2021-07-14 53 浏览
最近好想食麻辣菜式,來到musea發現呢間環境好之餘仲啱晒我口味!餐牌有林林總總嘅美食,雖然我哋得2個人,但最後都係抵受唔住揀咗5樣嘢食。燒椒茄子,呢款係素食嚟,冷盤嚟講好醒神,茄子面頭加咗啲酸酸辣辣嘅青椒,非常醒胃,夠辣!香辣雞軟骨,即炸熱辣辣,用上避風塘方式兜炒,夠鑊氣!水煮牛肉,作為餐廳招牌菜,對佢期望好高,上菜果然冇失望,望落以為會辣到拿胃,但其實唔會話好辣,反而辣嘅香味好出,而且唔會有好油膩嘅感覺!入面有油麥菜同薯粉,索晒湯底好邪惡!主角牛肉用上美國安格斯肥牛,鮮嫩多汁!糖醋里脊肉,味道香濃,醬汁酸酸甜甜,里脊肉醃得入味,配上新鮮菠蘿,加分!頭抽干炒牛河,過百元嘅乾炒牛河唔係成日食,呢度就炒得好出色,最基本就係要炒得乾身,唔好太過油膩同濕笠笠,呢度就完美演繹!其次係牛肉唔會拿得太過份,仲會食到牛肉嘅肉香味添!

香辣雞軟骨,即炸熱辣辣,用上避風塘方式兜炒,夠鑊氣!

2021-07-11 68 浏览
K11 Musea 最近有個藝術展 同朋友睇完就順便係K11 Musea搵食😄去到四樓見到有間好似西餐嘅川菜 既然咁特別!一於試試佢😆😆先食D冷盤開開胃☺️☺️酸酸甜甜 正呀!每晚8:30後兩款菜式半價優惠,酸菜桂魚及水煮肥牛👍🏻👍🏻水煮桂魚因為朋友唔太食辣 所以我哋叫咗微辣 一樣咁開胃😛😛桂魚肉厚味濃,魚片鮮滑,湯汁開胃雖然個湯好似好紅 但係個味道岩岩好~每片魚都咁大塊咁厚👍🏻👍🏻真材實料👏🏻👏🏻京蔥黑蒜牛肉選用美國安格斯牛,肉質鮮嫩多汁、入口細緻濃郁 加埋京蔥黑蒜 非常香口宮保蝦球隻隻蝦都好大隻 D肉結實爽口 加上微微辣味 帶出蝦嘅鮮甜 正👍🏻食左咁多濃味野 係時候食返碟菜松茸上湯鮮露荀清甜爽趣 清清個口再食下一碟佳餚最後飲埋個湯 准杞響螺燉老雞個湯勁鮮甜!真材實料 啖啖雞湯 飲完個口仲回甘🥰到依家仲係好回味呢~總括而言,雖然蜀客價錢唔算平,但係以位置、環境、服務態度、食物水準嚟講,都算合理,值得大家一試😎

去到四樓見到有間好似西餐嘅川菜 既然咁特別!一於試試佢😆😆

先食D冷盤開開胃☺️☺️酸酸甜甜 正呀!

