2016-11-20 1171 浏览
今日釣完魚,親愛的哥哥載我去呢喥食吓煲仔飯,我地點咗鹹魚肉餅煲仔飯,排骨滑雞煲仔飯同雲吞配水餃。煲仔飯啲醃料味道一般,尚算不過不失,反而雲吞同水餃有驚喜😋足料👍🏻唔欺場,啲蝦新鮮爽滑,肥肉唔多,啱晒我!😊
2016-08-04 2048 浏览
據朋友報料話黃大仙新開左間新派茶記好好食,雖然 baby 一聽落黃大仙有啲遠 😂 但係冇辦法啦,為食係絕症!唔通我病到我死下死下都堅持去搵食又話你聽咩!差唔到去到果時對面有個大大個獅子山,中意影相既朋友又可以影餐飽當食多餐 📸 位置唔難搵,一出地鐵站行幾分鐘就到,係現崇山商場既地鋪黎既,都幾大下容納到五六十人到啦,而裝飾都比較新穎,同果到既呀姐了解過呢到開左一個月都冇,岩哂中意熱潮既你地!見到佢地個餐牌各方面感覺都係一間好有心經營既食肆,經過呢區不妨一試!食肆,經過呢區不妨一試!< 豬軟骨鮮茄湯通粉餐 $45 >其實 baby 好中意食平民野,堪稱頹食 baby,呢個豬軟骨鮮茄湯通粉餐為必叫項目,唔係個通粉特別,而個湯真係好香濃 😍 茄味十足 🍎 岩哂班 "茄友" 😋 堅係用真材實料製作!個餐配埋個牛油飽、炒蛋,餐茶,真係 fit 到漏油!< 獨家刀削公仔麵餐 $48 >話說以前細個好中意食公仔麵,但係後尾食得太多食到厭,高峰時期係一餐食 6 個公仔麵 😂 諗落都幾癲,本身就冇諗過叫公仔麵食,可惜,人呀,就係犯賤,敗係獨家兩個字 😂 個公仔麵以豬頸肉為伴
豬軟骨鮮茄湯通粉餐
< 豬軟骨鮮茄湯通粉餐 $45 >
獨家刀削公仔麵餐
< 獨家刀削公仔麵餐 $48 >
話說以前細個好中意食公仔麵,但係後尾食得太多食到厭,高峰時期係一餐食 6 個公仔麵 😂 諗落都幾癲,本身就冇諗過叫公仔麵食,可惜,人呀,就係犯賤,敗係獨家兩個字 😂 個公仔麵以豬頸肉為伴菜,屬偏肥型,一啖咬落軟淋淋既肥膏你都咪話唔正,應該唔少人中意呢種感覺 😏 而佢地既公仔麵的確係比較特別,人手製作,應該係,除非唔係,彎彎曲曲既公仔麵,口感有少少硬身,如果問我質感比較似邊隻公仔麵,我會覺得係似細細盒果隻點心麵,而個湯底個味勁似辛字辣麵既湯底,不過係微辣版,個餐一樣係跟麵包炒蛋餐茶,中意食公仔麵既朋友可以一試!
