2011-04-26 20 浏览
為了慶祝考完中期試就約了同學吃lunch, 大家肚子都打鼓了, 首先叫了頭盤吃個夠----什錦刺身船, 賣相料不少, 相當不錯看, 有蝦, 鮪魚, 三文魚, etc...蝦幾大隻又容易除殼, 咬落口感幾爽, 幾有蝦味幾種魚都相當OK, 肉質非常嫩滑, 整條很順的吸入口中, 比一般壽司店的好!八爪魚帶一點?,十分彈牙, 每個同學都讚好即來第二味, 泡菜牛肉石頭飯, 牛肉夠汁味充足, 又夠爽飯身有充足的水份, 明顯見圓滾滾大大粒, 擺明師父功力十足只售$48, 超值!最後來一客天婦羅, 雖然看來跟一般鋪頭的差不多, 但吃下去才知炸得相當脆吃得開心, 係因為與朋友一起吃, 係因為食物真係好吃~ 會再來又再來~
蝦幾大隻又容易除殼, 咬落口感幾爽, 幾有蝦味
八爪魚帶一點?,十分彈牙, 每個同學都讚好
即來第二味, 泡菜牛肉石頭飯, 牛肉夠汁味充足, 又夠爽
2011-04-21 7 浏览
難得三個朋友得閒一齊去食日式dinner, 不用等位可即時入場即時點了幾道小食, 特別深刻印象的是....美食有三樣: 义燒拉麵, 一級海膽, 珍寶美國蠔义燒拉麵: 可以跟九州豬骨湯, 不要只看賣相好似細碗一點, 义燒不會太肥又不硬, 咬落爽口彈牙, 味道十足, 麵身爽滑不硬不軟夠爽口, 加上湯味濃郁, 流入口中非常美味.不旦賣相精緻, 味道一絕一級海膽: 一碟大約20隻, 食法是這樣的: 先用紫菜包一點飯 + 3~5隻海膽, 再點小小wasabi煮時水份剛好, 飯軟硬適中, 我猜用的珍珠米應該不俗吧. 海膽炸得不錯, 添一點wasabi夠爽口珍寶美國蠔: 一共4隻(剛好每人一隻), 每隻有手掌那麼大, 需然有點腥味, 不用怕, 只需沾一點檸檬汁就可以了, 再點DD豉油.咬落去非常爽滑嫩口!埋單需然貴一點, 但食物質素十分高, 有機會到這區的話會再嚐一次!

沾一點檸檬汁就可以了, 再點DD豉油.咬落去非常爽滑嫩口!

一級海膽
珍寶美國蠔
一級海膽
珍寶美國蠔
2011-04-20 5 浏览
前菜來了碗手打烏東,軟軟滑滑的很有口感...湯底味道很濃所以味道很不錯火山卷上的魚子,單吃魚子很難食= ="但混了蛋黃沙律醬,味道變得很好吃三文魚厚厚的,但因為很大件,都不知道如何食好火山卷卷了一些牛肉鬆,甜蛋,蝦,紫菜,一些瓜絲肉鬆比較乾口,有點不配...甜蛋味道一流,不會太甜紫菜和瓜絲普普通通立魚和三文魚食落味道一般般,雖然長,但感覺不到滑和新鮮,而且有點細件>"<覺得比較貴吃完了感覺很飽,特別是火山卷,而且三文魚味道很好,比起三文魚長壽司級數不同,口感非常好吃有機會也會想來多次^^
三文魚厚厚的,但因為很大件,都不知道如何食好
火山卷卷了一些牛肉鬆,甜蛋,蝦,紫菜,一些瓜絲
肉鬆比較乾口,有點不配...甜蛋味道一流,不會太甜
紫菜和瓜絲普普通通
有機會也會想來多次^^
2011-03-28 10 浏览
今日同朋友再去金田長,食下午茶,我地3個人去,叫左一客炸軟殼蟹卷,加州卷,細手拉烏冬,七味雞翼,炒什菜.炸軟殼蟹卷,個樣好靚(讚)在內的蟹係脆的,正!加州卷,比出面的壽司店大件,料又多.細手打烏冬,超平呀,$10一個,我地叫左2個.七味雞翼,本身好愛吃雞翼,而且味夠,讚讚讚.炒什菜,雖然普通,但都夠味.我仲見到旁邊的人,佢地食好大的火山卷,但我地今日太飽,食唔到了,下次一定要食呀!!
加州卷,細手拉烏冬,七味雞翼,炒什菜.
炸軟殼蟹卷,個樣好靚(讚)在內的蟹係脆的,正!
加州卷,比出面的壽司店大件,料又多.
細手打烏冬,超平呀,$10一個,我地叫左2個.

