2024-03-06 37 浏览
我哋嗌咗鹹酸菜胡椒豬肚湯($138)、頂級安格斯牛小排($208)、蜂巢豆腐($48)、黑松露蝦蟹餃($78)、手打芝士蝦丸($68)、三色鮮製生麵($78)同埋蔬菜拼盤($78)咁首先講咗我哋嘅湯底先啦我哋揀咗要胡椒豬肚湯底覺得呢個湯底真心幾入味👍👍飲落去味道幾濃郁~~(胡椒味亦都真係幾重☺️☺️)而豬肚食落去都幾煙韌、爽口咁之後就講吓嗰個牛小排/三色鮮製生麵啦牛小扒食落去都幾嫩滑😋😋而且都算幾入口即化之後嗰個三色麵影落去真心幾靚我自己就幾鍾意食嗰個波菜麵🥰🥰配埋呢個湯底真心幾入味咁跟住就講吓其他打邊爐配料啦嗰個手打芝士蝦丸真心幾高質素💖💖一咬落去真係超多芝士爆曬出嚟而且食落去都好彈牙黑松露蝦蟹餃食落去都幾厚而且黑松露味都幾濃郁😘😘蜂巢豆腐配埋呢個湯底就真心超Juicy最後就講埋我哋嗌咗咩嘢飲啦我揀咗要羅漢果菊花($28)飲落去味道都幾甜而家朋友就揀咗要竹蔗茅根($28)值得一提嘅係依家只要九點之後入座嘅話可以Order五色湯底火鍋之外仲可以有九五折優惠‼️‼️有興趣嘅話不妨嚟試吓~

咁首先講咗我哋嘅湯底先啦
我哋揀咗要胡椒豬肚湯底
覺得呢個湯底真心幾入味👍👍
飲落去味道幾濃郁~~
(胡椒味亦都真係幾重☺️☺️)
而豬肚食落去都幾煙韌、爽口

咁之後就講吓嗰個牛小排/三色鮮製生麵啦

黑松露蝦蟹餃食落去都幾厚
而且黑松露味都幾濃郁😘😘
蜂巢豆腐配埋呢個湯底就真心超Juicy

最後就講埋我哋嗌咗咩嘢飲啦
我揀咗要羅漢果菊花($28)
飲落去味道都幾甜
而家朋友就揀咗要竹蔗茅根($28)

值得一提嘅係依家只要九點之後入座嘅話
可以Order五色湯底火鍋之外仲可以有九五折優惠‼️‼️
有興趣嘅話不妨嚟試吓~

• 頂級安格斯牛小排
  • 黑松露蝦蟹餃
  • 手打芝士蝦丸
2024-03-04 15 浏览
香港人一年四季都咁鍾意打邊爐,我都唔例外,所以約埋朋友去到銅鑼灣醉鍋,一邊欣賞維港景色,一邊食火鍋。我地係6點左右去到,可以話由日打到黑,睇住個景色🏙️🌃嘅變化。受到侍應熱情招待,我地坐喺窗邊位,然後就開始選火鍋湯底🍲。我地選擇咗黑松露雜菌🍄火鍋湯底($168)。湯底結合咗黑松露和各種雜菌嘅風味,香氣撲鼻🥰。🌟之後就係混醬時間,有12種醬料可以選擇($22/位),我就試咗唔係好多地方有嘅辣椒粉加醬油。調好醬油,就開始揀野食。🌟🔺竹蔗茅根( $28 )清爽微甜,好飲 羅漢果菊花茶( $28 )清涼消暑飲品,適合打邊爐🔺頂級安格斯牛小排(小)( $208 )牛小排牛肉味濃郁,肉質細嫩,淥熟之後,唔需要加調味料食,保留原汁原味。🔺手打墨魚丸( $58 )入口柔軟,但保留墨魚彈牙口感。🔺韭菜餃( $58 )餃子皮薄,餡材料新鮮,韭菜味唔太重,味道清新。🔺日本頂級黑毛豬豚腩肉( $228 )黑毛豬肉🥩優質,薄片易熟又唔會臊。🔺台灣腸( $68 )口感紮實,煙靭多汁。三色鮮制生麵( $68 )麵質彈牙,啱晒適合食爽麵嘅我。🔺蔬菜拼盤( $78 )拼盤有5-6種蔬菜,蔬菜新鮮健康。🔺雜菌拼盤( $7

