2017-11-26 62 浏览
見雜誌介紹過呢間台式蝦煲專門店,見幾有特色就bookmark左,8:30pm後入座蝦煲8折優惠。喺門口就有3個大水缸俾D蝦游水。蝦好生猛。簡約裝修很舒適。先送上小食,熱的紫薯酥,酥酥的又有嚼勁,紫薯味道濃郁。魯肉鮮蝦湯米($68)用上精美的小碗,蝦脹卜卜,拌魯肉和黃瓜,賣相吸引。米粉精瑩剔透,粉質很立體,爽口又吸湯汁。湯底不油,又有肉味,味道不俗。小食香煎墨魚黑白卷($98),腐皮包住墨魚肉個concept幾新,炸得很酥脆,有兩個口味,墨魚味道濃厚,質地彈牙,不用醮醬汁已經好好味。鹹蛋黃蝦(港式限定)($208),送過黎時已經聞到陣陣鹹香味,見到肥美的蝦子被厚厚的蛋黃醬包住,已經流晒口水。每鍋300gms,蝦頭很多肉,很多都有蝦羔,齒甲留香,忍不住連手指都吮埋,非常惹味。由於帶了台灣朋友來吃,聽說在台灣就很流行下班去吃蝦煲,但口味就不太一樣,香港的比較多選擇。樹子冰菜($98)的樹子係植物果實,味道酸酸地,配冰菜食很特別,而且很少地方有得食冰菜,相信菜表面有層似冰狀的面,而得此名,口感幾爽。醉雞卷($88)賣相精美,雞肉嫩滑,和平時食開的上海菜不一樣的做法,很台式的感覺。但酒味都幾重,

喺門口就有3個大水缸俾D蝦游水。

蝦好生猛。

簡約裝修很舒適。

先送上小食,熱的紫薯酥,酥酥的又有嚼勁,紫薯味道濃郁。

醉雞卷($88)賣相精美,雞肉嫩滑,和平時食開的上海菜不一樣的做法,很台式的感覺。但酒味都幾重,有些苦澀味。

• 鹹蛋黃蝦(港式限定)
  • 魯肉鮮蝦湯米
  • 墨魚黑白卷
  • 樹子冰菜
2017-11-26 51 浏览
一直都知花園街好多好味嘅野食,今次就比個透明大魚缸吸引左我入左去嘅蝦棧第一時間叫左個檸檬辣蝦,因為諗住酸酸辣辣應該幾安全。叫完就會有人係門口個大魚缸度捉蝦上黎拎去整。過一陣個蝦煲就到左,一黎到已經比陣青檸味吸引,相機食完即刻起筷因為新鮮既關係,所以爽口係好正常既事,記得要點埋佢個煲既青檸汁黎食,真係無得頂。諗住其他野冇甘快到,叫左個溏心滷蛋黎食,都食到台灣食開既滷蛋嘅味道。轉頭個醉雞卷亦都到左,一黎到已經有陣陣既酒香,同埋個雞肉又夠滑,完全唔會因為用過酒整過令雞肉變老,而且個酒味唔算濃好易入口跟住就係比佢個名吸引而點既菜,就係樹子冰菜,一開始意為佢係凍既菜點知係熱既,點知,一食落去好似有層冰包住甘,好有驚喜,個菜重有甘甜,好好食。飲品就當然唔少得,叫左薄荷青檸梳打同薄荷菠蘿梳打,兩杯飲品個薄荷味好香又夠大杯唔洗驚唔夠飲。

