今日又做隻早食鳥, 大南西街辦完事行過嚟D2 Place 找食不到18:00, 今晚食自己更要食好啲, 唔想食日本嘢, 呢間好似幾好, Kool……Cool!CAKE SET $63 正呀還有素食餐廳以木制餐枱餐椅為主的樸實風格, 檯與檯之間非常闊落。打卡有 DISCOUNTKool 運營方式是坐低後自行去counter 點餐付款, 食物準備好便會送到你臺上。Kool 的餐單較簡單, 主打set dinner, 有齊豬、牛、羊、魚、飯、意及沙律等供應, 價錢由HK$108-238不等, 免加一, 包餐湯、餐包、主菜及飲品, 配前菜加$19, 飲品轉啤酒加$28, 轉紅白餐酒加38, 轉其他特色飲品正價減$10。唔食set dinner, 亦可散叫小食、啤酒、咖啡、飲品及甜品等。餐湯 : 洋蔥湯配牛角包洋蔥湯只有洋蔥甜味, 洋蔥清湯黎架。牛角包鬆軟酥香頭盤 : 芝士意式焗牛肉丸(加$19)牛肉丸爽口彈牙, 有肉香, 似自家打, 蕃茄汁則以新鮮蕃茄打成, 配上芝士、黑椒碎及糖鹽等調製而成。香噴噴拉絲芝士牛丸肉汁豐富啖啖新鮮蕃茄肉, 番茄嘅酸甜加埋芝士嘅鹹香, 非常濃杰惹味。加拿大煙燻比目魚

CAKE SET $63 正呀

還有素食

餐廳以木制餐枱餐椅為主的樸實風格, 檯與檯之間非常闊落。

打卡有 DISCOUNT

餐湯 : 洋蔥湯配牛角包
洋蔥湯只有洋蔥甜味, 洋蔥清湯黎架。
餐湯 : 洋蔥湯配牛角包

牛角包鬆軟酥香

頭盤 : 芝士意式焗牛肉丸(加$19)
頭盤 : 芝士意式焗牛肉丸(加$19)

香噴噴拉絲芝士

牛丸肉汁豐富

加拿大煙燻比目魚配薯條沙律 ($238/SET DINNER)
魚.....從來只喜歡食新鮮蒸魚, 餐廳啲雪藏魚從來唔會主動叫, 今晚睇完餐牌.....令我好有叫魚嘅衝動.....煙燻比目魚巧特別呀

比目魚燻得色澤金黃, 皮脆肉嫩, 比目魚油分較高, 魚汁豐富, 滑不留口, 魚肉帶煙燻香, 比目魚幾乎冇調味, 只係掃了少許甜醬油煙燻吊出魚鮮, 呢個煙燻魚真係幾好食, 我平時在外用餐唔食雪藏魚都覺得回味。

Kool 既薯條真系極品, 勁脆口, 薯條唔知加咗乜落去炸, 又唔似炸漿, ,只係見到每條薯條都有少少白小粒, 入口嗦嗦聲, 但一啲都唔乾, 薯條蕊仲好鬆粉, 超好食, must eat item

凍CAFÉ MOCHA (餐飲加$38)
經驗話畀我聽, 凍MOCHA都甜膩之飲品, order 時忘了叫少甜, 幸好這裏的MOCHA唔太甜, 啡味幾香濃, 啡味比朱味重很多, 哈哈……今晚又可能睡得不夠甜了。
凍CAFÉ MOCHA (餐飲加$38)
1K
A姐:嘩!呢樣又靚,嗰樣又靚,點揀好呢?(尾音拉長2秒)M佬:兩樣都咁襯你,買曬佢啦!(Model answer)話說天生購物狂嘅A姐又病發,今次案發現場係D2 Place,嗰啲本地手作舖頭真係開正A姐嗰反,咩都啱。左手五袋,右手六袋,荷包大出血。去到D2 Place Two,真係頂唔順,上到二樓,見到KOOL酷廚,即刻入去。百幾蚊一個套餐,有餐湯同牛角包。蕃茄雜菜湯 + 牛角包蕃茄雜菜湯清清哋,配埋熱辣辣鬆軟嘅牛角包,正。小食:烤芝麻雞胸沙律套餐加$18蚊,仲可以加配小食。沙律菜新鮮爽口,水份充足,雞胸新鮮烤起,肉質嫩滑,加埋芝麻同燒烤醬,香口惹味,開胃一流。小食:香草欖油炒蘑菇白蘑菇新鮮肉厚,大大粒,加埋欖油同香草醬,好惹味。主菜:美國精選牛仔骨配燒烤醬汁跟薯蓉時菜兩大條牛仔骨,牛味濃郁,肉質鮮嫩,如果配黑椒汁應該會仲好味。值得一讚嗰薯蓉,牛油味香濃,入口香滑。主菜:香煎盲鰽魚柳配南瓜刁草汁盲鰽魚柳煎得香口,魚肉鮮嫩,魚皮香脆,配埋甜甜哋嘅南瓜刁草汁,清新特別。By A姐M佬 玩樂日記(記住Like同Share畀朋友)
A姐:嘩!呢樣又靚,嗰樣又靚,點揀好呢?(尾音拉長2秒)
M佬:兩樣都咁襯你,買曬佢啦!(Model answer)

