2018-07-07 94 浏览
尼排公司同事一放工,就去左住在黃大仙現崇山的同事家睇世界盃,今日我都跟埋去,佢哋先到商場豪園食飯,再買啤酒零食上同事家,吾試吾知豪園d野好好食,而且都有好多選擇,分享一下我比較喜歡的。首先是支竹豆腐班腩煲,豆腐、班腩和支竹炸過再炆煮,味道入味又有口感,個汁調製得夠惹味。所有小菜都送是日明火例湯和白飯。尼間名菜其中之一是水餃拼雲吞,當然要叫碗試試,果然爽口彈牙,用料豐富。鮮茄豬扒焗飯賣相相當吸引,鮮紅色的蕃茄和醬汁蓋滿整碗飯,豬扒鮮嫩入味,醬汁酸酸甜甜好味道!凍鴛鴦
所有小菜都送是日明火例湯和白飯。
凍鴛鴦
2018-07-07 85 浏览
今天去探住在黃大仙現祟山的表姐,最近佢屋企裝修完,請我過去聚一聚,參觀完家居後,她帶我去樓下商場食飯,佢話知我最喜歡食雲吞麵,商場內有間豪園麵家,雲吞麵和炸子雞好好食。餐廳地方整潔,座位舒適。金牌炸子雞半隻:即叫即炸,皮脆肉嫩,點些准鹽令味道提升,十分美味!值得推介!還要有湯和飯送,今天的湯是甘筍唐排大白菜湯,夠火喉,好好飲!鮮蝦雲吞麵:真的好好味,麵好爽,湯底鮮味,雲吞皮薄饀料足,完隻鮮蝦好彈牙,值得一試。銀芽肉絲炒麵:麵煎炸得卜卜脆,夠鑊氣,材料有肉絲、菇菌、韮王、銀芽等,打返個玻璃獻汁甚惹味!紅豆冰:紅豆林甜,奶味香濃,配埋隻懷舊杯,有回到我小時候飲紅豆冰的年代feel。不過當年枝飲管就冇甘靚!

餐廳地方整潔,座位舒適。
2018-06-24
  • 金牌炸子雞
  • 鮮蝦雲吞麵
  • 肉絲炒麵
  • 紅豆冰
2018-07-05 62 浏览
<黃大仙有好味粉麵檔>😍🍜 呢間喺黃大仙現崇山廣場題粉真檔豪園 有各式粉麵 潮州野 中菜 🍜 都幾多款式簡 聽講佢係由60 年代開始做 用心製作 於是我就俾佢吸引左黎試😂🍴鳳城水餃麵 36 蚊🦐🥟好欣賞佢既麵身爽口 冇梘水味 而且夠蛋香 🥚 水餃既皮好軟滑 入面蝦肉同豬肉夠哂彈牙🐷🦐 仲有d木耳增加口感 正😃🍴豪園皇牌麵 撈麵 62 蚊🍜首先撈麵好夠爽口 充滿蛋香同冇蜆水味 值得讚賞😁 撈麵既湯汁 都幾香葱花味 帶少少辣口 如果撈埋點以辣椒油十分惹味🌶材料豐富 有爽口蝦肉雲吞🦐皮夠薄滑既水餃 彈牙既墨丸🦑 潮式魚蛋🐟 牛丸🐮 仲有幾舊香濃既柱候牛腩 每一樣都好味 充滿住傳統舊式粉麵檔既味道😁🍴黑椒薯仔牛柳粒 98 蚊🐮小炒都幾有鑊氣 牛肉粒煙靭🐂 帶d甜同黑椒香味 薯仔切得比較細粒但多料 🥔 都幾香脆 熱辣辣 唔錯🍴蒸蒸雞中翼🐥 4 性極品麻辣皇🌶 36 蚊辣既雞翼好少食蒸 呢4 隻雞翼都算幾肥味 皮肉都夠香滑🐥 佢既蒸汁 好夠麻辣香 仲要係越食越辣 食得下辣既朋友建議用d汁黎撈飯都幾正🍚🥤凍檸茶bb🍋20 蚊一路都唔明乜野bb一上枱見到佢顏色 再飲就知用左雀檸黎整凍
<黃大仙有好味粉麵檔>
😍🍜

🍴鳳城水餃麵 36 蚊🦐🥟

🍴豪園皇牌麵 撈麵 62 蚊🍜

🍴黑椒薯仔牛柳粒 98 蚊🐮

🍴蒸蒸雞中翼🐥 4 性
極品麻辣皇🌶 36 蚊

🥤凍檸茶bb🍋20 蚊
