2024-01-08 228 浏览
👭灣仔灣仔道附近出左名有好多美食,我地都去揾好野食🧘🏻♀️🧘🏻♀️️, 👯♀️,今次決定試下新野,呢間金陵會潮宮都好特別,而且好多野食,就入左去。###普寧蝦多士💙超級推介!廚師非常有功架,整超級好味!惹味之餘都保留鮮味。蝦肉爽口彈牙,多士好入味,好惹味。###芋茸香酥鴨💛味道香口,加檸檬汁酸甜解膩。******以鴨肉和芋茸為主要成分,經過慢燉而成。鴨肉鮮嫩多汁,融合了芋茸的香甜味道,使得整道菜品風味獨特。###普寧炸豆腐💕口感十足,肉質鮮美,豐滿多汁。###五香卷醋肉卷,份量多,而且肉質鮮嫩細膩,口感滑嫩,搭配特製的調味料,入口舒服,油潤卻不會很膩。藥膳滋補醉雞湯(半隻),呢個係最令我印象深刻✔️,雞肉超級多,夠入味,非常彈牙,惹味鹹香。###潮州煎伊麵,潮州煎伊麵,係廣東美食嘅經典之一,佢嘅味道真係令人難以忘懷😋。首先,伊麵嘅質感真係非常出色,經過潮式煎製後,表面略帶一層金黃色嘅焦香,底層麵條仍然保持住韌性同彈性,食落口感滑潤而又唔會過於油膩。潮州煎伊麵嘅一大特色就係佢嘅醬汁🥢,平衡得宜嘅甜辣味道,喺唔覺得係刺激嘅同時,仍能提振味蕾,對於口味比較重嘅人黎講,絕對係一大滿足。總結黎講,潮州煎伊
###普寧炸豆腐💕口感十足,肉質鮮美,豐滿多汁。
###潮州煎伊麵,潮州煎伊麵,係廣東美食嘅經典之一,佢嘅味道真係令人難以忘懷😋。首先,伊麵嘅質感真係非常出色,經過潮式煎製後,表面略帶一層金黃色嘅焦香,底層麵條仍然保持住韌性同彈性,食落口感滑潤而又唔會過於油膩。潮州煎伊麵嘅一大特色就係佢嘅醬汁🥢,平衡得宜嘅甜辣味道,喺唔覺得係刺激嘅同時,仍能提振味蕾,對於口味比較重嘅人黎講,絕對係一大滿足。總結黎講,潮州煎伊麵以佢獨到嘅風味跟煎焗嘅工夫,將傳統麵食演繹得淋漓盡致,無論係早餐、午餐定係晚餐,都極為適合,絕對值得一試嘅美食佳肴🍜!假如你鍾意嘗試唔同嘅麵食,或者想品嚐地道嘅潮州風味,咁潮州煎伊麵絕對係你嘅首選!

