2023-05-26 163 浏览
去左食財記辣蟹,真係好正呀😍😍😍!佢哋嘅蒜蓉粉絲蒸蟶子好鮮甜,蟶子嘅肉好滑嫩,配上蒜蓉同粉絲,味道好好。蔥油雞 好滑好嫩,蔥油香氣四溢。羅漢齋煲都好好味,入面有蓮藕、西蘭花、菜心、粉絲等,最鍾意佢個粉絲好入味,真係好食。最後 乾炒牛河,牛肉好滑嫩,河粉口感好彈牙,加埋蔥、芽菜,一口咬落去真係好好食。財記辣蟹唔止佢哋嘅辣蟹好出名,佢哋嘅其他菜式都好好味。服務亦都好好,環境舒適。下次一定會再嚟食佢哋嘅辣蟹!如果你想食好味嘅小炒、海鮮,財記辣蟹絕對係一個好選擇。
去左食財記辣蟹,真係好正呀😍😍😍!
蔥油雞 好滑好嫩,蔥油香氣四溢。

下次一定會再嚟食佢哋嘅辣蟹!
如果你想食好味嘅小炒、海鮮,財記辣蟹絕對係一個好選擇。
2023-05-25 129 浏览
放工時候朋友突然話想食中餐,又怕商場同地鋪好多人有排等位,朋友就話不如試吓私房菜,咁就我地揀左嚟財記財記辣蟹私房菜私房菜試吓啦。冇咩食過私房菜,感覺同平時海鮮酒家差唔多,枱同枱之間都幾闊落,其中一面牆係向街嘅落地玻璃,餐廳入面有兩個魚缸。今日叫左霸王走地雞,椒鹽鮮魷同沙拉菠蘿蝦球。隻雞都幾滑,蒸得啱啱好。椒鹽鮮魷炸得幾好,唔會油冧冧。沙拉菠蘿蝦球蝦夠大隻,包埋沙拉醬夠哂邪惡。差唔多食完見到隔離枱叫左避風塘炒辣蟹,個樣好靚,下次多人食要試吓先。

2023-05-25
2023-05-24 117 浏览
📍 財記辣蟹私房菜 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈2-3樓今晚同幾個朋友去咗銅鑼灣中菜館食飯,又真係無介紹錯,啲嘢食好有穫氣!樣樣好好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻而且勁好坐唔會趕你走,有冷氣舒舒服服咁座💗💗💗👉 蔥油走地雞(半隻)💰138😋😋😋😋.5/5呢杯雞不得了,一上枱時蔥香撲鼻勁吸引!個雞皮爽薄,雞肉嫩滑又有雞味,夾埋啲蔥油一齊食,味道一流😋😋😋😋。👉 秘製沙拉骨💰88😋😋😋😋/5呢個沙拉骨有別於平時食既,比較似甜酸排骨,沙拉骨炸到好香脆,肉質好鮮嫩。👉 咕嚕蝦油條💰168😋😋😋😋.8/5呢個大推!咕嚕肉就食得多,咕嚕哈油條真係第一次見!鲜蝦肉爽口彈牙,配埋炸到脆卜卜嘅鬼馬油係絕配!配埋咕嚕汁甜甜酸酸,勁開胃!💗👉 西蘭花炒帶子💰198😋😋😋😋.5/5個帶子份量都幾多,食到最尾都仲有。火候十足又唔會太油膩,味道啱啱好😆😆😆👉 脆皮炸豆腐💰78😋😋😋😋.5/5呢個好岀色!炸到外脆內軟,炸粉又夠薄,外面灑上椒鹽,勁惹味,又有豆腐香推薦!👉 豉椒炒蜆💰98😋😋😋😋.5/5炒蜆好有鑊氣,蜆肉肥美,配上惹味豉椒醬汁,愈食愈停不到手,勁惹味!回頭:yesyesyes!店員好友善,食
📍 財記辣蟹私房菜 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈2-3樓

