2016-10-25 2474 浏览
距離2046,還有三十年,這二十年的變化,應該不是社會的問題,而是時代的變遷,我們也在每元不同的變。Tesla話自動無人駕駛車可以用到,一班青少年以有侮辱國家為名入主立法做議員,屯門的尺價可以和港島睇齊,有人說三十年後再沒有銀行,因為全有AI的人工智能機械人,怪不得HBO的westworld這麼爆紅。我常常覺得,很多東西都有機會隨時會消失,例如号稱熱狗的巴士,例如十元十幾粒的油炸魚蛋,例如那些綠色鐵皮屋大排檔,說真,我真心喜歡。這個打完風我星期六早上,睡到十點多,本想睇戲睇不是,然後慢條斯理的動作換來出到門口已經是十二點,約二點多的下午茶是late lunch 還是earrrrrly afternoon tea 我已經沒有頭緒,大約要問JM才知道。因為打風的原因,昨日吃不到平常想吃的早餐,因此,今天為補償心理上的那個沒有精美早餐的打風日,便來到了這裡,就是我剛剛說不知什麼時候會沒有的鐵皮屋,那個在南昌街的蘇記。因為祥發已經入舖的關係,我總覺得這裡的舊香港風味會快消失,於是說了很久要懷念一下其滋味,特別是昨天打風打到傻,今天再次風平浪靜好天氣,我可以和rubberband高歌一曲終於好天

因為祥發已經入舖的關係,我總覺得這裡的舊香港風味會快消失,於是說了很久要懷念一下其滋味,特別是昨天打風打到傻,今天再次風平浪靜好天氣,我可以和rubberband高歌一曲終於好天氣,特別是今天天晴,就算熱也不怕,因為在風暴過後,幾白的女孩子也會想念陽光。

這裡的一切也是多麼的古舊,那些餐牌,那些古色古香的桌和椅,那些書法,雖然是老是舊,但那些滄桑感叫你回憶起那個舊香港,你想做想努力想奮鬥,絕對可以,現在呢?你做到幾努力可能也只是夠俾租金,那個舊日的香港,在那裡?可能只是懷緬,那舊日的足跡,就在這裡的味道才找到了。

熱奶茶是最能體現的情懷,總覺得,現在的茶餐廳奶茶就是沒舊日的好,那茶味之濃,那奶味的輕柔細膩,就如國色天香,就如百煉之剛,就如溫柔敦厚,那個茶的絲質就如十度的絲襪的感覺,就如女性絲質內衣的滑溜,我相信,這裡是翠華不能給你的感覺,那種是港女不明白的,因為佢不會和你坐大排檔,因為這是一個愛歷史愛從前的浪漫。

我們的late lunch 或者earrrrrrrly afternoon teaaaa很快就到,因此一碗麵就夠了,當然要叫最有名的豬扒,是那個叫人迷魂的豬扒。

你以為維記才有豬膶嗎?這裡的也很有名,於是我就雙拼,叫了豬膶豬扒麵。

那個麵是叫你非常快樂的,那個剛剛好的texture,不淋不硬不偏不倚不柔不羈不變不錯的好,是我最喜愛的感覺,那柔韌如貓咪跳起的跳躍。

那些湯經歷了豬膶的洗禮後,是濃又深的味,叫你來一刻長嘆為什麼會這樣簡單東西可以這樣美味,不是味精推砌的,是那豬膶的鮮味。

當然豬膶沒有灣仔那間有名的粥店的豬膶大大舊厚得像舒琪的烈豔紅唇,但那豬膶適合的大小和那濃濃的人情味和味覺,少了維記的旅遊景點味,是本土的味覺。

辣椒油也不錯,碰上麵又另一番感受。

最後不用說,那件豬扒,點點的黑椒味和煎香又鬆軟的豬扒,我不用說任何東西,是好,好到我不想寫,想自己私有這餐廳,不過,我知道,我不能這樣自私,因為,這是香港的集體回憶,要你體來不是這樣容易,看看你有多愛香港和舊味道吧。

