2023-06-04 47 浏览
終於食到鼎鼎大名嘅金沙餃子🥟🤪之前睇過好多構思排行榜,佢都係名列前茅,平時經過長期排長龍! 入邊座位唔多,今次唔係等咗好耐就入到~韭菜鮮肉餃 (10pc $45)芫荽鮮肉餃 薺菜馬蹄鮮肉餃(10pc $53 +$2雙拼)芝士粟米鮮肉餃 (10pc $53+$16金沙煎餃)招牌秘汁拼盤($45)涼拌海蜇($22)羅漢果甘草茶($10)凍豆漿($10)任何餃子都可以加錢轉金沙煎餃㗎,但感覺上配芝士粟米係最正嘅😍😍果然鹹蛋黃味唔會太鹹,入邊仲有啲芝士留心,正!真係唔好睇小佢哋啲餃子,好似韓式煎餃咁大隻🤤仲要好實淨,果然好有實力而且性價比高嘅餃子店💕湯底仲要係冇味精嘅椰子鮮雞豬骨湯,個人覺得煎餃同湯餃都係必點😙各有特色其中最鍾意就係韭菜同埋薺菜馬蹄,香得嚟馬蹄又有啲脆口~涼拌海蜇亦非常香濃嘅麻油味,仲加$10就有一支嘢飲,性價比實在太高🥹👍🏻
終於食到鼎鼎大名嘅金沙餃子🥟🤪

韭菜鮮肉餃 (10pc $45)
芫荽鮮肉餃 薺菜馬蹄鮮肉餃(10pc $53 +$2雙拼)
芝士粟米鮮肉餃 (10pc $53+$16金沙煎餃)
招牌秘汁拼盤($45)
涼拌海蜇($22)
羅漢果甘草茶($10)
凍豆漿($10)

其中最鍾意就係韭菜同埋薺菜馬蹄,香得嚟馬蹄又有啲脆口~

• 涼拌海蜇
  • 韭菜鮮肉餃
  • 芫茜鮮肉餃
  • 清熱潤喉羅漢果甘草茶
2023-06-03 38 浏览
豐信餃子夜晚成日大排長龍,唔止堂食多人等,連等外賣嘅人都企滿行人路,就知佢唔係浪得虛名😍所以我都揀日頭時間去😝😝.今次揀咗雙拼煎餃 10隻▪️芫茜鮮肉餃芫茜味好出,入面好juicy,配埋鮮肉感覺好fresh唔會漏.▪️芝士粟米鮮肉餃芝士餃好味到喊🤣軟軟嘅芝士溝埋鮮肉,簡直食唔停口超邪惡👍🏻👍🏻.每款餃 兩邊都煎得勁勁勁金黃香脆,真正嘅外脆,內爆汁超juicy,餃子皮🥟厚道適中,每隻都大大粒塞滿哂材料,推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
今次揀咗雙拼煎餃 10隻
▪️芫茜鮮肉餃
▪️芝士粟米鮮肉餃

2023-06-01 49 浏览
下午4點幾既時候去到雖然唔洗等,但都坐無虛席~⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯✿ 芝士粟米鮮肉餃|$43/7隻[轉邪惡金莎餃+$16 🌟推薦]芝士配搭咸蛋黃呢個組合邪惡到爆!煎餃一咬落去就噴汁,令人相當有驚喜,外皮因為加左金莎既關係雖然唔系好脆,但系香濃幼滑既咸蛋黃絕對填補到呢個小小既不足😍芝士系有咬口既流心芝士,愈咬愈香芝士味。✿ 芫茜鮮肉餃|$53/10隻[轉惹味酸辣湯底+$10]芫茜多過肉!芫茜控一定唔可以錯過,味道超濃郁。湯底轉左做酸辣湯,表面舖滿辣椒粒同蒜蓉,但唔洗驚會太辣~平時食開10小辣既都食到😉味道微酸醒胃,唔洗點醋就咁連湯食都夠惹味。⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯餃子皮軟硬適中,內餡調味恰到好處,以上兩款我都系就咁食,唔點任何醬汁都覺得好夠味~店內提供既辣菜脯比較普通,微辣,有啲細粒爭少少口感。想試多啲味既話+$2可以仲可以雙拼添。⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯評分味道:4.2/5環境:3.5/5服務:3/5性價比:4/5
下午4點幾既時候去到雖然唔洗等,但都坐無虛席~

