2019-01-22 251 浏览
點解要搵朱咪咪呢因為如果你冇牙力根本就咬唔爛佢個甜酸齋真係九牛二虎之力顧名思義佢係甜酸汁即係甜酸但係甜多過酸同埋佢嘅大腸係炆得幾入味又夠乾淨可惜都係要搵朱咪咪因為係咬唔爛嘅至於佢有個咖哩魷魚反而又冇過熟嘅感覺幾好咬口聽人講佢個豬扒 亦都係首本名菜下次真係要大辣試下佢個秘制辣椒醬先雖然佢 兩款 (廚師推介㗎) 嘢都令我大失所望但係個湯底有驚喜所以我都保持呢個觀望嘅態度 至多唔食嗰兩個餸食啲唔係考牌嘅嘢冇期望就冇失望啦係咪
點解要搵朱咪咪呢
至多唔食嗰兩個餸
食啲唔係考牌嘅嘢
冇期望就冇失望啦係咪
2018-11-28 285 浏览
當日工作關係經過紅磡辦事,好肚餓。想找一些經濟又實惠的食物。覺得這間餐廳環境方面, 環境比較整潔有卡位,亦有雅座,牆上貼滿以熟能詳的車仔麵美食,加上一幅很大的油畫,涉及香港故事。天花板又有比較舊式嘅吊掛風扇,好有一種懷古風。我選咗韭菜生菜再加魷魚 及冬菇。首先冬菇好有味道,跟媽咪煮的冬菇一樣。韭菜好新鮮,本身男人應該食多些。車仔麵色澤油潤得好吸引,而且材料易煮得好入味。魷魚爽口唔再講,加上凍檸茶都唔過40蚊。最主要係,環境清幽而且乾淨。記得再來食一次。😘😘😊😊😊
當日工作關係經過紅磡辦事,好肚餓。
天花板又有比較舊式嘅吊掛風扇,好有一種懷古風。
我選咗韭菜生菜再加魷魚 及冬菇。
最主要係,環境清幽而且乾淨。
記得再來食一次。😘😘😊😊😊
2018-11-17 234 浏览
閒日Lunch.. 小妹一個人諗唔到食乜,係條街游離浪蕩,係角落中見到間「車仔麵之家」分店,直覺開得分店應該都係搵到錢,有客幫襯應該就唔太差o既.. 所以就決定一試 一直都覺得車仔麵係要配油麵,蘿蔔更加係靈魂,好唔好食就睇佢啦!第一啖食落去覺得口感偏硬,但可接受,以為唔方甜啦,點知又唔係喎!佢唔止有甜味而且冇咩渣(但我聽到隔離個姐姐話蘿蔔有渣🤫)睇來是我lucky吧!冬菇唔錯,都入味o既而且份量唔算少雞翼冇咩印象😂
閒日Lunch..

冬菇唔錯,都入味o既而且份量唔算少

雞翼冇咩印象😂

2018-11-03 236 浏览
車仔麵之家 北角錦屏街後街21號東發大廈地下A號地舖 車仔麵係香港特色又貼地架食物之一,讀書時成班同學每人點幾款餸再交換多食,大大碗又唔貴。個店位比較難搵,係小巷入面,花了點時間找google map 再長大了依舊喜歡這樸實,$11 香煎腩仔肉、$11 豬手、$8淨菜心)$8生菜,菜肉各二平衡 ,麵斬分大小,$8要了細米粉,想留胃口食餸嘛。湯熱辣辣,捧上即加大量辣油增風味,豬手好滑呀,充滿膠質,女人食左皮膚更好,腩仔肉點辣細一齊食仲惹味,好肥但好味,一次半次算啦。返正叫多返菜,當平均打和。再加飲料,都是紙包樽裝為主, 走飽仲餘少少邊飲行返地鐵站。以前返工成日係灣仔店買外賣架,今次路經北角分店停舒服服地食。
車仔麵之家

北角錦屏街後街21號東發大廈地下A號地舖

再加飲料,都是紙包樽裝為主, 走飽仲餘少少邊飲行返地鐵站。

2018-10-26 190 浏览
來到了灣仔起家很出名的車仔麵之家吃車仔麵, 麵的價錢是8元,餃的價錢大部分是9元,價錢不算太貴亦不算很便宜。朋友見到每一樣餸菜也很想吃,所以我們兩個人叫了很多不同的餸菜,包括有雞翼尖,鹵水味弄得不錯。另外有豬手,豬手煮得剛好,不會太淋,一咬就散,亦不會太硬咬不到。韭菜豬紅22蚊的分量不過不失,韭菜味濃郁,豬紅也可以。出名的甜酸齋,甜酸齋是比較特別的,他是一些炸好的麵筋放在甜酸醬中,不像平常吃到的軟淋淋的。魚肉豆腐,魚肉釀在豆腐之中再吸入店家的秘製湯底,非常好吃。咖哩魷魚,咖哩魷魚也是店舖推介的,咖哩味濃及令魷魚入味,正。多謝朋友帶我來這個好味的車仔麵之家一試,下次也會再來訪嘗試他不同的菜式。

