕對係學生平靚正之選價錢平,選擇多,速度快份量多,味道正常唔會難食薩利亞由中學開始已經識得佢平均$3-40就已經食到飽見好耐無食就去食返一次勁既2個人埋單$318,係已經食到飽死❤︎2個湯+2個主食+一堆小食每次黎都必定會叫8隻雞翼同蒜茸包所有食物都維持到水準仲係同中學時期既味道一樣好懷念以前成班同學一齊去狂食既日子❤︎5個甜品比我叫哂🍮朱古力蛋糕食落似雪糕,不過幾好食天使蛋糕太多cream,建議唔好叫哂5款雖然甜品係第二個胃,但食哂真係會好膩
絕對係學生平靚正之選
價錢平,選擇多,速度快
份量多,味道正常唔會難食
薩利亞由中學開始已經識得佢

所有食物都維持到水準
仲係同中學時期既味道一樣
好懷念以前成班同學一齊去狂食既日子

❤︎5個甜品比我叫哂🍮
朱古力蛋糕食落似雪糕,不過幾好食
天使蛋糕太多cream,建議唔好叫哂5款
雖然甜品係第二個胃,但食哂真係會好膩
2020-06-27
2020-07-01 511 浏览
一向都有幫襯開薩利亞,鍾意佢地價錢合理,嘢食多選擇,亦不時轉換餐牌唔會食到好悶,今日嚟開得寶商場,見唔使排隊又食吓先!佢地出品一向穩陣,嘢食每次上枱都熱辣辣,味道亦保持一貫水準,芝士焗薯角係必點嘅小食,細細份,但芝士份量俾得唔手軟,食完好滿足,啱晒芝士怪🤤仲有菠菜煙肉意粉,鍾意佢嘅意粉油潤唔乾身,整體嚟講比較輕盈,中和吓芝士薯角嘅油膩感!不過呢間分店似乎人手唔夠,店員都好忙,所以服務係有改善空間啦!
2019-11-03 1031 浏览
阿仔今晚選定要吃薩利亞,它食物平和抵食,叫一枱食物只二百元多。今次等位又不是太耐,出面玩下夾公仔等下時間就過。以下阿仔到薩利亞必點美食:頭盤黎講,菠蘿沙律係必食,甜甜地,有番茄仔辣味雞翼,小辣,烤焗完既雞翼仲有肉汁卡邦尼意粉必叫,走生蛋,這個我幾鍾意食。肉眼鐵板$65 算最貴了,薄薄地,過下口癮。仲有菠蘿火腿pizza ,汁煮蜆肉,蒜蓉包,腸仔薯塊,西蘭花走辣。美中不足是較多味精,要多喝點水才行,但這個價錢超值了。

以下阿仔到薩利亞必點美食:

頭盤黎講,菠蘿沙律係必食,甜甜地,有番茄仔

辣味雞翼,小辣,烤焗完既雞翼仲有肉汁

卡邦尼意粉必叫,走生蛋,這個我幾鍾意食。

肉眼鐵板$65 算最貴了,薄薄地,過下口癮。

美中不足是較多味精,要多喝點水才行,但這個價錢超值了。
2019-08-18 820 浏览
九龍灣分店是九龍及新界分店服務超好石門分店服務差到一個點20:15門口等位只有5個人鋪內有6張吉枱都唔比客人入內等到15分鐘有3位人來按票後2分鐘就得之都有3個4個客人來都2分鐘就得手持A100號票,現在顯示A96、B99 15分鐘後A96、B138 15分鐘後A97、B146現在兩位人多個3-4個等等等又有3-4位人客來按完票2分鐘又入得正垃圾石門店
九龍灣分店是九龍及新界分店服務超好
石門分店服務差到一個點