一路都唔明乜野bb一上枱見到佢顏色 再飲就知用左雀檸黎整凍檸茶 邪惡又好味🍋😈

Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#豪園麵家
黃大仙陸鄰街8 號現崇山廣場地下21 號
~~~~~~~~~~~~
2018-07-05
2018-06-28 64 浏览
媽媽在現崇山附近探朋友,我唯有放工過黃大仙跟她吃飯,找了一間在現崇商場地下一家別緻的麵家。户外也有座位,吸煙朋友最合適。餐廳以獅子山下老字號為主題,餐廳老闆娘的父親曾在黃大仙徒置區開鋪,現在到了第二代,選址在黃大仙經營,除了現崇山的店,還有美食車及將軍澳分店,主推一字炸雞翼。媽媽想食潮州野,點了蠔餅,蠔餅是以蛋漿來煎,並非用很多麵粉炸到厚厚,很熱氣油膩果種,裏面有大大粒蠔,再加適量的芫荽,魚露更是靈魂,把鹹香味帶出。再來一碟金獎拔絲欖角骨,餸名前面加金奬,果然名副其實。先咬一口,已經感受到其鑊氣。蜜糖剛好包了每一口排骨,不止甜品,還帶點酸,更開胃。欖角又衝擊拔絲的酸甜品,惹味非常,送飯一流。最後還點了香煎糖醋麵作甜品,這個甜品也夠大了,一面煎得香脆,可惜有點煎窿了,另一面是沒有煎的,品嚐到原本麵的鹼水及雞蛋味,再有少量韭黃相伴,製作用心的潮州菜。二人消費為285。

户外也有座位,吸煙朋友最合適。

二人消費為285。
2018-06-26
  • 金奬拔絲欖角骨
  • 香煎糖醋麵
2018-06-27 423 浏览
收工約左波友去現崇山對開籃球場打波,泊低架車喺路邊見時間尚早,朋友又未到,就去豪園食d野先開波!呢度食野有個好處,可以一路食野,一路睇住架車,保證唔會抄到牌!豪園除左有室内坐位,門外仲有一大堆露天茶坐,啱晒唔同要求既食客!室内冷氣異常強勁,呢排熱到不得了既天氣,都無問題! 坐位多,少至一人坐位,多至6人卡位都有供應!坐底無耐待應放底杯茶同餐具,估唔到呢杯茶咁鬼好飲,甘甜清香,向待應查詢先知係一種叫雪菊既高山茶,真係估唔到茶都咁有誠意,我開始對呢間麵鋪有dd期待!餐廳提供既野食都幾多,除左麵食外,仲有三文治,炒粉麵飯,小菜等等都有供應,基本上係一應俱全,價錢豐儉由人!選好左麵食之後,同時都叫左標檸茶BB嚟飲,睇佢介紹係由自家混合既茶膽沖泡而成,又唔駛篤檸檬,一嚟到就飲得,檸檬味係比平時既檸茶更濃,茶味更濃郁!我今日叫左個豪園皇牌麵+牛腩,咁樣我就可以一次過食匀佢既麵食配料!牛腩炆得軟稔,魚蛋有魚味彈牙! 牛丸有咬口得嚟又有牛味,雲吞水餃用料十足,大大蝦喺餡料入面,結實非常,味道係兒時雲吞麵鋪既味道! 頗有驚喜!撈麵煙韌,乾身,無梘水味,帶少少蛋香,索少少大地魚泡製既湯汁仲好食,不過呢個

我今日叫左個豪園皇牌麵+牛腩,咁樣我就可以一次過食匀佢既麵食配料!牛腩炆得軟稔,魚蛋有魚味彈牙! 牛丸有咬口得嚟又有牛味,雲吞水餃用料十足,大大蝦喺餡料入面,結實非常,味道係兒時雲吞麵鋪既味道! 頗有驚喜!撈麵煙韌,乾身,無梘水味,帶少少蛋香,索少少大地魚泡製既湯汁仲好食,不過呢個就視乎個人喜好!