🔺竹蔗茅根( $28 )清爽微甜,好飲
羅漢果菊花茶( $28 )清涼消暑飲品,適合打邊爐

🔺頂級安格斯牛小排(小)( $208 )

🔺手打墨魚丸( $58 )
入口柔軟,但保留墨魚彈牙口感。

🔺韭菜餃( $58 )
餃子皮薄,餡材料新鮮,韭菜味唔太重,味道清新。

🔺日本頂級黑毛豬豚腩肉( $228 )
黑毛豬肉🥩優質,薄片易熟又唔會臊。

🔺台灣腸( $68 )
口感紮實,煙靭多汁。

三色鮮制生麵( $68 )
麵質彈牙,啱晒適合食爽麵嘅我。

🔺蔬菜拼盤( $78 )
拼盤有5-6種蔬菜,蔬菜新鮮健康。

🔺雜菌拼盤( $78 )
岩哂鍾意食唔同菇嘅我

🔺日本頂級黑毛豬豚腩肉( $228 )
黑毛豬肉🥩優質,薄片易熟又唔會臊。

🔺台灣腸( $68 )
口感紮實,煙靭多汁。
2024-02-16
高層靚景打邊爐,朋友聚會的好地方。這裡的食材都幾新鮮,又不會太吵,不錯。醬料收費的 $22/位,所以一定加多一點。潮卅沙嗲鍋 $128超大鍋的,而且非常香濃沙嗲味。頂級安格斯牛小排(小)$208打卡擺盤,肉質都幾靚,不錯不錯。蔬菜拼盤 $78什菌拼盤 $78拼盤有齊想食的菜,而且都新鮮。蜂巢豆腐 $48熟後吸滿沙嗲湯味,好juicy好食。黑松露蝦蟹餃 $78滿滿的蝦肉,松露味又不會太搶味,蝦肉結實厚肉又彈牙。手打芝士墨魚丸 $68芝士唔算好爆,但食落都彈牙。即炸手工嚮鈴卷 $68沙嗲湯浸幾秒就可以食,係幾好食的。三色鮮制生麵 $68呢個麵份量不得了,2個人一定吃不完。但個麵吸滿湯汁又係好正的。
高層靚景打邊爐,朋友聚會的好地方。
這裡的食材都幾新鮮,又不會太吵,不錯。

醬料收費的 $22/位,所以一定加多一點。

潮卅沙嗲鍋 $128
超大鍋的,而且非常香濃沙嗲味。

頂級安格斯牛小排(小)$208

打卡擺盤,肉質都幾靚,不錯不錯。

蔬菜拼盤 $78
什菌拼盤 $78
拼盤有齊想食的菜,而且都新鮮。

蜂巢豆腐 $48
熟後吸滿沙嗲湯味,好juicy好食。

黑松露蝦蟹餃 $78

滿滿的蝦肉,松露味又不會太搶味,蝦肉結實厚肉又彈牙。

手打芝士墨魚丸 $68
芝士唔算好爆,但食落都彈牙。
即炸手工嚮鈴卷 $68
沙嗲湯浸幾秒就可以食,係幾好食的。
三色鮮制生麵 $68
呢個麵份量不得了,2個人一定吃不完。
但個麵吸滿湯汁又係好正的。
2024-03-03 29 浏览
銅鑼灣居然有個望到維港景既火鍋店,見到有人推介就黎試下海景同醬料嘅選擇都好Impressive頂級安格斯牛小排造型已經知道佢係是日signature。脂肪比例均勻而且口感嫩滑,鍾意食牛嘅人一定要點!唐生菜、雜菌拼盤雜菌有好多款式,有金針菇、香菇、雞髀菇等等,加埋新鮮嘅唐生菜,令火鍋口感更豐富即炸手工嚮鈴卷打邊爐一定會嗌響鈴。外皮酥脆,吸晒沙嗲湯底嘅精華,再沾埋自己鍾意嘅醬料食,點會唔好味三色鮮制生麵有菠菜、甘筍同墨汁三款口味。呢d彩色生麵口感比想像中煙靭,而且比即食麵健康,可以一試黃金炸魚皮份量比我想象中多。啱啱炸起熱辣辣同埋勁香脆,鹹蛋味亦好香濃。輕輕點少少沙嗲湯底食就更加惹味
銅鑼灣居然有個望到維港景既火鍋店,見到有人推介就黎試下