我想你有空來吃的不是豬扒的好,不是豬膶好,不是奶茶好,是那個時代變遷的味覺。

蘇記(茶檔)

深水埗耀東街15-16門前大牌檔
2016-10-22
2016-08-09 1413 浏览
一個人想平平地食個豬扒飲杯檸茶, 坐車去到深水埗落車, 行去一年總會掛住兩三次既蘇記。招牌豬扒麵 - 豬扒依然好食, 份量都算多, 不過今次食落豬扒上面落多左黑椒定胡椒咁~熱檸茶 - 蘇記既檸茶都OK架, 茶底都有一種香味。老實說, 呢度既環境衛生確實有點令人卻步, 所以通常我都是一個人黎食
豬扒麵
檸茶
熱檸茶 - 蘇記既檸茶都OK架, 茶底都有一種香味。

2016-08-04
豬扒麵
檸茶
2016-06-07 1400 浏览
一講豬潤麵,好多人淨係識維x,其實同一區行十分鐘路程,有間造出同樣出色豬潤麵嘅茶檔哩間蘇記係讀大學時嘅宵夜首選,貪佢就腳,價錢合理又開通宵一坐係店員遞上餐牌十年如一日嘅茶檔擺設,成個煮食過程都係你面前。很有味道嘅爐具男朋友仔超肚餓,叫麵又叫包大檸樂係夏天飲品首選豬潤麵單併雙併差唔多價錢,非常公道。豬潤食落夠爽有剛熟,有淡淡酒味。難得店員推銷(生意真係咁艱難??)就試試個炸雞翼。生炸的外脆內嫩,而且出奇的唔油膩,值得推介
一講豬潤麵,好多人淨係識維x,
其實同一區行十分鐘路程,有間造出同樣出色豬潤麵嘅茶檔
哩間蘇記係讀大學時嘅宵夜首選,貪佢就腳,價錢合理又開通宵
一坐係店員遞上餐牌
十年如一日嘅茶檔擺設,成個煮食過程都係你面前。
很有味道嘅爐具
奶醬多
男朋友仔超肚餓,叫麵又叫包
大檸樂
大檸樂係夏天飲品首選
豬潤豬扒麵 /豬潤麵
豬潤麵單併雙併差唔多價錢,非常公道。
豬潤食落夠爽有剛熟,有淡淡酒味。
生炸雞翼
難得店員推銷(生意真係咁艱難??)
就試試個炸雞翼。
生炸的外脆內嫩,而且出奇的唔油膩,值得推介
2016-05-31
奶醬多
大檸樂
豬潤豬扒麵 /豬潤麵
生炸雞翼
  • 豬潤麵
  • 豬扒豬潤麵
2016-05-27 1064 浏览
不知從何時開始,西多士的裝作方式變成用兩片方包,中間塗上花生醬,沾上蛋汁,放入炸煱,炸成。對於五、六十後,小時候的回憶是,西多士是用四分一磅的厚方包,沾滿蛋汁,在平底鑊上慢慢煎成,再塗上牛油,糖漿另上。一位移民外地幾十年的友人,回港探親,給了我一個難題,要嚐一下古早味的西多。求救開飯網,搜尋了好一陣子,鎖定了這碩果僅存的牌檔,蘇記。晨早到了蘇記,坐在檔口前的位置,為的是要見證師傅是用什麼方法泡製西多士。跟檔口阿姐落單要了西多士後,見到師傅在盆子內打了一隻蛋,把一片白方包沾滿蛋液,放到平底鑊慢煎。等了好一陣子,這用古早方法即叫即做西多士便上碟了。雖然方包的厚度略有不足,但能品嚐到兒時的味道,仍覺得非常滿足快樂。糖漿另上。加上名乎其實的大牌檔奶茶,夫復何求?
