2019-02-27 2499 浏览
對上兩個月嚟過食蛇筵, 由於太好味道嘅原固當晚即席予約試試佢哋嘅老派粵菜, 但估唔到食晚飯都要予約成2個月(蛇筵重誇張, 我係4月訂台, 12月先食)。當晚先上杏汁豬肺湯,杏汁味濃郁,肺有煎過,足料,但豬肺略嫌洗得唔夠白,但好味。蠔豉生菜包,分量多,蠔豉豬肉刴到好似黑胡椒粒咁碎, 咬落每啖都有蠔豉嘅平實口感同鹹香加埋豬肉粒嘅咬口,再加生菜包嘅爽脆與清新,整個菜平衡做得好好,有別與老派粵菜偏鹹嘅味道,此道菜好吃。錦滷雲吞,做法正宗, 雲吞片絶對唔係薄切切!鬆化,唔粉,炸得透,熱辣辣,配酸汁加叉橈鮮尤同吃,襯熱吃,絶品。順德鯇魚腸蒸蛋,坊間魚腸一般是焗,此處做法為蒸,原因為魚腸焗比蒸較為好處理,但焗就吃不到魚腸獨有的鮮味及質感,魚腸變得老化沒那麼好吃。固金碧此道順德鯇魚腸蒸蛋對自家的信心甚高,魚腸的鮮味,雞蛋香味,果皮特有甘味三者配合得非常立體,有層次,同為絶品。八寶鴨,絶對老派粵菜味道,鴨肉鬆化不黐牙,連子同樣鬆化香甜好吃,而伴碟的芥菜膽伴以鴨汁共吃可口,絶品。紅燒元蹄,極度邪惡的一道菜,肥肉煮至啫哩一樣,入口即化,元蹄煮致肥而不膩,時間工夫缺一不可,必吃!同為絶品。紅燒龍躉尾,老饕最愛

順德鯇魚腸蒸蛋

紅燒班尾

紅燒龍躉尾,老饕最愛,龍躉尾吃其魚皮的膠原,煙勒秥口,豉油蔥花甜度辣度剛好。好吃。

椒鹽鮮魷,新鮮,炸粉薄,好吃,但相對其他菜式遜色。

乾炒午河,高質酒家質數,河粉與河粉分明上汁,好吃,但由於其他主菜更好吃,所以相對其他菜式遜色。

此餐埋單2520,9位平衡每人280,因為太好吃我哋諗住齊頭連貼士比2600,但老闆娘話街坊生意,叫2520就得,甚為老實!
2019-02-16
順德鯇魚腸蒸蛋
紅燒班尾
2019-02-26 2002 浏览
我覺得黎金碧食飯需要一定既勇氣~幫老公約食生日飯,我地一行十人首先要預早book位,我打左十次八次都唔通,到打到第一次有人聽時,可能剛好係午市,接電話的人,態度較差,非常趕收線仲叫我之後要打多次黎叫餸第二轉打去叫餸,特登揀六點頭打去,成功落哂餸,對方叫我落訂$500,到時食飯個日拎返入數紙就可。我入數後,第三轉打去,因爲有餸想更改同順便講聲入左數,對方有抄底要改餸的,但最後我都係無改餸🙄🙄我地七點到,間酒家係真係好old school既,好明顯係食個種情懷~仲要枱枱都係book左位,唔會有街客入黎~等緊齊人時想嗌個小吃送下酒職員提議小炒皇或义燒同椒鹽鮮尤我地本身有落椒鹽鮮尤既,但如果食左呢,就無得再加多碟🙄🙄🙄我都明玩法要落餸先就係等酒家約食材時方便d,始終都係屋村內既小酒家,唔預有walk-in客,但都唔係預到咁吻水,多小小都無吧😓最後 我地都叫左碟义燒送下酒稱唔上好食。。。講返當晚預先訂既餸:豬肺湯交到功課既 每人有兩碗有杏汁味但唔算濃 有朋友唔好杏汁都飲到豬肺份量都多 洗得乾淨生菜包好大碟 跟兩份生菜都食唔哂有馬蹄 蠔豉 有咬口且爽口炸雲吞雲吞皮炸得乾身 個汁酸甜度剛好炸子雞唔熱
我覺得黎金碧食飯需要一定既勇氣~
幫老公約食生日飯,我地一行十人
仲叫我之後要打多次黎叫餸

我地七點到,間酒家係真係好old school
等緊齊人時想嗌個小吃送下酒
職員提議小炒皇或义燒同椒鹽鮮尤
我地本身有落椒鹽鮮尤既,但如果食左呢,就無得再加多碟🙄🙄🙄

最後 我地都叫左碟义燒送下酒

稱唔上好食。。。

講返當晚預先訂既餸:

