2020-08-01 908 浏览
聽講呢間係網紅開嘅店,主打日韓料理同街頭小食個個都話食牛丸,我諗住食個飯咋門面顏色鮮艷,用黃色貨櫃鐵閘設計,好搶眼除咗招牌牛丸,仲有丼飯、烏冬、炸物、年糕等輕食外賣店嚟講其實有啲偏貴,但入面有個$29迷你套餐都算抵食店內有少量座位,不過呢排都係外賣返去食算期間限定丼飯有A級鰻魚飯 $58鰻魚、飯量份量均充足鰻魚表面灑有木魚碎、芝麻,帶有鹹香味同芝麻香鰻魚魚肉軟嫩,唔算原條,但已經比超級市場大條鰻魚醬汁夠濃味同黏稠,但略嫌醬汁較少飯粒雖炒得均勻,亦有椰菜點綴,增加爽脆感但質感未夠乾爽,反而帶有幾分黏稠感韓式芝士年糕拉麵 $48 有微微驚喜拉麵爽滑彈牙,芝士年糕煙煙韌韌,軟身有咬口而且幾香口,僅有輕微芝士味,唔會太膩不過,其實呢款菜式唔太適合做外賣做得外賣店應該照顧埋外賣返去嘅情況打開蓋嘅時候,芝士年糕拉麵份量雖然多但變成一餅嘢,整體硬晒餐飲每杯都幾大杯,仲印有香港加油嘅標記杯杯都夠冰凍。奶茶味道稍淡,但奶味較香冬瓜檸檬亦唔會滿口糖水感,的確有微微冬瓜味,不過不失啦
聽講呢間係網紅開嘅店,主打日韓料理同街頭小食
個個都話食牛丸,我諗住食個飯咋
門面顏色鮮艷,用黃色貨櫃鐵閘設計,好搶眼
除咗招牌牛丸,仲有丼飯、烏冬、炸物、年糕等輕食
外賣店嚟講其實有啲偏貴,但入面有個$29迷你套餐都算抵食
店內有少量座位,不過呢排都係外賣返去食算

期間限定丼飯有A級鰻魚飯 $58
鰻魚、飯量份量均充足
鰻魚表面灑有木魚碎、芝麻,帶有鹹香味同芝麻香
鰻魚魚肉軟嫩,唔算原條,但已經比超級市場大條
鰻魚醬汁夠濃味同黏稠,但略嫌醬汁較少
飯粒雖炒得均勻,亦有椰菜點綴,增加爽脆感
但質感未夠乾爽,反而帶有幾分黏稠感

韓式芝士年糕拉麵 $48 有微微驚喜
拉麵爽滑彈牙,芝士年糕煙煙韌韌,軟身有咬口
而且幾香口,僅有輕微芝士味,唔會太膩
不過,其實呢款菜式唔太適合做外賣
做得外賣店應該照顧埋外賣返去嘅情況
打開蓋嘅時候,芝士年糕拉麵份量雖然多
但變成一餅嘢,整體硬晒
韓式芝士年糕拉麵

餐飲每杯都幾大杯,仲印有香港加油嘅標記
杯杯都夠冰凍。奶茶味道稍淡,但奶味較香
冬瓜檸檬亦唔會滿口糖水感,的確有微微冬瓜味,不過不失啦
冬瓜檸檬
2020-07-04
韓式芝士年糕拉麵
冬瓜檸檬
2020-07-17 1005 浏览
係啊!我又介紹呢間喇!經過多次告急,最終小店7月31號都要結業了。襯呢排疫情嚴峻,黎嗌多啲外賣!.⭐️S2.和牛丸雞軟骨烏冬+炭燒咖啡($58)分數: (7.5/10)基本上次次都只嗌呢個餐,因為最正。和牛丸juicy,咬開間唔中有啲汁咇出黎。雞軟骨有少少胡椒辣味,爽脆,但好間唔中會整得較硬。烏冬有咬口,醬汁個味調較得唔錯,旁邊伴有木魚片,紅蘿蔔片。.🔸S9.金芝火牛飯($48)分數: (6.5/10)算係老闆新出品,好似5月尾先出。牛肉上面有啲酸酸地既芝士汁,肉份量唔多,飯有少少調味。.🔸S10.白芝戀人稻庭烏冬($48)分數: (6.8/10)烏冬個味同上面S2餐一樣。配兩隻芝士磨菇釀雞翼,雞翼外皮少少甜甜地,咬開入面係磨菇同芝士,好吸引。.🔸髒髒紫薯香芋($28)分數: (6.8/10)唔會太甜,幾香,仲有啲紫薯芋茸hi左係杯入面。.有朋友同我反映番覺得野食一般般,因為本人鐘情於S2餐,好少食其他,😋所以誠心推介S2,覺得好味。
係啊!我又介紹呢間喇!
經過多次告急,最終小店7月31號都要結業了。
襯呢排疫情嚴峻,黎嗌多啲外賣!

