2010-08-06 34 浏览
同女友睇完電影,去左金田食lunch,因為諗吾到去邊度食,日本野就最好,有飯、面、刺身,又有炸物和燒物,壽司北寄貝:細細只, 巨大甜蝦:蝦肉鮮甜, 長三文魚:將長左出來的三文魚繞舊飯卷左兩圈,這樣才能一口食完,果然長啊!蟹籽:超有口感,多蟹籽,爽餃子賣相不吸引,味道也一般般,普通貨色!蝦刺身:size真的大呀,吃起來也蠻新鮮的,起碼蝦肉爽口嘛服務一般,lunch time店內人多比較吵雜。
壽司
北寄貝:細細只,
巨大甜蝦:蝦肉鮮甜,
蟹籽:超有口感,多蟹籽,爽

餃子賣相不吸引,味道也一般般,普通貨色!

刺身:size真的大呀,吃起來也蠻新鮮的,起碼蝦肉爽口嘛

服務一般,lunch time店內人多比較吵雜。
2010-08-01
2010-08-05 2 浏览
夜晚8點,想食壽司,黎左呢間金田壽司,之前試過元朗果間,覺得唔錯不過果一次排隊排左好久。壽司款式好多好新鮮魚肉好有光澤,刺身即叫即整,無欺場。珍寶帶子最印象深 刻,冰凍的帶子,非常新鮮,厚切,口感十足大粒又夠鮮味, 但就不夠甜味;花之戀係我至愛,蟹籽爽,三文魚肥美,就連色彩繽紛滿足我的視覺享受;吉列炸蝦壽司卷,蝦是很鮮又夠 爽,但是炸得不夠精彩,粉嫌略厚了些。價錢唔算貴,服務值得加分
不過果一次排隊排左好久。壽司款式好多好新鮮
2010-08-01 1 浏览
大哥來穩我食午餐,由於我有事沒做完,大哥先去金田穩位,因為食飯時間好多人的,果然俾我估中,不少人排隊等位,侍應上菜有點慢!!!!一坐下就叫了帶子壽司、三文魚壽司--一樣好新鮮,而且大大粒 好肥厚鰻魚壽司--鰻魚汁惹味,燒得煙韌好味軟殼蟹手卷--等左好耐至有,軟殼蟹d殼其實幾硬,都好脆,蟹味一般,好在紫菜香脆天婦羅--粉漿雖然有少少厚身,但香脆,蝦亦彈牙吉烈炸蠔--蠔新鮮,內裡夠熱但仍然鮮甜嫩口燒牛舌--燒得香噴噴還吃了:炸蝦壽司卷 鐵板魷魚須 炸餃子 燒秋刀魚都相當好味!

鰻魚壽司--鰻魚汁惹味,燒得煙韌好味
天婦羅--粉漿雖然有少少厚身,但香脆,蝦亦彈牙
吉烈炸蠔--蠔新鮮,內裡夠熱但仍然鮮甜嫩口
燒牛舌--燒得香噴噴

2010-08-01 4 浏览
三個人排左半粒鐘隊先入到去食.十分肚餓啊!一坐低就叫左好多碟,上菜都快燒牛舌,吃起來乾韌欠肉汁,不過燒得味道不錯三文魚腩壽司唔腥,好食,有點入口即溶o既感覺吞拿魚腩卷味道同三文魚腩差吾多,三文魚口感好D,都幾好味帶子壽司大件的帶子,有點肥,無乜味蕎麥冷面味道一般,吾多喜歡,不過只蛋蛋就喜歡日式豆腐除了表面的豆腐皮有味道,裡面的都沒味道,早知道就叫炸豆腐算了。鰻魚炒飯好好味,鰻魚雖然切開一粒粒,但無隕燒鰻魚本身的味道,還加進了蛋下去炒 飯更加香了,贊!
三個人排左半粒鐘隊先入到去食.十分肚餓啊!
一坐低就叫左好多碟,上菜都快

燒牛舌,吃起來乾韌欠肉汁,不過燒得味道不錯
三文魚腩壽司唔腥,好食,有點入口即溶o既感覺
吞拿魚腩卷味道同三文魚腩差吾多,三文魚口感好D,都幾好味
帶子壽司大件的帶子,有點肥,無乜味
蕎麥冷面味道一般,吾多喜歡,不過只蛋蛋就喜歡
2010-07-31 12 浏览
星期三那天,第一次參與openrice試食會去到已經好多食家到場,還認識多位資深食家分享好多食之經驗很高興,今次來到金田長 我之前食開嵯峨野同稻菊甚至黎緊的雲海..還有放題... 已經好少食呢種壽司店.. 今次的餐牌,好多食物頭菜是三款魚皮 泡菜三文魚、炸三文魚、燒三文魚... 有不同味道,我較愛炸同燒 4款刺身,最令大家驚喜 帶子、三文魚、大蝦、北寄貝,大大件呢 銀鱈魚西京燒 燒燒地好正,魚很滑,好似燒烤 鹽燒牛脷,唔難食,易入口 8吋長的 海膽壽司及藍鰭吞拿魚罕腩壽司 第一次食..勁長呀,好食呀...尤其吞拿魚,好新鮮..聽其他食家講海膽很腥 最愛的炸蝦天婦羅拼明太子雜菌 炸蝦天婦羅不錯,金黃色都有,明太子雜菌正...有蟹子伴係面度 8吋馬刀貝味噌煮 呢個本來落好味,誰不知食到最尾,發現有沙,真可惜 某幾位食家..食左一兩啖已發現有沙,但個湯真係好飲... 所以馬刀貝呢款菜要改善極力推介,新特級火山卷 同個卷頭咁大,正,第一眼見到勁大份...料很足 有三文魚、青瓜、蟹子、蛋、蟹柳、紫菜及醬,還有飯 雲呢拿海謄燉蛋,食落去,雲呢件同燉蛋個味道都蓋了海膽,所以不錯 各位食家寵愛的日本絹
星期三那天,第一次參與openrice試食會

去到已經好多食家到場,還認識多位資深食家

分享好多食之經驗

很高興,今次來到金田長

今次的餐牌,好多食物

頭菜是三款魚皮

泡菜三文魚、炸三文魚、燒三文魚...