雲吞皮炸得乾身 個汁酸甜度剛好

炸子雞

唔熱 微暖 胸位好鞋

蜜汁鱔球

我第三次打去話已經入左錢既時候,順手講埋想取消呢味,轉梅菜扣肉,對方話無問題。點知最後,都係無轉到。。。我行埋櫃枱問,佢仲話我有寫低架,但我唔記得邊張枱轉🙄🙄🙄大佬呀,咁你唔問?何況我打電話黎通知你入左數時,我點會無講自己姓乜邊張枱呀???😤😤😤
最後要即場再加碟梅菜扣肉😓

仲有椒鹽鮮魷,魚腸蒸蛋,薑汁芥蘭,梅菜扣肉無影到。。。
仲未完架。。。
我訂菜時,話要薑汁芥蘭,到d餸上到七七八八時,我地問呀姨們,仲差個薑汁芥蘭喎,佢先話我地無芥蘭喎😡😡😡
無芥蘭都算啦,咁你主動講聲都應該吖,我唔問你唔講,佢地仲覺得我地應該要知佢地今日無芥蘭咁喎,咁請問我訂餸黎做乜???

老實講,d餸既好味程度完全唔夠cover服務態度同出錯。我明班姨姨同個老闆娘係做開熟客生意,未必鐘意或者恨有一班年輕人入黎幫襯,唔知頭唔知路咁,但都唔係咁呀嘛?態度唔洗話咁寸咁無禮貌吖?
如果d野食真係話好正好正宗好懷舊,外面完全食唔到既,你串都有道理,但又唔係喎,都唔知佢憑乜可以咁囂張!

呢間野,要有預左受一肚氣既心理準備先好幫襯😠😠😠
2019-02-25
2019-02-08 4981 浏览
食團年飯既地方一向都係長輩話事, 我呢D小朋友帶個人去就得啦最後揀左金碧酒家, 起初都以為係D普通酒樓, 去到發現原來係D好舊式餐館行入門口果陣已經見到貼住張紙寫住是日包場客滿, 入面果然座無虛席呢間餐館淨係睇裝修都知道歷史悠久 (以下圖片係食完D人走哂得返我地枱先影架)去到原來呀姨已經一早訂好哂食咩餸, 等齊人就開始上菜第一道菜係杏汁豬肺湯, 唉, 心諗大獲啦, 我最怕杏汁果種味但呢個湯真係出乎意料地好飲, 唔知廚師做左D咩調味令到個飲到有杏汁味而又唔會令到我反感另外個豬肺都好好食, 豬肺首先炒香過, 仲調過味, 真係好好味之後就到生菜包, 一般既生菜包都係用免治豬肉碎但呢度竟然係用蠔豉, 入面仲有D馬蹄, 夾埋一齊出乎意料地好食, 既有新鮮感又好食呢道椒鹽鮮魷味道都唔錯, 炸粉好薄, 但椒鹽味略為唔夠呢個炸雲吞一上枱既時候真係嘩左一聲, 因為好大碟, 同埋好耐冇食過炸雲吞平時係出面食果D炸雲吞都係只會比碟甜酸醬你, 但呢度個甜酸醬仲有青椒, 肉片, 蝦仁個醬非常好味, 個味調得岩岩好, 唔會太甜或太酸, 真係好開胃呀西芹炒班球都炒得有大酒樓既水準, 魚肉彈牙同埋一D都唔腥最後呢碟厲

去到原來呀姨已經一早訂好哂食咩餸, 等齊人就開始上菜
杏汁豬肺湯

之後就到生菜包, 一般既生菜包都係用免治豬肉碎
金蠔生菜包

呢道椒鹽鮮魷味道都唔錯, 炸粉好薄, 但椒鹽味略為唔夠

錦滷雲吞

西芹炒班球都炒得有大酒樓既水準, 魚肉彈牙同埋一D都唔腥
西芹炒斑塊

最後呢碟厲害啦, 燒鵝點梅子醬就食得多, 梅子醬煮既燒鵝就真係未食過
呢度真係有成隻鵝, 淨係睇個盤都已經嚇親
梅子醬同燒鵝係最佳配搭, 味道必定係出色啦, 再加埋個底有芋頭, 好粉好腍好好味

梅子鵝

食到最後D人都開始走得7788, 跟住無意中發然有副對聯
第一次不來品嚐是你們的錯, 第二次不來品嚐是我們的錯
跟住笑左出黎, 好彩我有黎食到姐, 如果冇黎就真係我既錯啦

2019-02-04
庆祝纪念
团年饭
金蠔生菜包
西芹炒斑塊
梅子鵝
2019-02-05 1158 浏览
年尾食團年飯,屋企人話訂左位,去彩虹村食。心諗,山長水遠去屋村食,點解呢?原來屋企人話超好食,咁我就一齊去試下啦。去到店門前,門口好舊式,原來主打食舊式菜👍🏻👍🏻第一道菜,係湯,聽講係最出名既,個湯得一款,係杏汁豬肺湯。佢係一大鍋咁上,入面湯料十分,好好味,好強既杏汁味,㐸左3碗🙈🙈(我吾覺好重味精,飲完吾會好口乾)上菜啦,第一道係豉油雞。個雞好滑,特別係個汁,甜甜地,好好味。😊再黎係金蠔生菜包出面食吾到呢個餸,佢地用蠔切粒再炒乾,加埋肉粒同其他配料,炒完好香口,用生菜包住,口感好豐富,非常推介食呢個😘再黎係炒菜,但個炒菜好特別,係用甜梅菜炒菜芯,好過用xo醬炒。之後一人一碗白飯,飽到上心口,重點係埋單吾駛一千蚊,抵到爆。如果大家都想食到舊式菜,可以一試,債要訂位先,否則應該食吾到😂😂😂