⭐️S2.和牛丸雞軟骨烏冬+炭燒咖啡($58)
分數: (7.5/10)
基本上次次都只嗌呢個餐,因為最正。
和牛丸juicy,咬開間唔中有啲汁咇出黎。
雞軟骨有少少胡椒辣味,爽脆,但好間唔中會整得較硬。
烏冬有咬口,醬汁個味調較得唔錯,旁邊伴有木魚片,紅蘿蔔片。
和牛丸雞軟骨烏冬+炭燒咖啡

🔸S9.金芝火牛飯($48)
分數: (6.5/10)
算係老闆新出品,好似5月尾先出。
牛肉上面有啲酸酸地既芝士汁,
肉份量唔多,飯有少少調味。
金芝火牛飯

🔸S10.白芝戀人稻庭烏冬($48)
分數: (6.8/10)
烏冬個味同上面S2餐一樣。
配兩隻芝士磨菇釀雞翼,
雞翼外皮少少甜甜地,咬開入面係磨菇同芝士,好吸引。
白芝戀人稻庭烏冬

🔸髒髒紫薯香芋($28)
分數: (6.8/10)
唔會太甜,幾香,仲有啲紫薯芋茸hi左係杯入面。
髒髒紫薯香芋

有朋友同我反映番覺得野食一般般,
因為本人鐘情於S2餐,好少食其他,
😋所以誠心推介S2,覺得好味。
2020-07-16
和牛丸雞軟骨烏冬+炭燒咖啡
髒髒紫薯香芋
  • 和牛丸雞軟骨烏冬
2020-06-09 846 浏览
利申我唔係幫手賣廣告,不過佢哋啲野幾好食,特別係佢哋個芝士漢堡扒,佢哋個芝士漢堡扒係流心,所以感覺好新鮮。仲有就係佢地啲packing好扔本,全部都唔係啲普通發泡膠盒嚟,係可以放落微波爐啲盒嚟,所以有時買完未必即刻食都可以翻熱,所以絕對會返轉頭食。
2020-05-11 832 浏览
黃店💛 告急黃店 招牌📋龍汁🍽和牛丸 🐂$20/4粒呢個整得好出色🥳🥰🤤和牛丸🧆好Juicy 🍾又有咬口👄 彈牙 👅呢個一定要試👍🏼👍🏼👍🏼$20/4粒 呢個價錢💰超抵因為佢真係好好食🤤🤤🤤 韓式🇰🇷芝士🧀年糕拉麵 🥢$48唔知係咪因為外賣📦凍咗⛄️ 所以啲面🍝硬晒變咗一舊 同埋冇咁入味 🧂不過都OK嘅 份量都幾多 都抵食 🤪總結呢個價錢💵我覺得真係食🍴得過而家疫情嚴重🦠 政府 又話要啲食肆 🏠1.5米 距離 又話要得一半人🗿d 黑警 又亂咁執法黃💛店一定仲難生存😢 所以大家點都幫手🖐🏽 救下佢哋 回頭度🌟🌟🌟🌟
黃店💛 告急黃店

d 黑警 又亂咁執法
黃💛店一定仲難生存😢 所以大家點都幫手🖐🏽 救下佢哋
回頭度🌟🌟🌟🌟
2020-05-10 619 浏览
甚少主動食牛丸,更加冇諗到因為粒牛丸而寫食評,好瘋狂😂行街行到想搵嘢食,但又唔想食魚蛋燒賣,諗起之前網上見到有人力推呢間牛丸,決定一試。 舖頭比較細,好易行過唔記得。 (總之西九龍中心一出正門過馬路直走便可)麻叉煩限聚令搞到堂食位cut 淨一半 (姐系得返兩個位),坐底等食牛丸,一拎上手心諗阿姨俾包咩嘢我😂食濃汁牛丸呢個包裝禁高級😂 我以為一隻碗一枝竹籤。 呢個包裝好細心,方便外賣拎走嘅時候可以放入背包唔會倒瀉, 又可以口痕食一粒嘅時候都封好口慢慢享用。正題:牛丸好彈牙,好有牛肉味;用叉吉落去見到啲汁滲左出黎,一咬好厚牛味同咬到一粒粒jelly 狀嘅物體,好味👍👍👍$20/4粒 , 半豪氣“攝牙喇”其實餐廳仲有鰻魚飯/麵/台式飲品/ 韓式年糕 選擇!!留返下次再試😋😍
甚少主動食牛丸,更加冇諗到因為粒牛丸而寫食評,好瘋狂😂

