2014-09-13 5244 浏览
小弟一向都喜歡自助餐、放題,因為想食乜就食乜,輕鬆自在,唔使諗有咩唔啱邊個食,不過,近年都食少咗,因為戰鬥力無後生時咁強,回唔到本感覺總喺無咁抵。但喺,有時就唔喺因為要回本先嚟食放題,就好似今次,一班好姊妹趁快樂星期五搞個放題局,又點可以少我份唔參與。由老友安排好晒一切,嚟到金田日式放題,就要好好盡慶今宵,填滿個肚先好走。餐廳佔地全層,感覺地方幾大,簡潔平實,以4、6人枱居多,最鍾意喺大部份枱櫈都有木板間開,細細哋自成一角,客與客之間嘅騷擾性大減。內裡有數間獨立房,可安坐6-8人,亦可以互相打通,成為更大廂房,不過,只用一般木板相隔,隔音麻麻。先講講收費,晚市放題既分日子,亦分時段,大可按個人需要揀邊個最划算:星期一至四:$198 / 2小時(6:00-8:30 / 8:30-11:00),$228 / 3小時(6:00-11:00)星期五、六、日或公眾假期及前夕:$218 / 2小時,$248 / 3小時我哋希望食得輕鬆,又唔想太急趕,揀「3小時」就最好喇,一來時間長咗,二來唔使指定時段入座同還枱,更能配合大家嘅收工時間,況且,都只不過俾多$30,兼且俾個獨立房我哋,絕對抵俾啦!此外
小弟一向都喜歡自助餐放題,因為想食乜就食乜,輕鬆自在,唔使諗有咩唔啱邊個食,不過,近年都食少咗,因為戰鬥力無後生時咁強,回唔到本感覺總喺無咁抵。但喺,有時就唔喺因為要回本先嚟食放題,就好似今次,一班好姊妹趁快樂星期五搞個放題局,又點可以少我份唔參與
此外,過百款料理任點任食,但店家只供應綠茶,唔包嘢飲,加$12可任飲汽水啤酒,亦有其他額外收費飲品,難得咁高興,都唔好計咁多,希望盡慶而回。
放題最開心就喺睇住一大疊點菜紙,食物款式琳瑯滿目,雖然揀咩食會感覺有啲「頭痕」,不過,一路剔,一路諗,想起一陣堆滿枱嘅美食都開心。點菜紙由A類到L類,分別有一品料理、刺身、軍艦 / 卷物、串燒、燒物、天婦羅、鍋物 / 麵食、壽司、手卷 / 沙律、鐵板燒、炸物、沙律 / 冷盤。
食物製作需時,加上客多,點都要等一陣,所以先點幾個飲品解解渴。友人點了白桃汁($22/杯,$40/兩杯),講明喺日本進口果汁,味道簡單天然;另一位要了蘋果味果汁酒($25/罐),同樣由日本進口,睇罐身印住由青森產地直榨果汁,朋友話蘋果味香濃,入口酒味唔覺,但越飲就令人面紅耳赤
白桃汁
蘋果味果汁酒
荔枝味果汁酒 $25

小弟就要一杯荔枝味果汁酒,雖然同一個牌子,但竟然細罐過蘋果味好多。跟蘋果味果汁酒差不多,荔枝果味濃,清甜圓潤,易入口,一啲唔覺佢有酒精成份咁,但飲落就知酒精度唔少,有啲似飲雞尾酒嘅感覺
荔枝味果汁酒
A類(一品料理)
8款一品料理中,較有興趣喺個「日式蒸蛋」及「七味牛蒡絲」,前者蒸蛋都做得幾滑,內裡有冬菇、鳴門卷、蟹柳等等,作前餐前暖暖胃嘅小食都唔錯;後者牛蒡絲,加埋甘筍絲,又糝滿白芝麻,爽脆清新,香香甜甜。
日式蒸蛋
B類(刺身

放題,多多少少都有要食到翻本嘅心態,而刺身成為絕大多數人揀嚟「翻本」嘅心水。我哋都唔例外,前後點咗兩次刺身,兩次都無欺場,選擇種類頗多,有成14款,無刻意數齊唔齊款,但每款數量按人頭數有俾足,而且,仲冰鎮成一大盆賣相精緻,色澤艷麗,食起嚟都開心啲。唔逐樣逐樣講喇,總之有三文魚、油甘魚、吞拿魚、鱆紅魚、希靈魚、甜蝦、素鮑片、馬刀貝、鯛魚……等多款,要油潤有油潤,要爽口有爽口,總括而言,整體都新鮮甜美,質素甚佳
刺身
C類(軍艦 / 卷物)
頗為飽肚嘅軍艦、卷物唔喺食放題嘅目標之一,但友人本身又好鍾意牛油果及軟殼蟹,所以,只點一客軟殼蟹牛油果反卷試試。中間嘅軟殼蟹、牛油果入口油滑酥香,內裡捲住嘅紫菜亦頗脆口,外層脆卜卜嘅蟹籽令個反卷好有咬口感,只可惜蟹籽偏少,分佈極之唔「勻巡」。
D類(串燒)

8款串燒我哋揀咗當中6款,包括:雞軟骨串、黑豚肉串、翠玉瓜串、冬菇串、豆腐串、牛舌串,不過,都喺款款一串,小試牛刀,志在試一試。翠玉瓜串及牛舌串喺人氣之選,味道唔算有咩突出,但質感着實不錯,翠玉瓜爽脆多汁,牛舌惹味咬口,其他嘅就覺得冬菇好食,菇香軟綿。
雞軟骨串、黑豚肉串、翠玉瓜串、冬菇串、豆腐串、牛舌串
E類(燒物)

燒物款式唔算多,但已睇啱兩款心水:忌廉粟米焗蠔及香草燒羊架,兩樣感覺都喺屬貴價少少嘅燒物。前者焗蠔件頭唔細,雖則蠔味唔喺話超濃,但咬落幾爆汁,忌廉粟米汁如再加多一點巴馬臣芝士相信更加正;香草燒羊架亦都唔差喎,不過,似羊扒多過似羊架,但總之幾軟腍,羶味唔太搶,滿滿香草惹味,又燒得有啲無焦香,正
!若非仲有好多嘢想試,一定翻兜多一件。
香草燒羊架
F類(天婦羅)

香口嘢一向大有市場,所以,點多少少都唔怕無人食,其實天婦羅只有5款食物(海老、松葉蟹棒、南瓜、蕃薯、茄子),故此,我哋自不然都叫齊咁多款嚟試。首先,粉漿做得夠薄夠脆,香口就不在話下,火喉啱啱好,件件都炸得金黃;鮮蝦及蟹棒唔錯,尤其前者肉質爽彈;幾款蔬果,較鍾意食南瓜,味道粉甜自然。
海老、松葉蟹棒天婦羅
南瓜、蕃薯、茄子天婦羅
G類(鍋物 / 麵食)
鍋物、麵食屬於易飽肚嘢,所以,點個稻麥冷麵試試,純粹過吓口癮。麵條幾有韌勁,再者,入口冰涼透心,食完炸嘢再嚟食佢就最合心。
稻麥冷麵
H類(壽司

因為食咗唔少刺身,故此壽司揀咗火炙款式。先點一客火焰三文魚,飯粒黏糯有醋香,三文魚輕炙後更富油香,實在好味,所以,再追加一客火焰三文魚拼火焰鰻魚;火焰鰻魚唔及啲三文魚咁油潤,但搽咗照燒汁,味道都可以。
火焰三文魚壽司
火焰三文魚壽司拼火焰鰻魚壽司
I類(手卷 / 沙律)
喺想叫與唔叫之間,因為易飽肚,又好難分嚟食,最後當然為試其他嘢而無叫啦。