去到店門前,門口好舊式,原來主打食舊式菜👍🏻👍🏻

第一道菜,係湯,聽講係最出名既,個湯得一款,係杏汁豬肺湯。

上菜啦,第一道係豉油雞。

個雞好滑,特別係個汁,甜甜地,好好味。😊

再黎係金蠔生菜包

2019-02-01 3447 浏览
一月中旬星期六,涼爽有風的夜晚。今天晚上跟親戚們到這家懷舊酒家吃年夜飯,聽說這裡的懷舊菜做得比很多有名的懷舊菜館還好吃,他們早就訂好桌跟菜品,一嚐懷舊風味。門面一點不明顯,藏在巷中,還好有人帶著。裡面好像時光倒流回到六七十年代:手寫菜牌,懷舊摺椅,保留的全是老香港風格。人齊後上菜,第一道是杏汁豬肺湯,本人其實非常討厭杏仁的味道,覺得很臭,這個豬肺湯卻完全沒有這問題,杏仁味清香,豬肺給煮得完全不腥,配合起來潤喉濃郁清甜,忍不住連喝兩碗。湯喝完,秘制八寶鴨上桌,香氣四溢,從未試過八寶鴨,原來裡面是滿滿的配料,最記得是蓮子,還有火腿豬肉糯米等等甚麼都有,味道卻出奇地跟鴨肉非常搭。鴨肉酥爛入味,口味鹹鮮,一吃真的停不下來。之後是蜜汁燒鱔球,香煎蜜汁完全鎖住每寸白鱔肉,非常香脆多汁,而且骨頭全起掉,吃起來滿口是香滑飽滿的鱔肉,實在很滿足。最後的古法鯇魚腸蒸蛋是整晚精髓中的精髓,之前試過一次,吃了一口已經腥到受不了,很嘔心,所以看到它上桌就很怕,但是這裡的是兩回事:魚腸是鯇魚腸,跟蛋一起蒸卻完全沒有一點腥味,證明店家在處理魚腸的過程裡的手工非常出色,除腥是一點不馬虎;蒸蛋滲透魚油,蒸成完美的金黃色
一月中旬星期六,涼爽有風的夜晚。

秘制八寶鴨
鴨肉酥爛入味,口味鹹鮮,一吃真的停不下來。

古法鯇魚腸蒸蛋

最後的古法鯇魚腸蒸蛋是整晚精髓中的精髓,之前試過一次,吃了一口已經腥到受不了,很嘔心,所以看到它上桌就很怕,但是這裡的是兩回事:魚腸是鯇魚腸,跟蛋一起蒸卻完全沒有一點腥味,證明店家在處理魚腸的過程裡的手工非常出色,除腥是一點不馬虎;蒸蛋滲透魚油,蒸成完美的金黃色,助以果皮,甘香濃郁的香氣實在讓我一試難忘。

想不到在一個普通屋邨裡有這麼超水準的懷舊菜酒家,這頓年夜飯實在是齒頰留香,回味無窮。
2019-01-19
古法鯇魚腸蒸蛋
訂咗差唔多成個月嘅晚飯,實在令人期待又期待,果然名不虛傳!先上杏汁豬肺湯,好香杏仁味,豬肺有用鑊煎過,好多料,有薑,果皮等,每人有兩碗,正 👍生菜包,肉碎好好味,生菜好多。錦滷雲吞,成個組合好好味,我哋仲即時加多份 😅炸蝦丸,其實佢打得好好味架,不過相比其他有點比下去咯…蒸魚腸,呢個真係唔係我杯茶,試咗小小,都 ok 嘅,其他人就不停話好好味 😆百寶鴨,的料煮到淋晒好入味,好多料好填肚,攪到之後啲嘢都唔係好食得落啦 😭蜜汁脆鱔,朋友話次次都係好後先上呢個餸,熱食同攤涼食唔同味,我個肚唔爭氣無位啦 😖最後係糯米飯,足夠嘅花生,飯夠乾身,無得輸,都係只可以試小小。啲亞姐好好人,幫我哋影相好攪笑,另一位提揸機嗰個唔好影埋天花板,我哋自己影嗰時,有個亞姐又成日裝我哋個蛋糕 🤣🤣朋友已經想返嚟再食第二餐啦!餐廳坐位唔算舒適,裝飾好舊,食物大碟,要人多先可以試多幾個餸,佢都可以成日爆場,可想而知大家都係為美食而來 💖
訂咗差唔多成個月嘅晚飯,實在令人期待又期待,果然名不虛傳!

