2015-11-10 407 浏览
早前在大角咀一間平民意大利餐廳食了一個下午茶, 想不到靜中帶旺的大角咀也尋得美食當然要回味一番。朋友點了杯熱薑檸樂。我則點了杯熱蜂蜜檸檬紅茶,純粹聞一聞已經有陣陣honey香味,飲落有滋潤喉嚨的蜂蜜味道,即時紓緩乾喉。餐廳有中西湯供應,我飲了意大利雜菜湯,內有一兩條幼意粉,與蘿蔔粒和蔬菜都幾夾。另有周打蜆肉湯供應。我與朋友都分享主食。其中吉列魚柳沙律 $50最岩清腸胃,小蕃茄和沙律菜都滿滿的,又新鮮,盛在一個大的碗內。另外有兩塊超厚炸到酥脆可口的魚柳, 真係睇見都覺得開心。咖喱海鮮焗飯 $50,咖喱有椰絲配合,好正宗的食法。咖喱望落辣到噴火但辣味是剛剛好,不算好辣,入口總是帶點微辣來過一過口癮。易入口的微辣真的很合我既口味,微辣口感配上洋蔥加薯仔例牌組合,再有蟹柳和魷魚,真的很豐富。喜歡香煎魚柳,口感紮實,鮮美爽口。另外點了餐廳必食的招牌6吋素菜pizza--黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心 !!!餐廳的經理還貼心地向我們講解有三個食法:Mascarpone cheese italtian blacktruffle1. 純品嘗外脆內軟的pizza, 芝士味濃,又有黑松露,真的很矜貴2.

餐廳的經理還貼心地向我們講解有三個食法:
2. 醮提子醋, 酸甜味重, 中和芝士油膩感
3. 與有機菜和榛子夾在一起食, 口感層次完全不同
雖然pizza 只有6"但內含豐盈cheese, 真的很滿足。

最後我們還了心太軟朱古力布甸 $48作總結, Ice cream與心太軟冷熱交融, 很滋味開心!
  • 心太軟
2015-11-08 941 浏览
常說,兩兄弟一定會相似,就算樣子唔似,性格,愛好,興趣都一定會有相似的對方。我們兩個雖然相差十二年,五年一代溝,我們應該有幾個代溝係我地中間,不過,我們還是很好朋友的,我們會睇戲,我們會睇書,我們會講好多好多,開始接近社會的他越來越愛出街吃飯,做哥哥的我除左介紹,當然還要身體力行帶佢食好野。是晚大角咀開會,碰巧弟弟冇飯食,於是我提議一起吃個便飯,大角咀選擇多的是,我沒有選一些好潮的食肆,反而我想去懷緬記憶,於是我去了金船長餐廳。如果你聽左openrice有咁上下時間,你應該知道這就是意甲的國際米蘭,是傳統勁旅,係日新月異的情況下,這裡開始冇咁多人談及,當潮流愛新鮮,冇乜人記得這裡的黑松露芝士夾心比蕯,但我還記得,因為從前的她Y小姐很愛吃這個,不知她現在可好,我想起那個時候的我們,我以為看到的是終站。當然終點到不了,現在大概可能好討厭我吧,但我還記得那次我們在這裡的晚飯有多快樂。也不想太多了,許志安說過,講也不要講,"不解釋不補充 講也不要講,情願別人敬重我病態的開朗,怎麼分開或失戀 講也不要講"對,過去就讓它過去,還是和弟弟吃東西吧。蟹肉素魚翅南瓜湯$42,呢個南瓜湯絕對係誠意之作,以