第一時間叫左個檸檬辣蝦,因為諗住酸酸辣辣應該幾安全。

2017-11-25 221 浏览
從前有三隻蝦, 叫蝦, 蝦, 蝦 (哈哈哈)...不知何解, 走到這間主打台式蝦煲的食店, 總想起這個爛笑話。在花園街一角的小店, 鮮蝦作為店舖主打, 用上台式的烹調, 帶出精製料理。門口就有一大缸游水生猛的大頭蝦, 真是即店即煮, 保持新鮮。點了菜後, 店員送上餐前小食, 原來是炸番薯波。通常這些餐前小食都質素都得一般, 但這兒的剛好相反。小食炸得溫度剛好, 熱熱的香口東西最討人歡心。加上紫薯特別甜又香, 口感香脆, 令人不知不覺地清碟。很快我們點的醉雞卷也送上來, 圓圓雞卷的整齊排好, 加上杞子作點綴, 賣相十分漂亮。夾起來陣陣花雕味飄來, 咬下去雞卷肉質嫩滑, 除了有酒香還有肉的甜, 相信這雞卷最少浸過夜才能有這個香味。 而且肉捲得十分好, 不會鬆散, 帶有另一番口感。雪凍後的雞皮更變得爽脆, 又不覺肥膩, 整件吃也不會有罪惡感。來這兒當然要點蝦煲, 好不容易我們才決定好那一款, 實在有太多吸引的口味。雖然剛推出了香港地區限定的避風塘蝦及鹹蛋黃蝦,但我們還是試試寶島的味道, 點了三杯蝦鍋, 應該味道會跟三杯雞相似。大大隻的大頭蝦真是十分搶眼, 八隻橙紅色的大蝦傳來的香味實在令人忍
從前有三隻蝦, 叫蝦, 蝦, 蝦 (哈哈哈)...

大大隻的大頭蝦真是十分搶眼, 八隻橙紅色的大蝦傳來的香味實在令人忍不住要即時品嘗。
大頭蝦半身蝦味較淡, 但肉質清爽。配上較濃味的米酒, 九層塔和辣椒等香椒, 惹味得很, 真是內裏的蝦汁也不能放過。

