2022-04-30 48 浏览
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (仁愛街)新蒲崗仁愛街50號地舖味道😋😋😋😋😋環境😋😋😋😋服務😋😋😋😋😋衛生😋😋😋😋抵食😋😋😋😋依排溫度開始高返,所以襯住仲未到夏天,決定要打個邊邊先。搵搵下比我搵到依間蒸氣海鮮火鍋,本人非常鍾意食海鮮,我見佢好鬼抵,原價7百幾蚊位嘅海鮮套餐,依家做緊$399 一位,所以就立即book枱去食啦!介紹下我食左邊個set先:尊貴海鮮套餐$399 + 10%入面包左10款食品(海鮮及蔬菜)重點推介下幾款海鮮先! 大黃奄蟹:隻蟹好大隻,膏多肉厚,味道鮮甜,蟹味濃郁龍蝦:佢係即叫即開,唔係斬定係到!睇相都睇到隻龍蝦夠晒肥美,又多膏好鮮甜。 台灣九孔鮑魚:鮑魚都幾大隻,食落唔韌,好有口感越南大虎蝦:夠晒大隻,夠晒新鮮食落爽口彈牙,食唔停口大西洋野生青口、紐西蘭月亮貝、扇貝:貝類海鮮,一定要夠新鮮,如果唔係就會又腥又臭!佢上枱全部都好新鮮,食落爽口鮮甜,味道一流粥底依個簡直係成餐嘅精華所在!全部海鮮嘅鮮味比粥吸收晒,味道一流!加埋菜脯同埋蔥,好鬼好食。最後食埋碗椰汁燕窩,簡直飽到上心口,好幸福呀😆總括黎講,味道一流,價錢超值!如果鍾意食海鮮嘅人就一定唔好錯過啦!
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (仁愛街)
新蒲崗仁愛街50號地舖

味道😋😋😋😋😋
環境😋😋😋😋
服務😋😋😋😋😋
衛生😋😋😋😋
抵食😋😋😋😋

依排溫度開始高返,所以襯住仲未到夏天,決定要打個邊邊先。

介紹下我食左邊個set先:

尊貴海鮮套餐$399 + 10%
入面包左10款食品(海鮮及蔬菜)

重點推介下幾款海鮮先!

大黃奄蟹:
隻蟹好大隻,膏多肉厚,味道鮮甜,蟹味濃郁

龍蝦:

台灣九孔鮑魚:
鮑魚都幾大隻,食落唔韌,好有口感

越南大虎蝦:
夠晒大隻,夠晒新鮮食落爽口彈牙,食唔停口

大西洋野生青口、紐西蘭月亮貝、扇貝:

粥底

最後食埋碗椰汁燕窩,簡直飽到上心口,好幸福呀😆

Bookmark左呢間蟹仙海鮮蒸氣鍋姐耐,開返晚市堂食即刻打去book位同屋企人去食餐廳主要提供兩款海鮮套餐,我地揀左尊貴海鮮套餐,一次過試哂十款海鮮😍海鮮方面我地揀左:太平洋饅頭蟹: 蟹殼好薄,肉質好鮮甜越南大虎蝦: 手掌心咁大既虎蝦蒸到僅熟,肉質彈牙紐西蘭刀貝蚌&野生青口: 兩款都好肥美同juicy😋澳洲龍蝦: 大大隻既龍蝦啖啖肉,仲有龍蝦膏😍台灣九孔鮑魚: 時間控制得剛剛好,口感豐富味道夠爽日本大元貝: 食得出同出面既元貝唔同,肉質鮮甜,食落仲要無沙韓國珍珠蠔: 蠔肉好creamy海水味濃店員先幫我地消毒餐具,再放粥底配料係鍋底,每款海鮮都有特定蒸既時間,唔會太耐導致食材過熟,全部海鮮都好生猛仲要啖啖肉,記得留肚食埋個海鮮粥,吸收哂所有海鮮既精華,開返晚市堂食之後餐廳好多時間都full booking,想食既話記得預早打黎訂枱啦😋💯