蕃茄雜菜湯 + 牛角包
蕃茄雜菜湯清清哋,配埋熱辣辣鬆軟嘅牛角包,正。

小食:烤芝麻雞胸沙律

小食:香草欖油炒蘑菇
白蘑菇新鮮肉厚,大大粒,加埋欖油同香草醬,好惹味。
香草欖油炒蘑菇

主菜:美國精選牛仔骨配燒烤醬汁跟薯蓉時菜
美國精選牛仔骨配燒烤醬汁跟薯蓉時菜

主菜:香煎盲鰽魚柳配南瓜刁草汁
香煎盲鰽魚柳配南瓜刁草汁

By A姐M佬 玩樂日記

(記住Like同Share畀朋友)
2018-03-06
香草欖油炒蘑菇
美國精選牛仔骨配燒烤醬汁跟薯蓉時菜
香煎盲鰽魚柳配南瓜刁草汁
作為我的好閨蜜,她們都知道我很喜歡吃漢堡包。早前,Fabulous Kira就和兩位友人到位於荔枝角D2 Place二期的酷廚KOOL,試了它們各種的美食。Menu酷廚招牌芝士牛肉漢堡配香脆薯條(加煙肉)(HK$106)由於我是個漢堡包控,只要餐廳的Menu上有,基本上也會Order。芝士牛肉漢堡包整體的口感不錯,賣相亦相當豐富,作為一個麵包控,是絕對不會生厭。而第一層的麵包加上了黑白芝麻,更為香口。中間的蕃茄粒和牛油果蓉更是邪惡美食中的調和劑,份量恰到好處。而且配以沙律和薯條的漢堡包,邪惡與健康的交雜,是我尤其喜愛的組合。酷廚薯條配黑松露醬(HK$42)這次的的閨蜜聚,有麵包控,也有薯條控。友人決意要點的黑松露薯條,幸好沒有讓她失望。要給100個likes這份薯條,色香味俱全,令我們都密密吃(只希望不要太快上火)。蒜香雞翼(HK$58)我的三個女生的食量不算很大,不過還是覺得這份雞翼不能不吃。雞翼炸得毫不油膩,肉質嫩滑,我們都十分驚訝。牛角餐包配南瓜餐湯十級喜歡香酥的牛角包,加上南瓜湯,是幸福的味道。慢煮芥醬豬仔腿配紅米飯套餐(HK$108)豬仔腿的肉質幼嫩,以套餐的價錢,性價比很高

Menu

酷廚招牌芝士牛肉漢堡配香脆薯條(加煙肉)(HK$106)

酷廚薯條配黑松露醬(HK$42)

蒜香雞翼(HK$58)

牛角餐包配南瓜餐湯
十級喜歡香酥的牛角包,加上南瓜湯,是幸福的味道。

慢煮芥醬豬仔腿配紅米飯套餐(HK$108)
豬仔腿的肉質幼嫩,以套餐的價錢,性價比很高的選擇。芥醬配以紅米飯,不油不膩,蠻為健康。

黑松露意大利飯套餐(HK158)
很驚訝!很驚訝!竟然在一個小店吃到半生熟的意大利飯,生硬程度真的剛剛好,合乎香港人口味,我和友人都大讚好味。
黑松露加上各種野菌,調配的相當合宜。如果只能選一款食物,我們都一致贊成點它。

