2017-12-15 138 浏览
細細個,住舊屋區。一放學做完功課,就會跟住爸爸去街市掃街。小時候既街市冇而家咁有規模,管理得咁好咁整齊。當年一個又一個既小型車仔檔排哂係一旁,爸爸最愛幫襯車仔麵檔,平靚正🤤-今晚爸爸話想坐電車,同前世情人浪漫一下(這些機會不是媽媽的🤷🏻‍♀️)經過北角,見到依間車仔麵之家見到爸爸雙眼有點兒發光,肚皮開始配樂打鼓🥁。一於試下啦。-依間車仔麵都幾多選擇呀,環境又唔錯-爸爸👨🏻叫左酸齋(會另上),蘿蔔,豬大腸,釀豆卜,咖喱魷魚佢本身想食油麵,不過我建議佢食米線(相對健康d)佢乖乖又肯聽我講叫左細米線$8,但原來份量都幾多配料亦都相當夠份量 咖喱魷魚🦑好香好爽口 蘿蔔大大粒,又爽甜記得細細個同爸去街市,佢好鍾意食豬大腸但街邊檔始終衛生一般。自從加入左醫護行列既我,就禁止佢再食。今晚,就俾佢輕微放縱一下酸齋味道都唔錯不過爸略嫌硬了些少-至於我呢叫左米粉(細);生菜、魚蛋、釀豆卜、炸豬排 真心想講幾抵食魚蛋都成6粒,雖然唔係大大粒,但好彈牙釀豆卜又係大大件,豬肉釀內既做法幾特別加左少少秘製辣醬 (幾惹味)足料濃湯浸入豆卜,一口咬落去好juicy 炸豬排又係大大塊,好似手掌咁大仲要唔乾身,唔會整到好u
細細個,住舊屋區。一放學做完功課,
就會跟住爸爸去街市掃街。
今晚爸爸話想坐電車,同前世情人浪漫一下
(這些機會不是媽媽的🤷🏻‍♀️)
經過北角,見到依間車仔麵之家
見到爸爸雙眼有點兒發光,肚皮開始配樂打鼓🥁。一於試下啦。
依間車仔麵都幾多選擇呀,環境又唔錯

爸爸👨🏻叫左
酸齋(會另上),蘿蔔,豬大腸,釀豆卜,咖喱魷魚
佢本身想食油麵,不過我建議佢食米線(相對健康d)
佢乖乖又肯聽我講
叫左細米線$8,但原來份量都幾多
配料亦都相當夠份量

咖喱魷魚🦑好香好爽口
蘿蔔大大粒,又爽甜
記得細細個同爸去街市,佢好鍾意食豬大腸
但街邊檔始終衛生一般。
自從加入左醫護行列既我,就禁止佢再食。
今晚,就俾佢輕微放縱一下
酸齋味道都唔錯

不過爸略嫌硬了些少
至於我呢
叫左米粉(細);生菜、魚蛋、釀豆卜、炸豬排

真心想講幾抵食
魚蛋都成6粒,雖然唔係大大粒,但好彈牙
釀豆卜又係大大件,豬肉釀內既做法幾特別
加左少少秘製辣醬 (幾惹味)
足料濃湯浸入豆卜,一口咬落去好juicy
炸豬排又係大大塊,好似手掌咁大
仲要唔乾身,唔會整到好un
兩人再加三支恭和豆漿