看似平平無奇的炒油墨菜其實暗藏滋味, 配上小丁香魚乾一起炒, 就多了一份魚香。而且炒菜的火喉也控制得好, 每條都翠綠爽脆。

可能是天氣冷了, 吃一個肉燥飯暖胃特別開心。

這兒的肉燥飯跟了一個溏心蛋, 令整個飯的味道更豐富。而且肉燥做得不會太肥太油, 少少咸剛好作配飯菜一流。

最後我們點了個菠蘿雪芭, 廷續台式味道。

雪芭充滿着菠蘿獨有的清甜, 甜中帶微酸, 爽口又解膩, 是個非常適合的甜品

蝦棧真是一間很有特色的小店, 吃得出廚師花了不少心思, 煮出家庭的味道。真的希望這類小店能越開越多, 百花齊放。
2017-11-24 50 浏览
餐廳環境以白色為主,座位好寬敞坐得好舒服,門口邊有個大魚缸,裏面有好多隻生猛既海蝦,老闆就係到親自撈蝦俾廚房,新鮮咁煮大蝦俾客人食😋我地叫咗鹹蛋黃蝦、台式香腸、一口炸豆腐、醉雞卷、椰子雪糕、柚子梳打同埋菠蘿梳打,好豐富😍😝先上既係飲品,最初我會驚菠蘿梳打會酸,但係點知菠蘿梳打比柚子梳打仲甜仲好味😍之後上菜既係一口炸豆腐,好香夠脆,記得吹一吹先食呀,如果唔係會燙親個嘴😙醉雞卷好重酒味,好重料㗎主菜鹹蛋黃蝦好入味😍 又多蝦膏,推介黎到既人一定要試下台式腸都值得一試,黑色腸濃味過粉紅色腸
醉雞卷好重酒味,好重料㗎
主菜鹹蛋黃蝦好入味😍 又多蝦膏,推介黎到既人一定要試下
台式腸都值得一試,黑色腸濃味過粉紅色腸
2017-11-23 71 浏览
在這個貪圖方便快捷的世代裡能吃到由新鮮蝦制作的料理是種福氣今天來到了太子一家台灣料理老闆熱情地送上餐前小食炸紫薯味道香甜質感軟腍薄荷柚子梳打清新不太甜一口炸豆腐比較特別有老闆話直接由台灣進口點了餐廳主打胡椒蝦職員立即從魚缸撈蝦現捕現煮蝦肉新鮮程度不用置疑胡椒香味飄散於空氣中吃蝦要用手剝殼才美味水吧後面有洗手地方很方便滷肉鮮蝦湯米有一隻大蝦黑麻油就是由黑芝麻提煉而成黑麻油雞極富麻油香味也有酒香味滷水拼盤有超豐富豬腸雞腳牛展入味牛展鹵得軟腍易入口來去台灣夜市一次原來只需要兩個小時的時間
在這個貪圖方便快捷的世代裡
黑麻油雞
2017-11-22
薄荷柚子梳打
2017-11-22 162 浏览
餐廳喺太子近花園街近界限街嗰頭,夜晚附近環境比較靜,不過餐廳大大個蝦logo都好顯眼,並唔難搵。一睇logo就知以蝦做主題,無錯,呢度主打台式大頭蝦煲!!一入到餐廳就有大大個水缸,入面全部係生猛嘅大頭蝦,好大堆頭。啲水非常清澈,碧綠嘅水缸本身已經係一個好靚嘅裝飾品,仲有溫度計監控水溫,即撈即煮,保証絕對新鮮!【紫薯酥】逢星期一至四餐廳都會送小食。呢個薯酥仲係溫熱,外皮都幾鬆脆。食落入面就軟綿綿,但味道就冇想像中甜。【薄荷柚子梳打$38 】好清涼嘅飲品,裡面有好多薄荷葉,柚子甜中帶微酸,好開胃,一飲即刻感覺透心涼,爽。【醉雞卷$88】壽司卷就食得多,圓咕碌嘅雞卷就第一次食,仲要係我最鍾意嘅醉雞。網上早排瘋傳一條整醉雞卷影片,可惜我仲未有時間動手一試,呢度有得食,梗係要試,順便偷下師。雞肉唔算好嫩滑但幾有雞味,而且最重要係做到酒味濃郁之餘亦能夠融入雞肉入面,唔錯。每件都有一粒杞子做裝飾,夾埋一齊食,出奇地夾!【鹽燒豬肋條$128】豬肋條肉質軟腍,本身應該係靚豬嚟,外皮亦燒到有少少脆,用鹽燒非常可口,食落油脂唧晒出嚟,好邪惡! 齋食會過鹹,建議叫返個白飯或者魯肉飯嚟配搭。【胡椒蝦$188】主

【紫薯酥】

【薄荷柚子梳打$38 】

【醉雞卷$88】

【鹽燒豬肋條$128】

【胡椒蝦$188】
主角就係呢個蝦煲,總共8隻蝦,擺得好精美,每隻蝦都已經剪晒鉗同鬚,好細心。蝦肉雪白,果然夠新鮮,蝦味唔算好濃,但近蝦頭位置有好多蝦羔,大頭蝦最妙之處就係隻隻都頭大大,裝滿蝦羔。胡椒蝦肉好惹味,少少微辣嘅胡椒同鮮甜蝦肉好夾。蝦煲總共有10種不同味道選擇,如果人多可以叫多幾款開心share~

蝦羔

【樹子冰菜$98】
食得多肉點都要食返啲蔬菜,之前食過冰菜都係生食,口感特別,估唔到煮過嘅冰菜都依然脆嫩。菜上面有一粒粒透明結晶,真係好貼合佢個名。另外仲有一粒粒嘅樹子,含豐富纖維架,不過入面嘅核都幾硬,食嗰陣要小心唔好(好似我咁)起勢咁咬落去⋯⋯