J類(鐵板燒)
11款鐵板燒選項,揀咗 其中4樣大家最感興趣,可能未必喺最好食,但純粹個人喜好。日式珍寶餃子、胡麻牛舌、炒雜菜、牛油帆立貝,唔算好出色,叫做穩穩陣陣。餃子煎得底皮焦脆,但餃皮略厚,牛舌太多蔥及金蒜,影響麻醬嘅味道,炒雜菜及帆立貝加入大量黑椒炒,頗惹味,至於帆立貝鮮味唔突出,尤幸仲有啲肉感,唔會細粒到無肉食。
日式珍寶餃子、胡麻牛舌、炒雜菜、牛油帆立貝
K類(炸物)

都話香口嘢啱大家啦,炸物又喺必點項目,一碟過點咗芝士年糕、甘蝦腐皮卷、吉列廣島蠔及焦糖香脆薯角。不嬲都幾鍾意食芝士年糕,貪佢鹹鹹香香,煙煙韌韌,咬落熱辣軟綿;吉列廣島蠔件頭比較細,蠔味亦唔好太期望,焦糖薯角甜蜜香脆,整體炸物做得唔太油,都收貨喇
芝士年糕、甘蝦腐皮卷、吉列廣島蠔及焦糖香脆薯角
L類(沙律 / 冷盤)
雖然喺排喺最後嘅一類,但並非最後所食嘅一類。芝麻豆腐沙律,豆腐幼滑清爽,芝麻汁香濃
,而西柚煙鴨胸沙律,雖然啲沙律幾新鮮爽脆,西柚肉清澀多汁,不過,煙鴨胸就普通啲。
芝麻豆腐沙律
西柚煙鴨胸沙律
食咗咁多和食,夠晒皮,不過,臨尾再加埋甜品作結,咁先至叫得盡慶。一般放題店都有三數款甜品睇門口,免費供應,不過,金田卻返行其道,甜品要額外收費
,就連糯米糍都要賣$3粒。一班好姊妹話要盡慶到抵,額外收費都要嗌
迷你糯米糍 $3 / 粒
綜合大家所試到嘅,有雲喱拿、蜜瓜、芒果、芝麻、香芋幾款,從外皮顏色粗略都知道喺咩味道,質素呀?OK啦,至少啲味道都夠像真!
迷你糯米糍
原個蘋果雪芭 / 原個菠蘿雪芭 $52

原個生果雪芭喺從日本進口,其實,廳餐自己做番都應該唔難,咁就唔使賣到咁貴一客。雪芭以原個生果做,所以賣相幾吸引,尤其個菠蘿,小巧可愛
;內裡雪芭非常冰凍,蘋果雪芭滿有富士蘋果香味,而菠蘿雪芭則清甜芳香,兩者仲帶有少少果肉。此外,生果本身亦可以刮下果肉嚟食,雖然唔多,但冰凍過嘅果肉,入口令人醒腦醒神
原個蘋果雪芭 / 原個菠蘿雪芭
原個菠蘿雪芭
激戰足3個小時,又點會唔捧腹而回吖,總之,今宵真喺認真盡慶,食得開心暢快。
荔枝味果汁酒
香草燒羊架
海老、松葉蟹棒天婦羅
火焰三文魚壽司
芝麻豆腐沙律
原個蘋果雪芭 / 原個菠蘿雪芭
2014-09-07 5233 浏览
真是好耐都冇食日式放題,今日突然好想去食番一餐,於是與友人收工後去了「金田」食第一輪6:00pm的日式放題。時間剛好是6時正,「金田」終於開門我們終於可以入座,效率都好快,一坐下來已經有侍應幫我們添加熱茶,茶都夠熱夠香,似是玄米茶,日式芥辣及天婦羅汁已經一早預備放在我們枱上。點菜紙一共有12張分別有刺身、壽司、手卷/沙律、軍艦/卷物、冷盤、炸物、一品料理、串燒、燒物、天婦羅、鐵板燒、鍋物/麵食。看來選擇真是不少。開餐不久,我們都只是點咗一些刺身、壽司及冷盤先,刺身方面有部份都幾新鮮,可是整體刺身切得較細片,起初先點了三文魚刺身、鱆紅魚刺身、希靈魚刺身、象拔蚌刺身、北寄貝刺身及甜蝦刺身。先講三文魚及鱆紅魚,魚味較淡口,少魚油,沒有三文魚的甘香。甜蝦刺身都算可ok,希靈魚刺身沒有鹹香味,只有食落有<拍拍聲>口感的魚籽感覺,有點爽脆。象拔蚌刺身都算爽口彈牙。其後壽司我們點了火焰三文魚壽司、火焰比目魚壽司及松葉蟹柳壽司,整體壽司的size較大件,壽司飯是冇壽司醋味!!!三文魚好似雪了好耐,不新鮮。松葉蟹柳壽司的質感都柔軟,肉質算厚身鮑滿,不過不失。另外其後來了芥辣八爪魚軍腩及軟
真是好耐都冇食日式放題,今日突然好想去食番一餐,於是與友人收工後去了「金田」食第一輪6:00pm的日式放題。時間剛好是6時正,「金田」終於開門我們終於可以入座,效率都好快,一坐下來已經有侍應幫我們添加熱茶,茶都夠熱夠香,似是玄米茶,日式芥辣及天婦羅汁已經一早預備放在我們枱上。點菜紙一共有12張分別有刺身壽司、手卷/沙律、軍艦/卷物、冷盤、炸物、一品料理、串燒、燒物、天婦羅、鐵板燒、鍋物/麵食。看來選擇真是不少。