海景同醬料嘅選擇都好Impressive

唐生菜、雜菌拼盤

三色鮮制生麵

黃金炸魚皮

2024-02-25
朋友仔同我嚟到呢度吹水打邊爐!大大的落地玻璃環境好靚可以望住個海景打邊爐🍲單點唔會比人趕💕打邊爐最重要就係個湯底👌🏻咸酸菜胡椒豬肚鍋,都幾多豬肚😋幾好食🙈食物方便我地叫咗➖頂級安格斯牛小排🤭賣相好靚➖黑松露蝦蟹餃 👐🏻 ➖手打芝士蝦丸,新鮮蝦丸幾爽嫩👍🏻➖蔬菜🥬拼盤及什菌👍🏻勁健康➖ 三色麵🍜墨汁·胡蘿蔔🥕·菠菜🍝份量多,三色麵好食!爽彈朋友飲竹蔗茅根我叫咗➖羅漢果菊花茶清熱味道帶苦😁清熱解毒𖣲 ꕀ ꕀ ꕀ𓈅 𖠳 ᐝ ꕀ ꕀ ꕀ 𖣲៹ 𓉮. 醉鍋 (V Point) (銅鑼灣)៹ ﹆. 銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓₊˚· ७── ⁼³₌₃ ⚗︎·̫⚗︎如果鍾意我嘅分享☷➿記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕-

朋友仔同我嚟到呢度吹水打邊爐!
大大的落地玻璃環境好靚可以望住個海景打邊爐🍲
單點唔會比人趕💕

打邊爐最重要就係個湯底👌🏻
咸酸菜胡椒豬肚鍋,都幾多豬肚😋幾好食

🙈食物方便我地叫咗
➖頂級安格斯牛小排🤭賣相好靚
➖黑松露蝦蟹餃 👐🏻
➖手打芝士蝦丸,新鮮蝦丸幾爽嫩👍🏻
➖蔬菜🥬拼盤及什菌👍🏻勁健康
➖ 三色麵🍜墨汁·胡蘿蔔🥕·菠菜🍝份量多,三色麵好食!爽彈

朋友飲竹蔗茅根
我叫咗➖羅漢果菊花茶清熱
味道帶苦😁清熱解毒

𖣲 ꕀ ꕀ ꕀ𓈅 𖠳 ᐝ ꕀ ꕀ ꕀ 𖣲
៹ 𓉮. 醉鍋 (V Point) (銅鑼灣)
៹ ﹆. 銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓
₊˚· ७── ⁼³₌₃
⚗︎·̫⚗︎如果鍾意我嘅分享☷
➿記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕
星期五(3月1日) 晚想打邊爐,問左6間火鍋店,得呢間有位,但只收現金。晚上7點,眼見得一枱客,心諗: 伏。快手google下,又無乜特別新聞,所以照食。湯底、醬汁、食物質素正常,但選擇少。點餐紙上有五份之一嘅選項都刪左,飲品得可樂同竹蔗茅根。另外,服務態度參差。有一個侍應落漏左單,我哋追單,並麻煩佢拎返張點餐紙對下。點知佢一句野都無講,將張紙俾返我地,望都無望自己係咪落漏單😅 我幾年前有黎過,印象中食物同服務都幾好,加埋個海景,值得呢個價錢。但今次嘅體驗好差,唔會再黎。