有不同味道,我較愛炸同燒

4款刺身,最令大家驚喜

帶子、三文魚、大蝦、北寄貝,大大件呢

銀鱈魚西京燒

燒燒地好正,魚很滑,好似燒烤

鹽燒牛脷,唔難食,易入口

8吋長的 海膽壽司及藍鰭吞拿魚罕腩壽司

第一次食..勁長呀,好食呀...尤其吞拿魚,好新鮮..

聽其他食家講海膽很腥

最愛的炸蝦天婦羅拼明太子雜菌

8吋馬刀貝味噌煮

呢個本來落好味,誰不知食到最尾,發現有沙,真可惜

某幾位食家..食左一兩啖已發現有沙,但個湯真係好飲...
所以馬刀貝呢款菜要改善

極力推介,新特級火山卷

同個卷頭咁大,正,第一眼見到勁大份...料很足

有三文魚、青瓜、蟹子、蛋、蟹柳、紫菜及醬,還有飯

各位食家寵愛的日本絹豆腐慕杯,豆腐很滑

今餐真係令我驚喜不少,期待再有機會參與試食

而且總經理很好人...分享他在這行經驗

正,4款刺身
8吋馬刀貝,個湯唔差,只是八刀貝有沙
新特級火山卷
正,4款刺身
新特級火山卷
2010-07-30 25 浏览
首先要多謝OPENRICE, 使我有機會出席是次試食會. 雖然當晚三號風球高掛, 但仍然無損各食家的興致, 到達時未到7:30PM, 大部分食家已經齊集, 好不熱鬧!! 餐廳方面安排了近門口的位置作為是次活動, 地方雖小, 而且座位間也較擠迫, 但正好方便我們談談天,互相認識一番!安頓後不久, 侍應便上前說可以點一杯welcome drink, 我選了北海道牛奶特飲. 這個特飲看起來有點像雞尾酒, 但喝一口後發覺完全貨不對板! 整杯飲品只有忌廉汽水味, 而牛奶味則欠奉! 後來才發現, 杯內的冰粒並不是一般的用水雪成的, 而是用牛奶來做的, 所以正確的應該叫做牛奶冰粒忌廉!! 這個點子雖然有創意, 但完全埋沒了牛奶的味道, 賣點完全消失, 乃失敗之作!!再來的就是前菜三味: 即泡菜三文魚皮, 炸三文魚皮和燒三文魚皮. 這個的賣相不差, 不過味道則一般而已. 炸三文魚皮雖算香脆, 但魚味比起坊間很多粉麵店的炸魚皮遜色; 燒三文魚皮則一點香口的感覺也沒有, 只有一種很油膩的感覺, 就算用了沙律菜去配襯, 也抵消不了油膩, 更顯得是個不倫不類的組合! 至於泡菜三文魚皮, 更是一個奇怪的組合!
首先要多謝OPENRICE, 使我有機會出席是次試食會.

再來的就是前菜三味: 即泡菜三文魚皮, 炸三文魚皮和燒三文魚皮. 這個的賣相不差, 不過味道則一般而已. 炸三文魚皮雖算香脆, 但魚味比起坊間很多粉麵店的炸魚皮遜色; 燒三文魚皮則一點香口的感覺也沒有, 只有一種很油膩的感覺, 就算用了沙律菜去配襯, 也抵消不了油膩, 更顯得是個不倫不類的組合! 至於泡菜三文魚皮, 更是一個奇怪的組合! 微辣的泡菜配滑滑的但沒有調味的三文魚皮卷, 更顯得三文魚皮淡而無味, 還帶有點點的腥味, 完全起不了前菜作為開胃菜的作用!

再來的是其中一個主打菜- 四大拳頭刺身拼盆, 有四種海鮮, 分別是珍寶北海道牡丹蝦刺身, 三文雪花腩刺身, 珍寶北海道帶子壽司, 和北寄貝壽司. 一如其名, 刺身真的很大, 比平常見的大, 而拳頭只是誇大其大小而已. 先說壽司, 用的當然是珍珠米, 但飯不熱, 醋味少, 且份量較小, 相對之下魚生的份量較多. 珍寶北海道帶子壽司的帶子大得驚人, 又厚又軟的, 看起來很好吃, 可是, 入口後發覺帶子雖然入口較軟, 但卻沒有甚麼鮮味, 有點失望; 反而北寄貝的口感不俗, 沒有平常吃北寄貝那種硬得難以咬開的情況, 味道也較鮮味, 有點像在日本的壽司店內吃到的味道, 難得! 刺身方面, 三文雪花腩是的水準中規中矩, 魚肉算是軟滑肥美, 無特別驚喜; 至於珍寶北海道牡丹蝦, 大小的確驚人的大,肉質尚算結實, 味道方面卻是一般而已, 蝦肉味道比平常吃到的較淡, 感覺上吃正常大小的牡丹蝦, 味道比這個超大版的濃味和鮮甜.

之後再來的便是爐端燒系列. 打頭陣的是銀鱈魚西京燒. 這個方法來煮銀鱈魚基本上是很穩陣, 很難煮得難吃, 所以, 味道和水準也是預期之內. 銀鱈魚肉質很滑, 油份充足, 配上帶甜味的醬汁, 當然是好吃! 要提的是用來作配菜的沙律, 用的是店內自家調製的日式醬汁, 酸酸甜甜的, 配沙律菜同吃, 很醒胃, 比起用三文魚皮作前菜, 用這個沙律會更合適!

鹽燒牛脷是另一個爐端燒菜式. 主持人介紹說是用牛脷最嫩滑的部分, 即前三分一的部分來燒. 可是, 一上枱看見賣相後, 心內登時涼了一下, 因為賣相實在不行, 好像求其把串燒放上用奇異果片作底的碟上, 雜亂無章的, 一點也不吸引! 味道方面, 由於不是即燒即吃, 入口時只是微暖而已, 吃不出主持人說的如何嫩滑,反而燒得有點硬 而且最大問題是牛脷根本沒有燒熟! 所以仍然有點血味, 大大影響其味道; 另外, 配奇異果同吃, 口味根本不匹配, 只可以說配生果是因為正值夏日的關係而已!