作為一個良好的聚會地點,不得不讚這裡的安排。餐廳的座位分兩大部分,我們選擇坐在商場內的部分,很適合三五知已共聚。

重點!重點!KOOL的職員都很友善,我們暢談了3個多小時也絕無趕我們走的意思。姊妹們下次聚會,可以考慮一下呢。

KOOL
地址:荔枝角長順街15號D2 Place二期1樓110-111號舖
電話:3572 0051
營業時間:11:30 - 21:30
2018-03-02
2018-03-06 61 浏览
今個星期六同朋友一齊去咗呢間餐廳食,價錢唔算貴,Burger $100都唔洗,不過最衰無 dinner set, 食物同飲品分開 order. 環境都 OK, 行完 D2 係呢個地方食都唔錯,下次過嚟食要影返相 share 出嚟先得!
2018-02-28 993 浏览
轉了新公司在長沙灣上班的舊同事請食飯,知道我愛芝士,特登黎食芝士火鍋。D2 placa變了好多,多左唔少新食店,是晚就黎左Kool食,芝士火鍋係新產品黎,舊同事話佢都未試過。枱上已預先放左餐具同水,坐低後店員送上水杯及餐牌,睇左一陣,決定要牛扒的火鍋套餐($528),好像較合口味。好快就到啦,熱辣辣嘅半瀜芝士,用三個蠟燭烘住先夠熱。芝士揀了黑松露味,好香呀牛扒餐包括呢堆食物,咁首先就梗係有牛扒啦,不算十分靚扒,但牛味濃郁,沾少少芝士過下口引就夠了,不要蓋過牛味跟住有薯條一兜,熱辣辣新炸起的,呢個狂點芝士,哈哈。其他仲有扁意粉,蕃茄仔,蘑菇,肉丸,西蘭花,椰菜花同香草麵包。蕃茄同蘑菇好新鮮多汁,肉丸個心較凍,要浸耐少少,麵包勁適合點芝士,粒粒都吸滿芝士先心熄,食到最後先食意粉,將所有芝士點哂佢,正呀~麵包真係好啱feel,最夾係佢啦。每一樣食物都點芝士點得好狂,食到中段已經淨返好少芝士,估唔到店員見到後會主動幫我地refill,嘩,又有一兜滿滿嘅芝士醬啦,好開心呀個餐仲包一杯餐飲,食飽飽後想飲下甜野,叫左柚子蜜同紅棗茶,甜甜地又夠熱,好飲。價錢確實有點少貴,但食到咁多靚芝士又抵番嘅,最重

好快就到啦,熱辣辣嘅半瀜芝士,用三個蠟燭烘住先夠熱。
芝士揀了黑松露味,好香呀

跟住有薯條一兜,熱辣辣新炸起的,呢個狂點芝士,哈哈。

價錢確實有點少貴,但食到咁多靚芝士又抵番嘅,最重要係滿足到我呢個芝士控
2018-02-22
2018-02-24 90 浏览
昨天同公司同事一起到此餐廳食Lunch.幸 好有book 枱,去到看見人山人海。這間餐廳我欣賞佢的地方是落單自己出去收银買餐,自助形式去取杯,水;但送餐則由服務員送上。其實一點都不麻煩。這裹的staff 好有禮貌,食物質素亦非常好。我們8人均点了餐牌上的 set lunch及行政套餐。 個個也吃得好開心。有說有笑,是狗年的一個好開始。
2018-02-23
  • 南瓜意大利飯
2018-02-16 1104 浏览
又到左214 嘅情人節選左呢間位於D2 place two 靜靜地嘅 酷廚!在店cashier 嘅位置點餐,先結賬拎號碼牌,野食就會serve 到你面前喇!呢度嘅裝潢擺設都係木色,走文青慢活風格!感覺都幾悠閒舒服。最怕被框框綁死嘅我,最怕俾情人節套餐局限~ 呢度就有basic dinner set 供應!特別日子都係想据扒慶祝下! 甘呢度就岩晒我。Dinner set 包牛角包、洋蔥湯。牛角包有驚喜熱辣辣、超鬆軟、空氣感十足。就甘食又得,放落洋蔥湯吸收湯汁都好好味!另外可以加$18 有小食!黑芝麻雞胸沙律 $18沙律菜新鮮、兩塊雞胸配煙燻左嘅燒汁,味道都唔錯!芝士意式焗牛肉丸 $18 共4粒。牛肉丸肉味重,彈牙有咬口。芝士味唔濃,香濃蕃茄味同牛肉丸味道超夾!美國優質肉眼扒配脆薯條$238肉眼扒係mega size, 大到逼爆mon!配紅酒磨菇燒汁突顯出肉嘅鮮味。薯條沾左粉先炸,特別脆口!卡邦尼扁意粉 $148煙肉、火腿量多,意粉份量都唔算細醬汁濃稠、蛋味香濃,意粉掛汁程度都高!免費跟熱飲,如果想飲紅白酒另加$38。柚子蜜同熱奶茶分別都唔錯!熱奶茶,茶味好香濃,不錯。臨走前俾門外多款Fr
又到左214 嘅情人節
選左呢間位於D2 place two 靜靜地嘅 酷廚!

呢度嘅裝潢擺設都係木色,走文青慢活風格!
感覺都幾悠閒舒服。

特別日子都係想据扒慶祝下! 甘呢度就岩晒我。

Dinner set 包牛角包、洋蔥湯。

牛角包有驚喜
熱辣辣、超鬆軟、
空氣感十足。就甘食又得,放落洋蔥湯吸收湯汁都好好味!

另外可以加$18 有小食!
黑芝麻雞胸沙律 $18
沙律菜新鮮、兩塊雞胸配煙燻左嘅燒汁,味道都唔錯!

芝士意式焗牛肉丸 $18
共4粒。牛肉丸肉味重,彈牙有咬口。
芝士味唔濃,香濃蕃茄味同牛肉丸味道超夾!

