2023-06-26 69 浏览
-豐信餃子店🍽️-椰子海帶鮮雞豬骨濃湯配餃子湯餃就建議可以唔叫d咁重口味先飲到個湯既鮮甜😉今次叫左芫荽鮮肉同紫甘藍粟米🥟芫荽控必點啦佢毫不吝嗇咁落芫荽勁香🤣睇個名紫甘藍好特別未試過配餃子但佢味道冇芫荽咁強烈只會食到荽既甜味👍-煎餃煎餃就一定要有芝士粟米鮮肉啦!因為入面芝士🧀️煎到溶哂拉cheese勁香😋另外咖哩呢d咁重口味都一定要配煎先發揮到🤣-涼拌海蜇 $22海蜇🪼勁爽脆咬落係卜卜聲😂鐘意食辣既朋友我建議加一pat辣椒油撈埋勁好食😍-菊花蜜/柑桔蜜 $10原本係叫青檸蜜諗住酸酸甜甜消下濟點知俾錯左菊花蜜🤣不過仲好食左咁多煎餃飲完菊花蜜覺得冇咁熱氣😂-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 太子汝州街17號地下A號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_太子#foodieluveat_港式#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #
豐信餃子店🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_太子
#foodieluveat_港式
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #餃子 #港式餃子 #豐信餃子店 #太子 #太子美食
2023-06-25 74 浏览
滷水拼盤因為咩都想食🤣每樣都嗌一樣又太多,呢碟滷水拼盤每樣兩舊就啱晒~ 有雞腎、蛋、雞翼同埋牛腱雞腎同埋牛腱都好軟淋,醃得夠入味,唔會太鹹👌🏼拍青瓜實在太需要喺咁熱嘅天氣嗌一碟涼菜! 呢碟$16細嘅好抵食,都有大概十令舊。好重蒜味,但若果可以落幾粒辣椒 麻麻地就更正~👍🏼薺菜豬肉水餃薺菜有種淡淡嘅甜味,之前未食過呢款餃,食落又幾特別。餡料夠多,足以塞滿一隻餃。嗌湯餃可以連埋個椰子雞湯一齊飲,非常開胃🤩芫茜煎餃一食落去好飲食薯片咁脆,好香口。芫茜好新鮮,條莖仲係好脆好爽嘅口感。下次會想試下升級去金沙皮,應該會仲正🤣🤣最後仲嗌埋羅漢果水,有佢自己獨特嘅甜味,可以一解煎餃嘅油膩感🤓
滷水拼盤

雞腎同埋牛腱都好軟淋,醃得夠入味,唔會太鹹👌🏼

拍青瓜

薺菜豬肉水餃

芫茜煎餃

2023-06-25 52 浏览
說到食餃子,愛玩小生一定會想起太子,皆因當區有超多餃子小店,每間都各有特色,但共通之處,就是每間都要排隊呀!今次,選擇了豐信餃子店,網上看評分不差,而且有黃金咸蛋醬煎餃,當然要想試試啦!餃子選擇有超過10款,而每款都可以選擇煎餃或湯餃,份量亦分為7隻和10隻:✅✅韭菜鮮肉餃 (湯餃)餡香濃郁,韭菜帶著獨特的清香,口感鮮嫩,湯汁為椰子豬骨湯,配搭濃濃椰子味,非常好味。✅✅芫茜鮮肉餃(湯餃)芫茜的香氣彌漫,肉餡鮮嫩多汁,每一口都有著迷人的香脆口感,湯汁清甜順滑,令人回味無窮。✅✅✅芝士粟米鮮肉餃(配黃金咸蛋醬煎餃)外皮煎至金黃酥脆,內餡豐富多層次,粟米爆出甜味,芝士融化口中,搭配咸蛋醬,鮮味與鹹香完美結合,口感豐富有趣。值得一提,店內自製的辣椒醬非常好味呀!不過,店舖的確細小,空間較為逼夾,且餐桌有少少臭味,而有所扣分😅📍 豐信餃子店地址:太子汝州街17號地下A號舖