食濃汁牛丸呢個包裝禁高級😂 我以為一隻碗一枝竹籤。

$20/4粒 , 半豪氣“攝牙喇”

其實餐廳仲有鰻魚飯/麵/台式飲品/ 韓式年糕 選擇!!
留返下次再試😋😍
  • 牛丸
2020-05-06 441 浏览
我一個人黎食,叫左鰻魚飯+奶茶$58 條鰻魚絕對有去大型超市買既一半份量,而唔係普通得2-3舊食落所新鮮既,醬汁都夠濃,不過少左dd 飯絕對有1.5碗飯(女仕記得嗌少飯,我食完飽左大半日都唔太肚餓)配菜係少d~但對整體影響不大奶茶一般,但隻杯有細心位就係插飲管位置係可以封返既,飲唔晒拎走都唔會咁易有細菌(我本來影左相,不過唔小心del左)但中午去到都見到有人排隊,一來人多,二來出貨要俾d耐性,下次會再試其他
我一個人黎食,叫左鰻魚飯+奶茶
食落所新鮮既,醬汁都夠濃,不過少左dd
配菜係少d~但對整體影響不大

2020-05-03 280 浏览
看似淨係做外賣嘅小店,其實有6個位可以堂食。成日都幫襯,尤其疫情期間成日食佢啲外賣。.🔸和牛丸雞軟骨烏冬($58)分數: (7.5/10)牛丸咬開中開有肉汁,唔似平時啲牛丸又硬又乾。雞軟骨惹味,但少部份雞軟骨較硬。烏冬咬落煙韌有口感。.🔸炭燒咖啡(餐飲)分數: (7.6/10)炭燒咖啡好滑,同時保留到香濃咖啡味,唔苦。.🔸流心芝士漢堡扒($20)分數: (7.8/10)芝士迷一定鐘意,咬落去,中間有溶既芝士,而漢堡扒厚,keep到肉汁,唔乾。.🔸芝士蘑菇釀雞翼($20)分數: (7.2/10)雞翼塞到好肥美,中間比芝士蘑菇塞滿左,皮較多肉較少。
看似淨係做外賣嘅小店,其實有6個位可以堂食。
成日都幫襯,尤其疫情期間成日食佢啲外賣。
🔸和牛丸雞軟骨烏冬($58)
分數: (7.5/10)
牛丸咬開中開有肉汁,唔似平時啲牛丸又硬又乾。
雞軟骨惹味,但少部份雞軟骨較硬。
烏冬咬落煙韌有口感。

和牛丸雞軟骨烏冬

🔸炭燒咖啡(餐飲)
分數: (7.6/10)
炭燒咖啡好滑,同時保留到香濃咖啡味,唔苦。
炭燒咖啡

🔸流心芝士漢堡扒($20)
分數: (7.8/10)
🔸芝士蘑菇釀雞翼($20)
分數: (7.2/10)
雞翼塞到好肥美,中間比芝士蘑菇塞滿左,皮較多肉較少。
2020-02-16
2020-04-24 248 浏览
金芝龍主要賣日韓小食,例如烏冬,丼飯,韓式年糕等,仲有非常多街頭小食炸物,明顯走年青人路線。早前路經,由於啱啱食咗飯,所以只係買咗份特濃芝士魚金磚,即叫即製嘅金磚非常熱辣辣,店主溫馨提示要小心食,仲好窩心咁遞咗張紙巾畀我🤗。拎住個食物袋,我第一個感覺就係好揼本:只不過係幾粒小食,居然用個外面係紙入面係膠嘅密實袋入住,袋口仲要封實,要撕開頂部才可打開,從而減少炸物嘅氧化速度,保持新鮮香脆。可見店主係個有要求嘅人。咬一口金磚,最先彈出嘅係芝士味,非常濃郁,最啱我呢啲芝士愛好者;金磚爽口彈牙,啖啖魚蛋鮮味,好好食👍,不過稍為偏鹹,食完四粒,又要去買嘢飲啦😂。