經過失望的牛脷後, 主持人隆而重之的介紹其鎮店的8寸壽司, 而當晚大部分食家, 包括我在內, 都對這個壽司有大期望, 但結果卻是大失所望!!! 8寸海膽壽司, 的確用了不少海膽! 而八寸長的海膽, 就是用來啫喱膠來固定, 下面用紫菜扥底, 做成長長的海膽腰帶! 這個做法雖然很創新, 但好不好吃又是另一回事! 這條海膽腰帶十分脆弱, 一夾即散,根本不能夠用店方推介的方法去吃! 而且啫喱膠味道帶甜, 顯得海膽又腥又鹹! 用來扥底的紫菜, 未夾起已經發覺變腍了糊了, 嚴重影響賣相, 吃起來的口感也不大好! 幸好仍未正式推出市場, 八寸海膽這個賣點還有大大改進的空間.至於本來的鰻魚壽司, 現在變了做藍鯨吞拿魚腩壽司! 這次也是我有生以來第一次吃藍鯨吞拿, 以前聽說如何如何好吃, 所以也有點期望. 可是, 這個藍鯨吞拿並太肥美, 魚肉不算滑, 與平常吃到的吞拿魚生分別不大, 沒有期望中的美味, 重點推介卻如此水準, 令人失望!

失望之後, 又繼續期待下一道菜式: 炸蝦天婦羅拼明太子雜菌. 據說店子用凡蝦不是日本的牡丹蝦, 而是最巨大的虎蝦, 因為肉質較爽口. 可是, 吃下去的蝦不算大隻, 肉質也不太結實, 蝦味不濃, 與平時吃的虎蝦水準相去甚遠! 明太子雜菌則用小錫紙杯來盛裝著. 雜菌本身的味道較淡, 遇上較鹹和濃味的明太子醬, 味道出奇地匹配, 亙補不足但又不搶了另一材料的風味!

特大馬刀貝味噌煮
馬刀貝味其實就是我們說的蟶子, 這個說是用三種味噌來煮成湯底, 味道偏鹹, 喝起來與一般日本食店的, 甚至是連鎖快餐店喝到的味噌, 基本上完全沒有分別! 當嘗第一口馬刀貝時, 立即咬到有沙, 而廚師居然辯稱這是膏而不是沙! 如果真的是膏的話, 更加不應該有沙! 這樣欺騙我們一眾食家, 實在太過分了!

吃到最後其實已經很飽, 不過甜品方面, 無論如何飽, 都永遠也容納得下! 今次有兩款甜品, 分別是雲呢拿海膽焦糖燉蛋和日本絹豆腐慕絲杯. 主持人建議先吃味淡的豆腐慕絲杯, 然後才吃濃味的海膽焦糖燉蛋. 絹豆腐慕絲杯的味道清新,每一口都帶著濃郁的豆味, 雖然簡單但做得很不錯, 可說是全晚眾多菜式中最出色的一道! 而放在碟中央的一小撮紅豆, 味道也不錯, 紅豆夠大粒又起"沙", 其實可以用來做甜品, 相信也會很美味. 最後吃了雲呢拿海膽焦糖燉蛋, 吃第一口時, 立時覺得它的味道很複雜, 有焦糖的微甜, 有燉蛋的蛋味, 更有海膽的腥味和鹹味!!!!!! 雲呢拿的味道天根本吃不到! 一直以來, 吃過的海膽都是鮮味的, 不過, 這個海膽甜品卻是又鹹又腥, 差不多登時想吐出來!!! 本來甜甜的焦糖燉蛋作甜品也不錯, 不過店方為了使它變得高級一點, 加了一點也不配合的海膽入去, 登時把這個甜品的味道破壞, 連帶把海膽也糟塌了, 變得不討好又難吃, 是全晚最大的敗筆!

這個試食會的菜式, 說實在的, 雖然感覺到店方創新的誠意, 也希望"大件夾抵食", 所以食物的份量都很大. 但是, 大又不等於好吃, 特別是那些"珍寶"菜式, 盲目地去追求特大體積的食材, 樣子大得嚇人以外, 食味往往比正常大小的淡. 店方其實除了追求GIMMICK以外, 作為食店, 最重要的還是食物的味道. 食物水準差的話, 再美麗再浮誇的賣相也無濟於事.
北海道牛奶特飲
三文魚皮三味
拳頭刺身拼盆
鹽燒牛脷
8寸海膽壽司, 藍鰭吞拿魚腩壽司
炸蝦天婦羅拼明太子雜菌
特大馬刀貝味噌煮
雲呢拿海膽焦糖燉蛋, 日本絹豆腐慕絲杯
  • 北寄貝壽司
  • 日本絹豆腐慕絲杯
2010-07-28 10 浏览
前幾日聽到我同事講佐敦有間日本嘢食有八吋長壽司... 我都想見識吓有幾吋, 咪約埋一班人去囉! 一去到我就覺得好彩我有訂枱, 七點到己經無乜大枱淨 (所以話去食飯一定去 open rice 做好 research訂好枱先)今次重點係嚟試八吋長既佢! 真係好長而且抵食仲有圖教你點食. 不過掛住食無影到. haha. 之後我最愛嘅帶子嚟咗啦! 只係叫咗兩件(怕一陣食得太飽試唔到其他嘢) D同事都大讚大件又新鮮. 我hunnie同另一個朋友都唔食生嘢. 黎呢度就係好在多choice多熱食. 七味雞翼煎得好香好crispy一碟當然唔夠食啦, 叫咗兩碟. 我朋友好yim尖怕'聲', 好彩碟鯖魚嚟到ok咋! 可能我哋又親熱食啦!碟炸豆腐要讚一讚, 夠熱夠crispy.好多地方就算個碟未dim到枱你就夾嚟食都係已經淋晒... 唔知想點. 呢個先似樣嘛! hahaha. D菜夠多又'sean'. Hunnie平時食得比較多, 見佢哋有好多唔同款既飯. 最後叫咗猪排蛋飯. 佢哋仲有石頭飯, 有好多汁揀! 本來想再叫飯, 不過我地見另外一款魷魚勁香, 忍唔住又order埋. 食完都KO晒! 我D同

D同事都大讚大件又新鮮.