豪園皇牌麵

由於個撈麵幾好食,開左個胃,我就叫多左個麻辣腎片嚟食! ! 食得辣既朋友千祈唔好錯過,因為真係幾辣,腎片又有爽口,不自覺會食完一塊又一塊,因為幾辣既關係,杯檸茶BB都俾我好快飲晒!

豪園皇牌麵
2018-06-24 353 浏览
我同表哥係標準英格蘭fans, 今晚對巴拿馬仲要係星期六早場當然約埋一齊睇波啦, 我地約左6點係表哥新居樓下食個early dinner再上佢屋企。表哥新居現崇山雖然人口唔多, 不過樓下商場嘅食肆就非常多, 中, 西, 日, 越菜各式各樣餐廳都有, 今晚我地揀左呢間老字號嘅豪園麵家開餐。😁豪園麵家其實幾十年前已經係香港營業, 幾年係現崇山商場重新開業。餐廳唔大間, 裝修設計簡約, 以木色為主, 配合落地玻璃, 可望到對面公園, 環境幾舒適。餐廳除左提供呢度出名嘅雲吞麵食之外, 港式嘅小菜亦有多款可以選擇。我地揀左兩款小菜, 另加左表哥推介一定要食嘅蒸雞翼, 叫小菜送埋例湯同白飯, 兩個人應該夠哂食。😙是日老火例湯: 甘筍唐排大白菜湯跟小菜送嘅例湯係老火湯, 材料好豐富, 唔會太咸, 火喉都好夠, 味道幾好。咸蛋蒸肉餅 $80呢款肉餅做得幾出色, 肥瘦有緻, 口感彈牙又多肉汁, 而且份量都唔少, 兩個人share都好夠食。😋金銀蛋時菜 $78金銀蛋時菜有多款菜可以選擇, 我地揀左菜心, 都幾爽甜, 除左有咸蛋同皮蛋之外, 仲加左肉碎, 令到整個小菜味道更惹味。👍冬陰公蒸雞中翼 $36表哥

是日老火例湯: 甘筍唐排大白菜湯
甘筍唐排大白菜湯

咸蛋蒸肉餅 $80

金銀蛋時菜 $78
金銀蛋時菜

冬陰公蒸雞中翼 $36
表哥推介呢款冬陰公蒸雞中翼果然好好食, 唔會太辣, 雞肉鮮嫩多汁, 而且好入味, 每啖雞肉都食到婆濃嘅冬陰公同其他香料味道。😍

餐廳唔駛加一, 埋單每位$97, 性價比幾高。👍

餐牌
2018-06-24
甘筍唐排大白菜湯
金銀蛋時菜
2018-06-24 49 浏览
好友生了個可愛宝宝,今日探bb, 順度係樓下食少少野,呢間餐廳都唔錯,值得介紹一下。老闆娘很健談,傾左陣計,傳統餐廳,保留原有的味道的同時,也努力創新,呢度有新穎下午茶食,一字雞翼比較少見,既然叫得做招牌菜,就試下啦!熱辣辣即炸酥脆、肉質新鮮嫩滑。唔錯。既然係傳統老字號,當然要試埋雲吞麵啦!湯頭清甜,麵條自家制,好爽口,食得出的hand-crafted.值得一提檸檬茶,這個秘制的檸茶,預先將整個檸檬blended, 所以飲用時就不用自己再死篤爛篤啦!飲落口感唔錯,有啖啖果肉。餐廳有幾張戶外位置,秋天或夜晚應都好舒服寫意😊

餐廳有幾張戶外位置,秋天或夜晚應都好舒服寫意😊

2018-06-22 98 浏览
