2019-01-13 31 浏览
有小食提供,清淡為主。方便食拉麵前清清口?!炸軟殼蟹 $46不止有沙律配,還有咖哩粉和抹茶粉。一隻軟殼蟹一開二,皮脆肉多。46蚊好似貴,但食到成隻都有肉就算佢啦!點沙律傳統d,點咖哩粉重香粉不錯!荃灣店限定海老燒鹽麴拉麵 $128店員細心提係曲麵無得擇軟硬度。湯底蝦味真實不死假味,限定就食啦!曲麵硬度Li大約係軟到普通,但夾起上嚟唔會爛,有麵粉既q。流心蛋,正!海老蝦燒香左又有紅蘿蔔粒既沙律汁,成個好邪惡肥美!虎蝦大得嚟無蝦腸,厚肉,蝦頭最香有少少膏咁!腩肉多瘦少肥,正,食到少少肥肉仲食到多肉。+紫菜 $10兩塊另上賺左少少粟米,嘻嘻。黑豚拉麵 $98+溏心蛋$14、紫菜$10、粟米$7豬骨湯底帶淡淡地奶味,比海老個個無咁重濃味。兩款湯飲完都無口乾不停要飲水味道,真材實料!拉麵普通硬度,你可以擇軟硬。叉燒一面滿哂,覺得腩肉好食點,哈!

有小食提供,清淡為主。方便食拉麵前清清口?!

炸軟殼蟹 $46

荃灣店限定海老燒鹽麴拉麵 $128

+紫菜 $10兩塊另上
賺左少少粟米,嘻嘻。

黑豚拉麵 $98

+溏心蛋$14、紫菜$10、粟米$7

下午茶
2019-01-11 25 浏览
Since London, this ramen shop has been very popular as they’re ranked the top 5 ramen restaurant back in London Town. My last visit was actually in London too! Luckily they opened a few shops in Hong Kong 🇭🇰 we ordered the the green beans to start with, so simple yet delicious! It’s actually a lot more than it can be seen in photo. for the main dish, we ordered the most popular black garlic soup base ramen which was so yummy and tasty. Both of us finish the entire bowl of ramen. we also ordered
we also ordered the chicken as side dish. Chicken was in big portion and very juicy too! Loved it so much as we’ve tried a few fried chicken in ramen restaurants and this is probably the most delicious ☝🏼 among all.
2019-01-10 26 浏览
已經係第三次食呢個品牌嘅拉麵店原來唔係只係得拉麵咁單調架! 荃灣呢間分店就一於搞搞新意思完全有別於其他分店不論係座位格局或裝修佈置甚至餐牌上都food items都有好多新元素難怪食極都唔厭啦嘩!睇下幾大塊地玻璃(可以直接見到荃灣大會堂)仲有埋卡位添比傳統拉麵店設計更加切合香港人需要坐得舒舒服服唔使再同其他人逼逼下啦咦!?咁正嘅!!!拉麵店都有鰻魚飯賣而且價錢仲唔貴不過下晝先食完鰻魚飯唯有叫第二啲嘢啦仲有荃灣店限定味道拉麵蝦全部都係蝦🦐🦐🦐有種隻蝦菜式蝦拉麵蝦沙律同埋炸蝦真係"哈哈哈"🦐🦐🦐本身想散叫一個前菜三小碟原來有得送最鍾意食有豆乾嗰一碟甜甜地幾開胃上枱嗰陣充分體驗到呢間舖頭有幾細心唔將啲雞扒放入咖哩汁入面而係分開上咁就唔會令到炸雞皮變腍炸雞好好食外脆內軟同咖哩味道好攰合而咖哩亦都好足料每啖都充滿肉碎咖哩入面嘅配料紅蘿蔔同薯仔都好入味紅蘿蔔甜到好似煲湯嗰啲蘿蔔咁好味🥕伴碟嘅應該係酸蘿蔔🥕味道剛剛好更加帶起日式咖哩嘅甜味薯仔沙律茄薯仔質地唔會太粉如果想貫徹日式風格味道可以再甜少少而且切粒嘅薯仔好有口感建議可以加入粟米令道口感更加豐富味道會再香甜一點🌽🌽🌽芝士年糕剛剛炸起熱辣辣🧀入面
已經係第三次食呢個品牌嘅拉麵店

都有好多新元素

難怪食極都唔厭啦

嘩!
睇下幾大塊地玻璃

(可以直接見到荃灣大會堂)
仲有埋卡位添

芝士年糕

芝士年糕剛剛炸起熱辣辣🧀
入面嘅芝士偏咸
適合鐘意咸香口味既你

放心,只有滋味,唔會油膩

我話嘅!

