2024-07-02 599 浏览
之前在舊舖有幫襯過,覺得幾好味服務又幾好,但早前經過見佢執咗都覺得可惜. 但原來佢哋在北角開了,去開果頭當然要回味吓. 新舖比舊舖寬躺,在商場內環境格局都比之前舒適. 今次叫咗招牌酸辣湯米線,選了中小辣,特濃新鮮蕃茄湯紅薯粉,配料大推冬菇皇,大大舊,軟身而且好入味,咬落去好多汁,真心正👍🏻.滷水雞翼亦都滷到好入味,感受到有花時間去製作食材.蘿蔔清甜無渣,大大舊絕不孤寒. 蕃茄湯茄味濃郁,唔使好杰身但也有豐富濃郁蕃茄味,而且有好多蕃茄,成個湯充滿維生素C,健康又好味. 另外叫咗碟菜心、蒜泥白肉、重慶口水雞翼及椰青水,菜心爽口脆綠,蒜泥白肉微辣蒜味惹味,重慶口水雞翼係冷盤來,肉嘅質感有啲似醉雞,辣味出. 最後飲啖涼浸浸嘅椰青水,中和辣味,成件事好滿足.
  • 冬菇皇
2024-06-29 573 浏览
叫咗個酸辣米線,要中辣多酸米線食「爽」。餸要咗雞絲同埋螺旋藻。開舖嗰時都要排成個鐘,今次經過下晝6:45冇乜人可能啲人未放工,食物品質零件比上次下降很多,份量比之前多咗少少,但係都不及紅磡本店。湯:冇乜特別,比以前淡酸菜:屬於多,而且高質米線:我叫咗佢嚟到我就斷開淋晒。所以我要求面具。第二碗嘅情況只係等於正常並無特別爽。雞絲:份量比紅磡少,但比當時開店的時候多,可惜雞絲一疊疊痴埋,而且充滿「濃濃雪櫃味」,螺旋藻亦都唔似紅磡嗰陣時嘅新鮮清新爽脆。總結服務很好,因為要求換過處理。電腦落單可以選擇食爽或淋。希望廚房留意食物隔夜及準備時保存的情況,客人下單時列明的要求。
叫咗個酸辣米線,要中辣多酸米線食「爽」。
餸要咗雞絲同埋螺旋藻。

湯:冇乜特別,比以前淡
酸菜:屬於多,而且高質

2024-06-26
2024-06-28 502 浏览
北角街坊有口福啦,黃埔出名的米線店———貴緣小鍋米線🍜移鋪到北角和富中心,係我最喜歡的米線店,想食番貴緣既味道,就要來北角啦。首先當然點D小食食下,小食款式多選擇多:1. 蒜泥雞絲山 $25 開胃夠香蒜泥,撈埋雞絲都正2. 皮蛋豆腐 $25 最鐘意滑溜溜既豆腐,加上皮蛋味道👅配合得剛剛好3. 娃娃菜 $14 份量都算多,可以食下蔬菜主食:秘制麻辣湯米線🍜,自選幾款菜,我真係加左好多菜:鹵水雞翅,鹵水豬肚絲,肥牛,甜酸齋,蘿蔔,湯底正抖,配菜又好食😋食到超飽捧著肚走👍🏻
首先當然點D小食食下,小食款式多選擇多:
1. 蒜泥雞絲山 $25 開胃夠香蒜泥,撈埋雞絲都正
3. 娃娃菜 $14 份量都算多,可以食下蔬菜
主食:秘制麻辣湯米線🍜,自選幾款菜,我真係加左好多菜:
2024-06-20
1K
2024-06-26 380 浏览
👧🏻😋👅🍽✨北角再遇貴緣-📍街坊支持多年既紅磡店結左業, 好彩既係北角和富開返, 沿用返以前湯底之餘, 加入左新湯新小食📍和富店比舊鋪大好多, 又有新裝修, 仲有梳化位, 食米線都可以舒舒服服喇-🍲 湯底 🍅 💯青花椒麻濃湯米線 $34 鹹鹹地帶麻香, 微辣而唔太啃; 好似川菜咁始終需要灒油先突出到風味, 所以湯底有少少偏油, 但夾起米線唔使連湯飲已掛滿麻香, 所以都OK💯特濃新鮮蕃茄湯米線 $35 用新鮮番茄酸酸地好清新, 仲有好多番茄肉; 見個湯咁健康特登叫晒勁索湯既配料😎-🍗 配料 🥟 ✨雞肉絲 $11 雞絲山係貴緣招牌小食, 叫雞絲送山, 相上見到只係冰山一角, 個底仲有勁多! 雞絲好滑身勁索汁好正✨ 鮮製魚皮餃 $10 個皮好滑, 真係好食過出面既來貨好多!✨肥牛 $11 手打魚腐 $11 螺旋藻 $10 紫菜 $9-🐥 小食 $28 🐖 💯巴屬狂惹雞翼有原味同黑椒味, 原味竟然係唔辣, 反而甜甜地好juicy💯蒜泥白肉肉個底係醬油底, 上面再有麻香辣醬, 白肉好滑!-🥛 飲品 🥛 ✨杯裝暖豆漿 $10 食濃味野叫暖飲有少少後悔🤣 不過暖既豆味真係突出好多, 響鈴牌豆漿香甜
👧🏻😋👅🍽✨
北角再遇貴緣