蟹肉素魚翅南瓜湯$42,呢個南瓜湯絕對係誠意之作,以原隻南瓜打碎成為湯主要的靈魂,飲到湯底還有大量的素翅和大大粒的蟹肉,湯便一啖都是足料的南瓜crossover蟹肉的鮮味,配合那個暖暖的牛油蒜蓉包,是無上的享受。
弟弟選了羅宋湯,這個羅宋湯我飲過一口,味道當然沒有那個蟹肉素魚翅南瓜湯的好,但這樣以甲組聯賽和丙組比較唔太公平,只不過選南瓜湯會是高層次和識食的選擇,弟弟還是需要學多一點飲食上的知識吧。
這裡的水很喜歡,滿滿的薄荷葉,我連飲品都沒有叫。
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比蕯$108,如果你聽講金船長,你會知道呢個係首本名菜,就如林憶蓮最出名的歌是灰色一樣,黎到又點會唔叫芝士夾心比蕯呢,呢個名菜有三個食法,成塊芝士夾心比蕯係咁食,如果你喜歡芝士,你最enjoy呢個食法,然後你可以點提子醋,呢個提子醋可以中和芝士的膩,感覺較為是吃味淡一點的芝士比蕯,第三個食法加上蟹抓菜,呢個我本身沒有特別好感的食法點知係最清新,最得人喜愛的方式,各人有各喜好,不知你喜歡那種呢,弟弟最喜歡提子醋加蟹抓菜,我最喜歡原味上,但無論點樣都好,這個絕對依然是這裡的皇牌,這個也是最觸動我情緒的一道菜,不過全日顧著訴苦,又怎算得好漢,我還是收埋了我的嗟怨 。
之後吃的是從未試過的白酒忌廉汁燴紐西蘭青囗$88,都知道呢度嘅白汁同忌廉汁出哂名,車仔意粉也因而發揚光大。上枱第一刻係飲一口白酒忌廉汁,味道豐腴得令你可以立刻想吃完那個蒜茸包,忌廉和白湯的相遇是最美麗的意外,紐西蘭青囗肥美又盡吸進那白酒忌廉汁的精華,簡單無添加的美味。
弟弟和我都選了兩個廚師推薦的晚餐,兩個都是時令嘢,大概我們都有心靈相通的時候。
12安士特級美國厚切豬鞍扒配什菌忌廉汁188,這個是弟弟的選擇,後生細仔,可以容納的是肉肉肉,樣子當然是非常精美,肉汁是看多見的juicy,大塊到就如那些西冷,氣勢磅礴,人如其名,特級豬鞍,大大淡的豬肉味道絕對是愛肉的天堂,雖然不是黑毛豬,但其豬味和平時粗糙的肉細膩,配那個自製的什菌忌廉汁有不同的化學作用,忌廉汁的濃郁為豬扒當件漂亮的衣裳。

餐還配合意粉飯薯菜,我當然要意粉,一個什菌忌廉汁,一個剛剛青口的白酒忌廉汁送意粉,就夠我把它KO了。
香煎泰國老虎蝦併帆立貝伴龍蝦汁天使麵168,弟弟的這個天使麵也是非常有體頭,老虎蝦好大隻,最出色的也是這個,老虎蝦已經去殻,煎過的蝦肉不會像平時燒烤一樣乾,反而有無窮的水份和多汁,肉質也好實,味道有點偏鹹,但我就是喜歡那個老虎蝦煎得勁好,帆立貝是應有的質素,龍蝦汁天使麵帶點白蘭地酒的醉人香氣,是我剛剛吃的意粉再高一點的層次。
意式奶凍$48,這個是弟弟叫的甜品,我吃了一口,雖然唔算好特別,但較我平時吃過的濃味,也是有誠意的一道甜品
有原味,朱古力,橙,薑味的金船長梳乎里 $48,我要了薑味,直頭就是完美的體驗,軟綿綿的梳乎里係好鬆軟,雖然唔係好大個,唔算太甜,不過好就是喜歡其細緻入微的味道,有人話其實梳乎里係食空氣,但我話如果空氣都能保留薑味又做得咁出色,大概好難唔收貨。
幸好弟弟也喜歡,因為其實估唔到佢喜歡什麼口味,佢曾經和我排築地壽司大,排左四個幾小時係咁問候我,然後那經濟講到今日還沒有停過,試過帶佢食decent法國菜佢話唔飽,弟弟的口味幾難估,不過他今晚好像很喜歡,這也好了,難得他能陪我到這裡,吃著飯,想著的是那個講也不要講的過去,我希望他知道,男人好難做,“人大了自覺應當能在最難情況冷靜而硬朗",希望你有天也會像我一樣可以做到盡量冷靜而硬朗。

