2016-02-18 600 浏览
水瓶座可能是其中一個我很熟悉的星座,因為身邊的好友都是這個星座,而且我跟水瓶座都是非常合拍的,今次是其中一位水瓶座的朋友生日,我們相約在大角咀的金船長慶祝。餐廳燈光昏暗,有不少跟船有關的佈置。蕃茄海鮮湯 $38餐湯點了蕃茄海鮮湯,這個是清湯,清澈見底,有小蝦、魷魚同蜆肉,味道酸酸甜甜的,比一般海鮮湯較清淡,非常開胃。檸檬什飲 $38檸檬汁配上7喜的檸檬什飲,雖然簡單,但對於一個由旺角走到大角咀的我來說簡直是冰涼入心。黑松露馬卡斯芝士夾心比薩 ( 6吋 ) $108這個是餐廳的招牌菜,幾乎每桌都會點,有三款食法。第一 : 直接吃。外層鬆脆的比薩,配上香濃的芝士和幽香黑松露醬,是最直接感受到芝士和黑松露的味道。第二 : 點提子醋吃。旁邊有自家制的提子醋,雖然減低了芝士和黑松露的味道,但意外地味道變得清新,帶點果甜。第三 : 加有機芽菜吃。旁邊的蟹抓菜,口感爽脆,甚有口感,我再點上提子醋吃,甜甜酸酸的,我最喜歡這個吃法。凱撒沙律 $120這個凱撒沙律我們另外再點了煙鴨胸和巴馬火腿,爽脆的生菜,配上富鹹香的煙鴨胸和巴馬火腿,非常開胃。金船長芝士漢堡包 $68頂層的麵包輕輕烘過,外脆內軟,中間的
餐廳燈光昏暗,有不少跟船有關的佈置。
蕃茄海鮮湯 $38

檸檬什飲
檸檬什飲 $38

黑松露馬卡斯芝士夾心比薩
黑松露馬卡斯芝士夾心比薩 ( 6吋 ) $108

這個是餐廳的招牌菜,幾乎每桌都會點,有三款食法。

凱撒沙律 $120

金船長芝士漢堡包 $68

頂層的麵包輕輕烘過,外脆內軟,中間的牛肉充滿肉汁,配上半溶的芝士,新鮮蕃茄、生菜和洋蔥,感覺清新,但如果中間的牛肉再煎香一點會更好。
心太軟朱古力布甸 $38

把外層帶脆的心太軟切開後,濃郁的朱古力就緩緩流出,吃一口鬆軟的蛋糕,再配上清淡的雲呢拿味雪糕中和,簡單就是美味。

店員非常專業有禮,每碟菜色都會詳細介紹,值得讚賞。

水瓶座 (1/20~2/19) 求知慾甚強,加上有冒險的開拓精神,所以大部份的水瓶都是聰明有學識的。為人樂於助人又善良,所以身邊的朋友都不少。但他們很討厭守舊和思想較慢的人,他們會言語上暗串之後不理睬他們。水瓶座十分重視思想上的溝通,重視內在多於外表,連選擇另一半都是比較慢熱,喜歡由朋友慢慢變成情人,長長久久的愛情。關於水瓶座實在太多東西可以寫了,有機會再分享啦,最後祝水瓶座生日快樂。

庆祝纪念
生日
檸檬什飲
黑松露馬卡斯芝士夾心比薩
2016-02-12 849 浏览
聽到個個都話去大角咀一定要去金船長,終於搵到朋友到呢間餐廳一試,但可惜同預期有點兒距離‥‥‥總算係平日,諗住唔使訂位,但安全起見,一行五人如果WALK IN無枱,咁就‥‥‥‥六點半即電,七點半即有枱,否則果晚企係店外食風都會食得飽。先上餐湯,四個main courses都揀做跟餐,餐湯好味,濃郁忌廉味,正!黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩差唔多枱枱都叫,朋友都提我一定要試,我記得,但唔知係唔係太高期望而令到失望。真心,唔係我既口味,黑松露菌醬要食,我會揀配意大利飯或者白湯,配pizza真係有gimmick,pizza面既芝士粉係重,我食pizza都會勁加,但可惜配齊晒所有野,個感覺真係有D古怪,真心,唔係我杯茶‥‥‥正常既雞翼,無特別!到呢個豬,厚切,以為無咩特別,只係當晚餐牌上其中一個推荐,點知有意外!肉汁好夠,雖則厚但一D都唔韌,而且燒到岩岩好,唔會焦晒,呢個豬,嬴晒!海鮮寬條麵,如果可以多D蕃茄汁就好啦,海鮮、麵同醬/汁好似三樣分開左既野,面頭芝士重D就更加好!大蝦意大利飯,不過不失!整體而言,對pizza太大期望,相反失望;對塊豬無期望,相反又俾意外我,不過我相信呢間餐廳出名

