2019-10-01 1127 浏览
搬舖之後第一次去試。新鋪比較鋪闊落好多容納嘅人亦都較多所以坐得比較舒服。魚生飯仍然有水準,魚生片片好厚亦都非常新鮮但份量真係少。我本身已經唔係食好多嘢都覺得唔係好夠飽。價錢感覺貴過之前。可能鋪租問題吧。今日點了廚師精選即係話當日有啲咩新鮮就俾咩你質素是OK的。朋友點了魚子海膽飯。兩樣都好味但海膽的量略嫌少左d。未有酒牌所以飲唔到酒。就試咗佢個蘋果梳打個人認為略甜。總括來講,如果想食新鮮魚生飯在銅鑼灣是一個不錯的選擇。但一碗飯的份量對女仔來講可能只係啱啱好。男士一定唔夠飽有機會要嗌多份。平均一位二百幾三百。以佢比既份量屬於貴價選擇。
搬舖之後第一次去試。

新鋪比較鋪闊落好多容納嘅人亦都較多所以坐得比較舒服。

未有酒牌所以飲唔到酒。就試咗佢個蘋果梳打個人認為略甜。

Omakase  魚生飯
Omakase  魚生飯
2019-08-28 525 浏览
今日下午行經銅鑼灣,發現在小巷的街角有一間丼飯專賣店,雖然看上去不太起眼,但我看過餐單後便被吸引進去。店內的座位不多,感覺好像走進日式的小型居酒屋。我比較貪心,想嘗試不同的魚生,所以坐下來後,便叫了一客五品丼。我沒有想過丼飯內的魚生份量這麼多,海膽的鮮味十足,三文魚及油甘魚的肉質鮮美,大大隻帆立貝下去啖啖鮮味,再加上巨型的甜蝦,鮮甜爽口,真是令人吃得津津有味。這間店鋪的飯還可免費任添,真抵吃。吃着魚生丼,想叫一杯冰凍的飲品,於是點了一枝完熟白桃梳打,白桃味道清爽可口,與魚生丼十分配合。這間的魚生鮮甜美味,這次在小巷真是尋到「寶物」呢!

店內的座位不多,感覺好像走進日式的小型居酒屋。
五品丼
完熟白桃梳打
這間的魚生鮮甜美味,這次在小巷真是尋到「寶物」呢!
2018-11-18
五品丼
2019-06-22 395 浏览
收工經過見到唔洗排隊 食評又ok 所以試下 入到去見好多吉位 但都安排你搭枱 之後我友人問 可唔可以坐另一張 佢話唔得剌身一般 唔算好新鮮 但個海膽幾好 不過唔會有下次 呢個價錢 有更好選擇
2019-06-21
2019-06-06 322 浏览
首先開宗明義,我對呢間餐廳系好評。價錢而言算系少貴但食到嘅野系真系物超所值。今日有朋友美國翻黎,咁諗主食好d 上網見到呢間好似幾好食尤其是佢d 海膽好似分量好海膽好似分量好多,所以我系沖住海膽去食。到左餐廳見到個menu 其實好見單主要都系唔同嘅丼。而佢有三種海膽(韓國,日本同加拿大(好似第三重唔系咁記得)。我諗左好耐最好揀左網上推介嘅韓國海膽加吞拿魚蓉飯。個飯上到黎真系見到成餅海膽好大份而d 海膽都好鮮甜。成個飯份量啱啱好。成碗飯先200 頭 但餅海膽超市賣都要百幾二百蚊。 食物質數而言真系好抵同好好。唯一要講講系佢海膽分量真系好多,食完之好覺得膽固醇level 好高 (而且好似重有個丼系鵝肝丼),真系要健康嘅人先好食 😂。

3K
2019-06-03 278 浏览
難得今日放假,去了銅鑼灣四團逛。順便相約友人午餐,平日真係好難約到。友人推介一間日本料理小店,真係好細,只有十多個位。 主打刺身。懶惰的我點了廚師發辨丼,一來放假唔想用腦諗食咩!二來廚師發辨一定是時令的食材。油甘魚,鯛魚,烏賊,帶子,北寄貝,蟹膏,甜蝦,三文魚,非常豐富。帶子好鮮。濃濃的蟹膏帶甘,好正!三文魚夠晒肥美。鯛魚清清地,合胃口。另有前菜,沙律菜和湯。以二百多元可以食到咁新鮮的食材,不算太貴。