冷靜而硬朗特別係你一個人俾錢的時候,哈哈。

金船長餐廳 Golden Captain Restaurant

大角咀大全街55號3A
2015-10-29
2015-11-07 499 浏览
自從奧運站的新型住宅和商業大廈建成後, 大角咀的新餐廳愈開愈多, 深旺道和大角咀道中間的小街, 由往時的舊社區轉變成新舊夾雜的特有文化區域, 由港式或大排檔式餐廳至中產消閒的酒吧餐廳, 各式其式. 同一條街, 低中高檔食肆並存, 不論是低產式中產, 同樣搵到好嘢食...然而, 低產又好, 中產又好, 這是社會學研究的課題, 但如果放在消費文化而言, 分別確實不太重要, 因為在消費研究的角度, 只需要問: 到底消費者認為自己是屬於甚麼階層的人? 如果消費者認為自己是"中產" (就算他沒有達到"中產"的收入) 他也會作出"中產"消費的模式, 至於他是否真的如"社會學家"所劃出的中產線上, 根本不重要. 就好似幾萬至十幾萬的名牌手錶一樣, 其最大群的消費者, 一定不是有錢人 (因為在一個社會裡, 有錢人的數量確實不多, 只做有錢人生意, 早就執笠關門了), 而是一群自認為達到有錢人的生活水平的人.我是低產一戶, 當然要搵一些經濟實惠的餐廳, 這間西餐小店, 位於大角咀舊區, 老闆是酒店大廚出身, 創意十足但價錢不高, 最合我心水了. 見門口貼著的雜誌訪問, 介紹那款"招牌黑松露菌醬夾心比薩"
我是低產一戶, 當然要搵一些經濟實惠的餐廳, 這間西餐小店, 位於大角咀舊區, 老闆是酒店大廚出身, 創意十足但價錢不高, 最合我心水了. 見門口貼著的雜誌訪問, 介紹那款"招牌黑松露菌醬夾心比薩".
檯上推銷的餐牌,  一般甚少見的 montepulciano d'abruzzo, Montepulciano 葡萄品種的主要兩生產區: Abruzzo和Marche, 葡萄呈深黑色, 通常會與Tuscany的Vino Nobile diMontepulciano混淆, 後者的名稱, 雖然有"Montepulciano"一字, 但不是用Montepulciano, 而是用Sangiovese葡萄. 餐牌形容這枝montepulciano d'abruzzo有李子香氣, 帶胡椒微辣, 單寧矛和, 餘韻中有杏仁等等....
意大利Montepulciano釀造的葡萄酒, 有櫻桃香氣, 還有微微的甘草香味, 有飲家話飲得出有些少的梅子味道, 這點就太難為我了....哈哈. 但今天這杯, 個人口味認為, 酸度中等, 有黑莓味, 微微肉桂和杏仁氣息, 單寧偏高... 除了杏仁氣息外, 其他都與餐牌介紹的不太相同..... 無所謂啦, 最緊要好飲...哈哈...
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心薄餅 $108, 見廚窗介紹, 2007年的報紙, 印著這款夾心Pizza, 距今已有8年歷史, 馬斯卡普芝士.... 有些撟口, 原來就是 tiramisu 的主要材料 mascarpone cheese, 熱食真是第一次.
店員教路, 第一口, 先試原味的夾心薄餅, 不加任何調味料, 而第二件, 可試一試蘸那碟由師傅每天烹調的鮮葡萄醋醬汁, 味道微酸帶甜, 清新又開胃.
10安士澳洲西冷牛扒 $298, 西冷是牛的腰脊肉, 據聞英國亨利八世太愛這款牛扒, 而封了它為爵士Sir "Loin", 不肯定這個攪笑成份有幾多, 估計與另一攪笑的西冷紅茶(西方冷的紅茶)不遑多讓.
西冷牛扒, 肉質細膩, 脂肪較少, 雖沒有牛柳的軟, 但入口鮮嫩中有韌性, 西冷牛扒的其中一邊, 總是帶著一層筋膜, 煎香後, 牛扒連筋膜一起切下, 蘸一些廚師特製的黑椒汁, 又香又惹味.
伴碟的瓜菜和意粉的份量, 絕對夠誠意, 包括有脆玉瓜、小番茄、茄子、南瓜和粟米, 而且不是迷你型, 也煎得香口惹味. 飯或意粉?? 店員推介了意粉, 他說:"保證不會失望".....喲...好大壓力喎....流汗了..., 總算煙韌彈牙, al aente??? okay啦....哈哈
梳乎厘, Souffle是法文, 意思是又軟又滑, 材料是雞蛋、糖和麵粉, 家中做的時候, 為健康著想, 蛋白會落一點, 蛋黃和糖都會落少一點, 味道總不及餐廳的好. 師傅教落, 打蛋白時, 記住只向單方向打圈, 並且慢慢地切開攪拌, 目的是讓空氣進入, 焗起後會更鬆軟.
這店的梳乎厘, 外形脹得特大, 表面未算平滑, 但隆起得極高, 外層口感香脆, 內裏鬆化輕盈, 濕潤度適中, 烘焙拿捏得極準確, 味道和質感都一流.
2015-11-03
2015-11-05 377 浏览
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩表層係脆脆?巴馬臣芝士外脆內軟,巴馬臣芝士焗香左, 夾心芝士加黑松露醬,可以點鮮提子汁, 中和返芝士,感覺幾夾老虎蝦龍蝦汁意大利飯:老虎蝦大隻而爽身,入口鮮甜,十分彈牙,蝦味濃郁 龍蝦汁滲入意大利飯好,意大利飯煮得剛好,令人回味!!煙肉廣島蠔,伴碟菠菜都撈埋梳乎厘,幾好食,甜度夠低。
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
煙肉廣島蠔,伴碟菠菜都撈埋
梳乎厘,幾好食,甜度夠低。
2015-11-03 488 浏览
小新終於要踏入2字頭啦。愛麗絲預備左好多好好既驚喜俾小新,雖然小新女衰咁撞破左其中一個,不過真係好想籍此同佢講聲多謝,同I Love U  好~~去番正題先,我地晚餐就去左一間大角咀好出名既一間西餐廳,叫做金船長 鋪位旺中有靜,唔會太過噪或者太多人!! 大約晚上7點幾,去到個度啦,好彩有book左位先,如果唔係真係冇位~~鋪頭暗暗地,幾有情調,而且枱之間既空位都好足,坐得好舒服!一入坐,待應就好熱心介紹佢地既餚菜俾我地知啦。最後,我地就叫左兩個晚市套餐,加埋一個好受歡迎既得獎黑松露pizza,同埋兩個甜品。好快就上左個黑松露pizza,果然係名不虛傳,一放上枱面,芝士同黑松露既香氣真係香氣四溢,聞到就即刻食左兩啖 黑松露pizza個皮好脆身,但又唔會太過多粉,Pizza入面有好重既芝士味,好甜,好好食,不過食多兩落就可能會有啲膩膩地  所以,餐廳就建議左兩種既食法, 一係將啲香菜夾埋係pizza度一齊食;或者係沾小小提子汁,兩種食法都可以減少芝士既甜味,帶出一種清新既感覺金船長每日都會提供一啲特色餐湯,我地分別叫左個清鴨肉湯同埋簿荷忌廉湯。清鴨肉湯相對有少少似中式湯,鴨肉唔算叫做好突出