餐湯
水手雞翼
正常既雞翼,無特別!
厚切豬勒骨
海鮮寬條麵
海鮮意大利飯
大蝦意大利飯,不過不失!

整體而言,對pizza太大期望,相反失望;對塊豬無期望,相反又俾意外我,不過我相信呢間餐廳出名總有佢原因,或者我未試得晒佢餐廳出名美食,希望下次再去時會更有驚喜!
2016-02-01
餐湯
厚切豬勒骨
海鮮寬條麵
2016-02-04 742 浏览
由於係大角咀附近踢波,所以lunch就和朋友去左好出名既金船長依度既set lunch價錢合理我們一個叫左牛扒,一個叫左夏威夷pizza餐湯係番茄海鮮湯與平時飲開的番茄羅宋湯好吾同依款入口有淡淡的香草味,口感清新再配上香脆牛油蒜蓉多士,不錯輪到主菜上場喇 牛扒雖然order左八成熟,但仍然鮮嫩有肉味,配上惹味黑椒汁,味道yummy夏威夷pizza餡料方面十分豐富有芝士、青椒、蕃茄、火腿和菠蘿,批底又薄又脆,芝士入口即溶另外,我們加左個小食芝士肉醬薯條,份量多,肉醬味道濃淡得宜,加上脆卜卜的薯條,話甘快就比我們KO哂
依度既set lunch價錢合理
我們一個叫左牛扒,一個叫左夏威夷pizza
餐湯係番茄海鮮湯
與平時飲開的番茄羅宋湯好吾同
依款入口有淡淡的香草味,口感清新
再配上香脆牛油蒜蓉多士,不錯
輪到主菜上場喇

2016-01-24
2016-02-03 563 浏览
同友人放工 (友人在奧運站的匯豐上班)後去這間金船長餐廳吃晚飯, 友人話要我一定要吃他們好出名的黑松露pizza 的說~就算之前以訂位都要再等差不多20分鐘才可以入去, 一入去己經見到全場坐滿懶懶地叫個廚師推介先…我套餐湯就選了這個法式魚肉清湯, 見到湯好清, 除了有些雜菜雜豆外, 都加入了魚肉我就叫了香煎泰國老虎蝦併凡立貝伴龍蝦汁天使麵(HKD168), 上碟見到有一隻老虎蝦及凡立貝, 再有配些南瓜及菜肉瓜等, 龍蝦汁好香濃,, 凡立具頗大粒, 配天使麵一齊吃非常鮮味, 但天使麵本身好以煮得比較多水, 但麵的質感不錯.老虎蝦不算大隻, 但肉質鮮美, 爽口結實我們當然叫了這個必食的黑松露pizza (6吋) (HKD108) , pizza 上佈滿黑松露cream, 未上桌已經聞到好香好香的黑松露的味道,店員介紹有3 種食法, 第一就係淨吃個黑松露pizza, 好香, 但其奶油醬加大量黑松露食多了就可能比較膩; 所以第二個食法就是加入配菜, 新鮮芽菜仔配上黑松露令整體感覺更Fresh!第三個食法就是加入提子醋 (用新鮮提子打) 點點酸甜味去了油膩, 加上芽菜仔令其口感層次更豐富, 真的
懶懶地叫個廚師推介先…
老虎蝦不算大隻, 但肉質鮮美, 爽口結實
第三個食法就是加入提子醋 (用新鮮提子打) 點點酸甜味去了油膩, 加上芽菜仔令其口感層次更豐富, 真的名不虛傳呢~
另一推介梳乎里 (HKD38), 鬆軟, 入口蛋白味甚濃, 而且入口即溶. 正!
怪不得金船長咁旺場啦~