帶子好鮮。
濃濃的蟹膏帶甘,好正!
三文魚夠晒肥美。
鯛魚清清地,合胃口。

另有前菜,沙律菜和湯。

以二百多元可以食到咁新鮮的食材,不算太貴。
2019-06-03
2019-05-31 128 浏览
豊勝手丼是一間很有漁市場氣氛的丼店,店舖細細間但魚款選擇很多,其一特色,可以自由揀丼配料,玩法是最少揀三款,海鮮價錢$28起已經有交易,可以選烏賊、蟹子,都唔錯,最貴嘅$148是紫雲丹。已經配好的定食十五款,已包括湯、小吃、沙律。最後我揀了二號雲丹丼,有四款料,韓國雲丹、日本雲丹,赤蝦及吞拿魚蓉。海鮮小吃𥚃面墨魚好有咬口,沙律菜正常,麵鼓湯有豆腐及瓜。魚生滿過飯。食雲丹應該要係成板食,韓國雲丹配紫菜,美妙對比,很好的享受。日本雲丹更甘香,赤蝦超大只,吞拿魚蓉有唔少份量。

已經配好的定食十五款,已包括湯、小吃、沙律。

海鮮小吃𥚃面墨魚好有咬口,沙律菜正常,麵鼓湯有豆腐及瓜。

魚生滿過飯。

日本雲丹更甘香,赤蝦超大只,吞拿魚蓉有唔少份量。

2019-05-29
2019-05-31 97 浏览
放lunch同公司同事去試咗呢間日式小店,因為上OpenRice見到佢有蟹丼食,就即刻去試啦。之前去日本食過一間好好食嘅日本蟹丼,返到香港一直都念念不忘,估唔到香港都會搵到差唔多質素嘅餐廳,同事都一直讚口不絕。叫咗個北海道蟹丼,蟹肉同埋蟹膏都好多,而且個飯係醋飯,會越食越開胃,而且同啲蟹膏蟹肉超級夾,仲有幾隻蟹鉗添,加埋沙律同埋湯,其實呢個價錢真係物有所值。同事叫咗魚生飯,啲魚生塊塊都超級厚切,甜蝦又大隻,而且好新鮮,海膽嗰隻鮮甜簡直係唔識形容。強烈推介鍾意日本嘢食嘅大家試吓

• 北海道蟹丼
2019-05-19 112 浏览
丼 專門店喺香港都唔少,但係高質嘅真係唔多,呢間 豊 勝手丼 CP值相當高👍👍裝修以木為主,很日式和風傳統,天花的貝殼裝飾給人一種新鮮海洋感覺😌😌馥立丼~黑松露火炙珍寶帶子 &吞拿魚茸🤩🤩鋪滿晒成碗,帶子鮮甜,配上黑松露再炙燒,很不錯👍 吞拿魚茸成座小山丘咁多🤩🤩啖啖都食到,真材實料🥢另外叫咗 廚師推介丼 🤩 廚師發板一定選用佢認為最靚嘅食材,而且非常豐富~牡丹蝦、磯煮鮑魚、池魚、油甘魚、三文魚、烏賊、魷魚.....而且非常之厚身,老闆好大方呢😌😌磯煮鮑魚,爽口入味好正!成寸厚嘅油甘魚真係要分兩啖先食得晒😂😂 非常之新鮮,鮮味十足😋😋再飲埋 完熟白🍑梳打 信州蘋果梳打 真真係好似去咗一趟日本🇯🇵

磯煮鮑魚,爽口入味好正!