✅✅韭菜鮮肉餃 (湯餃)

✅✅芫茜鮮肉餃(湯餃)

✅✅✅芝士粟米鮮肉餃(配黃金咸蛋醬煎餃)

📍 豐信餃子店
地址:太子汝州街17號地下A號舖

是晚想食簡單啲,見到呢間餃子店都幾多人等外賣,堂食都要等位。等咗大概十五分鐘都入得去,但張枱就完全無抹過,上手留低嘅水漬,飲品漬都留埋比下手個人覺得可以抹埋枱先入客會舒服啲食物我哋叫咗芫茜鮮肉餃同香菇鮮肉餃。餃都幾大隻,菜肉比例差唔多,皮薄,湯底都好飲👍🏻價錢都合宜,飲品$10支已有菊花蜜如果店員可以加強清潔枱邊,餐具柜筒,個日會覺得開胃啲,會叫多啲嘢食
個人覺得可以抹埋枱先入客會舒服啲

2023-06-22 48 浏览
太子有好幾間餃子店🥟,為食妹👧🏻情有獨鍾「豐信」❤️‍🔥。小店除咗提供餃子之外,仲有十幾款小食👍🏿。點了以下三款小食,分別有香煎豆腐、涼拌雲耳 (細)、涼拌手拍青瓜(細)。涼拌小食非常之開胃,豆腐軟滑好味😋。有十多款口味餃子🥟,可選湯餃/煎餃🥟。我同朋友點了兩款餃子開心share😬,分別係南瓜粟米鮮肉湯餃+芝士粟米鮮肉煎餃配埋金沙醬,餃子皮薄餡鮮,金沙非常滋味且屬邪惡之選✨。🥤羅漢果甘草茶🥤菊花蜜
太子有好幾間餃子店🥟,為食妹👧🏻情有獨鍾「豐信」❤️‍🔥。

小店除咗提供餃子之外,仲有十幾款小食👍🏿。

有十多款口味餃子🥟,可選湯餃/煎餃🥟。

🥤羅漢果甘草茶
🥤菊花蜜
2023-06-21 64 浏览
韭菜鮮肉餃(十隻)$43芫茜鮮肉餃(十隻)$52食餃子一定要食韭菜味 招牌得黎又夠香🤓基本上去到邊間餃子店都一定會叫韭菜份😂同行朋友係芫荽控所以都叫埋一份 一咬落去芫荽嘅香味即刻湧出黎 雖然我唔係特別鍾意都覺得幾正🤣每件都大大隻其實食吓食吓都好飽😂但全部菜都好新鮮同埋煎得好香脆唔怪得知長期咁多人排隊🥰涼拌手拍青瓜(大)$22青瓜好爽口又好夠凍 而且好入味 夏天食真係一流👍🏻涼拌爽脆竹筍 $28呢個超辣 所以食咗兩舊就冇再食 但朋友就好鍾意涼拌海蜇$22影呢張相嘅時候已經差唔多食晒 我哋之後仲叫咗第二碟 雖然有啲鹹,但我哋就覺得好正好重口味
韭菜鮮肉餃(十隻)$43
芫茜鮮肉餃(十隻)$52

