2018-12-16 30 浏览
今日黎咗荃灣行街,當然要睇下荃灣有嘜好食啦!朋友就推介黎呢間金田家,話坐得舒服好好味入到去環境係唔錯,閒日唔多人侍應即刻安排我地坐卡位,服務好一坐底落完單立即有前菜食!個黑豆好好味喎!我自己食拉麵如果見到有黑蒜油一定會叫!今次都唔例外,陣香味未擺低已經間傳到黎!先食個紫菜!新鮮!未浸湯既部分仍然好脆!飲啖湯蒜味好濃但係唔會好咸!出色!叉燒就偏肥!朋友叫左雞湯拉麵!麵底係曲麵,侍應話可以令d湯容易d掛係麵到!雞湯味好鮮值得推介!麵無跟蛋,另外order咗個,溏心得黎好入味!最後仲叫多咗個炸蠔!呢個好好味!新鮮炸好外脆內軟!相信我會為咗佢再黎!

入到去環境係唔錯,閒日唔多人侍應即刻安排我地坐卡位,服務好

一坐底落完單立即有前菜食!個黑豆好好味喎!

麵無跟蛋,另外order咗個,溏心得黎好入味!

2018-12-10
2018-12-16 86 浏览
間中都會去荃灣逛逛,早前發現荃新天地開了金田家分店,當然要去一去。這間分店感覺很不一樣,空間很大,座位很寬敞舒適,而且裝潢設計多了很多綠色原素。荃新天地的期間限定有我喜歡的番茄,當然要點。和風番茄沾麵 $88番茄湯超濃郁,啖啖都吃到番茄蓉,而且是鮮甜番茄味,不會假假的。豚肉片份量也不少,味道普通。除了豚肉片,還有一隻溏心蛋、木魚絲和荀。自家製全麥拉麵口感煙韌彈牙有咬感,而且掛湯度不錯,配上香濃的番茄湯,醒神開胃。黑豚拉麵 $98腩肉叉燒(4片) $20其實黑豚拉麵本身已經很多黑豚叉燒,不過男人就是說腩肉叉燒也很好吃,2款也要。的確,腩肉叉燒口感會較油潤軟滑,和口感軟稔的黑豚叉燒是有點不同。溏心蛋 $14因為我太愛這裡的溏心蛋,不肯分一半給他,所以他要自己加一隻,哈。金田家的湯底不是那種味精湯底,豚骨味濃但不會太稠。黑豚叉燒豬肉味十足,口感軟稔好咬。炸軟殼蟹 $46備有3款鹽粉。軟殼蟹的脆漿夠薄身,口感鬆脆而不乾硬,內裡的蟹肉軟嫩。金田家目前為止都沒有讓我失望,新店一樣保持水準,會繼續光顧。

荃新天地的期間限定有我喜歡的番茄,當然要點。

和風番茄沾麵 $88

除了豚肉片,還有一隻溏心蛋、木魚絲和荀。

黑豚拉麵 $98

腩肉叉燒(4片) $20

溏心蛋 $14

炸軟殼蟹 $46

備有3款鹽粉。

軟殼蟹的脆漿夠薄身,口感鬆脆而不乾硬,內裡的蟹肉軟嫩。

2018-12-16 28 浏览
荃新天地開左間好出名既拉麵店, 假日行過都見佢大排長龍, 今晚放工一於去朝聖下先. 地方好闊落, 好光猛, 有卡位坐得舒適.要左招牌既濃豬骨拉麵, 正常蔥份量, 有4片义燒.先試一口湯, 好濃既豬骨味, 唔油, 飲完個口有D膠膠地, 真材實料.拉麵要左普通硬度, 食落真係好爽口, 可以食丁索索聲. 麵既粗度屬於粗與幼之間, 食晒都唔會感覺好濟. D义燒夠腍, 唔會太肥, 浸下D熱湯再食唔錯.追加溏心蛋同粟米, 溏心蛋都夠溏心, 好味.仲要多款小食, 炸軟殼蟹, 真係原隻擺上碟, 好精美..炸得夠脆口, 粉唔算太厚, 亦唔會太油膩, 中間蟹肉部份夠厚實, 唔會剩係得塊皮.每個人一坐底仲有前菜三款, 三款都唔差, 一下子已經清碟.
地方好闊落, 好光猛, 有卡位坐得舒適.