美國優質肉眼扒配脆薯條

肉眼扒係mega size, 大到逼爆mon!
配紅酒磨菇燒汁突顯出肉嘅鮮味。
薯條沾左粉先炸,特別脆口!

卡邦尼扁意粉 $148

煙肉、火腿量多,意粉份量都唔算細
醬汁濃稠、蛋味香濃,意粉掛汁程度都高!

免費跟熱飲,如果想飲紅白酒另加$38。

柚子蜜同熱奶茶分別都唔錯!
熱奶茶,茶味好香濃,不錯。

臨走前俾門外多款French style cake 吸引住,可惜我已經飽飽,全部均一 $55

情人節晚餐埋單唔洗$500

• 芝士意式焗肉丸
  • 牛角包
  • 美國肉眼扒跟香脆薯條
2018-02-07 100 浏览
以前既荔枝角真係一個工廠舊區,附近都係連鎖餐廳同茶記自從d2 place開左,多左高級餐廳同商店,係一個唔錯既地方今日同朋友黎到d2 place 2期既kool kitchen!餐廳都幾特別,通常都係開放式餐廳又會餐廳出面都有位,但佢又唔係開放式,funny!餐廳入邊都好大,灰黑色做主題,整潔乾淨除左正廳,邊旁仲有一個廳,想靜少少既可以入去坐!餐廳都幾有藝術感,掛左大大少少既油畫點綴下氣氛而原來呢一邊都有一個房,但可能係vip房,要book先得,餐廳係半自助式,點餐都係睇好menu出counter俾左錢先,之後order就會隨後送上而好多既調味料都係放出黎,等客人任意添加,杯碟餐具唔夠用隨時去拎,而且放係當眼位非常方便有dinner set我都唔睇太多單點既menu了,set一定會平d但餐廳既risotto好吸引! 根據唔同食材個飯都襯返唔同顏色,非常有心思!而且賣相好靚花茶方面都唔錯,但中左咖啡毒,都係飲返啖熱咖啡算點左兩份dinner set先黎左龍蝦海鮮餐湯!龍蝦味一般,但鮮甜味十足,海鮮材料足先有咁甜牛角包都唔輸蝕! 牛角包夠香夠鬆軟,我鍾意點湯食! 吸左湯之後既牛角包雖然冇酥
以前既荔枝角真係一個工廠舊區,附近都係連鎖餐廳同茶記

餐廳入邊都好大,灰黑色做主題,整潔乾淨

除左正廳,邊旁仲有一個廳,想靜少少既可以入去坐!
餐廳都幾有藝術感,掛左大大少少既油畫點綴下氣氛
而原來呢一邊都有一個房,但可能係vip房,要book先得,

花茶方面都唔錯,但中左咖啡毒,都係飲返啖熱咖啡算

點左兩份dinner set先黎左龍蝦海鮮餐湯!

龍蝦味一般,但鮮甜味十足,海鮮材料足先有咁甜

牛角包都唔輸蝕! 牛角包夠香夠鬆軟,我鍾意點湯食!
吸左湯之後既牛角包雖然冇酥皮咁厚身,但同酥皮一樣可以吸哂湯既味道,大啖放入口好滿足

加18蚊有小食都算平,同朋友每人加左一份
香草欖油炒蘑菇~蘑菇都變哂綠色

香草欖油真係夠香,炒到蘑菇軟身多汁,超正

芝士焗意式牛肉丸
餐廳用既係意式茄醬,有食開既一食就食得出!加上芝士,焗完味道好香
牛肉丸比較驚喜,咬落好紮實彈牙,而且多汁,牛丸味重,口感同手打丸有得揮!

大蝦墨魚汁意大利飯
意大利飯被墨魚汁完全染黑,食到牙都黑哂

食落真係有墨魚既咸香味,而且夠濕潤,味道唔錯
中蝦夠爽口彈牙,味道不過不失吧!正常既一份risotto

美國肉眼扒配葡萄酒燒汁
原本想要3成,但天氣太凍都係要左5成都係要好d
燒出黎都好靚,但見肉比較薄,整體上應該都5-7成熟

肉眼切落有少少手感同筋性,至少唔係用鬆肉粉!
旁邊既葡萄酒燒汁第一次試,味道係燒汁味,酒味唔太食得出,可能煮完都揮發哂
肉眼入口好腍,而且牛肉味唔錯,冇太多overcook既部分
呢度既薯條超好食! 佢係外脆內軟既質感,外皮好似薯王咁少少厚,特別香脆,唔係間間餐廳食到