2018-10-26 512 浏览
車仔麵的特色是可以讓客自由選擇麵條及配料, 豐儉由人, 而車仔麵的起源是過去以經過改裝的手推車流動經營,所以名為車仔麵,當然現在街上已沒有流動手推車的車仔麵檔,搬入了店舖經營,較乾淨衛生。這間位於別於北角的” 車仔麵之家”, 一看到店舖名字,就知道是吃什麼的, 門外貼了很多雜誌報導, 午市時段差不多全場爆滿,看來很受歡迎。這裏是自助形式,要先購票後取食物,客人先要在門口收銀處下單,然後取票等叫號碼領取,而餐飲就自行在雪櫃自取。麵底有九款選擇而且可以選擇大小份量,胃口小的可以選擇小份量,不用浪費,至於配料多得令人眼花繚亂,,每樣都想試,另有幾款廚師推介都很吸引,要花一段時間考慮才能決定吃什麼,每碗麵配有馳名秘製辣醬及足料香濃湯底。這碗是米粉+豬皮+牛腩+牛肚+炸豬扒煎+厚餐肉,小辣,附送青瓜小食。 豬皮爽口,除了牛腩更有牛筋,有驚喜, 牛肚腍身, 厚餐肉的確夠厚身, 最欣賞炸豬扒煎新鮮熱辣,充滿香茅香。這碗是米線+生菜+炸墨魚腐皮卷+蘿蔔+甜酸齋,小辣,附送青瓜小食。米線滑,蘿蔔夠腍, 炸墨魚腐皮卷若是再炸脆外皮及另上會更惹味,甜酸齋配料較特別,印象中的甜酸齋是橙紅色的,這裡是以醬汁帶出

這碗是米線+生菜+炸墨魚腐皮卷+蘿蔔+甜酸齋,小辣,附送青瓜小食。米線滑,蘿蔔夠腍, 炸墨魚腐皮卷若是再炸脆外皮及另上會更惹味,甜酸齋配料較特別,印象中的甜酸齋是橙紅色的,這裡是以醬汁帶出甜酸味。
附送青瓜小很爽口,酸酸甜甜的。
單點韭菜豬紅,有很多豬紅, 豬紅入味及滑口。
餐飲點了菊花茶及公和豆漿支裝。
2018-10-12
前排係電視機見人介紹車仔麵,就心癢癢的,好想食屋企附近幾個月前,新開左間車仔麵麵檔,都未試過,就岩哂拉叫左碗河粉,再配車仔麵既元老—豬紅、蘿蔔,仲有牛肚 & 炸豬排細河粉其實同平常量一樣多,而且幾滑身,亦無煮到痴埋一齊,都唔錯蘿蔔入味,都幾大件,完全無根豬紅無腥味,大小岩岩好傳統配料都合格,亦有當年既味道另一不得不推介既,係炸豬排豬排炸到金黃色,仲有少少油迫左出黎,所以真係好香口醃過後既豬排,豬肉夠鬆軟,味道又夠,係難得一見既靚豬排食物味道有當年情,但比當年更好既,自然就係環境衛生情況同座位舒適度都好左好多而且呢間車仔麵檔採用自助形式,先比錢、拎飛,再拎野食,好有效率,食物唔洗5分鐘就有
前排係電視機見人介紹車仔麵,就心癢癢的,好想食