生菜包,肉碎好好味,生菜好多。

錦滷雲吞,成個組合好好味,我哋仲即時加多份 😅

炸蝦丸,其實佢打得好好味架,不過相比其他有點比下去咯…

朋友已經想返嚟再食第二餐啦!

炸蝦丸
蒸魚腸
百寶鴨
蜜汁脆膳
糯米飯
百寶鴨
糯米飯
2019-01-08 1210 浏览
此店極之難食,服務態度差勁,環境差系正常,因為已經有50幾年歷史,舊,污糟和臭都可理解,但是我有朋友都不會介紹他/她到這店用餐,所有食物都不是一流, 而是三九流. 收費極貴,仲要得到咁既服務態度, 都吾系好明,每晚都有咁多傻人去依間垃圾店捧場!所以話好多人都系人云亦云, 人話好食就瘋擁去食, 食完才知道自己有幾咁戇居😆原因系因為這裡付五星級價錢, 他還五星級既服務態度給大家😄⋯⋯最後酒家金句[你不來第二次是你們的錯]我覺得來第一次都是大錯特錯. 不再回頭.
2018-12-08
2018-12-08 2028 浏览

第一次嚟食懷舊菜,一邊食一邊同自己講,要同屋企人返嚟食,越齊人越好。
鯪魚腸蒸蛋
魚腸真係難處理,費功夫又難好食,但哩度真係做非常出色。蛋夠香滑,魚腸一啲都唔腥,上檯秒清,實在不能錯過 !

蜜汁燒鱔球
平時對‘鱔‘絕無好感,絕無試過主動叫任何‘鱔‘食,就算之前食過都係屋企人夾埋嚟就勉強食。今次可以話係超驚喜,真係覺得好好食,仲想夾多幾舊,肥美嘅新鮮鱔肉,配蜜汁燒得又爽又脆,真係令我對 ‘鱔‘ 改觀。

紅燒元蹄
又一道令人改觀嘅菜式,真係見識少,原來可以咁好味。以前見到哩道菜,有人夾俾我時甚至會推說「我麻麻地豬的」避食,但金碧的紅燒元蹄是令人會夾完再夾的。眼看好肥,但咬落完全唔覺膩,大大舊都食完可以再想夾,絕對係勁 !

心絲絲已經度緊同屋企人去做冬嘅菜單~
地點:彩虹村金碧樓22號地下

#要訂檯#要訂埋菜唯一注意係廁所,踎廁係有啲惡搞,好彩附近個公廁還好。

鯪魚腸蒸蛋

紅燒元蹄

心絲絲已經度緊同屋企人去做冬嘅菜單~
地點:彩虹村金碧樓22號地下

#要訂檯
#要訂埋菜

唯一注意係廁所,踎廁係有啲惡搞,好彩附近個公廁還好。
  • 魚腸蒸蛋
  • 蜜汁燒鱔球
  • 紅燒元蹄
2018-11-26 1918 浏览
#小秘書 今日大開眼界,無諗過小小屋邨嘅廚房 金碧酒家,可以煮出大師級嘅餸菜👍🏻 不過我哋七個人都唔嘢少,成功食埋三個✈️ #飛機友 嗰份🥴 聽日唔食返兩餐🍎 #健康餐 都唔知點消耗啲肥膏🐽今晚我覺得味味餸都好好味,尤其係個 #蠔豉生菜包 用🥬生菜嘅清新襯托蠔豉嘅香味,口感好好仲一啲都唔油膩😘 #花雕蛋白蒸海蝦 亦係一道值得推介嘅餸菜,花雕嘅酒香夾埋鮮蝦🦐嘅甜味,恰到好處😘😘 個個話飽話飽... 最終都將枱面上嘅餸菜都清得七七八八😅 唯獨係隻 #八寶鴨 唔多受歡迎🥴 皆因我最唔鍾意鴨嗰陣騷味,大家千其唔好怪我挑食呀👉🏻👈🏻患有閱讀障礙嘅我,幾經辛苦,終於將象形文字菜單翻譯出嚟👀豐富到吖...蠔豉生菜包🥬 酥炸鮮蝦丸豉汁蒸蟠龍鱔 花雕蛋白蒸海蝦🦐八寶鴨🦆 錦鹵雲吞西芹炒腰果 蒜蓉炒菜心🥢