好完美
點解要三支
有一支外賣俾媽媽,佢呷醋呀😂
2017-12-12 118 浏览
回憶3餸麵@車仔麵之家北角錦屏街後街21號東發大廈地下A號地舖一碗平靚正車仔麵,是學生時間的午餐,喜歡一群一放午餐,在摺桌摺椅上,點了一碗麵加2,3個餸,然後同同學交換。先下單再聽號碼取麵 好快2分鐘就有可以有大細分,女仔怕食唔曬點個細麵,留qouta可以多點個餸是策略。麵個人口味通常要米粉,餸有近三四十款 ,從中挑了炸豬扒,蘿蔔,同生菜。蘿蔔一定要煮好腍,吸盡湯同無渣先叫perfect,白蘿蔔厚切又吸收曬味,一流。炸豬扒是我好朋友,,加埋自家製辣醬完全全得頂。生菜純粹是怕平均一下肉類,哈哈,3個餸加上來大堆頭一碗麵。飲品就是紙包菊花茶,去火清熱。車仔麵吃的是回憶,又可自組餸。呢間有坐位,比起其他店只有外賣或立食,無疑舒服多。
回憶3餸麵@車仔麵之家

北角錦屏街後街21號東發大廈地下A號地舖

2017-12-10 1255 浏览
太開心!太興奮!太高興!點解?因為我成功被揀選參加Openrice 的聖誕曲奇班,今晚就去上堂,好期待呀⋯⋯而地點就在北角,非常近我家,太方便了!絕不能遲到,一早就到北角找地方,但估不到足足早了一個鐘,或許我太緊張和謹慎了。那還有先醫肚,這才有力氣動手做,哈!一出港鐵B4出口便見到一間又紅又亮的店子,好搶眼!原來是一間車仔麵店,車仔麵快靚正,而見門口所貼的大餐牌選擇眾多,還貼了不少報導,亦站了不少等外賣的客人,一於吃它吧!走進內裏,裝潢簡約平實,地方不算大,但整齊企理。設有三行座位,右邊有幾張二人枱,左邊有三張四人卡座,較為舒適闊落,而中間則有三張六人枱配無背椅子,雖無咁舒服,但勝在慳位,出入放便。而我,老啦.....還是坐有背的椅子較適合。先揀麵底,共有九款,還可選大小份量,對"細食"的我實在太好,減少會浪費食物的憂慮。至於配料就多得令人眼花撩亂,真係要細心詳閱一下,還有幾款淨餸添,當然不少得有飲品,選擇也不少。******************************店子是半自助形式, 在門口收銀處下單後, 就等叫號碼領取, 而凍飲就自行在凍櫃取。決意要一碗四餸細米粉($41)配
四餸細米粉、淨菜心及豆漿
店子是半自助形式, 在門口收銀處下單後, 就等叫號碼領取, 而凍飲就自行在凍櫃取。決意要一碗四餸細米粉($41)配少辣,再加一碟淨菜心($12)及一支暖公和豆漿($10)。等一會就有啦, 的確很快手。
四餸細米粉
嘩! 雖是細米粉, 但都滿滿一大碗, 而每款餸料都有三至五件, 份量都幾足。米粉($8/細)煮得剛好,有咬口,但索湯力不強,故喜歡舀一羹腩汁 放上米粉,大大啖吃,最滋味!喜歡並沒有把所有秘製辣醬 完全混入麵中,而是放在碗邊,可讓客人按需要添加,讚! 就試取少許加入米粉 當中,原來少辣都唔少,的確火辣惹味,小心小心! 愛辣者必定吃得好滋味。
四餸細米粉
再嚐牛腩 ($10),約有五六件,每件切成小件,當中有肉亦有筋。肉質夾少許肥膏,挺腍嫩;牛筋 則相當黏滑,富有膠質,兩者都味道香濃,弄得入味,美味!
四餸細米粉
蘿蔔 ($7)同樣約有五六件,腍嫩無渣,多汁清甜,很討我歡喜,是我個人推介之一。至於冬菇 ($7),切成一小片一小片,並非原隻上枱,睇落無咁吸引,但易於入口,而且份量都不少。啖啖爽口兼滿有菇汁,同樣弄得入味,不錯!
四餸細米粉