開餐不久,我們都只是點咗一些刺身壽司及冷盤先,刺身方面有部份都幾新鮮,可是整體刺身切得較細片,起初先點了三文魚刺身、鱆紅魚刺身、希靈魚刺身、象拔蚌刺身、北寄貝刺身及甜蝦刺身。先講三文魚及鱆紅魚,魚味較淡口,少魚油,沒有三文魚的甘香。甜蝦刺身都算可ok,希靈魚刺身沒有鹹香味,只有食落有<拍拍聲>口感的魚籽感覺,有點爽脆。象拔蚌刺身都算爽口彈牙。其後壽司我們點了火焰三文魚壽司、火焰比目魚壽司及松葉蟹柳壽司,整體壽司的size較大件,壽司飯是冇壽司醋味!!!三文魚好似雪了好耐,不新鮮。松葉蟹柳壽司的質感都柔軟,肉質算厚身鮑滿,不過不失。另外其後來了芥辣八爪魚軍腩及軟殼蟹牛油果反卷,芥辣八爪魚一點都沒有芥辣香,軟殼蟹牛油果反卷餡料少沒有牛油果?
其後熱食方面點了燒鯖魚、燒多春魚、牛油炒野菌、牛油帆立貝、焦糖香脆薯角等等....牛油炒野菌是烚過再炒,原全是白烚沒有牛油香,鹹味都沒有。牛油帆立貝放得太多黑椒,有點過辣。燒鯖魚&燒多春魚沒有檸角附上,有點怪怪。芝士年糕咬開已經一pat醬,好難食。焦糖香脆薯角炸得太乾,吉列廣島蠔裡面的蠔超細粒,炸粉好厚身。天婦羅蝦真是好離譜,蝦肉細隻,起碼上了兩次炸粉,超厚炸漿。忌廉粟米焗蠔的蠔也是好細個茨汁太稀,忌廉栗米汁與蠔都晤夾焗得又晤香。栗米粒粒燒水準可接受。牛舌串超韌。
焦糖香脆薯角、吉列廣島蠔
總括來講,真是冇下次,唯一可讚服務真是好細心,主動收碟加水,又會給櫈我放手袋,好有禮貌有笑容,食物方面雖然點菜紙多,但是選擇都好少,魚生都魚質晤靚,壽司只得三文魚、松葉蟹柳、玉子、腐皮、火焰三文魚、火焰比目魚及火焰鰻魚八款,選擇都好少,又冇壽司醋香。熱食方面好多都是烚多,好多都好淡口,炸物部份的炸漿厚。汽水及甜品都是另外加錢order,點菜紙是沒有甜品選擇。
2014-09-03
2014-09-01 4329 浏览
好耐都無去食放題啦! 呢晚個frd話約我去食佢同事話好好食個間放題, 呢間入座安排得幾好, 唔洗排一輪先有得坐同埋呢間d waiter好nice, 即使好忙都有用心serve客, 我地叫既野食都無漏單上菜速度好快, 值得一讚食親放題最開心既係有好多唔同既選擇, 岩曬我同個frd兩個人既口味呢到都有好多野食簡, 刺身都有好多款, 結果我地每種魚都叫左d首推甜蝦刺身, 真係幾甜幾鮮味火炙三文魚壽司好食到暈! D魚既油香經過火炙後出曬黎,鰻魚壽司都好好食, 呢到D壽司都幾大件夾抵食好得意既迷你大阪燒, 味道唔錯!幾有住家菜feel既牛油炒雜菇, 好香口, 食落比到驚喜我下次要叫多碟!放題必叫既芝士年糕呢到都整得好好味, d芝士流心係重點, 上到黎又夠熱, 正!最後要講下個肥牛鍋, 真係幾鮮味肥牛同配菜既比例啱啱好!
上菜速度好快, 值得一讚
首推甜蝦刺身, 真係幾甜幾鮮味
火炙三文魚壽司好食到暈! D魚既油香經過火炙後出曬黎,
鰻魚壽司都好好食, 呢到D壽司都幾大件夾抵食
好得意既迷你大阪燒, 味道唔錯!
幾有住家菜feel既牛油炒雜菇, 好香口, 食落比到驚喜我
下次要叫多碟!
最後要講下個肥牛鍋, 真係幾鮮味
肥牛同配菜既比例啱啱好!

2014-08-24
2014-08-22 9405 浏览
放題,實在叫人又愛又恨。無他,吃得少生怕傷荷包,吃得多擔心壞肚皮,極矛盾耶!然而偶爾約齊大班朋友,聚在一起縱情吃、開懷喝,確是舒暢、痛快又過癮!人生苦短,還等甚麼?一於來次久違了的放題狂歡夜。幫襯放題除了講求食物品質,價錢也是重要的考慮因素。今次光顧的金田定價合理,晚市主要按日子及時段收費:1. 星期一至四 ($228/3小時)2. 星期五、六、日或公眾假期及前夕 ($218/2小時,$248/3小時)店內空間闊落寬敞,並設有兩間貴賓房,佈置平實簡潔不花巧。望向最盡頭的廚房出菜位,穿著和服的師傅正在忙碌工作,旁邊放滿酒瓶的高櫃煞是耀眼。顧客越夜越多,環境也變得熱鬧非常。急不及待研究柯打甚麼,點餐紙整齊放在企架內,並已按食物種類分為12張,包括刺身、壽司、軍艦/卷物、手卷/沙律、冷盤、串燒、燒物、天婦羅、鍋物/麵食、鐵板燒、炸物、一品料理,單計數量足足接近100款。剌身身價矜貴怎能錯過?豪邁地點了兩個回合,三文魚、吞拿魚、希靈魚當然逃脫不了,油甘魚、鱆紅魚、馬刀貝又是好友所愛,一於通通都要幾片吧!師傅將刺身切成厚片,邊沿位置界成波浪紋,然後井井有條地鋪在碎冰上,旁側擺放一些海藻,又插上仿

1. 星期一至四 ($228/3小時)
急不及待研究柯打甚麼,點餐紙整齊放在企架內,並已按食物種類分為12張,包括刺身壽司、軍艦/卷物、手卷/沙律、冷盤、串燒、燒物、天婦羅、鍋物/麵食、鐵板燒、炸物、一品料理,單計數量足足接近100款。

師傅將刺身切成厚片,邊沿位置界成波浪紋,然後井井有條地鋪在碎冰上,旁側擺放一些海藻,又插上仿真花枝作裝飾,賣相精緻絕不馬夫。

小妹摯愛的三文魚閃著光澤,豐腴肥美鮮甜可口,而且肉質嬌嫩並無殘渣。素鮑片的質素不俗值得再下一城,其柔韌而不堅硬的質感極為吸引,每片都具彈性富嚼勁,細味下更會發現海水的氣息。

極受港人愛戴的吞拿魚色澤暗紅,靠邊位置帶一條銀色魚皮,雖然算是幼細滑溜,但味道當然不及專門店。晶瑩剔透的甜蝦身型瘦削,豐裕黏柔感覺略有不足,每次要打孖入口方為夠喉。
中國人要有米落肚方為踏實,於是點上火焰三文魚、鰻魚和腐皮壽司。前者燒得僅僅熟透沒有過老,火喉均勻散佈整件魚肉,箇中技巧不容小覷。三文魚被火槍燒過後,逼出內裏的脂肪,入口更為豐盈芳香。

至於鰻魚壽司頗為大件,幾乎把底層飯糰完全覆蓋。然而燒汁的味道稍濃,鰻魚本身鮮味難以突出,幸好又有清淡的米飯作緩衝,整體來說及格有餘。
軟殼蟹牛油果反卷呈上時,心裏咕嚕為何不多添蟹子,其實及後發覺份量已經足夠,脆卜卜的口感很是過癮,配合粒粒分明的日本米,擠在面頭的酸咪咪沙律醬,不用任何餡料已覺美味。

可惜軟殼蟹炸得不夠香脆,但中心煙韌的特質得以保留,反正就是不太油膩了。牛油果呢?只見到些少痕跡,若多加一點必定更軟潤豐香。
朋友說多年前曾經來過金田,對其出品的芝士年糕念念不忘,如此當然要重溫那些年的滋味啦!另也一併點了幾款炸物作伴。

店員把碟子放到面前時,不禁暗笑年糕件頭十足,獨自佔據了一半位置。炸得金黃的年糕熱力逼人,咬開時看見白煙裊裊,立即要吐吐舌頭降溫。

其金黃外層微微香脆,裏面則煙煙韌韌有咬口,並滲出淡淡芝士香。朋友表示質素一般,小妹卻極之鍾愛呢!
香口炸物一吃便停不了,海老天婦羅是必然之選。只見大蝦外層包著通透炸漿,單單薄薄的沒有過厚,亦不囤積過多油份。蝦肉彈牙爽口而味鮮,有餘額的話可多點一轉。

至於松葉蟹棒則較為遜色,缺乏預期紮實緊緻的效果,以普通蟹柳命名更是貼切。至於看似平凡的南瓜無聲地跑出,其香甜軟腍又綿綿,蘸些甜醬油再添美味。
忌廉粟米焗蠔姍姍來遲,差點也被大家遺忘呢!乍看蠔殼體積碩大,原來蠔肉只是細細粒,可能是焗製後收縮的緣故。幸而味道還算鮮美,咬下時部份蠔汁流出,小妹不理儀態大啖吸,再混合柔滑香惹的忌廉,很夠滋味耶!
經過一輪刷刷刷後,是時候吃點蔬菜作平衡。素知牛蒡是健康食材,事不宜遲添些入碗子。七味牛蒡絲切成幼條,並加入甘筍絲凑熱鬧,味道清淡有些爽口,但似乎嚐不到七味啊!