海鮮方面我地揀左:
太平洋饅頭蟹: 蟹殼好薄,肉質好鮮甜

越南大虎蝦: 手掌心咁大既虎蝦蒸到僅熟,肉質彈牙

紐西蘭刀貝蚌&野生青口: 兩款都好肥美同juicy😋

澳洲龍蝦: 大大隻既龍蝦啖啖肉,仲有龍蝦膏😍

台灣九孔鮑魚: 時間控制得剛剛好,口感豐富味道夠爽

韓國珍珠蠔: 蠔肉好creamy海水味濃

2022-04-27
2022-04-30 17 浏览
Yeahhhh!!!終於可以出街食嘢啦🥳朋友一早book定枱食海鮮🦞呢間餐廳做緊特價,只要399就可以食足10款海鮮,仲要款款海鮮都夠特別,睇到佢個大魚缸就知新鮮啲海鮮勁新鮮好味❤️我夠膽話全部都好掂好正,無一樣海鮮有問題☺️而且個海鮮套裝勁抵食,有扇貝,生蠔🦪,鮑魚,青口,虎蝦🦐龍蝦🦞等,真係集所有名貴海鮮於一身❣️力推龍蝦🦞,啲蝦膏爆出嚟㗎🫣鮑魚又勁彈牙!扇貝啲汁好鮮甜美味👅然係仲有個奄仔蟹😎啖啖蟹肉同蟹膏❤️蒸完啲海鮮精華用黎煮粥仔,煲粥無敵勁鮮甜!我真係食唔停口😋我唔理啦,決定再約定班朋友再戰一次呀😎😎

我唔理啦,決定再約定班朋友再戰一次呀😎😎
2022-04-29
2022-04-27 22 浏览
之前喺新蒲剛食過蟹仙蒸氣火鍋,見佢九龍城開咗新分店,又再黎試試,人均400蚊唔洗就可以食到7-8款新鮮海鮮,都幾抵$399海鮮餐:貝類,奄仔蟹,大虎蝦,青口.星斑珍珠蠔:好細隻,但有蠔味,唔會有沙青口:肉質爽甜海星斑:肉好鮮甜好滑嫩,不過比較細條,兩個人食啱啱好夠澳洲龍蝦仔:睇落好細隻,但又估佢唔到幾多肉同埋膏,個龍蝦頭仲可以放落粥底度煲粥元貝:呢個有少失望,太細隻,蒸完出勁多水最後食埋個粥底就好滿足,個粥勁甜,吸晒啲海鮮的精華
$399海鮮餐:貝類,奄仔蟹,大虎蝦,青口.星斑

珍珠蠔:好細隻,但有蠔味,唔會有沙

青口:肉質爽甜

海星斑:肉好鮮甜好滑嫩,不過比較細條,兩個人食啱啱好夠

元貝:呢個有少失望,太細隻,蒸完出勁多水

最後食埋個粥底就好滿足,個粥勁甜,吸晒啲海鮮的精華
2022-01-21
2022-04-27 13 浏览
蟹仙海鮮蒸氣鍋 仁愛街新蒲崗仁愛街50號地舖🦀️ 🦀️—————————————————食海鮮最緊要係咩🤭🤔🫢當然係新鮮又鮮甜 而且一次過可以食到好多種唔同嘅海鮮🦞咁樣尼 蟹仙 就冇得輸專人服務 幫你計時 每種海鮮最佳嘅烹煮時間佢哋好緊張 亦都好講究 聽到蒸氣鍋DDU-DU DDU-DU即係話蒸好咗啦 佢哋第一時間過嚟打開過竹籃蓋食完海鮮唔可以食粥底 所有海鮮嘅精華都滲入哂粥底 正食完送來一碗椰汁雪花燕窩今次食嘅係尊貴海鮮餐 $399低至55折!罕有大黃奄蟹!太平洋饅頭蟹!澳洲青年龍蝦!台灣九孔鮑魚!越南大虎蝦!大西洋野生青口!紐西蘭刀背蚌!日本大元貝!韓國慶南珍珠蠔!有機蔬菜藍特別介紹First of all 罕有大黃奄蟹點解叫做罕有 奄 奄奄左 自然肥美多膏!Secondly太平洋饅頭蟹講咗廢話先 喺太平洋嘅😂😂饅頭蟹生活於深水區域 要捉佢哋嚟食都唔易雖然好殘忍 睇住隻蟹斬完一半之後都仲識郁😂新鮮到震
蟹仙海鮮蒸氣鍋