輪到廚師推介的釀豆卜 ($9),共有三件, 每件到脹卜卜。豆卜 索了湯汁,有豆香之餘亦很入味,原來中間釀了彈牙的蝦膠,不止是花工夫之作,亦好味,廚師的確好推介呀!
菜心
在淨餸中揀了一份菜心 ($12), 因為菜心較正氣, 哈! 嘩! 估不到有那麼大碗,份量非常足,以此定價來說,相當超值,抵! 喜歡只是清灼,客人可選加腩汁或走汁,而一向愛清淡的我,當然全走。每條菜心都很粗壯,灼的時間剛好,保持色澤翠綠,很新鮮,雖不算很嫩口,但並沒有渣滓,味道清新。也試放入麵中索些腩汁,也好味!
暖公和豆
暖公和豆漿
原支暖公和豆漿($10)有500ml, 咁大支, 都幾飽肚。入口微暖,甜度適中,亦嚐到豆香,不錯!
快到聖誕,四周圍都充滿聖誕氣氛,今晚獨個兒吃了一餐快靚正的車仔麵,以車仔麵作為聖誕餐都幾特別,還學了整靚靚的聖誕曲奇,真是不單止肚子飽足,心靈也得到滿足,感謝Openrice給了我一個不一樣的聖誕。
2017-12-07
庆祝纪念
圣诞节
暖公和豆
2017-12-04 157 浏览
近排在報章上我看到不少關於車仔麵嘅飲食資訊,心血來潮,我便與友人一起到附近新開張嘅《車仔麵之家》食午餐。一去到門口,已見到有排隊人龍出現,排了約兩分鐘便到我們,我們便點了兩碗車仔麵。河粉(小辣湯底)、炸豬扒、豬皮、冬菇和釀豆卜:在這四款配料最嘢味就是炸豬扒,食落好香、好有味道!至於豬皮就是我另一致愛配料,連埋小辣嘅河粉一齊食便更覺得好味道!幼麵、豬皮、紅腸、墨魚丸、冬菇:我們另外點了另一碗幼麵,其中墨魚丸很香口和彈牙,而冬菇味道亦唔錯!炸豬扒味道幾好:墨魚丸都幾大粒:紅腸食落幾香口:值得一講的是車仔麵檔亦提供不同飲品,包括幾款嘅特色飲品:波蘿荔枝梳打:在炎熱的十一月份,飲這款特色飲品覺得透心涼😋

炸豬扒味道幾好

墨魚丸都幾大粒:

紅腸食落幾香口:

值得一講的是車仔麵檔亦提供不同飲品,包括幾款嘅特色飲品:

波蘿荔枝梳打:在炎熱的十一月份,飲這款特色飲品覺得透心涼😋

2017-12-01
午餐
2017-12-04 132 浏览
經常都有去灣仔個間車仔麵之家幫襯食午餐,因為近公司夜晚要去北角,知道佢係北角開左間分店就去食個晚餐啦溫馨提示:千奇唔好由錦屏街入去...因為係兜個大圈 (好似係)出地鐵由書局街入去就最近啦由書局街個位一轉入去第一間就係車仔麵之家啦車仔麵之家真係有好多款餸可供選擇可以見到有唔以關於車仔麵之家既報導呢間新舖比另外2間都大,坐得都比較舒服無灣仔都間咁窄咁迫,亦唔需要好似金鐘個間要立食蘿蔔釀豆卜炸墨魚腐皮卷咖哩魷魚河粉好啦,去到揀餸環節其實我有啲係鐵膽既餸既,包括蘿蔔,咖喱魷魚通常會叫4個餸,今次另外2款係釀豆卜同埋炸墨魚腐皮卷首先講係佢個湯底先,真係好濃郁另外可以見到碗邊有一篤秘制辣醬,自己想落幾多都得我就落左一半左右,辣辣地會開胃啲每次都會叫蘿蔔係因為佢啲蘿蔔夠清甜,無渣,而且整都好夠腍至於咖喱魷魚可以話係招牌餸,佢係會分開上既,等啲魷魚可以保留住啲咖哩汁加上啲魷魚好爽口彈牙,所以真係必叫釀豆卜入面應該係魚肉黎~一啖咬落去有汁標出黎,幾過癮,味道好好最後係炸墨魚腐皮卷,比到我一種好驚喜既感覺,因為無諗過佢可以有咁重墨魚味,同個腐皮卷好爽睇黎炸墨魚腐皮卷會成為我另一個鐵膽之前試過佢啲雞翼都好
經常都有去灣仔個間車仔麵之家幫襯食午餐,因為近公司
夜晚要去北角,知道佢係北角開左間分店就去食個晚餐啦