惹味潮和骨
< 惹味潮和骨 $78 >
呢隻潮和骨其實就係酸甜骨,賣相吸引,baby 本身中意食啲酸甜野,所以咕嚕肉、生炒骨、鎮江骨等等都係 baby 既飛佛,而呢隻骨炸得香脆,冇比個汁整到淋哂,個汁似麥記既泰式酸辣醬,好唔好食?baby 就幾喜歡 😋
香脆煎蠔餅
< 香脆煎蠔餅 $78 >
相信蠔餅係唔少人中意既心頭好,呢到既蠔餅炸得香脆,不過我略嫌炸粉太多同鹹左少少,但係點左魚露都可以既,但重點係好多好多蠔 😛
蠔仔肉碎粥
< 蠔仔肉碎粥 $78 >
好大煲呀!話就話係兩至三人份量,但係四五個都冇問題!煲粥味道正常,個湯再鮮就會更好,不過我個人就比較講究啲,一煲靚既蠔仔粥既湯應該要用老母雞豬骨大地魚去熬,咁就帶出好濃香既味道!不過呢煲粥既優勝之處又係極多蠔仔,性價比幾高 🙊
鮮蝦雲吞麵
< 鮮蝦雲吞麵 $30 >
呢碗雲吞麵又係我推薦項目之一,餐牌寫住係佢地全人手自家製既全蛋麵,所以同一般雲吞麵既鹼水麵唔一樣,呢到既麵有種蛋味,比較爽口果隻,但係最出色既唔係麵,而係佢地既鮮蝦雲吞,蝦既比例係佔好重,所以味道好鮮甜同蝦味好重 😋
檸茶 BB
< 檸茶 BB $18 >
Wow!聽個名真係 real wow 左一聲!什麼檸茶 BB 呀?於是捉左個姐姐問,原來呢杯檸茶係用左獨立新配方去整,唔再係傳統既檸茶,唔洗篤檸檬 (當然都有檸檬片),而檸茶入面係有攪勻左既檸檬,所以成杯茶好檸!好檸好飲呀 👯👯👯
豬軟骨鮮茄湯通粉餐
獨家刀削公仔麵餐
蠔仔肉碎粥
鮮蝦雲吞麵
檸茶 BB
2016-04-19 1756 浏览
足料老火湯味道濃郁、鮮甜!可惜的是沒有湯渣......排骨整得好腍身,而且夠入味!個汁有少許豆豉味帶少少甜,再加上紫洋蔥同青椒十分鮮甜!河粉亦炒得唔錯,係原整一條條嘅,唔會炒到碎哂咁!杯奶茶顔金黃、奶味同茶味平衡,有茶香而且好滑,而且有回甘味!
老火粉葛湯
足料老火湯味道濃郁、鮮甜!可惜的是沒有湯渣......
豉椒排骨炒河
熱奶茶
2016-04-05
2016-04-18 1368 浏览
今次係我第二次到訪, 上次食完覺得呢到係一個人少少好清靜, 又坐得舒服既餐廳, 所以決定再次光臨。點了一個常餐, 才發現早晨時段食常餐並沒有特別優惠。姐係話其實我唔需要十一點前趕到黎, 都食到我想食既早餐。經典常餐之 沙嗲牛肉公仔麵我係一個不折不扣的沙嗲牛控, 最鐘意食沙嗲牛肉公仔麵, 有得揀都一定會揀食佢。呢到既沙嗲牛無咩特色, 入口雖然好滑同無筋, 但味道一點沙嗲香都無, 食落會覺得好沉悶。經典常餐之 沙嗲牛肉公仔麵方包烘底後都唔算太脆, 可能本來包身比較濕, 不過入面牛油搽得好足亦好均勻, 幾有誠意。火腿奄列用料好足, 滿滿都係火腿, 可惜都係患有茶餐廳通病, 就係煮得太老。就算我「鼻B」叫左個炒滑蛋, 睇落都係似煎芙蓉蛋一樣甘老。喜歡呢到既凍檸茶, 茶膽夠澀, 會飲到尾調既少少回甘。
點了一個常餐, 才發現早晨時段食常餐並沒有特別優惠。
姐係話其實我唔需要十一點前趕到黎, 都食到我想食既早餐。
沙嗲牛肉公仔麵
沙嗲牛肉公仔麵
經典常餐之 沙嗲牛肉公仔麵
牛油方飽 (烘底) 加火腿奄列
經典常餐之 沙嗲牛肉公仔麵
經典常餐之 沙嗲牛肉公仔麵
喜歡呢到既凍檸茶, 茶膽夠澀, 會飲到尾調既少少回甘。

题外话/补充资料: 食物不過不失, 但侍應姨姨們個個都親切得像家人一樣, 而且坐係室外很空曠, 又有微風吹過, 十分寫意。