🍲 湯底 🍅

🍗 配料 🥟

🐥 小食 $28 🐖
💯蒜泥白肉肉個底係醬油底, 上面再有麻香辣醬, 白肉好滑!

🥛 飲品 🥛
✨杯裝暖豆漿 $10 食濃味野叫暖飲有少少後悔🤣 不過暖既豆味真係突出好多, 響鈴牌豆漿香甜幼滑好味

2024-06-23 343 浏览
今次約左帶bb上朋友屋企玩,食埋個lunch先上去,我地就係附近商場搵野食,經開見到間無味精湯底既米線就入黎試一試,睇下同其他米線有咩分別😗招牌酸辣湯米線 ($71)一定要點嘅招牌,湯底酸酸微辣,我就揀咗紅薯粉,非常彈牙,而且配料份量十足,生菜,扎肉,魚蛋加兩大塊豬軟骨,好抵食👏🏻酒煮醉香鮮雞米線 ($70)呢個加咗花雕作為湯底,一上到黎酒香味十足,而且雞肉好嫩滑,食得出係新鮮靚雞,佢既重點係湯底冇味精,可以成碗湯都飲曬😋皮蛋豆腐 ($25)皮蛋豆腐加咗一整粒皮蛋,同埋特調醬汁,惹味得黎又唔會掩蓋咗豆腐香👍🏻蒜泥雞絲山 ($25)一大碟用雞胸搣碎嘅雞絲,完全冇脂肪,好適合健身人士,最緊要加埋佢個蒜泥汁,微微嘅辣度,增加咗雞絲嘅入口口感🐥呢間米線最特別係個湯底,完全唔落味精,用真材實料整出個湯底,一定要飲曬成個湯,之後都唔會有口渴嘅感覺😉

招牌酸辣湯米線 ($71)

酒煮醉香鮮雞米線 ($70)

皮蛋豆腐 ($25)

蒜泥雞絲山 ($25)