【椰子雪糕$58】
估唔到雪糕係喺個椰子殼入面,仲配有菊花形狀嘅金匙更,幾有心思。雪糕椰子味夠濃郁,夠香滑。見到隔嚟枱食雪葩,都係用果殼裝住,好似好正咁~

餐廳附近雖然有啲靜,但客人都唔少,好多客人都係嚟食台灣美食並小酌幾杯。臨走先發覺原來除左餐牌食物外仲有啲厨師推介,下次唔可以錯過。
2017-11-22 69 浏览
黎開花墟買花sesrch 到附近有哩間食蝦煲出名既餐廳,於是抱住好奇想試既心態入左黎食。一坐低店員就拎左碟紫薯波話係送俾我地試下既😍感覺好親切,又咁岩肚餓可以填住肚先😆點完餐隔左一小陣就黎哩碟醉雞卷。一上枱已經聞到好香既花雕酒香味,雞卷全完全冇骨,食落雞肉嫩滑爽口,啖啖肉好正,雞皮好薄冇脂肪,連皮都食晒👍🏻哩個檸檬酸蝦煲個汁有d泰式風味feel, 酸酸地好開胃,叫左碗白飯撈汁食超正!講番d蝦,見到係用新鮮蝦即叫即整,大頭蝦既頭有好多汁,蝦肉爽口又入味,哩個蝦煲整得好出色。食完飯就點左個甜品試下。哩個賣相咁得意既係柚子雪葩😁用左原個柚子上,雪葩果味好濃,好fresh ,哩個甜品都整得好好食👍🏻

檸檬辣蝦
柚子雪葩
檸檬辣蝦
柚子雪葩
經朋友食過後介紹,約埋閨蜜一齊去食虾虾虾,真係好鍾意食虾,一入到去就見到好多好多大頭虾啦🦐🦐,感覺好新鮮,真係第一次喺香港食蝦煲,好多年前喺台南就有食過隻隻都好生猛,即叫即製超新鮮,我地叫左奶油蝦,鹹蛋黃蝦,羽衣甘藍,麻辣臭豆腐,枝豆,滷水炸乳鴿,甜品椰子雪糕,番薯雪糕。用心制作👍🏻真係好滿足,好多味道都想試,但係個肚已經冇位食都好飽😋,食物新鮮又有品質👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🍤下次一定要約多幾個朋友再嚟

超正奶油蝦

鹹蛋黃虾
  • 奶油蝦
  • 椰子雪糕
2017-11-20 89 浏览
太子的蝦棧,這一在某電線節目都有介紹過佢既蝦煲,睇見都想試,因為香港真係無專做蝦為主的餐廳,所以今日同朋友一起過來試試。門口好大個養蝦缸,落單後會才取蝦到廚房煮,保証新鮮。除了蝦煲外,還有一些小食及魯肉飯等。一口炸豆腐豆腐是蜂巢豆腐,炸得外脆肉軟,但不似滑豆腐,這個豆腐比較結實有口感,配上海鮮醬一起吃帶點甜味。滷水拼盤有大腸、雞腎、牛𦟌及雞爪。滷水比較濃,全部都醃得非常入味,但有點咸,比較適合送飯。其中雞腎很爽口,大腸切得比較落,但整體都好夠味。鹹蛋黃蝦大頭蝦共有八隻,體型正常中蝦,蝦殻完全被咸蛋黃包裹著,咸香味十足,蝦肉爽口彈牙,最好味都是蝦頭,充滿著蝦膏,鮮味十足,咸蛋黃撈飯更是一流,無謂浪費了蛋黃。魯肉飯魯肉很有台灣風味,半肥瘦的豬肉,但不會太很油膩,配上滷蛋,一大碗夠哂二人用。番薯雪糕我最喜歡食蕃薯雪糕,蕃薯味濃郁清新,而且不會太甜。南瓜雪糕南瓜味雪糕比較甜,應該是本身南瓜的甜味比較重,但味道始終不及蕃薯味。試完這個蝦煲後,對食蝦又有新睇法,估唔到蝦還有咁多款做法,下次會試下其他款式。