2024-03-01 685 浏览
要在繁華鬧市找到一間可以望到香港夜景亦要坐得舒舒服可以打邊爐的餐廳其中一間可以介紹的就是位於銅鑼灣登龍街《V Point》27樓的【醉鍋】餐廳的裝修時尚得來亦滲出一絲絲中國風既然叫得【醉鍋】 在打邊爐湯底方面 當然亦有「醉」的成分啦這款【五色湯底:醉火入鍋】一睇就知吸引中間的是[醉蝦木瓜鍋]倒入玫瑰露酒再點火 令酒精蒸發簡單加入清湯 翻滾後可以品嚐到木瓜的清甜和中國酒的酒香醉蝦新鮮 蝦肉爽甜喜歡醉香的朋友 千萬不能錯過[四川麻辣鍋]用料豐富裏面有多款的材料芽菜 木耳 豆卜等夠麻亦夠香 辣到適中 非常惹味[清湯蘿蔔牛腩鍋] 那有點點白胡椒香氣無論是蘿蔔的和牛腩都同樣好吃烏黑色的是[馬來肉骨茶鍋]肉骨茶帶有藥材香氣裏面更加有豬腳 炆軟之後相當好吃補身暖胃 用來打邊爐驚喜十足最後的[蕃茄波士頓龍蝦鍋]有半隻龍蝦湯底味道清甜亦有龍蝦的鮮味小朋友應該最喜歡五款邊爐湯底都各有特色和驚喜[頂級安格斯牛小排]肥瘦均勻 雪花平均安格斯牛牛味濃郁 肉質軟滑 無論配以哪一個湯底都同樣美味[三色鮮製生麵]爽口彈牙黑、紅、綠 應該是墨汁、紅蘿蔔和菠菜吧我最喜歡就是紅色的生麵配蕃茄龍蝦湯底味道鮮甜 而且健康[黑松
要在繁華鬧市找到一間可以望到香港夜景

安格斯牛牛味濃郁 肉質軟滑

無論配以哪一個湯底都同樣美味

[三色鮮製生麵]

爽口彈牙

黑、紅、綠 應該是墨汁、紅蘿蔔和菠菜吧

我最喜歡就是紅色的生麵配蕃茄龍蝦湯底

的確令人回味
  • 醉火入鍋
  • 安格斯牛小排
2024-03-01 9 浏览
潮州沙嗲湯底絕對令人驚艷。這款湯底味道濃郁且微辣,能夠將所有食材的鮮美完美提升,每一口都能讓你感受到滋味的深度。湯底帶來豐富的層次感,使每一口火鍋都能充分入味。不管是搭配頂級安格斯牛小排還是即炸手工嚮鈴卷,沙嗲湯底都能為食材增添一份獨特的風味。這款湯底的濃郁和微辣程度非常適中,不會過於刺激,讓人能夠享受火鍋的同時,也能感受到湯底的美味。頂級安格斯牛小排帶著濃郁的肉香,入口即化,肉質鮮嫩多汁。即炸手工嚮鈴卷外皮酥脆,搭配沙嗲湯底鮮嫩多汁,口感絕佳。而自家製的韭菜餃,皮薄餡多,內裡包裝著韭菜的清香和肉的鮮美。雜菌拼盤盛著各種口感豐富的雜菌,有的脆嫩,有的彈牙,帶來了多層次的風味體驗。三色鮮制生麵。麵條以菠菜、甘筍和墨汁製成,色彩繽紛,口感彈牙,搭配上湯底,完全是一種享受。這家火鍋店的食材品質絕佳,每一樣菜品都展現了他們的用心和獨特之處。無論是肉食愛好者還是素食主義者,都能在這裡找到自己喜愛的口味。這家火鍋店的特色之一是其絕佳的位置,讓客人可以欣賞到迷人的維港夜景。高樓大廈的璀璨燈光,營造出一個夢幻般的氛圍。這種用餐環境不僅為食物增添了一份特殊的魅力,也讓人感受到城市的活力和浪漫。

頂級安格斯牛小排帶著濃郁的肉香,入口即化,肉質鮮嫩多汁。

即炸手工嚮鈴卷外皮酥脆,搭配沙嗲湯底鮮嫩多汁,口感絕佳。

• 頂級安格斯牛小排
2024-02-29 23 浏览
好耐見朋友,我知一定有好多野傾😆😂所以我搵咗一間無限時又可以望住海景打邊爐🍲餐廳,可能唔多食客所以冇好似其他餐廳咁趕客走,呢度慢慢坐岩哂呀我哋2個最近減肥😂✨都比較細食,所以重點點餐,叫咗唔係好多食物🙂😎重質不重量🤗打邊爐最重要就係個湯底,咸酸菜胡椒豬肚鍋😎有好多豬肚🌟本身唔食豬肚嘅我,內臟味都唔算好大陣味✨我哋點了✨🐮頂級安格斯牛小排,✨黑松露蝦蟹餃,✨手打芝士蝦丸,丸類非常好味,蝦丸是新鮮蝦肉打成,✨蔬菜🥬拼盤及什菌,夠健康三色鮮制生麵,味道是一樣只是顏色不同,麵質好彈牙,麵有驚喜,好吃😋竹蔗茅根及羅漢果菊花茶清熱,打邊爐必備

