2021-07-14
最近好想食麻辣菜式,來到musea發現呢間環境好之餘仲啱晒我口味!餐牌有林林總總嘅美食,雖然我哋得2個人,但最後都係抵受唔住揀咗5樣嘢食。燒椒茄子,呢款係素食嚟,冷盤嚟講好醒神,茄子面頭加咗啲酸酸辣辣嘅青椒,非常醒胃,夠辣!香辣雞軟骨,即炸熱辣辣,用上避風塘方式兜炒,夠鑊氣!水煮牛肉,作為餐廳招牌菜,對佢期望好高,上菜果然冇失望,望落以為會辣到拿胃,但其實唔會話好辣,反而辣嘅香味好出,而且唔會有好油膩嘅感覺!入面有油麥菜同薯粉,索晒湯底好邪惡!主角牛肉用上美國安格斯肥牛,鮮嫩多汁!糖醋里脊肉,味道香濃,醬汁酸酸甜甜,里脊肉醃得入味,配上新鮮菠蘿,加分!頭抽干炒牛河,過百元嘅乾炒牛河唔係成日食,呢度就炒得好出色,最基本就係要炒得乾身,唔好太過油膩同濕笠笠,呢度就完美演繹!其次係牛肉唔會拿得太過份,仲會食到牛肉嘅肉香味添!
香辣雞軟骨,即炸熱辣辣,用上避風塘方式兜炒,夠鑊氣!