2018-02-18 376 浏览
紅燒牛肉湯麵後悔紅燒牛肉湯麵黎左先見到有蕃茄湯底但係後來老闆好好額外比左大大勺蕃茄醬;湯底充滿肉香而且蕃茄味道酸酸地幾開胃;牛肉唔韌唔臊而且麵質彈牙唔錯鹽酥雞肉燥飯便當鹽酥雞炸得香脆可口咬落充滿肉汁而且肉質嫩滑;肉燥惹味撈飯好正;配料好多包括雜菜菜莆仲有半隻滷蛋酥炸花枝丸花枝丸即炸咬落彈牙士林小香腸表皮炸到薄脆;味道偏甜充滿肉汁木魚炸豆腐漿粉夠薄;豆腐嫩滑充滿豆香;醬汁酸酸甜甜夠哂開胃配埋木魚好香
紅燒牛肉湯麵

表皮炸到薄脆;味道偏甜充滿肉汁

木魚炸豆腐

2018-02-12
2018-01-09 353 浏览
呢間由台灣人開設,味道都幾好,價錢唔貴,值得一試,我覺得麻辣牛肉面、台式鹵肉飯、台式鹽酥雞飯,和酥炸豬扒飯都好味、另外百香果綠茶,味道酸酸甜甜,好開胃。 至於坐位比較窄,好多時,吃飽就要走
一間唔起眼的小店,環境十分麻麻,不過突然想食牛肉麵,就入咗去. 目標明確,叫咗碗最貴的招牌牛肉麵($59)同叫咗鹽酥雞滷肉飯($39)牛肉麵超多料,有3件牛腩,2件牛筋,2件牛展,2粒丸,牛腩好入味好軟,牛筋好爽,牛展不得了,入口即溶,湯底香濃,好滿足,比起很多連鎖式台灣食店好很多. 滷肉飯滷肉份量比較少,不過肥瘦適中,鹽酥雞超正皮薄,肉嫩,size 剛好, 新鮮熱辣,有很多舊. 都係嗰句,比起很多連鎖式炸雞店好好多. 以呢個價錢, quality 係超水準. 環境可以好D就更好

鹽酥雞滷肉飯
在土瓜灣工作已有一段時間,平常都是帶飯盒,真的出去食飯也只會去大伙頭茶餐廳!作為2017年的最後一個工作天,同事們都說不如來點新意,於是走走看看見到這間台式餐廳價錢合理,感覺不錯,於是便打算一試! 午市套餐有多款選擇,由$36-$55元不等,更可加配台式飲料!另有不同小食供應,適合一班同事Share! 我點了 鹽酥雞肉燥便當 ($39) 鹽酥雞炸漿很薄身,雞肉應是雞胸部份,沒有肥肉,但不會乾不會柴,雖然沒有肉汁,但依然很美味!配菜也很多,有兩種菜、半隻蛋加菜莆,很好下飯,肉燥沒有想像中濃味,淡淡的,但亦算豐富了整道菜! 同事點了 鹽酥雞肉燥湯麵 ($43) 麵質感不錯,有點像上海麵,有咬口,湯亦算清甜。 另一同事的紅燒牛肉飯便當 ($46) 牛肉肉質夠嫩同淋,牛味濃,份量亦多。醬汁濃稠度適中,味道不會過咸,送飯一流! 小總結:小店食物質素不俗,在該區來說,價錢屬正常水平!如果不是在土瓜灣區出沒,應該不會特地前往光顧,但對於打工仔而言,還是值得一試的午餐飯堂!

2017-12-29
2017-11-11 374 浏览
土瓜灣區食台灣牛肉麵的店鋪不多,這間算水準不錯,蕃茄湯底牛肉麵,今次牛展有少許硬了點,如果軟一點就更好,蕃茄湯底不錯,(但紅磡區另一間台式店的蕃茄湯底更好一點),.鹽酥雞鹵肉飯,味道不錯,鹽酥雞亦不會炸得過火,價錢亦非常合理,桂花酸梅汁,普普通通。
蕃茄牛肉麵
鹽酥雞鹵肉飯
桂花酸梅汁
2017-11-08
蕃茄牛肉麵
鹽酥雞鹵肉飯
2017-10-30 247 浏览
係土瓜灣食午餐無咩選擇,呢間食店算唔錯啦!如果唔怕熱氣,必食係鹽酥雞肉燥飯。我今日唔想食太熱氣,所以叫左紅燒牛筋麵。份量非常足夠,食極都好似食唔完咁。呢度係我同同事嘅半個飯堂,每個月都會黎幫襯幾次。如果係附近做野或住,可以幫襯下!推薦~
係土瓜灣食午餐無咩選擇,呢間食店算唔錯啦!