👉 蔥油走地雞(半隻)
💰138

💰78

👉 豉椒炒蜆
💰98
😋😋😋😋.5/5

回頭:yesyesyes!店員好友善,食每一道菜都好有火候,好岀色,一定會再嚟😆

#kermit食在銅鑼灣
久唔久又要嚟會下財記,美食環境依舊咁正,食到捧住個肚仔走😚生滾走地雞粥係我每次食都必叫嘅,粥食落綿密鹹香,雞件滑身嫩口,而且一煲大大煲,好味得嚟又抵食☺️秘製沙拉骨好開胃,排骨啖啖肉,沙拉醬酸酸甜甜,愈食愈開胃🤤沙薑雞腳都好正,沙薑味濃,而且雞腳軟身,好容易食🤩馬拉盞炒通菜好有驚喜,微微辣食落更有風味,通菜翠綠,食落爽口,勁鍾意,本人幾乎清咗一大半❤️魚香茄子煲一上檯仲熱滾滾,鹹香十足,而且魚香茄子好軟熟,索晒啲精華,鹹鹹香香,好啱餸飯🤤

久唔久又要嚟會下財記,美食環境依舊咁正,食到捧住個肚仔走😚

2023-05-22
  • 生滾走地雞粥
  • 馬拉盞炒通菜
1K
近年好多餐廳都標榜自己係私房菜,但其實掛上「私房菜」呢個名,真係一啲都唔容易。因為食客對於私房菜嘅要求更高,外觀、用料、味道、鑊氣,缺一不可!今次嚟到銅鑼灣嘅財記辣蟹私房菜,睇吓佢嘅私房菜係唔係真係高質好味啦!豉椒炒蜆銅鑼灣財記辣蟹私房菜由老字號嘅前越華會原班人馬接手,餐廳仍然主打辣蟹、海鮮同小菜。其中一道菜可以試齊外觀、用料、味道、鑊氣,當然就係傳統大排檔小菜:豉椒炒蜆!蜆肉脹卜卜,粒粒都開晒,蜆肉新鮮無沙,加埋惹味嘅豉椒汁,夠晒鑊氣,好好味呢!脆皮炸豆腐豆腐即叫即炸,炸到金黃色,外觀真係非常吸引!脆皮炸豆腐熱辣辣,炸到外脆內軟,加啲椒鹽吊味,非常香口。魚香茄子煲食小菜當然唔少得送飯嘅代表:魚香茄子煲。一拎起煲蓋就聞到鹹香味,呢份鹹香味帶領整個魚香茄子煲,香味濃郁。至於茄子索晒啲汁,味道除咗鹹香之餘,仲有少少香辣味,味道充滿層次。鮮蟹肉扒時蔬嘩!加入咗蛋白嘅鮮蟹肉淋上西蘭花之上,份量夠晒多,西蘭花加上鮮蟹肉一齊食,蟹晒新鮮,中和番之前重口味餸菜嘅味道。

豉椒炒蜆

脆皮炸豆腐

魚香茄子煲

鮮蟹肉扒時蔬
2023-05-21
2023-05-22 90 浏览
我們買了880元辣蟹餐coupon (包加一及花生和荼)。碟碟餸都好大碟,3個人都夠食。食材新鮮,扇貝好大粒。最後辣蟹打包返屋企慢慢食,所以唔記得影相 (隻蟹應該有斤半重)。整體來講,好抵食,海鮮好新鮮,味道ok,但略咸了一些.會再去食。😄
我們買了880元辣蟹餐coupon (包加一及花生和荼)。

整體來講,好抵食,海鮮好新鮮,味道ok,但略咸了一些.

會再去食。😄
2023-05-16 109 浏览
出開呢區做完事後,面對放工人潮,慣常外賣 。由於呢度剛開晚市而且未到晚飯高峰,冇人真好。阿姐開始認得我呢位稀客之前叫過:菠蘿咕嚕肉最麻煩既小菜之一,試一試真章,做得差的話,肯定唔會再幫襯。一食係果回事,個汁岩味,其實係咪用現成醬汁包都唔係太重點。呢個菜真係靠個汁,同拉面一樣個湯底得己贏一半。咬口合格,脆d當然更好,N年前大排檔級數食唔返了。馬拉盞炒通菜獲氣好過我係另一間日常飯堂食既,搭D蝦干是意料之外,我認得上次小炒果種蝦干嘛,馬拉盞應該就唔係用澳門婆婆商標個隻,個隻特別惹味。今日叫是汁蒸魚云食到多數係脘魚頭,肉都係薄骨為主,是汁風味略似上次炒蜆個汁不過好在唔咸,雖然唔係好夠鮮,好在都有d魚頭味,當然自己平時煮個高湯油甘魚頭肥美鮮香滑好多。沙薑雞腳雞腳夠肉地脂肪唔un瘦,沙薑汁正常發揮,食到中後段略為感到咸。如果要沙薑雞可能會幾舊就悶,除非多幾雙筷子。等就真係舒服既,可能我人群恐懼症,下次食其他
出開呢區做完事後,面對放工人潮,慣常外賣 。