!有機蔬菜藍

特別介紹
First of all 罕有大黃奄蟹
點解叫做罕有 奄 奄
奄左 自然肥美多膏!
Secondly太平洋饅頭蟹
講咗廢話先 喺太平洋嘅😂😂
饅頭蟹生活於深水區域 要捉佢哋嚟食都唔易

雖然好殘忍 睇住隻蟹斬完一半之後都仲識郁😂
新鮮到震
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (仁愛街) (新蒲崗).好開心呀堂食終於開番!😋 即刻急不及待要食番啲正野,就係蒸氣海鮮! 蟹仙係我食過性價比好高嘅蒸氣火鍋之一!.▪️$399尊貴海鮮套餐▪️.每次都叫呢個套餐,海鮮十樣又食得好夠喉。因為海鮮係按時令,上次我地係食兩款蟹,今次東斑改左比較稀有嘅青斑!.基本上店員係會因應食材嘅狀況邊樣新鮮就作出適當嘅調整,根據住餐牌本身set好嘅,龍蝦店員問有得揀琵琶或澳青,我地今次就嘅左前者!.呢到同上次九龍城一樣,服務係200分,因為真係坐定定係到乜都唔洗做,店員蒸好放係你個碟到,你食就得😂鮮蝦爽口肉實,貝類本身已經夠鹹可以唔洗沾豉油;鮑魚蒸嘅時間剛剛好,一點兒都無overcook,生蠔今次非常好食,入口creamy又夠香,青口野生仲咬住堆雜草,今次所有貝類都非常之令人難以忘懷! !.龍蝦個肉彈牙,到蟹係大黃奄蟹,每次我最期待都係食隻蟹!.食左咁多海鮮食番啲蔬菜,粟米娃娃生菜,清潔下口腔後到食粥,內有排骨,粟米粒同芋頭粒。 最後再送多個椰汁燉官燕,套餐無寫但我地上次食都有,係bonus黎好好飲,食完捧住個肚成肚水😂.—————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (仁愛街) (新蒲崗)

▪️$399尊貴海鮮套餐▪️
每次都叫呢個套餐,海鮮十樣又食得好夠喉。因為海鮮係按時令,
上次我地係食兩款蟹,今次東斑改左比較稀有嘅青斑!

龍蝦個肉彈牙,到蟹係大黃奄蟹,每次我最期待都係食隻蟹!

—————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (仁愛街) (新蒲崗)
新蒲崗仁愛街50號地舖
2022-04-26 23 浏览
開返堂食,當然要出去瘋狂晚餐,今次到了新蒲崗的蟹仙。餐廳主要有兩個套餐,$298和$398,套餐已能吃到十款海鮮。扇貝、貴妃蚌、青口、海中蝦都幾大隻,肉實爽口,很鮮美👍龍躉片膠質重!鮑魚爽口彈牙,餐廳仲一早處理好鮑魚污糟嘅部份,食落一啲臭味都冇!重點主角澳洲青年龍蝦🦞,肉實爽口,原汁原味更佳!越南頂級膏蟹,啲膏多到滿瀉。最尾仲有個蔬菜籃,清新健康!蟹膏蝦膏汁會流曬落個粥底度,呢個粥真係鮮味到不得了,很滿足!店員會一手一腳幫你處理曬所有蒸海鮮,基本上自己只係剝殼食就得㗎啦,真係冇得頂!

開返堂食,當然要出去瘋狂晚餐,今次到了新蒲崗的蟹仙。

扇貝、貴妃蚌、青口、海中蝦都幾大隻,肉實爽口,很鮮美👍

龍躉片膠質重!