如果唔怕熱氣,必食係鹽酥雞肉燥飯。
我今日唔想食太熱氣,所以叫左紅燒牛筋麵。
份量非常足夠,食極都好似食唔完咁。

2017-10-21
用餐时段
2017-10-18 183 浏览
今日想同大家介紹一下 呢間台灣小食店佢位於土瓜灣北帝街人流唔算多 係一間細舖店內只有六至七張枱座位位置唔算舒服 比較逼夾坐得比較辛苦至於嘢食方面 其實都唔差架番茄牛肉麵:番茄牛肉麵係我最推介嘅嘢食牛肉好香濃 蚊得好琳!湯底香濃得黎好有鮮茄味暫時係我食過最濃嘅番茄湯髯鬚雞肉燥飯都好好食不過食完好熱氣 食完好易喉嚨痛
今日想同大家介紹一下 呢間台灣小食店
坐得比較辛苦

至於嘢食方面 其實都唔差架
番茄牛肉麵:
番茄牛肉麵係我最推介嘅嘢食
牛肉好香濃 蚊得好琳!

湯底香濃得黎好有鮮茄味
暫時係我食過最濃嘅番茄湯

髯鬚雞肉燥飯都好好食
不過食完好熱氣 食完好易喉嚨痛
2017-06-12 507 浏览
牛肉麵真係好有驚喜牛肉牛根爽口小小小小痴牙而已肉味香濃, 有點肥又不過份麵沒有什麼特別, 可以啦最正都係湯! 很清很清不油膩, 小小淡. 沒有重手落鹽個種飲得出堅牛骨味!!鹽酥雞當然係小小偏咸拼豆腐炸得香脆, 嫰滑粉漿又不會過厚食完碟底油分都不多!埋單2個人$160, 周圍以牛肉麵作招來的, 閒閒地都 $7- ~ $1xx 一一碗這裡份量很足夠又唔貴! 今晚再去幫襯!!卥肉麵食左朋友的一小口沒有嚐真味道, 但都覺得麵汁都好好味
牛肉麵真係好有驚喜

牛肉牛根爽口
小小小小痴牙而已
肉味香濃, 有點肥又不過份
麵沒有什麼特別, 可以啦
最正都係湯! 很清很清不油膩, 小小淡. 沒有重手落鹽個種
飲得出堅牛骨味!!

鹽酥雞
當然係小小偏咸
拼豆腐炸得香脆, 嫰滑
粉漿又不會過厚
食完碟底油分都不多!
這裡份量很足夠又唔貴! 今晚再去幫襯!!

卥肉麵
食左朋友的一小口
沒有嚐真味道, 但都覺得麵汁都好好味
鹽酥雞拼豆腐
卥肉麵
2017-06-05
等候时间
5 分钟 (堂食)
鹽酥雞拼豆腐
2017-06-07 311 浏览
周末想到附近食餐飯揀左呢度,朋友說杯胚芽奶茶有中學時的回憶,就睇睇搵唔搵到回憶啦是日天氣炎熱,入到去冷氣唔算強,恰巧無咩人,揀左張大冷氣既桌上坐下環境是普通一間舊餐廳咁,唔算整潔,尚可接受 牛肉麵 佬說不夠味 不夠熱鹽酥雞肉躁乾拌麵雞炸得不錯,麵質地正常,唯獨有點滯可能醬汁太油? 配兩條生菜,怪怪的😂😂青瓜切得太長,青瓜本身不夠爽脆,因此我無咩點食,又可能係咁既原因,平衡不了汁既油炸花枝丸 普通炸墨丸 無咩特別 22蚊4粒🤔胚芽奶茶 叫左少甜真的偏淡,下次可試正常,才決定到係咪中學回憶中的胚芽奶茶整體來說ok la,未好味到會係咁想再食但又未難食到會黑面😂想食台灣野時 可果腹之選題外話:見到隔離桌投訴炸肉排太黑,阿姐隨即入廚房換過塊👍🏻
周末想到附近食餐飯