,不過食多兩落就可能會有啲膩膩地

清鴨肉湯相對有少少似中式湯,鴨肉唔算叫做好突出,不過就好清淡
,飲落口好鮮,好開胃~~
簿荷忌廉湯就唔會太希或者結身
,而且簿荷同忌廉都好配合,比平時普通既簿荷忌廉湯更香同美觀
主食方面,就先介紹小新既主食~~ 就係10安士西冷牛扒,嗌左6成熟,切開唔見有血水,肉身好厚,好好食,唔會太過老身~~肉味好重,完全冇冷鮮味
愛麗絲就叫左個香煎三文魚同比目魚,另加細既鵝肝
三文魚同比目魚都煎到好正,帶出到魚既香氣,魚肉仲可以保持嫩滑同唔會散晒,真係超好食

鵝肝就好足料,分量好正,不過因為小新唔多鍾意食鵝肝,所以就
食到飽飽地,梗係要食埋個甜品,先夠滿足啦

小新要左個心太軟朱古力布甸,外觀同個佈碟真係超正,泡心既朱古力好濃,雪糕同木槺既配合都特別,份量剛好。
愛麗絲要左個好考功力既金船長朱古力味梳乎里,焗到脹呼呼真係好吸目,啲蛋軟軟的,好重朱古力味,食到停唔到口~~~
btw, 呢間餐廳食物質素好好;而且服務好熱情,可以既話,一定會再幫襯

2015-10-30
庆祝纪念
生日
平日常到尖沙咀、銅鑼灣找吃的,實在有點悶,這次搞搞新意思,打算到奧海城看電影,特意搜尋大角咀周邊的食肆,發現了一間叫金船長的餐廳,當中的黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩更是得獎菜式,專程到來試試!假日中午的餐廳,內裡已經有不少客人,幸好我們只有2人,故可即時入座,實在太好了. 餐廳面積不大,座位以半沙發位為主,都算舒適.午餐時段,餐廳供應的午市套餐只售$50-$55,已包括餐湯、主食、餐飲,還要免加一,相當抵食,吸引不少客人前來用膳呢!由於我是為了得獎菜而來,所以選了黑松露Pizza,再在主餐牌中,選了推介的香煎鮮吞拿魚田園沙律 ($88)以及 蜜糖焗豬手配蜜糖燒汁 ($168),另加$28,則可配上餐湯及餐茶,相當豐富.黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩 (6吋) ($108)一客6件的黑松露菌pizza,份量相當多. 外脆內軟的pizza,內裡夾着香濃的芝士以及黑松露菌醬,香口惹味,實在吸引. 伴碟的醬汁是以鮮提子汁調成的,配上pizza,酸酸甜甜的,也很開胃. 2種吃法都各有各好,怪不得這是得獎菜式呢!蕃茄洋葱湯配蒜蓉包蕃茄洋葱清湯,入口酸酸甜甜,充滿洋葱的香氣,配上香脆蒜蓉包

黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩 (6吋) ($108)

蕃茄洋葱湯配蒜蓉包

蕃茄洋葱清湯,入口酸酸甜甜,充滿洋葱的香氣,配上香脆蒜蓉包,清新美味!
香煎鮮吞拿魚田園沙律 ($88)

