2018-12-19 75 浏览
走入上環,想在這裡食番碗牛肉粉,諗起有一間越南餐廳,未食過就一於拉埋朋友去試下...餐廳內環境光猛,整體配搭顏色很好軟殻蟹米紙卷,隻蟹好大隻,蟹炸至金黃色,咬落去很脆唔會好腍同成口油如果加埋醬汁一齊食,味道更佳菠蘿抄飯,飯被抄至金黃色,材料有:腰果,魷魚,菠蘿,提子乾等等口感好豐富,加入提子乾的做法好好,令整碟飯帶出微甜主角到來越盧牛肉粉,牛肉,牛丸等配料,整體很豐富,湯底清而不膩,牛肉熟的程度剛剛好,很嫰滑,店員將牛丸剪開,令牛丸更加入爽口,唔錯整體好好,無論餐廳的環境,裝飾擺設都符合到越南餐廳的風格,令我地越食越開心!!
餐廳內環境光猛,整體配搭顏色很好

如果加埋醬汁一齊食,味道更佳

口感好豐富,加入提子乾的做法好好,令整碟飯帶出微甜

主角到來
越盧牛肉粉,牛肉,牛丸等配料,整體很豐富,

2018-12-14 105 浏览
上環成日經過都想試下依間係斜路下面既越南餐廳,入到餐廳好光猛,牆身用左木同海水藍色好新派既感覺,坐位都幾寬敞越蘆牛肉湯檬$72有齊4款不同牛既餸料,依到既生牛肉有別於平時食既粉紅色牛肉,上抬時已熟透口感嫩滑;牛腩片牛味較濃郁,牛丸口感彈牙咬;裡面仲加左好多越式配料生牛肉牛腩片湯河$66每碗粉既用料都好足,河粉吸哂湯既精華好爽口薄荷青檸梳打$28用左泰國皇室指定品牌"勝獅"梳打水,用玻璃瓶存放特別夠氣,個樽都好靚,青檸味夠哂好清新

越蘆牛肉湯檬$72

越蘆牛肉湯檬

生牛肉牛腩片湯河$66
每碗粉既用料都好足,河粉吸哂湯既精華好爽口

生牛肉牛腩片湯河

薄荷青檸梳打$28

薄荷青檸梳打

越蘆牛肉湯檬
生牛肉牛腩片湯河
薄荷青檸梳打
2018-12-14 64 浏览
路經上環見到有間裝修得幾好嘅越南餐廳!諗住凍凍地就入去試吓啦~裝修得好靚,而且環境好乾淨好光猛,位置都好闊落!喺門口已經聞到好香嘅越南香料味招牌生牛肉湯河九層塔嘅份量好多,香料亦都好夠!上面嘅牛肉新鮮,賣相吸引!河粉亦都唔會煮到好林好散湯底呢帶少少甘甜。將啲九層塔整碎晒落碗河粉度一齊食真係好可口~由於我好鍾意食香料所以呢碗粉好啱我口味!將生牛肉浸一浸落湯再食就嫩滑蒜香雞翼小食😆一個人食份量係有少少多,但一場嚟到吾叫小食又好似爭緊啲咁雞翼入邊啲肉好嫩,一啲都唔鞋喎~出邊啲皮炸過,脆卜卜夠香口!唔會好油膩,熱辣辣,即叫即整我中意仲有我好鍾意酸辣鳳爪沙律🤩我鍾意佢夠酸夠甜,洋蔥亦都好新鮮好好味鳳爪嘅辣度適中容易接受!撈埋一齊食真係好刺激胃口好開胃~酸酸甜甜嘅味道亦都覺得好清新整體來講,餐廳值得推薦,特別份量夠大亦都覺得用料係新鮮,又坐得舒服唔會好迫!