打邊爐最重要就係個湯底,咸酸菜胡椒豬肚鍋😎
有好多豬肚🌟本身唔食豬肚嘅我,內臟味都唔算好大陣味✨

竹蔗茅根及羅漢果菊花茶清熱,打邊爐必備
2024-02-29 4 浏览
今次火鍋控朋友帶我去到銅鑼灣醉鍋打邊爐,滿心期待✨去到火鍋店見到個海景即刻嘩咗一聲出嚟,估唔到可以一邊打邊爐一邊望海景。我地坐喺窗邊位,開始悠閑嘅火鍋時間。首先點咗黑松露雜菌火鍋湯底($168)。黑松露好香,加上5、6種雜菌,忍唔住飲咗碗湯。😝因為唔想破壞鮮甜湯底嘅入口味,係12種醬料($22/位)裏面,我加咗蔥花、醬油同特別少少嘅辣椒粉。調好醬油,就開始揀野食。竹蔗茅根( $28 )下火清甜,解渴羅漢果菊花茶( $28 )有淡淡菊花香,微甜頂級安格斯牛小排(小)( $208 )淥10-15秒,熟咗之後,唔沾其他醬汁,牛味香濃嫩滑,原汁原味手打墨魚丸( $58 )墨魚彈牙,口感豐富韭菜餃( $58 )韭菜味唔重,皮薄餡新鮮三色鮮制生麵( $68 )淥咗好耐都無咩變質,仍然爽口,好厲害👍🏻日本頂級黑毛豬豚腩肉( $228 )完全無豬臊味,而且切得好薄好靚,味道口感都一流台灣腸( $68 )啖啖肉,又多汁雜菌拼盤( $78 )增加湯底嘅菇量,湯底一黎,我就加雜菌落去一齊熬湯蔬菜拼盤( $78 )有5-6種蔬菜,種類多而且新鮮
今次火鍋控朋友帶我去到銅鑼灣醉鍋打邊爐,滿心期待✨

竹蔗茅根( $28 )下火清甜,解渴

羅漢果菊花茶( $28 )有淡淡菊花香,微甜

頂級安格斯牛小排(小)( $208 )

手打墨魚丸( $58 )
墨魚彈牙,口感豐富

韭菜餃( $58 )
韭菜味唔重,皮薄餡新鮮

三色鮮制生麵( $68 )
淥咗好耐都無咩變質,仍然爽口,好厲害👍🏻

日本頂級黑毛豬豚腩肉( $228 )
完全無豬臊味,而且切得好薄好靚,味道口感都一流

台灣腸( $68 )
啖啖肉,又多汁

雜菌拼盤( $78 )
增加湯底嘅菇量,湯底一黎,我就加雜菌落去一齊熬湯

蔬菜拼盤( $78 )
有5-6種蔬菜,種類多而且新鮮

2K
銅鑼灣登龍街大廈高層27樓,大大的落地玻璃窗外俯瞰整個維多利亞港無敵海景🏙️🍲獨特的火鍋,多款鍋底味道很特別😍,今日收左工就同朋友去試下====—====—====—====—⋄⋄✧招牌湯底✧🍲咸酸菜胡椒豬肚鍋($138)湯底搭配豐富的咸酸菜和豬肚,味道鮮美,為火鍋增添獨特的風味😛⋄✧豬肉類✧🐖日本頂級黑毛豬豚腩肉($228)來自日本豬肉質地鮮嫩,入口即化,絕對是肉食愛好者的天堂😍⋄✧手打丸類✧🐙🧀手打芝士墨魚丸($68)手打芝士墨魚丸充滿著濃郁的芝士和墨魚的香味,口感彈牙,芝士緩緩流出非常邪惡👻。⋄✧自家製餃類✧🥟韮菜餃($58)鮮味香口,皮薄餡鮮,營養豐富,口感清爽😎⋄✧豆腐製品類✧🫔蜂巢豆腐($48)吸收湯底鮮味一流👍🏻—🌮即炸手工嚮鈴卷($68)嚮鈴卷炸得酥脆,輕輕浸3秒就可以吃😎⋄✧蔬菜✧🥗蔬菜拼盤($78)多種蔬菜如生菜、油麥菜、西蘭花🥦、椰菜花、秋葵等,顏色鮮美,非常豐富😝⋄✧菇菌類✧🍄什菌拼盤($78)配以冬菇、秀珍菇、雞髀菇、金菇等多種菇菌類⋄✧粉麵類✧🍜三色鮮制生麵($68)三色麵包括墨汁、蘿蔔及菠菜製成的麵條,口感很有韌性,營養豐富😍⋄✧醬料✧🫕醬料($22/位)醬