求救開飯網,搜尋了好一陣子,鎖定了這碩果僅存的牌檔,蘇記。
西多士
糖漿
糖漿另上。
熱奶茶
加上名乎其實的大牌檔奶茶,夫復何求?
2016-05-14
$29 (早餐)
2016-05-23 1176 浏览
見星期六無咩做就同女朋友行遠少少食個美味既茶檔 - 蘇記一去到都唔駛等位就直接坐底, 坐底就有人比個餐牌 (老實說唔比都知道食咩架啦)先黎一個豬潤通同豬扒通先講下個豬潤通, 雖然佢唔係黃沙潤, 但係佢比起好出名既XX黎得新鮮 (爽), 嫩口同量多. 而重點係個湯底有哂豬潤既回香, 當我食一口時, 一定要連一口湯食. (雖然明知唔好飲咁多, 但係真係忍不了. 食後沒有太大的口乾感覺)之後講個豬扒通啦, 真係醃得超級入味!! 加入個通入裡面一齊食... 唔會太咸岩岩好 (個人感覺有D類似燒烤)轉個頭講返飲品, 個啡有少少酸既感覺... 而唔係苦味那種... 所以鍾意苦味既朋友仔各下自己決定啦而個奶茶就夠哂味同濃勒... 連我飲凍飲既都飲出個味兒來 咁大家知啦... 熱飲一定唔少野最後再黎多個西多, 係傳統造法, 用蛋醬去炸... 外香脆, 內鬆軟 (可能會有人覺得好簡單姐... 但有時D野, 愈簡單就愈見正章, 真係無得輸)
見星期六無咩做就同女朋友行遠少少食個美味既茶檔 - 蘇記
先黎一個豬潤通同豬扒通
. 食後沒有太大的口乾感覺)
而個奶茶就夠哂味同濃勒... 連我飲凍飲既都飲出個味兒來
 咁大家知啦... 熱飲一定唔少野
2016-05-14
2016-05-07 624 浏览
我鍾意食嘅嘢都幾多元化,西餐中餐、貴嘢地踎,都冇咩特別偏好,總之唔難食就得。每次出去都係因應地區而決定食啲咩,例如去深水埗就主要食啲地踎嘢、大坑就飲咖啡,當然有時都會轉吓口味同習慣嘅。呢日同朋友去深水埗影相,咁就去咗附近嘅蘇記食早餐先。呢度係全開放式嘅舊式茶檔,雖然有簷篷遮一遮,但都係好天曬落雨淋。呢種食店通常只會晌舊區先有,環境一定會比室內嘅茶餐廳無咁好同熱,不過都算係香港嘅本地特色之一嚟。因為見豬扒係佢哋嘅招牌貨,咁我哋就分別叫咗豬扒麵、豬扒豬膶麵。我唔食豬膶所以唔知咩味,豬扒就切咗件,食起上嚟都幾方便,肉質都幾鬆化,調味恰好,冇俾鬆肉粉醃過頭嘅感覺,同埋成碗都係骨位、冇咩肉食,似係湊湊埋埋咁、唔似來自同一塊豬扒。其實我影咗成碟骨嘅食後相,我諗都冇人想睇食物殘渣相掛?!不過連骨位嘅豬扒都有好處,通常會入味啲,同埋比只有肉嘅位香啲。麵就係平常茶餐廳嗰種大光麵,浸耐咗都冇話會太腍身,嗰日仲見到食店啲人灑水晌啲未煮嘅麵餅度,應該係想啲麵快熟啲,節省煮嘅時間,咁香港人分秒必爭,都可以理解嘅。然後我哋叫咗油占多,係厚身麵包嚟,搽咗果占同牛油再烘到脆脆哋。另外仲有熱奶茶、凍奶茶,唔知係唔係我嘅