2016-01-15
  • 梳乎里
  • 黑松露pizza
今天晚上Step朋友邀請小弟一起食晚飯,說book了大角咀一間食意大利菜的餐廳,那裡有一道菜 - 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩是非常有名的,朋友說一定要去試試。好吧,就一邊聚舊一邊食美味的意大利菜。原來在大角咀裡面,金船長已經是無人不識的意式餐廳,Step和朋友雖然已book了枱,但因為walk-in等候人士太多,仍然等了差不多25分鐘才能進入。幸好當日沒有下雨,否則金船長的門口是沒有避雨的地方呢…進去後座位間的空間較少,坐起來較為擠擁,雖然如此,但看到每一個食客都露出滿足的面容,令Step更為期待之後order的美食。全店裝飾都以船為重點,店內四周都放著繩網、救生圈、船鉈、燈塔等物品,營造出在船上的感覺。哈,Step覺得頗為新鮮,而Step最愛就是放在枱上的燈塔裝飾。法式魚肉清湯 (套餐) (3.5♥/5♥)這個法式魚肉清湯,有一塊焊得香脆的多士伴碟。這個餐湯湯色和味道較為清淡,鮮味主要來自湯內碎碎的魚肉,魚肉爽滑鮮味可口,可惜份量不多;雖然清淡,但也頗為醒胃,在主菜前飲相當不錯!! Good!!黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩(6吋) ($108) (4.5♥/5♥)果然是
好吧,就一邊聚舊一邊食美味的意大利菜。

法式魚肉清湯 (套餐) (3.5♥/5♥)
這個法式魚肉清湯,有一塊焊得香脆的多士伴碟。
法式魚肉清湯
果然是鎮店之寶,waitor還未行到Step的餐桌已經可以嗅到黑松露的香味。這個pizza由香乾餅底所組成(似三文治),中間包含著大量香濃芝士和黑松露醬,很足料!! (如圖中所見,金船長沒有吝嗇黑松露醬呢!!)
Waitor說Pizza有三種食法
1. 隨手拿起吃 – 香脆的餅底,加上芝士和黑松露醬,味道好味到不得了,不過說實話,多吃就會有點膩…
2. 點提子醋吃 – 這個提子醋是自家釀制(小碟),味道甜得來帶點微酸,就這樣飲也很美味;用了這個提子醋後,出奇的減低了芝士和黑松露的味道,提子醋帶出了一份清新的甜味,令黑松露味變得更鮮味可口!!
3. 加上有機芽菜仔吃 – Pizza加上芽菜仔一起吃,更有咬口感,一樣會減低了芝士和黑松露的味道,不過味道就會變得清淡。
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
Step最愛就是2加3的食法,既有提子醋清新味,又有芽菜仔的咬口質感。Perfect!!

12安士美國特級厚切豬鞍扒(配雜菌忌廉汁) ($188) (4.5♥/5♥)
朋友order了這個厚切豬鞍扒,這個豬鞍扒份量十足,完全不似12安士的重量,厚度也令人吃驚!!
12安士美國特級厚切豬鞍扒(配雜菌忌廉汁)
但當切下去的時候,才發覺原來是錯覺,因為旁邊的豬肉向內圈起
12安士美國特級厚切豬鞍扒(配雜菌忌廉汁)
Step試了一塊,令Step覺得驚喜的是豬鞍扒口感有點爽脆(有點似豬頸肉),口趙的時候又有點煙煙韌韌,而且肉香濃郁,回味無窮;豬鞍扒下面配上薯仔蓉,份量絕對夠男士的食量。

套餐價格上和肉眼牛扒有點距離,Step覺得這個物超所值!! Bravo!!

12安士美國頂級肉眼牛扒 ($338) (4♥/5♥)
Step則order了這個肉眼牛扒,12安士的重量,waiter送來時它的份量也是嚇了Step一跳!!
12安士美國頂級肉眼牛扒
Waitor說肉眼牛扒質素高,雖然配了黑椒汁,但建議Step用海鹽來食會更為滋味… Step最後都是全程用海鹽配肉眼,因為海鹽突顯了肉眼牛扒的肉鮮;另外牛扒本身也是充滿著肉汁(Medium cook),Step用餐刀一切,肉汁慢慢的從牛扒中流出,食入口非常Juicy!! 另外,肉眼扒肥肉佔的比例不多(佔大約5%),正!!
12安士美國頂級肉眼牛扒
不過Step發現牛扒有部份的肉身煮得過熟了一點,稍為影響了口感,不過整體來說是Very Good!!