天氣凍真係飲熱野好d,奶茶夠滑,咖啡夠香濃,同茶記有得揮!
2018-02-01 429 浏览
D2 Place最近多左好多新餐廳,美國菜、西班牙菜、日本菜應有盡有。經過餐廳見到裝修風格好適合兩個人坐低飲杯咖啡,食住野慢慢傾下心事。香港生活節奏太過緊張,好難搵到一個地方可以靜落黎,體驗下慢活嘅態度。假如你都認同的話,相信依間餐廳可以提供一個休閒嘅環境比你!Dinner Set嘅前菜係牛角包及餐湯煙三文魚牛油果蛋沙律漢堡配香脆薯條 $125牛油果同沙律蛋依個配搭都好常見,不過好少會用黎做漢堡餡。但依個配搭襯煙三文魚又唔會好奇怪,反而會令到人覺得好健康,唔會抗拒食油膩嘅漢堡。特別一讚係依度嘅薯條即使放耐左,但都仍然可以保持住香脆嘅口感。美國優質肉眼扒配葡萄酒燒汁跟香脆薯條及時菜 $218我點左塊五成熟嘅肉眼扒,因為要一大塊肉眼扒保持住唔會乾身同煙韌嘅口感就一定唔可以太熟。不過廚師控制火候控制得非常好,令到肉汁鎖緊係肉眼扒。並且肉眼扒筋同肉嘅部分非常分明,令我放入口個陣唔會將兩個部分撈埋一齊,破壞左肉眼扒嘅層次。

Dinner Set嘅前菜係牛角包及餐湯
牛角包及餐湯

煙三文魚牛油果蛋沙律漢堡配香脆薯條 $125
煙三文魚牛油果蛋沙律漢堡配香脆薯條

美國優質肉眼扒配葡萄酒燒汁跟香脆薯條及時菜 $218

2018-01-31
煙三文魚牛油果蛋沙律漢堡配香脆薯條
2018-01-21 82 浏览
現在的荔枝角非常多元化,有高級嘅住宅區, 有新式及舊式嘅工厦, 有各式各樣嘅餐廳食肆, 也有各種形式嘅商舖,例如生活家品、時裝等等,好不熱鬧。今日剛巧我和老公要過來荔枝角辦事,順便也來這裏尋覓美食。位於荔枝角長順街的D2 Place廣場, 我和老公在這商場行了一圈,找到一間走英倫文青feel嘅餐廳 ~ 酷廚, 餐廳門口樹立了一個大大嘅餐牌, 我倆很喜歡這裏嘅食物同飲品(尤其有鮮奶綠茶)))), 所以毫不猶疑地走進去了。]]餐廳侍應安排我倆坐下後,遞上餐牌, 並介紹了餐廳嘅美食。 這裏播放著輕鬆的音樂, 牆上掛上了一些圖畫,感覺得我倆處於文藝氣息嘅空間, 頓時輕鬆:::]由於我倆之前在門口已看了餐牌,一早巳想好了吃什麼,所以二話不說地直接去到點餐區點餐, 點完餐後,客人會得到一個號碼牌,只要將號碼牌放於枱上,餐廳侍應會根據先後次序陸續送上食物。]]]]]我倆選了兩個dinner set, 首先係是日餐湯~雜菜湯及精選頭盤~牛角包, 雜菜湯,蕃茄湯底濃郁,雜菜材料豐富,味道酸酸的, 非常醒胃 ; 牛角包是熱騰騰的,外脆內軟,牛油味:::]主菜1 ~ 大蝦扁意粉配香草蕃茄汁($158)端上枱
)))), 所以毫不猶疑地走進去了。

:::

:::
]

主菜1 ~ 大蝦扁意粉配香草蕃茄汁($158)
端上枱時已傳來陣陣香味,有兩隻燒大蝦在面,賣相好吸引 ; 大蝦燒後有炭香,蝦肉彈牙肥美, 扁意粉質感剛剛好, 吸滿新鮮蕃茄既香甜微酸味道, 不消片刻,給我倆食光
DD
]

主菜2 ~ 美國優質肉眼扒配葡萄酒燒汁跟香脆薯條及時菜($218)(5成熟)
果然是優質肉眼扒,肉味濃郁,肉質嫩滑細腻,蘸上惹味葡萄酒燒汁,加上金黃色香脆薯條及美味時菜, 完全令人無法抗
]

最後餐茶要了兩杯鮮奶綠茶, 一杯凍($38, 跟餐減$10), 一杯熱($32, 跟餐減$10), 鮮奶很香滑,綠茶很濃,微微苦澀嘅綠茶喺香滑牛奶嘅加持下,每一啖都是回味著
]