2024-06-08
午餐
最近去了旅行,有一段時間沒有吃到米粉,今天經過這家米線店,發現價格合理,就進去試試。豬骨鮮濃湯米線 $73選擇了豬骨湯底,米線加底,搭配了秘製腩肉,手打魚腐以及鮮製魚皮餃。儘管名稱上是鮮濃湯,但味道清甜,米線有彈牙的口感。手工魚腐和鮮製魚皮餃都很入味,其中的秘製腩肉經過醃製,帶有一絲甜味,份量也很足。特濃新鮮蕃茄湯米線 $77另一碗選擇了新鮮蕃茄湯底,配料有豬軟骨,手工魚腐,冬菇皇和甜酸齋。蕃茄湯底味道濃郁,添加了少許辣增添風味,尤其喜歡其中的冬菇皇和甜酸齋,香菇吸滿了湯汁,甜酸菜煙韌,為避免影響湯底,店家還會另上。皮蛋豆腐 $25軟嫩的豆腐搭配香氣四溢的皮蛋,凍凍涼涼。娃娃菜 $14娃娃菜分成兩半,淋上蠔油,清爽可口。杯裝暖豆漿 $10

豬骨鮮濃湯米線 $73

特濃新鮮蕃茄湯米線 $77

皮蛋豆腐 $25
軟嫩的豆腐搭配香氣四溢的皮蛋,凍凍涼涼。

娃娃菜 $14
娃娃菜分成兩半,淋上蠔油,清爽可口。

杯裝暖豆漿 $10
2024-06-21 216 浏览
想當年細細個都會去紅磡嗰度食貴緣米線,估唔到而家紅磡舖頭不在,但係迫北角都會食到佢嘅味道,不過呢間舖頭開咗大概半年左右,但係味道同之前一樣,主打無味精嘅湯底,另外仲有出邊都好少有嘅青花椒湯底,過癮過癮。😋😋招牌酸辣湯(紅薯粉,小辣,走韭菜,走芽菜,多酸,多湯,淋啲,豬軟骨虐,秘製腩肉(微辣),手打魚腐,螺旋藻)加入了豬軟骨以及秘製腩肉(微辣),再灑上手打魚腐同螺旋藻,整體味道酸辣爽口,湯汁豐富,絕對是個人取推介豬軟骨除咗炆得入味之外,肥瘦亦都均勻😋😋青花椒麻濃湯(紅薯粉,加底,小辣,多湯,冬菇,豬軟骨)加入了青花椒同麻油,令湯料既香濃又帶點麻辣,特別適合在涼爽天氣下品嚐。最推介竟然係冬菇,超級厚肉之餘,而且仲有三大塊,美味程度不輸比其他肉類🥹🥹🥹巴屬狂惹雞翼雞翼做法獨特,將雞翼先醃製再煎酥脆,表層帶點微辣,除咗保留風味之外,亦都冇炸咁熱氣💪貴緣雞絲火山份量非常多,而且唔會太辣,算係呢度嘅招牌菜

招牌酸辣湯

青花椒麻濃湯

(紅薯粉,加底,小辣,多湯,冬菇,豬軟骨)

巴屬狂惹雞翼

貴緣雞絲火山
份量非常多,而且唔會太辣,算係呢度嘅招牌菜

2024-06-19 177 浏览
🍽 A La Cart💰 HK100pp (dinner)Tried a noodle shop in WORFU in North Point. They serve noodle soup with different kinds of toppings starting from $9-$11. The noodle soup costs $30-$34. You can pick spicy soup or non-spicy soup base. We have picked two spicy soup base and added some meat, white radish and large intestine etc. We like it so much because there were many chives, sprouts and green onions in it. For the sides, we also added sliced pork belly with garlic sauce and garlic shredded chicken
🍽 A La Cart
💰 HK100pp (dinner)

For the sides, we also added sliced pork belly with garlic sauce and garlic shredded chicken. We like the chicken so much as they had sliced into small pieces which was very easy to eat.