另一款點了簡簡單單的炒雜菜,材料包括芽菜、椰菜、黃椒和青椒等,乍看清清淡淡不以為意,原來加入了香辣的黑椒同炒,惹味指數頓時倍增。
不用$300便能毫無顧忌地刷刷刷,嚐遍各種特色和風美食之餘,又能與好友聚首一堂風花說月,此情此境實在開懷暢快。觀乎金田的出品質素不賴,而且沒有遇到漏單的情況,自問是大胃王夠食力的話,多點幾款貴價刺身壽司,番本?絕非難事!

$272.8 (晚餐)
2014-08-18 7759 浏览
同朋友兩人突然好想食日式放題,於是就近近地去左附近既金田其實而家香港既日式放題越來越多,每一間都差不多,當然每一間都有佢特別之處啦呢間金田既menu其實同其他鋪頭都差不多,但勝在人比較少,而且裝修真係唔錯,座位亦比其他鋪頭鬆動魚生我地當晚食到既魚生十分新鮮,尤其油甘魚同貝類好食到令我地忍唔住一叫再叫,因為真係太好食啦其他魚生都係水準之上,三文魚都好肥好好食^^燒物佢既牛肉同羊肉真係唔錯,尤其羊肉好入味,牛肉都好嫩一D都唔會硬身焗蠔真係要大力推薦!  真係好好食  cream既味道同其他食材好夾  好似飲緊忌廉海鮮湯咁雖然menu的確同其他鋪頭無咩分別,但比起比人chur住要還枱,係呢到食會比較少人,而且食材都十分新鮮以差不多既價錢食到更好既食物,我覺得已經足夠贏過menu一成不變呢一點
同朋友兩人突然好想食日式放題,於是就近近地去左附近既金田

魚生

其他魚生都係水準之上,三文魚都好肥好好食^^
燒物

2014-08-13 9816 浏览
中學時代零用錢不多, 能與同學們吃日式放題是一件很難得的事, 還記得當一到達放題食店便會馬上拿取各張食物紙, “不理三七二十一”就盡剔各款食物, 食物上枱後便只顧不停食, 食完再點, 務求要回本, 根本不懂細味各款食物和珍惜與同學們相聚的時間。由於當時放題與卡拉OK是盛行的飲食活動, 故食店多數全場爆滿, 還經常漏單, 其實大家都不知點選了什麼, 只知想食而沒有來便不停追單或再次下單, 但當吃飽時又再有食物送到的話, 便會質疑是否自己的, 因為已吃不下去, 要罰錢就不化算。不知今晚回到中學時代的放題夜, 我會否同樣不停下單、追單? 會否吃到嘔都要繼續下單, 務求回本呢? 會否只顧面前各款美食而遺忘與朋友相聚時間呢?食店是樓上舖, 一出電梯便看到牆上貼滿各飲食雜誌的報導, 亦有一張大型海報清楚列明不同時段的收費, 食客必須細閱, 否則很容易弄錯。食店地方不算大, 有數張四人卡位及兩人座位, 亦間了兩間六至八人的獨立房間, 枱與枱之間空間不多, 大家都要坐得親密一點。內裏主要以深啡色的木枱木櫈為主, 設計並沒有特別的和風色彩, 與一般的日式食店分別不大。我們坐下便看到一個插滿色彩繽紛的點選
蘋果味日本進口果實果汁酒
我們坐下便看到一個插滿色彩繽紛的點選食物座紙架, 大家二話不說便在十二個項目中挑擇心頭好, 究竟大家勁食了什麼, 一齊看看吧! 雖然食店奉送暖笠笠而香濃的綠茶, 但在炎熱的天氣下還是想喝一些冰涼的飲料, 故揀選了一罐蘋果味日本進口果實果汁酒($25)。它本身已雪至冰凍, 還附上一個放了冰粒的杯子, 真的冰極透心! 果汁酒蘋果味香濃, 味道甜美, 完全沒有酒味, 極之容易入口, 故不知不覺間已面紅耳赤, 真是要小心, 越沒有戎心越容易出事, 幸兒我班好友都是正人君子, 已在喝之前提點了我。
七味牛蒡絲
等了不久, 各款食物便陸續上枱, A項一品料理七味牛蒡絲味道略為清淡, 並非菜名中的七味那麼惹味, 但反而討我喜歡, 內有一絲絲大小相若的牛蒡絲紅蘿蔔絲, 條條爽口清新, 加入適量的醬汁和灑上白芝麻, 以提升其味, 雖簡單但挺不錯!
刺身
B項刺身是勁點選的項目之一, 還重覆下單, 可見大家相當愛吃刺身, 當然我都不例外。兩盤冰鎮的刺身擺設相當精緻用心, 片片刺身均界有細緻的花紋, 刀功精湛, 先給予視覺的享受。內有油光亮澤的鯛魚吞拿魚、三文魚鱆紅魚, 片片肉厚肥美, 入口腍嫩而油潤; 還有魚籽爽脆的希靈魚、爽口的象拔蚌、稍有咬口的素鮑片及肉質嫩滑的甜蝦, 各款刺身都鮮味十足, 質素相當不錯, 吃時蘸上一些山葵醬油, 有助提鮮之用。
軟殼蟹牛油果反卷
我們揀選C項軍艦/卷物不多, 真怕米飯會飽肚, 故只有殼蟹牛油果反卷, 還有各件分半淺嚐。以沙律醬唧成網紋作裝飾, 賣相頗吸引, 以清新的牛油果配搭稍稍脆口的軟殼蟹, 外還有脆卜卜的蟹籽, 配搭相當合適。
雞軟骨串、黑豚肉串、翠玉瓜串、冬菇串、豆腐串和牛舌串
D項串燒也是大家的喜好, 八款中點了六款, 包括雞軟骨串、黑豚肉串、翠玉瓜串、冬菇串、豆腐串牛舌串。相信分享才會吃得開心, 故我只品嚐了當中兩款, 翠綠色的兩片圓翠玉瓜, 口感爽脆, 仍保持其原有的清新味道, 但燒得略為乾身, 而牛舌則爽口而不油膩, 灑上一些黑椒碎便加惹味, 挺不錯!
忌廉粟米焗蠔
E項燒物中只點選了忌廉粟米焗蠔, 每隻焗蠔體積適中, 面層的忌廉芝士焗至金黃而帶點焦燶, 入口滑溜, 味道稍稍鹹香, 但蠔肉並不肥美, 亦欠鮮味, 一般!
海老、松葉蟹、南瓜、蕃薯及茄子天婦羅
F項天婦羅亦是友人們的喜好, 故全部剔齊, 但我郤對炸物一般……雖同是天婦羅, 但店方細心地將海鮮類和蔬菜類分碟上枱。各款炸至外表金黃的天婦羅有海老、松葉蟹、南瓜、蕃薯及茄子, 南瓜天婦羅蕃薯天婦羅外層薄薄的脆漿入口香脆而不油膩, 最欣賞是內裏的南瓜肉和蕃薯肉仍保持着清甜美味, 質感不會過於乾硬或粉腍, 炸得恰到好處, 正!
稻麥冷麵
G項鍋物/麵食中只點了細細碗的稻麥冷麵, 質彈牙, 吃時只感微凍, 與浸着麵條的冷麵醬汁同食, 味道普通。
火熖三文魚壽司, 火焰鰻魚壽司及腐皮壽司
食日本菜當然不少得H項的壽司, 友人最愛人氣之選, 故吃完後再encore一次, 還有火焰鰻魚壽司和只有我一人喜愛的腐皮壽司。件件壽司握得大小相若, 壽司帶點黏性, 有微微的壽司醋酸, 口感和味道都不錯。件件粉橙色火熖三文魚面層帶點油光, 魚脂分佈平均, 肉質嫩滑, 正! 至於火焰鰻魚燒得外層微微焦香, 淋上適量的鰻魚醬汁, 甜甜地更美味, 而脹卜卜的腐皮壽司, 腐皮帶甜和豆香, 可惜內裏的壽司飯沒有加入酸子薑或芝麻, 只是白飯, 過於普通。
I 項手卷/沙律是飽肚之物, 故大家都忍手而不點選, 免得未能試試其他特色食品。
日式珍寶餃子, 牛油帆立貝
大家對J 項的鐵板燒都不甘示弱, 雖只點了四款, 但款款份量不少。一客六隻的, 外皮帶點焦燶而偏油, 並不香脆, 略厚的餃子皮包着份量不多的肉饀, 味道一般。還有以鐵板盛載着的牛油帆立貝份量十足, 上枱是熱辣辣, 相當吸引! 粒粒細小的帆立貝肉質略為乾身, 鮮味亦欠奉, 但拌炒的洋蔥絲清爽而甜美, 啖啖均有的黑胡椒香, 相當惹味。
胡麻牛舌, 炒雜菜
另一款是胡麻牛舌, 橢圓形的牛舌不算爽口, 味道有點奇怪, 反而以花生碎蔥花所製的胡麻醬汁相當不錯。最後一款是炒雜菜, 內有三色彩椒絲、芽菜椰菜絲, 用料略為簡單, 但勝在各款蔬菜清爽而不油膩, 同樣以黑胡椒提味, 普通!
芝士年糕、甘蝦腐皮、吉列廣島蠔及焦糖香脆薯角
接著是K 項炸物, 件件炸至金黃的炸物有芝士年糕、甘蝦腐皮、吉列廣島蠔焦糖香脆薯角, 而我只試了吉列廣島蠔。外層脆粉較厚而略油, 內裏的廣島蠔略為細小, 整體馬馬!
芝麻豆腐沙律, 西柚煙鴨胸沙律
最後是L 項的沙律/冷盤, 吃了炸物來一些清新的沙律挺不錯。芝麻豆腐沙律內有一小件幼滑的豆腐, 配上適量的芝麻醬和爽口的海帶, 簡單而清新。另一碟是西柚煙鴨胸沙律, 一絲絲的煙鴨胸嫩滑而不油膩, 拌上件件鮮橙紅的柚子肉, 酸咪咪而多汁, 還有酸醋沙律菜, 整體酸度十足, 令人醒胃, 頗得我歡心!
原個蘋果雪芭及原個菠蘿雪芭
飯後甜品當然不少得, 我們嫌餐後奉送的雪糕糯米糍不夠喉, 還每人叫了一個雪芭, 果然甜品是另一個胃, 勁! 原個蘋果雪芭($52)原個菠蘿雪芭($52)賣相相當吸引, 細小的菠蘿比蘋果更可愛得意, 不禁為它拍多幾張相片。原個水果中間掏空放入雪芭, 蘋果味菠蘿味均相當突出, 清甜美味, 入口即溶。在三十多度的夏日中, 吃個冰涼透心的雪芭, 真是最佳的選擇, 平時少吃凍物的我都忍不住口, 差點把那個甜美的蘋果雪芭連果肉完全吃光。
蜜瓜味雪糕糯米糍
在多粒雪糕糯米糍中, 我隱若見到綠色的一粒便馬上取去, 期望是最愛的抺茶味, 原來……薄薄的糯米糍皮是包着甜美的蜜瓜味雪糕, 極之冰凍, 令人牙齒麻痺一刻。
歲月催人, 不單臉上多了兩條縐紋, 連心態都有很大的改變, 中學時代的吃放題模式已不在, 現在不是講求肚子的飽足, 而是舌尖上的滿足; 不要吃得過多, 而要細味品嚐, 還有要珍惜與自己同桌共享的好友, 你們的心態亦有不同了嗎?