七味雞翼,本身好愛吃雞翼,而且味夠,讚讚讚.
炒什菜,雖然普通,但都夠味.
我仲見到旁邊的人,佢地食好大的火山卷,
但我地今日太飽,食唔到了,

下次一定要食呀!!

2011-03-27
2011-03-12 12 浏览
最出名既長壽司同火山卷味道普通,冇想象中咁特別食物一般,再加埋其差既服務,我一定唔會再去law!第一次叫加茶,佢就話好;等左10幾分鐘,都仲未加;再嗌第2次,冇人理;好喇,到第三次,特登係個waitress執枱既時候,係佢隔離講,講2次佢都完完全全ignore我law!!!!!!!!真係火都黎埋!!好喇,叫第4次,終於有人理我地張枱喇~去到最後埋單喇,有位侍應姐姐(諗住)幫我地加水,但另一個侍應見到即刻叫停佢,話我地已經埋左單!嘩,大佬,而家d水好貴咩,少少都唔加...完全離譜!而家做生意唔係咁呀?!如果唔想食到一肚氣既,大家就真係唔好去喇!
最出名既長壽司同火山卷味道普通,冇想象中咁特別
食物一般,再加埋其差既服務,我一定唔會再去law!

真係火都黎埋!!
好喇,叫第4次,終於有人理我地張枱喇~

如果唔想食到一肚氣既,大家就真係唔好去喇!
2011-03-11
2011-03-06 14 浏览
今天難得早放工想HAPPY下, 約了老婆出黎食飯, 下午1:30已到尖沙咀,老婆想吃日本野,就來到這裡,店員推介特色火山卷, 一來兩件,和老婆一人一件, 價錢還過得去, $44。SIZE有一個拳頭那?大, 兩壽司上佈滿鮮紅色的魚子,像火山爆發一樣.原來飯中料也不少,(店員保證料多過飯) 有肉崧, 蛋, 瓜絲,蝦, 上面還混了蛋黃醬,對比起來,飯只是占好表面的一層,想一口咬下去,但大到都唔知由邊道落手好。味道十分可口!飯水分剛剛好,夠軟又不硬. 三文魚有點韌但都十分嫩滑,有一點真是值得一贊,就在於那個醬,有同沒有是差別很大的,如果沒有醬,味道會有點怪,本來覺得44元有點貴的,但吃完之後就覺得 物有所值,價錢只是其次,食物同服務才是排左第一位。有機會的話會再嚐一次!