在報章閱讀得知黃大仙豪園麵家,是上一代打拼的獅子山下精神,今晚特意來到感受獅子山下情懷。資訊也提及自家包的九份蝦、一份豬肉口感極佳的雲吞,雲吞麵的麵條是特別做的,雲吞麵我會擇日在午餐嘗試。今晚和家人先嘗黑椒牛柳絲炒麵、咕嚕雞球飯和拔絲欖角骨。黑椒牛柳絲炒麵是有獻汁的炒麵,炎炎夏日,此際濕濕地炒麵都很合適,味道不錯,份量也足,我稍嫌牛柳絲切得比較短身,外觀未能突出主角。很醒胃的咕嚕雞球飯配菜有菠蘿、椒絲和洋葱,白飯爽口。不是拔絲欖角骨沒有上鏡,而是沒有留意手機的SD卡剛在此時發生問題,往後的照片都沒有了!炸脆的薄荷葉伴拔絲欖角骨上碟,欖角骨鹹香得宜,為盛夏帶來餸飯味覺,略嫌拔絲不足,還隨上一碗白飯和湯料豐富老火湯:薯仔、蕃茄、紅蘿蔔、豬肉,很有家庭的味道。

今晚和家人先嘗黑椒牛柳絲炒麵、咕嚕雞球飯和拔絲欖角骨。
黑椒牛柳絲炒麵

很醒胃的咕嚕雞球飯配菜有菠蘿、椒絲和洋葱,白飯爽口。
咕嚕雞球飯

2018-06-21
黑椒牛柳絲炒麵
咕嚕雞球飯
  • 拔絲欖角骨
2018-06-13 112 浏览
一向喜歡吃潮州菜的我,發現了這間小店,地點很方便我,價錢又相宜。香脆煎蠔餅半煎炸的蠔餅,表面有點脆脆的,超多蠔仔,咬落外脆內軟。沾少少魚露,可以更加帶出蠔仔的咸香。蛋味香濃。而且份量十足,還配白飯和老火湯,超級飽!香煎糖醋麵香脆可口,麵條彈牙,加一點點醋可以更加開胃,加一點點砂糖,令其味道又酸又甜,更有層次感。胡椒豬肚湯第一次見這麼足料的豬肚湯,湯料堆得比湯更高。豬肚十分彈牙新鮮,腐竹吸收了湯汁的美味,十分juicy。湯底有很香的胡椒味,很暖胃。

香脆煎蠔餅

香煎糖醋麵

胡椒豬肚湯
2018-06-06
2017-12-29 347 浏览
現崇山唯一一間茶餐廳有飯有面有粥食左沙嗲牛面,腸仔煎蛋、牛油厚多士(有烘底,有誠意)$42(+$3凍飲)沙嗲好濃味 令個湯都變得好好味牛肉份量都好多凍奶茶有茶味 但唔夠冰 好快溶曬呢間不失為想hea食個早餐,茶餐既好選擇!
現崇山唯一一間茶餐廳
有飯有面有粥
沙嗲好濃味 令個湯都變得好好味

牛肉份量都好多
凍奶茶有茶味 但唔夠冰 好快溶曬
呢間不失為想hea食個早餐,茶餐既好選擇!
沙嗲牛面
沙嗲牛面
2017-09-09 516 浏览
朋友搬咗去黃大仙,請我去home warming party,夜晚食飯時間,佢話有間潮洲菜幾好食,所以我哋去咗,見到個招牌有點熟口熟面,諗諗吓我係尖沙嘴見過佢哋嘅美食車,個時食咗檸茶BB,芋頭春卷,單骨雞翼,正YY!我食潮州菜通常會叫胡椒豬肚湯,極足料,胡椒味好夠,枝竹吸哂啲湯嘅味,正!金牌拔絲欖角骨,欖角同糖漿配得好,排骨啖啖肉,香氣十足!潮式煎蠔餅,真係半煎炸嘅,唔太油,蠔仔十足!必叫之選鮑汁燜豬手,最鍾意係食膠質豐富嘅嘢,豬手燜得好軟腍,鮑汁係會黏口,味道唔太隆朋友叫咗碗雲吞麵俾我來試吓,麵條煙韌,朋友話佢地自己打嘅,雲吞爽口多料,唔錯

金牌拔絲欖角骨,欖角同糖漿配得好,排骨啖啖肉,香氣十足!