希望其他分店都快啲搞搞新意思啦

唐揚雞扒咖哩飯
巨峰提子梳打
2019-01-10 16 浏览
终於等到星期日放假啦,辛苦咗成個星期,早上係屋企執嘢, 下午同女朋友去咗荃灣嘅荃新天地,因為好耐冇去過,所以覺得多咗好多新嘅店舖。商場都幾大,又多嘢睇,不知不覺已到五点幾,見有少少肚餓,就諗住食啲嘢先走,咁啱係商場入面有間(金田家),就排住隊入去,呢間食店都好多人排隊的,侍應招呼咗我倆坐下,擺底咗兩杯水,女朋友就攞住餐牌睇, 佢叫咗嗰鳗魚飯,我就要咗 豚骨拉麵, 小食就要咗個糖心蛋 ,黑豚叉燒 芽菜,同埋腩肉叉燒 ,女朋友要咗杯 日本茶 ,我就要咗杯特飲( 薑汁柚子梳打)先來就係·飲品,我杯特色飲品、 薑汁味好重 但都可以接受 味道幾好, 跟住再嚟嘅就係鰻魚飯 女朋友非常之喜歡 佢話 鰻魚好肥美 配埋個 飯 一流呀,再來就係豚骨拉麵 同埋嗰啲小食 溏心蛋 ,拉麵非常彈牙,飲咗少少湯,味道好濃郁,配埋, 腩肉叉燒 芽菜 同埋黑豚叉燒 非常之美味, 特別係腩肉叉燒 肥瘦適中,入口即溶,超好食,同女朋友食飽之後,再去商埸上面行吓。

,同埋腩肉叉燒 ,女朋友要咗杯 日本茶

薑汁味好重 但都可以接受 味道幾好, 跟住再嚟嘅就係鰻魚飯

同埋嗰啲小食 溏心蛋

,拉麵非常彈牙,飲咗少少湯,味道好濃郁,配埋, 腩肉叉燒

芽菜 同埋黑豚叉燒

非常之美味, 特別係腩肉叉燒

2019-01-06 24 浏览
今天我和朋友去了荃灣的金田家吃午餐。有不少前菜,挺好吃。濃豚骨拉麵:果然湯底有很濃的豚骨味,很好飲,叉燒也很香,份量也多,不會韌,挺好吃,麵是幼身的,索哂d湯汁,很惹味。我們加了粟米,溏心蛋,腩肉叉燒和芽菜,真的很抵呢,給的份量很多。溏心蛋很滑溜,幾好吃。腩肉叉燒燒得很香,很肥美,不會韌,幾正。粟米粒好甜,芽菜很爽口,作為拉麵配料合適不過。鰻魚飯: 拉麵店不只是吃拉麵!這裡的鰻魚飯意外的好吃,很有水準,真的有驚喜。鰻魚沒有骨,肉質鬆軟,食落很好吃,入味,飯也很軟熟,真的不錯。飲品點了玄米茶和波子汽水我還是第一次飲波子汽水呢!很特別,裡面真的有波子呢!味道不錯,比普通汽水更多汽泡,很喜歡。吉列蠔: 炸得很脆,好香口,蠔很鮮味,勁正!兩個人吃了這麼多,埋單才$347,價錢合理,食物質素高,值得一去。

今天我和朋友去了荃灣的金田家吃午餐。

有不少前菜,挺好吃。

飲品點了玄米茶和波子汽水

吉列蠔: 炸得很脆,好香口,蠔很鮮味,勁正!

