餐厅: 金記冰室 (數碼港商場)
资讯:

2021-04-25 581 浏览
唔知幾耐冇食茶記了, 今日上開數碼港順便食埋飯先走, 數碼港選擇唔多, 今晚EARLY DINNER搵咗間茶記解決......金記冰室。一般茶記裝修, 不過就高樓底及很光猛整潔。Tea set 巧抵5:00PM除咗tea set, 仲可以食海南雞套餐、乾炒牛河及鐵板扒等等茶記流行食物, 今日好想鋸扒, 有朋友曾經同我講.....你都傻傻地, 喺茶記/快餐店鋸扒, 邊會好食㗎, 其實我想食牛, 又真系會去快餐店/茶記的, 下下去扒房幾百蚊落樓唔掂呀, e度鐵板西冷牛扒 $108 己包餐湯+飲品了。奶茶  奶茶用高身特厚杯盛載, 存熱很好, 奶茶茶味夠香濃, 如果再滑口啲就更好。很有禮貌的奶茶, 看吧會讓人回心微笑。餐湯 ~ 章魚節瓜豬骨湯餐湯黎講算有誠意, 飲落絕對唔係清清的味精水, 有節瓜紅蘿蔔的清甜及豬骨的肉香, 唔鹹嗰下先正。鐵板西冷牛扒餐所有鐵板餐可以選擇配意粉、飯或薯菜, 今日選擇薯菜, 有西蘭花、炸薯條、粟米、蕃茄仔及洋蔥絲。大大塊兼厚度十足的西冷扒, 煎得焦香放上鐵板配黑椒汁上枱。牛扒煎得好香, 切開有少許肉汁, 食到牛肉味, 冇用梳打搞到件西冷扒不似牛味, 瘦肉帶少許肥肉

一般茶記裝修, 不過就高樓底及很光猛整潔。

Tea set 巧抵

奶茶

很有禮貌的奶茶, 看吧會讓人回心微笑。

餐湯 ~ 章魚節瓜豬骨湯

鐵板西冷牛扒餐

大大塊兼厚度十足的西冷扒, 煎得焦香放上鐵板配黑椒汁上枱。

牛扒煎得好香, 切開有少許肉汁, 食到牛肉味, 冇用梳打搞到件西冷扒不似牛味, 瘦肉帶少許肥肉很香口, 呢件西冷扒尚可,  對得起$108 set dinner 呢個價錢。

惹味黑椒汁

法蘭西多士 ($35)
嘩! 好鬼邪惡, 但又好鬼吸引我對眼喎, 正呀。

將整件牛油放上剛炸好熱辣辣的西多士, 件牛油很快就完全用掉了, 再淋上糖漿, 嘩! 入口香、甜及鬆軟, 真係作死囉。

西多士中間塗上的花生醬系粗粒花生醬, 內有粒粒花生碎, 好香口, 難怪西多士配熱奶茶成為香港人下午茶不敗之選, 實在太好味了。
  • 法蘭西多士
2021-04-12 148 浏览
數碼港唯一港式茶餐廳, 出品不錯, 方便泊車。經常光顧, 理解人手不足, 店雖設客人掃二維碼自助落單, 但大部分服務員工作態度差, 既不預先放置該掃碼下單紙, 方面客人自行下單, 又不理睬客人擧手下單, 繁忙時間, 情況更甚。只有一位白衫侍應願意幫忙, 若不想浪費寶貴時間, 小心考慮是否入座。數碼港唯一港式茶餐廳, 出品不錯, 方便泊車。經常光顧, 理解人手不足, 店雖設客人掃二維碼自助落單, 但大部分服務員工作態度差, 既不預先放置該掃碼下單紙, 方面客人自行下單, 又不理睬客人擧手下單, 繁忙時間, 情況更甚。只有一位白衫侍應願意幫忙, 若不想浪費寶貴時間, 小心考慮是否入座。
2021-04-01 110 浏览
位於數碼港既金記冰室,因為係數碼港,我諗住係貴價茶餐廳!入到去有意外驚喜,價錢好平民!而且職員都好有禮貌...唔覺得入左舊式既茶餐廳...嗯...似餐廳多D太多好野食...我地叫左自選二人小菜餐老火湯X2白飯X2x兩杯熱飲 杏仁霜+熱檸茶 鹽焗雞(例牌)韭黃叉燒炒蛋 $168馬來炒貴刁 $70 +雪糕紅豆冰 $18鐵板美式什扒薯茶配蒜茸汁$102 + 凍利檳$14三代人黎食都係$372!真係超級無敵好食...夠地道!製作唔求期!可以一食再食...下次要黎食下午茶同甜品.yeah!