呢日同朋友去深水埗影相,咁就去咗附近嘅蘇記食早餐先。

然後我哋叫咗油占多,係厚身麵包嚟,搽咗果占同牛油再烘到脆脆哋。另外仲有熱奶茶、凍奶茶,唔知係唔係我嘅口味比較奇怪,呢排飲嘅奶茶都好似冇咩茶味咁,不過都幾順喉幾滑嘅。
题外话/补充资料: 呢度係冇套餐,全部嘢食都係散叫,以深水埗物價嚟講夾夾埋埋都唔係好平。食物係正常以上嘅水準,招牌豬扒方面,如果冇比較嘅話我哋會覺得呢間幾好,但係因為我哋食過尖沙咀某間又係地踎茶檔嘅(唔講名喇),有比較之下好似佢哋比呢間好食啲。
$45 (早餐)
收工,好想食宵夜…搭車落錯站就不如將錯就錯,因醒起有大牌檔係附近……先來了一個《 豬潤出前一丁麵》,俾附近果間** 更好味! 見到鄰桌好靚的《 炸雞翼》,即叫一份,仲叫多支大可樂!等咗成十幾分鐘,值得!由雪櫃取出生炸到完成,好金香同脆口下次要試豬扒!!同埋,唔好太計較環境先好去食!*注意,會間中不定時會休息,請注意吖!
等咗成十幾分鐘,值得!由雪櫃取出生炸到完成,好金香同脆口

下次要試豬扒!!
同埋,唔好太計較環境先好去食!
*注意,會間中不定時會休息,請注意吖!
《 豬潤出前一丁麵》
炸雞翼
大支裝可樂
2016-03-27
$70 (宵夜)
《 豬潤出前一丁麵》
炸雞翼
  • 炸雞翅
  • 豬扒豬潤麵
2016-01-17 809 浏览
咪睇少一條吾起眼既巷仔入面臥虎藏龍要食好野就要吾好計較個環境 ,左有:【長發麵家】右有:【蘇記茶檔】!今日路經此地見到坐滿人唸住睇下有無位,廚房對面張枱個啊姨示意我可以坐距張枱另一邊。我就叫左杯凍奶茶再望左望墻上既餐牌叫左碗潤扒麵:幾分鐘後杯茶先上飲左啖之後碗麵都上埋先講杯茶=有番禁上下水準真系茶香奶滑,再試件潤=爽脆無渣咬落帶點酒香應該系用酒腌過!,麵就系普通港式茶記公仔麵質素,再咬件豬扒試:不得了甘香可口,個味道腌得好好果然系鎮店之寶!食飽就埋單走人!一定有下次
咪睇少一條吾起眼既巷仔入面臥虎藏龍
下午茶
豬潤豬扒麵凍奶茶
  • 豬扒麵
2016-01-13 728 浏览
Came to this unknown place purely by GPS. it is about 8 mins walk from the closest MTR which is sham sui po I think and i must say this.if you are hungry, you are basically coming over to pay for someone to cook you instant noodles with egg and pork chop.the noodles and soup are so so.. but by god the pork chops are so tender and delicious!!the uncle doesnt speak english or understand very basic chinese so u need to wing it with cantonese.we ordered two bowls of pork chop noodles and we finished

we ordered two bowls of pork chop noodles and we finished it with great joy.

highly recommended.
2016-01-13
宵夜
2015-11-02 961 浏览
星期日朝去石硤尾睇完醫生,喺南昌街附近四圍搵食,行過見到有路邊鐵皮檔,有好多人食緊野,唔駛審一定係好野,即刻走去試下。佢地的招牌菜係豬扒麵嗎?唔駛諗,即叫。個豬扒呢真係好香,好惹味,上檯之後有啲後悔冇加隻蛋。之不過,杯奶茶就麻麻地,可能今日個茶膽整得有啲澀。香港地真係愈來愈少呢啲小店,襯仲有得食,要快啲食,食多啲。