D菜夠多又'sean'.

我D同事話呢度大把choice 又超方便, anytime encore都得!! 埋單用DBS仲有九折抵到不得了每人都係$120. 合晒經濟原則
之後我最愛嘅帶子嚟咗啦! 只係叫咗兩件(怕一陣食得太飽試唔到其他嘢)D同事都大讚大件又新鮮.
七味雞翼煎得好香好crispy
鯖魚唔 "聲"
碟炸豆腐要讚一讚, 夠熱夠crispy.
菜夠多
猪排蛋飯... 正!!
魷魚勁香
2010-07-27
七味雞翼煎得好香好crispy
鯖魚唔 "聲"
碟炸豆腐要讚一讚, 夠熱夠crispy.
菜夠多
猪排蛋飯... 正!!
魷魚勁香
2010-07-28 84 浏览
在下第一次參加試食會,首先要多謝金田長壽司同openrice搞依個function!!! 環境:金田長個水牌好大,遠一遠都睇到,所以唔怕蕩失路,不過大家要行幾級樓梯既。當日 T3 落雨,好彩扇門係電動既,唔係我兩手都係野會狼狽。餐地方唔算大,裝修簡單,光線柔和。雖然佢冇房,不過都為是次活動間開左個corner,放兩張枱比我地試食團開餐。更為我地製作一系列既試食菜式(廚師用左成個月諗架!)。埋位坐低見到個精美既試食menu(老板話係個team親手造架)有少少感動,因為覺得好認真,自己有少少貴賓feel添,hehe。服務:全晚最落力當然係老板Tommy哥哥,成晚講解食物來源,創作概念,完全冇冷場。要照顧一個大party其實係好吃力架,不過見到老板assign左成 team人黎服侍我地,睇得出佢好有誠意。所有人都好努力,而且態度誠懇有禮,只係有幾個廚師個樣比較嚴肅。不得不提:好多時我個位會有好多垃圾(乾紙巾,濕紙巾,骨),不過因為工作人員效率高,所以都好快變得好乾淨,讚。味道:Welcome drink: (一埋位哥哥仔就走過黎話比我地知,為歡迎我地,一人會有一杯特飲:A) 北海道牛乳雪葩

環境:

服務:

味道:
Welcome drink: (一埋位哥哥仔就走過黎話比我地知,為歡迎我地,一人會有一杯特飲:A) 北海道牛乳雪葩忌廉梳打特飲;B) 檸檬雪葩可樂特飲)
 北海道牛乳雪葩忌廉梳打特飲:因為個名high啲,所以就揀左佢。
 當Tommy哥哥同我地寒暄時,佢解釋個特飲係忌廉溝鮮奶既進化版,由普通既忌廉梳打加左一小塊北海道牛乳做既雪葩做成既。小弟見識少(其實可能係年紀尚輕
),未聽過忌廉溝鮮奶,所以飲落試倒帶少少奶味既忌廉,覺得幾得意。個奶味其實係越飲越濃,因為個雪葩溶,個北海道牛乳味先出黎,真係幾有諗頭。因為天氣熱,所以覺得杯飲品可以再涷d,Tommy哥哥話會鑽研下。

(食物到前,小弟同隔離兩位食評研究餐廳個名:唔知大家有冇留意, “金田”既英文名並非日語拼音既 “Kaneda”,而係粵語拼音既 “Kam Tin”,mmm… 好有港式味道bor,唔知係咪代表支持本地創作呢
。既然佢用得 “long” 黎做英文名,好明顯個 “長” 字係點讀啦。)

創意前菜三味:三文魚皮三吃,口感完全不同,各有特色,送酒一流。
 泡菜三文魚皮(圖左):從來未食過,三款中最特別,韓日fusion,覺得係一個幾大膽既嘗試,不過意外地幾好食。未入口以為會食倒魚鱗,不過好彩冇。魚皮口感似粉皮, Kimchi濕濕地幾醒胃,不過味道可以再辣D。
 炸三文魚皮(圖右):夠薄,所以炸得好脆且唔油,好似食緊薯片咁。味道如果濃返少少就更加好。
 燒三文魚皮:最夠味既一款,脆脆地。魚皮下面有個好light既salad,個配撘幾好。

四大拳頭刺身拼盆:大得精彩
 珍寶北海道牡丹蝦皇刺身:Tommy哥哥講解原來除左鮑魚之外,其他食物都可以用 “頭數” 黎計。鮑魚就以每斤量頭數,咁蝦呢就用每kg黎計。當晚食倒既蝦係最大頭既,大到我地要用刀叉黎食。蝦身嫩中帶爽,不過好似有層薄薄既黏膜包住,建議起蝦殼時可以 “劣一劣” 層黏膜。蝦唔算超級鮮甜,不過因為隻蝦本身大,本人又係第一次食,好難同其他種類比較,所以唔可以公平比分。
 三文雪花腩刺身:拼盆中最好食既一味。其實size並不細,不過因為拼盆其他食物太震撼,相比之下就覺得唔夠口。肉身嫩滑鮮甜肥美,全晚最出色。

珍寶北海道帶子壽司:小弟口細,所以選擇繼續用刀叉黎食個帶子壽司,好似食西餐咁。分開幾口食,重以為自己食左幾客添
。帶子肉質嫩滑細緻,味道熟少甜而唔腥所以覺得新鮮。
 北寄貝壽司:本身唔係一個北寄貝fans,所以好少食,不過見倒成隻北寄貝包住舊飯,覺得一定要試下。比較乾,只可以話依道餸 “唔係我杯茶”