2016-04-17
2015-05-12 1088 浏览
夜媽媽9點幾10點先食晚飯,見到呢間門面光鮮,特餐包好多野食就入咗去。叫咗特餐$50(凍飲另加$3),有齊雞翼、薯條、沙律、牛油麵包和豬排湯意(可轉雞排),好抵食!味道一點也不差。豬排炸至金黃,外脆內嫰,湯意粉冇咩味,但硬度不錯。炸雞翼算是合格,因為同豬排一樣外脆內嫰,但略嫌雞皮太多「硬油泡」,感覺上食咗好影響健康 。沙津份量不多,但除了薯仔全是罐頭生果,很解渴,一流!薯條望落似麥記的,但較硬身,一般,建議落鹽,因為冇咩味。牛油麵包的牛油味亦唔太突出。凍檸茶茶味夠,合符期望。總括而言,炸豬排和沙律是亮點,其餘食物亦合格有餘,性價比很高!員工基本有禮。

凍檸茶茶味夠,合符期望。
2015-05-09
$53 (宵夜)
2015-05-04 630 浏览
今日經過見到呢間餐廳,就入去左食,睇落好似幾好食,點知食落真係幾正。首先,豬軟骨米粉既豬軟骨幾入味,和米粉味道幾夾,再加上濃濃的湯,油而不腻,令人想一食再食。咖哩牛腩飯既牛腩十分軟,不會太硬,咖哩更令人濃郁的,令我口齒留香,色味具佳。不過食物價錢幾貴,一個飯要$60,一兩星期食一次還可以。

不過食物價錢幾貴,一個飯要$60,一兩星期食一次還可以。
2015-05-01
2014-08-20 1337 浏览
Ok嘅意思系:所以野都唔錯(味道,價錢,環境,服務)之前,同阿麻食過早餐and午餐!見到下午茶嘅菜單好似唔算好貴(因為早午餐都幾貴)!所以,今次我同兩個阿哥and阿麻去食!下午茶一律$32(凍飲加$3)我推介大家去食下午茶(Mon~Fri 1430~1800)記住星期六,日冇下午茶㗎!又大碟,又好味!我發緊肉都食得胞,仲要系男仔!中意食茶記嘅大家可以試下! 其他時段啲野都幾貴下,大家要留意!
Ok嘅意思系:所以野都唔錯(味道,價錢,環境,服務)
所以,今次我同兩個阿哥and阿麻去食!
下午茶一律$32(凍飲加$3)

其他時段啲野都幾貴下,大家要留意!
2014-08-20
2014-08-09 954 浏览
around6:40落單,叫左個8月推介既豪園王牌麵,個名好似係咁… 麵可以揀米線/可粉/米粉/粗麵,而我選擇左米線,落單後等左大約10分鐘就到左,湯底好清不油膩,不過嫌過淡所以落左辣醬辣油米線略為冧左少少,蝦丸、雲吞、水餃好新鮮,有原隻蝦係入邊,而蝦丸咬一半睇到有用蝦肉整,食完曬忍唔住一啖接住一啖,飲左幾啖湯底 真係好清淡,唔似係用味精湯,價錢食材都算值

真係好清淡,唔似係用味精湯,價錢食材都算值
2014-08-09
2014-08-05 1360 浏览
早前機緣巧合碰上了豪園,除了發現食物不俗之外,居然還有戶外的位置可供HAPPY HOUR,襯著周末專程和友人約了下午過來一邊享受陽光,一邊呷著冰凍啤酒。未知老闆是不是北角渣華道街市的粉絲,竟然有戰鬥碗!碗還要是雪冰凍了,這可令每一口的啤酒都是透心涼!今天因為喝酒的關係,食物吃的不多,就是只點了配酒的炸鯪魚球、潮州炸雙棗,個人覺得不錯!最怕魚腥味的我,但炸鯪魚球可香口,不點蜆介醬更嘗到真味。值得一提是啤酒的價錢比酒吧便宜多了,1664都要三十多塊,亦有菲律賓生力和其他選擇,室外亦有像馬來西亞戶外食肆的噴水風扇,令怕熱的我都可享受戶外抽煙的環境,哈哈!
