2011-08-03 31 浏览
Openrice 有團購餐, 見 $99 就試0下咁啦. 見食評有好有壞, 俾0左錢都去試試咁啦.6:30pm 去到冇客喎, 不過好多枱留座.團購餐: $99 都 okay 0既, 炸豆腐 okay 啦, 雞翼幾好味. 焗蠔芝士味俾沙津醬搶0左味道好足. 鵝肝好薄, 果然有刀功! 羊扒比想像中厚, 味都幾好. $99 算抵食0既.不過只係食團餐又點得呢? 其他野就真係一般0勒.天婦羅手打烏冬: $53, 甜豉油湯底, 我覺得唔夠味, 要係咁落七味粉. 老婆就覺得 okay. 個烏冬 D 配料都幾足. 有兩隻蝦, 兩件青椒, 一件茄子, 一件好薄0既蕃薯. 有蘿蔔蓉同薑蓉落天婦羅汁, 算係幾認真. 八吋長壽司: $11 玉子壽司, $15 牛油魚壽司. 壽司師傅功力有幾高就係睇玉子燒成點0勒. 點知又凍又散, 薄過放題咁. 師傅似乎要搵人補鐘喎. 牛油魚就 okay 0既. 不過咪以為八吋就多好多肉, 其實係切得更加薄咁0者. 牛脷串燒: $42 兩串, 同 menu 張相差好遠. 比心目中細片好多! 同埋似串住燒多過用明火燒. 味道 okay 0既, 不過浸到咁就唔叫得係燒啦.服務
天婦羅手打烏冬
團購餐 - 鵝肝羊扒餐
八吋超薄壽司
串「煎」牛脷
6:30pm 去到冇客喎, 不過好多枱留座.

羊扒比想像中厚, 味都幾好. $99 算抵食0既.

不過只係食團餐又點得呢? 其他野就真係一般0勒.

服務:
熱水茶包, 加熱水唔夠主動.
其他一般

環境:
張枱好細, D 碟又大, 好似趕你食完放第二隻碟咁.
D 枱都幾迫, 聞到隔壁位汗臭.

中間有一枱 15人大枱冷氣滴水添.

加埋一兩個人... 差多 $50 夠去食唔錯0既放題 lu!
食個團餐同烏冬當一餐都 okay 0既, 加埋其他野有少少搵笨.
會唔會再去? 唔啦, 唔值, 有好多更好選擇
2011-08-02
天婦羅手打烏冬
  • 天婦羅烏冬
2011-07-23 12 浏览
見食評好似唔錯,所以就去試下!點知完全唔得!我地叫了蟹籽沙律、七味雞翼、三文魚長壽司、芒果炸蝦卷、牛油魚長壽司、帶子壽司。淨係得牛油魚和帶子可以,其他完全唔得!七味雞翼只係得燶味,無其他味,三文魚又唔新鮮,啲飯都唔得!我唔會再去!
2011-07-23
2011-07-19 12 浏览
5月中,o係Openrice以$99.00買o左呢o度o既’至「蠔」火山刺身盛 / 至「蠔」鵝肝羊扒黑松露軟殼蟹和食拼盤(原價$208) 兼送$100現金券’兩張,就約好(13-7-2011 Wed)晚o黎食.由於好忙,唔記得將menu print出o黎,所以食o既時候唔係好知有咩o野食.我o地坐低後,侍應話我o地未揀卷物,有.a.金田名物-"拳頭咁大"特級火山卷 1 件或b.吉列蠔卷 2 件或c.吉列炸蝦卷 3 件,我記得我o地有兩個蠔,唔想再重複,所以揀o左a.,然後等o左幾耐吓, 至「蠔」火山刺身盛至到o黎.好多o野呀!隻生蠔真係咁大隻,冇呃人,唔錯.食吓先.冇問題o既有:1-6. 特級蚧柳 2 件,玉子燒 2 片,三文魚刺身 3 片, 立魚刺身 2 片,細甜蝦刺身 2 隻,翡翠螺剌身 2 隻,所有刺身都好新鮮.7. 一級海膽壽司 1 件海膽味道同平時食o既唔同,有一啲啲怪.8. 火炙三文魚壽司 1 件唔係燒得好夠.9. 黑松露鵝肝壽司 1 件唔會係好靚o既料,可接受吧.10. 蟹籽沙律腐皮船 1 件蟹籽份量唔多.11. "手掌咁大"美國珍寶石蠔刺身 1 隻超新鮮又超夠蠔味,冇得

至「蠔」火山刺身盛
好多o野呀!隻生蠔真係咁大隻,冇呃人,唔錯.食吓先.