整體來說,食物水準不錯,餐廳員工態度親切有禮,裝修雅致,是值得再來的食

2018-01-20
  • 鮮奶綠茶
  • 大蝦扁意粉配香草蕃茄汁
2018-01-20 169 浏览
尋晚(19-1-2018 Fri)同女友WK行完街食晚飯,見到呢間裝修簡約o既西餐廳,就揀呢間.我o地要o左兩個都係$198.00o既set dinner,有美國天然有骨豬鞍香橙金萬利汁跟薯蓉及時菜,同美式燒豬肋骨跟香脆薯條及青菜沙律,加$22.00要烤芝麻雞胸沙律,再要埋$32.00o既香脆薯條配黑松露醬.要先o係出面落單俾錢,再返埋位等o野食,落完單,好快就係餐湯同牛角包先上,湯係洋蔥湯,牛角包大大個,有牛油味而且夠鬆,洋蔥湯OK.之後係香脆薯條配黑松露醬,薯條大大兜,熱熱地,黑松露醬好creamy又滑,味道亦o岩o岩好.然後係烤芝麻雞胸沙律,有兩塊雞胸,沙律醬甜中帶微辣,菜夠新鮮.最後兩個主菜一齊到o黎,WK o既美式燒豬肋骨跟香脆薯條及青菜沙律有好多薯條,唔怪得我落單時,收銀提議我唔好要香脆薯條配黑松露醬改要第二樣,不過我係想食黑松露醬嘛.我黐食一舊仔豬肋骨,醬汁味濃,肉夠腍.然後食返我自己o既美國天然有骨豬鞍香橙金萬利汁跟薯蓉及時菜,豬鞍幾厚,口感彈牙,香橙金萬利汁味道都幾得意; 薯蓉滑.食到咁上下就叫餐飲,WK要熱即磨咖啡,我要熱柚子蜜.WK話杯咖啡好味.而我o既熱柚子蜜呢

洋蔥湯同牛角包
有牛油味而且夠鬆,
牛角包
洋蔥湯OK.

之後係香脆薯條配黑松露醬,薯條大大兜,
香脆薯條配黑松露醬
熱熱地,黑松露醬好creamy又滑,味道亦o岩o岩好.

然後係烤芝麻雞胸沙律,
烤芝麻雞胸沙律
有兩塊雞胸,沙律醬甜中帶微辣,菜夠新鮮.

美式燒豬肋骨跟香脆薯條及青菜沙律

我黐食一舊仔豬肋骨,醬汁味濃,肉夠腍.

美國天然有骨豬鞍香橙金萬利汁跟薯蓉及時菜
豬鞍幾厚,口感彈牙,
厚豬鞍
香橙金萬利汁味道都幾得意; 薯蓉滑.

食到咁上下就叫餐飲,WK要熱即磨咖啡,我要熱柚子蜜.
左:熱柚子蜜, 右:熱即磨咖啡
WK話杯咖啡好味.而我o既熱柚子蜜呢,好夠味,唔錯.

抵食係2.8分

服務:
唔錯,好有禮貌,上菜速度好快,但唔係趕客.
2018-01-19
$247.5 (晚餐)
用餐优惠
試食活動
  • 牛角包
  • 黑松露醬
  • 熱即磨咖啡
2018-01-17 74 浏览
最近好鍾意行下荔枝角d2商場, 因為這裏是年青人嘅世界, 間唔中置身其中,自己也感覺年輕一點。難得週末,逛下這商場後,梗係要喺附近搵番街美食,由於一期大部分食肆都試過了,所以去到二期睇睇, 發現2樓這間西餐廳-Kool。餐廳是新開的, 開放式設計幾啱年青人的口味, 而座位分開兩部分, 一部分是餐廳外面的,而餐廳入面也很大很多檯, 就算十幾人一齊來,亦可以一張枱過坐曬。自助bar,酱汁有多款門外雪櫃勁多cake,吸引極了餐湯和牛角包Order了大蝦扁意粉配香草蕃茄 和美式燒豬肋骨配香脆薯條及青菜沙律。咪睇大蝦用雪藏蝦就一定沒有味道, 廚師把大蝦烤得好香口, 完全食不到任何雪藏蝦的味道,還很惹味,很有蝦味。而扁意粉很軟身,口感適中,加上用了香草和大量新鮮紅番茄仔, 食落酸酸的,令意粉特別入味。另外, 最欣賞是美式燒豬肋骨, 分量多不在話下, 足有兩大塊肋骨, 味道實在太好食, 肉質軟淋淋,入口即溶。 而醬汁也十分惹味,濃濃烤甜的醬汁渗滿豬肋骨肉內,香甜軟淋,好食到停唔到口。 跟餐的薯條也炸得特別香脆,比一般的快餐的好食好多。還點了件檸檬Tart作甜味,好甜,似食緊瑞士糖一樣,加上有檸檬的酸