金莎芝士粟米鮮肉餃

服務:3/5
性價比:4/5
金莎芝士粟米鮮肉餃
酸辣湯芫茜鮮肉餃
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷 豐信餃子店 @太子平時見到勁多人喺門口排隊等位,搞到我心思思想試吓係咪真係咁好食,果然排隊係有原因嫁🤤💁🏻芝士粟米鮮肉餃,加配金沙餃 $59芝士有少少拉絲,加埋粟米夠爽口。轉配咗金沙餃,超級邪惡,勁香嘅鹹蛋黃滿佈餃子上面。食落口食到鹹蛋黃嘅香味,超正啊💁🏻紫菜鮮肉餃 $40紫菜湯餃超級大粒,仲要入邊好足料添😋😋💁🏻涼拌海蜇 $22💁🏻涼拌爽脆竹筍 $28💁🏻秘汁雞腎 $22海蜇同埋竹筍都好爽口,辣度適中,相當開胃。秘汁雞腎有少少甜,好有咬口😋💁🏻豆漿 $10💁🏻青檸蜜 $10是否推薦↩️?✅好味又抵食,兩個人買單都唔使$200,超級推介呀
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷 豐信餃子店 @太子

💁🏻芝士粟米鮮肉餃,加配金沙餃 $59
芝士有少少拉絲,加埋粟米夠爽口。

💁🏻紫菜鮮肉餃 $40
紫菜湯餃超級大粒,仲要入邊好足料添😋😋

💁🏻涼拌海蜇 $22
💁🏻涼拌爽脆竹筍 $28
💁🏻秘汁雞腎 $22
海蜇同埋竹筍都好爽口,辣度適中,相當開胃。
秘汁雞腎有少少甜,好有咬口😋

💁🏻豆漿 $10
💁🏻青檸蜜 $10

是否推薦↩️?
✅好味又抵食,兩個人買單都唔使$200,超級推介呀
  • 涼拌海蜇
  • 秘汁雞腎
2023-05-31 42 浏览
豐信餃子店地址:太子汝州街17號地下A號舖太子有間餃子界必食餐廳,平時一到6點就已經擠滿人排隊🤣。今日難得提早放工,就等我的起心肝俾啲耐性排下隊試下先✌🏻。椰菜鮮肉餃&韭菜豬肉餃🥟$42韭菜同椰菜鮮肉啲餃子夠大隻,餡料都多🤩,而且豬肉同椰菜味道都算鮮美,不錯🥳。芫荽豬肉餃&香菇豬肉餃🥟$45脆卜卜芫荽豬肉餃,入面爆芫茜汁,芫茜味勁濃勁正呀,芫茜控必叫😏。香菇豬肉餃餡料飽滿好多香菇粒,都幾有咬口,正😜。雲耳椰菜鮮肉餃&芝士粟米鮮肉餃🥟$49作為本店signature嘅當然要叫來試下😚,煎餃子煎到脆卜卜,而且餡料飽滿豬肉彈牙入味,再加上少少芝士粟米粒,都幾有咬口,正😜。雲耳椰菜鮮肉餃脆卜卜,而且咬落去餡料飽滿仲好有肉汁添😚,越食越爽,正。涼拌皮蛋🥚$20皮蛋真的超口感爽口彈牙,食落啲口感仲有少少似海膽添😗,好特別。秘汁金錢展🐮$40牛展份量非常足,而且肉質鮮嫩😍,煮得好淋,好入味,不錯😗。涼拌海蜇🍝$22麻油海蜇條條都又粗又長,食落好爽口🤩,而且麻油味好重好香,正。涼拌手帕青瓜🥒$16口感爽脆而不膩,而且配搭上青瓜啲清新🥳,好開胃,正豆漿🥛$10豆漿香濃絲滑,啖啖都飲到有少少豆香味😏,而且
豐信餃子店
地址:太子汝州街17號地下A號舖

椰菜鮮肉餃&韭菜豬肉餃🥟$42
芫荽豬肉餃&香菇豬肉餃🥟$45
雲耳椰菜鮮肉餃&芝士粟米鮮肉餃🥟$49
涼拌皮蛋🥚$20

秘汁金錢展🐮$40
牛展份量非常足,而且肉質鮮嫩😍,煮得好淋,好入味,不錯😗。

涼拌海蜇🍝$22

涼拌手帕青瓜🥒$16
口感爽脆而不膩,而且配搭上青瓜啲清新🥳,好開胃,正
豆漿🥛$10
豆漿香濃絲滑,啖啖都飲到有少少豆香味😏,而且唔會太甜,不錯😚。#nicefoodie太子