冇問題o既有:

7. 一級海膽壽司 1 件
海膽味道同平時食o既唔同,有一啲啲怪.

8. 火炙三文魚壽司 1 件
唔係燒得好夠.

9. 黑松露鵝肝壽司 1 件
唔會係好靚o既料,可接受吧.

10. 蟹籽沙律腐皮船 1 件
蟹籽份量唔多.

11. "手掌咁大"美國珍寶石蠔刺身 1 隻
超新鮮又超夠蠔味,冇得彈.

12. 金田名物-"拳頭咁大"特級火山卷 1 件
原來內裡有甜蛋,豬肉鬆,蟹柳同沙律,真係估唔到.我o地一人一半都覺得有啲漏.
特級火山卷
然後係至「蠔」鵝肝羊扒黑松露軟殼蟹和食拼盤
至「蠔」鵝肝羊扒黑松露軟殼蟹和食拼盤
13. 土佐豆腐 2 件
太多木魚,好鹹,唔覺有豆腐味.

14. 七味燒雞翼 2 隻
o衣o家至知係七味燒,重以為係醬燒o個類,因為冇辣味,唔辣就o岩晒的,不過都煎得唔錯.

15. 黑松露炸軟穀蟹 1 隻
又有黑松露?我一咬落去,啲汁咇晒出o黎,呢個我又只食到好鹹.

16. 香煎鵝肝 1 件
同上面o既鵝肝差唔多.

17. 法切羊扒燒 1 件
燒得o岩o岩,唔會熟過龍.

18. "手掌咁大"芝士焗美國珍寶石蠔 1 隻
熟o左o既蠔真係縮晒水,呢個蠔味依然,而佢o既芝士係混o左wasabi,減o左漏o既感覺,唔錯.

食完後有6,7成飽,不如再叫啲o野食,同男友就揀o左:

21. $21.00o既四吋長吞拿魚壽司
唔好吞拿魚刺身o既我,一食,有根o既,我唔食lu,留返畀男友吧.

22. $18.00o既四吋長劍魚壽司
um….呢個肉質有啲似紙皮,都係咪攪.
左: 劍魚壽司,右: 吞拿魚壽司
19. $32.00三件o既香芒炸蝦卷
香芒炸蝦卷
芒果片切到好薄,食落,
芒果好甜好夠味,係靚芒果
,而炸蝦呢,太細件,我食唔到有咩感覺.我o地真係想同佢買個芒果.

20. $29.00o既日式燒茄子
日式燒茄子
面上有好多木魚,茄子唔係原條而係拆晒肉,可惜又係燒得唔夠,一啲都唔香口,而且冇乜調味,好淡,伴碟o既調味料係薑茸,不過我唔食,寧願蘸豉油食.

最後埋單畀$130.00,係之後加o個四樣o野同呢兩張劵o既10%服務費,即係話呢餐總共用o左$327.80.
2011-07-13
$163.90 (晚餐)
  • 美國珍寶石蠔刺身
2011-07-16 5 浏览
BOOK 左 7點 入到去都唔使等, 不過就淨返好少枱.之前睇食評都預左服務唔會係好, 我今次仲係團購形式,所以都預左比人趕, 食野會參差 D 咁.. 不過反而喜出望外 ^^一坐低店員都會介紹團購裡面可以選擇既野食, 我黎呢度一心都係想食巨蠔,所以之前已經預訂, 質素亦算中上, 唯欠海水味.. 可能巨蠔只食份量沒有蠔應有既海水味 不過隻碟十分大, 佢地上菜速度亦都好快.. 所以我要快手清左一部份野食先可以放其他野食, 不能慢慢品嚐, 但佢地亦都見我食得差唔多就幫我轉細碟, 亦都值得一讚! 而火山卷佢今次只比一舊, 如果散叫佢會有三大舊,所以今次可以叫試下, 唔知係唔係因為得得一舊感覺三文魚比較單薄, 不過裡面既材料同醬都幾豐富, 下次起碼有5-6個人先敢再叫 . 而我拍拿就揀左 羊同鵝肝羊鞍扒略羶及肥, 而且比較韌, 不過雞翼同鵝肝超讚, 由於一人前, 所以鵝肝每人只可以半件 不過少食多滋味啦 其次佢推介本港首創 八吋八長三文魚壽司, 三文魚唔錯, 我相信如果加埋鰻魚會仲吸引 , HAHA不過咁長既三文魚包住D飯一齊食, 真係好好味, 長得有道理 前菜清清淡淡, 我食完之前D海鮮
BOOK 左 7點 入到去都唔使等, 不過就淨返好少枱.