每晚8:30後兩款菜式半價優惠,酸菜桂魚及水煮肥牛👍🏻👍🏻

水煮桂魚
因為朋友唔太食辣 所以我哋叫咗微辣 一樣咁開胃😛😛

桂魚肉厚味濃,魚片鮮滑,湯汁開胃
雖然個湯好似好紅 但係個味道岩岩好~

每片魚都咁大塊咁厚👍🏻👍🏻真材實料👏🏻👏🏻

京蔥黑蒜牛肉

宮保蝦球

食左咁多濃味野 係時候食返碟菜

松茸上湯鮮露荀
清甜爽趣 清清個口再食下一碟佳餚

最後飲埋個湯 准杞響螺燉老雞

2021-07-10 615 浏览
難得平日放假去尖沙嘴musea睇戲順便食lunch,發現原來樓上開了一間川菜餐廳 - 蜀客環境十分時尚有格調,店員更安排望海景座位,十分貼心。呢間餐廳平日午市時間11:30-15:00做緊一個優惠酸菜魚套餐,三位價錢都係$298,超級抵。所以就試下呢個優惠餐。不得不提,小食十分香口,讓人食唔停口。四川口水雞前菜方面先來一客口水雞,擺盤精緻,對於唔食辣的朋友,呢個口水雞非常棒,不辣而且充滿麻的味道,十分開胃。香辣桂花魚骹另一道菜係辣子炸魚粒,滿滿的辣椒拌炸魚粒,香味撲鼻,而且炸魚粒蘸滿辣椒的味,加上調料,夠入惹味,而且魚有鮮味,十分推薦。酸菜桂魚呢道酸菜魚份量多多,酸菜魚湯內的酸味感覺比重多一點,桂花魚多肉很新鮮而且有口感。配上酸菜,瓜及粗紅薯粉,紅薯粉吸取湯的精華,麻酸辣的感覺好爽,午餐食到呢個真係好滿足。蒜蓉白菜仔呢道蒜蓉白菜仔來的時間剛剛好,剛好可以幫住解辣和中和油份。白菜仔夠爽。擔擔麵套餐食到酸菜魚已經好飽好滿足,原來仲有擔擔拌麵,記住拌得均勻一點,底層的麵條都可以有面層的麻醬、肉粒同辣醬等。擔擔拌麵夠入味。豆腐花飯後甜品更有豆腐花附送,豆腐花十分香滑,大豆味濃醇,十分清甜。呢個

環境十分時尚有格調,店員更安排望海景座位,十分貼心。
不得不提,小食十分香口,讓人食唔停口。

四川口水雞

香辣桂花魚骹

酸菜桂魚

蒜蓉白菜仔

擔擔麵

豆腐花

呢個酸菜魚套餐真係食到好飽好滿足,性價比高,下次黎要再試其他菜式。
2021-07-03
午餐
2021-07-10 150 浏览
第一次寫食評,從來無諗過川菜會係咁咸。今日食左個川之宴套餐,成個套餐唔難食,但真係好咸,咸到那住喉嚨。最後問左個女經理,回答係收過好多客反應比較咸,但廚師堅持做,依d叫濃味唔係咸。4個人食,茶芥加一埋單每人都要過$400。都唔知食左d咩,其他服務員既服務係ok的,反而係d經理成日眼望望,我地都係講事實,真心咸呀,番到屋企都仲係咁飲水。
乾鍋海中蝦
魚湯浸東星
口水雞,黃瓜花,蒜汁秋葵
花膠羊肚菌燉雞
魚湯浸東星
花膠羊肚菌燉雞
紅燒皇子鴿
2021-07-07 30 浏览
一坐低店員就行過嚟問:「要羅漢果定洛神花?」就係平時問你飲咩茶嘅口吻。當時我枱面個茶杯係吉嘅,餐牌都未睇。杯野黎左之後,佢又無啦啦開返壺茶俾我。咁多野飲嘅?唔通頭先果杯係餐前開胃飲品?雖然佢裝修唔錯,不過真係諗多咗啦。你只係中左伏咋🙂埋單多謝盛惠$42一杯🙂條氣有啲唔順所以同返個店員講,點知佢hea 我話會注意返。再同另一個著西裝款制服嘅店員講啦,仲衰,話你飲左都要收錢架。我洗唔洗多謝你無屈我飲餐前酒?想俾人呃錢咪入去囉🤗「熟」客?不了

想俾人呃錢咪入去囉🤗

「熟」客?不了
2021-07-04 280 浏览
蜀客係一間食川菜嘅餐廳,之前在這裡食個晚餐,食物都好精緻,價錢都算中上。難得佢推出超抵中午三人套餐,當然要去幫襯。三人套餐只係298,但有好多嘢食。有前菜口水雞,香辣桂花魚鮫。主菜有酸菜桂魚,炒時蔬,擔擔面,仲有個甜品豆腐花。前菜口水雞好滑,麻辣味恰到好處,唔會好辣,少少麻好刺激。酸菜魚好大碟,同散叫嘅份量差不多。酸菜魚保持一貫水準,桂花魚好鮮嫩,酸酸辣辣好開胃。酸菜,芽菜,配埋冬粉,好爽口彈牙,酸辣湯好好味。桂花魚骹一粒粒,炸得好脆,雖然整碟都係辣椒,但食落去唔算好辣。魚骹裡面d肉都特別滑。主食方面就有個擔擔面,其實食完個酸菜魚都已經飽左9成。個面好Q,配埋辣肉碎同花生,好好味。整餐飯都係辣嘅,終於有個青菜中和一下,食完舒服晒。甜品豆腐花好滑,以人均100蚊黎講,呢個性價比真係無得輸。