爐端燒:
(每道餸出黎時,一定會比足夠時間我地影相,好多時我地重會用成5分鐘,所以有好多食物送到入口已經唔熱,個人覺得好難對食物公平比分。建議下次試食會可以先用一碟黎比人影相,其他可以親熱食。)
 銀鱈魚西京燒:載住銀鱈魚既琵琶碟好別緻
。雖然銀鱈魚入到口時已經唔熱,不過完全唔腥,重好鮮甜。魚肉嫩滑香甜唔油膩,碟上配上醒胃清新既salad,好滿意。Tommy哥哥見我地碟salad清得咁快,重另外比多兩碟我地添。

鹽燒牛脷:Tommy哥哥稱此部分為 “牛脷腩”,乃牛脷較lum近tip之部位,牛脷躉? 牛脷唔算厚,又唔算薄,ok爽口,不過比相機哂到涷哂,鹽燒味道可以再濃d。

特式壽司:(配上生磨既wasabi,尤其欣賞,讚!)
 8吋海膽壽司:全晚最期待既一道菜式。因為海膽容易散,所以師傅利用蒟蒻去固定海膽喺紫菜上既位置,真係估佢唔倒,創意十足。不過好可惜,個樣就好得啦,問題依然存在,都係一夾就散,食佢幾有難度。用左蒟蒻,海膽既味道大大削減,食唔倒任何鮮甜或海膽本身既味道,有少少失望。
 藍鰭吞拿魚腩壽司:咁長既壽司都係第一次食到。雖然係比較薄,不過份量十足。依圖指示,長壽司既食法係卷住黎食,真係非一般既食法。Marble既魚紋所見,吞拿魚腩肥美,溶喺口既感覺好正。如果魚既温度可以涷多少少就更加好。

和風炸物拼料理:炸蝦天婦羅拼明太子雜菌
 炸蝦天婦羅:蝦係越南黎既虎蝦,肉質甜而爽,不過tempura個外層雖然鬆,但係太過似麵包糠加漿粉,又厚又油。個tempura汁冇跟到蘿蔔蓉,所以冇減到個熱氣感。
 明太子雜菌:明太子為餐廳主題推介。本身對明太子有少少恐懼感,因為覺得佢好咸,不過今次師傅用牛油,忌廉加埋雜菌去中和左個味道,感覺香d同light左,易入口好多,幾啱我個人口味。

和風料理:
 特大馬刀貝味噌煮:所謂馬刀貝,其實係我地食開既蟶子;而味噌煮係用左三種唔同既味噌(甜味既西京味噌,赤味噌,用作湯料既信州味噌)溝埋一齊淆既。嘩,好大隻呀!如果淨食白雪雪部分係非常之鮮甜爽口既。不過,Sorry,馬刀貝內竟然發現疑似腸臟既物體,當問師傅時佢解釋係膏就當然放心食啦,點知押之餘重有沙既!全晚最失望既時刻,亦係味道及衛生分被扣分既主要原因,希望廚房加以留意。

甜品:配撘新穎,味道清而不溜,為晚餐劃上完美既句號。
 雲呢拿海膽焦糖燉蛋:第一次食帶咸味既焦糖燉蛋。焦糖燉蛋好滑,不過可能海膽味太重,食唔倒雲呢拿味。個idea幾得意,又係一個good try。依個甜品令我諗起而家好流行既分子料理,好大膽既嘗試。
 日本絹豆腐慕絲杯:絹豆腐來自日本,個慕絲味道好似未加糖水既豆腐花,不過個口感唔同,好清好健康,面頭件芒果比d甜味佢,所以好正,我鍾意。
 紅豆配忌廉:真材實料既紅豆甜而不溜,個忌廉好light,好欣賞佢以忌廉個foam黎送個本身嚡嚡地既紅豆。

今次一毫子都唔洗出就可以食咁多野,好難覺得唔低食bor

試食menu
好落力既老板Tommy
工作人員
北海道牛乳雪葩忌廉梳打特飲
創意前菜三味
珍寶北海道帶子壽司,北寄貝壽司
長壽司食法
創意前菜三味
長壽司食法
8吋海膽壽司,藍鰭吞拿魚腩壽司
雲呢拿海膽焦糖燉蛋,日本絹豆腐慕絲杯,紅豆忌廉
  • 炸三文魚皮,三文雪花腩刺身,銀鱈魚西京燒,藍鰭吞拿魚腩壽司,明太子雜菌,日本絹豆腐慕絲杯,紅豆配忌廉
有幸成為是晚試食會員之一, 金田長壽司是小女子的心水餐廳之一估唔到可以先睹為快 差不多是最先進場, 為何有隊攝制在拍攝 ? 心唸..唔係咁慳皮, 個場咁細仲要share 用, 老實講坐位安排有點迫, 每人緊分得小小一角, 而店員上菜時也踩到我兩次 先黎是店員為大家準備了welcome drinks, 二選一: 1. 北海道牛乳忌廉梳打2. 青檸可樂梳打. 由於要留點戰鬥力, 固放棄選牛乳 而選了青檸可樂梳打: 特飲如奇名 , 檸樂一杯 前菜有泡菜三文魚皮、炸三文魚皮及燒三文魚皮: 炸和燒的分別不大, 而泡菜三文魚皮是淖過的, 無乜味道, 反而伴碟的泡菜更開胃 刺身拼盆出黎既時候, 氣氛有點攪笑, 好像去飲時第一道乳豬被枱出場, 好有氣勢而拼盆下還嘖出白煙, 眾食家不期然也嘩然四款刺身 : 珍寶北海道牡丹蝦皇刺身, 珍寶北海道帶子壽司, 三文魚腩刺身及北寄貝壽司 先試珍寶北海道帶子壽司, 帶子的確係好厚身又雪白, 因為好大隻, 要分開兩口先食晒味道雖有小小腥, 但可以接受, 但欠缺帶子應有的質感 珍寶北海道牡丹蝦皇刺身, 又係大到要用刀叉食, 真浮誇味道也算鮮甜但不夠爽, 蝦膏也頗多
估唔到可以先睹為快

: 1. 北海道牛乳忌廉梳打2. 青檸可樂梳打.