原味梳乎厘 ($38) (4♥/5♥)
考慮甜品時,看到差不多每一枱都order梳乎厘,二話不說立即order一個。

剛焗出來的梳乎厘,脹卜卜,食入口蛋白味撲鼻,香滑鬆軟,果然是金船長最多人捧場的甜品。好食!!
原味梳乎厘
心太軟朱古力布甸 ($38) (4♥/5♥)
這個心太軟,鬆化的朱古力蛋糕外包著流心朱古力,一食入口Step發現朱古力和平時食開的心太軟有點不同,一問之下原來內層朱古力是用Lindor黑朱古力制成,怪不得朱古力味特別香濃。

側邊的雲尼娜雪糕放在芝士餅底上面,一起食令雪糕也有食餅的感覺。好味道!!
餐飲 – 檸檬雜飲 & 薄荷朱古力咖啡
跟餐要加16元。
檸檬雜飲 & 薄荷朱古力咖啡
最後結帳每人410元,價錢合理,估也估不到大角咀也有這麼好食的意式餐廳,多謝朋友帶我來享用這個晚餐。
下次等Step再等娘子來金船長撐枱腳先得!!
题外话/补充资料: 記得要BOOK枱,還要早一點到!!
2016-01-15
原味梳乎厘
檸檬雜飲 & 薄荷朱古力咖啡
  • 美國特級厚切豬鞍扒
  • 美國頂級肉眼牛扒
2016-01-27 465 浏览
今日係同女朋友的週年紀念, 我book左一間係大角咀既西餐廳,個名叫金船長。餐廳都好有情調,環境又舒服。羅宋湯配蒜蓉包, 睇落去係簡單既配搭,但不得不讚羅宋湯酸酸微微, 好開胃。 仲有洋蔥的甜味。 香脆的蒜蓉包熱辣辣, 用黎襯湯食一流。我地叫左個凱撒沙律,好大盤既生菜。 香脆既麵包糠入面有d煙肉碎,仲有少少黑椒味配埋個沙律醬令個生菜更加鮮甜。我地兩個人食晒成個沙律,好味!一定要推介的芝士松露pizza, 個pizza黎到個賣相已經覺得好吸引。餐廳既店員好nice,佢地會悉心介紹你個pizza總共有三種食法。呢道菜式新穎又有趣,三種食法我都好中意。 第一種食法:係趁個pizza熱辣辣就咁食, 黑松露同芝士既味道好match。 第二種食法: 將提子醋配搭pizza一齊食, 餐廳用新鮮既提子每日整個醋出黎。 酸酸甜甜既提子醋令pizza既味道更加清新, 而且一d都唔膩。 第三種食法: 將嫩嫩既菜苗同松子仁加入個pizza入面夾住黎食, 估唔到唔起既松子仁,菜苗 再加個黑松露芝士pizza係出奇地夾 。三種食法都令人有驚喜, 果然係拎左獎既菜式同鎮店之寶!今晚呢一個週年紀念的確有驚喜,美味的食