招牌生牛肉湯河

蒜香雞翼小食😆
一個人食份量係有少少多,但一場嚟到吾叫小食又好似爭緊啲咁

仲有我好鍾意酸辣鳳爪沙律🤩
我鍾意佢夠酸夠甜,洋蔥亦都好新鮮好好味

整體來講,餐廳值得推薦,特別份量夠大
亦都覺得用料係新鮮,又坐得舒服唔會好迫!
2018-12-11
  • 生牛肉湯河
2018-12-13 54 浏览
上環一帶原來都幾多越式小店,今日就去左哩間越蘆越南牛肉粉試下。每次食越南餐廳必定會食哩個生牛粉,鍾意佢生牛新鮮炙熟,牛肉唔會因為煮得過耐而破壞肉質。不過一碗好食既麵精髓一定在於湯底同麵底。哩到既湯底我非常喜歡💕,好清新唔濃味,唔會蓋過牛肉鮮味。麵軟硬度適中,食落好爽口。哩個湯底用雞湯烹煮,味道與生牛肉粉截然不同。香茅豬扒煎到黃金色,豬扒好厚身,但一啲都唔鞋口,肉質淋而且多汁。豬扒味道甜甜地又有少少香草調味,整體味道唔錯。哩個冷盤小食賣相相當吸引,蝦片上面有檬粉、青瓜絲,紅蘿蔔絲同牛肉。食落同樣清新,不過食既時候要小心啲,因為好易散開。哩到仲有好多小菜小食,同埋有火鍋架,下次多啲人黎可以試下。題外話哩到既牙籤好好用😆。

越蘆生牛肉湯粉

順化香茅豬扒湯粉(鮮雞湯)

胡志明牛肉蝦片

哩到仲有好多小菜小食,同埋有火鍋架,下次多啲人黎可以試下。

題外話哩到既牙籤好好用😆。
2018-12-11
2018-12-12 1328 浏览
最近工作超級忙忙忙, 忙到連約下朋友出街食飯都冇時間, 向年尾OT 的日子, 幸好仲可以約下同事OT 後食下飯上環好多野食, 但一過左收工時間選擇就少好多了, 因為好多小店都好早收舖好彩向公司附近搵到呢間開得夜少少既餐廳, 可以關照下我地呢D經常OT既奴才!餐廳環境都幾企理, 唔係繁忙時段, 2 個人坐4人枱好舒適!~我好少影餐牌, 不過見佢呢本餐牌印得幾精美忍唔住影返2張~~ 入便D食物照片好吸引!!雖然主打牛肉PHO, 但太肚餓了, 選擇左叫飯! 叫左個香茅豬扒飯($75)填肚個賣相唔錯, 份量都充足既豬扒整得好入味, 帶點脆口, 上便仲加左炸蒜,  成件事好香口!除左肉, 仲有舊類似煎蛋多士的物體, 入便釀左好多野, 口感幾豐富同事叫左清清地既雞絲札肉湯河($62), 舊札肉唔錯頭先見餐牌D米紙卷好吸引, 所以都叫左個鮮蝦九菜米紙卷($56)試下九菜連花上, 好攪笑~ 舊卷好多餡好豐滿! 就咁食好清淡冇乜味, 沾埋個黃色辣辣地既醬食好好多~天氣寒冷, 要飲返熱野暖下個胃, 我地叫左蜂蜜玫瑰柚子茶($26)同香茅蜜($26)柚子茶似一般飲開果D柚蜜, 加左玫瑰花蕾就多左陣香味反而香