前菜有泡菜三文魚皮、炸三文魚皮及燒三文魚皮:

而拼盆下還嘖出白煙, 眾食家不期然也嘩然

味道雖有小小腥, 但可以接受, 但欠缺帶子應有的質感
珍寶北海道牡丹蝦皇刺身, 又係大到要用刀叉食, 真浮誇
味道也算鮮甜但不夠爽, 蝦膏也頗多但不敢吮, 此終係生野, 好容易肚仔痛

三文魚腩刺身: 只有厚切的口感和油脂感, 但又欠缺了三文魚的鮮味
北寄貝壽司: 平時比絕小會食的, 這晚也提不起勁, 已記不起味道如何, 還要配上大大舊的飯, 放過我吧 !

銀雪魚西京燒: 銀雪魚燒出魚油味, 魚邊有點點燒焦就更香口, 濟出更多的魚油, 可惜只是點到即止, 半口也談不上, 這是本人認為是最好味的一道菜
鹽燒牛脷: 我印像中好的燒牛舌是爽脆而帶點點酥味, 但這裡的有渣而且只有咸味, 更重要的是唔夠熱, 我懷疑係咪放左一段時間先拎出黎呢

創意8吋長壽司有兩款: 藍鰭吞拿魚腩壽司 同海膽壽司.
藍鰭吞拿魚腩壽司: 賣相已不討好切得好薄身, 好似死魚咁hea係舊飯到, 了無生氣而且魚身淤淤黑黑的, 只有腥味, 幾倒胃 !

海膽壽司: 呢款最驚, 一心要為有八吋長海膽出現, 原來只是取巧, 只是
紫菜面再加蒟蒻而將海膽固定, 海膽未食其味先聞到”香”
味道是十級的腥味, 店員為我上碟時已整體已完全脫落得支離破碎
至於味道都唔使再多講了

接下來再有高潮出現
炸蝦天婦羅拼明太子雜菌: 老實講炸蝦天婦羅比我感覺係用麵包糠炸, 而唔係脆漿,
入口油膩, 這是什麼蝦, 蝦肉完全無味的, 一口已放棄了!
明太子雜菌: 雖然有食家話食唔出明太子味 , 但我反而覺得佢平平實實唔會衰得去
邊囉, 起碼我食到有雜菌同明太子的色澤先

特大馬刀貝味噌煮: 正想問”紅叮”馬刀貝是何方神姓之際, 一大窩野已上枱
哦….原來係"聖子", 可惜興奮之際, 第一口已嚐到”沙”, 真係要命, 但最要命係聽講廚師話係”膏”喎 …. 真係幾驚 ! 味噌湯也偏咸, 迫不得已又再放棄 …

到呢個地步, 半飽都未到
店主也主提出為我們預備了特級火山卷, 聽說是這店的震店之寶
份量有一位男仔拳頭咁大, 其實卷內配料只是正常的用料, 不過放大了而已, 味道沒有可取之相處, 可能怕會散開, 所以用上無比力度壓出, 而口感也是死實實的, 不是吃不完; 而是不想吃吧!

甜品時間

日本絹豆腐慕絲杯: 味道太淡了, 也不夠滑溜 , 但比起並他食物, 叫做正常, 唔可以叫做好味囉
雲呢嗱海膽焦糖燉蛋: 超驚嚇, 唔明有無試味先拎出黎?
第一口咸味....接著..吐 ...That's all!

但無論如何也要多謝openrice , 金田長壽司的試食
另我們一眾食家也更深入了解到創意不如質素時,出來的效果往往強差人意

亦希望店主能夠先打好基本功,再去想什麼是創意
是晚和店主傾一會兒,得知天天返貨多次,但我心唸為何還會得出這些我認為不新鮮的海鮮出現? 是否應該來先從貨出發作檢討呢?
有好有唔好
是晚最正常
唔新鮮
有沙呀 ~ 大老
有好有唔好
是晚最正常
2010-07-28 7 浏览
趁星期六我就同其他朋友一行四人去金田食,因為係星期六,我地都等左一段時間先有位,坐低之後,我地幾個都點左自己鍾意食既壽司同刺身,特別介紹以下幾款:三文魚:絕對唔會將價就貨,新鮮且脂肪分佈平均,抵食之選。醋鯖魚:濃鬱味道既醋鯖魚,令你食慾大增。鮮帶子:可能你會話貴左D,但新鮮味美,並配上青檸一片,除有僻腥作用,跟令你增進胃口。蝦:鮮嫩爽口既蝦肉,入口帶甜。花之戀:上面滿滿爽口既蟹子 加上軟綿綿既三文魚刺身,口感豐富獨特。而家好難配合到個時間出來同朋友一齊食野,今次來金田有講有笑,更了解到朋友的最新近況,所以好享受同朋友一齊的日子
,坐低之後,我地幾個都點左自己鍾意食既壽司刺身,特別介紹以下幾款:
三文魚:絕對唔會將價就貨,新鮮且脂肪分佈平均,抵食之選。
醋鯖魚:濃鬱味道既醋鯖魚,令你食慾大增。
蝦:鮮嫩爽口既蝦肉,入口帶甜。
而家好難配合到個時間出來同朋友一齊食野

2010-07-27 4 浏览
終於等到老公得閒帶我去金田食野啦,好掛住火山卷~去到居然有好多空位喔,夠安靜我一早就已經想好要叫既食物,坐定定之後就由我來叫野食火山卷先?NO 好野當然最後先出場啦!首先叫的是刺身拼盤,帶冰上,岩曬依家甘熱的天氣,先來涼返下,好新鮮,三文魚肉質軟滑,甜蝦肉實,海膽都好正,入口清甜,老公嫌唔夠多添^^再來什錦天婦羅,粉多,脆,油略多,都算OK^^燒秋刀魚,好耐無食啦,燒得魚皮略脆好味,擠D檸檬汁更加美味七味雞翼,普通又好味,間唔中食下都唔錯嫩滑的牛舌兩三下就食完了巨大的火山卷來啦,如其名,個樣好像火山爆發一樣,只睇個樣都流曬口水,咁大,只要分幾啖食,我食得好失禮D飯都整散,真係消費,細返D就可以一啖食曬啦^^
終於等到老公得閒帶我去金田食野啦,好掛住火山卷~

去到居然有好多空位喔,夠安靜

我一早就已經想好要叫既食物,坐定定之後就由我來叫野食
火山卷先?NO 好野當然最後先出場啦!