2019-01-06 43 浏览
這間過江龍開完一間有一間,不是日本頂級的拉麵店但係可以一試。地方就荃新天地開這間店鋪,環境寬闊,光猛,乾淨。侍應的服務一般,欠缺一點笑容。話哂都係新開,唔知係咪最低工資關係,影響他們的服務質素。激辛拉麵,聽個名就知喇啦,試咗一啖真係好辣。但係麵質軟硬適中加上配菜,有粟米蔥花,芽菜。配搭上豚肉都幾好味架。如果唔食得辣就唔好叫啦。有80分啦。特濃豬骨拉麵,湯底冇個名咁濃郁,當然係食到有豬骨味,加上豚肉都可以,並不是口字的一款,薄薄的幾片。豚肉並不是軟滑,嫩口,而且彈牙個款,衹是普通豚肉。麵質軟硬適中。有70分啦。豚骨雞白湯拉麵,湯底有雞味,唔係太濃亦唔係太淡。加上豚肉陪襯,拉麵亦都是軟硬適中,整體上唔錯。75分啦。 海老燒鹽麴拉麵,衹是荃灣店期間限定。湯底有濃郁的海鮮味,配上粟米玉子半隻(做得出色)和片薄薄的豚肉。配搭上都是幾好的。但主角海老蕭是失色了一點,可能燒過火只食到燶味,有芝士味,蝦味本身並不突出。60分啦。我唔知第二區的金田家是否和此間質素一樣。希望有待改進,有日本人的服務精神,對食物的堅持。不要有名冇實。因為日本拉麵一定要用心製造,才可脫穎而出。
2019-01-06
午餐
  • 溏心蛋
  • 前菜
2019-01-06 21 浏览
今日去荃新天地原來有間金田家😆地方大過元朗分店坐得都好舒服👍🏻雖然兩個人食,但係都比張四人枱,超正!好似連餐牌嘅種類都多過元朗分店原來竟然係有迷你丼食的🤭下次真係可以試吓👍🏻今次試新口味新推出海老燒鹽面拉麵和薑汁柚子梳打賣相都非常之吸引!☝🏻前菜比較特別,係有兩粒大豆!出乎意料好味🤭☝🏻海老燒鹽味拉麵有焼大蝦、糖心蛋、豬肉配料燒蝦好大隻,同埋燒得好香👍🏻湯底鮮甜,好似龍蝦湯底味道!👍🏻另外追加左芽菜、叉燒、糖心蛋、紫菜最鍾意就係糖心蛋金田家真係整得幾好味👍🏻✨☝🏻激辛拉麵真係好夠辣!冬天食真係超正!🤭如果湯底再熱啲就更好👍🏻✨拉麵比較幼身和硬,配辣湯好配合!☝🏻牛肉和紫薯餅份量夠大、夠熱、夠香!紫薯味道特別香😆
今日去荃新天地
原來有間金田家😆
地方大過元朗分店
坐得都好舒服👍🏻
雖然兩個人食,但係都比張四人枱,超正!
好似連餐牌嘅種類都多過元朗分店
原來竟然係有迷你丼食的🤭
下次真係可以試吓👍🏻

今次試新口味
新推出海老燒鹽面拉麵和薑汁柚子梳打
賣相都非常之吸引!

☝🏻前菜
比較特別,係有兩粒大豆!出乎意料好味🤭

☝🏻海老燒鹽味拉麵
有焼大蝦、糖心蛋、豬肉配料
燒蝦好大隻,同埋燒得好香👍🏻
湯底鮮甜,好似龍蝦湯底味道!👍🏻

另外追加左芽菜、叉燒、糖心蛋、紫菜
最鍾意就係糖心蛋
金田家真係整得幾好味👍🏻✨

☝🏻激辛拉麵
真係好夠辣!冬天食真係超正!🤭
如果湯底再熱啲就更好👍🏻✨
拉麵比較幼身和硬,配辣湯好配合!