屋企附近幾個月前,新開左間車仔麵麵檔,都未試過,就岩哂拉
蘿蔔入味,都幾大件,完全無根
豬紅無腥味,大小岩岩好
傳統配料都合格,亦有當年既味道

另一不得不推介既,係炸豬排
豬排炸到金黃色,仲有少少油迫左出黎,所以真係好香口
醃過後既豬排,豬肉夠鬆軟,味道又夠,係難得一見既靚豬排

食物味道有當年情,但比當年更好既,自然就係環境
衛生情況同座位舒適度都好左好多
2018-10-09 102 浏览
之前係灣仔翻intern時已經同同事食過呢間,都成年幾冇食過。甘岩經過見到就決定入去豪食一餐🤤呢度同其他車仔麵店相比會乾淨d同坐得舒服d🤣❤️河粉 配 貢丸蘿蔔腐皮卷釀豆卜先講河粉,勁滑又唔散,唔算太油,細份都好多食。蘿蔔好淋又入味亦食到清甜味,腐皮卷係用墨魚肉整成食落甜甜地如果個外皮再炸d就正🤤釀豆卜做得比灣仔店出色,蝦肉餡算多咬去鮮甜加上豆卜吸哂d湯汁🤤🤤🤤❤️河粉 配 豬大腸咖哩魷魚甜酸齋牛腩牛腩唔算淋,但牛筋勁淋勁正!豬大腸份量多亦清潔得乾淨,咖哩魷魚有咬口同個d汁令湯底昇華不小!甜酸齋有小小失望,好爛咬開,但個醬係幾正🤣2個麵都有叫辣,有叫咖哩魷魚個碗就會濃味d,個人較喜歡撈左咖哩汁既湯底。❤️生菜❤️豆漿,青檸梳打

❤️河粉 配 貢丸蘿蔔腐皮卷釀豆卜

先講河粉,勁滑又唔散,唔算太油,細份都好多食。

❤️河粉 配 豬大腸咖哩魷魚甜酸齋牛腩
牛腩唔算淋,但牛筋勁淋勁正!
甜酸齋有小小失望,好爛咬開,但個醬係幾正🤣

❤️生菜

❤️豆漿,青檸梳打
2018-09-30 122 浏览
補習完嚟到車仔麵之家食午餐,相比灣仔個間呢度d位闊落好多💪🏻💪🏻 揀左碗細米粉加貢丸、腐皮卷、滷水腎、咖哩魷魚🦑 要左小辣,一定要試下!好惹味,越食越辣🤤🤤特別中意腐皮卷,食落彈牙又有墨魚味🤤🤤 另外,咖哩魷魚有好多塊、好入味,咬落有咬口🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️ 男友要左大粗麵,配料就要左墨魚丸、蘿蔔、牛腩、雞翼👅特別推薦蘿蔔!好清甜,又冇渣👍🏻👍🏻 另外要左份生菜,14蚊都幾大碗🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️

揀左碗細米粉加貢丸、腐皮卷、滷水腎、咖哩魷魚🦑

另外要左份生菜,14蚊都幾大碗🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️

2018-09-12 92 浏览
家住九龍,真係好少出北角,所以都唔知有咩好食。所以就跟住港島既朋友仔去左間位置唔係大街既餐廳,但都係MTR出口行2分鐘左右就到朋友極推呢到既炸豬扒,所以我都有叫到幼麵 + 炸豬扒 + 豬大腸 + 咖哩魷魚 ,仲嗌左小辣。辣醬原來係用SPOON另上,好少係茶記等餐廳見到咁貼心既服務。炸豬扒果然炸得靚,金黃色得黎,仲有D酥炸位,一睇就知香口。豬扒醃得好,肉質鬆軟,零雪味,近骨位滑滑的部份更是十分正。再介紹埋佢地既推介菜 -咖哩魷魚,夠辣,唔同出面大部份既咖哩魷魚,只有咖哩香,並無辣。呢到個咖哩就又香又辣(小辣),幾惹味,魷魚爽身,是不錯的。(但由於我只係食到7小辣既關係,中途加左枝豆漿)湯底唔會太濃同油膩,唔會食到一半覺得好味精,呢樣覺得幾讚。同埋呢到落單係先比錢,再等號碼,出餐速度好快。感覺呢間係用心做好既小店,值得支持。

家住九龍,真係好少出北角,所以都唔知有咩好食。

炸豬扒果然炸得靚,金黃色得黎,仲有D酥炸位,一睇就知香口。
豬扒醃得好,肉質鬆軟,零雪味,近骨位滑滑的部份更是十分正。

湯底唔會太濃同油膩,唔會食到一半覺得好味精,呢樣覺得幾讚。

同埋呢到落單係先比錢,再等號碼,出餐速度好快。

感覺呢間係用心做好既小店,值得支持。
2018-08-20 107 浏览
係灣仔有間出名既車仔麵,一路都無機會去食,今日到北角聽講座前就揾到原來呢間車仔麵無北角開左間, 天時地理都夾岩晒就一於去食。睇好食咩餸就去門口cashier度被錢等叫no.等既時候唔算耐,而且d 姐姐好好,佢地空閒的話也會為客人端上,十分有善車仔麵今次點了伊麵少辣 ,發覺唔夠辣,佢地可以再加d辣醬,服務一流伊麵十分爽口,個人甚為喜歡,而配料魚餅十分大份和厚身,味道很好且也彈牙豬腸入味,還有釀豆卜,雞翼, 食車仔麵最開心是喜歡那一配料就點,不用理會別人。豬紅,韭菜,看似不多但食落原來也不少的配以青檸薑梳打,青檸清新,帶點薑味也很易入口。

睇好食咩餸就去門口cashier度被錢等叫no.