之前睇食評都預左服務唔會係好, 我今次仲係團購形式,

環球刺身拼美國巨蠔 + 特級火山卷

而我拍拿就揀左 羊同鵝肝
香煎鵝肝燒羊扒拼七味雞翼 + 八吋八長三文魚壽司

不過少食多滋味啦

不過咁長既三文魚包住D飯一齊食, 真係好好味, 長得有道理

前菜
蟹籽豆腐野菜沙律
清清淡淡, 我食完之前D海鮮同鵝肝先食, 可以中和返D肥膩, 唔錯!

另外兩個人可以選四款和食我就揀左呢D:
炒野菜料理
感覺太油, 但份量都好多下..
鐵板芝士豆腐
鐵板上估唔到係咁好, 芝士溶得好均勻, 豆腐滑, 冇揀錯
鹽燒青魚
燒魚類當中我最喜愛既就係青魚, 燒香既脆皮, 內裡啖啖肉, 配備檸檬, 同埋佢比較多蘿蔔碎拌豉油,
令到此魚味覺提升了最高點
吉列炸豬扒
都算香,脆, 但賣相唔太好& 有少少油膩.. 如果有D沙律醬伴碟會好D..

每位有一個白飯, 不過我加 $12 蚊可以轉拉麵, 一向我都好鍾意拉麵, 湯,麵質都一定要合格先食,
所以即管加錢試下.
拉麵 + $12
賣相都幾單薄下
不過有我鍾意既白湯, 唔算好濃但總算合格.
麵都好有彈性, 我將佢放到最尾先食都唔會淋, 唔錯.

仲有最後呢樣
Ashai + $30
食得咁開心又點少得佢, 餐飲+$30 有可以半價轉佢 (1000ml) 完滿結束.

後記: 食到一半時間已經座無虛席, 但亦都無減慢佢地出餐,收碟同斟茶,
在場亦有見習新手待應, 表現都唔錯, 顯然整間店在服務方面下過苦工,
我們亦受到良好招待, 不似一些以團購折扣為名, 將那些顧客變成二等市民,
食差服務差仲出到聲講明你地係團購所以要早d走! 一些極為難聽既說話.
破壞佢地今次做"宣傳"既目的. 今次我都有晒心理準備情況下預左爆場都會比
人趕, 但最後佢地並沒有, 而且亦不會主動埋單趕客, 開開心心比我地食足兩個
半鐘. 埋單時還送了兩張 100蚊 coupon, 我將其中一張轉送了隔離枱一家人,
希望佢地都可以用得著 ^^

• 巨蠔
  • 七味雞翼
  • 鵝肝
2011-06-30 8 浏览
黎過唔止1次, 未有團購前已經黎過, 有團購當然黎多d不過唔鍾意呢度等d野食黎成日等好耐, 不論有無coupon都等好耐先有野食~而且服務一般~唔會自動加水~加茶包仲要加錢叫左2個至「蠔」火山刺身盛個蠔真係好鬼大, 仲大過我隻手掌~蠔味勁重, 建議最後先食, 如果唔係會成口蠔味, 食唔倒其他食物的味道~d刺身好新鮮, 特別係甜蝦~大愛~sushi都好好食, 個鵝肝sushi係必食推薦, 入口即溶, 即使是腐皮sushi都唔馬虎, 好正~唯獨個螺係裝飾黎, 有d o咀~朋友食個火山卷也是我的最愛呢~食到飽飽滯滯, 大滿足!
黎過唔止1次, 未有團購前已經黎過, 有團購當然黎多d

