2018-10-19
每逢周末都會同老公飲茶,不過有些時候,尤其是接近大時大節,茶樓肯定係逼爆。所以我們這次來到這裡,都可以歎番一盅兩件。這裡就像一間縮小版的茶樓,四周像餐廳的格調,但是燈火通明,極具中式茶樓的氣氛。我們一邊歎著茶,一邊睇有什麼心水美食。逸翠鮮蝦餃一上枱,見到 4 隻蝦餃的其中兩隻的皮係青綠色,其實是加了菜而製成的,真係好特別。一咬之下入面的鮮蝦好厚肉,而且係好彈牙。蟹籽蒸燒賣蟹籽大大粒,洒在每隻燒賣的量可不少,增加不少咬口。而燒賣蒸完之後,咬落是較軟身的,完全唔會覺得實的的。家鄉咸水角這個咸水角的咸味不少也不多,能提升饀料的味道,仲釀入了香蔥,於口中增加不少香味。鳳爪排骨飯老公話好餓,所以點了這個飯。排骨是半肥瘦,食落既香又特別好咬口。而鳳爪都是大大隻,加上飯的量也不少,所以他食咗大半已經見飽。流沙奶皇包在他食飯的同時,我在吃奶皇包。雖然裡面的奶皇唔算係流心嗰隻,不過對於論盡的我來講,唔會整到手又唔會辣親個咀。然而奶皇入面都幾香蛋味,令人印象深刻。南瓜西米露 (熱)最後當然唔少得甜品吧~味道清清地又夠滑,食完真係好滿足啊~
所以我們這次來到這裡,都可以歎番一盅兩件。
我們一邊歎著茶,一邊睇有什麼心水美食。
逸翠鮮蝦餃
一咬之下入面的鮮蝦好厚肉,而且係好彈牙。
蟹籽蒸燒賣
蟹籽大大粒,洒在每隻燒賣的量可不少,增加不少咬口。
而燒賣蒸完之後,咬落是較軟身的,完全唔會覺得實的的。
家鄉咸水角
鳳爪排骨飯
老公話好餓,所以點了這個飯。
排骨是半肥瘦,食落既香又特別好咬口。
流沙奶皇包
在他食飯的同時,我在吃奶皇包。
然而奶皇入面都幾香蛋味,令人印象深刻。
南瓜西米露 (熱)
最後當然唔少得甜品吧~
味道清清地又夠滑,食完真係好滿足啊~