出地鐵由書局街入去就最近啦
由書局街個位一轉入去第一間就係車仔麵之家啦
車仔麵之家真係有好多款餸可供選擇
可以見到有唔以關於車仔麵之家既報導
呢間新舖比另外2間都大,坐得都比較舒服
無灣仔都間咁窄咁迫,亦唔需要好似金鐘個間要立食

蘿蔔釀豆卜炸墨魚腐皮卷咖哩魷魚河粉

好啦,去到揀餸環節
其實我有啲係鐵膽既餸既,包括蘿蔔,咖喱魷魚
通常會叫4個餸,今次另外2款係釀豆卜同埋炸墨魚腐皮卷
首先講係佢個湯底先,真係好濃郁
另外可以見到碗邊有一篤秘制辣醬,自己想落幾多都得
我就落左一半左右,辣辣地會開胃啲
每次都會叫蘿蔔係因為佢啲蘿蔔夠清甜,無渣,而且整都好夠腍
加上啲魷魚好爽口彈牙,所以真係必叫
睇黎炸墨魚腐皮卷會成為我另一個鐵膽
之前試過佢啲雞翼都好好食,好入味,另外甜酸齋都好出名,都係會分開上
PS.麵底可以揀大/細,想試多啲餸就要個細麵底啦
最後加左$10要樽和和既豆漿

雖然北角分店坐得舒服啲,但係始終都係灣仔比較方便我
2017-12-01
  • 蘿蔔
  • 釀豆卜
  • 釀豆卜 炸墨魚腐皮卷
  • 咖哩魷魚
2017-11-06 420 浏览
最近北角開咗一間新既車仔麵叫車仔麵之家 喺出面望入去,裝修都叫幾企理乾淨既 甘我就叫咗一個細既牛腩河粉中辣外賣 加埋一蚊外賣盒就係19蚊 都算係幾平拎到返屋企嘅時候, 一打開淨係見到兩嚿好細好細既牛腩仲細過我一節手指公😅😅😅 聽聞佢個辣醬好出名,所以就叫左中辣!但係我自己食落就唔係話特別鍾意個辣味但味就好似平時食咖哩魚蛋嗰啲咖哩醬味咁個河粉份量,女仔黎講就應該夠但男人食,可能就要大size了以呢個價錢嚟講,都算係咁啦!但係係咪話必食嘅推介就唔係啦黎食既小提示係,唔好期望佢俾好多餸你主要係食澱粉食飽🙊
甘我就叫咗一個細既牛腩河粉中辣外賣
加埋一蚊外賣盒就係19蚊 都算係幾平

拎到返屋企嘅時候,
一打開淨係見到兩嚿好細好細既牛腩
仲細過我一節手指公😅😅😅
聽聞佢個辣醬好出名,所以就叫左中辣!
但係我自己食落就唔係話特別鍾意個辣味
但味就好似平時食咖哩魚蛋嗰啲咖哩醬味咁
個河粉份量,女仔黎講就應該夠
但男人食,可能就要大size了