重點主角澳洲青年龍蝦🦞,肉實爽口,原汁原味更佳!

越南頂級膏蟹,啲膏多到滿瀉。
最尾仲有個蔬菜籃,清新健康!

2022-04-23 24 浏览
同事約我說帶我去食好鮮,我以為係咩,原來係海鮮蒸一入門囗大大江新鮮海鮮,蟹,鮑魚,蝦,龍蝦非常吸睛!蝦比較大隻,蝦肉入囗爽口!鮑魚大細也剛好,肉質彈牙!龍蝦大隻,肉也夠多,肉質也是爽口彈牙!一睇就知蟹非常肥美,滿滿蟹膏!扇貝,非常清甜,一食就知非常新鮮!饅頭蟹,雖然蟹肉不多,但我真係比較少食這款蟹!最後的也有蔬菜,蔬菜清蒸就一定食原味啦最後當然是這個粥!所有原汁原味精華都在粥裏,粥有非常濃郁既海鮮味!每一款海鮮蒸既時間都會剛剛好,店員會配合時間打開上碟,亦有介紹每款海鮮的原地!喜歡食海鮮的我今次非常滿意!
同事約我說帶我去食好鮮,我以為係咩,原來係海鮮蒸

一入門囗大大江新鮮海鮮,蟹,鮑魚,蝦,龍蝦非常吸睛!

蝦比較大隻,蝦肉入囗爽口!

鮑魚大細也剛好,肉質彈牙!

龍蝦大隻,肉也夠多,肉質也是爽口彈牙!

一睇就知蟹非常肥美,滿滿蟹膏!

扇貝,非常清甜,一食就知非常新鮮!
饅頭蟹,雖然蟹肉不多,但我真係比較少食這款蟹!

最後的也有蔬菜,蔬菜清蒸就一定食原味啦

2021-10-05
2022-01-14 42 浏览
之前同屋企人慶祝紀念日,好開心可以食到好多唔同種類又新鮮嘅海鮮,老闆娘同埋伙記都好悉心介紹每樣海鮮蒸幾多分鐘,最好用粥底同埋海鮮蒸落嚟嘅精華,畫上完美句號,不過價錢方面如果再大眾化啲咁就好啦!
2021-12-21 36 浏览
食材新鮮店舖工作人員熱情有禮,幫忙安排海鮮調整時間,一到時間又安排下一個食材又幫手睇時間,幾時熟食飽飽又有糖水,椰汁🥥燕窩吃飽又可以打包拿走,不會浪費食物,值得欣賞,安心出行,安心吃飯!贊!
食材新鮮
店舖工作人員熱情有禮,
幫忙安排海鮮調整時間,一到時間又安排下一個食材
又幫手睇時間,幾時熟
食飽飽又有糖水,椰汁🥥燕窩

2021-12-18 1238 浏览
一直都想試呢間《蟹仙海鮮蒸氣鍋》,今晚終於搵到飯腳,同樣愛吃海鮮。餐廳主要提供4款海鮮套餐可供選擇,我們最後選了「專貴海鮮套餐」,每位$399 共十款海鮮。餐前店員先送上脆炸魚皮小食,很香脆有驚喜。然後再細心介紹套餐選擇,套餐頭盤是二選一的:饅頭蟹及海星斑。鍾意啖啖肉可以選海星班魚,喜歡吮下殻就可以考慮饅頭蟹,但就較少肉吃。最後我們當然選了啖啖肉啦:海星半條,虎蝦,鮑魚,刀背蚌、月亮貝,青囗、龍蝦、膏蟹、蔬菜及粟米。所有海鮮都十分鮮甜美味,加上海鮮用蒸氣煮熟,係最能吃出海鮮的原汁原味。餐廳亦有提供醬料、蔥蒜、辣椒絲等調味。然後店員會以高溫為我們消毒餐具,並且先倒入生米、生排骨等材料於鍋底,然後協助我們蒸煮海鮮,服務貼心。最我欣賞係蒸鍋設計,鍋底同時在餚煮海鮮粥。而蒸煮每款海鮮都會收集了海鮮的精髓,令到粥底更鮮甜。食完海鮮,最後食埋個加有排骨,並及吸收了所有海鮮精華,而煮出的鮮甜香綿嘅海鮮粥就剛剛好了。今晚我哋真好彩,咁啱遇上店舖分區經理巡鋪,居然全店人客有免費椰汁官燕糖水。哈哈~ 我們今晚真係遇上食神了。店員閒談間告知,原來香港有7成海鮮皆由此店舖老闆直銷,所以難怪店鋪海鮮獨有特鮮。另