好好enjoy同一家人既歡樂時光。呢間餐廳食物質素高服務好,值得再光顧!
2024-01-05 199 浏览
今朝一早跑完步,中午時間約左朋友來呢家餐廳聚會。一邊食一邊享受美食,呢個經歷真系高級享受啊。▶️五香卷醋肉卷(左五香,右醋肉)▶️▶️▶️五香卷醋肉卷呢個菜式巧妙噉結合咗多種香料同味道,每一口都充滿了驚喜😍。肉卷外層嘅皮烤得金黃而且香脆,而裏面嘅肉則腍合咗五香粉同其他調料,味道濃郁而卻唔會過於重口味🌟,肉質鬆軟,咬落去肉汁四溢。個肉卷嘅醬香同醋味得嚟互相平衡👌,酸酸甜甜,帶有一絲絲嘅提神作用。食住肉卷,你會感受到五香嘅層次分明,同時醋嘅清新感覺帶來咗唔一樣嘅口感體驗,食落去既過癮又開胃😋。此外,當佢哋擺放喺碟上時,整體賣相都相當吸引👀,簡約但又不失高雅,非常適合作為宴會或者家庭聚餐嘅一部分。食客們可以攞一件,沾住隨附嘅汁料一試,就會發現肉卷嘅味道層次更加豐富🤤。五香卷醋肉卷嘅香、酸、甜、鹹恰到好處嘅組合絕對會令人一試難忘,當咁美味嘅配搭呈現喺食客面前時,真係難以抗拒呀🥳。這款小食無疑係對味蕾嘅一大犒賞😌,令人食指大動,欲罷不能!。▶️煎䱽魚片▶️▶️▶️䱽魚富含優質蛋白質和不飽和脂肪酸,對身體健康有益。煎制時,魚片的外表形成金黃酥脆的外皮,內部仍保持著魚肉的鮮嫩口感。味道鮮美,口感豐富。▶️芋茸香酥鴨▶️
▶️煎䱽魚片▶️▶️▶️䱽魚富含優質蛋白質和不飽和脂肪酸,對身體健康有益。煎制時,魚片的外表形成金黃酥脆的外皮,內部仍保持著魚肉的鮮嫩口感。味道鮮美,口感豐富。▶️芋茸香酥鴨▶️▶️▶️香酥鴨外皮酥脆多汁,肉質嫩滑。而芋泥則是由煮熟的芋頭壓制而成,口感細膩順滑,具有香甜的味道。香酥鴨的鮮美與芋泥的細膩口感相互融合。▶️紅燒翅▶️▶️▶️經過紅燒烹製而成。雞翅質地鮮嫩,烹製過程中吸收了紅燒汁的味道,紅燒翅具有濃郁的口感和香味,肉質鮮美,汁水濃郁,營養豐富。
2024-01-04 186 浏览
今日同屋企人黎食潮州菜,搵到呢間裝修靚靚既,環境好唔錯,仲有好多特式菜式添!先黎一個凍馬友魚,呢碟凍馬友魚擺盤精緻,色澤清新,每一片魚肉上面仲點綴咗少少醬料同小小嘅綠色香草,令人食指大動😋。魚肉切得均勻薄身,半透明嘅質感透着一種新鮮感。馬友魚自身帶微微嘅海水味道,肉質結實又爽口,入口時那種獨特嘅鮮甜立即在味蕾之間爆發開嚟🐟。凍處理嘅魚肉令人感覺清爽解膩,食落去冰涼涼,特別適合炎炎夏日。而且,凍馬友魚保留咗海鮮應有嘅新鮮與純淨,唔需過多嘅調味,搭配簡單嘅醬油或芥末,嘜口感就一流🌱。這種細膩貼心嘅前菜,不單止讓人的口腔中充滿了海洋嘅味道,更令整個用餐過程添上一份期待同享受👍。呢道菜嘅鮮嫩滋味,散發出來嘅唔止係食物本身嘅美味,更係對烹飪手藝嘅一種讚歌👏。不論何時開始品嚐,凍馬友魚都能即時提振食慾,為一場美食之旅揭開完美嘅序幕✨。整體而言,這道凍馬友魚確實係教人難忘,令人隨時想再品嚐一次嘅佳餚🌟。之後再黎一個普寧蝦多士,蝦多士炸得比一般唔同,蝦膠豐滿爽彈,鮮甜味美,多士就超級鬆脆,加埋一塊紫蘇葉,薄薄一層既酥皮包住成件蝦多士,點少少酸甜醬咁食,味道更豐富(=^x^=)另外黎多個炸點心,芋茸香酥