涼拌手拍青瓜(大)$22
青瓜好爽口又好夠凍 而且好入味 夏天食真係一流👍🏻

涼拌爽脆竹筍 $28
呢個超辣 所以食咗兩舊就冇再食 但朋友就好鍾意

涼拌海蜇$22
2023-06-17 53 浏览
Chinese chives & pork dumplings 韭菜鮮肉湯餃 $38七隻嘅韭菜鮮肉餃都係用椰子海帶豬骨湯底,連埋餃子一齊食好match 🤤,韭菜好鮮嫩冇渣,一啲都唔老,而豬肉碎肥瘦均勻,值得推介呀!Pork & cabbage dumplings 🥬 椰菜鮮肉湯餃 $38一碗七隻嘅椰菜湯餃子用咗大量爽口椰菜同足料嘅豬肉🍖,而湯底係用椰子海帶鮮雞豬骨濃湯🥥,熱辣辣嘅天然自家製湯味道清甜滋潤,冇添加仼何味精或者防腐劑,好natural 👍🏻Homemade braised beef shank 秘汁金錢展 🥩 $40金錢展其實係牛腱肉嘅一部份🐮,食落去口感鬆軟煙韌,而且含豐富蛋白質營養價值高,加埋辣辣地嘅秘製醬汁好惹味呀🌶️Fried pork with pumpkin and sweet corn dumplings 南瓜粟米鮮肉煎餃 🎃🌽 $42除左招牌湯餃之外,煎餃子都係熱賣之選,即叫即煎嘅自家製餃子整到金黃色,皮薄餡靚,煎到好香脆可口又唔會太焦🔥,時間控制恰到好處,入面仲有creamy 南瓜蓉同甜甜地嘅粟米粒,點埋黑醋一齊食都幾match Pan-fried tofu

Homemade braised beef shank
秘汁金錢展 🥩 $40

南瓜粟米鮮肉煎餃 🎃🌽 $42

Pan-fried tofu 香煎豆腐 🍮 $18
有少少椒鹽香草味嘅香煎豆腐好多人叫啊✨,煎到半香脆好靚,係一款相對健康同時可以同朋友share 嘅小食
2023-06-17 61 浏览
返尋味手工水餃🤤🤤真是我食過最爽的水餃,每次每個人都可以吃10只🫶🏻超瘋狂的,而且還要㗎店家自家製的菜譜,辣辣鹹鹹的😚太爽了吃完還要買30只外賣生的水餃回家,看來真的怕宵夜,沒有著落喔 哈哈
2023-06-16 188 浏览
今日5點鐘到咗太子,可能未到食飯時候,見唔係好多人排隊,咁不如早啲食喇🥟芫茜鮮肉餃(7隻):餃子大大隻,一口咬落餃子,滿滿嘅芫茜香爆發出來,芫茜控嘅我十分滿足,再喝一口湯,簡直係完美配合,正👍🏻!🥟芝士粟米鮮肉餃(7隻):呢個冇得輸,餃子煎到脆脆的,芝士有拉絲效果,夾埋粟米好有韓國餃子風味😋🥟韮菜鮮肉餃(7隻):韮菜塞滿隻餃子,香香濃濃的,鍾意韮菜嘅一定歡喜🥤羅漢果甘草茶($10) &🥤菊花蜜($10):兩種都非常解渴,食煎餃子馬上無咁熱氣兩個女人仔好似叫多咗,咁咪俾多$2打包返屋企,估唔到返到去餃子仲脆喎

芫茜鮮肉餃
🥟芫茜鮮肉餃(7隻):

🥟芝士粟米鮮肉餃(7隻):

韮菜鮮肉餃

🥟韮菜鮮肉餃(7隻):
韮菜塞滿隻餃子,香香濃濃的,鍾意韮菜嘅一定歡喜

🥤羅漢果甘草茶($10) &🥤菊花蜜($10):
兩種都非常解渴,食煎餃子馬上無咁熱氣

芫茜鮮肉餃
2023-06-15 141 浏览
依間人氣餃子店長期好多人排隊,lunch time去開太子整野所以特登預鬆少少時間去排,大熱天時等左35分鐘,不過食完真係覺得值得🥹餐牌上有十幾款餃子,我叫左十隻湯餃同加$2雙拼,餃子size比想像中大隻同飽滿,建議女仔叫七隻都好夠飽🙈椰子海帶鮮雞豬骨湯味道清甜,唔係油膩味精湯底🥥另外叫左支菊花蜜,偏甜但好潤喉。依間整體來講性價比好高,我覺得算係香港數一數二嘅餃子店👍🏻下次會再去試其他味同招牌滷水小食!🧀🌽🥟 芝士粟米鮮肉餃 $𝟝𝟛/𝟙𝟘 ᴘᴄs (𝟙𝟘/𝟙𝟘)本身有啲擔心芝士會好漏,但見係其中一款招牌餃子所以照嗌,結果芝士一啲都唔漏之餘味道啱啱好,同粟米同鮮肉好夾,好有驚喜!🥬🥟 雲耳椰菜鮮肉餃 $𝟝𝟘/𝟙𝟘 ᴘᴄs (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)本身鐘意食椰菜,配搭夾脆嘅雲耳咬落口感好有層次!🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟

芝士粟米鮮肉餃
本身鐘意食椰菜,配搭夾脆嘅雲耳咬落口感好有層次!
雲耳椰菜鮮肉餃
2023-06-14
雲耳椰菜鮮肉餃
2023-06-13 36 浏览
太子長期人龍店,今日終於早啲來排隊!店舖面積唔大,長期坐滿人,墟冚場面超誇張!堂食/外賣客人同樣咁多~🍽️涼拌海蜇 $22夏日消暑一流,海蜇Q彈,但略嫌食落有點太鹹~🍽️麻辣白菜鮮肉湯餃 $40麻辣味好出,但唔會太辣!好惹味嘅一款餃子,又夠新穎~配埋自家製無味精椰子鮮雞豬骨濃湯,味道鮮甜,椰子味道都幾出,飲落好舒服~🍽️邪惡金沙韭菜豬肉煎餃 $54一見到賣相就覺得好邪惡!原本嘅韭菜豬肉餃已經好足料,味道好濃,再配埋大量咸蛋黃係面,加倍香口!煎餃嘅脆口伴隨著沙沙口感的鹹蛋黃碎,令口感更為豐富!🍽️芝士粟米鮮肉煎餃 $43滿滿的芝士餡料超滿足,熱辣辣咁食仲會有拉絲嘅效果,呢個價錢食到呢個質素嘅餃子絕對係超值!🍽️菊花蜜 $10🍽️柑桔蜜 $10自家製嘅飲品,大枝抵飲!

🍽️涼拌海蜇 $22
夏日消暑一流,海蜇Q彈,但略嫌食落有點太鹹~

🍽️麻辣白菜鮮肉湯餃 $40

🍽️邪惡金沙韭菜豬肉煎餃 $54

🍽️芝士粟米鮮肉煎餃 $43

🍽️菊花蜜 $10
🍽️柑桔蜜 $10
自家製嘅飲品,大枝抵飲!
2023-06-12 32 浏览
太子/大角咀一向餃子兵家必爭之地,唔缺餃子店。呢間第一次食時覺得好食,但之後水準下降……以前只有食紫菜味或冬菇味會覺得有d鹹,宜家係食乜味都好鹹…非常鹹…(食兩粒已經要係咁飲水🫠)太子其他餃子店通常都係皮太厚/煎變炸,但好似好少會覺得太鹹…再加上個皮真係好冇存在感,只要係湯餃個皮都好易開口/爛而且即使買生餃都唔便宜…如果住附近 買其他餃子店會好d
太子/大角咀一向餃子兵家必爭之地,唔缺餃子店。
呢間第一次食時覺得好食,但之後水準下降……
再加上個皮真係好冇存在感,只要係湯餃個皮都好易開口/爛
而且即使買生餃都唔便宜…
如果住附近 買其他餃子店會好d
2023-06-12
外卖自取
2023-06-10 44 浏览
太子長期人氣熱店位於太子既豐信餃子店絕對要有排隊既心理準備而且有想食既口味,記得坐低舉手即時落單因為好多熱門款式好快售罄ꔐ韭菜鮮肉餃拼芫茜鮮肉餃($55/10隻)~配椰子海帶鮮雞豬骨濃湯當然要先試試湯底,好香椰子味入口好舒服,完全唔油膩餃子隻隻大大隻,超級飽滿韭菜同芫茜分別都好明顯菜肉比例幾好,咬落有菜既口感又有鮮肉既彈牙兩款都唔錯,幾有質素ꔐ芝士粟米鮮肉餃拼咖哩椰菜鮮肉餃($55/10隻)~加金沙口味($16)基本上差不多每枱都一碟煎餃金沙口味真係太吸引令到餃子多左種咸香感芝士餃子有小拉絲既感覺,配埋肉汁同金沙食落真係幾正!咖喱撞上金沙,兩者又幾夾咖喱加左椰菜,令口感會無咁彈牙,但口感層次較豐富兩款之中,芝士既拉絲會較有驚喜ꔐ 甜蜜蜜雞中翼($23/3隻)雞翼大大隻,外皮保持爽彈如果醬汁再甜少少會更開心ꔐ 涼拌海蜇($22)海蜇幾彈牙,作為開胃菜好適合ꔐ 清熱濶喉羅漢果甘草茶($10)本身食完煎餃有少少熱氣即時飲番啖,解火又清熱
太子長期人氣熱店
位於太子既豐信餃子店
絕對要有排隊既心理準備
而且有想食既口味,記得坐低舉手即時落單
因為好多熱門款式好快售罄