羅宋湯配蒜蓉包
凱撒沙律
松露芝士pizza
今晚呢一個週年紀念的確有驚喜,美味的食物令今日錦上添花,多謝金船長!
2016-01-09
庆祝纪念
纪念日
羅宋湯配蒜蓉包
凱撒沙律
松露芝士pizza
2016-01-16 708 浏览
上次食完附近一間漢堡,行過呢間見環境又吾錯所以就約左朋友嚟食。每個湯都會配以一塊 蒜蓉包,個包脆脆地,蒜蓉吾會太濃味,清清地幾好食。湯入面好多蔬菜,清得嚟味濃,飲得出係自己用心製作。睇open rice見人大推呢個pizza 就叫嚟試下,(影個陣已經食左2塊)同朋友一人三塊,岩岩好一種食法一塊。店員會悉心介紹,第一種係就甘食,拎上手熱到盪手,芝士松露好重味,食落去好滿足。第二種係加小小提子醋,佢既醋係日日整,用新鮮提子整,酸酸甜甜甘好清新;加落pizza之後食落冇甘膩,清清既醋味好吸引。第三種食法係加入菜苗,食落去好清新但又同黑松露頌有芝士好夾。不愧為最出名既作品。蒜蓉田螺都吾錯,吾會粗製濫造。佢食落去吾油膩,而且佢焗出嚟既油好香,加埋佢焗左既包一流。黑松露牛肝菌雲吞都吾錯,佢黑松露吾會落太多搶左其他材料既味道,茹都好嫩,而個雲吞吾會個皮好厚,入面個肉都好好食。店員推介呢個獅魚,話好少有得食,所以就試下。獅魚一條骨都冇,面層有脆脆地好香既蒜容,加埋獅魚一齊食好特別;獅子都好嫩口,有小小彈牙既feel。下面個蕃茄所做既汁小小酸,自己整既果然吾同。薯蓉雖然吾係好似平時既白色,係黃色,但好
薯蓉雖然吾係好似平時既白色,係黃色,但好好食,吾會好濟,好smooth,加小小蕃茄醬都好好食。
最衰影遲左,佢一焗完出嚟漲到好大個。佢吾會落好多糖,食落去好似泡泡甘好好食,又吾會焗吾透。
奶凍入面有好多 vanilla籽,好滑,佢入面加入左小小芒果汁,又清甜得嚟好滑。

• 金獅魚
  • 金船長梳乎里
大角咀美食眾多 但通常都係環境比較求其但味道正既食店 例如車仔麵 粉麵 大排檔等, 雖然都有西餐廳, 但只有極少數, 金船長算係其中一間開得耐既食店, 對上一次食 係5 年前 無乜特別印象 依稀記得食物ok, 環境比較暗, 今次闊別5 年 再相約朋友黎試下佢一直知呢間西餐廳好多人 所以平日黎講我地book早少少 7pm, 所以一到就不用等 入面環境長方形 左右 放滿鋪住枱布既長枱, 牆身畫左一d 食物既插畫幾得意 同天花板都放左一個網放住一個個救生泡 . 再行入d就係水吧同廁所 環境唔大 但十分舒服。比我上一次黎 比較燈火明亮得黎又不會蓋過 西餐廳應有既浪漫氣氛dinner以set為主 一陣個湯 . 一個main set , 一個野飲我地點左兩個set, 真蔬菜湯 同忌廉湯, 湯身比較滑 但飲落不太濃 上面配以少少香草 再用側邊既蒜蓉包點落去湯 唔錯主餐點左兩個特別d既肉類, 分別係金獅魚 同豬鞍排前者 魚既肉身有咬口得黎不un, 食得出係一條脂肪比較少既魚, 魚出面脆 入面既肉鮮而不腥。 若喜歡可以點出面既西西里蕃茄汁, 十分清新 而且係新鮮番茄味而不是落左糖既味道 配合埋薯蓉 翠肉
主餐點左兩個特別d既肉類, 分別係金獅魚 同豬鞍排
前者 魚既肉身有咬口得黎不un, 食得出係一條脂肪比較少既魚, 魚出面脆 入面既肉鮮而不腥。 若喜歡可以點出面既西西里蕃茄汁, 十分清新 而且係新鮮番茄味而不是落左糖既味道 配合埋薯蓉 翠肉瓜 茄子等配菜吊味, 都係推介之選
後者既豬安排 用同樣既配菜 但配以意粉, 意粉有少少似un少少既 香蒜肉絲意粉甘,配以燒汁都幾特別, 豬安排算大件 密度偏高有咬口。 豬肉味濃 , 連埋意粉點 佢個燒汁 , 燒汁有少少蜜糖味吊味 , 配合得宜
飲品方面點左 一杯餐紅酒 法國既carbinet savigoun口味中庸而富有cherry味 幾適合食味道濃度適中既魚同豬肉
叻外點左一杯薄荷浮冰, 係用薄荷糖漿 加7up整成, 飲落甜甜地陣有薄荷味幾得意
由於經理強烈推介, 所以我地點多個佢攞獎既黑松露pizza, 的確好好味, 上下兩層皮, 出面有厚而脆既芝士粉 多而不膩之後就係軟軟既麵包粉 最入面就有好多黑松露醬, 而且切開左六件 每人可以有三種食法 (都係staff提議), 一 就甘食, 最原汁原味, 二, 點提子汁食 佢既提子汁好濃提子味 同咸味多既芝士面十分match點左醬之後濕濕地軟軟地又係另一種食法, 第三, 配合側邊既蔬菜 再加提子汁 口感比較清新, 我最喜歡第一種食法 原汁原味
另外我地再加多個3oz既法國鵝肝。 煎得十分香濃 口感十分鬆軟 淡淡油脂爆出黎 邪惡得黎又令人欲罷不能。
最後 我地點左兩個甜品
金船長疏乎里
蛋白打得好鬆軟又大 望落去好高好開心, 甜度適中
朱古力心太軟, 心太軟比較扁身 整穿佢有7 成都流心, 焗方面處理出色。熱既心太軟 配以側邊既木康同vanilla雪糕 又係一推介之選
整體黎講
環境好, 店員態度好好, 食物我覺得比之前進步 值得讚賞。 希望食店繼續進步 令到識欣賞既人可以試多d好野 !
2016-01-11
金船長說 : 「我的黑松露馬卡斯芝士夾心比薩是區內名物。」金船長說 : 「我的黑松露馬卡斯芝士夾心比薩是獲獎無數。」金船長說 : 「我的黑松露馬卡斯芝士夾心比薩是遠近馳名。」 櫥窗上已貼上証明 , 怎能不去親身嚐。 店內燈光昏暗 , 食客多是二人世界 , 相信餐廳是幫忙玩情調 , 只可惜檯與檯之間是較為擠迫。 黑松露馬卡斯芝士夾心比薩 ( 6 吋 ) $108熱烘烘的送上檯 , 黑松露香氣是隨蒸氣飄來 , 侍應生 ( 船員 ) 告訴我們這個比薩是有三種食法 :方法一是就這樣的吃一片 , 吃的完全是黑松露幽香加上馬卡斯芝士的奶滑;方法二是蘸上甜甜酸酸的葡萄醋同吃; 方法三是夾入芽苗來吃 , 味道會顯得格外清雅。 香煎原春雞配露絲瑪莉汁 $148另外被餐牌上的這個名字吸引著 , 直到送上檯 , 內心嘀咕著 ... 雞皮乾爭爭 , 看來今次大中伏 ! 原來人是真的不可以單靠雙眼 , 直至把春雞撕開 , 皮開肉綻之際 , 雞油是不斷地流下來 , 雞肉當然是滑溜而且帶點香草的香 , 雞皮的繃緊是為了鎖著雞香與肉汁。