門口好大個養蝦缸,落單後會才取蝦到廚房煮,保証新鮮。

除了蝦煲外,還有一些小食及魯肉飯等。

番薯雪糕
我最喜歡食蕃薯雪糕,蕃薯味濃郁清新,而且不會太甜。

2017-11-20 87 浏览
平時在大坑東跑步後,回家途經花園街時見到一間新開的餐廳叫蝦棧,門口有幾個魚缸養了很多大頭蝦,今日放工同朋友經過,所以入去試試。餐廳是小本式經營,據店員說老板是香港人,太太是台灣人,所以引入台灣crossover港式菜。叫得蝦棧當然蝦才是重點啦,餐牌上主要都要蝦煲及一起台式小食等。醉雞卷共有九件,每件雞卷切得厚薄一樣,表面放上一粒杞子。雞卷跟平時食得到不同,除了有花雕香味還有濃郁的酒香,店員說是混合了幾款的酒如五加皮等,所以比外面吃到的酒香更濃更入味,雞卷結實不鬆散而且雞皮很薄無油脂,還帶點爽。香煎墨魚黑白卷黑色白色各有五件,黑色的是加了墨汁,黑白兩色的墨魚卷外層似響鈴,炸得香脆,肉質爽口彈牙,裏面還有點墨魚肉。胡椒蝦主角蝦終於上枱,共有六隻,非常大隻,餐牌上寫明有300克,不計多少,重量十足。蝦其實是大頭蝦,店員說是每天新鮮取貨,賣完就無,而且是客人落單後才會取蝦,所以非常新鮮,胡椒蝦外殻有濃郁的胡椒及蒜香,帶點可接受的辣味,蝦頭多蝦膏且鮮甜,蝦肉已去腸,結實彈牙。大腸湯米米粉幼細爽口,即使浸了一陣才吃都不會腍,大腸滷得入味,而且有咬口。滷蛋滷水味濃郁,蛋王剛熟,還有點半生熟的效果。椰

椰子雪糕
椰子香濃,不是香油的假味,雪糕軟滑。
菠蘿雪葩
菠蘿味香濃帶酸,很去油膩感。
菠蘿雪葩
除了蝦煲外,其實炸物都很不錯,全部新鮮熱辣,即叫即做,有心食肆。
菠蘿雪葩
秋天除了吃火鍋外,吃海鮮必定是首選,這天海鮮控又要出動,來到太子的花園街,目的就是尋找新鮮生猛,即叫即煮的大頭蝦。鋪名『蝦棧』,顧名思義,就是以生蝦為招徠,其實在店門外,就可以看到透明的魚缸,內裏放了大量一隻隻,眼仔碌碌的大頭蝦。而這間餐廳原來是一間台灣小菜店,主打蝦鍋。每鍋均堅持用新鮮活生生大頭蝦來做菜,所以品質有保證。店內的佔地雖然不多,但可同一時間容納20人以上,這天約7pm來到,場內幾乎坐了一半的客人,店員火速為我們送上清水及餐牌,感覺非常有效率及窩心。 蝦窩的選擇非常多,價錢由HK$188-HK$208不等,每鍋約有300g重的大頭蝦,我們點了胡椒蝦後,店員即場於魚缸內把大頭蝦撈起,隨即向我們展示,保證隻隻生猛新鮮。胡椒蝦店員表示若蝦身較大隻,每窩約有6隻,身形較少的話,則約有8隻,而我們這一窩胡椒蝦共有6隻,全都是大大隻的,絶無欺場。在還未送上來時,店內就已經傳來陣陣胡椒及蒜頭香味,由於蝦背給界開了,所以,胡椒的辣香能滲透進蝦肉來,蝦肉口感鮮甜爽彈,加上胡椒的微辣,變得非常惹味,而蝦頭內更裝滿了味道甘香的蝦膏,吃後令人超級滿足。醉雞卷這個醉雞卷又是超級推介的,雞卷大大件的
每鍋均堅持用新鮮活生生大頭蝦來做菜,所以品質有保證。
醉雞卷
這個醉雞卷又是超級推介的,雞卷大大件的,內裏完全沒有雞骨,而雞肉肉質非常嫰滑,帶有淡淡的酒香,超級好吃。
台式香腸
香腸共分了2種不同口味,包括豬肉腸及墨魚腸,碟旁還放上蒜片,吃時可以將蒜片放在香腸上,再一同放進咀裏,來吃強味道,豬肉腸味道較甜,以粗絞肉製成,所以有一定的口感,而墨魚腸黑黑的,口感帶點微微的煙韌,內裏還有墨魚粒粒,非常特別。
蔥油雞
我們點了半隻的蔥油雞,但份量已經很多了,幾本上已經足夠4人享用,以HK$128的價錢來說,真的非常抵食。蔥油雞煮得挺入味,雞件上層放了點炒香了的蒜粒,入口脆卜卜的,而雞肉口感滑溜,肉汁豐富,最重要是味道不會過鹹,讚。
魯肉鮮蝦湯米
湯米的賣相不錯,因為上層放了大大隻的大頭蝦,蝦肉入口鮮甜爽口,蝦味濃郁,魯肉肉質軟嫩帶嚼勁,而湯米口感清爽,配上帶有肉香的清湯,非常好吃,是另一款必食推介。