☝🏻牛肉和紫薯餅
份量夠大、夠熱、夠香!
紫薯味道特別香😆
2019-01-05
  • 溏心蛋
2019-01-04 23 浏览
近排天氣凍凍地,有啲想食熱辣辣嘅拉麵, 就嚟到有九州第一拉麵美譽嘅金田家。 之前已經試過紅磡分店,今次就去試喺荃新天地1期, 裝修行簡約日式風,十分光猛,比紅磡分店大很多!黑豚拉麵 ($98)可以揀拉麵嘅軟硬度, 而我就揀咗普通硬度。 幼身麵條夠彈牙,配合濃厚既豬骨湯底。黑豚叉燒圍滿碗邊,份量頗足,賣相好有睇頭。 叉燒片肥瘦適中, 用醬料醃得十分入味,香得黎亦唔會太油膩。 拉麵配有大量新鮮木耳絲, 入口爽口, 與拉麵十分之夾。 追加的溏心蛋, 半熟半流心嘅蛋黄香濃, 入口即溶, 十份滋味😋😋炸軟殼蟹 ($46)原隻炸蟹上碟,對半切開, 配埋蔬菜沙律, 賣相好吸引。粉漿夠薄身,炸得夠香口。波子汽水 ($25)叫左細個成日飲的波子汽水,緬懷一番。 另外仲有幾多飲品可以選擇,可以揀日本梅酒同埋果酒。

黑豚拉麵 ($98)

炸軟殼蟹 ($46)

波子汽水 ($25)
2019-01-04 27 浏览
平時食開嘅拉麵都係三四款選擇,大多數都只係湯底唔同,今次見到金田家有另類選擇,所以要食吓啦!環境方面:地方夠大,坐得舒服,唔同一般拉麵店咁逼食物方面:包咗嘅前菜:兩粒豆大大粒,同另外個款小食一樣都係食落甜甜地最鍾意係中間係啲腐皮同菇,好食!築前煮:主要係啲蓮藕同冬菇平時係香港好少見,味道清清地,份量又唔會太少海老燒鹽麴拉麵:隻海老食落好香燒烤嘅味道,雖然同張相唔似,但食落唔錯喎😂有海老嘅拉麵唔係度度有,仲係荃灣店限定!本身已經包埋蛋同腩肉叉燒,份量好夠!個湯底偏濃味,但會食到蝦嘅香味,又唔會腥麵質啱啱好夠彈牙👍🏼唐揚雞塊:每舊都夠大,炸粉唔會太厚,如果再熱啲就更好!追加木耳&叉燒份量夠多!個叉燒唔會太乾,啱啱好👍🏼總結:選擇多,除咗拉麵仲有飯份量👍🏼味道👍🏼

環境方面:
地方夠大,坐得舒服,唔同一般拉麵店咁逼

食物方面:

包咗嘅前菜:
兩粒豆大大粒,同另外個款小食一樣都係食落甜甜地
最鍾意係中間係啲腐皮同菇,好食!

築前煮:
主要係啲蓮藕同冬菇
平時係香港好少見,味道清清地,份量又唔會太少

海老燒鹽麴拉麵:
隻海老食落好香燒烤嘅味道,雖然同張相唔似,但食落唔錯喎😂
有海老嘅拉麵唔係度度有,仲係荃灣店限定!
本身已經包埋蛋同腩肉叉燒,份量好夠!
個湯底偏濃味,但會食到蝦嘅香味,又唔會腥
麵質啱啱好夠彈牙👍🏼

唐揚雞塊:
每舊都夠大,炸粉唔會太厚,如果再熱啲就更好!

追加木耳&叉燒
份量夠多!個叉燒唔會太乾,啱啱好👍🏼

總結:
選擇多,除咗拉麵仲有飯
份量👍🏼
味道👍🏼
2019-01-03 403 浏览
一向係金田家既支持者,既然開到嚟荃灣,又點會唔我幫襯下,估唔到仲有驚喜!驚喜既係新開既荃灣店有限定既海老燒鹽麴拉麵呢間金田家比元朗店仲要大,地方寬敞,樓底高,坐得幾舒服!平時去金田家都唔會好似呢度咁,有餐前小食,雖然唔係d咩名貴小食,都足見誠意,為肚仔熱熱身都唔錯!飲品選擇同其他鋪一樣,貴精唔貴多,我就叫左可爾必思,同行既友人就叫左橙汁!小食我哋就叫左個男爵薯餅,一貫炸到金黃香脆賣相吸引!一碟有兩個口味,兩種都係我鍾意既味道,分別就係紫薯同原味既薯餅!拉麵未到,小食就先到! 流心既溏心蛋,大大碗芽菜,仲有脆口既紫菜先送到嚟!同行既朋友點左佢哋既招牌黑豚拉麵,4 大片肥瘦適中既叉燒,配上豬骨濃湯,朋友話嗰陣日本味返晒嚟!至於我個海老燒鹽麴拉麵都跟住出場!大大碗勁吸睛!大大隻海蝦帶點芝士燒香左既焦香味,香味已經非常吸引,湯底略油,帶點辣幾惹味!拉麵中規中矩都幾煙韌!除了海老燒(蝦) 外,仲有幾片啖啖肉既叉燒,都煮得幾軟稔!至於海老燒(蝦) 比預期中好,蝦肉都仲幾彈牙,鮮甜,加埋鋪上蝦肉上面既芝士一齊食咸咸地味道更出色!以後去食金田家非常就腳,可以成日去幫襯!