另外黎多個炸點心,芋茸香酥鴨,就咁睇以為係簡單既芋角,但咬開除佐食到芋泥,仲食到鴨肉,口感都係好鬆軟軟綿,外皮就超鬆化,芋頭味勁濃,但都唔會食到好濟好飽,味道相當好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
最後食埋最高級既紅燒翅,一碗既紅燒翅係一人份,好稠好濃,魚翅好足料,真係食到有一梳梳既魚翅,好香濃既味,食到少少既膠質,口感好好(´▽`)
2024-01-03 140 浏览
今日上司請食飯,一大班同事嚟到呢間潮州菜館,仲嗌咗好多高質小菜添,諗返起都回味無窮☺️🥝🦐奇異果芥茉明蝦球奇異果芥茉明蝦球係一道色香味俱全嘅創意美食😋。將鮮嫩彈牙嘅明蝦球,配合上微辣嘅芥茉醬,令整體口感層次分明,又帶出一絲絲清新嘅辛香。奇異果嘅果香加入菜式中,為咗帶出一種酸酸甜甜嘅甜美,同埋令人耳目一新嘅感覺🌟。佢嘅顏色鮮艷,綠色嘅奇異果同粉紅色嘅明蝦相映成趣,加埋金黃色嘅芥茉點綴,視覺上好滿足。再搭配上擺盤嘅精緻,每一款食材都擺放得恰到好處,令人食指大動🍽️。尤其係上面嗰片黑松露,更加提升咗菜餚嘅層次感同豪華感。鋪底嘅冰塊唔單止為咗保持食物嘅新鮮,仲為呢個菜式增添咗一份清涼嘅質感😊。總體來講,奇異果芥茉明蝦球係一個創意與傳統交匯,既可觀又可口嘅高級佳餚,非常適合喜愛嘗試新滋味嘅美食愛好者。每一啖都令人感受到刺激嘅芥茉,溫柔嘅奇異果同埋豐富嘅海鮮味道,絕對係一次味蕾上嘅奇妙旅程🍤🥂。⚪️⚪️石榴帶子好似藝術品咁精美✨雖然個名有石榴,但其實成個菜式都冇石榴喺入面😆用蛋白煎成外皮,再包住帶子等材料,鮮甜無比!🧂🐟椒鹽九肚魚魚肉乾身,嫩滑中帶口感,椒鹽令到淡味嘅九肚魚更滋味🤤🐟🐟煎䱽魚片用大火煎香䱽
🥝🦐奇異果芥茉明蝦球
⚪️⚪️石榴帶子
🧂🐟椒鹽九肚魚
魚肉乾身,嫩滑中帶口感,椒鹽令到淡味嘅九肚魚更滋味🤤
🐟🐟煎䱽魚片
用大火煎香䱽魚片,鮮味仲鎖緊喺魚肉內😚
2023-12-29 120 浏览
為咗慶祝妹妹贏咗跳舞比賽,去咗金陵會食好豐富嘅Lunch先,妹妹話忍口咗好耐啦,今日要大大啖咁食!佢揀咗個潮式凍大紅花蟹🐡呢個潮式凍大紅花蟹真係一個視覺同味覺嘅雙重享受😍!上菜時,潔白嘅盤子配上蟹嘅鮮艷紅色,感覺好有質感,影相留念都一流📸。湯汁輕輕咁包裹住每一隻蟹,食落去嘅味道清新,蟹肉嘅甜味完美咁彰顯出來🦀。每一口都令人回味無窮,肉質彈牙又唔會太過韌,嗰種細嫩嘅質感令人忍唔住想一口又一口🤤。而且啖啖肉嘅蟹腳,真係食得好滿足!加上個田園背景,係餐廳中享受一下自然氛圍,整個氣氛都放鬆咗唔少,食飯嘅體驗直接UP🆙!真心推介俾任何鐘意海鮮嘅朋友,一定要試吓嘅精緻菜式!朋友聚餐或者約會,食呢個凍大紅花蟹都正👍!❄️ 之後再黎個石榴帶子,煮到剛剛好,鮮嫩多汁,再配上啲石榴籽,酸甜嘅口感真係好夾,好食到跳舞💃奇異果芥茉明蝦球係驚喜之選💓蝦球炸到酥脆,外面裹咗奇異果芥茉醬🥝味道咁奇特,酸酸辣辣,真係勁開胃!一啖落肚,味覺都嚟咗個大轉變!追加個凍馬友魚🐟魚肉凍到好脆,又保持咗鮮味,一咬落去,清香嘅魚味仿彿噴出嚟!真係冰涼又美味!好滿足嘅一道菜😋整體而言,我哋全家都好滿意,環境舒服又寬闊,店員都好有禮,最