再來什錦天婦羅,粉多,脆,油略多,都算OK^^
燒秋刀魚,好耐無食啦,燒得魚皮略脆好味,擠D檸檬汁更加美味
七味雞翼,普通又好味,間唔中食下都唔錯
嫩滑的牛舌兩三下就食完了
D飯都整散,真係消費,細返D就可以一啖食曬啦^^
  • 火山卷
2010-07-27 4 浏览
放工和同事食飯,唔知食乜好.就去金田試下啦!,但要等位,等左15分鐘先有位...而D壽司真係好長,我都唔知點食好,好在有侍應話我知,張枱紙有教人點食,我最愛都係件帯子壽司,下次會肚餓d先黎,d食物太大件
2010-07-22
冷手打烏冬
勁大件!!!正...
芝士曼魚好食!
2010-07-26 5 浏览
今次坐卡位,簡簡單單見有咩就食咩,先要了三文魚壽司,刺身未算厚切,尚算新鮮甜美。三文魚子壽司魚子夠香夠多餃子有3只,可口美味三文魚小卷比較失色,紫菜面腍鬼哂,好似放左好耐咁﹗珍寶帶子,帶子肉真係超大粒,味道甘美肥美,正﹗8.8就最喜歡劍魚,魷魚和鰻魚長壽司,份量也不欺場,味道尚可,order左燒三文魚鮫,雖然燒的,但魚肉好嫩什錦天婦羅熱辣辣, 幾好味鐵板芝士豆腐,味道淡的豆腐配上熱燙燙濃香的芝士真係夠哂惹味
今次坐卡位,簡簡單單見有咩就食咩,先要了三文魚壽司刺身未算厚切,尚算新鮮甜美。
三文魚子壽司魚子夠香夠多
餃子有3只,可口美味
三文魚小卷比較失色,紫菜面腍鬼哂,好似放左好耐咁﹗
珍寶帶子,帶子肉真係超大粒,味道甘美肥美,正﹗

order左燒三文魚鮫,雖然燒的,但魚肉好嫩
什錦天婦羅熱辣辣, 幾好味
鐵板芝士豆腐,味道淡的豆腐配上熱燙燙濃香的芝士真係夠哂惹味
2010-07-26 16 浏览
有幸參加是次試食大會, 本應開心的, 可惜天工不做美, 是日三號風球~~未夠開飯時間, 已經有好多食家到達, 我地有一個小小的專區, 不過專區既地方實在有限, 晚飯其間多次被侍應撞到~每位食客一坐低, 侍應馬上上前問大家飲什麼welcome drinks, 有兩款選擇: 1. 北海道牛乳忌廉梳打2. 青檸可樂梳打. 我揀左前者! 聽個名以為好重奶味, 但係飲落去個味道同玉x忌廉無分別! 飲唔出有北海道牛乳既香濃奶味!前菜有泡菜三文魚皮、炸三文魚皮及燒三文魚皮: 三款魚皮其實都麻麻地, 炸三文魚得個脆; 燒三文魚皮, 幾細嚿, 感覺好似食緊d 餸頭餸尾; 泡菜三文魚皮, 泡菜ok, 魚皮唔得!食完前菜, 喺開始食主菜前, 金田長壽司的創辦人Tommy話因為之前試過菜, 發現原本個餐單份量太多, 所以今日個餐單有d 改變! 睇到改左既餐單…..好失望, 無左好多想食既菜!失望完, 開始上主菜, 當侍應捧住四大拳頭刺身拼盆出黎既時候, 大家都嘩然, 4 款刺身包括珍寶北海道牡丹蝦皇刺身、三文魚腩刺身、珍寶北海道帶子壽司及北寄貝壽司, 每一件都好大件. 可惜只係靠份量黎贏住係客人個心係無用,

失望完, 開始上主菜, 當侍應捧住四大拳頭刺身拼盆出黎既時候, 大家都嘩然, 4 款刺身包括珍寶北海道牡丹蝦皇刺身、三文魚腩刺身、珍寶北海道帶子壽司及北寄貝壽司, 每一件都好大件. 可惜只係靠份量黎贏住係客人個心係無用, 我地唔係只係想填飽個肚咁簡單!

首先珍寶北海道帶子壽司, 帶子的確係好厚身, 不過有小小腥, 食落軟腍腍, 好唔新鮮既感覺!
跟住輪到珍寶北海道牡丹蝦皇刺身, 第一次用刀叉食刺身, 但隻蝦同樣唔太新鮮, 唔夠爽身, 無鮮味!
4 款當中要數好小小既係北寄貝壽司, 比較有甜味, 但係個飯好散, 食起上黎都幾狼狽!

食完刺身等上燒物, 但係上菜上得好慢, 之後既每一道菜之間要等好耐時間, 而且大部份既熟食, 食既時候已經涼晒!
銀雪魚西京燒: 雪魚燒得唔錯, 肉夠滑, 個醬汁甜甜地幾夾!
鹽燒牛脷: 雖然Tommy 話佢地係揀左牛脷尖 , 即係牛脷最肥美果份黎燒, 可惜牛脷唔係特別腍, 牛肉味唔係特別濃, 亦都食唔出係用鹽黎燒! 不過整體黎講個味道唔錯!