====—====—====—====—

✧招牌湯底✧
🍲咸酸菜胡椒豬肚鍋($138)

✧豬肉類✧
🐖日本頂級黑毛豬豚腩肉($228)

來自日本豬肉質地鮮嫩,入口即化,絕對是肉食愛好者的天堂😍

✧手打丸類✧
🐙🧀手打芝士墨魚丸($68)

✧自家製餃類✧
🥟韮菜餃($58)

鮮味香口,皮薄餡鮮,營養豐富,口感清爽😎

✧豆腐製品類✧
🫔蜂巢豆腐($48)

吸收湯底鮮味一流👍🏻

🌮即炸手工嚮鈴卷($68)

嚮鈴卷炸得酥脆,輕輕浸3秒就可以吃😎

✧蔬菜✧

🥗蔬菜拼盤($78)

✧菇菌類✧
🍄什菌拼盤($78)

配以冬菇、秀珍菇、雞髀菇、金菇等多種菇菌類

✧粉麵類✧
🍜三色鮮制生麵($68)

✧醬料✧
🫕醬料($22/位)
醬料選擇非常豐富,有蒜蓉、蔥花、芫茜🌿、沙嗲醬、炸蒜、醋、辣椒🌶️等

✧飲品✧
飲品選了清新解渴的~

🎋竹蔗茅根($28)
🌼羅漢果菊花茶($28)

====—====—====—====—
📌店名:醉鍋‘
📍地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓
2024-02-23
  • 手打芝士蝦丸
喺銅鑼灣之中,想搵到心頭好嘅餐廳,相信都係一件容易嘅事,🤭一座座嘅大廈裏面就蘊藏住唔同世界各地嘅滋味,尤其是喺登龍街嘅V POINT仍然都係好新,🤤但裏面每一間嘅食肆都係額外嘅高尚,食嘅現在只係食物咁簡單仲可以食埋周圍嘅風景,真係零舍寫意。 🥰打邊爐除咗可以任食之外,亦都可以慢活落嚟。😌上到去27樓接近係頂層就有間醉鍋,裏面嘅醉並非係酒精帶嚟,反而係周圍嘅環境令人陶醉。環境優美故知然係亮點,不過佢哋嘅食材同埋湯底更加係畫龍點睛。😚一酒鳥之 -椰子雞鍋— 🍲選擇咗呢一款清淡得來,而且入口溫和嘅湯底,🥥用咗大量新鮮嘅椰子肉同埋嫩雞一齊熬成,非常雪白,飲落去非常順滑,🥥椰子嘅奶香味再配合埋雞嘅鮮甜味成為咗非常穩固嘅湯底,配搭大部份嘅食材都可以非常完美🐥頂級安格斯牛小排— 🥩呢款肉當然就係打卡一流嘅一款,整齊嘅排列再配上底部嘅冰,保持新鮮。 🥩鮮紅嘅肉質同埋明顯嘅脂肪線條特別吸引。喺湯底裏面大約十幾秒就已經係最佳食用。🥩試完原味之後就可以感受到濃香嘅牛味同埋好輕盈嘅脂肪,係咁多款醬料之中可以自由配搭,而牛肉加蒜亦都係一個經典嘅萬能配搭🥩即炸手工嚮鈴卷— 👑新鮮嘅響鈴,從夾起開始,好似紙一樣咁薄