2014-08-01
$350.5 (晚餐)
蘋果味日本進口果實果汁酒
海老、松葉蟹、南瓜、蕃薯及茄子天婦羅
火熖三文魚壽司, 火焰鰻魚壽司及腐皮壽司
芝麻豆腐沙律, 西柚煙鴨胸沙律
原個蘋果雪芭及原個菠蘿雪芭
  • 火熖三文魚壽司 火焰鰻魚壽司及腐皮壽司
  • 芝麻豆腐沙律 西柚煙鴨胸沙律
2014-08-05 9649 浏览
是晚,一行六人浩浩蕩蕩去金田吃久違了的放題。逢星期五、六、日或公眾假期及前夕金田放題有2小時放題$218及3小時放題$248可供選擇,其他日子各時段則各平了$20。Happy Friday當然要盡興而歸啦,故揀了3小時放題任食。貴賓房內,慢慢嘆美食之餘,也可以和姐妹們無拘無束地閒話吹水。爽爆﹗ 金田有兩間VIP房,一間可供八人就座;另一間趟門緊閉,從門隙中望入去,好像坐了十多位客人。房與房之間,只是以趟門間開,隔音極差。一門之隔的人嗓子響過雷聲,且人多勢眾,嘈吵非常,惹人討厭。我哋班弱女子毫無還擊之力,只能啞忍………甫坐下,侍應送上了一杯熱茶。呷下,是抹茶的清香味兒。味道天然且解渴,遠比甜膩且不夠冰凍的百桃汁$20來得簡單自然。友人點的果汁酒$25據聞也不錯,只是,看他滿臉漲紅的微醉樣子,酒量極淺的小妹已沒膽量去試了。金田食物分為12大類,共94款美食,分別是刺身14款、壽司8款、軍艦或卷物7款、手卷或沙律8款、鍋物或麵食6款、炸物7款、沙律或冷盤6款、鐵板燒11款、串燒8款、天婦羅5款、燒物6款,以及一品料理8款。中看又中吃的刺身拼盤率先艷麗登場,除了刺身如三文魚、吞拿魚、希靈魚、