吞拿魚刺身就吃得多,香煎的就比較少吃,見到這款是推介菜式,故選來一試. 吞拿魚已切成小塊,可以一口一塊,太方便了. 擠上少許檸汁同吃,吞拿魚外面香脆,內裡魚肉嫩滑,再吃一點旁邊的嫩綠沙律菜,清新開胃呢!
蜜糖焗豬手配蜜糖燒汁 ($168)

蜜糖豬手肉質軟稔,絕不會韌,有淡淡的香甜的蜜糖味,個人覺得相當美味. 旁邊有大量香脆且炸得金黃的薯條,外脆內軟綿綿的,很是吸引. 如果覺得飽膩,可以吃點以牛油來煮的蔬菜,蕃茄香甜、南瓜軟糯,與蜜糖豬手相比,味道同樣出色. 如果你也喜歡吃焗豬手,推介你試試金船長的蜜糖焗豬手,相信你也會愛上
朱古力心太軟 (跟餐加$38)

心太軟的流心很澎湃,朱古力味香濃,配上旁邊冰凍的雲呢嗱雪糕,實在無得輸!
香橙梳乎里 (跟餐加$38)

梳乎里送上時,漲卜卜的,賣相吸引. 蛋白相當軟滑,滲出淡淡的香橙味道,甜度適中,清新美味.
凍檸水

吃了多款食物、甜品,最後點來一杯凍檸水,可以幫助消化呢!

整體服務以及食物質素都令人相當滿意,特別是招牌的黑松露菌醬Pizza,來到金船長,實在不得不試~

大角咀大全街55號3A

2381 7369

• 蜜糖焗豬手配蜜糖燒汁
2015-11-01 267 浏览
金船長喺大角咀一向都好出名每次經過門口都排滿長長的人龍見今日有時間,所以去試試佢係咪真係咁好食今日去到竟然唔洗等位,即刻有得食^_^去到第一時間就點左招牌得獎菜 (黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza) $108叫一個主食+$28 可於轉set有湯+飲品,所以我地都轉左先上餐湯 (忌廉粟米蟹柳湯)正常餐湯一個,不過個蒜蓉包好好食焗得好香白酒忌廉汁青口 $886隻青口好大隻,新鮮完全冇鯹味青口配個白汁好好味,因為個白汁好香濃黑松露夾心pizza終於到估唔到外型係咁,開頭仲以為好似傳統pizza咁原來佢兩塊芝士餅底夾住黑松露醬呢個Pizza有三種食法,第1種食法係就咁食咬落去個皮好脆,好香巴馬臣芝士味,食落去陣陣黑松露味滲出,外脆內軟第2種食法係點提子醋,個提子醋係餐廳自己調配既,提子醋唔會好濃,冇搶左黑松露既味,點完覺得仲好食左,食落好清新第3種食法係夾埋佢旁邊既菜黎食呢種食法冇咁油膩,都好特別呢個pizza雖然充滿芝士同黑松露,但食完都冇覺得漏仲好好味,唔怪得會得獎另一主菜係10安士西冷牛扒手扒好大塊,足料,我揀左7成熟食落d肉好嫩,一d都唔韌脂肪比例啱啱好,我本身揀左香蒜汁不過店

金船長喺大角咀一向都好出名
每次經過門口都排滿長長的人龍
見今日有時間,所以去試試佢係咪真係咁好食
今日去到竟然唔洗等位,即刻有得食^_^

叫一個主食+$28 可於轉set
有湯+飲品,所以我地都轉左
餐湯

先上餐湯 (忌廉粟米蟹柳湯)
正常餐湯一個,不過個蒜蓉包好好食
焗得好香
白酒忌廉汁青口
白酒忌廉汁青口 $88
6隻青口好大隻,新鮮完全冇鯹味
青口配個白汁好好味,因為個白汁好香濃
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza

黑松露夾心pizza終於到
估唔到外型係咁,開頭仲以為好似傳統pizza咁
原來佢兩塊芝士餅底夾住黑松露醬
呢個Pizza有三種食法,第1種食法係就咁食
第3種食法係夾埋佢旁邊既菜黎食
呢種食法冇咁油膩,都好特別
10安士西冷牛扒

另一主菜係10安士西冷牛扒
手扒好大塊,足料,我揀左7成熟
食落d肉好嫩,一d都唔韌
脂肪比例啱啱好,我本身揀左香蒜汁
不過店員比左樽鹽我試下
點完鹽覺得仲好味
因為鹽帶出左濃濃既牛肉味出黎
食落好juicy好正
配菜係炸薯波,好飽所以淨係食左一粒
薑味金船長梳乎里

黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza
10安士西冷牛扒
薑味金船長梳乎里
2015-11-01 357 浏览
應友人推薦,我地一行三人專程到訪大角咀,為嘗黑松露菌pizza的滋味。六時造訪,客人還不算多。餐廳裝潢以西餐廳為藍圖,走優雅格調。因為我地三個女仔唔算大食,所以就叫左兩個SET DINNER同黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩 (個名真心長 ,不過都真心好食 青豆忌廉湯忌廉味略嫌太重,蓋過了青豆味道,需用心感受青豆氣息,才能找到他的蹤影。黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩Pizza在運送途中,便能隱約嗅出黑松露菌的香氣,上枱後氣味更濃烈,還可嗅出芝士的香氣。PIZZA的味道毫不遜色於其香味,外層係脆脆既巴馬臣芝士夾心係黑松露醬咬一口,黑松露菌的濃郁和芝士的咸香盡收口中。不愧為獲獎菜式 如果覺得味道太濃,還可伴以酸酸甜甜的提子醋和夾配菜,又是另一番風味法式焗田螺這裡的焗田螺會配以法包進食,把田螺和牛油淋上軟綿綿的法包,法包吸收精華後,中和了牛油的膩感,卻保留了當中的香可惜是田螺質地不夠結實香煎泰國老虎蝦併帆立貝伴龍蝦汁天使麵主菜的SIZE是出人意表的大有兩隻大蝦,和兩隻大大粒的帆立貝蝦好彈牙,用叉挑佢出黎既過程,就可以感受得到帆立貝都好鮮味,可吃出兩隻均是新鮮貨配菜—燒茄子、翠玉瓜和
六時造訪,客人還不算多。
餐廳裝潢以西餐廳為藍圖,走優雅格調。

,不過都真心好食
青豆忌廉湯
青豆忌廉湯
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
PIZZA的味道毫不遜色於其香味,
外層係脆脆既巴馬臣芝士
夾心係黑松露醬
咬一口,黑松露菌的濃郁和芝士的咸香盡收口中。
不愧為獲獎菜式

法式焗田螺
這裡的焗田螺會配以法包進食,
把田螺和牛油淋上軟綿綿的法包,
法包吸收精華後,中和了牛油的膩感,卻保留了當中的香
可惜是田螺質地不夠結實
主菜的SIZE是出人意表的大
有兩隻大蝦,和兩隻大大粒的帆立貝
蝦好彈牙,用叉挑佢出黎既過程,就可以感受得到
帆立貝都好鮮味,可吃出兩隻均是新鮮貨

配菜—燒茄子、翠玉瓜和南瓜都是用心之作
南瓜甜、翠玉瓜+茄子JUICY
估唔到用較平民既價錢,都食到西餐廳既水準
豬手很嫩
雖有刀叉附上,可實際上皮肉不需用力便可分開
內外都很入味,但並不是濃,是恰到好處的咸香和點點的甜味
蜜糖燒汁略甜,應該是我個人不太好甜的醬汁,因同行友人認為沒有問題
豬手的份量很大,2-4位朋友分享也可,十分抵食

且味道與德國咸豬手也很不同,大家不妨一試
白牛
它特別的地方在它真的很凍,(比起平常餐廳飲品溫度)
可能七喜也是從雪櫃出拿出來,
再加上冰粒,就遇冷越冷
金船長梳乎里
有原味、朱古力味、薑味和橙味,
橙味朱古力一向都是我的最愛,所以我根據呢個原則揀左橙味梳乎里
看見它脹卜卜的身形,便覺得它很可愛和吸引,
食落口它質感仲好軟棉棉和好香橙味
質感掌握得好好,好彩無揀錯甜品

總括而言,是一間很抵食的西餐廳。
可用較eater-friendly既價錢,試到高級餐廳的菜式。
2015-10-30
金船長梳乎里
  • 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩,
  • 金船長梳乎里,
  • 香煎泰國老虎蝦併帆立貝伴龍蝦汁天使麵,
  • ,蜜糖焗豬手配蜜糖燒汁,
2015-10-29 269 浏览
朋友fb 介紹呢間大角咀金船長,我同朋友去左試下,入到去已經好多食客排隊,餐廳很有情調,較暗,但坐位舒服。店員介紹左推介嘅食物,最後嗌左白酒汁忌廉汁繪紐西蘭青口,黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩(6吋),10安士澳洲優質西冷牛扒配紅酒汁,心太軟朱古力布甸!先講推介又我又覺得最好食嘅黑松露pizza,可以有三食法,三種食法都好好食,可以就咁食,好香黑松露味道,又可以配菜夾住食,又另外一個感覺,又可以點提子汁食,很醒胃吾錯,好正,熱熱上碟,又好香口,又好香黑松露味,女仔男仔都喜歡食!白汁青口就不過不失,忌廉白汁都好香,青口較大隻,我反而覺得細隻d滑d好食d,不過都係好味嘅!10安士西冷牛都好好食,嗌左5成熟,食落都幾好,較厚身,肉汁豐富,我係跟薯菜的,有四粒薯仔波波,外面好碎內面係好熱,都幾好食,幾特別!最後心太軟朱古力布甸都幾好食,外觀都好令,上碟都好吸引,朱古力味好濃厚,流心都好食,所以都吾錯!整體嚟講,食物環境服務都好好,吾錯!