自助bar,酱汁有多款

門外雪櫃勁多cake,吸引極了

餐湯和牛角包

還點了件檸檬Tart作甜味,好甜,似食緊瑞士糖一樣,加上有檸檬的酸甜味,挺特別。

餐飲以檸茶和熱柑桔密,不用加錢,美味的晚餐。

入會有折,記得join呀

2018-01-13
2018-01-14 1913 浏览
今晚約了老婆到D2 place行下街,顺便食下晚飯。自從D2 Place One and Place Two 先後開了以後,這裏閒日晚上也多了很多年青人在這裏逛逛街,食食飯。 而Place One和Place Two也是一街之隔,大多數人自不然兩邊也會行下,這裏特別之處,是大部分商店不是集團式經營,大多是自家創作, 有啲還比較特色, 跟大型傳統商場比較, 更值得一行。行到累了,還有很多食肆可供選擇,Place One,Place Two有西式、中式 、日式、食齋、粉麵,各式其式任君選擇。今晚晚餐我便選了這西式的Kool 餐廳, 這裡分為店外和店內, 店外還可以有靠邊的梳化座位, 感覺自在。 但可惜我們太慢才到,想坐外面的梳化也沒機會, 唯有進入店內品嚐。 幸好店內座位闊落, 格局四四方方,座位挺多, 加上裝修新穎, 不錯的進餐環境。這裏的點餐也非常特別,首先看過餐牌, 決定食什麼便走到門外收銀處點餐付款, 之後店員便呈上食物。餐牌上的set dinner也是不錯的, 而甜品和小食也有很多可供選擇, 結果我們點了美國優質肉眼扒配葡萄酒燒汁跟香脆薯條及時菜$218和紐西蘭羊架配迷迭香草汁跟

餐牌上的set dinner也是不錯的, 而甜品和小食也有很多可供選擇, 結果我們點了美國優質肉眼扒配葡萄酒燒汁跟香脆薯條及時菜$218和紐西蘭羊架配迷迭香草汁跟薯蓉及時菜$238, 而價錢還包括餐湯、牛角包和飲品, 比起一般西餐廳價錢, 食過肉眼扒平均超過250蚊,算是經濟實惠了。

先來餐湯和牛角包, 餐湯是蕃茄雜菜湯, 未到類似的金寶菜湯, 以牛角包熱辣辣的,表皮很鬆脆,點上雜菜湯嚟食, 味道不錯。

餐湯和牛角包

餐湯熱過身後,正式便嚟主菜, 看見店員拿來整碟美國優質肉眼扒, 不禁嘩的一聲呼出來, 塊肉眼扒非常巨大,足足兩隻手板咁大塊,初時有啲擔心食得曬。 而視覺方面,點了七成熟的肉眼扒, 表面煎得好靓,有點兒微微焦燶嘅感覺,聞起上來非常香濃。 至於味道方面,由於肉質上乘,食落口非常嫩滑, 沒有多餘的筋,咬入口非常肉質軟口, 牛肉味香濃,點上葡萄酒燒汁,少許酸咪咪卻帶出肉的味道, 因太好食嘅關係,結果成碟肉眼扒畀我食曬, 非常滿足。 而必須一提跟餐的薯條, 薯條炸得非常香脆,薯味濃烈,不需要點上任何茄汁醬,也非常美味,愈食愈滋味。

塊肉眼扒超巨大

美國優質肉眼扒配葡萄酒燒汁跟香脆薯條及時菜

跟着是紐西蘭羊架配迷迭香草汁跟薯蓉及時菜,來自紐西蘭的羊架,食落沒有羊的羊羶
味,而大廚煮把羊架煮得很軟稔很入味,點上迷迭香草汁,有少許甘香味,也十分夾食燒羊架。連我太太平時不愛食羊架,因怕太大羊羶味,也食了幾啖,可知味道惹味。

飯後,還點了竹炭3.6牛奶芝士蛋糕和士多啤梨朱古力芝士蛋糕,咪看芝士蛋糕就特別膩口。 竹炭芝士蛋糕因配合3.6牛奶,蛋糕
做得很軟滑芳香,配上芝士的味道,不太甜,不錯。而士多啤梨朱古力,朱古力的甜度卻帶陣陣酸酸的士多啤梨味,不致太腻口,配合得好。