Good value for dinner!
2024-06-19 131 浏览
行過北角,其實北角都多米線🍜見呢間門面幾寬敞就嚟試吓🍜兩個人叫咗兩碗米線🤭豬骨鮮濃湯米線,呢款湯底冇得揀辣🌶️但係超鮮甜🐖揀咗滷水大腸、肥牛、爽口魚片頭、炸響鈴、芝士腸🤤🥬生菜必點🥬🥤玉泉西柚🍜招牌酸辣湯米線,酸辣湯底辣得好過癮,而且又開胃🤤🌶️🌶️🌶️揀咗炸醬(微辣)、鮑片、炸魚皮🐓酒香醉雞翼,係新品推介👍🏻呢款凍食特別滋味🤭酒味香濃,醃得幾入味🤤下次都會再嚟食👍🏻👍🏻
行過北角,其實北角都多米線🍜見呢間門面幾寬敞就嚟試吓🍜
兩個人叫咗兩碗米線🤭
🥬生菜必點🥬
🥤玉泉西柚
炸魚皮
  • 酒香醉雞翼
2024-06-16 141 浏览
米線關注組推介嘅紅磡隱世小店終於進駐港島啦!原來就開咗係和富貴商場入面,即刻要去試吓先!標榜每日用豬骨新鮮餚製絕不使用濃縮湯精製作嘅豬骨湯頭,即叫即製夠新鮮,果然食完真係唔會口渴~湯底可以自選辣度同酸度~我哋分別要咗酸辣同埋青花椒麻濃湯。青花椒麻濃湯花椒香味突出,麻香十足。酸辣湯底酸味自然,入口順喉唔油膩飲得到湯底有回甘,兩款湯底都唔會死鹹,唔錯!配料中最鍾意秘製腩肉,完全唔會肥仲好入味。仲有個手打魚腐口感嫩滑啱曬我心水!蘿蔔大大舊無渣又香甜,呢幾個餸都好出色~同埋竟然有少見嘅甜酸齋同埋辣芛絲、炸魚皮!店家仲係貼心地分碟上,唔會影響到湯嘅味道!有 heart~ 怕肥/keto 嘅朋友仲可以揀轉芽菜底,而且芽菜份量仲好足唔洗怕唔夠飽我哋仲追加咗重慶口水雞翼,係好方便嘅單骨雞翼嚟~麻辣又惹味
湯底可以自選辣度同酸度~我哋分別要咗酸辣同埋青花椒麻濃湯。

我哋仲追加咗重慶口水雞翼,係好方便嘅單骨雞翼嚟~麻辣又惹味
2024-06-14
  • 秘製腩肉
  • 手打魚腐
2024-06-16 118 浏览
平時好少食米線嘅我,今日食完呢間<貴緣小鍋米線>之後,真係真心愛上咗呢度嘅蕃茄湯底同醉雞湯底米線,真係足料大碗又好食!!<酒煮醉香鮮雞豬軟骨紅薯粉另外加配甜酸齋>醉雞湯底帶有微微嘅藥材香味同埋酒味,入口清甜。醉雞份量好多,都有5、6件,而且舊舊都有好多肉,雞肉都非常之嫩滑。豬軟骨炆得非常之入味好食。甜酸齋酸酸甜甜,好好味!紅薯粉入口軟糯而帶點Q彈的感覺,同湯底好夾。<特濃新鮮蕃茄湯米線配豬軟骨、腩肉、手打魚腐>超濃郁的蕃茄湯底入面有大大舊新鮮蕃茄,湯底好鮮甜。豬軟骨有半隻手掌咁大舊,而且非常之厚肉,炆得夠淋。腩肉肥瘦適中,入口帶少少微辣,非常好味。手打魚腐脹卜卜,大大舊,吸收曬蕃茄濃湯嘅精華,咬落去有爆湯嘅感覺。小食叫咗蒜泥雞絲山,呢個蒜泥雞絲山來到原來非常之多雞肉,配合埋蒜蓉香味濃厚而帶點微辣嘅醬汁,充滿驚喜。