跟住輪到期待以久既創意8吋長壽司, 藍鰭吞拿魚腩壽司 同海膽壽司.
藍鰭吞拿魚腩壽司: 薄薄 一片, 無甜味, 唔夠甘香!
海膽壽司:他們既做法係把 海膽放上紫菜面再加上一層果凍! 好失望!!! 因為 1. 跟本食唔到, 一拎起就散; 2. 紫菜味蓋過晒海膽既味; 3. 嘗試只拿點海膽黎食, 食到既係腥味!

失望過後, 跟住黎返d 正常小小既食物,炸蝦天婦羅拼明太子雜菌
炸蝦天婦:隻蝦夠甜同彈牙, 不過個脆槳太厚, 食落感覺油膩!
明太子雜菌: 呢道菜無咩特別, 只係將d 明太子醬放上炒過 既雜菌上, 味道唔錯!

正常完, 唉~~~又再失望
特大馬刀貝味噌煮: Tommy 介紹既時候話佢地用左西京味噌及赤味噌來烹調, 不過飲落同平時既味噌湯無咩太大分別! 馬刀貝無錯係好大隻, 但係處理得唔好, 食落有沙!

甜品時間, 好壞參半
日本絹豆腐慕絲杯: 全晚最好味道! 豆腐味濃郁, 好滑!
雲呢嗱海膽焦糖燉蛋: 不能夠討我歡心既創意, 食落太咸, 食唔到雲呢嗱味同海膽! 我比較喜歡傳統既焦糖燉蛋!

佢地今餐sell 既係刺身, 可惜成餐飯最好既竟然係銀雪魚同豆腐甜品? 同我預期既完完全全唔同晒! 其實一間餐廳要留得住客人個心, 最重要係食物, 唔應該只係sell 創意! 首先應該將最基礎食味既味道做好, 先去嘗試創新!

最後, 多謝Tommy 全晚好詳盡既講解, 佢好有誠意聽每位食客不論好同壞既意見, 希望佢地聽完真係會作出改善.
用北海道牛奶整???飲唔出!
到底係賣相, 創意定味道重要?
全晚第二最愛
牛脷如果厚身d應該會好食d
長壽司 <> 好壽司
蝦甜, 明太子醬唔錯
拳頭咁大! 份量十足!
娟豆腐好味!
全晚第二最愛
蝦甜, 明太子醬唔錯
娟豆腐好味!
是咁的,第一次貪得意報名去試食創意長壽司,好好彩有份參與呢次活動係3 號風球高高掛既同時,都無損我去見識下長壽司既心情~一去到就見到有十幾人好熱鬧咁真係嚇左一大跳呢!而餐廳的環境感覺都幾"港式日本料理"feel. 到坐低就有杯welcome drink,我揀左北海道牛乳梳打,但飲落老老實實我真係feel唔到北海道牛乳既威力,好普通的一杯汽水(仲有係無咩汽少冰tim....)之後每上一道菜都有十幾部相機同佢地影影影相,場面真係好壯觀呢泡菜三文魚皮,炸三文魚皮,燒三文魚皮呢款係前菜創意三味 泡菜三文魚皮好似豬皮滑滑的味道不錯 其餘兩款我就覺得似雲吞麵鋪食到個d差唔多無咩特別四大拳頭刺身拼盆一出場就俾佢地既身形嚇親我最愛既帶子大到好似塊牛脷一劈咁訓左係d飯度 大塊到完全見唔到d飯 但大而無味 食完差d膩死左.. 三文魚腩厚厚的都算鮮甜美味 不錯 而牡丹蝦皇刺身真係十.分.大.隻! 第一次用刀叉食刺身 感覺奇妙 北寄貝壽司爽爽的 味道普普通通 又係得個大字 食完既感覺係好似見到o靚模身材得個大字 鍾唔鍾意就真係見仁見智喇銀鱈魚西京燒甜甜的 肉質鮮嫩 好好吃 好想再要多舊呢~鹽燒牛脷聽講係用

四大拳頭刺身拼盆一出場就俾佢地既身形嚇親
銀鱈魚西京燒甜甜的 肉質鮮嫩 好好吃 好想再要多舊呢~
鹽燒牛脷聽講係用牛脷最好部份鹽燒 但可能要影相關係入口凍凍的 而且唔爽口 失敗
最鬼異的是奇異果鋪底唔知想點 有點9唔搭8呢
8吋海膽壽司,藍鰭吞拿魚腩壽司最最最期待的終於出場喇~見到件海膽壽司個外形可以用驚嚇黎形容 真係令我大開眼界!但未食我已經係度諗用蒟蒻撈海膽咁咪食唔到海膽既鮮味?果然....無鮮味都算喇,食落仲一陣腥味,味道好唔得 仲要一夾即四散 真係玩死我咩
而另一款藍鰭吞拿魚腩睇落去顏色好似無尼精神未訓醒咁wo 色澤暗啞 俾佢個華麗的名字呃左tim 好普通....
炸蝦天婦羅拚明太子雜菌炸漿厚厚的 炸衣口感堅韌 仲有小小油膉味 只可以講有進步既空間囉 而明太子雜菌粉紅色很討女孩子歡心 食落唔知點解令我諗起pizza hut d意粉醬 味道不過不失都可以一試

特大馬刀貝味噌煮呢個係我全晚惟一試一口就同佢說再見既一道菜 鬼咩...話知佢幾好味呀 隻特大馬刀貝有沙wo 我唔想同個肚過唔去呀!
特級火山卷呢個係我食唔飽另試的 拳頭咁大 終於試到d正常味道壽司 食一舊飽到上心口
雲呢拿海膽焦糖燉蛋,日本絹豆腐慕絲 海膽同焦糖燉蛋我都喜愛 但一加一未必等於二 隨時併出第三種怪味 呢個就係一個例子 又咸又甜咁 我接受唔到囉
而日本絹豆腐慕絲就出色好多 有豆味 很喜歡滑溜溜的口感 誠意推介~!
服務方面員工十分十分友善同快手,仲每道菜色都細心幫我地分好晒,抵讚!
今次活動除左試左好多創意菜色,仲聽左好多有趣飲食經驗.謝謝openrice令我有一個又驚又喜的一個晚上^^

Menu
異形帶子