有機會的話會再嚐一次!
2011-03-02
  • 特級火山卷
2011-01-26 8 浏览
只係學校放食飯先食,所以好多同學,要等位,大約5mins。係其他人提議過呢道食,咁之前又未食過,所以去試下。去到叫左個鰻魚炒飯,一般,冇其他人講得咁好食。周圍環境好吵,唔能夠安靜咁食餐飯。員工好似唔係好夠效率,個麵豉湯叫左好耐都未到,連對面遲過我地都快過我地有。暫時唔會再去住,其實同類型餐廳附近有好多,價錢都差唔多,味道仲遠遠拋離金田長。
係其他人提議過呢道食,咁之前又未食過,所以去試下。
去到叫左個鰻魚炒飯,一般,冇其他人講得咁好食。
周圍環境好吵,唔能夠安靜咁食餐飯。
2011-01-12 2 浏览
朋友之前食過, 覺得okay就再來!由於事先一日訂了位, 所以7:30來到不用等就有位!7:30pm已經90%滿座, 所以下次再來都一定係要訂位。 環境 環境企理, 衛生, 格局和一般的日本餐廳一樣。 服務 落單個姐姐態度麻麻, 好似唔係太耐煩, 而且要重複幾次張單先落o岩, 要改善!上菜都算快, 等左10分鐘左右就來了大部分。 食物 5個人叫左十幾樣, 因為好多都是小食, 以下是一部分。 美國生蠔$88 有6隻, 都幾新鮮, 而且很肥美, 抵食! 芝士雞軟骨 推介! 芝士剛剛溶在雞軟骨上, 好味! 加拿大海膽 叫左一客, 約有8件, 配有紙菜 / 飯, d飯伴有芝麻, 不錯!不過海膽不夠新鮮! 各式長壽司 除左長之外, 沒什麼特別, 而且飯太多, 食2至3件已飽! 汁燒豬頸肉 燒到很脆, 而且個燒汁很好味, 推介! 燒牛舌好味, 黑糊椒味道剛剛好! 鍋燒烏東普通貨色~
朋友之前食過, 覺得okay就再來!
由於事先一日訂了位, 所以7:30來到不用等就有位!
7:30pm已經90%滿座, 所以下次再來都一定係要訂位。

環境企理, 衛生, 格局和一般的日本餐廳一樣。

上菜都算快, 等左10分鐘左右就來了大部分。

食物

5個人叫左十幾樣, 因為好多都是小食, 以下是一部分。

美國生蠔

$88 有6隻, 都幾新鮮, 而且很肥美, 抵食!

芝士雞軟骨

推介! 芝士剛剛溶在雞軟骨上, 好味!

加拿大海膽

不過海膽不夠新鮮!

各式長壽司

除左長之外, 沒什麼特別, 而且飯太多, 食2至3件已飽!

汁燒豬頸肉

燒到很脆, 而且個燒汁很好味, 推介!

燒牛舌

好味, 黑糊椒味道剛剛好!

鍋燒烏東

普通貨色~

2011-01-11
  • 芝士雞軟骨
  • 汁燒豬頸肉
2010-12-31 9 浏览
一向計劃幫襯這間出名的 "長壽司" 店,剛巧做團購,買了些現金卷,再打電話問食店使用現金卷有無限制,回答的服務員非常有禮貎,值得一讚 為免等位,七時前到達,馬上安排入座。二話不說,先來一 round 八寸長壽司,每人先點一件三文魚、一件吞拿魚,打算之後再繼續。魚生薄薄的,壽司飯亦不見得好食,再不打算繼續點壽司普通得很的炸蠔點了一版海膽,店員介紹說加拿大海膽較鮮甜,本著嘗鮮的心情,略貴也選擇了這款海膽。份量少,很懷疑是否夠一板?味道亦不見得特別鮮甜。金菇牛肉卷 - 全晚最好食的菜式 手打烏冬地獄拉麵,我家老爺話好耐未食過咁唔好食既拉麵除了服務員的態度可取之外,全完無誘因再次幫襯
為免等位,七時前到達,馬上安排入座。
魚生薄薄的,壽司飯亦不見得好食,再不打算繼續點壽司