大腸湯米
相比魯肉鮮蝦湯米,這個大腸湯米變相有點失色,雖然內裏放了大量的大腸,還放了雞蛋,價錢還比魯肉鮮蝦湯米便宜,但就是有點普通,個人還是較推介肉鮮蝦湯米。

2017-11-15
  • 魯肉鮮蝦湯米
  • 醉雞卷
  • 胡椒蝦
  • 蔥油雞
  • 台式香腸
2017-11-19 25 浏览
今日嚟到太子嘅蝦棧食夜晚,6點令鐘到,餐廳已經有d full🙌🏻🙌🏻 平時好少食蝦嘅我都對呢間餐廳好高期望,先揀左個咸蛋黃蝦煲($208)🦐🦐🦐 餐廳用泰國大頭蝦,就養係門口,即叫即撈,隻隻蝦都手掌咁大😊 蝦肉鮮美多汁,蝦豪好豐富,配上邪惡咸蛋黃更有多重口感!之後叫左個胡椒北寄貝湯($128),北寄貝好鮮,有淡淡海水味,胡椒湯飲完好暖✌🏻🤗 麻辣雲耳($38)超級推薦!好惹味,辣度適中,開胃一流⭐️⭐️好耐冇食過冰菜所以叫左樹子冰菜($98)🥗好清新爽口,咬左會爆汁咁🔥🔥 咁新鮮嘅菜真係第一次食到👍🏻 當日special滷水乳鴿($68)🐦好特別,d肉好入味,皮好脆⭐️ 飲品要左pineapple soda ($38)🤤 甜度適中,菠蘿味重🤗上面舊菠蘿仲好甜添👅

餐廳用泰國大頭蝦,就養係門口,即叫即撈,隻隻蝦都手掌咁大😊
蝦肉鮮美多汁,蝦豪好豐富,配上邪惡咸蛋黃更有多重口感!

飲品要左pineapple soda ($38)🤤
甜度適中,菠蘿味重🤗上面舊菠蘿仲好甜添👅
2017-11-18 25 浏览
This new Taiwanese restaurant in Prince Edward is famous for the shrimps. The restaurant is fully booked every night, remember to reserve your table! There's a tank in front of the shop with many fresh swimming shrimps inside. After you placed order, the staff will get it from the tank.奶油蝦Total of 8 shrimps. Shrimps was fresh with a big head. Strong 奶油 taste and it smells very buttery. Many onions on the bottom and it absorbed the 奶油 and shrimp flavors, it was very sweet.香煎墨魚黑白卷The dish was very

奶油蝦

香煎墨魚黑白卷

The dish was very hot when served and it taste very delicious. The octopus paste was chewy with spicy Thai sauce.