個賣相唔錯, 份量都充足既
香茅豬扒飯

同事叫左清清地既雞絲札肉湯河($62), 舊札肉唔錯

柚子茶似一般飲開果D柚蜜, 加左玫瑰花蕾就多左陣香味

反而香茅蜜幾特別, 成枝香茅用黎做攪攪棍
香茅蜜

2杯飲品向而家天氣飲感覺特別清潤!
食物環境整體都唔錯~可以列入OT飯堂之選
2018-12-10
香茅豬扒飯
香茅蜜
2018-11-25 292 浏览
其實一向都有去食,因為地點算近,食物還算可以,就算午市要「答」枱,還要加一六十多元,都會去叫碗粉或飯食下。但今次去好失望,熱檸水環顧四週全場食客都係只得兩片檸檬,好像飲清水一樣。同阿姐服務員反映無理會,咩都話無,咩都話係咁架嗽。食物質素也下降,但價錢卻貴了。阿姐服務員有求必拒,唔知加一加係邊。埋單連加一七十元一個lunch,其實附近的茶記服務都係差不多,我想以後會行遠少少去第二間食粉,真的令人失望。
2018-11-21 226 浏览
這間餐廳位處水坑口,我久不久也會來。他們做的越式菜,非常美味,讓人吃了有愉悅感覺,價錢也不貴。柚子沙律,讓人吃了有清新感覺,必叫項目。生牛河也是必叫,牛肉新鮮,湯底很正宗,很濃而且很香,讓人吃了牛肉及河粉之後也想將湯一口喝光。粉卷略貴,但真的做得很好味,粉皮很滑,內裏的肉碎也很香,沾上酸汁,讓人吃得很起勁。這裏雖然離地鐵站偏遠,但我仍然樂意推介,因為這裏的食物水準很高,招呼平均,價錢甚為實際。如你下次來到上環又想不到有甚麼好吃,不妨來這裏,包你有意外驚喜。
這間餐廳位處水坑口,我久不久也會來。
他們做的越式菜,非常美味,讓人吃了有愉悅感覺,價錢也不貴。

柚子沙律,讓人吃了有清新感覺,必叫項目。

2018-11-11
2018-10-28 463 浏览
已是第二次光顧了,朋友講這間鋪已開業很多年,只是近年重新裝修過。店子以海藍色調為主,落地玻璃,樓頂高還掛有吊扇很,光線很充足,座位也濶落整體很舒適。講返食物先,我點了香茅朱扒金邊粉+凍咸檸7 ,朱扒都幾鬼厚,仲炸得好香,碗粉不過不失,但我最鐘意係佢自動跟埋辣椒同青檸,仲有九層塔,咁先正宗嘛,好多都唔跟架。杯咸檸7仲有青檸同檸檬响入面,都幾好飲。朋友就食生牛河,佢話牛肉雖𣎴是最上等果種,但就很新鮮同有口感,而佢飲熱菜蜜仲有片檸檬添,佢話不是死甜同水汪汪果種,另外朋友加左份蒸粉包,粉包面有片扎肉,我夾左黎食,正喎,唔係坊間果種乜都無既扎肉,係好正宗果種,好有口感。$56-68一個餐,有粉有飯仲包一杯熱飲,可加錢選加一份小食個人認為呢度相當抵食同味道唔差,,無論小食及主食,份量也𣎴少,值得推介,臨走時見到有人食咖哩牛腩飯,估唔到咁大碗牛腩,下次一定要試試。
講返食物先,我點了香茅朱扒金邊粉+凍咸檸7 ,朱扒都幾鬼厚
,好有口感。
,下次一定要試試。
  • 牛油雞翼
  • 所有湯粉,牙車快
2018-10-28 227 浏览
行完見有d肚餓, 就去咗呢間越南餐廳食越南菜做下午茶,入到去呢間嘅裝修都尚算企理,唔係太多人,所以可以坐到卡位。我地每人叫咗一個tea set ,我要做一個檬要,另外要做一個豬扒湯檬,首先檬要嚟咗先,佢係一個蕃茄湯底嘅檬粉,一嚟食落去個湯唔夠熱有少少凍,仲要咬落去粒肉丸個心都係有輕微凍嘅,即係煮得唔夠耐,味道都還可以,不過係一個帶少少辣嘅湯粉,檬粉唔夠硬身, 好容易就碎。 豬扒湯檬豬扒好大件佢俾咗兩嚿大豬排,好抵食。佢炸得恰到好處,調味亦都調得好好,個湯亦都好好飲。 四十幾蚊仲要包埋嘢飲,佢都算性價比比較ok 。服務就一般般啦 ,不過不失,本身唔係好想畀我哋坐卡位,不過見冇乜客佢就冇再出聲,都算係一間可以回顧嘅餐廳。
2018-10-28
2018-10-07 383 浏览
第一次到上環吃越菜,門面幾光猛!就簡呢間啦!吃越南菜,當然少不免要食Pho啦!點碗牛肉Pho先!始終香港的Pho同越南本地的Pho真的無法比!暫時都吃不到一間越式Pho有越南的味道!這間的Pho不過不失當係過下Pho癮啦!呢個沙律係柚子沙律!柚子比想像中甜很多!雖然看似無咩醬汁!但都幾好食架!清清地不錯的!嘩!跟住呢個香酥雞奕真係不得了!一咬落去 果陣香酥味湧出黎!係好味架!食一啖就覺得好有惡惡感!要做多d運動先得啦但係好味既!!
第一次到上環吃越菜,門面幾光猛!就簡呢間啦!