要左招牌既濃豬骨拉麵, 正常蔥份量, 有4片义燒.
D义燒夠腍, 唔會太肥, 浸下D熱湯再食唔錯.
追加溏心蛋同粟米, 溏心蛋都夠溏心, 好味.
仲要多款小食, 炸軟殼蟹, 真係原隻擺上碟, 好精美..
每個人一坐底仲有前菜三款, 三款都唔差, 一下子已經清碟.
2018-12-16 25 浏览
金田家係日本九州出哂名,非常開心分店愈開愈多,唔洗出銅記都食到喇!食拉麵點少得餃子,餃子肉餡滿滿,入口肉感豐富。肉味非常香!再點埋醬汁,非常好味!跟honey各點了兩碗拉麵分別係雞湯底及豬骨湯底!估唔到這碗黑豚拉麵用料極之慷慨,單系一碗拉麵已經有四大塊肉!另外追加既溏心蛋&腩肉叉燒加令人食過番尋味🤤腩肉肉質滑嫩,煎得甘香。但相對黑豚肉肉味較濃郁!🍜雞白湯豚骨拉麵麵條相對黑豚拉麵粗身,麵條較有咬口。奶白色既湯底盡是雞肉精華,比豬骨湯底少了骨膠原黏口感,但雞湯味非常系濃郁!絕對唔輸蝕得過黑豚拉麵既豬骨湯底唷!湯豚骨拉麵麵條相對黑豚拉麵粗身,麵條較有咬口。奶白色既湯底盡是雞肉精華,比豬骨湯底少了骨膠原黏口感,但雞湯味非常系濃郁!絕對唔輸蝕得過黑豚拉麵既豬骨湯底唷!

跟honey各點了兩碗拉麵分別係雞湯底及豬骨湯底!

腩肉肉質滑嫩,煎得甘香。但相對黑豚肉肉味較濃郁!

2018-12-13 15 浏览
一向喜愛日本嘅我今日試咗呢間金田家之前都見過佢有幾間分店我估開得連鎖應該質素唔差結果都冇令我失望一行二人叫咗每人一個拉麵再加一個小食拉麵另外都追加左溏心蛋拉麵同其他拉麵店一樣,都係可以選擇拉麵嘅軟硬度黑豚拉麵$98呢款係朋友叫既有好多片黑豚肉好足料我試咗一啖湯,覺得豬骨味香濃柚子辛口拉麵$98呢個係我嘅覺得好有驚喜!湯底有好清香嘅柚子味,同豬骨湯好夾而且湯底本身辣辣地「畢」走左上面嘅辣醬就覺得辣度適中(我平時食開五小辣)味道好有層次而且佢嘅豚肉都好抵讚,半肥瘦,肉質夠林,好軟滑!另外一提,嗰個追加既糖心蛋都好好味男爵薯餅$38有一舊紫薯薯餅同一舊牛肉薯餅一上菜嘅時候好熱辣辣薯餅外面炸得好脆,而且唔會好油,水準拍得住日本!再講講佢個餡料紫薯會香甜一啲,牛肉薯餅味道冇咁搶,不過𡁻落係食到牛肉味的個人會比較鍾意紫薯後尾我攤凍左之後繼續再食,估唔到薯餅都仍然保持到嗰個鬆脆感驚喜另外叫咗一支波子汽水好耐冇飲,童年回憶返晒黎!好滿足既一餐