整體而言,我哋全家都好滿意,環境舒服又寬闊,店員都好有禮,最重要嘅係嘢食好好食🥢
2023-12-29 106 浏览
最近通脹好嚴重,好多餐廳都瘋狂加價💹,今次呢間餐廳既價錢相對來講算系性價比高,而且食物質素好高,算系性價比高既一間餐廳,果然成個食物體驗都沒令我地失望💯💯。普寧蝦多士✔️✔️✔️以鮮嫩的蝦肉為主要食材,裹上蛋糊後炸至金黃酥脆。蝦肉富含高品質的蛋白質和礦物質,如鋅和硒,對身體發育和免疫系統起著重要作用。椒鹽九肚魚,真係一個好正😋嘅小食,又香又脆,食落去口感正!用嚟下酒🍻或者係飲茶嘅時候食都啱晒。九肚魚煎到金黃色,椒鹽灑落去,香味四溢,一咬落去啖啖肉,魚肉鮮嫩彈牙又唔會太膩,椒鹽嘅香辣味道恰到好處,唔會遮住咗九肚魚嘅鮮味。加埋蔥花同蒜蓉,更加提升咗味道層次,每一啖都令人回味無窮😍。啲九肚魚嘅大小適中,唔會過大或者過細,炸得啱啱好,唔會太乾或者太油膩。總括嚟講,椒鹽九肚魚絕對係一個非常值得推介嘅美食👍,適合任何場合同任何年齡層嘅人享用。下次食飯嘅時候,記得要叫一份椒鹽九肚魚嚟試下啦!🤤👌🎉煎韭菜粿♨️♨️外層煎至金黃酥脆,內部則是軟糯的糯米粉和鮮香的韭菜,口感豐富。透明水晶包🉐🉐以透明的外皮和豐富的餡料而聞名。透明水晶包的外皮是由澄粉製成,質地柔軟,看起來晶瑩剔透。芋絲春捲✔️✔️,呢個係一道相當地道嘅粵
椒鹽九肚魚,真係一個好正😋嘅小食,又香又脆,食落去口感正!用嚟下酒🍻或者係飲茶嘅時候食都啱晒。九肚魚煎到金黃色,椒鹽灑落去,香味四溢,一咬落去啖啖肉,魚肉鮮嫩彈牙又唔會太膩,椒鹽嘅香辣味道恰到好處,唔會遮住咗九肚魚嘅鮮味。加埋蔥花同蒜蓉,更加提升咗味道層次,每一啖都令人回味無窮😍。啲九肚魚嘅大小適中,唔會過大或者過細,炸得啱啱好,唔會太乾或者太油膩。總括嚟講,椒鹽九肚魚絕對係一個非常值得推介嘅美食👍,適合任何場合同任何年齡層嘅人享用。下次食飯嘅時候,記得要叫一份椒鹽九肚魚嚟試下啦!🤤👌🎉煎韭菜粿♨️♨️外層煎至金黃酥脆,內部則是軟糯的糯米粉和鮮香的韭菜,口感豐富。透明水晶包🉐🉐以透明的外皮和豐富的餡料而聞名。透明水晶包的外皮是由澄粉製成,質地柔軟,看起來晶瑩剔透。芋絲春捲✔️✔️,呢個係一道相當地道嘅粵式小食,食落真係一個字-正👍!首先最搶眼嘅就係佢啲脆卜卜嘅春捲皮,金黃色煎到啱啱好,令人一見到就流晒口水😋。一咬落去,啲芋絲嘅香味立即喺嘴巴裡面爆發,佢嗰種獨特嘅香味混合埋春捲皮嘅酥脆,真係令人一試難忘🤤。而且啲芋絲仲帶有少少甜味,同外面嘅鹹香形成咗一個完美嘅平衡,啖啖都充滿驚喜😄。配料方面都做得好均勻,每一口都有芋絲嘅豐富口感,同時又唔會覺得油膩。對於鍾意食素或者想要啲清新唔膩嘅朋友嚟講,芋絲春捲絕對係一個極佳嘅選擇🌱。另一方面,呢個春捲大小啱啱好,無論係做下午茶嘅點心定係聚會嘅共享小食都非常適合😎。總之,芋絲春捲絕對值得一試,保證你會愛上佢嘅!🎉🥳
2023-12-28 90 浏览
作為潮人,當然系來食下潮食,呢間金陵會潮宮系灣仔一帶好出名,一齊睇下今日既menu:潮州煎伊麵 (配砂糖同埋醋) 😻😻煎韭菜粿😻😻蟹籽燒賣😻😻透明水晶包😻😻潮州粉粿😻😻菜苗餃😻😻😻潮州煎伊麵潮州煎伊麵係一道非常好味嘅傳統小吃,受到唔少潮州人嘅喜愛。佢煎到啱啱好嘅脆口質感同時又保持到個麵嘅彈牙度,每一啖都令人回味。配埋砂糖同醋調味,更加帶出咗啲麵嘅香口同埋韻味,簡直係一種享受。😋🍜煎伊麵色香味俱全,賣相吸引,落口後嗰種脆脆嘅感覺令人食指大動。加上砂糖嘅甜味同醋嘅酸味平衡到恰到好處,令成碟嘅味道更加層次豐富,真係令人食咗仲想再食。😍👍無論你係潮州人定唔係,都應該一試呢個獨特嘅小吃。咬落去嗰種鬆脆又唔過火,麵條完全吸收咗砂糖同醋嘅味道,令人一試難忘。咁好食嘅潮州煎伊麵,真係值得大家一試!🤤🤩👌🏻🥳👏🏻😻😻煎韭菜粿煎韭菜粿喺廣東傳統小食入面,可以算得上係一個經典。韭菜嘅鮮香夾雜住煎粿嘅酥脆,真係一個絕配。😋每一口都能夠品嚐到韭菜嘅微辣同粿嘅軟糯,滋味十足,可以話係難以抗拒嘅誘惑。🤤煎到金黃嘅外皮又脆又香,入口即化,與韭菜嘅清新味道完美結合。食嘅時候酥香四溢,每一啖咬落都有種幸福感覺,好似自己嘅