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #太子美食 #打卡  #太子 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #豐信餃子店 #餃子 #黃金餃 #咸蛋黃 #煎餃 #水餃
2023-05-30 63 浏览
太子區比較出名嘅餃子店中,豐信係其中一間,食咗呢間好多次,一直都支持。個人比較喜歡芫荽湯餃、韭菜煎餃、芝士煎餃。今次淨係叫咗個芫荽湯餃,感覺比以前差了,餃子煮耐咗個皮有啲林,而且餡料咸咗少少,希望下次再食唔會咁啦~
2023-05-27
芝士粟米鮮肉餃(湯餃)🤍🤍🤍🤍🤍雖然佢嘅煎餃賣相好吸引,但見佢標榜無加味精嘅椰子海帶鮮雞豬骨濃湯就好想試!個湯底好清甜,喺用豬骨熬湯嘅清甜,仲有淡淡嘅椰子肉味!隻餃超級足料,個餃子皮唔係主打好薄,或者好煙韌嘅style,就係正常餃子皮;但係嗰餡係精粹,一咬開就已經有浸芝士湧出嚟,而啲芝士係會拉絲㗎,而粟米同鮮肉比例都好平均,好足料!食到中間再加埋佢嘅辣菜脯,再升高咗一個層次,而佢個菜脯都好夠辣!涼拌海蜇 🤍🤍就係普通海蜇,哈哈!只係麻油味比普通涼拌海蜇淡
芝士粟米鮮肉餃(湯餃)🤍🤍🤍🤍🤍

涼拌海蜇 🤍🤍
就係普通海蜇,哈哈!只係麻油味比普通涼拌海蜇淡
芝士粟米鮮肉餃(湯餃)
涼拌海蜇
芝士粟米鮮肉餃(湯餃)
2023-05-29 34 浏览
我8:30分到,門口有個男員工非常差的態度😔,有個男店員話無無無呀,再問聽日黎丫,當我準備走時,老細剛剛係道,我問有冇兩位,就俾我入去,湯餃好味,煎餃好脆~改良下服務態度更加好…
2023-05-28 44 浏览
見好多人推介太子豐信餃子店,今日行經見店內竟然仲有位,即刻入去坐低叫碗菜豬肉餃10隻 $45.- (椰子海帶鮮雞豬骨濃湯底)試下。餃子餡料飽滿,豬肉同韭菜比例幾好,但個人偏好更多韭菜,餃皮薄但質感太腍,容易爛開,餡肉口感比較鬆散,可能用嚟煎比較適合。椰子海帶鮮雞豬骨濃湯底,有椰香味清甜濃郁,呢個質素冇需加錢,心真冇得輸。另外,每張枱上都放有一樽辣菜脯,菜譜質素唔錯,餃子加上辣辣地嘅菜譜一齊食,更加惹味。其實不論餃子質素、價錢、上菜速度及服務都唔錯,只係座位真係有啲逼,只好快食快走,可惜。

2023-05-23 54 浏览
朋友介紹過話呢間餃子好正,今晚過黎試下,果然係勁多人。✨韭菜鮮肉湯餃:呢啖湯真係超正,好有住家湯feel既鮮雞豬骨濃湯,一路食一路不停咁飲晒咁滯,餃子皮薄饀多都幾大隻,食落juicy, 韭菜永遠都係咁好食。✨芫荽鮮肉餃: 呢款味道比韭菜清,但係都幾香.✨芝士粟米鮮肉煎餃: 加左個金沙topping, 令到個餃子更加鹹香,餃子配鹹蛋黃估唔到都幾夾,賣相又靚仔.煎餃香脆又唔會乾身,芝士粟米餡好好味,煎餃我都習慣㨂有芝士嘅。✨菊花蜜:食完啲熱氣嘢最啱飲下清新下個喉嚨,味道唔會太甜。✨招牌秘汁拼盤:係甜甜地嘅滷水汁, 每樣食材都好入味.雞腎夠腍,牛展爽口, 仲有雞翼同埋滷水蛋,$45都幾豐富.
朋友介紹過話呢間餃子好正,今晚過黎試下,果然係勁多人。

✨芫荽鮮肉餃: 呢款味道比韭菜清,但係都幾香.