普通得很的炸蠔

金菇牛肉卷 - 全晚最好食的菜式

手打烏冬

地獄拉麵,我家老爺話好耐未食過咁唔好食既拉麵

除了服務員的態度可取之外,全完無誘因再次幫襯

2010-12-26
  • 金菇牛肉卷
2010-12-24 6 浏览
今晚要去上堂, 就約左SIS一齊食DINNER, 咁佢同事話LEE間都OK好味, 一定要試下果個8吋長壽C, 咁我地就試下啦, 因為都幾近我地上堂果到, 我地6點幾入去, 唔洗等, 冇咩人....因為一陣上堂就唔食咁飽, 2個人叫左個壽C拼盤(好似係14X), 重叫左個軟殼蟹手卷~等左10分鐘到, 十次有8次都要叫先加茶,到D野食黎, D壽C賣相已經麻麻....個鰻魚係凍既, 重勁腥...個吞拿魚有筋既, 個三文魚都有筋, 個黃金魷魚(唔知係唔係咁叫)我SIS話苦既....重有2舊我都冇食到,....其中一舊望落去已經覺得舊野好乾, 冇咩水份咁...D飯又勁酸.....唔好食....到個軟殼蟹手卷黎, 都幾大舊, 賣相都OK, 食落去係暖既, 但個紫菜出左事,,,佢個紫菜唔係沐, 而係咬唔開....咁就食左200蚊....唔好味, 唔會再去, 但我見其他枱叫熱野食好似又OK咁...一句: D壽C唔好味!!!
今晚要去上堂, 就約左SIS一齊食DINNER,
因為都幾近我地上堂果到,
等左10分鐘到, 十次有8次都要叫先加茶,
佢個紫菜唔係沐, 而係咬唔開....
一句: D壽C唔好味!!!
2010-12-23
2010-12-22 7 浏览
其實之前都黎過幾次,水準唔錯。元朗同尖沙咀店都有試過,不過元朗店真係超多人等lol!!佢既蟹籽沙律﹑鍋燒烏冬﹑特大生蠔及特大牡丹蝦刺身值得推薦!!1.蟹籽沙律 份量非常足夠,作為前菜一流!!一定要加芒果,酸酸甜生加上有芒果汁,好開胃!! 價錢唔貴,值!2.鍋燒烏冬 我個人對烏冬比較有喜好,但一定要烏冬唔好有膠味同埋要彈牙。平時係街食既冇烏冬彈牙既質感,有時買番黎既包裝鳥冬,即使係日本牌都 係有膠味。 食過兩次鍋燒烏冬,味道不錯,烏冬做到我想食既效果 湯底係豬骨湯底,有一次我飲埋佢d湯,又ok wor,幾香最緊要之後唔口渴,即係唔係太多味精啦~~3. 特大生蠔 平時有食生蠔,見店長介紹,即管一試。一上檯,我都呆呆地,有冇咁大呀,有我成隻手咁大。食咁大隻蠔,個種滿足感寅係呢...正lol!!! 好juicy呢~4. 特大牡丹蝦刺身 又係特大,哈哈!! 成隻刺身有我個頭咁長!! 有好多蝦膏加,我一拆開個蝦頭,d 膏流出來了~yummy! 個蝦肉膠質好重,食一隻已經好夠了。個店長話蝦頭可以攞去炸,一物兩食,脆卜卜,攞去送酒咁就perfect!!!

1.蟹籽沙律

2.鍋燒烏冬
食過兩次鍋燒烏冬,味道不錯,烏冬做到我想食既效果

3. 特大生蠔
好juicy呢~

4. 特大牡丹蝦刺身

2010-12-21
  • 蟹籽沙律﹑鍋燒烏冬﹑特大生蠔及特大牡丹蝦刺身
2010-11-30 18 浏览
幾年前在元朗食過金田,印象中水準不錯,星期六下午特地來吃長長壽司。下午時段人不多,見到師傅們在認真開會。餐牌感覺有點凌亂,很多不同的餐(感覺多得有點過份)餐的配搭雖然多,但不太清晰,令人無從入手(?)。8’長壽司,刺身普通,很簿。前菜只是酸菜和豆腐粒,誠意欠奉。跟餐的烏冬又得幾條,份量少得一個女生也不夠吧。另外叫左個麻醬三文魚冷麵,三文魚只有薄薄三片(比刺身還差的貨色)。我不覺得那是麻醬,只是沙津醬吧。較好的是叫餐加$12 的秋刀魚,新鮮!不會再來了。長壽司普通。熱食普通。冷食普通。真的要到元朗一行。

8’長壽司刺身普通,很簿。前菜只是酸菜和豆腐粒,誠意欠奉。跟餐的烏冬又得幾條,份量少得一個女生也不夠吧。另外叫左個麻醬三文魚冷麵,三文魚只有薄薄三片(比刺身還差的貨色)。我不覺得那是麻醬,只是沙津醬吧。較好的是叫餐加$12 的秋刀魚,新鮮!