豬紅,韭菜,看似不多但食落原來也不少的

配以青檸薑梳打,青檸清新,帶點薑味也很易入口。
2018-08-12 115 浏览
車仔麵絕對係香港本土特色麵食,放工又唔想煮飯,諗起屋企附近開咗間車仔麵之家一路都冇機會試,咁就嚟一個車仔麵晚餐啦!其實店舖位於錦屏街後街,如果搭地鐵B1出口過馬路向右手邊望就見到,進入餐廳後,店內空間感很好,唔會迫迫夾夾,晚餐非繁忙時段,仲可以舒舒服服咁坐卡位,好難得食車仔麵都可以咁舒服😌店舖是自助形式,先購票、後取食物。三十多款配餸,有傳統魚蛋、紅腸、豬紅、蘿蔔、豬皮⋯等;比較有特色嘅也有煎魚餅、炸豬扒、豬手⋯等我們叫了清湯米粉豬紅蘿白釀豆卜炸墨魚腐皮卷小辣幼麵豬紅蘿白魷魚煎魚餅甜酸齋清湯底味道不會過濃,咸度適中。加埋秘製辣醬,更加惹味!咁多樣餸之中,最欣賞嘅係煎魚餅,夠彈牙即叫即煎,香脆可口!咖哩魷魚,不會煮得太老,爽口美味!炆豬手,肉質彈牙入味,含有豐富的蛋白質和骨膠原,是女士們潤膚佳品啊~ 好滿足喔

店舖是自助形式,先購票、後取食物。

我們叫了

清湯米粉豬紅蘿白釀豆卜炸墨魚腐皮卷
小辣幼麵豬紅蘿白魷魚煎魚餅甜酸齋

清湯底味道不會過濃,咸度適中。
加埋秘製辣醬,更加惹味!

咁多樣餸之中,最欣賞嘅係煎魚餅,夠彈牙即叫即煎,香脆可口!

咖哩魷魚,不會煮得太老,爽口美味!