一向喜愛日本嘅我今日試咗呢間金田家
之前都見過佢有幾間分店
我估開得連鎖應該質素唔差
結果都冇令我失望

一行二人叫咗每人一個拉麵再加一個小食
拉麵另外都追加左溏心蛋
拉麵同其他拉麵店一樣,都係可以選擇拉麵嘅軟硬度

黑豚拉麵$98
呢款係朋友叫既
有好多片黑豚肉
好足料
我試咗一啖湯,覺得豬骨味香濃

柚子辛口拉麵$98
呢個係我嘅
覺得好有驚喜!
湯底有好清香嘅柚子味,同豬骨湯好夾
而且湯底本身辣辣地
「畢」走左上面嘅辣醬就覺得辣度適中(我平時食開五小辣)
味道好有層次
而且佢嘅豚肉都好抵讚,半肥瘦,肉質夠林,好軟滑!
另外一提,嗰個追加既糖心蛋都好好味

男爵薯餅$38
有一舊紫薯薯餅同一舊牛肉薯餅
一上菜嘅時候好熱辣辣
薯餅外面炸得好脆,而且唔會好油,水準拍得住日本!
再講講佢個餡料
紫薯會香甜一啲,牛肉薯餅味道冇咁搶,不過𡁻落係食到牛肉味的
個人會比較鍾意紫薯

後尾我攤凍左之後繼續再食,估唔到薯餅都仍然保持到嗰個鬆脆感
驚喜

另外叫咗一支波子汽水
好耐冇飲,童年回憶返晒黎!
好滿足既一餐
2018-12-12
  • 柚子辛口拉麵
2018-12-11 35 浏览
前陣子友人從日本返港,說想吃拉麵,便決定到金田家。店鋪頗大,中間屏風式的設計能作分格的作用,避免了客人坐得太接近的尷尬。個人很喜歡這裏的吊燈,一盞盞燈藏在大小、顏色不一的球體,錯落有致,雖簡單但看起來很舒服。這次點了一飯一麵,包括鰻魚炒飯和黑豚拉麵(追加了粟米和溏心蛋),還有築前煮和兩杯飲品。餐前小食,共有三款可供選擇。最喜歡黑豚拉麵($98),特別是它的湯底,豬骨味道十分濃郁,朋友幾乎把湯底喝光,叉燒入口即化👍追加的溏心蛋和粟米另上,溏心蛋呈半膏狀,蛋白軟嫩,吃下去則充滿蛋香。至於鰻魚炒飯($64),鰻魚份量比想像中多,而且每粒飯都充滿醬汁,食落不會覺得太乾。還點了築前煮($42),頗為足料,友人笑說很有回到日本的感覺呢!
前陣子友人從日本返港,說想吃拉麵,便決定到金田家。

前菜

餐前小食,共有三款可供選擇。
黑豚拉麵

鰻魚炒飯

築前煮

黑豚拉麵
鰻魚炒飯
築前煮
以我食盡全港拉麵🍜的粉絲,當然又來食新開分店了!之前銅鑼灣都食過,但今日經過荃灣望到試試新店感受一下🥰場景唔錯地方夠大,就算一家大細坐都唔會逼迫。店內特設半開放式廚房,可見到師傅製作拉麵的過程,很有現場感。拉麵全部即叫即煮,等10分鐘就有得食,都算快手。餐廳環境寬敞,白天光線充足。看了menu都花多眼亂,一般拉麵原味雞湯底一定容易食到,固此點選柚子辛口拉麵及辛子黑蒜拉麵;🤴首先,我通常習慣聞一聞拉麵的香氣,然後品嚐湯頭的鮮味。接下來,在喝湯前先單獨吃一口麵條。💠柚子辛口拉麵 $98味道好清新 ,這感覺放落拉麵裡夠特別推介度⭐️⭐️⭐️⭐️(五星為滿分)💠辛子黑蒜拉麵 $88湯底味道濃郁,最後連湯底也快喝光推介度 ⭐️⭐️⭐️⭐️💠炸軟殼蟹第一口好鬆脆,還配上蒜粉、咖哩粉、沙律醬,食到不同味道的軟殼蟹味。推介度⭐️⭐️⭐️⭐️追加:糖心蛋、紫菜、粟米。我會再食架

💠柚子辛口拉麵 $98

味道好清新 ,這感覺放落拉麵裡夠特別
推介度⭐️⭐️⭐️⭐️(五星為滿分)