2020-04-19 251 浏览
話說咁岩去到老深,赫見一間主打和牛丸既日韓外賣店,於是去睇下有咩食。什麼?居然仲有一個喪屍地慾烏冬熱愛嘗鮮既忍不住叫左兩個烏冬同飲品返屋企慢慢歎。於是我就叫左喪屍地慾烏冬同和牛丸雞軟骨烏冬。飲品就叫左髒髒紫薯香芋同寒天珍珠奶茶。等下等下,當然又係愉快抽卡時間。對於80後黎講,抽卡係回憶,還好金芝龍係抽卡點,等外賣期間不忘抽卡食物味道方面,喪屍地慾烏冬感覺好特別,裡面加入和牛肉碎,沙律醬。食既時候透出清香既薄荷味,仲配搭左芝士燒雞翼,不錯不錯。龍汁和牛丸食得出超香牛肉味,爽口彈牙。真係可惡極了,咁好食,我以後食唔返點算。紫薯香芋沒有想像中甜,岩哂我口味

什麼?

居然仲有一個喪屍地慾烏冬

熱愛嘗鮮既忍不住叫左兩個烏冬同飲品返屋企慢慢歎。

等下等下,當然又係愉快抽卡時間。

紫薯香芋沒有想像中甜,岩哂我口味

2020-04-18
10 分钟 (外卖自取)
其實一直想試呢間小食店好耐,但覺得佢偏貴😟,所以就未試到佢。適逢呢日外賣自取App有優惠卷用剩,就用咗嚟去金芝龍買Lunch食。由於我喺App預先落單,去到等多兩三分鐘食物已經Ready,男店員幾好禮貌。金芝龍間舖好易認,因為同店嘅立場一樣咁黃💛。原來舖入面都有個位置仔可以堂食,但真係得兩、三張櫈咁大罷,我相信主要都係做外賣吧!裝修有少少似貨櫃嘅鐵閘,上面仲貼咗好多文宣📰。除咗文宣外,店舖仲貼咗好多餐牌,食物種類好似比以前多,而家有賣埋丼飯🍚。不過S金芝龍優惠套餐包埋杯嘢飲,要賣成$58真係好貴啊;另外有隻平啲嘅超值套餐連嘢飲就賣$29,選擇包括撈麵、年糕、烏冬等,但均屬輕食類...,即係未必食得飽嗰種。而我第一次食就試下輕食嗰款先,我揀咗A1.首爾撈麵($29);套餐奉送無糖紅茶一杯,即係其他飲品又要加錢😅。嗌咗套餐,幫襯第二件食品就可以減$5,好過無,因為本身都唔平。首爾撈麵味道普普通通,辣味不太勁🌶,麵條比較粗身,但麵質有少少煮唔開咁。成盒麵本身無乜餸料,得啲豬肉碎同紅蘿蔔,好彩有木魚搭救!另外,份量比想像中多,都夠飽。由於我一早都預計到個麵無乜料...,所以加錢要咗招牌龍汁和牛

首爾撈麵

招牌龍汁和牛丸

由於我一早都預計到個麵無乜料...,所以加錢要咗招牌龍汁和牛丸(原價$20/4粒),承惠$5粒💵。哇哇哇,呢個牛丸超超超超超好食😋,勁多汁同彈牙,而且牛味濃郁,會食上癮。唔好話我馬後砲,粒牛丸個樣望落都好靚,會覺得係好食嗰種,而且中間仲食到有少少牛筋添🐮,真係好想再食。

題外話,呢到嘅叉好搞笑,原本就係咁,唔係我咬斷咗🍴。
凍無糖紅茶

跟餐唔使加錢嘅凍無糖紅茶亦有驚喜,因為我本身Expect係毫無味道的,但點知幾香喎,又大杯、又夠凍;味道仲有啲似午後紅茶添☕️。
總括嚟講,我本身係有少少抱住試伏嘅心態嚟支持下🙈,但結果食完粒牛丸之後,成個人開心返哂😆,因為真係好好食啊,係我食過最好食嘅牛丸之二(另一間最好食嘅係林昌記)!所以呢篇好評主要係畀粒牛丸嘅😋。最後,再次望返個餐盒張相,想講返句香港人加油,撐支持香港人嘅小店💪。
2020-03-10
5 分钟 (外卖自取)
招牌龍汁和牛丸
凍無糖紅茶
2020-04-05 464 浏览
其實都係係社交平台見到介紹,實在真係比佢食身吸引,而且身為一個黃絲人,唔係唔罰下嗎?今日去到,其實唔太多人買,可能係疫情關係,同個靚仔傾計,最近生意差左,決定幫幫佢係社交平台宣傳下,食物真係唔差,我外賣反屋企食都仲好好味,大家要去幫襯下啦
2020-04-05
午餐
2020-03-21 595 浏览
之前有兩個同區朋友介紹過呢間小店,話個牛丸係食神級(不過唔係醬爆 lol)今次親身試下係咪傳說中講到咁神因為好餓,叫左個和牛丸雞軟骨烏冬,$58一個餐有埋野飲CLS勁好食!和牛丸真心係重點,食落口感同個味夠真材實料,4粒真係唔夠喉,但食完個烏冬又非常飽XDDD(個份量我覺得男仔都飽肚嘅)唯有下次淨係叫牛丸(20蚊4粒,大大粒,下午茶啱哂)是次黎係平日下午時段,冇咩人完全唔駛排隊咁嘅價錢、咁嘅高質素,咩人仲會去排傢俬舖啲hea肉丸而唔黎呢度食?!
今次親身試下係咪傳說中講到咁神