😻潮州煎伊麵
😻😻煎韭菜粿
煎韭菜粿喺廣東傳統小食入面,可以算得上係一個經典。韭菜嘅鮮香夾雜住煎粿嘅酥脆,真係一個絕配。😋每一口都能夠品嚐到韭菜嘅微辣同粿嘅軟糯,滋味十足,可以話係難以抗拒嘅誘惑。🤤煎到金黃嘅外皮又脆又香,入口即化,與韭菜嘅清新味道完美結合。食嘅時候酥香四溢,每一啖咬落都有種幸福感覺,好似自己嘅舌頭都喺開Party一樣。🎉👌🏻加上煎粿本身嘅腍滑同埋那份精緻嘅口感,食起上黎唔會太油膩,而且啖啖都係實料,令人食到停唔到口。透過簡單嘅煎技術,就可以將平凡嘅韭菜同粿變成呢麼誘人嘅美食。🍽🌟食過一次煎韭菜粿之後,肯定會令人銷魂,念念不忘。而家想起都會流口水,絕對係值得推薦給每一位愛好廣東小食嘅朋友!😍👍🏻🥳
❤️🔥蟹籽燒賣🫶🏻
呢度整得好好,好入味,加埋啲調味蔥油,好鮮好香,有少少惹味之余仲有蟹籽油香,豐富美味!
透明水晶包❤️🔥
超級大兜,好抵食!🏻呢個就好滋味!
潮州粉粿✌🏻+菜苗餃😻😻
一上臺就已經非常吸睛,色澤鮮豔,少許油光。入味之餘唔會好肥,而且好juicy,好好食,我地都食左好多。
2023-12-27 92 浏览
✌🏻凍馬友魚✌🏻呢個係傳統潮州前菜!做法複雜,馬友魚先去腥蒸熟再醃入味,之後再放去冷藏,整到出黎一舊舊好事正,睇到都覺得靚,馬友本身既咸鮮味完全保全,魚肉既鮮香係口腔滲出黎,魚肉肉質鮮嫩彈身,配埋少少普寧醬咁食,味道更鮮!🫰🏻芋茸香酥鴨🫰🏻芋角既做法,香脆既酥皮包住入面軟綿既芋泥,又有啲鴨肉撈埋係入面,香甜既芋泥同軟腍既鴨肉口感好夾!🤟🏻煎䱽魚片🤟🏻䱽魚都幾厚肉,幾大塊,䱽魚片煎到金黃色,但又無咩油份,好乾身,食到䱽魚既脆皮又食到䱽魚鮮嫩既魚肉,香甜鮮味!🤞🏻普寧蝦多士🤞🏻蝦多士係將蝦膠釀係多士上面,之後成舊再鋪一層炸粉再拎去炸,蝦肉面仲有塊紫蘇葉去提鮮,蝦肉係手打既,好爽甜彈牙,多士好脆,炸得好好,炸完又乾身,無食到成口油!👐🏻普寧炸豆腐👐🏻普寧炸豆腐真係一款簡單之中見真章嘅小食😋!首先講吓佢嘅外觀,金黃色嘅酥皮包裹住白嫩嘅豆腐,視覺效果已經好吸引人。炸到外脆內軟嘅質感令人無法抗拒,啖啖都有滿足感👍。啲豆腐本身嘅味道鮮美,又因為經過炸製後,呢種鮮味同啲香脆嘅皮結合,食落去嘅口感啱晒口味。而且佢哋喺炸嘅過程中控制得好好,唔會太油膩,啲豆腐內裡保持住咗軟綿綿嘅質地,同脆皮形成強烈對比😍。
✌🏻凍馬友魚✌🏻
🫰🏻芋茸香酥鴨🫰🏻
🤟🏻煎䱽魚片🤟🏻
🤞🏻普寧蝦多士🤞🏻
👐🏻普寧炸豆腐👐🏻
普寧炸豆腐真係一款簡單之中見真章嘅小食😋!首先講吓佢嘅外觀,金黃色嘅酥皮包裹住白嫩嘅豆腐,視覺效果已經好吸引人。炸到外脆內軟嘅質感令人無法抗拒,啖啖都有滿足感👍。啲豆腐本身嘅味道鮮美,又因為經過炸製後,呢種鮮味同啲香脆嘅皮結合,食落去嘅口感啱晒口味。而且佢哋喺炸嘅過程中控制得好好,唔會太油膩,啲豆腐內裡保持住咗軟綿綿嘅質地,同脆皮形成強烈對比😍。食落去既享受到豆腐嘅細緻口感,又有啲酥脆外皮嘅餘韻,真係非常過癮。總之,普寧炸豆腐係幾好嘅選擇,無論係當小吃或者配住餐飲,都非常出色,推薦大家試下!
2023-12-21 105 浏览
灣仔《金陵會》環境氣派,每處都充滿古式古香嘅擺設🐉座位非常舒適,仲有落地大玻璃引入陽光,一入到嚟就被雅致嘅氣氛感染到,食慾大開🙈依度嘅 叉燒包 包皮軟熟,叉燒蜜味十足,做得到皮軟餡多嘅條件✅潮州粉粿 表皮光亮,餡料嘅比例啱啱好😍有咬口嘅 蔥油糯米卷,嘩,講起呢個我都食指大動😋!糯米卷外皮煎得金黃酥脆👍,入口即刻感受到米香同脆口嘅雙重享受。糯米飯粒粒分明,軟糯得嚟一啲都唔會攤爛,真係煮得啱啱好👌🏻。而內餡嘅蔥油香味,真係噴香四溢,搞到成個房間都充滿咗誘人嘅蔥香🌟。戥一啲醬油或者辣椒醬一齊食,啲味道就更加提升到另一個層次🔥!無論係做早餐、午餐或者街邊小食,蔥油糯米卷都表現得非常出色😎,隨時都可以滿足到你嘅食慾🤤。我食過好多次都仲愛食,呢個絕對係我心頭好😍!推薦比大家,如果你鍾意食糯米製品🍙,蔥油糯米卷定會令你愛上佢嘅!!!而家諗起都想即刻去買嚟食返次🏃💨,真係每次諗起都令我唔禁流晒口水🤤!比較少見嘅 普寧灌章 係功夫點心,做法繁複,炸芋頭同蝦配合得天衣無縫😋煎韭菜粿 韭菜味濃郁,煎到脆口但唔會吸滿油,酥鬆美味🧡喺一個咁舒服嘅環境食晏,絕對係最幸福嘅moment ~