叫左2個至「蠔」火山刺身

d刺身好新鮮, 特別係甜蝦~大愛~

唯獨個螺係裝飾黎, 有d o咀~

朋友食個火山卷也是我的最愛呢~

食到飽飽滯滯, 大滿足!
2011-06-07
  • 至「蠔」火山刺身盛
  • 甜蝦
  • 鵝肝壽司
  • 腐皮壽司
  • 火山卷
2011-06-26 11 浏览
趁仲記得...寫返d食評.用團購叫咗兩個"至「蠔」火山刺身盛及至「蠔」鵝肝羊扒黑松露炸軟殼蟹和食拼盤",食落都ok..隻蠔真係好大,都幾新鮮..但又怕唔飽肚,叫多個"鰻魚炒飯",有點魚鯹味,但都ok,都幾大碟...食晒真係有點抱住個肚走既感覺...當天都算幾多人, 可能因為落雨..d待應都算可以, 都算有理人, 但動作比較慢..但可能多人關係,真係比較嘈雜...總括來講,都ok..
趁仲記得...寫返d食評.
,都幾新鮮..
...
普通.
食晒真係有點抱住個肚走既感覺
...

總括來講,都ok..

2011-06-11
$90.00
  • 火炙三文魚壽司
2011-06-20 12 浏览
因為之前購買左團購既優惠,所以今日有時間就book左台去試下初初睇過大家既食評都話呢間野服務態度好唔掂,但今日親身感受過一d都唔似大家咁講呀~我地一去到個服務員都好有禮貌,我地加點野食都好好呀,仲唔使叫幫我地加水,仲要加得好密下-0-(我覺得可能大家覺得服務態度差d可能係時間問題,我地book左8:45個時客人唔係好多,多人既時間可能真係會少左d招呼)而食物方面,當初擔心團購既餐會得好少野食,之前仲想叫定其他野試下,但好彩最後我地都係等個餐黎左之決定~但都加左2件壽司^^嘩~第一眼睇到個餐.....................好正呀~~唔知係咪食左其他野先,覺得甜蝦好似冇咩味,同埋鵝肝壽司凍左冇咁好食但隻生蠔好正,我都未食過咁大隻生蠔,好彩最後先食火山卷...食完~即刻飽晒=.=仲有特大既帶子壽司~wo~~超好食~好甜呢........~^^~另外一件唔記得叫咩,係我男朋友叫,佢話都好正@@總結最後呢一餐~~~~冇得頂!!!!
初初睇過大家既食評都話呢間野服務態度好唔掂,
但今日親身感受過一d都唔似大家咁講呀~
但好彩最後我地都係等個餐黎左之決定~但都加左2件壽司^^
團購的餐
咁大個女都未食過咁大隻蠔=0=
另外一件唔記得叫咩,係我男朋友叫,佢話都好正@@
一個字~"正"
總結最後呢一餐~~~~冇得頂!!!!

2011-06-19
團購的餐
咁大個女都未食過咁大隻蠔=0=
一個字~"正"
  • 特大既帶子壽司
  • 特大既生蠔
2011-06-06 12 浏览
今晚,和D跑到金田長壽司大搓一餐。這裏的裝修一般,服務也一般,但食物挺不錯。燒鯖魚略帶腥味,但鹽和醋發揮了作用,取長補短,更有檸檬汁,引出魚香,肉更清爽。手握軟肉蟹手卷是我最喜歡吃的,不僅分量大,軟肉蟹、蟹柳、青瓜、紫菜和飯香,還有沙律,就是喜歡它有這麽多種不同品味混合在一起的滋味,不一樣的味覺感受。而D最喜歡吃軟肉蟹,薄薄的粉炸到香噴噴。土佐豆腐的確巧妙,炸至金黃色,內裏的豆腐卻白嫩細滑,火候控制得不錯,豆腐炸得過度不好吃。串燒雞肉,有少少焦,醬油味不會太濃,甜味較重,但黃豆清香,配合串燒雞肉,倍感美味。最好味的要數黑松露鵝肝海膽,黑松露雖少,不過這小寶貝兒卻起到了錦上添花的絕妙,鵝肝和海膽嫩滑鮮甜,入口則溶,混合黑松露的濃郁,百般滋味在舌頭。今餐是吃得很過癮,惟一心痛的是心痛錢包。百物騰貴,這兒的每一菜式都改了價格,比之前都貴了,比如說蟹子壽司,以前十二蚊一件,而今卻要十三蚊一件。
今晚,和D跑到金田長壽司大搓一餐。
這裏的裝修一般,服務也一般,但食物挺不錯。