以呢個價錢嚟講,都算係咁啦!
但係係咪話必食嘅推介就唔係啦
黎食既小提示係,唔好期望佢俾好多餸你
主要係食澱粉食飽🙊
2017-11-02 334 浏览
平常都是去灣仔太源街買完玩具,之後一家人去那兩間車仔麵之家。最近有一間開到我北角公司附近,今天推介了同事一起去。一去到就好有熟悉感覺,因是新舖,所以也有提供坐位,坐位距離算適中。虽然無咗「立食」嘅風味,最緊要是食物。仍是水準超高,招牌菜咖喱鱿魚必吃!!!豬大腸,豬红,豬皮都很新鮮。同事就特別話D蘿蔔好食,以後返工食晏又有好地方。吃後也不忘本,買了三大碗餸回家给太太和兩個仔加料做晚餐,夠晒廿四孝老豆,又慳咗老婆煮餐餸。(纯自我感覺良好)
加碟菜心,超掂!
2017-10-24 468 浏览
北角新開車仔麵店.......試一試先.....地點係北角B4出口, 右前方後巷......喜歡食車仔麵......就是喜歡選擇多......真係眼花撩亂.......嘻嘻.....哩度是先排隊叫野食.......再搵位坐......等叫number......之後自己去拎食物回位.......但由於位與位之間有點迫, 其實客人自取係有點危險.....特別是一人前來......我覺得可以學下759車仔麵......前面是一樣, 但後面是叫完number會送到客人前面.......店內坐位有點迫......好彩咁啱有個窗口位......唯一既窗口位.......哈哈.......我叫了咖哩魷魚/蘿蔔/豬大腸米粉......豆漿是送的........咖喱魷魚唔夠入味.....蘿蔔唔甜....好彩沒渣.....豬大腸不錯......有些肥膏.....朋友仔叫了豬皮/豬大腸/炸墨魚腐皮卷/甜酸齋米粉(小辣)試了朋友既甜酸齋.......好硬......炸墨魚腐皮卷.......彈牙....不錯.......食物及流程有待改善.......
北角新開車仔麵店.......試一試先.....
地點係北角B4出口, 右前方後巷......
喜歡食車仔麵......就是喜歡選擇多......
真係眼花撩亂.......嘻嘻.....

之後自己去拎食物回位.......
但由於位與位之間有點迫, 其實客人自取係有點危險.....
特別是一人前來......

店內坐位有點迫......好彩咁啱有個窗口位......
唯一既窗口位.......哈哈.......

我叫了咖哩魷魚/蘿蔔/豬大腸米粉......
豆漿是送的........

咖喱魷魚唔夠入味.....

蘿蔔唔甜....好彩沒渣.....

豬大腸不錯......有些肥膏.....

朋友仔叫了豬皮/豬大腸/炸墨魚腐皮卷/甜酸齋米粉(小辣)

試了朋友既甜酸齋.......好硬......

炸墨魚腐皮卷.......彈牙....不錯.......

食物及流程有待改善.......
2017-09-23
$38.5 (午餐)
2017-10-12 407 浏览
星期六下午在北角地鐵站附近工作 只有45分鐘食午餐 浪費了10分鐘來回下一個街口去一間想食的餐廳 但太多人排隊等唔到回到地鐵站 附近無咩邊間吸引到我 雖然係趕時間 但揀唔落手 行入少少 見到這間車仔麵試業 門口有貼左好多報導介紹灣仔本店 但我孤陋寡聞 對本店無咩認識只覺得車仔麵一定夠快 所以就入去食 自助形式 先點食物 和比錢 然後自取食物和搵位坐  食完的餐盤會有職員收走由於天氣太熱 叫了一杯 青檸梳打 想叫走甜 點知話 無得走甜 飲品個base已經整好  好多人跟住叫 凍檸茶都係 無得走甜叫左河粉配冬菇 墨魚卷 少辣 同行朋友 叫油麵 甜酸齋 魷魚 我們 一致認為 冬菇係好食的 厚薄剛好 又多件數 魷魚都係 爽脆 無雙氧水味 但甜酸齋 口感有奇怪 和 墨魚卷會得一條半~