💠辛子黑蒜拉麵 $88

湯底味道濃郁,最後連湯底也快喝光

推介度 ⭐️⭐️⭐️⭐️

💠炸軟殼蟹

推介度⭐️⭐️⭐️⭐️

追加:糖心蛋、紫菜、粟米。

我會再食架

• 柚子辛口拉麵
2018-12-10 25 浏览
今日喺荃灣行到下午肚餓,突然好想食日本野。竟然比我見到一個好熟悉嘅名字金田家,我去褔岡旅行時已經聽過依個名!咁我就即刻決定食依間!叫完嘢食就有有三款送嘅小食做前菜,正~(黑色係豆來的)拉麵(有好多追加)、飯、小食的選擇都算多。柚子辛口拉麵再追加芽菜、木耳、溫泉蛋同粟米。朋友本身以為無咩料就追加咗咁多,佢實在係太衝動啦。。。結果拉麵嚟到緊係好足料啦。柚子味好香,雖然係辛口同湯濃郁,但食落去都清清地,無好油嘅感覺。鰻魚飯,雖然一定比唔上日本當地食嘅好。但佢鰻魚都好香,好有日本感覺小食方面叫咗鯖魚,魚油味好重好香,肉質都好滑,份量比想像中大條,值得推介發現好耐無飲波子汽水,就同朋友一人一支。波子汽水絕對能夠代表到日本食完之後仲可以填個問卷,贏現金卷,有著數點可以放過,哈哈。比個餐牌大家參考下啲價錢啦。

叫完嘢食就有有三款送嘅小食做前菜,正~
(黑色係豆來的)

拉麵(有好多追加)、飯、小食的選擇都算多。

食完之後仲可以填個問卷,贏現金卷,有著數點可以放過,哈哈。

比個餐牌大家參考下啲價錢啦。
2018-12-10 23 浏览
星期日帶住BB出動覓食~金田家環境光猛,台與台之間空間十足~今日點左柚子香辣拉麵~麵質揀左普通,入口有咬勁~麵質唔係太掛湯~ 所以唔會太濃味~每一啖都帶淡淡柚子香~ 帶微辣~叉燒份量都幾多,而且算有厚度~再追加左糖心蛋~  係令人滿意的一碗拉麵!小食點左薯餅~一客包左2款口味~分叫:栗子紫薯、牛肉薯餅紫薯又香又甜,比較岩我心水~牛肉比較普通~不過即點即炸,熱辣辣上台~ 都算有誠意~老公點左勁辣拉麵~佢話調味好食,不過唔算好辣~
星期日帶住BB出動覓食~
金田家環境光猛,台與台之間空間十足~

今日點左柚子香辣拉麵~
麵質揀左普通,入口有咬勁~
麵質唔係太掛湯~ 所以唔會太濃味~
每一啖都帶淡淡柚子香~ 帶微辣~

叉燒份量都幾多,而且算有厚度~
再追加左糖心蛋~
係令人滿意的一碗拉麵!

小食點左薯餅~
一客包左2款口味~
分叫:栗子紫薯、牛肉薯餅

紫薯又香又甜,比較岩我心水~
牛肉比較普通~
不過即點即炸,熱辣辣上台~ 都算有誠意~

老公點左勁辣拉麵~
佢話調味好食,不過唔算好辣~
2018-12-09
2018-12-09 15 浏览
荃灣又開了金田家,拉麵控又潮聖!三小前菜!濃豚骨拉麵 : 豬骨湯底!濃郁又唔油膩 ,豬肉夾少肥肉,更增口感!麵質叫左軟硬適中、有咬感另加溫泉蛋,蛋滑、香!更具風味!另叫鰻魚飯!鰻魚真系好大條。另外配上超多汁,因為之前試過食出邊嘅鰻魚飯,唔夠汁撈飯完全乏味。基本上可以每啖都有鰻魚。另外值得一讚嘅係鰻魚燒得好香,再加上冇乜骨!吾錯炸軟殼蟹:外脆、內軟,一雙原蟹炸上碟!皮具多粉,蟹軟香!配其沙律醬食,淡淡肉,正!
荃灣又開了金田家,拉麵控又潮聖!