而D最喜歡吃軟肉蟹,薄薄的粉炸到香噴噴。

蟹子壽司
土佐豆腐
燒青魚
串燒雞肉
黑松露鵝肝海膽
  • 黑松露鵝肝海膽,軟肉蟹手卷
2011-06-02 19 浏览
金菇肥牛卷好好味,特大既生蠔真係好正,只可惜個女店長服務認真差口黑面黑,食野咁耐都未見佢笑過,哎!而具張檯實在太細啦!放兩蝶野已經冇哂位啦,真係食得好唔方便,見到有好多空檯,於是叫服務員幫我們轉檯,點知個黑口黑面既店長話唔得喎!我問個店員點食呀,個店員只係笑一笑咋 香港今時今日仲有咁差既服務,哎,真悲哀!祝佢老闆好運啦!
香港今時今日仲有咁差既服務,哎,真悲哀!祝佢老闆好運啦!
2011-05-28
2011-05-31 151 浏览
We went there using our Open Rice group buy voucher. We had two of the soft shell crab sets and three of the sashimi set. The jumbo oyster all both sets were super super big!!!!! the sashimi one was really fresh! the sashimi set overall was fresh and great tasting. However with the soft shell crab set, we were a bit disappointed as it seems like most of the food were a bit over cooked especially the soft shell crab, it was really oily and soggy. It was a good meal overall, and definitely wi

It was a good meal overall, and definitely will go back to give it another try, as they have great a good selection of other food on their menu, and reasonably priced.
2011-05-27
2011-05-30 15 浏览
今次定時定候聚選了往金田長的尖沙咀店吃~因為之前在元朗店有吃過長壽司覺得很不錯,所以照舊點了幾份吃吃看例牌一定要叫的三文魚=0=來了這家就一定要叫長型的啦~長條玉子壽司很可愛////吃起來也是一貫水準~今次叫了點特別的~巨型蟹是也~~~xD好大只!!!!!!因為只蟹太靚了..補一張~~開吃紀念照xD這個帝皇蟹(好像是這個名)超大只~吃起來也很美味~還內有稻庭鳥冬>////<夠我們5個女生吃了啦~有機會想跟媽媽再吃一次=0=
今次定時定候聚選了往金田長的尖沙咀店吃~
例牌一定要叫的三文魚=0=
來了這家就一定要叫長型的啦~
長條玉子壽司很可愛////
吃起來也是一貫水準~

今次叫了點特別的~
巨型蟹是也~~~xD
好大只!!!!!!
因為只蟹太靚了..補一張~~
開吃紀念照xD

這個帝皇蟹(好像是這個名)超大只~
吃起來也很美味~還內有稻庭鳥冬>////<
夠我們5個女生吃了啦~
有機會想跟媽媽再吃一次=0=

2011-05-27 6 浏览
早陣子在open rice買咗金田長團購兩張,早一個星期預訂兩個餐,餐單如下:金田長至"蠔"火山刺身盛"手掌咁大"美國珍寶石蠔刺身 1 隻三文魚刺身 3 片翡翠螺剌身 2 隻立魚刺身 2 片細甜蝦刺身 2 隻玉子燒 2 片特級蚧柳 2 件黑松露鵝肝壽司 1 件一級海膽壽司 1 件火炙三文魚壽司 1 件蟹籽沙律腐皮船 1 件.金田名物-"拳頭咁大"特級火山卷 1 件第一眼見到個餐感覺很震撼,隻碟好大,擺滿食物,仲擺得很靚,隻蠔有手掌大。火炙三文魚壽司、珍寶石蠔、黑松露鵝肝壽司,其餘都是雪藏貨,無乜味道。及至"蠔"鵝肝羊扒黑松露炸軟穀蟹和食拼盆這個餐都很豐富,豆腐、鵝肝、蠔 、軟穀蟹 都ok。手掌咁大"芝士焗美國珍寶石蠔 1 隻法切羊扒燒 1 件香煎鵝肝 1 件黑松露炸軟穀蟹 1 隻七味燒雞翼 2 隻土佐豆腐 2 件雖然食物味道不是很出色,但賣相幾好,第一眼見到很開心。每個餐只是$110,真是好抵,要求都不能太高了。請原諒D相影得唔好,因還未慣在食店左影右影。
金田長至"蠔"火山刺身