前菜口水雞好滑,麻辣味恰到好處,唔會好辣,少少麻好刺激。

整餐飯都係辣嘅,終於有個青菜中和一下,食完舒服晒。

甜品豆腐花好滑,以人均100蚊黎講,呢個性價比真係無得輸。

2021-06-17 447 浏览
2021年6月5日 晴之前係openrice 拎左優惠買餐飲券, 買左個4人餐, 於是約埋朋友食返餐🤤打去book ge 時候原來佢分左兩個session, 6:30pm 同 8:30pm一去到有一碟小食, 甜甜脆脆, 又幾好食喎之後黎左個湯, 瑤柱海鮮豆花羹, 海鮮有蟹肉同唔知咩肉, 幾好飲😊然後就上涼菜, 一共有三款, 分別係蒜泥白肉、燒椒茄子同鮮椒海鮮滙。鮮椒海鮮滙相對比較辣, 有八爪魚, 蝦, 帶子, 普通。蒜泥白肉食落好香, 唔會好辣好油膩。燒椒茄子比較fresh, 平時比較少食, 喜歡主菜方面有4款:蔥爆鮮蝦球, 蝦幾爽口彈牙, 唔錯。四川辣子雞, 雞係即炸起, 仲熱辣辣, 食落幾香但就有dd普通酸菜桂魚, 魚片夠滑, 入面仲有萵荀同粉條, 就咁食有d 咸, 送白飯就正。熗炒花椰菜, 呢個好好食, 好香好惹味, 到停唔到而主食就有回鍋肉炒飯, 香口味美, 好食最後仲有個甜品, 四川冰粉, 上面有d 提子乾同山楂餅碎, 酸酸甜甜, 幾好食間餐廳望住個海食飯有feel, 但要窗邊就有min charge, 同埋佢有個露台仔, 可以出去睇下風海景, 不過冷氣坐得耐有dd 凍, 最
2021年6月5日 晴

一去到有一碟小食, 甜甜脆脆, 又幾好食喎

鮮椒海鮮滙相對比較辣, 有八爪魚, 蝦, 帶子, 普通。

蒜泥白肉食落好香, 唔會好辣好油膩。

燒椒茄子比較fresh, 平時比較少食, 喜歡

主菜方面有4款:

蔥爆鮮蝦球, 蝦幾爽口彈牙, 唔錯。

熗炒花椰菜, 呢個好好食, 好香好惹味, 到停唔到

而主食就有回鍋肉炒飯, 香口味美, 好食

間餐廳望住個海食飯有feel, 但要窗邊就有min charge, 同埋佢有個露台仔, 可以出去睇下風海景, 不過冷氣坐得耐有dd 凍, 最好帶係薄褸

成餐$1080 + 外賣盒$4 + 小食$25 同 茶位$80 total $1308
2021-06-05
  • 熗炒花椰菜
四川口水雞 ($108)醬汁比較重花生味,香而不辣幾惹味🤤 椒鹽豆腐粒 ($88)外皮好薄炸得外脆內軟,豆腐夠滑。如果多少少椒鹽會更好。 泡椒蒜香龍蝦 ($488)龍蝦好細隻,龍蝦肉爽口但係蒜蓉味太重同味道有啲鹹,蓋過咗龍蝦嘅鮮味😢酸菜魚 ($214 半價後)魚有啲腥味,湯底比較鹹,如果配飯食嘅話個味道會平均返,但係整體比較失望。紅糖糍粑 ($68)炸得外脆內軟,紅糖份量同味道都岩岩好🤤建議book位要求望到海景既位,成個體驗會加分好多😋Mouth Watering Chicken ($108)Rich peanut flavour with an intense sesame aroma.Pan-fried Salt & Pepper Tofu Cube ($88)Airy and fluffy tofu with a crispy light shell. Highly recommended.Lobster with Chili & Garlic ($488)Small lobster with overly salty seasoning that masked the fre
四川口水雞 ($108)
醬汁比較重花生味,香而不辣幾惹味🤤

椒鹽豆腐粒 ($88)
外皮好薄炸得外脆內軟,豆腐夠滑。如果多少少椒鹽會更好。

泡椒蒜香龍蝦 ($488)

酸菜魚 ($214 半價後)

紅糖糍粑 ($68)
炸得外脆內軟,紅糖份量同味道都岩岩好🤤

建議book位要求望到海景既位,成個體驗會加分好多😋

Mouth Watering Chicken ($108)

Small lobster with overly salty seasoning that masked the freshness of the lobster meat.