三小前菜!

濃豚骨拉麵 :
豬骨湯底!濃郁又唔油膩 ,豬肉夾少肥肉,更增口感!
麵質叫左軟硬適中、有咬感

另加溫泉蛋,蛋滑、香!更具風味!

炸軟殼蟹:

2018-11-22
2018-12-07 42 浏览
香港真係有唔少日本拉麵, 金田家個名聽就聽過幾次, 但未食過~甘岩行開荃灣就決定一試~我個人幾中意個杯~哈哈~吉列蠔 ($58 )新鮮炸起既吉列蠔唔腥香口 非常juicy2個人岩岩好~黑豚拉麵 ( $98 ) 豬骨湯底濃郁唔油膩 豬肉薄身略嫌有d乾 麵質軟硬適中 有咬感配料會分開上期間限定:和風番茄沾麵( $88)豬肉份量相當足料 粗麵麵身相當彈牙 加上少許檸檬汁 味道非常清新 但沾麵湯底實在太酸 唔太岩我個人口味糖心蛋睇黎金田家都係食番拉麵...
甘岩行開荃灣就決定一試~
我個人幾中意個杯~哈哈~
吉列蠔 ($58 )
新鮮炸起既吉列蠔唔腥香口 非常juicy
2個人岩岩好~
黑豚拉麵 ( $98 )
 豬骨湯底濃郁唔油膩
豬肉薄身略嫌有d乾
麵質軟硬適中 有咬感

配料會分開上
期間限定:和風番茄沾麵( $88)
豬肉份量相當足料
粗麵麵身相當彈牙 加上少許檸檬汁
味道非常清新 但沾麵湯底實在太酸
唔太岩我個人口味
糖心蛋

睇黎金田家都係食番拉麵...
2018-12-06 30 浏览
6/12/2018朋友請食飯,店內環境企理,燈光明亮,感覺舒服。點了一碗黑豚肉拉麵,叉燒碎爛不成形,麵有點過咸,味道不過不失。加配咗流心蛋,幾好味!又㸃了鰻魚炒飯,分量非常袖珍,鰻魚的粒數聊聊可數,飯的味道頗為濃烈,碟側有配紅姜,非常咸。最後是一個cooked vegetable with chicken,唔記得咗個日文名,有藕,冬菇,魔芋,芋頭,豆,幾入味幾好食!要讚下員工的服務,幾殷勤有禮,值得嘉許。

要讚下員工的服務,幾殷勤有禮,值得嘉許。
2018-12-06
2018-12-04 25 浏览
近排天氣涼左 而且好好天 咁就緊係最適合進行郊外活動啦今日又去左我最愛既城門行山 行到落去荃灣就肚餓啦 咁就一行人去搵食 見到呢間金田家好似幾大眾化 而且啲食物好似幾好 就入去試下 首先就叫隻糖心蛋開下胃先 呢隻蛋真係超糖心 蛋黃係半水晶狀 好靚呀 而且食落好重蛋味 好食好食  之後到主食 我叫左一碗日本叉燒麵 麵係叫適中硬度 有咬口得黎唔硬而且浸住濃郁豬骨湯 食麵既時候食埋豬骨精華 仲食埋膠原蛋白 一舉幾得 日本叉燒肉質軟滑 豬肉味淡 但浸過係湯都好好味同時亦加左個日本腩肉 煎得好甘香 而且外層亦焦焦地有啲脆口 豬肉味亦都濃炸軟殼蟹沙律 碟上有幾種口味既味粉可揀 包括沙爹 咖哩等等 但相對上比較平凡 炸粉比較厚而且炸得唔太脆 蟹有膏亦尚算甘香