凍檸樂不要额外加錢,正。

雖然是半自助式餐廳,但服務員招呼也不錯,加上扒類食物惹味好食,價錢又不贵,下次會再食過。

2018-01-12
  • 紐西蘭羊架配迷迭香草汁跟薯蓉及時菜
2018-01-12 988 浏览
為何我會説這間餐廳形格呢?因為單看餐廳團隊的合照已略知一二。餐廳的團隊不單是來自飲食界,還有來自公關界、社交媒體和市場策劃各方面。而兩位大㕑更擁有超過十多廿年主理法國及意大利菜經驗。說到多元,原來餐廳更提供場地租借服務,可供不同團體包場舉辦活動,例如場地拍攝、錄音及直播、工作坊、講座等。餐廳的晚市套餐包括:餐湯、麵包、主菜及飲品。另外可以優惠價$22 換購頭盤一份。大蝦扁意粉配香草蕃茄汁($158/Dinner set)👍👍👍👍大蝦有兩隻,蝦肉爽口彈牙,扁意粉口感煙靭 al dente, 加入清新輕怡的香草蕃茄醬,令每一條意粉都沾滿香草和蕃茄汁,意粉上更放了薄片巴馬臣芝士增加味道層次!美國優質肉眼扒($218/Dinner set)👍👍👍👍這是美國優質肉眼扒配葡萄燒汁跟香脆薯條及時菜。肉眼扒很大塊,燒汁香濃,配合芥末味道更佳,但由於牛扒是薄切,所以有點過熟。伴碟的香脆薯條與新鮮的什菜更是理想的配菜。頭盤-香草欖油炒蘑菇(+$22)👍👍👍👍👍蘑菇新鮮肉厚,用檻欖油炒過,更加凸顯香氣,香草醬和蘑菇香味很搭,亦非常對味。頭盤-芝士焗意式牛肉丸(+$22)👍👍👍👍牛肉丸有四粒,配合香草蕃茄醬和

👍👍👍👍👍

頭盤-芝士焗意式牛肉丸(+$22)

牛肉丸有四粒,配合香草蕃茄醬和芝士,酸甜的茄醬令人胃口大開。

餐湯/牛角包

是日餐湯是龍蝦湯,湯內還有粒粒龍蝦肉。牛角包熱辣辣,又鬆又軟。

餐飲-柚子蜜

餐飲除了咖啡或茶外,亦可選擇柚子蜜等熱飲,冬日喝一杯柚子蜜滋潤一下。

餐飲-紅棗蜜

女生恩物,紅棗蜜。多飲面色都紅潤些。

竹炭3.6牛奶芝士蛋糕($55)
竹炭3.6牛奶芝士蛋糕

竹炭牛奶芝士蛋糕上面還有金箔,餅底鬆脆,蛋糕軟綿綿,芝士味濃。但吃完後,記住飲水,因為棚牙都黑埋!
竹炭3.6牛奶芝士蛋糕

餐廳採用半自助形式運作,客人要到門外點餐,但就有侍應把食物送到。

自助區 - 熱水、餐具、醬汁更調味料可自行取用

每枱亦放有餐具和水

餐廳門外及室內放了不少畫室的畫作

店內用餐區

店外用餐區

餐牌
2018-01-11
2017-12-28 122 浏览
又係星期五出街食lunch, 公司附近商場D2開左幾間餐廳, (其實都唔新…)平時成日行過, 今次終於試下呢間.坐到入去先知道, 要自己出去買飛先XDstaff 好friendly提醒, 仲有同我地吹下水講下笑, 感覺好好又係6個女仔, 試左兩個burger set, 一個長通粉set, 一個魚set~我當然食最愛的burger +薯條!!!今次食左牛, 又試左少少同事的煙三文魚, 感覺其實煙三文魚好食d~~ 下次要食返三文魚!個牛一般啦, 好少差左少少牛味~ (三文魚就真係好好味)薯條都好食!!! 份量都足夠, staff見我地唔夠茄汁都幫我地加左d~同事食個魚set, 開頭怕佢唔飽, 因為睇佢menu D相好似好少咁, 不過食落又ok wo~(已經食到7788先記起要影相…so 呢個只係少部份XD)個魚唔錯!!! 仲有好多配菜~~感覺好健康~印象中係唔洗加一, 跟佢set 餐飲唔洗加錢, 都唔貴~食o野其間, 有位staff來問我地對餐廳意見, 好認真聽我地講, (雖然我地都俾唔到咩專業意見XD)感覺佢地好有heart, 整體食得好舒服~(見佢入面好似有得包房, 仲有間房影緊相?!
平時成日行過, 今次終於試下呢間.

坐到入去先知道, 要自己出去買飛先XD

我當然食最愛的burger +薯條!!!
芝士牛肉漢堡跟薯條
個牛一般啦, 好少差左少少牛味~ (三文魚就真係好好味)

(已經食到7788先記起要影相…so 呢個只係少部份XD)
個魚唔錯!!! 仲有好多配菜~~感覺好健康~

印象中係唔洗加一, 跟佢set 餐飲唔洗加錢, 都唔貴~

感覺佢地好有heart, 整體食得好舒服~
(見佢入面好似有得包房, 仲有間房影緊相?! 唔知做咩的不過好得意)

(呢張相係咩, 請睇題外話)
题外话/补充资料: 呢個真係番外篇, D2 消費滿…好似$300?(定$250唔記得, $500好似可以換2個), 就可以去樓下service counter換夾公仔幣, suggest total 分兩張單俾錢 (因為counter每次最多計兩張單消費來俾夾公仔幣, 我地食左500幾, 好似有2個幣) 食多兩三次, 再加埋其他買o野儲夠6個, 可以一人玩一次… 不過呢部間超難夾…無人中…(都未見過人中), 當玩下就好, 唔好認真XD
2017-11-03
芝士牛肉漢堡跟薯條