驚喜既係新開既荃灣店有限定既海老燒鹽麴拉麵

呢間金田家比元朗店仲要大,地方寬敞,樓底高,坐得幾舒服!

小食我哋就叫左個男爵薯餅,一貫炸到金黃香脆賣相吸引!

除了海老燒(蝦) 外,仲有幾片啖啖肉既叉燒,都煮得幾軟稔!

以後去食金田家非常就腳,可以成日去幫襯!
  • 海老燒鹽麴拉麵
  • 黑豚拉麵
2019-01-01 20 浏览
今日同寶貝女去荃灣行街, 個女話好掛住日本嘅拉麵,見到來自九州第一拉麵店金田家,忍唔住話要入去食返日本的味道。揭一揭呢度嘅餐牌,嘩都幾多選擇。 飯同麵同小食都有好多款,選擇多過係日本食。竟然仲有餐前小食,有三款漬物。濃豚骨拉麵78蚊,好大碗, 麵質軟硬度可以自行選擇。有四大塊叉燒,仲有木耳, 湯底濃郁而不鹹不膩,日本感覺返哂黎。怕唔夠餸食,仲可以追加配料。糖心蛋14蚊一隻,木耳同粟米最抵食,只係需要加七蚊。飯方面,叉燒豚肉飯喺日本經常見,鰻魚飯就比較少見。所以我今晚點左鰻魚飯試試。鰻魚燒得香軟甜甜,配埋漬蘿蔔,送飯一流。仲有日本經常飲到嘅可爾必斯梳打,正呀!

竟然仲有餐前小食,有三款漬物。

仲有日本經常飲到嘅可爾必斯梳打,正呀!

2019-01-01 28 浏览
福今日去開荃灣行街,又到晚飯時間,原來金田家係荃新天地都開埋分店,平安夜仲早唔使排,梗係唔使講嘢直接入去啦!每人會有一份餐前小食!👍必點招牌黑豚拉麵$98豚肉有四大片,大大片肉令人好有滿足感,豚骨湯底香濃,湯底略帶油脂,但配上偏瘦嘅豚肉不會覺得油膩,用上幼身麵條,爽口彈牙!雞白湯豚骨拉麵$85用上豚骨,還加了雞湯,比起傳統豚骨湯底會清一些,配上腩肉叉燒,腩肉夠淋身,食完麵仲要飲多幾羹湯,冇口渴既感覺!👍另外叫左個炸軟殼蟹$46原隻軟殼蟹即叫即炸,脆漿得幾好,好薄炸得乾身!波子汽水$25,夠汽,飲完嘆番個大氣好滿足!整體來講香港嘅金田家質素都保持到一定水準,間唔中過嚟回味下日本味道都不錯啊!

每人會有一份餐前小食!👍

必點招牌黑豚拉麵$98

雞白湯豚骨拉麵$85

另外叫左個炸軟殼蟹$46
原隻軟殼蟹即叫即炸,脆漿得幾好,好薄炸得乾身!

波子汽水$25,夠汽,飲完嘆番個大氣好滿足!