✨菊花蜜:食完啲熱氣嘢最啱飲下清新下個喉嚨,味道唔會太甜。

2023-05-22 2504 浏览
太子人氣餃子店,每次行過都見到門口有班人等位,餐牌上有十七款餃子口味,可選放湯或煎餃,想試匀晒睇黎要食多幾轉!① 咖喱椰菜鮮肉餃 / 麻辣白菜鮮肉餃 $52/10隻首先叫左碗放湯餃子,湯底係椰子海帶鮮雞豬骨濃湯,一入店已經聞到香濃椰子味,好清甜,應該無落味精,因為飲晒碗湯之後都無口渴。今次選左兩款比較重口味的餃子,隻餃子仲大過隻湯匙!店員話有兩隻爛左所以額外補多幾隻我,望返隻「爛餃」原來係無左半塊皮,但成個形都係完整。能夠做到唔浪費食物,客人感覺又好,非常加分!至於兩隻餃都十分足料,皮薄餡靚,咖喱味好香好味,麻辣味無咁搶,但都有少少麻。② 邪惡金沙餃(韭菜鮮肉餃) $38+$16任何口味餃子加$16即可以加上邪惡金沙醬,因為期望個醬味道偏濃,所以我揀左最普通既韭菜鮮肉餃。煎餃熱辣辣,外皮煎到金黃色,幾香口,加埋個金沙醬,味道口感都昇華左一個層次!好好味呀!③ 酸薑流心皮蛋 $20溏心皮蛋配酸薑或本身點醬油膏都好食。④ 涼拌海蜇 $22幾香麻油味,海哲爽口彈牙。⑤ 菊茶蜜 / 青檸蜜 $10呢兩枝飲品冰涼無渣,食完煎餃飲可以下下火。其中青檸蜜酸酸甜甜特別開胃。.呢間民間小店性價比高,餃子

① 咖喱椰菜鮮肉餃 / 麻辣白菜鮮肉餃 $52/10隻
邪惡金沙餃(韭菜鮮肉餃)

② 邪惡金沙餃(韭菜鮮肉餃) $38+$16
酸薑流心皮蛋

③ 酸薑流心皮蛋 $20
溏心皮蛋配酸薑或本身點醬油膏都好食。

④ 涼拌海蜇 $22
幾香麻油味,海哲爽口彈牙。
菊茶蜜 / 青檸蜜

⑤ 菊茶蜜 / 青檸蜜 $10
呢間民間小店性價比高,餃子放湯同煎同樣高質,枱上仲有秘製辣菜脯,正!
咖喱椰菜鮮肉餃 / 麻辣白菜鮮肉餃
邪惡金沙餃(韭菜鮮肉餃)
酸薑流心皮蛋
菊茶蜜 / 青檸蜜
2023-05-19 45 浏览
放工,一個人想簡單食個飯,就決定來太子食餃子🥟。來到豐信餃子,餐廳雖然不大,但環境明亮整潔,食物選擇都算多。香煎豆腐 面上鋪有絲絲蔥花,和少少胡椒粉,吃起來香滑滋味。湯餃雙拼 -素餃和韭菜鮮肉餃飲一啖湯椰子鮮雞豬骨湯先,清甜唔會太濃郁,🈚味精。餃子方面,餃子粒粒都咁大隻,餡料飽滿,菜綠肉香,不油膩。素餃有雲耳,雪耳和香菇,健康又香滑。煎餃-金沙餃另外要+$15邪惡金沙-椰菜鮮肉餃 拼芫荽鮮肉餃煎得金黃金黃的,面頭灑滿鹹蛋黃粒粒,皮薄餡靚吃起來鹹香滋味,椰菜爽口。芫荽香味突出撲鼻,果然香。整體而言,欣賞尼度餃子餡靚,不油膩,內裡汁液剛好,所以吃起來滋味不膩。
放工,一個人想簡單食個飯,就決定來太子食餃子🥟。

香煎豆腐
面上鋪有絲絲蔥花,和少少胡椒粉,吃起來香滑滋味。

湯餃雙拼 -素餃和韭菜鮮肉餃
飲一啖湯椰子鮮雞豬骨湯先,清甜唔會太濃郁,🈚味精。

煎餃-金沙餃另外要+$15
邪惡金沙-椰菜鮮肉餃 拼芫荽鮮肉餃

2023-05-19 36 浏览
七點幾嚟到,已經見到餐廳門口有人等位!不過餐廳轉枱速度好快,等咗一陣已經有得入!✨秘汁滷水蛋滷水味幾濃郁!隻蛋都有蛋香味 !✨甜蜜蜜雞中翼啲雞翼都幾大隻!有啲似滷水雞翼!✨豆漿口感幾滑,而且太大支✨青檸蜜唔算好甜,幾清新!✨芝士粟米鮮肉餃(轉即煎餃)呢度咁多人幫襯果然係名不虛傳!煎餃子皮好薄!而且係爆多餡料!✨白菜鮮肉餃個湯底有清新嘅椰子味呀!!白菜鮮肉餃都係好足料,而且見到晶瑩剔透,就算係滾餃都唔覺得啲皮厚!✨香菇鮮肉餃香菇味好重!香菇控至愛💕