戰鬥!
2014-07-26
戰鬥!
2014-08-02 1379 浏览
今次去豪園順遂是想吃一碗好味的雲吞麵加碟靚油菜,點知碗雲吞好難食,d蝦不夠新鮮有腥味,湯底賣相完全唔點,麵底更難吃!油菜竟然把辣絲腐乳汁配介蘭,真是絕無僅有超難吃!!!還有叫碟牛雜撈粗,d上湯混濁完全調不到粗麵的味道,牛雜只有牛肚,牛腩,牛筋,竟然無肺,脯和腸!這樣點叫牛雜,揾人老襯!呢間豪園揾乜人再幫襯!!!佢呢間餐廳乜都有得吃,餐牌上有早餐,西式,有小炒,煲仔小菜,寫到包羅萬有!我就不敢恭維啦!咁啱隔離對小情人都話,點解呢間餐廳咁囃㗎乜嘢都有小炒,小菜,煲仔菜,咁鬼多嘢,最敝無樣精!
油菜竟然把辣絲腐乳汁配介蘭,真是絕無僅有超難吃!!!
呢間豪園揾乜人再幫襯!!!
我就不敢恭維啦!

2014-08-02
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
現金券
2014-06-28 1060 浏览
今天到黃大仙工幹完畢已經中午,肚子忽然響起警報,唯有做一次孤獨的美食家,見此店裝修新潮,又有一蘭式自閉位,實在適合今天用餐。進內,可能因中午時份又近民居,餐廳已大半滿客,幸好一字排開的自閉位置還有空間,還有面對店外街道的高身吧檯位都頗有特色。初時以為是一般新潮茶餐廳,怎知一看檯紙,原來是一間有半百歷史的粉麵店,但本身於港島長大,對黃大仙一帶只限於黃大仙廟的煙火,故孤陋寡聞這間半百老店的真身。點了淨雙丸和炸醬撈麵,先上炸醬撈麵,味道和平時吃的有所不同,但實在不知古早味道,所以不知是否正宗,然而本身討厭的梘水味道丁點都沒有,麵身彃牙,最讚的是附送的熱湯,喝得出全無味精,有鮮味!淨雙丸送到時變了雙丸麵,不想浪費食物,故沒有作聲,墨丸不得了!外出食飯已很少點墨丸,最多是到牛丸哥哥買它的墨丸王或黑墨丸打火鍋或燒烤,這里的墨丸有墨丸肉,鮮味十足,彈性誇張得可以打乒乓我相信,蝦丸都吃得出是材料蝦味十足,但彈牙口感欠奉,就完全給墨丸給比下去。吃罷離開,親切的老闆娘問我食物質素,原來此店是新開業,老闆娘是老店的後代傳人,著實值得為她加油打氣,以傳承上一代美食,不令此貨真價實的傳統風味失傳,希望下次再來,不會因為火紅生意而令食物變質,更不要被淹沒於高租金的洪流之下。
炸醬撈麵
雙丸麵
题外话/补充资料: 餐廳店外有室外坐位,亦提供啤酒,下次可和朋友在此HAPPY HOUR!
2014-06-11
雙丸麵
2014-06-17 928 浏览
朋友介紹下,上星期六晚在豪園吃晚飯。雖然是街坊小厨,但菜式卻令人驚喜。潮和骨非常惹味。牛腩入味,肉香四射。蠔餅除了蛋香,外脆內軟,和各大潮洲酒家有得揮。炸雙棗也令我喜出望外,炸物卻一點也不油膩。所以又點了炸雞翼。雞皮炸得油也沒有,卻一點也不乾。餸菜份量一點也不少。最令我impressed 的是service 非常好。店內招呼熱情👍👍
2014-06-14
  • 牛腩淨食