見到呢間金田家好似幾大眾化 而且啲食物好似幾好 就入去試下

2018-12-04 26 浏览
金田家既拉麵想食好耐終於黎到荃灣區開分店喇當然要把握機會試下啦好多日本美食黎到香港都有D失息唔知金田家會係點呢位置好近天橋所以都好易搵到而且有張4人以上既位置係拉麵店都比較少見店內裝修簡單 令人感覺好舒服第一樣叫既係唐揚雞塊 $35雖然件數唔多但係一D都唔細件肉質都幾滑 唔硬拉麵方面就點左雞白湯豚骨拉麵個湯底好好味一D都唔口乾飲飲下都差唔多飲哂朋友原兒想食鰻魚飯可惜冇哂所以就點左黑豚拉麵湯底好有水準比雞白濃少少追加:豚肉D肉本身已經有味道唔洗靠湯D味已經好有味唐心旦最後仲加左蔥不過其實佢本身都好多蔥唔加都可以而追加比既數量都嚇左一跳!數量好多又新鮮!值得一讚既係呢到既追加係獨立上而唔係跟拉麵一齊呢個做法好方便我地呢啲打算同朋友share既人Like
金田家既拉麵想食好耐終於黎到荃灣區開分店喇

唐心旦

最後仲加左蔥
不過其實佢本身都好多蔥
唔加都可以
而追加比既數量都嚇左一跳!
數量好多又新鮮!

值得一讚既係呢到既追加係獨立上
而唔係跟拉麵一齊
呢個做法好方便我地呢啲打算同朋友share既人
Like
2018-12-03 366 浏览
接友人放工 經過荃新天地見到呢到開咗間金田家,拉麵癮又發作啦 梗係拉埋友人去食啦!佢有個期間限定番茄沾麵 我就好想試既 但係第一次我覺得應該食招牌先 所以呢個留番下次啦唯有餐牌圖係幾靚個人覺得嗌完唔夠幾分鐘就齊哂d野食,呢個值得加分!仲有前菜係送既,個人喜愛中間個款黑豚拉麵 $98 追加 蛋同葱賣相一流啦 黑豚肉多到成個碗都係 鬆軟一咬 個味浸出黎湯底濃郁得黎唔油膩 木耳就爽口麵條就同 一咩蘭 一樣 幼得黎索哂湯既味蛋有加酒落去 糖心之餘蛋味夠豚骨mix拉麵另外點了店家的招牌豚骨mix拉麵,何謂mix呢?特別之處就是一半豬骨湯底一半雞湯底!果然,湯底取勝,兩者融合一起,嘗試到豬骨風味同時感受到雞湯的鮮甜。豚肉片薄切,油脂同肉的比例恰到好處,取得平衡。拉麵麵質是採用幼身麵條,蛋香味濃,並吸取湯底的精華!另外,追加蛋同粟米配小小湯底一齊食,豐富口感。仲有得無限加芝麻 有佢必加分 事關我最愛之餘 加左香口好多架炸軟殻蟹 $46本身見到個樣會驚乾身得濟 點知脆得黎仲有蟹既肉汁 真心好食加旁邊既咖哩粉係最夾!熱玄米茶好型個茶杯同茶壺 陶瓷質地 保暖同摸上手好正好想買翻個屋企用可爾必思日本必點飲料

餐牌圖係幾靚個人覺得

嗌完唔夠幾分鐘就齊哂d野食,呢個值得加分!
仲有前菜係送既,個人喜愛中間個款

黑豚拉麵 $98 追加 蛋同葱

賣相一流啦 黑豚肉多到成個碗都係 鬆軟一咬 個味浸出黎
湯底濃郁得黎唔油膩 木耳就爽口
麵條就同 一咩蘭 一樣 幼得黎索哂湯既味
蛋有加酒落去 糖心之餘蛋味夠

豚骨mix拉麵

炸軟殻蟹 $46
本身見到個樣會驚乾身得濟 點知脆得黎仲有蟹既肉汁 真心好食
加旁邊既咖哩粉係最夾!

熱玄米茶
好型個茶杯同茶壺 陶瓷質地 保暖同摸上手好正
好想買翻個屋企用

可爾必思
日本必點飲料之一,想不到呢間拉麵店都有提供,有驚喜。我唸喜歡喝乳酸都愛喝既

2018-11-29
  • 黑豚拉麵