由於呢度剛開晚市而且未到晚飯高峰,冇人真好。

阿姐開始認得我呢位稀客

之前叫過:

菠蘿咕嚕肉

最麻煩既小菜之一,試一試真章,做得差的話,肯定唔會再幫襯。

馬拉盞炒通菜

今日叫

是汁蒸魚云

沙薑雞腳

等就真係舒服既,可能我人群恐懼症,下次食其他
2023-05-08
15 分钟 (外卖自取)
  • 菠蘿咕嚕肉
2023-05-04 146 浏览
位置很易找,時間尚早,只見有一兩台客人在進食。酒樓格局的地方從來都不是一個人覓食好選擇,而又希望食好一些。所以趁收工人潮殺到前來一個外賣。1 on 1服務當然好,坐成圍台睇menu等外賣,環境算舒適,台和台之間寬闊,以香港食店空間細的通病來講。付款後等了10分鐘左右就拿得,阿姐問我要不要餐具其實我很歡迎,因為確實很多人不想回去掉垃圾。豉椒炒蜆:正常發揮,份量頗足而且粒粒有肉不是一堆空殼,至於有沙比例係5隻中1隻有沙,獻汁形態是偏杰,辣度適中,味道略為咸特別是食到中後段會開始味覺疲勞,香口有改善空間。不見得會覺得好食。小炒皇:用料是9菜,蟹柳(假蟹肉),油炸鬼,蝦干,腰果。魷魚蘇。食材沒有應有的味道,蟹柳油炸鬼呢類面粉用來充數的食材就自然不用說,雖然說現時食雞冇雞味,但蝦干腰果正常至少仍可吃到香口有蝦味腰果味,這個腰果蝦干質量卻香口都談不上,而且重點是所有食材各有各你會覺得不是吃一個送的整體感覺。蟹柳,油炸鬼我都挑走哂沒吃。總結,呢個廚房靠鑊氣,濃味蓋過食材和典型港式小菜館做法。食材是一般茶餐廳質素、可能最多多半粒星。雖然話1/3價錢是食材。2/3是租金服務。下次會試其他菜,比個理由自己
位置很易找,時間尚早,只見有一兩台客人在進食。

豉椒炒蜆:
小炒皇:
用料是9菜,蟹柳(假蟹肉),油炸鬼,蝦干,腰果。魷魚蘇。

總結,呢個廚房靠鑊氣,濃味蓋過食材和典型港式小菜館做法。
下次會試其他菜,比個理由自己再幫襯。
2023-04-28 173 浏览
財記辣蟹私房菜 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈2-3樓粟米魚肚羹(例鍋)Creamy Sweet Corn & Fish Belly Soup這道湯品濃郁而不膩,香氣撲鼻,嘗起來清甜可口,加入鮮嫩的魚肚更是讓人回味無窮。鹹魚雞粒炒飯Chicken Fried Rice with Salty Fish鹹魚的鮮味與雞肉的鮮嫩完美結合,米飯炒得松散而不油膩,讓人一口接一口停不下來。脆皮炸豆腐Deep Fried Tofu脆皮炸豆腐是我最喜愛的素菜之一,這裡的脆皮炸豆腐更是讓我驚豔。外皮炸得金黃酥脆,內裡豆腐鮮嫩,加上醬汁的調味,讓人垂涎欲滴。芝士焗西蘭花Baked Broccoli with Cheese西蘭花經過焗烤後,表面布滿芝士,口感滑嫩,芝士的鮮香與西蘭花的清甜完美結合,讓人大呼過癮。菠蘿咕嚕肉Sweet and Sour Pork炸得酥脆的肉塊淋上甜酸的醬汁,口感豐富多樣,讓人回味無窮。
財記辣蟹私房菜 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈2-3樓