蠔豉生菜包🥬
2018-11-26
  • 蠔豉生菜包
  • 花雕蛋白蒸海蝦
2018-10-17 2774 浏览
是咁這頓飯早在8月尾吃的,為何待至今時今日才出文!皆因我在Blog中寫完後正想Copy的時候竟然撳錯Paste,所有Blog文消失於空氣中!那份心痛不能言諭!!!不過這間金碧酒樓確有值得記載的地方,所以在做托媽較多時間的這星期便的起心肝重寫一遍~ 金碧酒家位處緊緊依附54載的彩虹邨內,歷史悠久味道更濃厚!! 甫踏進酒家眼裡看到全是小時候的情懷,報以微笑的師傅以香噴噴的豉油雞迎賓,除了香味外更充滿人情味!! 往前走彷彿步上時光隧道!走進小時候暑假在茶檔幫媽媽手洗茶杯挺辛苦的日子,但童年無憂愁快樂易滿足還是懷念的! 一幕幕7、80年代的經典活現眼前,手寫菜牌、黑牌告示、電話間及懷舊茶壺、茶杯,通通都是我童年回憶! 懷緬過去常陶醉,要醉那便靠好友亦慷慨帶來美酒,令這夜變成醉美一夜! 人未到齊先來一客蜜汁叉燒陪酒!叉燒較窈窕但誘人的蜜汁總是討人歡喜! 人齊先喝口靚正的杏汁白肺湯,杏汁香而不俗不會有我反感的杏霜味,從杏香中滲出肉香甜味!! 頭盤以蠔豉生菜包揭幕,均勻的蠔豉鬆調味恰好,配合翠綠的生菜盞吃可口非常! 小時候最愛吃的錦鹵雲吞這夜也有重溫,還是喜歡搶

小時候最愛吃的錦鹵雲吞這夜也有重溫,還是喜歡搶奪我至愛的死八婆哈哈!!

雲吞皮沾上酸甜的汁醬吃下口感香脆,酸微微的味道叫人醒神很可愛!!

接下來是超級好吃的八寶鴨,潤澤的賣相先令人垂涎,流璃獻緊抱鴨身味道香而不俗!

剖開鴨皮下滿載八寶餡料,當中以鬆化香甜的蓮子最稱心,吃下香而不膩絕對是星級味道,而伴碟的芥菜膽新鮮甘甜很可口。

八寶鴨須好但我並未滿足!接下來的魚腸蒸蛋才是高章之物,魚腸的腥味要小心用心處理才得出滋味,所以坊間大多以焗製奉客!而全碧夠膽以蒸蛋來炮製看得出多有自信,事實魚腸蒸蛋美味度極高,丁點腥味也沒有只帶蛋香、果皮香和鮮味,最重要連凍了吃也如是,弄得平常不碰的我吃罷還覬覦籬桌好友那碟呢!

接力是三款炸物先嘆酥炸鮮蝦丸,香口彈牙足料不油膩,大家明白是多味美吧!另外同樣香口的酥炸蟹鉗質感味道其實不俗,但比蝦丸的鮮味蓋過了不少!

最後的椒鹽鮮魷不叫得零舍好吃,但那粉漿絕對是小時候的口感,所以加分不少呢!

到另一坊間已不多有供應的手工大菜金華玉樹雞,賣相工整雞件、雲腿、香菇相間並列異常吸引,而吃下口味挺清新如要挑剔便是雞肉可再嫩滑些便更妙!

蜜汁鱔球是我期待的一味,可惜口感有點硬,蜜汁吃下亦有點黏牙,而鱔球亦帶有泥味未能取得我歡心!!

菜有枸杞浸豬潤是以往嫲嫲最喜歡弄給我吃的菜!嫩口味甘的枸杞佐以香甜的豬潤湯很美味,豬潤須沒浸發至肥厚模樣,但正正是懷舊的口感和味道我鍾意!

最後的乾炒牛河我只試了河粉,算炒得乾身不油,略嫌鑊氣不夠!!

貪吃的我們最後更加了生炒骨和鴛鴦炒飯,生炒骨是我喜歡的口感和味道,而鴛鴦炒飯比乾炒牛河更加出色!最後吃一碗高質的臭草綠豆沙便滿足完結飯局,多謝各位攪手的貼心安排期待下次再會!

2018-08-31
2018.08.31 😊 【富豪食堂平食懷舊菜】食在彩虹星期五的晚上 是金碧酒樓慶祝54周年的聯歡晚宴🎉這晚的金碧之夜 座無虛席來到的都是一幫真正的老饕小店不論裝潢 還是器具都充滿著懷舊的味道而菜色上亦內有乾坤🤭就連少見的巧手懷舊菜 也能在這一一品嚐難怪富豪們也是小店的忠心粉絲杏汁白肺湯一聽到豬肺湯 年輕一輩可能也會怕怕🐖卻深得小妹歡心 清潤滋補由於洗豬肺的步驟太煩覆 已經很少食店肯做湯底香濃 呈現奶白色 真材實料用上不少豬肺 杏汁味不算太重是女士們美顏恩物蠔球生菜包 錦鹵雲吞生菜包的確是道夏日不錯的開胃菜我們家偶爾也會制作🥗當然沒有小店的材料豐富最特別的是加入了蠔屎 令味道更豐富另一前菜錦鹵雲吞亦不常見將鮮魷 菠蘿 豬潤等食材加入酸甜醬汁🍍最後淋在香脆的雲吞上 非常開胃酥炸蟹鉗 酥炸鮮蝦丸 椒鹽鮮魷接著來到海鮮類別聽說因休魚期關係蟹鉗跟蝦丸只有限量供應小店在火喉上控制出色👍外皮金黃香口 卻毫不油膩前兩者份量亦相當驚人 內涵亦用上原隻鮮蝦而鮮魷亦鮮味彈牙 不會太厚粉漿蜜汁鱔球 魚腸蒸蛋 枸杞浸豬潤小妹期待的蜜汁鱔球來了微甜的醬汁包裹著炸至香脆的鱔偏偏在脆口的魚皮下又有嫩滑的魚肉🐟神奇豐
2018.08.31 😊