中看又中吃的刺身拼盤率先艷麗登場,除了刺身三文魚、吞拿魚、希靈魚、鱆紅魚、甜蝦和素鮑片外,尚有又紅又綠的爽脆海藻,以及作裝飾用的假花假竹假熊貓。熊貓這一期大熱,紅透半邊天,連日式放題也來抽水。
一分錢,一分貨,放題刺身當然稱不上是極品或精品,幸厚切刺身入口尚算鮮甜且肥美豐腴,只嫌甜蝦個子較為瘦削而矣﹗
甜姐兒大力推介人氣之作 - 火焰三文魚壽司,故要了一人一件,永不落空。三文魚被大火炙過,流出滴滴的魚脂,入口魚肉更為嫩滑、魚脂更為豐盈,滿嘴的芳香。
另一人氣之選 – 日式珍寶餃子賣相不俗,煎得餃皮焦黃香脆的,咬下則稍嫌餡料調味一般,較為普通。
再來香口炸物,5款天婦羅全要了,分別有海蝦、松葉蟹棒、南瓜、蕃薯和茄子。各款天婦羅沾著薄薄的炸漿,火喉按制蠻準繩,炸得色澤金黃亮麗而不太油膩。海蝦外脆內嫩且鮮甜無比;蟹棒明顯用了廉價貨色,口感味道一般;南瓜味濃且香甜軟腍,煞是好味。
接著,芝士年糕、吉列廣島蠔、甘蝦腐皮卷和焦糖香脆薯角也趕來湊熱鬧。芝士年糕咬下煙煙韌韌的,惜芝味較淡薄;甘蝦腐皮卷油膩膩的,極為邪惡,但餡料入味且具嚼勁;焦糖香脆薯角入口甜甜的,稍嫌炸得未夠香脆可口。
鐵板燒牛油帆立貝伴以大量洋蔥和黑椒同炒,牛油味被濃烈霸道的洋蔥和黑椒蓋過。帆立貝也只見其形,未嚐其鮮及其味,略為可惜。至今,仍念念不忘浪人日本料理的燒黃金帶子。簡直是不可同日而語﹗
軟類蟹牛油果反卷只吃了一半,飯柆尚算煙韌香糯,蟹籽夠鮮爽,軟殼蟹和牛油果只吃了極少量,故印像不深。
西柚煙鴨胸沙律較少見,貪新鮮下,要了一客。沙律菜鮮爽非常,紅肉西柚多汁且甜美,然煙鴨胸偏鹹了少許,友人不太喜歡。
再來一碟串燒,有黑豚肉串、牛舌串、翠肉瓜串、冬菇串和豆腐串。小妹吃了一件燒冬菇,入口外微脆,內鮮嫩多汁,菇味十足。
火焰三文魚壽司水準不錯,再encore一次,友人也順便點了火焰鰻魚壽司和腐皮壽司。眼闊肚窄的小妹,只吃了水準較穩陣的火焰三文魚即作罷。
身價較矜貴的刺身拼盤,當然不能輕易放過了,再要了一盤。除了鐵膽三文魚和吞拿魚外,再要了素鮑片、象拔蚌和綢魚等。此外,廚師也蠻有心機,把刺身邊沿切成花邊,形成波浪紋,賣相精緻。
W追求Green飲食新態度,無菜不歡,要了一客以芽菜、青椒、黃椒和椰菜同炒的炒雜菜。炒雜菜香氣四溢,惜混入了小妹不太喜愛的黑椒同炒,淺試即止。
清淡冰涼的稻麥冷麵伴以鮮香蔥花和脆口紫菜絲同吃,稍嫌麵條少了一份的爽勁。
甜品,乃飯局不可缺少之物。金田放題並不包飲品或甜品,須額外加錢再點。既然決定是夜放縱狂歡,當然要讓味蕾繼續沉淪下去了……
雪葩有蘋果和菠蘿兩款,各要了三個share同吃。蘋果雪葩$52以新鮮富士蘋果製作,先挖出蘋果中間的果肉,混入冰粒製成蘋果雪葩,再放入挖空了的蘋果內。蘋果雪葩滲透出清甜的富士蘋果味兒,清新怡人,且透心涼,極為適合夏天享用。吃罷雪葩,可以把整個雪得冰硬的蘋果吃下,絲毫不浪費。
菠蘿雪葩$52用了迷你版的菠蘿,菠蘿味兒較蘋果為突出及濃烈。然雪葩明顯較為硬實,要費勁挖出。懶惰的小妹,還是喜歡輕而易舉就可享用的蘋果雪葩多點兒。
2014-08-05 8019 浏览
Happy Friday,又來到姊妹淘時間,早前和幾位食友齊齊去山林道 clubbing 蒲吧,休閒地談談天,摸摸酒杯底,今次大伙兒就決定改去位於尖沙咀人氣旺地的「金田」食日式放題。Yeah,這個提議實在太好了,已經很久沒吃任點任食的日本料理啊!其實近年和風料理開到成行成市,要突圍而出,除了食物要有水準,菜式肯花心思外,有時都要靠兩個字,就是「抵食」!而這次大伙兒到訪的「金田」,講真價錢非常合理,逢星期五六日、公眾假期及前夕,2 小時放題收 $218、而 3 小時亦只是 $248。如果平日星期一至四到訪就更加抵,食足 3 個鐘都只是 $228,難怪當晚見餐廳門庭若市、座無虛席喇。座落於尖沙咀寶勒巷的「金田日式放題」,店裡以深色木材為主調,雖然周邊沒有太多陳設,但室內燈光柔和、環境優雅,配襯上日式地板,裝潢簡約得來亦充滿東洋風味。環顧一吓四周,地方寬敞闊落,而且店子更設有兩間貴賓房,極之適合我地一班好姊妹作私人聚會。細看點餐紙,嘩,足足有 12 張咁多,由 A – L 排列,當中包括有一品料理、刺身、軍艦/卷物、串燒、燒物、天婦羅、鍋物/麵食、壽司、手卷/沙律、鐵板燒、炸物、沙律/冷盤,
細看點餐紙,嘩,足足有 12 張咁多,由 A – L 排列,當中包括有一品料理、刺身、軍艦/卷物、串燒、燒物、天婦羅、鍋物/麵食、壽司、手卷/沙律、鐵板燒、炸物、沙律/冷盤,全部都任點任食,實在太好了。
唔好心急,還是先點飲品,向來不好酒精的筆者,自然揀了我至愛的白桃汁 ($22) 喇,喝起來雖然桃子香氣稍淡,但味道清清甜甜,也頗不錯,只是稍嫌杯飲料雪得唔夠冰凍。
好,正式開餐,先點些放題必叫的食物如壽司、天婦羅、刺身等,之後再轉攻鐵板燒、卷物,串燒等,一於大胃王上身,開懷大嚼,大家放心好了,有包底王在場,完全不必擔心會浪費食物。
壽司
方面,其實選擇都唔少,除了大路的三文魚、玉子和腐皮外,還有松葉蟹腳和醋鯖,連火炙都有三款,不過未知是否大家都想留力食刺身,所以只克制地點了火焰三文魚火焰鰻魚腐皮。三文魚雖然並非甚麼頂級貨色,但一分錢一分貨,也不能要求過高,而且三文魚經火炙後,表層微熟,入口時啖啖脂香,比起用作刺身來吃更加滋味。至於火焰鰻魚,塊鰻魚頗大件,把底層的壽司飯完全覆蓋,而且燒得香口多汁,食味亦不俗。
天婦羅
方面,共有 5 款,包括海老天婦羅、松葉蟹棒、南瓜、番薯和茄子,咁就唔好客氣,一於全部掃曬。先介紹海老天婦羅併松葉蟹棒,前者炸得色澤金黃,質感脆薄而不鬆散、入口不油不膩,水準唔錯;反而後者松葉蟹棒,個菜名看似好勁,原來只是普通的炸蟹柳,哈哈,等我還天真地以為會吃到肉質緊實鮮甜的松葉蟹肉添。
至於另一客天婦羅,成品有南瓜番薯茄子,只試了一片炸番薯,外層炸漿剛好,吃起來尚算脆口,只可惜味道偏淡,欠了點番薯應有的獨特芳香。
食友是魚癡,見有刺身食,又豈會放過呢,還足足點了兩大盤,果然食力驚人。成品除了有甘甜味美的三文魚外,還有晶瑩剔透的甜蝦、煙韌又有嚼勁的素鮑片、肉質結實的鱆紅魚、幼嫩滑溜的吞拿魚、外皮呈銀灰色的希靈魚、帶點魚油香的油甘魚、爽彈味鮮的馬刀貝、口感帶脆的鯛魚等,而且全部都擺放得整齊漂亮,十分討好。
鐵板燒
方面,一口氣點了4 款,當中包括日式珍寶餃子牛油帆立貝胡麻牛舌炒雜菜。講真全部水準都唔算特別出色,但味道亦不過不失,而個人來說,比較喜歡牛油帆立貝,外形小巧的骰,以牛油調味,外層燒得帶點焦香,食味亦不俗。
這一客卷物軟殼蟹牛油果反卷,軟殼蟹和牛油果分量其實放得有點少,不過由於大家只想淺嚐,所以只是兩人分吃一件,故未能作出正確評價,但面頭鮮橙色的蟹籽,入口卜卜脆,食落好有口感,味道都算唔錯。
串燒
方面,點了冬菇牛舌翠玉瓜豆腐雞軟骨等。試了一串牛肋肉,入口雖然味道夠濃,但吃起來有點韌,而且肉質唔夠 juicy,不過嚟得食放題,對串燒一般都唔會有太高要求,想嘆靚串燒,坊間串燒燒烤專門店可多的是呢!
食完咁多味濃之物,點兩客沙律清一吓味蕾,前者是西柚煙鴨胸沙律,可惜鴨胸入口淡而無味,沒應有的煙燻香,加上成品完全沒帶半點柚子香氣,水準令人失望;反而後者芝麻豆腐沙律,輕柔軟滑、入口更帶陣陣胡麻香,口感不俗。
回歸炸物行列,分別點了芝士年糕吉列廣島蠔焦糖香脆薯角。試了頭兩款,前者以煙韌的年糕包住軟心的芝士,輕咬一口,芝士與年糕藕斷絲連,落力再多吃幾啖還未能成功把它們分開,認真黐纏。至於廣島蠔,可能是炸後有點縮水的關係,隻蠔唔算肥大肉厚,幸而內裡肉質鮮甜兼帶點海水的鹹香味,一試無妨。
這客一品料理其實是七味牛蒡絲,據說牛蒡除了高纖外,還可以清除體內垃圾,促進新陳代謝,故被譽為大自然的最佳清血劑,更何況這碟牛蒡入口柔細微甜,當作小吃也很不錯。
至於這客麵食,是蕎麥冷麵,湯底冰涼清澈,而麵條亦煮得剛好,挾起亦不會結成一團,吃起來彈牙爽口,啖啖都是傳統風味。
甜品方面,分別有日本進口的原個蘋果雪芭 ($52x3) 及原個菠蘿雪芭 ($52x3)。兩款賣相都十分討好,外形小巧可愛,惹人唾涎。至於味道,前者入口滿是富士蘋果的香甜、而後者吃起來不但有菠蘿的香味,啖落竟然還可嚼到粒粒菠蘿果肉,夠曬健康,吃罷讓人精神為之一振。
如果大家仍意猶未盡的話,其實店裡還有唔少不同口味的雪米糍,如芝麻、蜜瓜、香芋等可供選擇。
唔知下次姊妹淘又食乜野好呢?