金船長說 : 「我的黑松露馬卡斯芝士夾心比薩是區內名物。」

金船長說 : 「我的黑松露馬卡斯芝士夾心比薩是獲獎無數。」

金船長說 : 「我的黑松露馬卡斯芝士夾心比薩是遠近馳名。」
櫥窗上已貼上証明 , 怎能不去親身嚐。
黑松露馬卡斯芝士夾心比薩 ( 6 吋 ) $108
方法三是夾入芽苗來吃 , 味道會顯得格外清雅。
香煎原春雞配露絲瑪莉汁 $148
题外话/补充资料: 味道 5 環境 3 服務 3 衛生 4 抵食 4
2016-01-10 502 浏览
大角咀這這舊區,金船長西餐走中價路線, 街坊價,環境不俗。黑松露pizza呢款Pizza 可謂超特別: 黑松露pizza外面兩邊脆脆的, 薄餅的黑松露味濃裡面塗滿濃郁的黑松露醬,外脆內軟, 不愧為得獎薄餅沾提子醋 -提子味超突出,甜甜的,是黑松露pizza提升另一層驚喜燒羊架,羊架好嫩肉汁豐膄軟滑有肉味, 肉質鬆軟,脂肪唔多肥瘦適中, 只有少少羊羶味。蕃茄海鮮清湯,湯有蝦仁仔、魷魚同蜆肉,酸酸甜甜嘅蕃茄開胃。香煎老虎蝦配龍蝦汁意大利飯 $148老虎蝦放咗香料香煎熟,意大利飯吸收咗龍蝦精華,味道唔錯,香氣撲鼻。
大角咀這這舊區,金船長西餐走中價路線, 街坊價,環境不俗。
裡面塗滿濃郁的黑松露醬,外脆內軟, 不愧為得獎薄餅