琴日fd生日,等登請假陪佢.佢好鐘意食日本野,所以完哂d節目去食日本野.8點幾去左佐敦搵食(就埋佢住佐敦-_-)佢好推介金田,話d野好大件好抵食,味道又唔錯.去到樓下見到有menu,睇睇穩陣d先menu入面d相賣相唔錯,睇完多左d信心.一入到去.就聽到一句句既日文.好似係類似歡迎光臨既野.幾特別,唔同一般既日本餐廳茶水上得幾快,抵讚!肚太餓了,好快咁點左幾樣野食住先.第一樣 三文魚雪花腩刺身同其他日本餐廳既一樣,無咩特別,味道一般第二樣 特級火山卷呢個得個大字...雖然夠大,成個拳頭咁大但係睇真d d料真係好普通.填肚就岩,講味唔得.第三樣 香芒炸蝦卷貪佢有芒果,所以試下.我最關心既芒果竟然唔好味好似有d異味....咬左啖就放棄了...失望第四樣 杜丹蝦刺身6吋,好常見.無特別,味道一般第五樣 鐵版金菇牛肉卷個汁好好味好開胃.正食落幾爽口(可能係金菇既關係)食第一舊幾好味,但係第二舊開始就膩了.金菇卡住左係牙縫...第六樣 8點8吋長壽司真係好長0.0賣相唔錯.魚生唔夠鮮!!!第七樣 美國珍寶蠔真係好大.d肉好似心掌心咁大,亦係最好味既一樣.埋單位位成百蚊,得一樣討得我地歡心...食一
8點幾去左佐敦搵食(就埋佢住佐敦-_-)
佢好推介金田,話d野好大件好抵食,味道又唔錯.
去到樓下見到有menu,睇睇穩陣d先
menu入面d相賣相唔錯,睇完多左d信心.
一入到去.就聽到一句句既日文.
好似係類似歡迎光臨既野.
幾特別,唔同一般既日本餐廳

茶水上得幾快,抵讚!
肚太餓了,好快咁點左幾樣野食住先.
第一樣 三文魚雪花腩刺身
同其他日本餐廳既一樣,無咩特別,味道一般

第二樣 特級火山卷

呢個得個大字...雖然夠大,成個拳頭咁大
但係睇真d d料真係好普通.
填肚就岩,講味唔得.
第三樣 香芒炸蝦卷
貪佢有芒果,所以試下.
我最關心既芒果竟然唔好味

好似有d異味....咬左啖就放棄了...
失望

第四樣 杜丹蝦刺身
6吋,好常見.無特別,味道一般
第五樣 鐵版金菇牛肉卷
個汁好好味好開胃.正
食落幾爽口(可能係金菇既關係)
第六樣 8點8吋長壽司
真係好長0.0賣相唔錯.
魚生唔夠鮮!!!
第七樣 美國珍寶蠔
真係好大.d肉好似心掌心咁大,
亦係最好味既一樣.
埋單位位成百蚊,
得一樣討得我地歡心...
食一次夠了
另外.服務都不錯,但係食剩少少野,諗住陣間先食.
侍應就泥問呢個果個要唔要,好似阻住佢咁....

一食完.又走過泥問d野要唔要,幫我地汁汁佢.
阻左我地傾計.係到繞樣幾次,心諗:食完坐內少少係唔係唔得呀-.-
又要我地讓位,趕客咩!
最唔滿意呢樣

地下好多垃圾同埋好『線』,差d滑底.