潮州粉粿 表皮光亮,餡料嘅比例啱啱好😍

煎韭菜粿 韭菜味濃郁,煎到脆口但唔會吸滿油,酥鬆美味🧡

喺一個咁舒服嘅環境食晏,絕對係最幸福嘅moment ~
2023-12-21 87 浏览
🎀今日我同男友放假,全日都約好左一齊去拍拖,我地相約係灣仔食午餐,呢間酒樓是男友推介,裡面環境大,空間感十足,我地座左個靚位🪭價錢方面唔算貴,仲有好多點心可以擇,好多都好想試,最後都食了好🎉💕潮式凍大紅花蟹💟💟呢間酒樓大部份都以潮洲既菜式為主,好大隻大紅花蟹,睇上去既色澤好靚,蟹肉都好豐富,鮮甜美味,😊蟹肉新鮮肉好鬆軟,好香既蟹味,凍凍地好好食💕奇異果芥茉明蝦球💟💟呢一款菜式勁好食又有特式,😗用上奇異果來製出蝦球,本身都鐘意食蝦,呢個現搭加上一齊,好食到停唔到口💕普寧炸豆腐 💟💟雖然豆腐周圍都有,😝但係整得好食既就要技術啦,而呢度正正就食到咁好食既,炸到好脆,同時入面既豆腐好香,可以仍然保留到豆腐既鮮味,再點上醬汁,好有味道💕凍馬友魚💟💟見到佢既賣相就好吸引,☺️好似一份禮物咁,平時都有食過馬友,但做到咁靚咁有質素,又真係少見,仲有一朵花擺放著,好有情調,好濃郁既馬友味道,好新鮮💕煎䱽魚片💟💟而呢個都好食,賣相都唔錯,🙂煎都好香惹味,好有魚香,好想自己係屋企整,都係出面食比較方便💕石榴帶子💟💟最後呢個菜式可以用豪華級數去講,😄中間既石榴帶子食起上來好有質素,佢呢配方好獨特,帶子大隻夠清甜