潮式煎蠔餅,真係半煎炸嘅,唔太油,蠔仔十足!必叫之選

2017-08-01
  • 金牌拔絲欖角骨
  • 潮式煎蠔餅
  • 雲吞麵
2017-08-08 1822 浏览
近來心情不佳,朋友們知道了,就相約小弟出來食飯吹吹水,友人家住黃大仙,他推薦豪園麵家,於是就來個麻甩聚。由黃大仙地鐵站走過來,不遠也不難搵,本來以為只是一間食小菜的地方,後來才發現原來它們也有美食車。 店舖小小,估不到都有幾多選擇,有麵、有小菜、最特別的是有潮州菜式。當中的炸一字雞翼是美食車的招牌菜,香脆可口,而且調味恰到好處,令人吃不停口。 說起潮州菜,總會想起胡椒豬肚湯,雖然也有,但還有一個更加吸引的胡椒豬肚雞湯,多一份肉香,而且還有索滿味道的枝竹,不錯的。 原來店子小小也有得獎菜,這道金牌拔絲欖角骨果然令人眼前一亮,甜度適中,欖菜味道香濃,而且肉質滑嫩,配上白飯的話,絕對可以輕易KO一碗。 突然,大家也潮菜隱起,接二連三地點著,再來一個潮式煎蠔餅,雖然沒有半煎炸的香脆,但邊位煎得很香口,加上用料十足,每一啖都有蠔仔。 既然主打麵食,也不忘來一碗雲吞麵來嚐嚐,水準也不俗,雲吞爽口味美,麵條煙韌彈牙,絕不比其他名店遜色。 與此同時,看見有鮑汁燜豬手,二話不說就點了,原來好戲在後頭,豬手燜得軟腍滑溜,鮑汁香濃黏口,證明膠質豐富,不消一會就被消滅了。 大家有點意猶未盡,點來了糖醋麵來過一
大家有點意猶未盡,點來了糖醋麵來過一過口隱,做得真正宗,只煎一面,還記得以前曾有人教導吃法,就是將砂糖灑在脆口的一面,再後轉在軟身的一面加醋,對摺一起放入口,滋味無窮。
小弟食飯總會點飲品,美食車的招牌飲品檸水BB也有供應,感覺這兒的更加香濃,檸茸滿滿的,酸甜很平衡,是必點的呀。
雖然是晚的友聚不在乎味道,只在乎吹水聊天,但這店的水準的確有點喜出望外,住附近的朋友不妨嘗試一下,可能會有驚喜。
  • 鮑汁燜豬手
  • 金牌拔絲欖角骨
  • 炸一字雞翼
2017-07-27 1150 浏览
朋友推薦過這裡的潮洲菜,聽名字都感覺有點熟悉,想了又想才知道是幾個月前大熱的美食車其中一個品牌,這個曾經在香港引起大議題的東西,現在好像也歸於平淡了。 不過這店依然是人氣熱點,而原來這裡的潮菜都是在區內幾有名的菜式,更加驅使了我的好奇心。 這位置正是從前小時候住的地方,交通方便又易找,不過不知為什麼約人來這裡吃飯有難度,可能朋友都喜歡去尖沙咀旺角的高檔餐廳晚飯吧。 當中的食物,感覺也不錯,檸茶BB和單骨雞翼也令人叫好,當然不是人人識欣賞,有人就是覺得這些食物太普通,連朋友聚會也說下次。 了解多一點,知道這是一間在黃大仙努力了很久的品牌,因為曾經小時候的感情,更想來試試,那個在地理上更確切的獅子山下的精神。 幾個朋友的晚飯,幸好原來是最好的combination,我們已吃到大部分的推薦。 坐下就先來杯檸茶BB,和美食車的味覺一樣,只不過,坐係度飲更舒適。 單骨一字雞翼絕對是這裡的力作,和之前吃過的味道一樣,雞皮脆肉汁鮮嫩,在飯前吃的小食就最適合。 咖哩魷魚反而是朋友的心水,我自己覺得不錯,和平常在酒樓出的水準接近,特別喜歡那強而有力的咖哩汁。 芋泥春卷是朋友A小姐的最愛,可惜我冇乜