2014-08-03 7299 浏览
Kaneda has been in operation for at least ten years because when I went to hong kong for holidays, the locals would take me there.There are no reviews by me at this branch because I did not write reviews back then, however when they started a second branch in Wanchai I reviewed that one.It is good that they have new items compared to ten years ago and the ordering sheets are in a better format.Here was what we had:The fried section had a nice variety of choices including cheese mochi, potato wed

Here was what we had:

The fried section had a nice variety of choices including cheese mochi, potato wedges and oyster cutlets.
There was seafood tempura and vegetable tempura as well.
In the sushi section, the seared salmon was my favourite and the soft shell avocado rolls.
There were handrolls too which we did not try.

For sashimi, the abalone slices, tuna is also worth trying because they were fresh and tasty.
Then we tried the cooked items.
The stir fried vegetables had a nice hint of freshly cracked black pepper.
For salads, there was tofu, duck salad and burdock.
For carbs, I had the soba noodles which were refreshing.
For dessert, they have mochi icecream which comes in various flavours.
They also have fruit sorbets as well.
Mondays to Thursday are cheaper so these are the days to come!!!
2014-08-03 4815 浏览
是日被老公要求夜晚出街食,我又唔想食返嗰幾間,試下新野!發現呢間食店!!老公話好,於是打去book 位6:30,$198加一,食2小時!!上到去有很多枱沒有人,但到7:30已經好多人等了!!地方不大,但枱與枱之間不會很貼,很好!食物選擇都幾多,而且款式幾吸引。不過呢度任飲要另加每位$12!刺身:都新鮮,但沒有冰放底,放耐咗唔夠鮮味。三文魚,素鮑片,海螺,北寄貝都好好味,北寄貝仲好大片。夀司:蟹柳,火燄三文魚,火燄鰻魚好新鮮,肉都幾大片,好香!串燒:燒牛舌~好味,爽口,而且唔靭牛肋肉串~味道唔錯,加上了黑椒,但有d靭鐵板燒:珍寶餃子~唔夠熱,皮厚,味道一般薄燒牛肉~麻麻地,冇乜味蒜片牛柳粒~有香蒜味,但不夠濃!胡麻牛舌~冇辣味,唔香!牛油帆立貝~超級細粒,但味道ok炸物:芝士年糕~好味一口芝士魚餅~和平時食到的一樣甘蝦腐皮卷~很香脆,有隻小蝦,當然冇乜蝦味,不過不失焦糖香脆薯角~熱辣辣,甜甜地,好香好脆,不過唔係薯角係薯格!好吃!燒物:芝麻雞翼~同平時食開的有分別,這個完全唔入味忌廉焗蠔~蠔太細隻,但忌廉味幾香鍋物:日式汁煮牛肉鍋~不過不失跟平時吃的差不多一品料理:醬汁豬軟骨~味道唔錯,

刺身:
夀司:
蟹柳,火燄三文魚,火燄鰻魚好新鮮,肉都幾大片,好香!
串燒:
燒牛舌~好味,爽口,而且唔靭
牛肋肉串~味道唔錯,加上了黑椒,但有d靭

鐵板燒:
珍寶餃子~唔夠熱,皮厚,味道一般
薄燒牛肉~麻麻地,冇乜味
蒜片牛柳粒~有香蒜味,但不夠濃!
胡麻牛舌~冇辣味,唔香!
牛油帆立貝~超級細粒,但味道ok
炸物:
芝士年糕~好味
一口芝士魚餅~和平時食到的一樣
甘蝦腐皮卷~很香脆,有隻小蝦,當然冇乜蝦味,不過不失
燒物:
芝麻雞翼~同平時食開的有分別,這個完全唔入味
忌廉焗蠔~蠔太細隻,但忌廉味幾香
鍋物:
日式汁煮牛肉鍋~不過不失跟平時吃的差不多

一品料理:
醬汁豬軟骨~味道唔錯,醬汁好香
日式蒸蛋~味道淡咗少少,不過幾滑
關東煮~冇咩特別
粟米粒粒燒~麻麻地,加蜜糖會好味d
天婦羅:
有海老、蟹柳、南瓜......好脆,而且炸粉唔太厚
最後每位送上一個雪米糍,不過真係太少,平時一般放題有任食甜品
不過總括而言是不錯的,相信下次會再來