ꔐ韭菜鮮肉餃拼芫茜鮮肉餃($55/10隻)
~配椰子海帶鮮雞豬骨濃湯
當然要先試試湯底,好香椰子味
入口好舒服,完全唔油膩
餃子隻隻大大隻,超級飽滿
韭菜同芫茜分別都好明顯
菜肉比例幾好,咬落有菜既口感又有鮮肉既彈牙
兩款都唔錯,幾有質素

ꔐ芝士粟米鮮肉餃拼咖哩椰菜鮮肉餃($55/10隻)
~加金沙口味($16)

基本上差不多每枱都一碟煎餃
金沙口味真係太吸引
令到餃子多左種咸香感
芝士餃子有小拉絲既感覺,配埋肉汁同金沙
食落真係幾正!

咖喱撞上金沙,兩者又幾夾
咖喱加左椰菜,令口感會無咁彈牙,但口感層次較豐富
兩款之中,芝士既拉絲會較有驚喜

ꔐ 甜蜜蜜雞中翼($23/3隻)
雞翼大大隻,外皮保持爽彈
如果醬汁再甜少少會更開心

ꔐ 涼拌海蜇($22)
海蜇幾彈牙,作為開胃菜好適合

ꔐ 清熱濶喉羅漢果甘草茶($10)
本身食完煎餃有少少熱氣
即時飲番啖,解火又清熱

2023-06-10 55 浏览
天口熱, 夜晚放工有時都唔想食飯, 就會食下水餃🥟當一餐。太子呢間餃子店, 出名多款, 又平又正。平日6點前去到, 店門外都已經擠滿人, 店門外都好多人等位或等外賣。食過就知呢間民間小店性價比高, 餃子放湯同煎同樣高質, 佢枱上仲有秘製辣菜脯, 好正呀!湯餃湯底是椰子海帶鮮雞豬骨濃湯, 看似清淡, 但飲一口就知是超濃椰子和雞味道, 好似老火湯🥣一樣。餃子比湯匙更大隻, 皮薄多汁, 又多餡料。仲有呢度配搭好彈性, 就算兩個人都可以試勁多款, 因為7隻餃子都可以叫雙拼, 而且仲有好多款, 有18款之多, 除咗較傳統嘅韮菜餃、椰菜餃、白菜餃,仲有咖喱椰菜餃、雲耳椰菜餃、西洋菜餃、紫菜餃、素餃、芫茜餃、香菇餃、麻辣白菜餃、梅菜粟米餃、南瓜粟米餃、芝士粟米餃等……想點搭都得。👍🏻小棠菜鮮肉湯餃 - $45/10隻個口感好好, 啲餡有得咬下, 唔會淋bet bet, 餃子🥟皮滑捋捋。小棠菜🥬鮮肉🥩個味好清新, 連湯一齊食好正呀!麻辣白菜鮮肉餃 - $50/10隻麻辣🌶️白菜🥬🥩鮮肉, 麻香夠香, 辣度大眾化, 唔算好辣, 但夠惹味,; 呢款叫咗煎。餃子即叫即煎, 熱辣辣即食個皮好夠脆, 係新穎嘅配