<酒煮醉香鮮雞豬軟骨紅薯粉
另外加配甜酸齋>

<特濃新鮮蕃茄湯米線
配豬軟骨、腩肉、手打魚腐>

2024-06-16 105 浏览
-貴緣小鍋米線🍽️-招牌酸辣湯 $32貴緣標榜係無味精湯底可以成碗飲哂既😂酸辣湯個味的確冇其他咁重口味又好多調味料咁所以小辣都唔算好辣😉配料叫左腩肉/冬菇/螺旋藻/魔芋條😍最有驚喜竟然有魔芋條因為平時都會買黎過口癮呢度就係自己整所以個味冇咁化學味精😂腩肉半肥瘦唔會話得肥膏😉冬菇炆到好入味勁大粒🥹-特濃蕃茄湯 $35蕃茄湯好濃厚陣味亦可以揀辣度👍呢個另外試左甜酸齋超好味而且會分開上唔洗驚俾湯影響個味😋-雞絲火山 $28份量超足既火山🌋d雞絲係壓到勁實好多🤣鐘意重口味建議揀辣d因為小辣唔算好夠味🤣-麻辣鮑片 $25呢個係仿鮑片但係勁甜好好味😂呢個麻辣醬就好出色!我倒左d去撈雞絲勁正😋-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 北角和富道21-53號和富B樓B15-16號舖-
貴緣小鍋米線🍽️

招牌酸辣湯 $32

特濃蕃茄湯 $35

雞絲火山 $28

麻辣鮑片 $25

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
📍地址: 北角和富道21-53號和富B樓B15-16號舖
2024-06-15 87 浏览
蕃茄湯米線湯底酸甜適中,非常鮮美。點了他們的招牌腩肉,肉質嫩滑,入口即化。魚腐也很入味,蘿蔔煮得軟爛但不失口感,每一口都充滿驚喜。必叫招牌腩肉😍麻辣湯米線香辣濃郁。豬軟骨煮得非常軟嫩,豬大腸處理得很乾淨且有嚼勁,豬紅更是鮮嫩多汁。我們還點了幾道小菜,包括蒜泥白肉、生菜和*雞肉絲山。蒜泥白肉片薄味濃,蒜香四溢;生菜新鮮脆口,清爽解膩;雞肉絲山小食鹹香適中,雞肉絲嫩滑,吃起來非常滿足。👍🏻👍🏻

2024-06-09 68 浏览
今日嚟到位於和富中心地庫嘅貴緣小窩米線6:00左右嚟到都唔少人喺度,睇嚟應該係區內都幾出名,環境都算企理,而米線店嚟講算坐得闊落👍🏻👍🏻叫咗兩碗米線,分別酸辣湯底同青花椒麻濃湯,酸辣湯底酸酸甜甜咁,青花椒湯底花椒味濃,夠晒麻,重點係唔會口乾,好食👍🏻👍🏻👍🏻配料揀左:豬軟骨、手帶魚腐、響鈴、麻辣腩肉同豬大腸豬軟骨:夠晒大嚿,又夠腍,重點係都好入味,算係幾難得麻辣腩肉:腩肉肥瘦均勻,辣味又夠晒出色豬大腸:又夠邪惡,入晒咪👍🏻👍🏻另外叫咗個雞絲火山同醉雞翼,雞絲火山夠曬juicy,又啖啖肉,必叫之選👍🏻👍🏻醉雞翼酒味濃郁,肉質仲保持到彈牙好有肉味👍🏻👍🏻整體而言算係好出色嘅米線,大家喺北角可以考慮食吓👍🏻👍🏻

今日嚟到位於和富中心地庫嘅貴緣小窩米線

配料揀左:豬軟骨、手帶魚腐、響鈴、麻辣腩肉同豬大腸
豬軟骨:夠晒大嚿,又夠腍,重點係都好入味,算係幾難得
麻辣腩肉:腩肉肥瘦均勻,辣味又夠晒出色
豬大腸:又夠邪惡,入晒咪👍🏻👍🏻