香港地真係愈來愈少呢啲小店,襯仲有得食,要快啲食,食多啲。
街邊鐵皮檔
個豬扒好香好滑好惹味,配麵又得,配豬扒包又得。
$36 (早餐)
個豬扒好香好滑好惹味,配麵又得,配豬扒包又得。
2015-10-25 785 浏览
久聞蘇記大排檔豬扒一流。經過就去一試。大排檔格局,最近天氣涼涼地,無夏天熱辣辣的感覺,有啲風吹過,都幾舒服。叫左個豬扒麵,凍檬茶。豬扒食得出吾係味精扒,正,重要豬扒份糧都吾小,吾係得1,2嚿。大排檔凍檬茶一定好飲

久聞蘇記大排檔豬扒一流。
經過就去一試。
叫左個豬扒麵,凍檬茶。
大排檔凍檬茶一定好飲
週末的一個下午, 又來到石硤尾的一帶, 下午茶時間又到了, 以前在這菜檔試過飲奶茶, 感覺是茶味不夠, 今次太座要吃點東西唯有再試一次, 或者上次只是太忙碌所致的一次失誤吧了, 我們每人都要了一件三文治及一杯熱飲, 奶茶比上次的好飲了起碼嚐到一點茶味, 奶亦剛剛好, 但件三文治就實在有點令自己失望,三文治飽的質地好明顯見到一粒粒實色白色點點, 應該是攪麵糰時未完全混合所有材料,雖則食件三文治的時候唔會感覺得到這些點點, 但望埋去時就好覺眼! 而餡料的蛋/火腿等有些黑色點點黐在上面應該是從不沖洗隻煎pan才會這樣, 每次煎蛋或者煎火腿都是會黐到上一次嘅燶咗的癈物, 本來將食物起pan時理應執返呢d燶燶的物體出來的但有這種習慣的又有幾人? 你估呢度係星級酒店咩? 這只是真實的一面而已, $21 個下午茶餐夫復何求?看其他食友介紹這次可能還未食到這裡的珍品而已, 笑面留番俾下次吧!
奶茶
2014-09-13
2014-08-11 2263 浏览
於小巴上路經耀東街無數次, 終有緣落地一試老實說, 炎炎夏日於街邊排檔享受一碗熱騰騰的湯麵是有點令人卻步的, 之前就試過專程去到對面的長發但最終都因為溫度問題而折返, 可幸是晚氣溫尚可接受沙嗲野味, 牛肉軟腍入味, 配上脆邊蛋, 如此簡單的一碗牛麵但並非街頭巷尾的茶仔也能處理得好, 跟最近在長沙灣新華所試到的一比, 高下立見, 新華是名大於實被比下去的一家豬扒即點即煎, 亦是誠意之作, 但雪菜與麵同煮, 令湯底的咸味過重了 環境嘛, 是比惡劣要好一點點, 但同時亦是風味所在真希望舊區的特色排檔能好好的生存下去
於小巴上路經耀東街無數次, 終有緣落地一試

環境嘛, 是比惡劣要好一點點, 但同時亦是風味所在

真希望舊區的特色排檔能好好的生存下去
2014-08-08
2014-06-28 2052 浏览
聽講呢間豬扒麵是遠近馳名, 我們都係慕名而來的.  眼見只係殘殘舊舊的排檔, 豪不起眼, 食過就知自己有眼不識泰山. 先講講豬扒麵, 熱辣辣的, 麵煮得剛好, 爽口彈牙, 豬扒製作絕不馬虎, 一定係醃過才煎, 非常入味, 色澤金黃, 肉質鬆軟, 另外, 熱奶茶同樣有水準, 香滑茶濃! 最後 ,我們好應該多多支持漸漸式微的港式排檔, 令獨有的飲食文化得以保存.

豬扒麵 + 熱奶茶
2014-06-27
豬扒麵 + 熱奶茶
2014-05-14 2128 浏览
同朋友行黃金商場兜過來食 來到當然每人一個豬扒麵 豬扒鬆化且香口 麵質保持乾爽 奶茶好普通 這裡環境俏汚 坐的是摺枱摺橩 每次嚟呢度是喜歡 那種舊式大排檔風味 在香港已經面臨絕種的
同朋友行黃金商場兜過來食
來到當然每人一個豬扒麵