2019-05-18 120 浏览
踏進五月天氣已經好似夏天咁🔥冇乜胃口就想食啲日本野,係公司附近呢間 豊 勝手丼 見口碑不錯,就試下你拉😁😁店鋪吾算大,裝修酷似日本丼屋,給人地道日本🇯🇵小店的感覺😌丼 配搭很多,有點眼花撩亂,款款都想食,於是我就揀咗廚師推介 丼 !果然有驚喜,有十款食材,牡丹蝦,三文魚,火炙三文魚,池魚,油甘魚,烏賊、尤魚,磯燒鮑魚 蟹籽 都非常新鮮,而且非常足料,魚扒般厚度😍😍三文魚是腩位,一咬已feel到魚油香,要三,四口先食得曬🤣🤣牡丹蝦非常Jam口,去左頭都有成隻🥢長🥰🥰同事就叫左 馥之丼 松露火炙帶子 拼 吞拿魚茸!兩樣都係佢嘅至愛,偷咗一片火炙帶子試吃,配松露非常之夾,加上火炙香,很特別!😋😋😋吞拿魚茸份量很多👍👍非常鮮甜,每啖都配埋飯一起食,好滋味,放❤,這間店提供壽司飯無料添加😬😬飯桶一定啱晒!再飲埋日本直送飲品 白桃梳打、蘋果梳打,真係好似去咗日本咁🇯🇵❤❤下次一定要試埋其他丼😌

店鋪吾算大,裝修酷似日本丼屋,給人地道日本🇯🇵小店的感覺😌

廚師推介丼

牡丹蝦非常Jam口,去左頭都有成隻🥢長🥰🥰

馥之丼

下次一定要試埋其他丼😌
廚師推介丼
馥之丼
2019-05-17 112 浏览
日本料理是我最愛的一種,其中以海膽是特別喜歡的,因為其獨有的味道,令人回味無窮,可是有時吃到海膽的味道是怪怪的,所以令人難以接受。今天好友推介我來豊勝手丼吃海膽,他說絕對可以放心。三國雲丹丼$288,包括原版韓國海膽、日本海膽、加拿大海膽、味噌湯、前菜和沙律。三款海膽,各自各精彩,誰都沒有輸給誰。加拿大海膽,尺寸上最大,味道就是最淡。原版韓國海膽,尺寸上最小的,味道是適中。日本海膽,尺寸上是中間,味道最鮮甜。以$288一個丼飯來說,可以說是有點貴,不過以海膽來說,就變得算便宜了,還要是三種不同產地的海膽。我覺得同一時間吃三款海膽,就是一種幸福了。
今天好友推介我來豊勝手丼吃海膽,他說絕對可以放心。

三款海膽,各自各精彩,誰都沒有輸給誰。
加拿大海膽,尺寸上最大,味道就是最淡。
原版韓國海膽,尺寸上最小的,味道是適中。
日本海膽,尺寸上是中間,味道最鮮甜。

我覺得同一時間吃三款海膽,就是一種幸福了。

2019-05-17 87 浏览
丼飯是近年大熱的日式食品,而這間豊勝手丼 ,一直都很想吃,今天終於有空,便來到了。完熟白桃🍑梳打$36,這個由日本製造的梳打味道清甜,甜道適中,喜歡白桃的必然選擇。火炙鹿兒島和牛丼$298,和牛脂肪肥美,經過火炙後脂肪減少了,而牛肉香味增加了許多,放進口袋裡,只感覺到牛肉溶化了,吃些壽司飯,可以吸收脂肪,亦令肥膩感減少。配菜有露荀、温泉蛋、冬菇,冬菇經過輕炙帶出了冬菇香氣,露荀鮮嫩爽口,是吃完肥美牛肉,不可或缺的蔬菜。温泉蛋帶點醬油香味,生熟情度剛好。

2019-05-13 105 浏览
在銅鑼灣區,大部分食肆都集中,今晚在祟光附近逛街,就搜索附近餐廳,看到這裡「豊勝手丼」好評不錯,便來到了。呑拿魚+吞拿魚腩+碎葱吞拿魚腩$288正!吞拿魚看起來肥美肉厚, 完全蓋過飯,吞拿魚片片明分, 鮮甜無比, 令人感受到海洋的柔美!! 吞拿魚腩入口鮮美甘甜, 口感柔軟, 有較濃的魚香; 它的脂肪比吞拿魚多了一份魚油香,脂肪豐富, 真的是「吞拿魚中的極品」。我這吞拿魚迷最愛其油脂豐腴,那股油香刺激味蕾、那種入口即化的口感完全是上佳的享受,亦是令我這呑拿魚迷難以抗拒的理由。