沾提子醋 -
提子味超突出,甜甜的,是黑松露pizza提升另一層驚喜
蕃茄海鮮清湯,湯有蝦仁仔、魷魚同蜆肉,酸酸甜甜嘅蕃茄開胃。
香煎老虎蝦配龍蝦汁意大利飯 $148
2016-01-10 459 浏览
經朋友介紹知道大角咀有間餐廳好好食,本來已經喜歡放假週圍飲飲食食,都唔介意由港島特登去到大角咀,上午已經訂咗枱夜晚七點,一入餐廳已經見到佈置時尚的飾品,屋頂的魚網飾品牆上的新派畫牆,已經令我有驚喜,估唔到大角咀區也有這樣的餐廳願意將成本放在餐廳的裝修上。兩個人,老婆叫了白汁硯肉車仔粉,我叫咗羊扒,我試了老婆的車仔粉,雖然份量不多,但對於女仕而言已經足夠有餘,pasta最重要就係個pasta sauce,係一個pasta的靈魂,個忌廉汁非常rich,很香滑,與外面一些扒房食的pasta有過之而無不及,硯肉更加非常肥美,不是一般的急凍硯肉,整體感覺非常配合、好味。當祈待中我的羊扒嘅時候,很快就送到我面前了,雖然第一眼,羊扒碟邊灑咗D香草裝飾,感覺有些old school style,但當我食咗件主菜羊扒之後,覺得一切都是值得的,放假特登過海到呢間餐廳食飯,無論成數(五成),羊味,肉質,汁,都無令我失望,交足功課,埋單不過幾百蚊,相比一些扒房餐廳,動不動都要過千埋單,實在非常滿意、滿足。

2016-01-04
  • 車仔意粉
無意中看見食評寫金船長的黑松露薄餅的黑松露味濃,是食客必點之主菜,所以決定一試。 看見這6”的薄餅 ,它不是一般常見的薄餅樣子,從外觀及口感來說,似烘焗的三文治多一點,只是比三文治多了一層薄薄的結塊粉狀。我不夠醒目,估不到該面層焗得啡色結塊粉狀物是什麼,所以刮了少許試味,原來是………………………………..芝士味囉! 好奇伴有一小碟稀汁蘸此薄餅吃,而且是淡紫色,一試原來是濃縮的黑加侖子味蘸汁,即是黑加侖子汁,但要比它濃,並帶有濃縮的甜和酸味,感覺有點怪吧,黑松露芝士味配黑加侖子味,不過若試過與此黑松露芝士薄餅的配搭,便明白個中原因。 為了滿足好奇心,竟然將主角放在最後品嚐,刀子切下,不像常吃的薄餅般,要用力的切下,對於我手力不大的人,切到手指都攰,不過這個薄餅,毫不費力的便可切下去,一口咬下,外輕脆內軟,這輕脆口感,主要多得那面層粉狀結塊芝士,而整體味道都是膨拜的黑松露及芝士味,吃出真材實料,飽肚度高。我對整體味道又愛又恨,一方面愛它的濃烈的黑松露及芝士味,但又恨它濃濃的芝士所帶來的略為過咸,初吃還可以,但越吃越覺過咸,於是點了那濃郁的黑加侖子味的汁,令整體味道變得柔和,讓味蕾少受點刺激

為了滿足好奇心,竟然將主角放在最後品嚐,刀子切下,不像常吃的薄餅般,要用力的切下,對於我手力不大的人,切到手指都攰,不過這個薄餅,毫不費力的便可切下去,一口咬下,外輕脆內軟,這輕脆口感,主要多得那面層粉狀結塊芝士,而整體味道都是膨拜的黑松露及芝士味,吃出真材實料,飽肚度高。我對整體味道又愛又恨,一方面愛它的濃烈的黑松露及芝士味,但又恨它濃濃的芝士所帶來的略為過咸,初吃還可以,但越吃越覺過咸,於是點了那濃郁的黑加侖子味的汁,令整體味道變得柔和,讓味蕾少受點刺激,且該汁也會減滯。當然,若多人一起用膳,點了多款食物,便不會有我的問題出現,不過我只是一人用膳,惟有要了一款食物。

