2天前
喺香港生活咗咁耐,第一次聽有一種菜式叫乾蒸菜。價錢唔貴,所以決定點都要試吓。舖頭嘅招牌菜有乾蒸排骨同乾蒸白鱔。💛乾蒸排骨💛本身小編平時係唔食排骨嘅,因為覺得好油。但因為佢係唔落一滴水就乾蒸嘅緣故,啲油份喺煮嘅時候已經迫晒出嚟,入口就多咗份焦香感而冇乜油膩感。張相望落好似有啲燶,但食落唔會有嗰種燒燶咗嘅味道,只係有香口嘅感覺。食落去覺得有少少似日式燒肉嗰種烹調手法,但感覺就冇咁熱氣。同埋雖然佢係乾蒸,但食落去唔會嚡口,肉汁依然好豐富。💛乾蒸白鱔💛舖頭用嘅鱔好新鮮,食落去完全冇腥味。個蒜蓉汁較得好好,非常惹味。同埋乾蒸嘅手法將魚油迫晒出嚟,個油脂香都非常好送飯。乾蒸雞乾蒸雞個蔥油調得好好。但始終雞嘅油分有限,所以乾蒸起上嚟會比排骨同白鱔遜色。但佢用蒸嘅手法,已經做到好似雞煲咁惹味,已經好好。呢度加$5,就可以白飯任裝。而且所有餸都好好送飯,價錢又唔貴。好推薦發育期嘅學生黨嚟食。同埋以平民飯堂嚟講,環境算乾淨同坐得舒服。
舖頭嘅招牌菜有乾蒸排骨同乾蒸白鱔。
💛乾蒸排骨💛
💛乾蒸白鱔💛