整體嚟講,食物環境服務都好好,吾錯!
2015-10-21 362 浏览
呢間野其實喺大角咀算係有啲名氣嘅老字號不過近年都比新晉嘅食肆蓋過風頭望落都好似只剩低一班幫襯開嘅老街坊咁而家好少餐廳會自己煲牛尾湯作為是日餐湯真係唔失禮入面大量嘅肉粒全部都係牛尾,有別於出面一味鍾意用罐頭湯再加味加料煮果種可惜累嫌佢未夠濃味據知呢個係得獎菜,點可以唔試咪以為6件好似好多,其實食落一啲都唔滯表層係脆脆嘅巴馬臣芝士夾心係mascarpone芝士加黑松露醬外脆內軟,芝士香再加上黑松露香萬一真係滯咁點算?唔洗怕,夾少少配菜同松子仁又係一種食法再唔掂,有絕招,附上鮮制嘅提子汁,沾少少再食,乜都唔滯主菜西冷扒份量真係無得輸,薯條同配菜都相當好家陣有幾多呢個價位嘅餐廳,會比南瓜,翠玉瓜,粟米件你做配菜再加埋食唔晒咁多嘅薯條牛扒係厚切,望落真係唔止10oz不過有少少over cook,但尚可接受牛扒肉味香濃,肥位筋位去得幾好,呢樣值得一讚,肥邊份量適中好緊要太少又唔香,太多又肥死難得舊式西餐廳咁進取,但眼見佢人流比以前大減,真係擔心好快又一家舊式餐廳被取代
呢間野其實喺大角咀算係有啲名氣嘅老字號
不過近年都比新晉嘅食肆蓋過風頭
望落都好似只剩低一班幫襯開嘅老街坊咁

而家好少餐廳會自己煲牛尾湯
作為是日餐湯真係唔失禮
可惜累嫌佢未夠濃味
牛尾湯
據知呢個係得獎菜,點可以唔試
咪以為6件好似好多,其實食落一啲都唔滯
表層係脆脆嘅巴馬臣芝士
夾心係mascarpone芝士加黑松露醬
外脆內軟,芝士香再加上黑松露香
萬一真係滯咁點算?
唔洗怕,夾少少配菜同松子仁又係一種食法
再唔掂,有絕招,附上鮮制嘅提子汁,沾少少再食,乜都唔滯
黑松露夾心pizza
主菜西冷扒
份量真係無得輸,薯條同配菜都相當好
家陣有幾多呢個價位嘅餐廳,會比南瓜,翠玉瓜,粟米件你做配菜
再加埋食唔晒咁多嘅薯條
牛扒係厚切,望落真係唔止10oz
不過有少少over cook,但尚可接受
太少又唔香,太多又肥死
澳洲肉眼牛扒
2015-10-17
2015-10-21 387 浏览
眾所周知,大角咀係美食嘅集中地,今日同友人去大角咀奧海城睇戲,睇戲之前先去食個午餐.今日友人話事,介紹食黑松露pizza 喎,咁就去咗呢度,原來係金船長餐廳!印象中好多年前已經嚟過,一次都係食午餐既.我哋呢度已經係兩點幾,唔使等位.有set lunch ,係飯同意粉之類,唔係咁想食飯同意粉所以散叫咗menu既嘢, 香煎澳洲石斑魚配香草忌廉汁,加$28仲可以跟餐湯同野飲,今日個餐湯係法式魚清湯,簡直就係岩晒我口味! 友人叫咗黑松露醬意式馬斯卡普芝士pizza,你個相當之有驚喜!先講咗個Pizza先,佢原來唔係一般Pizza底然後有料係面嗰啲,而係兩塊餅底中間夾著黑松露醬同埋芝士,個面就係巴馬臣芝士焗香左,然後店員仲介紹一個用鮮提子打成既汁,可以點嚟食,中和返好漏嘅芝士嘅感覺,又真係幾夾幾好肥嘅!黑松露醬一啲都唔孤寒好濃厚嘅黑松露味,總共有六件,因為我仲有魚食,所以我只係食咗兩件姐!法式魚清湯都幾好味,清清地,有啲蔬菜粒同魚粒咁.個石斑煎得好香口,配菜係烤蔬菜同埋薯條!
印象中好多年前已經嚟過,一次都係食午餐既.
我哋呢度已經係兩點幾,唔使等位.
法式魚清湯都幾好味,清清地,有啲蔬菜粒同魚粒咁.
個石斑煎得好香口,配菜係烤蔬菜同埋薯條!