2010-11-25
庆祝纪念
生日
2010-11-15 34 浏览
從優惠網得知喱間餐廳出名”長”sushi, 再上openrice睇睇, “長”之餘, 仲有”大”sushi, 所以決定黎試試.星期五晚比較旺場, 7點半黎到餐廳, 坐上客已有八成, 有少許枱係reserve for booking. 幸好唔使等就有得入, 不過大家要留意, 此店係限時1個鐘交枱, 不過我都係為咗食, 唔係要長坐, 無所謂.第一次光顧, 當然要幫襯下個”大”sushi - 火山卷, 店員仲話而家有個特級火山巻, 多料少飯, 一係唔食, 要食就食最好, 就叫特級.特級火山巻果然名不虛傳, 夠晒大件, 雖然一早知係有幾大件, 但當親眼睇到自己果件既時候, 都會想嘩一下. 火山巻有兩大特別之處, 一: 特別大; 二: 特別唔知點食. 真係唔知點開始食. 成舊夾起咬? 定分件食? 夾唔起, 唯有將佢訓落再分件食. 睇黎, 火山巻除咗第一下黎到有啲睇頭之外, 事實上佢只不過係一碟幾件散開晒既加州巻. 食完一件已經飽咗一半, 所以試過一次都夠. 八吋長鰻魚sushi我最鐘意食鰻魚, 所以喱條八吋長鰻魚真係好滿足到我. 食落口再唔係飯多過鰻魚, 今次可以係鰻魚多過飯! 食個時忽

特級火山巻

火山巻有兩大特別之處,
一: 特別大;
食完一件已經飽咗一半, 所以試過一次都夠.

八吋長鰻魚sushi

我最鐘意食鰻魚, 所以喱條八吋長鰻魚真係好滿足到我. 食落口再唔係飯多過鰻魚, 今次可以係鰻魚多過飯! 食個時忽然有少少覺得好奢侈, 但真係好滿足.

軟殼crab卷

本身想叫芒果炸蝦巻, 點知店員話芒果沽清, 唯有叫同類” 軟殼crab卷”. 原來巻物都係大大件, 當然無火山巻咁大, 但係比市面的巻物係較為有睇頭. 大件啲餡果然都多啲, 食落係真係覺得有crab.

七味雞翼
七味雞翼

無咩特別, 不過”佢”鐘意食雞翼, 叫黎試下. 都係sushi 變化多.

我覺得金田長係一間有誠意既日本餐廳, 無論服務, 食物, 唔會因為人多而顯得求其; 另外, 由落order到有得食亦唔使等好耐, 所以個半鐘時間食係足夠食完加坐多陣.

地方尚算可以, 枱同枱之間既空間唔算闊, 坐起枱同枱中間既人, 要出入就會麻煩少少. 當然坐邊位係ok 啲啦, 但至少叫食得舒適.
2010-10-08
2010-11-11 18 浏览
第一次食過覺得唔錯, 翻兜今次叫新野香芒炸蝦巻好好味, 下次再叫!個八吋sushi 拼盤好吸引, 不過我只係食咗條鰻魚, 加埋兩件既四吋鰻魚, 真係好滿足!個汁唔係我like果隻, 喱個好稀喱度另一個吸引我既地方就係...唔使叫都會成日加水!
第一次食過覺得唔錯, 翻兜

今次叫新野

香芒炸蝦巻 - 外冷內熱, 正

香芒炸蝦巻好好味, 下次再叫!

八吋長SUSHI拼盤 + 四吋鰻魚SUSHI - 鰻魚正

真係好滿足!

鐵板金菇牛肉巻 - 啲汁稀咗啲

個汁唔係我like果隻, 喱個好稀

喱度另一個吸引我既地方就係...
唔使叫都會成日加水!
2010-11-10
香芒炸蝦巻 - 外冷內熱, 正