✨秘汁滷水蛋

滷水味幾濃郁!隻蛋都有蛋香味 !
✨甜蜜蜜雞中翼

啲雞翼都幾大隻!有啲似滷水雞翼!
✨豆漿

口感幾滑,而且太大支
✨青檸蜜
唔算好甜,幾清新!
✨芝士粟米鮮肉餃(轉即煎餃)

✨白菜鮮肉餃

✨香菇鮮肉餃

香菇味好重!香菇控至愛💕
2023-05-18 29 浏览
每次嚟到,無論係外賣定係堂食,都好多人等,今次終於醒目!喺The Gulu app攞定飛,攞飛到入座都等咗個半鐘,店內地方比較細,嗌咗兩款餃子都十分出色,而嗌餃子加$8就有米粉,湯底係椰子海帶鮮雞豬骨濃湯,味道比較清淡,只有少少椰子味,冇咩特別,但係我都飲晒個湯🤣另外飲品都非常出色,有自家製菊花蜜、青檸蜜、柑桔蜜、羅漢果茶等等,全部都好fresh好解暑,價錢仲要只係$10😋—————————————————————🍴 芝士粟米煎餃 ($53 /10隻) 本身芝士餃已經好邪惡,我再加$16轉邪惡金沙餃,邪上加邪😋😋😋不過鹹蛋黃味比較淡,帶有少少鹹蛋黃油嘅香味,但唔會食到好膩,如果鹹蛋黃味濃啲就更好,而咬開餃子入面嘅芝士見到微微嘅拉絲,而餃皮煎得好脆,呢個價錢食到咁高質嘅餃子係超級抵!😋 美味指數: 9.5/10—————————————————————🍴 韭菜豬肉煎餃 ($38 /7隻) 餃子入面嘅餡料豐富,大量韭菜,韭菜平均分佈喺餃子入面,而豬肉鮮味十足,每一粒煎餃都好大隻,餃皮煎得好酥脆,而唔會好油膩😋 美味指數: 9/10
—————————————————————
🍴 芝士粟米煎餃 ($53 /10隻)
😋 美味指數: 9.5/10

—————————————————————
🍴 韭菜豬肉煎餃 ($38 /7隻)
😋 美味指數: 9/10
2023-05-13
  • 芝士粟米鮮肉餃
🐻絕對係個餃子控🥟為咗尋找好味餃子,不惜捐窿捐罅發掘🤪太子呢個咁就腳地方,緊係有好選擇,就係人氣餃子店「豐信餃子店」🌟次次去親都排長龍,非常熱鬧😆.🥟白菜鮮肉餃💰$40/7隻(湯)湯底用上椰子海帶鮮雞豬骨濃湯,標榜絕無味精,充滿椰子鮮甜,入口順滑😙餃子粒粒大隻飽滿,非常足料😍有粒粒白菜口感🥬.🥟椰菜鮮肉餃💰$54/7隻(金沙餃)將餃子煎香後,再灑滿鹹蛋黃碎,非常邪惡😈椰菜好爽甜,加上粒粒鹹蛋黃,口感豐富😋.🥟韭菜鮮肉餃💰$40/7隻(煎)即叫即煎熱辣辣呈上🔥韭菜味香濃,內裏肉汁豐富,一咬就咇哂出嚟😝而且剪得好乾身好香😚.🍴涼拌爽脆竹筍💰$28開胃小食😛荀片夠爽脆,辣味配以咸鮮好夾😌.🍴涼拌海蜇💰$22Q彈爽口,簡單用麻油調味都好足夠😙.🍹青檸蜜、豆漿💰$10大大支勁抵飲😆平時呢個價出面得一杯咋🥲.地鐵站一出行幾分鐘就到❣️由於地點太方便,🐻平時收工後都好鍾意過去開餐😋貪佢大件夾抵食,難怪咁受歡迎🤟🏻😎

🥟白菜鮮肉餃
💰$40/7隻(湯)

🥟椰菜鮮肉餃
💰$54/7隻(金沙餃)

🥟韭菜鮮肉餃
💰$40/7隻(煎)

🍴涼拌爽脆竹筍
💰$28
開胃小食😛荀片夠爽脆,辣味配以咸鮮好夾😌
🍴涼拌海蜇
💰$22
Q彈爽口,簡單用麻油調味都好足夠😙

🍹青檸蜜、豆漿
💰$10