一酒鳥之 -椰子雞鍋

頂級安格斯牛小排

即炸手工嚮鈴卷— 👑新鮮嘅響鈴,從夾起開始,好似紙一樣咁薄,而且用多少少力就好容易會開始甩甩地,👑所以一定要把個黃金時間係湯底簡單淥一淥就已經係最完美,響鈴嘅豆香味再加咗少少椰香嘅味道亦都係絕配,而且非常索湯底,👑絕對可以encore👑
即炸手工嚮鈴卷

手打芝士蝦丸— 🦐佢哋自家推出嘅呢款蝦滑亦都係內有乾坤, 原隻鮮蝦打成蝦蓉,🦐而裏面就注入咗車打芝士,喺淥嘅時候蝦滑就會令芝士變成芝士醬,🧀整體非常爽口,🦐而且隱約都會食到少少蝦仁粒,新鮮就當然係不在話下以最特別嘅當然就係裏面嘅芝士亦都帶出更香濃嘅味道,🦐就算唔點任何醬料都已經滋味澎湃🦐

蔬菜拼盤+什菌拼盤— 🥬食完肉類同埋一系列菜式之後就唔少得菜籃,🥬非常碧綠嘅多種蔬菜就例如有西蘭花、生菜、秋葵、粟米筍同埋粟米。🌽除咗可以令到個湯底更加線之外佢哋本身因為新鮮所以根莖部份相當爽脆而葉嘅部份亦都細嫩。🥬咁就可以中和一下上面咁多食材嘅強勁鮮味🥬

醉鍋 (V Point) (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓
2024-02-17
一酒鳥之 -椰子雞鍋
2024-02-25 23 浏览
❣︎ 位於銅鑼灣高層😳大大的落地玻璃可俯瞰維多利亞港無敵大海景🌊🌅以單點為主😋食物選擇豐富望住個維港view食火鍋好chill😙♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.4/5 ʚ湯底ɞ✨咸酸菜胡椒豬肚鍋 $138湯底有濃濃的白胡椒香氣但不嗆辣忍不住飲一口湯 成個身立即暖笠笠😙ʚ食物ɞ✨日本頂級黑毛豬豚腩肉$228來自日本味道不會令人失望肉食愛好者衝衝衝!✨韭菜餃 $58新鮮包製 皮薄餡鮮 鮮味十足✨手打芝士墨魚丸 $68✨蜂巢豆腐 $48吸收湯底的鮮味 正👍🏻✨蔬菜拼盤 $78有多款不同蔬菜🥬油麥菜·椰菜花·西蘭花🥦·秋葵·小玉米等等✨即炸手工響鈴卷 $68香脆響鈴一放入湯底即吸收湯味👍🏻✨雜菌拼盤 $78香菇·金菇·雞髀菇等等 款式多樣😋✨三色鮮制生麵 $68三色麵份量超多墨汁·胡蘿蔔🥕·菠菜製成的爽彈麵條健康又好味ʚ飲品ɞ✨竹蔗茅根 $28 & 羅漢果菊花茶 $28
❣︎ 位於銅鑼灣高層😳大大的落地玻璃

忍不住飲一口湯 成個身立即暖笠笠😙

ʚ食物ɞ
✨日本頂級黑毛豬豚腩肉$228
來自日本味道不會令人失望
肉食愛好者衝衝衝!

✨韭菜餃 $58

健康又好味

ʚ飲品ɞ
✨竹蔗茅根 $28 & 羅漢果菊花茶 $28

2024-02-23 17 浏览
早前來到登龍街V point一間主打新派火鍋店「醉鍋」,用上木材打造典雅用餐空間。當中最吸引莫過於落地玻璃用餐區,用餐之餘也有維港美景相伴先來兩杯餐廳自家泡制飲料🍸竹蔗茅根🍸羅漢果菊花 🍲黑松露什菌鍋同行友人奉行素食主義,選了這個黑松露什菌鍋,不同種類雜菌放入黑松露醬,一口喝下,湯底芳香味濃 🍲頂級安格斯牛小排肉質細嫩,脂肪均勻,配上自製辣椒豉油突顯牛肉鮮味 餃子雙拼🥟黑松露蝦蟹餃餡料加入黑松露,再配搭黑松露鍋湯同吃,特別滋味🥟韮菜餃用上韮菜造的餡料,香味濃郁,粒粒飽滿多汁🦐手打蝦丸蝦丸嫩滑爽口,鮮味十足 🦑手打墨魚丸墨魚丸口感煙韌彈牙,一吃愛上 🍝三色鮮制生麵生麵有菠菜、甘筍和墨汁三款,麵條煮後嫩滑爽口,當中最喜歡墨汁麵,簡單拌上湯汁,滋味無窮 🍄什菌拼盤什菜有金菇,本菇和新鮮冬菇,吸收湯中精華味道鮮甜,火鍋的好朋友豆腐紙濃濃豆香,薄薄如紙,不經油炸,用來取代響鈴最啱不過🥬蔬菜拼盤新鮮蔬菜擺盤精美,吃得飽飽時清新一下胃口,為是日晚餐作結尾