Braised Sliced Mandarin Fish in Red Chili Broth ($214 after 50% off)
Overly fishy making the freshness questionable. Soup base was overly salty. Might be best to pair with rice but overall underwhelmed 😔

Sichuan Mochi Crisp with Brown Sugar ($68)
Crispy outshell with a chewy soft centre. Perfect way to end a meal.
__________________________
Price 💰💰💰
Quality 🤤🤤
Customer Service 🌟🌟🌟
Ambience 🥂🥂🥂🥂
泡椒蒜香龍蝦
2021-06-10 230 浏览
🍴4人套餐 - $1080+10% (預先book)1️⃣蒜泥白肉2️⃣燒椒茄子3️⃣鮮椒海鮮匯4️⃣瑤柱海鮮豆花羹5️⃣酸菜桂魚6️⃣蔥爆鮮蝦球7️⃣四川辣子雞8️⃣熗炒花椰菜9️⃣回鍋肉炒飯🔟四川冰粉///好多野食,我地最後食唔晒要打包😇味道普普通通,又唔係幾辣,少少失望~不過呢個價錢喺K11 Musea,加埋個環境又坐得舒服啱晒傾計(有啲位仲有海景),真係算抵食!///📍 蜀客尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓412-413號舖
🍴4人套餐 - $1080+10% (預先book)
1️⃣蒜泥白肉
8️⃣熗炒花椰菜
9️⃣回鍋肉炒飯
🔟四川冰粉
///
好多野食,我地最後食唔晒要打包😇
味道普普通通,又唔係幾辣,少少失望~
///
📍 蜀客
2021-06-03 200 浏览
Shu K 蜀客 🍾Nice weather with fabulous view🥰 Shu K located on the 4th floor of K11 Musea, which is normally a Sichuan restaurant 🌶Apart from their signature cocktails🍹, they do have Free Flow Package at only Hk$228 per person with a mixture of wine🍷 , spirits🥃, cocktails🍹 , beer🍺 and mocktails. Super good value!!! And you can enjoy for 3 hours in max. from 3pm to 9pm!I ordered a glass of Prosecco, a glass of White wine and 3 glasses of Cocktails - Terresita🤣🤣 Love the passion fruit flavour!!! Shu
Shu K 蜀客 🍾

Shu K also have Happy Hour as well, same time from 3pm to 9pm, which is around Hk$50+ per glass! I am pretty sure I will come everyday if I work nearby 🤡😜🤪 Unfortunately, I work distance away 😛

Love the view, love the atmosphere, love the drinks🥰

(You can find the menu in the last picture)