粟米魚肚羹(例鍋)

鹹魚雞粒炒飯

脆皮炸豆腐
Deep Fried Tofu

芝士焗西蘭花
Baked Broccoli with Cheese

菠蘿咕嚕肉
Sweet and Sour Pork

炸得酥脆的肉塊淋上甜酸的醬汁,口感豐富多樣,讓人回味無窮。
2023-04-13 158 浏览
今日難得同朋友行開銅鑼灣,大家都好鍾意食本地嘅小菜,所以搵咗一間私房菜試吓——————🐽 鮮奶蛋白蝦球鮮奶蛋白食落好滑,一d都唔會煮得太老鞋口,味道清清地;蝦球亦都好大隻,食落新鮮彈牙✨🐽 鹹蛋蒸肉餅厚厚既蒸肉餅食落好實淨,一d都唔會粉,肥肉既比例唔多,個汁送飯真係一流🐽 蒜蓉粉絲蝦干蒸勝瓜同平時既蒜蓉粉絲蒸扇貝一樣甘惹味,勝瓜更增添一份健康既感覺,而蝦乾既味道亦令到整道菜更有鮮味🐽 財記炒飯配料一d都唔會比小你!有帶子粒、午餐肉粒等等,炒飯食落乾身有鑊氣,質素好高🫶🏻

——————

🐽 鮮奶蛋白蝦球

🐽 鹹蛋蒸肉餅

🐽 蒜蓉粉絲蝦干蒸勝瓜

🐽 財記炒飯
2023-04-11 146 浏览
之前曾經在灣仔區內工作多年,對於附近的食肆都有濃厚的感情,從網上得知這裏開了一間以避風塘炒蟹為主打的私房菜,今晚便專程來到了。薑蔥美國生蠔$228,雖然生蠔的尺寸不是很大,不過味道卻很鮮甜,加上薑蔥的味道,非常惹味,是一道色香味齊全的小菜。鹹魚鮮魷蒸肉餅$108,鹹魚的鹹味不會過濃,卻有魚的鮮甜味道,肉質結實可口,配上爽口彈牙的肉餅,確是一絕。鹹魚粒炒芥蘭$88 ,這個鹹魚和之前的鹹魚肉餅,味道不一樣,鹹香味道十足,非常甘香可口,帶起了芥蘭的味道層次。另外這裏的芥蘭只有芯的部份,沒有菜葉,所以非常爽甜可口。白飯$15 茶位$20

白飯$15

茶位$20
2023-04-11 129 浏览
豉椒炒蜆 $98蜆肉粒粒大大粒,仲要粒粒都開晒全部無沙。豉椒炒法極之惹味,豉汁濃郁帶點微辣,真係好好味。脆皮炸豆腐 $78豆腐外皮炸到皮脆卜卜,內裡豆腐棉滑,食落唔會太膩外酥內軟,撒上特製既微粉 ,風味十足 蒜蓉蝦乾蒸勝瓜 $88簡單又清淡的蒸勝瓜做法,味道配搭來調味的粉絲及惹味的蝦乾和巳爆香的蒜茸拌食,入口細味品嚐香脆惹味的蝦乾,配一口絲瓜食,就感覺到絲瓜味道即時提升魚湯浸九肚魚 $105九肚魚價廉物美,雖然其貌不揚,但肉質非常嫩滑,煮得軟腍腍,配菜粉絲吸盡鮮甜的魚湯,勁入味

豉椒炒蜆 $98

脆皮炸豆腐 $78

蒜蓉蝦乾蒸勝瓜 $88

魚湯浸九肚魚 $105

2023-04-10 80 浏览
復活假期最後一日,梗係要去行下街,食下野,hea下啦~今日就去左銅鑼灣呢邊,晚餐朋友帶我去左呢間係駱克道既樓上私房菜~我地叫左4樣食物:🔸沙薑雞腳($68)沙薑味夠哂濃郁,而且雞腳炆得好冧,當小食一流~🔸沙拉骨($98)咕嚕肉排上面擠滿沙律醬,加左沙律醬令到佢冇咁油膩,而且肉排啖啖肉😍🔸沙爹牛肉炒芥蘭($98)芥蘭好幼嫩,上面鋪滿沙嗲牛肉,牛肉有口感,又唔會鞋口,未試過呢個配搭,好有驚喜👍🏻🔸芝士蝦球伊麵($188)炸蝦球同埋伊麵本身都夠哂邪惡,再加埋芝士汁,真係十分邪惡