火炙三文魚壽司 1 件
蟹籽沙律腐皮船 1 件
.金田名物-"拳頭咁大"特級火山卷 1 件

及至"蠔"鵝肝羊扒黑松露炸軟穀蟹和食拼盆
這個餐都很豐富,豆腐、鵝肝、蠔 、軟穀蟹 都ok。
手掌咁大"芝士焗美國珍寶石蠔 1 隻
法切羊扒燒 1 件
香煎鵝肝 1 件
黑松露炸軟穀蟹 1 隻
七味燒雞翼 2 隻
土佐豆腐 2 件
請原諒D相影得唔好,因還未慣在食店左影右影。
2011-05-27
  • 特級火山卷、美國珍寶石蠔
以前大大份,好抵食嘅, 但係發覺最近兩三次去食晏, 果個午餐宿皮到得返以前的60%, 食物質量下降, 不特止, 服務態度超差, 可能同最低工資有關啦, 但我就覺得佢咁嘅價錢, 很多別的選擇。
2011-05-23
2011-05-26 3 浏览
見到openrice有團購, 見到好似真係好抵, 而且係TST, 好就腳咁就一早打去BOOK定位, 諗住無死喇~佢地有兩個SET比人選擇: 金田長至"蠔"火山刺身盛 or 至"蠔"鵝肝羊扒黑松露炸軟穀蟹和食拼盆"手掌咁大"美國珍寶石蠔刺身 1 隻 (Too large, and okay fresh, however, my bf put it into the hot pot to make it hot, haha)三文魚刺身 3 片 (not bad, quite thick)翡翠螺剌身 2 隻 (good good good! I love it)立魚刺身 2 片 (thick enough)細甜蝦刺身 2 隻 (normal taste)玉子燒 2 片 (not sweet enough)特級蚧柳 2 件 (er... okay la)黑松露鵝肝壽司 1 件 (quite good, not hot enough)一級海膽壽司 1 件 (good)火炙三文魚壽司 1 件 (if it is fatter and grilled more, is better)蟹籽沙律腐皮船
咁就一早打去BOOK定位, 諗住無死喇~

立魚刺身 2 片 (thick enough)
細甜蝦刺身 2 隻 (normal taste)
玉子燒 2 片 (not sweet enough)
特級蚧柳 2 件 (er... okay la)
一級海膽壽司 1 件 (good)
蟹籽沙律腐皮船 1 件 (Ok...)

卷物三選一
(1) 金田名物 - "拳頭咁大"特級火山卷 1 件 或 (2)吉列蠔卷 2 件 或 (3)吉列炸蝦卷 3 件
We chose the (1), however, the salad sauce is too much, covered the rice and the taste...

我地仲加左d熱食, 係夠晒熱, 而且price又唔算貴, 但係service就...

見到樓下有食家話佢地D服務態度差到冇人有
真係, 佢地無黑面, 但都無笑容, 木口木面咁, 好似做左成日野, 好累咁
問佢改時間得唔得, 只答你一句: 依家有枱 唔 = 一陣都有枱, 試下幫你留囉~
ok, fine, 睇黎我唔會再黎食架喇~
好好味,鰻魚都好厚好正!$24兩件粒帶子好正,$39一件厚過手掌甘滯正!好好味!推介得過,豆腐滑芝士好濃味不過D服務態度真系差到冇人有話同你跟都系呃你,轉頭就走左最差系埋單.成本薄掉系枱面凈系話’睇下岩吾岩數‘講都冇講幾錢,打都冇打開想點呀,食左$337講真.吾算坻下次元氣算
好好味,
鰻魚都好厚好正!
$24兩件
粒帶子好正,$39一件
厚過手掌甘滯正!
芝士豆腐
好好味!
推介得過,豆腐滑
芝士好濃味

不過D服務態度真系差到冇人有
話同你跟都系呃你,轉頭就走左
最差系埋單.成本薄掉系枱面凈系話
’睇下岩吾岩數‘講都冇講幾錢,打都冇打開
想點呀,食左$337講真.吾算坻
下次元氣算