因為好餓,叫左個和牛丸雞軟骨烏冬,$58一個餐有埋野飲

CLS勁好食!

(個份量我覺得男仔都飽肚嘅)
唯有下次淨係叫牛丸
(20蚊4粒,大大粒,下午茶啱哂)

是次黎係平日下午時段,冇咩人完全唔駛排隊

雞軟骨牛丸烏冬
2020-01-23
雞軟骨牛丸烏冬
  • 和牛丸
2020-03-21 353 浏览
深水埗食肆好多,  估唔到俾我搵到呢間小店. 港鐵A2出口一出, 近汝州街   招牌有條龍就係佢.  佢地的飲品都幾特別, 我叫咗杯薄荷脆脆朱古力,  嘩, 好好飲 !  我個朋友就叫了黑糖寒天珍珠奶茶.  佢都讚不絕口喎.  因為肚餓, 我地各自叫了一份餐. 芝士栗米雞翼年糕,  啲芝士好香.  唔知用咗邊隻芝士.  因為新鮮整的原固.   雞翼個皮脆脆地,  而且啲雞肉又夠入味. 正 ! 年糕又軟又有咬口. 好快食晒成個餐.  我個朋友就叫咗和牛丸雞軟骨烏冬.  和牛丸呀, 好特別 ! 當然叫我朋友俾粒我啦! 果然係和牛, 有一陣牛肉香, 而且個汁幾好味, 唔會太咸. 因為實在太好食, 所以額外叫多一客和牛丸. 終於滿足晒 ! 唯一唔係太理想既係,  佢地無咩位做堂食.  如果可以座低慢慢食, 應該會更加好.

2020-03-19
  • 芝士栗米雞翼年糕
  • 和牛丸
2020-03-12 674 浏览
突然好想食韓式菜但附近都唔覺有竟然俾我搵到呢間外賣店本身諗住呢個價錢,份量應該會偏少但估唔到價錢抵之餘,份量係正常size味道方面都係抵讚,東京飯味道適中韓式拉麵加年糕就略嫌個麵偏硬同乾(不過以外賣黎講都正常,所以都可接受)建議加泡菜炒會更韓式同更配合年糕餐飲有冬瓜檸檬,唔似平時街度d糖水味都飲得出輕微既冬瓜味希望大家繼續支持呢d小店
突然好想食韓式菜但附近都唔覺有
竟然俾我搵到呢間外賣店
本身諗住呢個價錢,份量應該會偏少
但估唔到價錢抵之餘,份量係正常size
味道方面都係抵讚,東京飯味道適中
建議加泡菜炒會更韓式同更配合年糕
餐飲有冬瓜檸檬,唔似平時街度d糖水
都飲得出輕微既冬瓜味
希望大家繼續支持呢d小店
2020-02-12 769 浏览
#支持良心餐廳和牛丸雞軟骨烏冬 $58配飲品 (冬瓜檸檬茶)呢間小店主打外賣 堂食位置比較少最近如果經過開可以去幫襯下買外賣反屋企食😚呢度嘅和牛丸好正🤩🤩 有4粒 真係好juicy 咬落實身 似牛筋丸質地 仲要咬完個口即刻充滿濃郁嘅牛味😍 正!雞軟骨份量都唔少 雖然一開始食覺得有啲偏咸 但食食下 撈埋烏冬又幾好送😛烏冬係撈烏冬黎 入面仲會有好多肉碎 食落一啲都唔會覺得寡🥰 總括來講覺得個配搭好新奇有趣 但係又幾好食喎😚最後個飲品就偏甜左啲 不過食物質素真心唔差🤘🏿
#支持良心餐廳

和牛丸雞軟骨烏冬 $58
配飲品 (冬瓜檸檬茶)

呢間小店主打外賣 堂食位置比較少
最近如果經過開可以去幫襯下買外賣反屋企食😚