魯肉飯

Lots of minced pork and it was not over seasoned. You could use the onions to mix the rice!

大腸湯米

大腸taste very fresh and the noodles was chewy. If you want to add some flavor to the noodles, use the shrimp onions!

樹子冰菜

The taste is very special, no salt was added to it. Instead, 樹子(the small light brown ingredient) was used and it was salty.

Overall, this place is highly recommended for anyone who loves shrimps or wants to eat delicious Taiwanese food. We did not feel thirsty after the dinner, no MSG was used.
2017-10-28
  • 奶油蝦
2017-11-18 144 浏览
熊生book左位黎太子食台式蝦煲🦐 以為係麻甩啲既餐廳,點知係家庭式style、感覺好warm又乾淨企理,有少少喜出望外😀 玻璃窗上既介紹話老闆外母係台灣人,曾經喺台灣經營主打蝦煲既小餐館;不過老實講去過台灣咁多次,都冇見過類似既野🤔門口有三層蝦缸養全生生猛猛既大頭蝦,老闆會喺入面撈出黎即刻煮,好有heart!落order後有是日免費前菜 - 紫薯酥,少少煙韌既紫薯餡黏上脆米粒再炸,真。紫薯味。送台灣啤酒幾唔錯。醉雞卷 $88 - 濃濃玫瑰露酒 + 花雕酒味,杞子畫龍點睛加上一抹甜,讚讚讚👍🏻咸蛋黃蝦 $208 - 據說用左4雙咸蛋黃與大頭蝦同炒,老遠已經聞到好香,成個煲底都係蛋黃碎😍唔叫白飯撈對唔住個餸!蝦煲有八隻大頭蝦,肉質彈牙有咬口,食得出既新鮮;部分仲會爆膏,視覺味覺上都異常滿足。羽衣甘藍 $98 - 近幾年大熱既superfood,竟然喺中餐館都食到。以杞子、蒜蓉同炒,完全去除kale既苦味,一口接一口停唔到🤤椰子雪糕 $58 - 九龍城雜貨舖貨色,奶味好重又overpriced,唔推介。同樣價錢去對面227甜棧可以食到兩客高質台灣糖水。值得再訪既小店,下次一家會試其他蝦煲,

咸蛋黃蝦、醉雞卷

椰子雪糕

值得再訪既小店,下次一家會試其他蝦煲,不過甜品就免啦🤔
2017-11-09
2017-11-17 19 浏览
今日同朋友去左太子,晚餐就係附近搵啲野食下,見到有間餐廳要等位就去試下,兩個女仔唔算好肚餓,叫小小野試下味道。一口炸豆腐。炸粉唔厚豆腐好滑,外層加左小小黑椒好惹味,豆腐味道咸香突出夠滑夠驚喜。醉雞卷。酒味好香好濃,雞肉好嫩滑,雞肉拆骨原件食夠方便。酒味香又重好滋味。胡椒蝦。當然叫個餐廳人氣蝦煲試下,煎蝦好滋味味道夠濃夠香,蝦肉爽口鮮甜,胡椒味夠重帶小小辣口。叫左多個魯肉飯。肉碎夠豐富醬汁唔多比較乾身,肉碎調味好咸香,送白飯剛剛好。溏心蛋中間蛋漿夠香,蛋白好滑。最後叫左個蕃薯雪糕。原個蕃薯夠有趣,蕃薯味好濃又清香,唔會好甜。
一口炸豆腐。
醉雞卷。
胡椒蝦。
叫左多個魯肉飯。
最後叫左個蕃薯雪糕。
原個蕃薯夠有趣,蕃薯味好濃又清香,唔會好甜。