海星斑

另外店鋪有VIP房間,但一律需要預早訂枱,大家要留意了。
2021-12-14
海星斑
2021-12-18 74 浏览
原本結婚13周年唔係食呢間嘅,但因為之前book嘅餐廳因昨日商廈下層火燭,所以被通知取消,就即刻book這間試吓。去到門口間舖好似好細咁,都懷疑究竟得唔得啲食物水準,但係入到去May姐好熱情及專業咁講解每樣海鮮,海鮮有些是野生的,也有深海的,我哋揀咗$999既 2人套餐食,大黃奄蟹真係d膏好creamy, 龍蝦亦都大隻鮮甜,深海野生青口又大又肥美,仲有即炸魚皮,真係好食到不得了,非常鬆脆,下次一定會再去!🤤👍🏻
炸魚皮
炸魚皮
大黃奄蟹🦀️
野生青口
2021-12-15 38 浏览
近排天氣凍,出街食飯唔係去打邊爐就食鐵板燒,今次就試下唔同嘅,食健康好多嘅蒸氣海鮮。我地簡嘅呢個尊貴海鮮套餐$399食材有以下咁多種:罕有大黃奄蟹太平洋饅頭蟹澳洲青年龍蝦台灣九孔鮑魚越南大虎蝦大西洋野生青口紐西蘭刀貝蚌紐西蘭月亮貝韓國慶南珍珠蠔罕有大黃奄蟹,太平洋饅頭蟹兩雙蟹都勁爆膏,天氣凍食多膏嘅蟹就最岩。澳洲青年龍蝦肉質爽口彈牙,鮮味十足。台灣九孔鮑魚蒸之前已經預先清除內臟,食嘅時候就方便得多。大西洋野生青口海水味好重,而且肉質鮮美,同平時食開嘅急凍青口大相逕庭。紐西蘭刀貝蚌,紐西蘭月亮貝兩款外觀都好相似,味道都差唔多,比較唔同嘅就係月亮貝海水味比較重DD。韓國慶南珍珠蠔我哋要人仲加左$15要埋個粥底,仲將龍蝦殼掉埋落去一齊煮,咁就令到粥底鮮上加鮮最後店員送埋甜品椰汁燉燕窩就完滿結束啦。