太多好野食...我地叫左
自選二人小菜餐老火湯X2白飯X2x兩杯熱飲
杏仁霜+熱檸茶 鹽焗雞(例牌)韭黃叉燒炒蛋 $168

馬來炒貴刁 $70 +雪糕紅豆冰 $18

鐵板美式什扒薯茶配蒜茸汁$102 + 凍利檳$14

2021-03-19 132 浏览
公司附近無乜餐廳揀,見金記裝修完,仲有現金劵未用晒,去金記買個午餐,希望個廚房啲質素有啲改善。叫左個翠玉瓜炒肉片,打開個飯盒,見到嘅係獻汁浸翠玉瓜。成62蚊個午餐,啲質素仲差過出面啲40蚊2餸飯。啲瓜又薄切,又煮到爛晒,明明係炒,就變左湯浸。真係頹爆,仲衰過之前,唔會再比機會,完。

叫左個翠玉瓜炒肉片,打開個飯盒,見到嘅係獻汁浸翠玉瓜。

真係頹爆,仲衰過之前,唔會再比機會,完。

外卖自取
到數碼港睇戲前,打算先填飽肚,隨意選了間茶餐廳。以為只不過是一間普通的港式茶餐廳,誰不知很有驚喜。金記位於戲院入口的右方,十分方便,門口光鮮搶眼。入店後填寫安心出行表格以及量體溫,揸搓手液,做足防疫措施。店員亦有禮貌,有笑容,感覺不錯。餐牌的第一頁就已經有茶餐廳的推介招牌菜,選了其中幾款:招牌牛肉米粉,金粒西多配雪糕以及蛋白杏仁茶。另外友人之前試過炸雞脾,極力推介,於是亦點了一份。先上枱的是牛肉米粉,價錢$40,但份量似乎有點偏細。米粉上鋪上牛肉五片左右,另外有蔥花以及薑絲,令我想起生滾牛肉片粥的感覺。牛肉十分爽口軟腍,不似常見茶記用鬆肉粉醃製牛肉,令牛肉正常的質感流失而且淡而無味。果然是推介的招牌菜式,處理十分之好,不單止口感上佳,而且能保持牛肉的鮮味。之後就到炸雞脾,雖然雞髀似乎是用雪藏雞,但是雞皮炸得香脆金黃,裏面的雞肉竟然仍能保持肉汁,難怪友人強力推介。唯一稍有不足是調味有點偏重,不過嗜咸食的朋就覺得可接受。至於令我很有驚喜的是西多士配雪糕。西多士切成粒狀上碟,每件炸得恰到好處,表面呈現金黃色。麵包內部很鬆軟,有點似日本麵包店賣的貴價方包,十分好吃。本身以為麵包內欠缺花生醬會是

至於令我很有驚喜的是西多士配雪糕。西多士切成粒狀上碟,每件炸得恰到好處,表面呈現金黃色。麵包內部很鬆軟,有點似日本麵包店賣的貴價方包,十分好吃。本身以為麵包內欠缺花生醬會是美中不足,但因為伴碟有雲呢拿雪糕球以及朱古力醬,再配上平常有的糖漿及牛油,味道口感十足,如果再加花生醬反而會畫蛇添足。這個小食大力推介!很高質!

至於我點的飲品:蛋白杏仁茶則發揮正常水準,甜度適中,不似某些茶餐廳會過甜。有濃濃的杏仁味而且蛋白亦夠滑。因為跟牛肉米粉,所以享有半價優惠,值得一試。

總括而言,本身以為金記是一間普通港式茶餐廳,誰不知食物如此高質,全部都達致中上甚至上佳水準,加上員工的服務態度亦不錯,地方乾淨,值得再次光顧!
2021-03-11
  • 金粒西多士配雪糕
  • 鮮牛肉米粉
2020-12-05 646 浏览
放假想去吓啲空氣清新嘅地方,所以就嚟咗數碼港度行吓relax下!假日來講唔算多人,行咗一陣之後肚餓見到有間禁忌冰室好似幾吸引就入咗嚟食嘢啦!一坐低就覺得好肚餓啦!我哋係咁叫嘢食叫到成枱都係,不過我哋冇做大晒鬼!全部都青晒,食得曬!以下就係我哋今日order左嘅美食鐵板美式什扒意粉蒜茸1汁 $102金粒西多配雪糕 $45金記炸雞翼(二隻)$30香脆炸薯條 $32紅豆冰 $18熱薑檸檬可樂 $28估唔到我哋兩個人都可以食到咁多嘢除咗以上嘅美食之外仲有好多嘢食我下次會再嚟食其他嘢

以下就係我哋今日order左嘅美食
鐵板美式什扒意粉蒜茸1汁 $102
金粒西多配雪糕 $45
金記炸雞翼(二隻)$30
香脆炸薯條 $32
紅豆冰 $18
熱薑檸檬可樂 $28