呑拿魚+吞拿魚腩+碎葱吞拿魚腩$288

2019-05-11
2019-05-12 2518 浏览
銅鑼灣食肆林立,家人都喜歡吃魚生飯,豊勝手丼在openrice口裨好,今次來吃番餐。店子小小的, 座位不太多, 與好友來晚餐, 靜靜的聊天, 享受一下美食。兩個餐都會有碗湯,一打開碗, 香氣四溢, 再試試湯, 煲到奶白色, 用足心機, 湯頭甜而魚仍鮮味, 十分不俗。今次我品嚐了「季節魚廚師發辨」$258,包括吞拿魚,魚子,蟹肉,蟹子,真鯛和赤蝦等等.....這幾款刺身, 說實話真是鮮味得讓我感動, 很多聲稱即日從日本空運到的刺身, 不一定就有好表現, 這些卻是真正的鮮甜美味, 刺身原來可以有如此的味道, 比起日本吃到的有過之而無不及。呑拿魚刺身是厚身大大塊,魚油滿溢,入口鮮味十足, 蟹肉不像雪了很久的急凍刺身那麼軟腍, 真是一吃難忘。三文魚紋理分明, 油潤新鮮, 配合魚子,入口有魚香又不會膩, 吃了一片會想接著再吃呢。真鯛平常吃得多, 但這一片卻令人有刮目相看的感覺, 原來是這麼的鮮甜, 口感彈牙,在眾多大熱的刺身中也沒有輸掉。赤蝦甚有光澤感, 的肉質緊實, 蝦味鮮香, 口感亦相當爽口, 最後還可以把頭部的蝦膏啜出來。小小的日式店, 菜式精緻有心思,食物新鮮,員工的服務也特別貼心周到,

小小的日式店, 菜式精緻有心思,食物新鮮,員工的服務也特別貼心周到, 來這裡午餐,都絕對是很好的享受和體驗。
2019-05-11
  • 廚師發辦丼
2019-05-08 71 浏览
My first visit to this Japanese Don restaurant and it gave me a wonderful dining experience! I saw this restaurant on a TV program and wanna try it for long! Occasionally a friend dated me for a lunch gathering so we have it a try 😆😆The Japanese Don was so amazing, sashimi are very fresh and yummy !!!! Must visit again.However the shop is relatively small and only provide around 10 seats. Recommend to reserve a table in advance.

2019-05-08 119 浏览
今日放工要食丼,要食好食嘅丼。同事A就搭訕話銅鑼灣有一間豊勝手丼,堅好味,所以就落去睇吓係咪咁堅。環境唔錯,好有和式居酒屋嘅感覺,雖然地方唔係太大,但放心座位唔會太迫。餐牌主要有丼同一啲小食,另外如果想加其他刺身都可以加錢。今日就叫咗個北海蟹丼Set~包括咗有前菜同麵豉湯同丼。前菜有北寄貝沙律,切粒嘅鮮北寄貝加埋沙律醬撈埋一齊食,的確係開胃嘅。北海蟹丼,份量好震撼有松葉蟹嘅蟹鉗同蟹腳,蟹味濃帶少少海水味,另外仲有一堆蟹肉,雪白嘅蟹肉撈飯無得輸,仲有一堆鮮到爆嘅蟹膏。一個丼一種蟹,但有唔同層次同味道。滿足~估唔到連氣水都用日本貨,呢個蘋果味梳打喺日本飲過,飲落唔太甜,我比較鍾意呢種味道,因為係真蘋果味,唔係糖水味。

餐牌主要有丼同一啲小食,另外如果想加其他刺身都可以加錢。

今日就叫咗個北海蟹丼Set~包括咗有前菜同麵豉湯同丼。