我地簡嘅呢個尊貴海鮮套餐$399食材有以下咁多種:
大西洋野生青口
紐西蘭刀貝蚌
紐西蘭月亮貝
韓國慶南珍珠蠔

罕有大黃奄蟹,太平洋饅頭蟹

兩雙蟹都勁爆膏,天氣凍食多膏嘅蟹就最岩。

澳洲青年龍蝦肉質爽口彈牙,鮮味十足。

台灣九孔鮑魚蒸之前已經預先清除內臟,食嘅時候就方便得多。

韓國慶南珍珠蠔

最後店員送埋甜品椰汁燉燕窩就完滿結束啦。
2021-12-13
2021-12-15 31 浏览
冬天都好想食下熱辣辣嘅海鮮就去咗新蒲崗有一間蒸海鮮舖覓食我同朋友叫咗呢個尊貴海鮮套餐 $399有九樣海鮮基本上唔同種類嘅海鮮都有包括到會有職員幫手去校鬧鐘蒸海鮮確保每樣海鮮都係新鮮同埋最適合嘅時間煮好同埋我呢啲咁少落廚既人真係唔識每種海鮮要蒸幾耐🤭😆😆所以有人幫手煮非常好鮑魚處理得好乾淨同食落都彈牙虎蝦、珍珠蠔同青口都幾新鮮刀貝蚌雖然細細粒但非常飽滿咬落仲有好香既海鮮汁😋而月亮貝既新鮮又非常有咬口海星斑用蒸嘅方法可以帶到魚嘅鮮甜令到我哋好快就清晒成條魚琵琶龍蝦同澳洲青年龍蝦都有不同琵琶龍蝦外表雖然唔討好😆但食落有驚喜比起青年龍蝦濃味而且鮮甜而青年龍蝦就味道較淡但勝在多肉而且肉質彈牙有咬口食到最後就要試吓最壓軸嘅精華:海鮮粥非常入味又香甜而且粥嘅份量都好多每人都可以食到兩碗以上唔使驚意猶未盡😆😆😘
冬天都好想食下熱辣辣嘅海鮮

確保每樣海鮮都係新鮮同埋最適合嘅時間煮好
同埋我呢啲咁少落廚既人真係唔識每種海鮮要蒸幾耐🤭😆😆
所以有人幫手煮非常好

鮑魚處理得好乾淨同食落都彈牙
虎蝦、珍珠蠔同青口都幾新鮮
刀貝蚌雖然細細粒但非常飽滿

而且粥嘅份量都好多
每人都可以食到兩碗以上
唔使驚意猶未盡😆😆😘

2021-12-14 762 浏览
依家天氣咁凍 就同屋企人去咗蟹仙食海鮮蒸氣鍋🔸尊貴海鮮套餐 $399原價套餐一位要$798 最近做緊半價仲可以另外加配海鮮或者其他配菜~🥢罕有大黃奄蟹因為佢係食海藻所以蟹膏係綠色~ 蟹膏微甘但蟹肉鮮甜😋🥢深海海星斑(每兩位半條)魚肉鮮甜嫩滑❤️ 仲已經起咗骨方便食用 🥢罕有琵琶龍蝦/澳洲青年龍蝦我哋每款都揀咗一隻 琵琶龍蝦味道較濃郁而青年龍蝦比較大隻 肉質彈牙🥢台灣九孔鮑魚煮得啱啱好 味道爽脆🥢越南大虎蝦肉質彈牙 有滿滿嘅蝦膏🥢大西洋野生青口 & 生蠔肥美鮮甜 海水味濃🥢紐西蘭刀貝蚌平時自己煮貝殼煮到縮曬水 刀貝蚌蒸完出嚟仲大大粒🥢紐西蘭月亮貝肉質鮮嫩幼滑🥰 食落無沙~🥢有機蔬菜籃 蒸菜原來咁鮮甜 仲會因應唔同菜set唔同時間 食完蒸海鮮最後就食粥 粥配料有芋頭排骨同粟米 再加埋蒸海鮮嘅湯汁 食落好鮮甜 最後仲有個甜品好滿足☺️全程會有服務員幫你逐樣逐樣海鮮蒸 保證唔會overcook
依家天氣咁凍 就同屋企人去咗蟹仙食海鮮蒸氣鍋
🔸尊貴海鮮套餐 $399
原價套餐一位要$798 最近做緊半價
仲可以另外加配海鮮或者其他配菜~

🥢罕有大黃奄蟹
因為佢係食海藻所以蟹膏係綠色~
蟹膏微甘但蟹肉鮮甜😋

🥢深海海星斑(每兩位半條)
魚肉鮮甜嫩滑❤️ 仲已經起咗骨方便食用

肥美鮮甜 海水味濃

🥢紐西蘭刀貝蚌
平時自己煮貝殼煮到縮曬水 刀貝蚌蒸完出嚟仲大大粒

🥢紐西蘭月亮貝
肉質鮮嫩幼滑🥰 食落無沙~

🥢有機蔬菜籃
蒸菜原來咁鮮甜 仲會因應唔同菜set唔同時間