醉雞翼酒味濃郁,肉質仲保持到彈牙好有肉味👍🏻👍🏻
雞絲火山
醉雞翼

整體而言算係好出色嘅米線,大家喺北角可以考慮食吓👍🏻👍🏻

雞絲火山
醉雞翼
  • 酸辣湯米線
2024-06-09 84 浏览
熱愛酸辣米線,知道北角和富中心開了一間米線約左朋友晚上去試下新裝潢當然一貫地乾淨衛生是晚去都幾多人可惜坐唔到4人枱叫既食物有D多,坐2人枱真係岩岩好夠位放位於北角區既定價黎講,價錢不貴而且餸量都算幾多味道都唔錯是一間有誠意的酸辣米線而且呢度有得揀菜底,晚上唔食飯既我真係大愛推薦➽招牌酸辣米線 (小小辣)轉芽菜底平時要食4個餸但因為今次揀左菜底,所以3個夠晒數腩肉,金菇菜,鮑片芽菜底都幾多比一個餸量多,應該有兩倍既餸量勁喜歡芽菜既我,真係好滿足如果唔係非食飯面不可既,都可以試下叫,唔會驚餓到腩肉是微辣的口味量好多,而且係厚切本來想試雞翼尖,可能太好賣,冇晒下次吧!小小辣真係唔太辣岩晒我唔食得辣既人但係個湯又唔會淡或無味不錯可以食到辣的,建議可叫小辣或以上,應該幾香➽秘製麻辣米線(小辣)腩肉,滷水豬大腸,手打魚腐滷水豬大腸好推薦 洗得乾淨冇味斜片切,大大塊而且唔會難咬處理得好好!朋友揀左小辣麻帶香,而且辣度多左更惹味➽麻辣豬肚絲  $32雖然辣度對我黎講有少少辣左D呢個麻香好正食唔停,食到流晒汗~而且豬肚同豬腸一樣洗得乾淨,讚!➽娃娃菜 $14呢個價錢有兩大棵娃娃菜係幾抵食➽冷萃蜜香紅茶(
熱愛酸辣米線,知道北角和富中心開了一間米線
約左朋友晚上去試下

新裝潢當然一貫地乾淨衛生
是晚去都幾多人
可惜坐唔到4人枱
叫既食物有D多,坐2人枱真係岩岩好夠位放

位於北角區既定價黎講,價錢不貴
而且餸量都算幾多
味道都唔錯
是一間有誠意的酸辣米線

而且呢度有得揀菜底,晚上唔食飯既我真係大愛
推薦
➽招牌酸辣米線 (小小辣)
轉芽菜底

平時要食4個餸
但因為今次揀左菜底,所以3個夠晒數
腩肉,金菇菜,鮑片

芽菜底都幾多

比一個餸量多,應該有兩倍既餸量
勁喜歡芽菜既我,真係好滿足
如果唔係非食飯面不可既,都可以試下叫,唔會驚餓到

腩肉是微辣的口味
量好多,而且係厚切

本來想試雞翼尖,可能太好賣,冇晒
下次吧!

小小辣真係唔太辣
岩晒我唔食得辣既人
但係個湯又唔會淡或無味
不錯
可以食到辣的,建議可叫小辣或以上,應該幾香
➽秘製麻辣米線(小辣)
腩肉,滷水豬大腸,手打魚腐

滷水豬大腸好推薦

洗得乾淨冇味
斜片切,大大塊
而且唔會難咬
處理得好好!
朋友揀左小辣
麻帶香,而且辣度多左更惹味
➽麻辣豬肚絲  $32

雖然辣度對我黎講有少少辣左D
呢個麻香好正
食唔停,食到流晒汗~
而且豬肚同豬腸一樣洗得乾淨,讚!
➽娃娃菜 $14
呢個價錢有兩大棵娃娃菜
係幾抵食
➽冷萃蜜香紅茶(無糖) $9,武夷岩烏龍茶 $9
呢度雖然冇即沖飲品
但樽裝飲品選擇都算不錯
一枝的飲品收9蚊都算抵飲合理
2024-06-07
$95.5 (晚餐)
  • 滷水豬大腸
  • 麻辣豬肚絲