2020-12-03 419 浏览
近排疫情嚴重咗好多,反彈得好犀利,所以趁戲院未強制關門,去睇多場戲先,今次近近地,去咗數碼港睇。睇完七點幾,超級肚餓,見到有間茶餐廳叫金記冰室,就即刻入咗去食晚飯。餐廳都算闊落,冷氣都幾舒服,我同朋友睇完餐牌就急急落單,我哋一人叫一個主食,再叫一個小炒,最後每人一杯野飲。我朋友叫咗個韭黃蝦球炒滑蛋,蛋都算幾滑,蝦仁非常多,又大隻,好夠鑊氣,唔錯。至於我就叫咗個鐵板美式雜扒配薯菜,入面有牛扒、豬扒、雞扒、煙肉同腸仔,超級大份,薯條非常新鮮同脆口,牛扒大過塊面,雞扒外皮香脆,再加黑椒汁,簡直係一流!另外我哋叫嘅小炒都幾有驚喜,呢個金磚風沙炸豆腐,豆腐炸到外脆內軟,上面鋪滿炸咗金黃色嘅蒜粒同麵包糠,食完一件又一件,會上癮!好正!每人有一碗湯,我朋友嘅白飯,一人一杯凍檸茶。估唔到數碼港都有好野食!

每人有一碗湯,我朋友嘅白飯,一人一杯凍檸茶。

估唔到數碼港都有好野食!

2020-11-28
平時間中都會去金記食早/午/晚餐,因為夠晒穩陣,而且選擇都算幾多元化😁😁灣仔,銅鑼灣,仲有好多地方都有分店。今次閒日係數碼港做嘢,都天黑,一於食埋飯先出去啦☺️☺️喺數碼港選擇唔多,金記就喺地下,都容易搵。金粒西多配雪糕值得一試!!估唔到份量都幾多,又好食! 好香蛋味,每件都外脆內軟👍🏼👍🏼暖粒粒既西多粒,配雲呢拿雪糕,夠晒match! 另外同事叫左個咖喱吉列豬扒飯賣相都幾好☺️☺️金記既咖喱汁,我覺得係港式茶餐廳來講都算係幾唔錯,仲要有薯仔🥔薯仔超入味,我搶晒黎食😂😂飲品方面,叫咗杯鹹檸七又咸。又甜,又夠爽 飲完即刻舒一口涼氣~~
平時間中都會去金記食早/午/晚餐,
因為夠晒穩陣,
而且選擇都算幾多元化😁😁
灣仔,銅鑼灣,仲有好多地方都有分店。

今次閒日係數碼港做嘢,
都天黑,一於食埋飯先出去啦☺️☺️

喺數碼港選擇唔多,金記就喺地下,都容易搵。

值得一試!!
估唔到份量都幾多,
又好食!
好香蛋味,每件都外脆內軟👍🏼👍🏼
暖粒粒既西多粒,配雲呢拿雪糕,夠晒match!

另外同事叫左個咖喱吉列豬扒飯
賣相都幾好☺️☺️
薯仔超入味,我搶晒黎食😂😂

飲品方面,叫咗杯鹹檸七
又咸。又甜,又夠爽
飲完即刻舒一口涼氣~~
2020-11-29 174 浏览
疫情嚴峻,假日選擇到數碼港海濱長廊,漫步在綠草如茵的海濱長廊散步,放眼遼闊的海岸........中午時候,我們回到數碼港用膳,雖然數碼港設有多間西餐廳,我們還是較喜歡地道茶餐廳,再次選擇「金記」。雖然祇是經過輕量運動,但肚子已經發出咕咕響聲!不消一會,炸薯條、炸雞翼、炸雞髀已奉上!香脆的鐵三角,色澤金黃、香脆口感,看到又感受到!我們都不客氣了!除了餐前小吃,我們還楝選自選小菜二人餐,兩款自選小菜:鹽焗雞(例牌),椒鹽豬扒,白飯兩碗,飲品兩杯。鹽焗為雞肉提鮮味道,不用擔心過鹽而掩蓋鮮雞肉味,雞肉件還有沾沙薑的香味。椒鹽豬扒,鬆軟豬扒充滿蒜香微辣,令胃口大開,送飯一流!每次來到「金記」,我們都「柯打」滑蛋白杏仁茶,原因很簡單,就是:好飲!

雖然祇是經過輕量運動,但肚子已經發出咕咕響聲!

不消一會,炸薯條、炸雞翼、炸雞髀已奉上!
炸薯條、炸雞翼

炸雞髀

香脆的鐵三角,色澤金黃、香脆口感,看到又感受到!