只覺得車仔麵一定夠快 所以就入去食

叫左河粉配冬菇 墨魚卷 少辣
同行朋友 叫油麵 甜酸齋 魷魚

但甜酸齋 口感有奇怪 和 墨魚卷會得一條半~
2017-10-04 588 浏览
港島GE車仔麵愛好者肯定知道位於灣仔尾金鐘頭的一間立食車仔麵小店,知道佢開左分店, 有坐位, 所以去試試係咪一樣風味首先當然係比較下價錢同選擇, 比灣仔鋪好似多少少野揀, 價錢差無幾。門口收銀order完畀錢,然後就坐低等嗌number.我叫左蘿蔔,大腸,招牌甜酸齋,哈哈, 大辣!係度嗌幾辣都唔怕, 因為佢係一pat辣醬係碗邊畀你自己撈.車仔麵之家GE辣 係沙嗲魚蛋個種辣, 入口甜甜地, 後勁比較辣!湯底偏清, 加左辣醬會香口D我叫GE係(小)河粉 $8, 除左伊麵同出前一丁, 所有麵都可以可以嗌 "大" ($16)or "小" ($8)仲以為會比平時正常size 少一半點知小原來係正常, 大應該係雙份麵, 其實$8 都應該預左係一份麵..哈..呀!北角分店比灣仔立食店仲有一個特點: 份甜酸齋係分開上, 仲有唔少甜酸汁滿足哂為食甜酸齋而去車仔麵之家GE食客!每份餸份量適中
知道佢開左分店, 有坐位, 所以去試試係咪一樣風味

門口收銀order完畀錢,然後就坐低等嗌number.

我叫左蘿蔔,大腸,招牌甜酸齋,哈哈, 大辣!
係度嗌幾辣都唔怕, 因為佢係一pat辣醬係碗邊畀你自己撈.
湯底偏清, 加左辣醬會香口D
我叫GE係(小)河粉 $8,
仲以為會比平時正常size 少一半
酸齋
滿足哂為食甜酸齋而去車仔麵之家GE食客!

每份餸份量適中
题外话/补充资料: 門口出入位就係落order ge 收銀位, 個日唔太多人,但都覺得食完出門口會同等買野食GE人相讓先能出入, 有點不方便, 難以想像人多時會點
2017-09-30
酸齋
  • 甜酸齋
  • 豬紅
2017-09-21 1133 浏览
素聞這間車仔麵在灣仔好出名,最近在北角開了分店,特地來試試。裝修企理簡潔,地方尚算寬敞。自助形式,先買飛,然後自己取食物。㸃了幼麵配墨魚條、魷魚、大腸、酸齋、福州丸和墨魚腐皮卷。墨魚條幾得意似腸仔,咖哩魷魚爽口惹味,大腸唔係雪藏貨,入味又彈牙,酸齋外脆內軟的,酸酸甜甜幾開胃,其他配料和湯底都唔錯。服務態度又好,重送了枝汽水給我食過咁多間🚗仔麵,可以話係最好味的其中之一呀!忘記了加辣醬😅!聽說這裡的辣醬超香辣惹味的,下次來一定要試下。
㸃了幼麵配墨魚條、魷魚、大腸、酸齋、福州丸和墨魚腐皮卷。
墨魚條幾得意似腸仔,
咖哩魷魚爽口惹味,

大腸唔係雪藏貨,入味又彈牙,
酸齋外脆內軟的,酸酸甜甜幾開胃,

其他配料和湯底都唔錯。
服務態度又好,重送了枝汽水給我

食過咁多間🚗仔麵,可以話係最好味的其中之一

2017-09-20 1138 浏览
我之前食開灣仔個間,質素果然不在話下,20元就有兩送一面。食物質素和價錢都是no.1的。得知車仔面之家在北角開新分店,專程去北角新開的店,有堂食,環境不錯,麻雀雖小 五臟俱全。但食物質素和服務態度真的不如從前。首先,服務員漏單情況嚴重,出錯之後完全感受不到員工有用心解決問題。食物方面,以前甜酸齋是必食的,但新店的甜酸齋並十分硬而且非常不入味。希望可以有所改善,新店實在令人失望。味道不及從前,雖然價錢比起其他還是很化算,比起其他面店還是有優勝的地方。

希望可以有所改善,新店實在令人失望。
2017-09-20