2018-12-31 22 浏览
又係我呢個粉麵狂喇。今日去荃灣拍拖時男友突然話想食拉麵,咁岩經過金田家,咁就入去食下。忠於原味既我叫左個$75既黑豚拉麵,食落都幾好味,而且叉燒都好大片好足料。之前聽朋友講佢有個限定蕃茄湯沾麵,但去到搵左陣餐牌都唔見有。忍唔住問店員,原來岩岩好過左期間限定。不過唔緊要,男朋友最終叫左辛子黑蒜拉麵,呢個麵係配腩肉叉燒,叉燒肥瘦幾平均,好好食。我地另外追加左蛋,生熟恰當,都唔錯!btw 如果要2隻叉燒揀1種最好食既,其實各有各特別,不過我同男友就比較鍾意腩肉叉燒,因為我地都鍾意食肥肉。佢既小食有好多選擇,因為驚食唔晒,我地揀左好耐要炸軟殼蟹定係築前煮。最後揀左香港比較少見到既築前煮,味道特別,而且都好足料,有唔少餸。太耐冇飲波子汽水,忍唔住叫左黎飲。另外佢有平日午市都好抵啊!

為我地都鍾意食肥肉。

太耐冇飲波子汽水,忍唔住叫左黎飲。

另外佢有平日午市都好抵啊!
2018-12-31 28 浏览
有時候去銅鑼灣會經過拉麵一條街,希望總有一次機會可以拜會一下那邊的拉麵店鋪,可惜每次都總有其他心水餐廳想食,所以一直無緣拜訪。在聖誕節假期之中,這天同友人行經荃新天地打算食個下午茶,見到金田家拉麵店便急不及待要試一下!由於時值下午茶時段,店內人客不多,無需輪侯已經可以即時入座;另外,荃灣店位於商場之內,店鋪環境舒適,地方闊落,並設有卡位,加上時值聖誕節,店鋪也佈滿聖誕節的裝飾。兩人用餐:每人各送前菜一客1) 鷄白湯豚骨拉麵 ($85):麵質彈牙,軟硬度適中,但湯底感覺似史X生清鷄湯一樣2) 海老三盛 *期間限定* ($168):價錢偏貴,整體性價比一般- 和風海老沙律:只係普通一個蝦沙律,無咩特別- 唐揚河川海老飯:蝦仔炸得乾身又香脆,只係拌飯不合我口味- 海老燒鹽麴拉麵:湯底清香,內裡有一隻燒蝦,半隻溏心蛋及幾片腩肉叉燒整體來說,期望不似預期,一試還好。

兩人用餐:每人各送前菜一客

- 和風海老沙律:只係普通一個蝦沙律,無咩特別
- 唐揚河川海老飯:蝦仔炸得乾身又香脆,只係拌飯不合我口味

整體來說,期望不似預期,一試還好。
鷄白湯豚骨拉麵
海老三盛
题外话/补充资料: 員工友善,會主動詢問同行友人的小朋友是否需要BB坐椅。
2018-12-30
2018-12-31 33 浏览
天寒地凍,要食啲熱辣辣嘅嘢保暖先得!經過荃灣呢間拉麵店,裝修幾企理,感覺唔錯,於是就決定今晚喺度食飯!拉麵舖例牌選擇唔係好多,我地揀咗一個黑豚拉麵,一個柚子辛囗拉麵。朋友個黑豚拉麵最先上枱。拉麵麵質彈牙,湯頭唔會太油,之後加飯落去食完仲可以飲晒啲湯😋之後我個柚子拉麵好快都到咗!我𢳂起左一半辣醬,所以食落唔係好難。個湯真係有柚子味,幾好味,我都飲左一半個湯😝佢有兩種叉燒: 黑豚叉燒同腩肉叉燒,跟拉麵嘅係貴啲嘅黑豚叉燒,好大塊,比較瘦,好味啲👍🏻我哋追加左腩肉叉燒試下,比較肥,我哋覺得冇黑豚叉燒咁好味;另外仲追加咗溏心蛋同男爵薯餅。溏心蛋係味付嘅蛋,咸咸地好好味,一啖就食晒半隻!男爵薯餅係牛肉薯餅同紫薯甘栗薯餅,我好鍾意紫薯甘栗,甜甜地同埋咬到栗子粒,兩樣都無搶到對方嘅味!朋友就話牛肉薯餅都好食,好creamy又夠味。呢餐飯整體都幾滿意,下次想食拉麵可以再返嚟呢度。

佢有兩種叉燒: 黑豚叉燒同

溏心蛋係味付嘅蛋,咸咸地好好味,一啖就食晒半隻!

朋友就話牛肉薯餅都好食,好creamy又夠味。

呢餐飯整體都幾滿意,下次想食拉麵可以再返嚟呢度。