黑松露有黑鑽石之稱,可見它是多麼昂貴的食材,所以一般我們吃的黑松露,不知是否真貨,我只望多少有少許是正的黑松露,其餘是由其它菇類充數,之前吃過的黑松露菜式,多是沒多有黑松露味道,這是最差的黑松露菜式,另一種是有點黑松露味道並帶有其它的菇味,只要好味道的,這類我都會接受,此終從付出的價錢便可知道不會有多黑松露,但今次真的令我吃到很真實的黑松露味,而不是由其它菇味充數,所以有時不合得被同樣濃烈芝味分享着我的味蕾,所以我會間中換另一種吃法,只吃底層的薄餅,獨讓黑松露俘虜我的舌頭,結果有時只吃面層,這時味道又變了濃郁的黑松露及芝士味。

值得讚此薄餅是付出$108便可享有濃烈的黑松露及芝士味,而傅夫懂得利用芝士的特性,將大量芝士粉鋪在麵糰上烤烘,而不是夾在中間,結果除做到視覺上脆乾粉塊的效果,起碼會令我在未吃之前好奇想知道這面層是什麼;亦因焗過的芝士特別香濃,可減少下芝士的份量,節省成本,但反可令芝士味更特出,同時有輕脆的口感。
2015-12-26
2015-12-20 783 浏览
大角咀這地方一向很少來, 只因交通不是很方便, 由奧海城走過來也要20分鐘, 不是朋友帶領也不懂來這裡, 估不到在這舊區也有這樣的美味 , 這裡的西餐走中價路線, 有情調(烏燈黑火), , 但是食物確實不錯, 牛扒食得出用心, 軟滑有肉味, 值得, 意粉煮得不錯, 軟硬適中, 味道亦好 , 黑松露意大利飯 : 有松露香氣, 飯亦做得出色......確實有驚喜
白汁法式雲吞
燒豬手
黑松露意大利飯
, 這裡的西餐走中價路線, 有情調(烏燈黑火),
白汁法式雲吞
燒豬手
黑松露意大利飯
2015-12-11 1230 浏览
已經有晒聖誕佈置, 都仲睇到好多同船,船長有關既佈置! 先黎既係海鮮清湯☺️☺️ 清甜清甜,唔滯膩! 前菜黎啦!黎個法式田螺配法包,有蒜蓉,牛油配埋包食岩岩好! 再黎就係服務員特別介紹既得獎作品黑松露pizza!面層係芝士,濃味之餘仲好香脆,中間係黑松露!有3個食法,1)就咁食,2)加汁 酸酸甜甜,3)加配菜,格外新鮮!成晚果然得獎既最好食!! 主菜到!美國西冷😌😌 大大塊,唔太老,有肉汁! 之後就到海鮮千層麵啦!層層海鮮,層層麵😆😆 最後,黎多個甜品,心太軟!
已經有晒聖誕佈置, 都仲睇到好多同船,船長有關既佈置!
先黎既係海鮮清湯☺️☺️ 清甜清甜,唔滯膩!
海鮮清湯
前菜黎啦!黎個法式田螺配法包,有蒜蓉,牛油配埋包食岩岩好!
法式田螺
黑松露夾心Pizza
主菜到!美國西冷😌😌 大大塊,唔太老,有肉汁!
西冷
之後就到海鮮千層麵啦!層層海鮮,層層麵😆😆
海鮮千層麵
最後,黎多個甜品,心太軟!
心太軟
黑松露夾心Pizza
2015-12-10 1058 浏览
其實唔係第一次食,今日咁啱去奧海城附近做野,所以又去左金船長當然叫左我最喜愛的黑松露pizza啦,平時呢就會叫車仔意粉,但係今次想試下其他,所以叫左個千層肉醬闊麵。另外再加$28跟餐湯同野飲。粟米忌廉湯同普通茶記點到的差不多,但係蒜蓉包好脆口,蒜蓉味好濃!侍應們都好細心,每次叫黑松露pizza都會解釋呢款pizza嘅3個食法。pizza外面兩邊脆脆的,其中一邊更有類似烤芝士的感覺,裡面塗滿濃郁的黑松露醬而且非常軟綿綿,外脆內軟非常好味!我比較喜歡加小小提子醬再加沙律一齊食,感覺無咁"漏",味道比較清新。肉醬千層麵相對較失色點,雖然都幾好味,但係太多肉,反而麵就少得好緊要,變左好似食送咁..... 味道其實OK,但係我都係鐘意食車仔意粉多D

2015-12-10
  • 自選車仔意粉