我地叫左4樣食物:

🔸沙薑雞腳($68)
沙薑味夠哂濃郁,而且雞腳炆得好冧,當小食一流~

🔸沙拉骨($98)

🔸沙爹牛肉炒芥蘭($98)

🔸芝士蝦球伊麵($188)
炸蝦球同埋伊麵本身都夠哂邪惡,再加埋芝士汁,真係十分邪惡
2023-04-10
2023-04-08 69 浏览
今日同親戚慶祝生日🎊就去咗財記辣蟹私房菜,話系辣蟹就當然吾系得辣蟹食🤭🦀食物款式都幾多,有龍蝦、海鮮、家禽、豬牛、豆腐類等等🦞🦐🐷🐮🐔✿ 粟米海皇羹 (例鍋) $108去得食中菜叫番個羹暖吓肚先😊粟米🌽份量好多💛海皇系帶子加蝦肉,整個羹清甜易入口,海鮮爽口新鮮,食其他野之前飲番個湯系正。✿ 脆皮炸豆腐 $78即金磚豆腐,一件件金黃色好似磚塊咁💛每件亦做到外脆內軟,豆腐夠滑溜溜🤍外皮充滿蒜香加椒鹽味🧄中意食香口野嘅我表示如果有呢道菜基本上都多數會叫~✿ 豉椒炒蜆 $98傳統大排檔小菜,相信好多人去大排檔都會叫黎食。炒蜆好多,粒粒都充滿豉椒香🖤大粒飽滿☺️食蜆就最驚有沙同埋好多隻殼都未開即未熟,佢就冇沙,未開殼嘅得好少。✿ 菠蘿咕嚕肉 $98常見中菜菜式,常見但要整得好吾容易。菠蘿佈滿整份咕嚕肉🍍香甜易入口。咕嚕肉經過油炸後一般吾會好脆,反而淋淋哋咁系正常,吾會好油膩,肉質爽滑🐷✿ 霸王走地雞 (半隻) $138雞類大致分為蔥油、沙薑、霸王、菜膽、麻辣,我地揀咗霸王雞。所需食材吾算複雜,更能帶出雞肉鮮味🐔雞肉嫩滑多汁👅醬汁中帶薑蔥味,比一般醬油特別,霸王雞沾上醬汁更佳。✿ 豉油皇炒麵 $68

✿ 粟米海皇羹 (例鍋) $108

✿ 脆皮炸豆腐 $78

✿ 豉椒炒蜆 $98

✿ 菠蘿咕嚕肉 $98

✿ 霸王走地雞 (半隻) $138

✿ 豉油皇炒麵 $68
豉油王炒麵充滿光澤,條條分明,能夠做到乾爽唔會太油👍🏼豉油好入味,炒麵同埋其他餸一齊食可以食到好多😋
2023-04-02
2023-04-05 56 浏览
財記辣蟹私房菜 銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈2-3樓2-3/F, Chung Wai Commercial Building, 447-449 Lockhart Road, Causeway Bay一直都想帶屋企人來食中菜, 財記辣蟹私房菜少炒出聲又好食, 今日襯媽子約了朋友去玩, 同daddy來兩個男人, 試一下度度的中菜。晚市茶芹$10/位,花生$20/碟 今餐主力由daddy 決定點菜, 我地食了招牌菜 $ 88 小炒皇,食韭菜總比割韭菜好,韭菜爽口惹味,加入了蝦乾炸蒜辣椒,惹味濃郁,叫啤酒配一流$98 蒸肉餅是我由細喜歡食架家常菜,要了鹹蛋更香,肉餅多汁,非常下飯。開返關好多旅客,要食一定要訂位
財記辣蟹私房菜

晚市茶芹$10/位,花生$20/碟

開返關好多旅客,要食一定要訂位