先來兩杯餐廳自家泡制飲料
🍸竹蔗茅根
🍸羅漢果菊花

🍲黑松露什菌鍋

🍲頂級安格斯牛小排
肉質細嫩,脂肪均勻,配上自製辣椒豉油突顯牛肉鮮味

餃子雙拼
🥟黑松露蝦蟹餃
餡料加入黑松露,再配搭黑松露鍋湯同吃,特別滋味

🥟韮菜餃
用上韮菜造的餡料,香味濃郁,粒粒飽滿多汁

🦐手打蝦丸
蝦丸嫩滑爽口,鮮味十足
🦑手打墨魚丸
墨魚丸口感煙韌彈牙,一吃愛上

🍝三色鮮制生麵

🍄什菌拼盤

豆腐紙
濃濃豆香,薄薄如紙,不經油炸,用來取代響鈴最啱不過

🥬蔬菜拼盤
新鮮蔬菜擺盤精美,吃得飽飽時清新一下胃口,為是日晚餐作結尾

2024-02-21 24 浏览
好耐都無打邊爐,今次捉埋熱愛火鍋既友人一齊烚下烚下😌望住個sea view捉膝長談鹹酸菜胡椒豬肚鍋$138湯底鮮甜,有豬肚、紫菜、豆卜等材料,酸中帶輕微辛辣,足料暖胃👍🏻友人同我每人先飲兩大碗🤭再落配料頂級安格斯牛小排 $208大理石紋雪花分佈均勻,肉質嫩滑,點埋醬油提鮮😋牛味更突出黑松露蝦蟹餃 $ 78濃郁黑松露食落好香🤤仲有粒粒爽口鮮蝦手打芝士蝦丸 $68鮮味彈牙,食得出用鮮蝦製成,加埋流心芝士汁增加味道層次😋蜂巢豆腐 $48吸晒湯汁精華,一咬就爆汁😋夠晒juicy蔬菜拼盤 $78雜菌拼盤 $ 78蔬菜種類多元化,擺籃鮮豔奪目🤩食落爽脆鮮甜三色鮮製生麵 $ 68生麵用菠菜、甘筍、墨汁製成,天然又健康,口感爽滑,建議快滾五分鐘左右進食,避免麵條過淋竹蔗茅根 $28潤肺生津,清熱下火羅漢果菊花 $28清熱解毒,唔會太甜😋黃金椒鹽蝦用咸蛋黃爆炒大蝦🍤咸香惹味🤤職員可能聽到我地話下次再來食😂溫馨提示來緊餐廳晚上9點後入座,可享五式湯底火鍋,以及全單95折優惠

鹹酸菜胡椒豬肚鍋$138

頂級安格斯牛小排 $208
大理石紋雪花分佈均勻,肉質嫩滑,點埋醬油提鮮😋牛味更突出

黑松露蝦蟹餃 $ 78
濃郁黑松露食落好香🤤仲有粒粒爽口鮮蝦

手打芝士蝦丸 $68
鮮味彈牙,食得出用鮮蝦製成,加埋流心芝士汁增加味道層次😋

蜂巢豆腐 $48
吸晒湯汁精華,一咬就爆汁😋夠晒juicy

蔬菜拼盤 $78
雜菌拼盤 $ 78
蔬菜種類多元化,擺籃鮮豔奪目🤩食落爽脆鮮甜

三色鮮製生麵 $ 68

竹蔗茅根 $28
潤肺生津,清熱下火

羅漢果菊花 $28
清熱解毒,唔會太甜😋

黃金椒鹽蝦
用咸蛋黃爆炒大蝦🍤咸香惹味🤤