環境是普通一間舊餐廳咁,唔算整潔,尚可接受

牛肉麵 佬說不夠味 不夠熱

牛肉麵

鹽酥雞肉躁乾拌麵

雞炸得不錯,麵質地正常,唯獨有點滯
可能醬汁太油? 配兩條生菜,怪怪的😂😂

炸花枝丸
普通炸墨丸 無咩特別 22蚊4粒🤔

胚芽奶茶 叫左少甜

真的偏淡,下次可試正常,才決定到係咪中學回憶中的胚芽奶茶

整體來說ok la,未好味到會係咁想再食

但又未難食到會黑面😂

想食台灣野時 可果腹之選

題外話:見到隔離桌投訴炸肉排太黑,阿姐隨即入廚房換過塊👍🏻
2017-06-04
2017-05-11 313 浏览
晏左放工又冇乜胃口 就諗住同女朋友尼哩度食小小就番去訓 之前都幫襯過幾次不過多數外賣番屋企食既 今次堂食叫左香酥排骨鹵肉飯加個花枝丸紫菜湯share 個飯呢食過幾次嫁喇味道係唔錯既鹵肉撈飯都好好味但啲鹵肉份量太少 食幾啖飯就已經冇哂咁濟 而香酥排骨呢就第一次食 hmm..一夾落去塊香酥皮同啲肉已經自動分開左不過咬落去呢又幾好食 塊皮少少脆脆地 啲肉咬落去都仲有肉味 係乾左啲 另外個花枝丸 咬落去有啲魷魚粒幾有咬口 湯既味道就中規中矩勒有樣野可以改善下既 我地一坐低隻手放左上枱發現張枱痴立立既 連啲餐具都一樣 啲餐具仲有啲污積添..
2017-05-08
用餐时段
2017-05-01 239 浏览
呢間台灣食店開左一排, 都幫襯過幾次架啦味道不過不失, 價錢亦尚算合理不過因為土瓜灣實在太多其他好野食所以次次要諗食咩, 總唔會第一時諗起佢咁時候會揀佢呢? 就係當我強烈想食湯麵類, 而男友強烈想食飯類之時就會揀呢間了, 哈哈哈一如以往, 我次次來都會ORDER 台灣牛肉麵而佢呢, 就揀鹽SO雞飯我個麵的湯底都幾濃味, 仲有少少辣辣地, 都OK 架佢個雞都炸得唔錯, 咸咸地好送飯而杯0野飲係凍的荔枝紅茶正正常常啦, 都幾夠甜
呢間台灣食店開左一排, 都幫襯過幾次架啦
味道不過不失, 價錢亦尚算合理
不過因為土瓜灣實在太多其他好野食

所以次次要諗食咩, 總唔會第一時諗起佢

就會揀呢間了, 哈哈哈

一如以往, 我次次來都會ORDER 台灣牛肉麵
而佢呢, 就揀鹽SO雞飯
我個麵的湯底都幾濃味, 仲有少少辣辣地, 都OK 架
佢個雞都炸得唔錯, 咸咸地好送飯

而杯0野飲係凍的荔枝紅茶
正正常常啦, 都幾夠甜
2017-04-17
等候时间
10 分钟 (堂食)
2017-02-25 454 浏览
自從它開業之後試過2次,就很久沒有吃,呢兩個星期反而因為牛肉麵就吃了2次,因為都幾好味😋😋😋川味麻辣牛肉乾($53)-麻辣味係台式,唔係川味,所以唔算辣同麻,反而係有少許中藥味,我最喜歡的味道,而牛肉燉得好淋,吃落似炆淋牛脷的感覺,麵好幼而彈牙,非常好味👍👍👍鹽酥雞滷肉飯($39)包括:滷蛋、茶脯、8件鹽酥雞、滷肉少些、翠肉瓜鹽酥雞-少少咸,外皮鬆軟,夠熱😋😋滷肉-肥膏好淋,醬油味香,可惜少咗D😅跟餐熱飲加$6,涷飲加$8,整體來說都算滿意