//第一次不來品嚐 是你們的錯//
回看著牆上的句子標示
真的要說他們真的是名不虛傳 有串得起的理由

2018-09-09 1923 浏览
香港這塊彈丸之地,一切以發展掛帥,舊物、以至舊情乃發展之障礙物,一於拆拆拆! 萬料不到,在這條不顯眼的老屋邨裡,竟藏著一塊寶! 年屆五十四的 「金碧」,一如其名,在暗處發亮,實在難得 ! 做了幾十年人,首次踏進酒家有如穿越時光隧道的感覺。源自「金碧」的潛吸力,一牆一瓦一物帶領我們返回六十年代,與偽懷舊場景有著天淵之別! 「金碧」並非浪得虛名,就當晚所見,全場爆滿,氣氛熱閙!在中段時間,更不可思議地在狹窄的走道上加插一張圓檯,使原已親密的食客感受幾乎零距離的接觸! 當晚我們食友佔兩檯,自攜酒品不多,不過正好給喝光兩瓶威士忌,免得費勁帶回家,太好了! 叉燒 人未齊,我們先來一碟叉燒。無論色澤、肥瘦、食味都與小孩童不太修飾的叉燒相像,部分有點柴,不得不承認現在嘴巴變刁了! 杏汁白肺湯 「金碧」較早關門,我們唯有一邊喝湯一邊等待數位快將抵達的食友!侍應姐姐雖然繁忙,但很親切,會自動撈出湯料讓我們拍照。 杏汁白肺湯 杏汁白肺湯 首次以湯代酒,齊齊舉杯 Cheers ! 杏汁白肺湯 湯感流暢,沒有粉粉的杏碎,唯杏味較為輕淺,平日受不了杏味的食友也喝得自在!湯味以甜為主道,若然甜中帶小鹹會

萬料不到,在這條不顯眼的老屋邨裡,竟藏著一塊寶!

年屆五十四的 「金碧」,一如其名,在暗處發亮,實在難得 !

叉燒

杏汁白肺湯

首次以湯代酒,齊齊舉杯 Cheers !

杏汁白肺湯

湯感流暢,沒有粉粉的杏碎,唯杏味較為輕淺,平日受不了杏味的食友也喝得自在!湯味以甜為主道,若然甜中帶小鹹會更顯層次!

蠔豉生菜包

除了在泰菜餐廳,現在甚少在酒樓碰上生菜包這類菜餚,這回有著舊菜新嚐的感覺!

蠔豉生菜包

兩大碟翠綠西生菜,而且每片也來得完整,要做出完美生菜包沒難度!

蠔豉生菜包

香氣四溢的餡料,除了蠔豉、還有鴨鬆、沙葛、炸米粉等,炒得乾身不油、口感層次豐富,隨著清脆的生菜咀嚼,實在妙不可言!

錦鹵雲吞

繼溫柔的蠔豉生菜包後, 錦鹵雲吞令眾食友雀躍起來!

錦鹵雲吞

錦鹵雲吞做法傳統, 酸汁以蝦、豬肉、豬膶、菠蘿、燈龍椒等烹調,酸甜度來得平衡又開胃,配上不油酥鬆的雲吞皮相伴,入口甘香惹味,想起都口水大流!

八寶鴨

下一道菜餚是八寶鴨,鴨形優美、鴨身潤飽、色澤油潤,以芥菜膽相伴,確實十分誘人!

八寶鴨

鴨肚被繁多的配料塞滿,配上腍香的鴨肉,入口啖啖軟滑細香,美味猶勝不少星級菜館,加上全無膩感,我們忍不住邊吃邊讚,十分出色的八寶鴨!

魚腸蒸蛋

魚腸通常以焗製的方式烹調,這回以蒸代焗,效果竟然是喜出望外!

魚腸蒸蛋

蒸的魚腸不單比焗製的來得多汁滑溜,而且鮮味更為突出。當然要一讚「金碧」選購及處理魚腸的功力,蛋與魚腸混合陳皮、薑絲和香腸,達至鮮甜香的美味境界,放涼後依然不腥且味美,它是我人生嚐過最美味的魚腸蒸蛋!

酥炸鮮蝦丸

酥炸鮮蝦丸看似沒那麼複雜,其實吃的仍是手工!

酥炸鮮蝦丸

火喉恰好,蝦丸炸得乾爽,蝦肉彈牙多汁,且透出鮮蝦自然的香甜,許多時候手製蝦丸只著眼於質感,死爽死彈的效果,卻忽略了蝦的鮮味!