芋泥春卷是朋友A小姐的最愛,可惜我冇乜興趣,沒有試過,不能給意見。

先來的金獎拔絲欖角骨好像也是前菜,酸酸甜甜,送飯絕對是一流,愛吃肉的朋友只是嫌那件件的欖角骨太迷你,不能滿足食肉獸的慾望。

豪園自家豆腐,也是他們的得意之作,如果以我的標準來說,剛剛的雞翼魷魚拔絲欖角骨都特別而深刻,這個豆腐就普通了一點。

我特別喜歡麵食,雲呑麵是令我喜歡得很的,麵條質感每條細膩,沒有任何梘水,雲呑小小的像麥奀版,你是沾仔記的粉絲可能麻麻,我還是滿足的。

你可能會常常覺得胡椒豬肚湯沒有特色太普通,周街都係,這裡的胡椒豬肚湯加左雞,讓平常賣點熱辣辣的感覺加上一口清甜,雞的滑和胡椒豬肚相眏成趣。

香脆煎蠔餅厚度就如某用品的002,不厚一薄,感覺最佳,不會太厚麵粉吃到口裡全是粉,煎蠔仔的大隻也叫人覺得滿意,整體味覺出色又煎得滿香脆。

雙面黃又是做得很不錯,今晚更有勁人教我點正宗食雙面黃,上面香脆加醋,下面腍身加糖,再夾埋食才是皇道,我又長知識了。

甜品有單尾的反沙芋,即叫即做是你吃得到的溫暖,每層每口你都吃到心機,是我吃過潮洲餐廳最好的反沙芋,腍腍的質感和每口即溶即碎的芋頭,是令人難忘的。

席上的朋友都說不錯,幸好我不是三心兩意要求高的人,如果唔係,可能我也不知道會錯過什麼,當然你可能說會錯過小食潮洲菜沒有什麼大不了,但有時候,一餐晚飯,你可以了解到不只是餐廳好吃與否,你還可以了解到你的朋友是不是你的真朋友。

豪園麵家
黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下21號
2017-07-25
2017-07-12 607 浏览
我估喱間店應該不是主打魚蛋粉!可能主打是雲吞麵🤔(近日常常想吃魚蛋粉,但又不想去離家很遠的東區,所以打算今個夏天走訪九龍各區的魚蛋粉麪檔,看看能否找出比較方便的美味魚蛋粉。)昨日下午茶時段去了光顧它的下午茶餐,叫了一碗魚蛋粉+凍檸茶。$36+3魚蛋粉一上枱就聞到大地魚湯的味道 (即是通常雲吞麵的湯底)。 不算難食,只是感覺比較奇怪!碗魚蛋粉只有3粒白魚蛋+3片炸魚片,質地軟軟的,完全不是魚蛋應有的彈牙口感,失敗!凍檸茶味道正常,亦可說是沒有什麼特別。
我估喱間店應該不是主打魚蛋粉!可能主打是雲吞麵🤔
凍檸茶味道正常,亦可說是沒有什麼特別。
2017-07-11
2016-12-20 1485 浏览
潮和骨 ($78)呢間街坊小廚的菜式令人幾驚喜😍👍🏻幾款小菜都好有水準 特別係佢既推介潮和骨😁佢好似生炒骨 酸酸甜甜 都係咁惹味😋而且好香脆 食得出係新鮮炸起 果然係店家推介😝😁仲有豉炒鵝腸 都係一樣好惹味😍而且份量好多 好似食極都食唔完咁架😍不過叫左白飯會好d 咁樣會無咁膩☺️另外其他小菜都好夠獲氣 估唔到呢d平民小店都令人咁驚喜😋😋😋😍😍😍而且有紅豆冰 好多紅豆 好足料架!童年回憶😝😆
潮和骨 ($78)