麻辣牛肉麵
鹽酥雞滷肉飯($39)
包括:滷蛋、茶脯、8件鹽酥雞、滷肉少些、翠肉瓜
鹽酥雞-少少咸,外皮鬆軟,夠熱😋😋
滷肉-肥膏好淋,醬油味香,可惜少咗D😅
凍柚子蜜
跟餐熱飲加$6,涷飲加$8,整體來說都算滿意
麻辣牛肉麵
凍柚子蜜
  • 鹽酥雞
2017-01-12 323 浏览
呢間係我另一間飯堂,價錢合理,味道好。全天候價錢,大約~$40幾一個飯/面,做晚餐就最抵食。都有個下午茶餐牌,好似~$30幾,細飯+小食,份量真係較少,約平日飯既一半。鹽酥雞魯肉飯$39 : 雞炸粉剛好,足份量,都5-6粒,面灑了鹽粉(七味粉?),變得好有台灣味的炸雞粒炸雞粒無汁自然擔心乾,但配有魯肉同汁既飯就剛好。(其實個飯都唔係乾既) 好喜歡啲配菜,不定期轉下,有翠肉瓜、娃娃菜、生菜,總有兩款菜,好啱愛食菜既我;滷蛋同菜脯係必有既,淨係配菜也有四款,真係做得好細緻,好台式風味,抵讚!!除鹽酥雞,其他也試過,值得推介:- 香酥肉排(炸豬扒): 薄脆,同酥雞味接近- 湯面: 湯味少少甜,幾開胃- 伴面: 醬不會太多太濃,幾惹味呢間係小店,如果5-6人以上都較難找位置的。
呢間係我另一間飯堂,價錢合理,味道好。
鹽酥雞魯肉飯
鹽酥雞魯肉飯$39 :

除鹽酥雞,其他也試過,值得推介:
- 香酥肉排(炸豬扒): 薄脆,同酥雞味接近
- 湯面: 湯味少少甜,幾開胃
- 伴面: 醬不會太多太濃,幾惹味

呢間係小店,如果5-6人以上都較難找位置的。
2017-01-05
鹽酥雞魯肉飯
  • 湯麵 / 伴面
  • 香酥肉排(炸豬排)
2016-12-12 282 浏览
因為我愛吃台灣牛肉麵,所以見到就想食,入去見到有麻辣牛肉麵,當然要叫,另外加個鹽酥雞。台式麻辣和四川麻辣不同,四川麻辣會辣得黎有花椒的香味,而台式有少許藥材的味道。鹽酥雞很細件,味道一般。總括係普通啦👌
因為我愛吃台灣牛肉麵,所以見到就想食,入去見

到有麻辣牛肉麵,當然要叫,另外加個鹽酥雞。

台式麻辣和四川麻辣不同,四川麻辣會辣得黎有花

椒的香味,而台式有少許藥材的味道。

鹽酥雞很細件,味道一般。

總括係普通啦👌
2016-11-17 277 浏览
晚上要一枝公到小友學校聽講座。獨個兒跑到食街那邊揾地方落腳醫肚....有好幾間新店子還沒有吃過,這所台式料理店,是其中的一間....要飽肚的話,來一滷肉飯拼豬手,份量十足一定不會令人餓著肚離開....滷汁相當的入味夠味色水沉鬱;滷肉儘管只有極少量是連皮的脂肪但整體上還是偏瘦的,於我而言是不合格。不過有了夠香夠味的滷汁,以之來撈飯仍是食得下的....豬手反而令人有很大驚喜 ---- 皮是厚得來又爽到嗦嗦聲作響,肉是入味之餘同樣具彈性,好吃....伴菜有我愛吃,帶微辣的菜甫粒及清清哋的大豆芽菜....總括而言,這台式碟頭飯是絕對吃得過....仍不夠喉,來多碗紫菜貢丸湯....叫這碗湯的目的只是為了有點菜的補充,對其他東西的水平壓根兒就沒有太大期望....而事實上貢丸亦只是普通街市可買到的"港式"貢丸;湯亦是滿口人工師傅味....縱然如此,這裡弄出來的東西又未如好些朋友說那般差,我個人倒是覺可以接受的 (特別是那好幾件豬手)....

伴菜有我愛吃,帶微辣的菜甫粒及清清哋的大豆芽菜....

總括而言,這台式碟頭飯是絕對吃得過....

仍不夠喉,來多碗紫菜貢丸湯....