小棠菜鮮肉湯餃 - $45/10隻

麻辣白菜鮮肉餃 - $50/10隻
麻辣🌶️白菜🥬🥩鮮肉, 麻香夠香, 辣度大眾化, 唔算好辣, 但夠惹味,; 呢款叫咗煎。餃子即叫即煎, 熱辣辣即食個皮好夠脆, 係新穎嘅配搭, 原來可以咁好夾。😋

秘汁雞腎 - $22
秘汁金錢展 - $40
另外叫咗啲小食, 秘汁雞腎, 秘汁有啲瑞士汁, 滷水汁個類, 但好味。雞腎入哂味, 又爽口👍🏻, 唔錯。牛展份量非常足, 大大碟, 而且肉質鮮嫩, 煮得好淋, 超入味。
涼拌海蜇 - $22
幾香麻油味, 海哲爽口彈牙。

柑桔蜜 $10 青檸蜜 $10
呢度嘅飲品大大支🍹🥤好抵飲, 要咗兩枝飲品夠冰涼, 青檸蜜酸酸甜甜, 特別開胃。柑桔蜜甜度啱啱好, 解渴又消滯。

#豐信餃子店#餃子#煎餃#水餃#香港#香港美食#美食#太子美食#打卡#太子#香港口味#隱世美食#隱世小店#人氣餐廳#人氣美食#香港好去處 #food#hkfoodie#hkfood#dumpling#princeedward#princeedwarddumpling#princeedwardfood
2023-06-09 28 浏览
豐信餃子店 (太子).已經幫襯左超過一年,佢已經今時唔同往日,平日收工都非常之爆場!出面仲加左取票機,大家要食真係要早啲黎🩵.▪️紫甘藍粟米餃▪️.第一次食呢隻味,紫甘藍咁有益真係不妨多食兩者都爽口,呢個我叫左湯餃,豬骨湯表明無味精都好好飲!.▪️芝士粟米鮮肉煎餃·韭菜煎餃🥟▪️.呢兩個間直係我地每次必叫item!芝士粟米係好好食但食到尾會有少少膩韭菜就餃子口味中嘅元老!.▪️酸薑流心皮蛋▪️.唔係好多地方有得食呢啲比較懷舊食物酸薑配上流心皮再加啲糖,一啖一齊食,皮蛋香酸薑開胃,必吃! ! ! .▪️涼拌手拍青瓜▪️.今次唔夠酸同埋唔夠凍🥺.▪️涼拌海蜇▪️.海蜇爽口,食餃子嫌太單一必叫小食.📌 豐信餃子店 (太子)太子汝州街17號地下A號舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
豐信餃子店 (太子)

出面仲加左取票機,大家要食真係要早啲黎🩵

▪️紫甘藍粟米餃▪️
第一次食呢隻味,紫甘藍咁有益真係不妨多食
兩者都爽口,呢個我叫左湯餃,豬骨湯表明無味精都好好飲!

▪️芝士粟米鮮肉煎餃·韭菜煎餃🥟▪️
呢兩個間直係我地每次必叫item!
芝士粟米係好好食但食到尾會有少少膩
韭菜就餃子口味中嘅元老!

▪️酸薑流心皮蛋▪️
唔係好多地方有得食呢啲比較懷舊食物

▪️涼拌手拍青瓜▪️
今次唔夠酸同埋唔夠凍🥺

▪️涼拌海蜇▪️
海蜇爽口,食餃子嫌太單一必叫小食
📌 豐信餃子店 (太子)
太子汝州街17號地下A號舖

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️