吃越南菜,當然少不免要食Pho啦!點碗牛肉Pho先!

當係過下Pho癮啦!

但係好味既!!
2018-09-10 530 浏览
最近一個月食過2次依間pho,一直以為係上一手經營,但經朋友提醒下原來已經又轉手。食過兩次,兩次都好多客人,而且兩次都食香茅豬扒金邊粉,豬扒同pho分開上,豬扒醃得入味而且好大塊,好貼心地幫客人切開方便進食。食越南河的湯底最影響成碗pho的味道,依間pho的湯底配有九層塔,另外有額外的青檸及青紅辣椒讓你加進湯底,總括而言,這個pho的湯底合格以上,而且金邊粉很滑,分量也不少。店內員工有禮貌,可以繼續光顧。

香茅豬扒金邊粉
2018-09-02
香茅豬扒金邊粉
2018-09-05 390 浏览
這天晚上小丫頭與男友轉戰上環附近覓食,在openrice上發現越蘆便前來一試。餐廳位處上環一條窄窄的內街,但並不偏僻隱蔽,湖水藍招牌在小區裡顯得特別耀眼。走進餐廳,環境明亮,晚餐時分客人也不太多,所以有寬敞的卡位給我們即時入座。餐牌選擇繁多,圖文並茂(附圖在文末),不過小丫頭跟男友都沒有很餓,只是簡單地點了我們最愛的粉及小食一碟。鮮蝦韮菜米紙卷($56), 賣相與餐牌上的圖片相似,吃下味道算清淡,蝦味不重,橙黃色的醬汁質感濃厚,有點芒果醬的味道,整體最突出的是薄荷葉與生菜帶出的清新,作為開胃菜尚算合格。會安檬要($72), 番茄、肉丸與蟹膏鋪成滿滿的一碗,賣相吸引但感覺不及之前在另一間餐廳的檬要震撼,湯底嚐得出蕃茄及蟹味,蟹膏應該是混合了不少肉碎。今天一向口味較重的男友與小丫頭正好相反,男友覺得味道濃郁但小丫頭則略嫌不足,可能是太想念上個食評試到的檬要了🙈生牛肉金邊粉($56),湯底牛味重,味道濃郁鮮甜,生牛肉份量多,生熟度剛好,質感嫩滑,男友吃得津津有味。整體而言這次在越蘆的用餐體驗良好,尤其是它的環境加分不少,明亮的樓面加上高樓底令它沒有其他餐廳焗促的感覺,座位闊落,用色柔和,侍應

鮮蝦韭菜米紙卷

🙈

會安檬要

生牛肉金邊粉

整體而言這次在越蘆的用餐體驗良好,尤其是它的環境加分不少,明亮的樓面加上高樓底令它沒有其他餐廳焗促的感覺,座位闊落,用色柔和,侍應有禮,食物味道亦算上乘,價格適中,小丫頭與男友都期待再拍拖拖來試試餐牌上除了越南粉之外的食物。

2018-08-15
會安檬要
2018-08-13 328 浏览
It was 6.15pm and quite early for an usual time, that meant the restaurant would not be filled up too soon.We were three people was assigned to sit on a comparatively small table. So we requested to sit on a 6 ppl table.My 81 years old father sat on the chair already, we occupied the left side of the table. yet the waitress insisted us to sit on the right side, so that they can let other upcoming customers who were in a group of three to fill up the table. Understanding their seats are precious

Understanding their seats are precious , but that wasn’t peak hour and we believed we would finished our meal within 25 mins. And in fact, we did finished our meal within 30 mins and by that time , the restaurant still had many available tables.