2018-08-12
  • 煎魚餅
2018-08-12 1433 浏览
還記得上次來這間車仔麵店是因為參加了Openrice的聖誕曲奇班,在上堂之前醫醫肚,而今次再到訪也是參加了整餅班,但就無咁好彩是Openrice舉辦的免費班 (期待Openrice再次舉行)。同樣要在上堂前吃飽飽才有力氣動手做,哈!車仔麵店裝潢大致上一樣,又紅又亮的門面,好搶眼!門口貼了很多報導,走進內裏還差不多全場爆滿,看來很受歡迎。地方保持整齊企理,有三張舒適闊落的卡座,另一邊有幾張二人枱和單人座,而中間則有三張六人枱配無背椅子,雖無咁舒服,但勝在慳位,出入放便。看看貼在牆上的餐牌,先在九款麵底中挑選,還可選大小份量,對惜食的我倆實在太適合,不用浪費。至於配料就多得令人眼花撩亂,仲有些新品上場,當然少不了幾款淨餸添和飲品。******************************採用半自助形式,客人在門口收銀處下單後,然後等叫號碼領取,而凍飲就自行在凍櫃取。我今日較大食,點了一碗六餸細粗麵 ($64),而友人就要五餸細伊麵($61),同樣辣醬另上,再加一碟淨生菜共享及兩支凍公和豆漿。不用久等就叫到我們的籌號,的確快靚正。嘩! 雖已選了細份量,但都滿滿一大碗,而每款餸料都有三至五件
六餸細粗麵
嘩! 雖已選了細份量,但都滿滿一大碗,而每款餸料都有三至五件,份量都幾足。粗麵($8/細)煮得剛好,唔會太腍,有咬口,較喜歡舀一羹腩汁 放上麵條,再加少許秘製辣醬,大啖吃,最滋味!雖只加上少許辣醬,但別看輕它呀!先甜後辣,越食越火辣,越食越惹味,愛辣者必定吃得好滋味。
炸魚豆腐
炸魚豆腐
炸干貝燒
炸干貝燒
我揀了那六款餸呢?有炸魚豆腐($10)炸干貝燒($10),兩者都色澤金黃,炸魚豆腐 幾彈牙;炸干貝燒 外形似獅子狗,咬開就似蟹柳,味道亦幾似蟹柳,有趣!
冬菇
韭菜
還有切成一片一片的冬菇($8),雖非原隻上枱,但都幾厚身,份量亦不少。滿有菇香兼爽口,不錯! 韭菜($8)份量也不少,條條翠綠爽嫩,富獨有的香味,好吃!
蘿蔔
煎魚餅
但最喜歡是蘿蔔($8),件件厚切,腍嫩無渣,多汁清甜,是我個人推介之一。而另一推介就是煎魚餅($12),煎至表面帶些焦香,不腥不油,而且幾彈牙,亦有魚香,美味!
五餸伊麵
伊麵
豬手
友人所揀的五餸有牛丸($10)、魚蛋($9)、釀豆卜($10)、牛腩($11)豬手($11)細伊麵底($10),同樣滿滿一大碗,好豐富!他最讚是豬手,又腍又入味,塊豬皮好滑嘟嘟,富有膠質,正!而伊麵亦煮得剛好,索晒腩汁,但又唔會太腍身,不錯!
牛筋腩
我就試咗件脹卜卜的釀豆卜豆卜 索了湯汁,既有豆香之餘亦很入味,中間還釀了些蝦膠,花工夫之作,亦更添美味,的確推介配料之一。還試多件牛筋腩,肉質夾少許肥膏,挺腍嫩;牛筋 則好黏滑,富有膠質,兩者都味道香濃,弄得入味。
生菜
在淨餸中揀了一份生菜($14),配上腩汁。灼的時間合宜,每條生菜 都好翠綠,亦保持爽脆的口感,鮮嫩無渣,又不油不鹹喜歡!
凍公和豆漿
我倆都揀原支凍公和豆漿($10)入口冰涼,甜度適中,亦好有豆香,一支有500ml,咁大支,真係又抵飲又好飲。
雖然不是經常吃車仔麵,但每次吃都好滿足,看着多款唔太貴的配料,不禁盡情點,唔覺唔覺點到滿滿一大碗,看着它就好滿足!你有同感嗎?
2018-08-11
2018-07-28 85 浏览
有㗎哩魷魚,但冇㗎哩魷魚鬚。都冇所謂,但係啲味道食一啖就唔想食,個湯都唔掂,豉油開水,我好喜歡吃車仔麵。家住樓上,以為呢間一開好方便,可惜,係環境OK, 入去飲支汽水都可以
2018-07-28 215 浏览
中午同幾個同事去食車仔麵, 這間車仔麵店其實已經食過幾次, 我挺喜歡的~ 公司早放飯, 12:30去到還不用等位, 今天個個都很肚餓, 決定狂點餸~特別推薦炸豬扒, 超好食!! 即叫即整!! 是我最愛飲品是自己落單後去雪櫃拎, 青瓜是送的, 我也很喜歡! 酸酸甜甜又爽口, 很開胃~四碗一齊上真是勁量~~雖然辣醬放在碗上的賣相不太討好, 不過辣醬我覺得是湯汁的重點, 點小辣要一些辣辣, 配其他配料食才過癮!!甜酸齋是店鋪推薦, 同事點了, 我拎了件食, 味道不錯, 醬汁不會太稀腩仔肉是我另一介紹~ 有辣味, 怕辣的人要小心, 腩肉是帶少少肥肉的最愛的豬扒很大塊, 而且店舖已幫我們剪開, 方便進食~ 即炸的豬扒9成都好食, 而這間的豬扒是有咬口, 不會腌到豬扒又鬆又淋~ 真心推薦~腎是同事點的, 我比較少食, 唔識分~豆卜內釀了一些像魚肉的涵, 豆卜吸收了湯汁, 入晒味, 大家可以一試~魷魚是爽口的, 咖哩帶點微辣, 放在湯上會拎整碗麵的辣度增加, 要留意豬腸好食, 裡面好乾淨~ 食完大家要飽到要捧肚, 早食早閃讓位給要等位的人~狂點餐每人都是70蚊, 出面食個西餐都要了~ 食飽好爽皮~
特別推薦炸豬扒, 超好食!! 即叫即整!! 是我最愛
豆漿
青瓜

甜酸齋

香辣腩仔肉

豬扒

腎是同事點的, 我比較少食, 唔識分~

魷魚

狂點餐每人都是70蚊, 出面食個西餐都要了~ 食飽好爽皮~
2018-07-25
豆漿