酥炸蟹鉗

炸功不用懷疑,酥炸蟹鉗保持乾爽不油的效果!

酥炸蟹鉗

其實酥炸蟹鉗效果並不差,不過在可以對比的情況下,蟹鉗確是給蝦丸比下去!也許是體積較大,蟹鉗質感相對繃實,鮮味也稍降!

金華玉樹雞

經過兩道炸物後,來一道蒸的菜餚作平衡!金華玉樹雞也是現今不太常見的菜式,雞件配上冬菇、金華火腿和時蔬,感覺美輪美奐!

雞肉滑溜、火腿鹹香、菜心爽脆,而最喜歡是彈牙的冬菇,可是組合起來後,膚淺的我並未能品嚐出獨突之處,確是可惜!

椒鹽鮮魷

菜式一道接連一道,嘴巴總是忙過不休,就是因為節奏緊密,所以錯過了椒鹽鮮魷,相信味道也不錯!

蜜汁鱔球

蜜汁鱔球一向是我喜歡的菜式,不過當晚的蜜汁過於厚硬,有點刺口,其次是鱔球帶有一股泥味,這回「金碧」的蜜汁鱔球未能過關!事後其他食友都推介「金碧」的蟠龍鱔,下回該試試!

枸杞浸豬膶

終於端來蔬菜,枸杞浸豬膶是我杯茶!最欣賞鮮香柔和的上湯,令嫩滑的泃杞更加美味。而豬膶雖未至於黃沙膶的豐腴 ,但細薄小巧未算粗糙!

乾炒牛河

想不到還有主食。乾炒牛河鑊氣不錯,惜鼓油未算惹味!反而鄰檯食友遞上的鴛鴦炒飯更為可口!

生炒骨

怎麼鄰座又多來一碟生炒骨,我的肚子真的快爆了,他們呢?!

綠豆沙

綠豆沙味道也不錯,臭草海帶整全,稀稠與甜度又剛好,終於終於捉到飯局的尾巴了!

感謝「金碧」以懷舊手工佳餚為我們一眾食友,炮製出舌尖上的彩虹。老舊的親切、老舊的滋味,實在太感動了!

亦多謝籌辦的哥兒們!
  • 蠔豉生菜包
  • 錦鹵雲吞
  • 八寶鴨
  • 魚腸蒸蛋
  • 酥炸鮮蝦丸
  • 枸杞浸豬膶
2018-09-04 1725 浏览
三大兩小,四個小菜加條一斤多D的蒸魚,可以收你過千元,難為個個都話好抵食又美味,日日門口都貼住今天包場或全日滿座,小弟真係要五体投地,寫萬個服字。不知所謂到難以形容??!!
2018-09-02 1435 浏览
小時候,兩位長輩都住在彩虹邨,年中總會有那麼三兩天,我會與外公、外婆前往探望,彩虹邨並不是個陌生的地方。長大後,外公、外婆,兩位長輩相繼辭世,親戚間的關係大不如前般密切,變得生疏,彩虹邨也成了一個陌生的地方,晃眼多年,我也沒有再踏足過。這一夜,相熟食友們竟在彩虹邨的老牌酒樓「金碧酒家」搞局,不知多少年沒有來過飲茶吃飯的我當然不會錯過。準時來到金碧,舊地重臨,酒樓陳設依舊,時光彷彿停頓在多年之前,那漂亮的青綠色幾何圖案瓷磚、那數十年不變「隨地吐痰得人憎,罸款二千有可能」的市政事務署告示,那可供客人隨意使用的公用電話、那只有舊式茶樓才有的斟茶沖水機,那些花紋精緻的舊式茶具,都讓人有回到過去的感覺。光陰雖不能復返,記憶仍歷久常新。 部分友人因事遲來,等候期間,搞手決定每檯先來一碟「蜜汁叉燒」讓先到來者邊吃邊等。作為受惠者之一的我,雖然覺得這叉燒還可再肥一點,其實叉燒質素已算不錯,蜜味豐盈,肉質又夠鬆化,我足足吃了三件叉燒方才罷手。這一夜,金碧酒家全場爆滿,座無虛席。友人早已預訂了兩圍大檯,筵開兩席,新知舊雨,聚首一堂,觥籌交錯,酒酣耳熱,好不熱鬧。最先上桌的「杏汁白肺湯」,真材實

這一夜,相熟食友們竟在彩虹邨的老牌酒樓金碧酒家」搞局,不知多少年沒有來過飲茶吃飯的我當然不會錯過。準時來到金碧,舊地重臨,酒樓陳設依舊,時光彷彿停頓在多年之前,那漂亮的青綠色幾何圖案瓷磚、那數十年不變「隨地吐痰得人憎,罸款二千有可能」的市政事務署告示,那可供客人隨意使用的公用電話、那只有舊式茶樓才有的斟茶沖水機,那些花紋精緻的舊式茶具,都讓人有回到過去的感覺。光陰雖不能復返,記憶仍歷久常新。