For more photos, please follow my IG - Giekis 💓💞☺️
2021-06-02 169 浏览
朋友喜歡食酸菜魚,所以我哋午飯揀咗一個比較舒服啲嘅地方食酸菜魚,total四人,以下係我哋嘅經歷:1. 點菜: 坐低見到餐牌單點一個酸菜魚要$428 ,見到有個餐$298 ,好似好抵因為仲有其他嘢,就問吓個經理$428係咪大好多,佢話”跟餐得6塊嘅咋,單點大好多㗎”,係呢一刻佢冇講過單點有幾多塊,之後我問佢有冇我唔知你店舖有啲咩出名嘅嘢,佢話花雕雞出名我話要半隻,佢話如果你鍾意食要一隻啦,我嗰一下個感覺係好似有啲硬嚟,第一我都未食過唔知鍾唔鍾意食,第二我哋得四個人兩男兩女,已經有一個好大(佢話)嘅酸菜魚再點食一隻雞呢,佢用咗一啲時間叫我要一隻雞,我最終都係拒絕佢,要咗半隻,佢再繼續sell我哋要埋牛肋骨,我哋其實另外已經點左一啲蔬菜同埋前菜,如果點埋牛肋骨真係一定食唔晒。2: 上菜: 先來先來兩碟前菜,超級細碟,但每一碟都百幾,味道不是特別好,個感覺有啲貴。在等咗半個鐘我哋摧先至上到個酸菜魚,見到上菜小姐捧住兩碟一模一樣嘅酸菜魚過嚟,原來隔離枱嗌左個餐,個酸菜魚個碟個size係同我哋一模一樣,我哋叫個經理過嚟問佢,點解個餐個酸菜魚size同我哋一模一樣,佢同我哋講個餐得6片,你有10片
2: 上菜: 先來先來兩碟前菜,超級細碟,但每一碟都百幾,味道不是特別好,個感覺有啲貴。在等咗半個鐘我哋摧先至上到個酸菜魚,見到上菜小姐捧住兩碟一模一樣嘅酸菜魚過嚟,原來隔離枱嗌左個餐,個酸菜魚個碟個size係同我哋一模一樣,我哋叫個經理過嚟問佢,點解個餐個酸菜魚size同我哋一模一樣,佢同我哋講個餐得6片,你有10片㗎喇大左一倍咁多,我答佢6同10都不是倍數,況且你落單嘅時候冇講過單點係只得10塊,個經理態度極差,仲要繼續狡辯”你嗰碟真係得有10片㗎,唔信你數下”,佢話餐牌擺晒喺度你自己睇咬一大輪都唔覺得自己有問題,其實最大問題就係佢個態度,黎得呢個地方食我哋都係期望舒服食得開心,價錢不是最大concern ,但我嗰下覺得自己俾人用技巧點貴餸之餘,仲要俾人鬧返轉頭,食得超級唔開心,爭拗一輪下最後佢將$428除10片魚嘅價錢,剩返4片 = $171.2 加返呢個錢俾返個餐我哋,個經理仲話我已經幫你地計到最平嗰價錢㗎啦,嗰一下覺得自己好似乞丐,我並不是乞求你4片魚,我哋由頭到尾過感覺係俾人用技巧誤導點貴餸,我哋發現咗之後亦都冇人同我哋道歉一句,最後仲要好似乞求4片魚俾番我地。
3. 結帳:叫我‘簽呢度’ 多謝都冇句
2021-06-02 153 浏览
好認同呢間餐廳冇賣點,都唔知點解咁有自信可以set 到d 價錢咁貴,一條酸菜魚要$4xx.........,非常唔值,出面好多二百幾蚊大條過佢好食過佢好多,蒜泥白肉要成舊水,老實講譚仔好食過佢。D waiter waitress 又勁hard sell,唔知係咪有佣分,樣樣都話必食,推介,第二度食唔到,諗住信佢一次,點知中伏.....總括黎講,性價比極低,我地一行3人食左千幾蚊,淨係花生茶錢已經成舊水((25+20*3)*1.1=93.5)
2021-06-01
2021-05-18 135 浏览
服務殷勤整體味道不錯洛神花茶夠開胃 還可以免費加多杯口水雞調味汁非常好 沙律蝦都好彈牙可惜醬多左少少 過酸麻婆豆腐肉碎用牛肉做 可惜食落去冇肉嘅口感 缺點係好多味精,食完非常口渴!!!
服務殷勤
整體味道不錯
洛神花茶夠開胃 還可以免費加多杯
口水雞調味汁非常好
沙律蝦都好彈牙可惜醬多左少少 過酸
麻婆豆腐肉碎用牛肉做 可惜食落去冇肉嘅口感
缺點係好多味精,食完非常口渴!!!
2021-05-13 169 浏览
今日叫咗午餐套餐,一個綿陽肥腸米粉,味道算正宗,跟一個小食,口水雞,味道都幾好,但真係好細分。一個甜品。總共買單$150。份量都非常細。CP值唔算高用餐環境舒適,燈光偏暗。餐廳服務好。
用餐環境舒適,燈光偏暗。餐廳服務好。
2021-05-02 162 浏览
見到靚靚有格調的裝修,早就想試下好唔好食了!今晚有机會一試,到了店門口,冇人在reception 位,等了一陣,遠見一個男經理,我用手勢表示2位,冇理会我,當看不見,再等一陣,再表示,仍然當睇不見,我同友人講他們生意一定很好,不志在做了! 我只會試一次就算了!我朋友出声"唔該有冇位",才慢慢行來問幾位,再叫个女接待員來問我們要否高d消費坐海景位。食物味道OK,但不是我杯茶,口水雞不夠滑,不夠香辣。蒜泥白肉Ok,不夠香滑。水煮魚,魚有部分有少許細骨,失望!總結,不值咁貴!食環境裝修!
見到靚靚有格調的裝修,早就想試下好唔好食了!
今晚有机會一試,
到了店門口,冇人在reception 位,
食物味道OK,但不是我杯茶,
口水雞不夠滑,不夠香辣。
蒜泥白肉Ok,不夠香滑。
水煮魚,魚有部分有少許細骨,失望!
總結,不值咁貴!食環境裝修!