2015-10-10
  • 黑松露意式馬斯卡普芝士pizza
有日同朋友傾開黑松露,佢話係大角咀有間食黑松露吾錯,今日約左佢一齊去試下。大約8點到差不多滿,幸好訂左位。入到去大約有8張4人桌。地方都乾淨。待應好快比水同介紹晚餐。最後散叫1個6吋薄餅,2個主菜加套餐和2個甜品。澳洲西冷跟薯菜紅酒汁10oz:今次叫左7成熟,切開左見到仲有少少紅色係度,抵讚!~肉味都係度同面有少少燶不錯,不用醬汁都可以食到原味。6吋黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士:一黎已經有股勁濃既芝士飄過黎,一直以為薄餅咁,原來反而似燒餅。入面黑松露勁香,待應話如果覺得想轉口味可以加提子醋或菜苗,任選其一。點知加左真係本來覺得少許滯既芝士味既即時冇晒,有少少清新。推介好味。怪不知拿獎。餐湯:湯係菜湯,比較淡但菜味反而特出都吾錯。包方面夠熱同軟身加少少牛油已經夠香。老虎蝦龍蝦汁意大利飯:老虎蝦大隻而爽身,一看已知新鮮貨。龍蝦汁堅濃及滲入意大利飯好入味,意大利飯煮得剛好吾硬身。反而份量過多...吃不完..哈哈金船長梳乎里:今次選擇薑味,在桌面看到佢脹呼呼已經十分吸引,食落去好軟棉棉和薑味勁重..已經十分討好。因為邊焗過關係有少少脆。這個獨食不叫過份。心太軟朱古力布甸:朱古力濃,雪糕加小小木槺
最後散叫1個6吋薄餅,2個主菜加套餐和2個甜品
澳洲西冷跟薯菜紅酒汁10oz
6吋黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士
餐湯
老虎蝦龍蝦汁意大利飯
心太軟朱古力布甸
心太軟朱古力布甸:朱古力濃,雪糕加小小木槺口感特別。份量剛好。
朱古力泡芙
如果like佢地仲有個免費甜品送,朱古力泡芙,吾好以為免費野求其。其實味道一點都吾差得過要比錢,佢連棉花糖待應講都係自製。當然詳情可問待應。因為我事後朋友原來like左。在不知情之下有得食~
散叫以這個價錢每位$350,都叫合理。因為由待應親切加食品質素,就算放的裝飾都係有心機。當然仲有幾款晚餐選擇都係百幾蚊就食到。所以會再黎試其他食品。
2015-10-13
6吋黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士
2015-10-03 526 浏览
位於大角咀的金船長餐廳晚餐時段也頗多人,要不是早訂了位,相信等候的時間會更長。點餐的工作交給了友人,而我卻沒有什麼preference,吃什麽也可以。雖然芝士肉醬千層麵的麵皮沒有什麽味道,可是其層層交疊而造出的多重口感,卻是另一番享受。肉醬有濃郁蕃茄香,而且夠鹹,配上千層麵也不會覺得淡,有非常rich的味道。蜜汁咸豬手並不是脆皮,反而是軟淋淋的豬皮,而且其肉質嫩滑,入口即溶,配上蜜汁更加有一種水乳交融感覺,十分搭配。
2015-09-19 691 浏览
位於大角咀的金船長餐廳晚餐時段也頗多人,要不是早訂了位,相信等候的時間會更長。點餐的工作交給了友人,而我卻沒有什麼preference,吃什麽也可以。雖然芝士肉醬千層麵的麵皮沒有什麽味道,可是其層層交疊而造出的多重口感,卻是另一番享受。肉醬有濃郁蕃茄香,而且夠鹹,配上千層麵也不會覺得淡,有非常rich的味道。 蜜汁咸豬手並不是脆皮,反而是軟淋淋的豬皮,而且其肉質嫩滑,入口即溶,配上蜜汁更加有一種水乳交融感覺,十分搭配。
2015-09-05 872 浏览
對我而言,挑選食飯地點是很花心思的。這次跟朋友來到遠近馳名的西餐廳。店內環境昏暗,富有情調。整體食物質素很高,沒有令我的朋友失望。店員服務不錯,會主動為每台客人添加飲用水。唯甜品可再作改善。食西餐,一定要來金船長!

金船長梳乎厘
朱古力好濃,正!
黑松露什菌意大利飯
海鮮千層麵
芝士洋蔥煙肉焗蠔
雞清湯
2015-09-05
朱古力好濃,正!
黑松露什菌意大利飯
海鮮千層麵