最先上桌的「杏汁白肺湯」,真材實料,杏味適中,味道雖稍偏甜,潤肺潤喉,功效無用置疑。
蠔豉生菜包」的蠔豉崧份量十足,兩大碟青得發亮的西生菜,拿上一至兩塊,隨意把蠔豉崧酌量放進生菜包上夾著吃,清爽而味美。
經典粵菜之一的「錦鹵雲吞」,小時候在茶樓與外婆和姨姨喝茶的時候就最愛吃了,最喜歡的是那酸酸甜甜的開胃錦鹵汁味道。這晚的「錦鹵雲吞」炸得脆卜卜的,把蝦、肉片、青紅椒等材料放在雲吞上,澆點酸甜錦鹵汁,開胃,滋味,好吃。
材料豐富的「八寶鴨」吸引極了,這足料的八寶鴨味道濃而不膩,引得我與友人下箸頻頻。偌大的一隻八寶鴨,最後全被我們吃個清光。
魚腸蒸雞蛋」是我吃過最高水準的出品,趁熱吃,一點不腥,魚腸、雞蛋、蔥花、豉油,合成令人一試難忘的美味。
三道香炸菜式接二連三送到,大大粒的「酥炸鮮蝦丸」與大大隻的「酥炸蟹鉗」有異曲同工之妙,都是新鮮炸起,香口熱燙,裡面的蝦膠彈牙而有嚼頭,一樣一粒,小食多滋味。
椒鹽鮮魷」炸得甚香,但連續三道炸物,實在有點吃不消,所以只是夾了一件淺嚐,便適可而止地等待下一道菜式上桌。
名字和賣相同樣美麗的「金華玉樹雞」,與「當紅炸子雞」一樣,以往都曾是壽筵喜宴的大菜之一,到了現在,「當紅炸子雞」仍不難吃到,「金華玉樹雞」卻已愈來愈少地方可以嚐到了,在筵席中亦接近絕跡。這晚重遇它,雞肉滑,雞皮更滑,伴以金華火腿、冬菇片與青菜,絕對是個美好的回憶。
蜜汁鱔球」肥厚多肉,燒得甚香,外脆內軟,味道濃甜,水準甚佳,可惜這時候我已經吃得甚飽,所以雖然每人其實可分到兩件肥美鱔球,我只是吃了一件便鳴金收兵。
枸杞浸豬膶」碟頭大,份量多,嫩綠的枸杞葉,橙紅的枸杞子與還未熟透的鮮豬膶,只消稍為翻弄一會,讓熱暖的上湯把豬膶浸得剛好熟透,便成為一道可口的美食。
粵菜經典之一,甚考大廚功夫的「乾炒牛河」作為是日的單尾,與其他粵菜經典菜式互相呼應,鑊氣十足的炒牛河,蘸點芥辣,已是美味。
最後的甜品是「海草綠豆沙」,味道清甜不膩,讓人十分受用。

這一夜,絕對是個金碧輝煌的懷舊夜,菜式全皆極有水準,令我回味再三。見面的多是相熟友人,談笑既歡,又有美酒佳餚助興,確是十分高興,搞局、訂座、寫菜的朋友勞苦功高,實在功不可沒。期待下次聚會,同樣可像這夜一般,乘興而來,盡興而返,便甚好了。
  • 八寶鴨
  • 魚腸蒸雞蛋
  • 金華玉樹雞
  • 蜜汁鱔球
  • 酥炸鮮蝦丸
  • 錦鹵雲吞
  • 杏汁白肺湯
2018-08-17 1140 浏览
一班同事gathering 又黎啦,中菜係我地必去既,同事話佢屋企樓下間酒樓雖然唔起眼,外面門口無special,但d 食物一流。哩度專門食d 懷舊菜, 好多款係宜家酒樓已經食唔到。前菜~涼伴雲耳個麻油好香,加個醋好醒胃,份量大西芹炒班片, 勁多班片,炒得好香,個份量勁大。椒鹽鮮魷,係新鮮炸既,一上枱係勁脆口同好熱,d 椒鹽好雲,條條都有,大大夠好有咬口。䓤蒸班片,份量真係好大,件件都好大片,d 魚都好新鮮,無星味杏汁豬肺湯, 勁正, 好好好好濃, 好夠類,我地睇湯渣有成個半豬肺,d 杏汁味好濃好正!菜莆炒碎肉, 雖然賣相麻麻,但食落好正,d 菜莆好有咬口,送白飯一流!!椒鹽骨,炸得剛剛好,如果可以有多d 肉食就好啦

哩度專門食d 懷舊菜, 好多款係宜家酒樓已經食唔到。

前菜~涼伴雲耳
個麻油好香,加個醋好醒胃,份量大

西芹炒班片, 勁多班片,炒得好香,個份量勁大。

椒鹽骨,炸得剛剛好,如果可以有多d 肉食就好啦
  • 杏汁豬肺湯