2014-07-24
又好耐冇食食評,今次就同朋友兩個人走左去尖沙咀食放題。第一次去呢間叫金田日式放題,入到去等左兩分鐘就已經有位,真係好好彩。一坐低就好快手咁睇下有咩野好食,呢間食物選擇都唔算少,可以比我盡情食返夠本。我諗我用左五分鐘既時間就已經畫左想食既野,之後就係等食。最先上枱既食物就係呢個忌廉粟米焗蠔,個賣相唔錯,食落既口感唔錯,值得一叫。之後就到呢兩款,我覺得係值得推介比各位一試,芝士年糕同埋一口芝士魚餅。兩款都係一食落口就有啖啖的芝士味,好食之餘又唔會覺得太過膩,而且口感非常好。之後就輪到刺身上場,賣相好,刺身好新鮮,食落口唔會有雪藏味,每一種刺身都好食,食多D都唔會覺得膩。要推介既話就會推介三文魚、希靈魚、油甘魚同象拔蚌。另外,我地仲叫左呢幾款,蒜片牛柳粒、牛油帆立貝同埋香草燒羊架。呢幾款都係唔錯既。呢度既牛油帆立貝比較唔同既就係佢會用鐵板上菜,咁就會keep到食物熱D。而羊架咬落口幾淋,幾容易食,同埋唔會有一大陣羊蘇味,岩哂D想試羊又怕太蘇既朋友仔。我地之後仲叫左好多野食,太多就不能盡錄。最後都再叫左一輪刺身,一樣新鮮一樣好食。呢度既刺身真係唔錯。整體唔錯,食物好食之餘,職員既服務態度又好,
又好耐冇食食評,今次就同朋友兩個人走左去尖沙咀食放題

我諗我用左五分鐘既時間就已經畫左想食既野,之後就係等食。
芝士年糕 and 一口芝士魚餅
蒜片牛柳粒
牛油帆立貝 and 香草燒羊架

我地之後仲叫左好多野食,太多就不能盡錄。
刺身

整體唔錯,食物好食之餘,職員既服務態度又好,而且價錢又唔算太貴。所以今餐飯都覺得抵食。
2014-07-09
芝士年糕 and 一口芝士魚餅
2014-07-20 5987 浏览
任食放題有一個好處,就是可以一次品嘗到不同種類的日式料理,又無須逐碟考慮價錢。付出一個價錢就可以狂歡一晚!工作一週過後,星期六當然要盡情吃喝一番。一直有嚐試不同日式放題店,說實在質素其實相差不遠。所以我們通常考慮的是食物選擇的多少和服務水平,而金田在這兩方面就令我們頗印象深刻。甫進入店內,店員就非常熟情的招呼,迅速地遞上了熱茶,然後又推介了一些料理與我們嚐試。放題也有這種服務水平,實在值得一讚。快速看了下單紙(食放題最緊要快!),食物種類很多,佈滿了12款下單紙。我們快速地下單,店方也迅速地上菜,抵讚!畢竟限時放題分分鐘都是金錢,如時間浪費在等候就太不值。點了放題必叫的大路食物,刺身、壽司、天婦羅等。刺身很新鮮,為了保持鮮度,店方用了冰底上;而且刺身選擇方面竟有少見的象拔蚌。象拔蚌味道鮮甜,吃得高興也反覆點了三次!三文魚也肥美,不錯!壽司方面,點了些火灸三文魚壽司,味道不錯,如果壽司上有常見的蛋皇醬會更好。鰻魚壽司也是好選擇呀!最喜歡的是串燒,各種燒物都很有水準。特別喜歡燒牛舌,黑椒帶出了牛舌肥美的肉香,但火喉控制得宜,把油脂燒迫出令其不會過膩。另外牛肋肉也不錯。天婦羅炸得不錯,炸粉不

點了放題必叫的大路食物,刺身壽司、天婦羅等。
火灸壽司
燒牛舌
牛肋肉
天婦羅炸得不錯,炸粉不厚,亦算乾身。
天婦羅
我們還點了青酒煮蜆、芝士年糕、牛油帆立貝、手卷、炒雜菌、吉列蠔等,好多好多未能盡錄;)吃過一餐後,捧著滿滿的肚皮離開!
牛油帆立貝
2014-07-12
用餐优惠
優惠券
2014-07-11 6069 浏览
好久沒有來金田食放題,魚生樣樣新鮮,希靈魚,吞拿,但三文魚唔夠肥美,亦切得好細件,雞翼上枱唔夠熱辣,羊扒都燒得很香,可能唔太滿座,食品上得快,座位亦唔逼, 飲品任飲要另外加錢 $15.-,基本雪糕都無,得每人一粒雪米糍, 要多粒都無, 可能有比較下, 其實現在很多日式放題已經包任飲,令人感覺差,下次應該唔會再來,因外面有很多選擇。今次連相片都無興趣影。
2014-06-26
  • 刺身
  • 三文魚刺身
  • 甜蝦
  • 羊鞍
  • 燒牛舌
今晚由老友發板, 她是食肉獸又是吃得之人, 價錢要大眾化,所以對於她而言選擇放題是絕對合乎她的準則。小妹真是很久沒有吃過放題了, 但還清楚是勿浪費食物, 這正正是對自己和食物的一份尊重。假期前夕收費 $218 , 平星期一至四 $198/$208朋友點了男山 $32 , 我則介酒中, 要了百桃汁 $ 22一坐下朋友已急不及待畫紙仔, 大約有十張左右。。冷盤包括: 手卷,沙律, 軍艦, 卷物, 剌身等。熱葷 : 炸物, 一品料理, 串燒, 鍋物, 麵食, 天婦羅, 燒物等。我們第一轉當然不會放過剌身, 而重點是剌身以冰墊底, 吃起來感覺特別新鮮。共點了二次, 值回票價。由於當晚小妹要介口, 所以牛, 蝦, 雞蛋等也無緣吃到。而記憶中朋友讚過的食物, 海膽手卷, 廣島蠔, 燒羊架, 牛舌串等。而小妹喜歡的食物, 包括有三文魚剌身, 吞拿魚剌身, 免治雞肉串,南瓜天婦羅, 油甘魚手卷等。天婦羅炸粉不太厚, 即點炸即, 脆卜卜平均上菜時間是十分鐘內, 基本上沒有甩溜, 店員加茶也主動但此終是放題, 對於食力一般的小妹而言實有點吃力,比較適合一班朋友分享。
今晚由老友發板, 她是食肉獸又是吃得之人, 價錢要大眾化,

所以對於她而言選擇放題是絕對合乎她的準則。

一坐下朋友已急不及待畫紙仔, 大約有十張左右。。

冷盤包括: 手卷,沙律, 軍艦, 卷物, 剌身等。

共點了二次, 值回票價。

由於當晚小妹要介口, 所以牛, 蝦, 雞蛋等也無緣吃到。

南瓜天婦羅, 油甘魚手卷等。

天婦羅炸粉不太厚, 即點炸即, 脆卜卜

平均上菜時間是十分鐘內, 基本上沒有甩溜, 店員加茶也主動

但此終是放題, 對於食力一般的小妹而言實有點吃力,

比較適合一班朋友分享。
2014-06-30
2014-07-07 3851 浏览
之前同朋友來過2次,都覺得好唔錯,所以今次打算再來encore,今次來好驚喜,因為d野個樣同個味都好食左,連點餐紙都轉左design! 不過個價就好似冇加過 (好似係!)見到有日本汽水,我又心思思加左錢叫!好了,開餐啦!個刺身好驚喜,除左放得靚之外,仲來得好足! 好多時去出面食放題,佢地都會漏單,尤其是係刺身! 但呢度就來得好足, 而且仲擺得好靚仔!沙津同d熟食都好好食! 個味係似去有質素的日本料理,60幾蚊一個的味道! 勁讚!而壽司同手卷的味同飯的比例都非常配合! 手卷的紫雲好脆! 唔似一般的日本料理 “林” 到死!我覺得200頭一個人,真的物超所值呢!
見到有日本汽水,我又心思思加左錢叫!
好了,開餐啦!
我覺得200頭一個人,真的物超所值呢!
2014-06-07