我們都不客氣了!
炸雞翼

炸薯條

鹽焗雞&椒鹽豬扒

鹽焗雞(例牌)

鹽焗雞

椒鹽豬扒,鬆軟豬扒充滿蒜香微辣,令胃口大開,送飯一流!

滑蛋白杏仁茶
鹽焗雞(例牌)
鹽焗雞
滑蛋白杏仁茶
2020-11-24 168 浏览
位於數碼港的金記冰室重新裝修後,燈火通明;佈置簡潔,令人有一種閒適感覺。食物方面由於冰室走大衆化路線,價錢相宜,食物份量十足。就以今次我們所點的扒餐為例,一百元多的鐵板餐有餐湯和飲品,主菜可配飯、意粉或薯菜,實屬難能可貴。美式雜扒配薯菜 $102有簿牛扒、雞扒、豬扒、腸仔和煙肉,全部大大件;肉質淋滑和味道恰到好處。值得一提的薯條是剛剛炸完,所以外脆內軟;食到不停手。西冷牛扒配薯菜 $106厚切牛扒足足有8安士,真材實料。廚師火喉控制得宜,約六成熟;所以絕不鞋口,牛味濃郁。羅宋湯熱騰騰的濃湯內有很多蔬菜,甜甜酸酸甚為醒胃。
美式雜扒配薯菜 $102
西冷牛扒配薯菜 $106
羅宋湯
熱騰騰的濃湯內有很多蔬菜,甜甜酸酸甚為醒胃。

美式雜扒配薯菜
西冷牛扒配薯菜
主菜可配飯、意粉或薯菜
羅宋湯
2020-11-22
用餐时段
2020-11-22 86 浏览
天朗氣清,風和日麗,去了數碼港走走,綠草如茵的公園內享受了陽光浴。正正下午時段找了一間餐廳醫肚,見金記冰室滿滿是客,應該不錯。沙嗲牛肉湯米套餐米粉幼身吸湯。牛肉醃製入味,質感軟熟。套餐包多士,雙蛋和飲品。多士質素不錯,非常軟綿,圍邊烤得脆脆。香煎豬扒配沙律豬扒夠軟腍,煎得香口惹味。沙律有大量水果,酸酸甜甜好開胃。冰室的奶茶不可不飲。夠滑溜,茶味香濃。菠蘿飽剛出爐,買了兩個下午茶享用。難得數碼港有呢間平民化的冰室,以後可多些來這邊逛逛。

沙嗲牛肉湯米套餐
米粉幼身吸湯。牛肉醃製入味,質感軟熟。
套餐包多士,雙蛋和飲品。
多士質素不錯,非常軟綿,圍邊烤得脆脆。

香煎豬扒配沙律
豬扒夠軟腍,煎得香口惹味。
沙律有大量水果,酸酸甜甜好開胃。

冰室的奶茶不可不飲。
夠滑溜,茶味香濃。

菠蘿飽剛出爐,買了兩個下午茶享用。

難得數碼港有呢間平民化的冰室,以後可多些來這邊逛逛。
2020-11-22
2020-10-11 294 浏览
Noodle here just same as 5$ cup noodle sauce.. i know other restarant using MSG as well , but here just same as cup noodle taste . The tung feel too bad after eat for 2hours. And Even for Tea set ,price is 52$ for very small plate.just half rice and little bit of tomato ketchup) =52$.ImPls don’t eat at cyberport every restaurant so bad ..
Im
2020-10-11
2020-09-22 404 浏览
久遺了的數碼港商場,今天再踏入樓高4層的商場,商場設有戲院、美食廣場.....環境、空間感都不錯!閒逛後又是美食時間,剛入商場時候看見「金記冰室」大排長龍,現正已經下午兩時,相信可以找到座位吧!我們的分享:金磚風莎炸豆腐,一磚磚的炸豆腐,活像金磚似的,略厚的脆皮,又像似披上一層風莎嗎?!我太多的想像了!先嘗為快,外脆內軟滑的炸豆腐,很快地,我們像火爐,都把金磚溶掉了!招牌鮮豬潤米粉、西多&火腿蛋、蛋白杏仁茶套餐,豬潤爽脆鬆軟配爽滑米粉,好食!西多&火腿蛋又多一份營養和美味口感,我喜歡蛋白杏仁茶滑滑口感與杏仁香味。銀芽肉絲炒麵&荷蘭唂咕,銀芽肉絲與金字塔式炒麵分開上碟,銀芽肉絲味道比較清淡,清淡一點其實都正合我們心意。金字塔式造型的炒麵頗有趣,放炒麵的碟子上沒有太多油分,很好,但打散金字塔式炒麵却要費少許功夫了!

我們的分享:

招牌鮮豬潤米粉套餐