The waitress was so Inconsiderate and insisted my 81 years old dad to stand up again to give up his seat and go sitting on the right side, which was quite meaningless but rude!

Not asking for 5 stars hotel service , but they even can’t fulfill some basic service standard.

Their food is not bad , but their service really made me sick!

2018-07-24 301 浏览
我中午到嚟食中午,落單叫咗午餐後20分鐘都未到,眼見附近後到嘅人啲餐都到曬。問返個waitress有無落單,佢話落咗。之後再返嚟由頭問我食乜,我再問佢係咪未落單,佢答係。成間餐廳要收加一服務費但無服務,唔做嘢係員工問題,做得唔好係經理問題。如果無法提供服務,店主應該考慮免收加一。結果我起身走人,去第二間叫外賣返公司食。給大家建議,午飯得一個鐘嘅,唔好喺呢度浪費。附近仲有好多選擇!I ordered the food and waited for 20 mins, I asked the waitress who took my order again while I saw people who came late and got their food. Then I asked the waitress check my order, the waitress told me she placed the order. But after a few mins, she came back and asked me to order again. I asked her and sh
結果我起身走人,去第二間叫外賣返公司食。

I ordered the food and waited for 20 mins, I asked the waitress who took my order again while I saw people who came late and got their food. Then I asked the waitress check my order, the waitress told me she placed the order. But after a few mins, she came back and asked me to order again. I asked her and she confirmed she didn’t place the order actually. Therefore, I complained and left. I am angry because the restaurant charges us 10% service charge while they actually didn’t provide proper services.

And most of us who work have 1 hour lunch time, HIGHLY RECOMMEND picking another one nearby unless you don’t mind wasting your lunch time with no food.
2018-07-15 257 浏览
有朋友遠道從台灣而來,自然要帶他吃好一點,這次就去位於上環的越蘆。由於只有WALKIN,所以我們先領籌,等了約15分鐘就可以進去了。會安炸豬頸肉 ($78)份量很足夠,就是硬了一點,失去了豬頸肉應有的口感。西堤芝士蝦多士 ($88)芝士融皮脆好好吃呀,值得一點。原個菠蘿海鮮炒飯 ($128)這個飯其實不錯的,很足料,菠蘿熟得剛好所以蠻甜的,唯上菜時已經不熱了,要扣一點分。何內香茅燒春雞 ($188)春雞不僅賣相不俗,足料得來而且皮脆肉滑,令人回味。 鮮椰青 ($38)很甜很解渴,喝完還可以吃椰青肉,一舉兩得。椰汁三色冰 ($28)朋友說椰汁味道剛好,不會太甜,只是稍稍稠了一點。總體來說都十分足料,服務亦周到,吃的過程是蠻愉快的。

會安炸豬頸肉 ($78)
份量很足夠,就是硬了一點,失去了豬頸肉應有的口感。
西堤芝士蝦多士 ($88)
芝士融皮脆好好吃呀,值得一點。
原個菠蘿海鮮炒飯 ($128)
何內香茅燒春雞 ($188)
何內香茅燒春雞
春雞不僅賣相不俗,足料得來而且皮脆肉滑,令人回味。
鮮椰青 ($38)
鮮椰青
很甜很解渴,喝完還可以吃椰青肉,一舉兩得。
椰汁三色冰 ($28)
朋友說椰汁味道剛好,不會太甜,只是稍稍稠了一點。
總體來說都十分足料,服務亦周到,吃的過程是蠻愉快的。
2018-07-12
何內香茅燒春雞