💕潮式凍大紅花蟹💟💟

💕奇異果芥茉明蝦球💟💟

💕普寧炸豆腐 💟💟

💕凍馬友魚💟💟

💕煎䱽魚片💟💟

💕石榴帶子💟💟
最後呢個菜式可以用豪華級數去講,😄中間既石榴帶子食起上來好有質素,佢呢配方好獨特,帶子大隻夠清甜,通常係酒店先會有架
2023-12-20 73 浏览
🌸聽聞屋企附近有間唔錯既潮州菜餐廳,所以放假就同屋企人過去試下,一坐低店員就推介特色食物,古五到全部都好岩我地食,兩位長老食到舔舔利啊。🌸🌼我最鍾意就係凍馬友魚,提到凍馬友魚,真係唔少海鮮愛好者嘅心頭好🐟!首先,馬友魚本身質地鮮嫩,經過專業嘅處理同埋急凍技術,令到每一塊魚肉都保持住最佳嘅狀態😋。解凍後,魚肉依然彈牙有勁,食落去口感同品質一流👌。而家凍馬友魚嘅肉質清淡,唔會有嗰啲重海魚嘅腥味,非常適合喜歡清淡口味或者注重健康飲食嘅食客🍽️。再加上,凍馬友魚製作成菜式嘅時候,可以靈活運用各種烹調方法,無論係刺身、煎炒或者蒸,都能完美展現魚肉嘅鮮甜🌟。特別係夏日嘅時候,食一啲清涼嘅凍馬友魚,既開胃又幫助消暑,實在係一個絕佳嘅選擇😎。綜合嚟講,凍馬友魚憑藉佢嘅高質素同多變嘅料理方式,絕對值得俾海鮮迷一試嘅特色食材👍!🌹仲有石榴帶子,好足料,帶子大大粒,而且好新鮮,淡淡海水味。石榴汁好解膩,令成個菜式得到味道的平衡。👍🏻👍🏻👍🏻煎䱽魚片,個皮好薄好滑,肉味濃鬱!肉質好甘香、滋味無窮。🌹 🌸潮式凍大紅花蟹。佢竟然有驚喜,味道鮮甜帶一點油膩 😋 😙因為夠新鮮,唔洗點調味已經好正。古五到甘快用餐完畢後,
🌼我最鍾意就係凍馬友魚,
🌹仲有石榴帶子,
👍🏻👍🏻👍🏻煎䱽魚片,
個皮好薄好滑,肉味濃鬱!肉質好甘香、滋味無窮。🌹

🌸潮式凍大紅花蟹。

古五到甘快用餐完畢後,我覺得餐廳提供的食物種類算是包羅萬有的,而味道方面,今日真系令我非常滿足!!😝
話說約咗friend子一齊嚟飲茶🍵點知大家都瞓晏咗,變咗食午餐,竟然發現哩間<金陵會潮宮>係寶藏✨🎈菜苗餃🎈係我地嘅第一個目標🎯餃子皮薄薄咁,入面包住咗鮮嫩嘅菜苗,彈牙又清爽👍🏻🎈普寧灌章🎈炸芋頭同蝦嘅組合🦐外脆內軟嘅芋頭同鮮甜嘅蝦仁,一齊爆發出嚟,味道超越想像🔥🎈蟹籽燒賣🎈絕對係招牌之選👀啲蟹籽就嚟個大驚喜!好似小炸彈咁爆破🧨令食物更加香濃,無得頂😻🎈家郷炸油粿🎈係我地嘅新發現🤡外脆內軟嘅油粿,每一口都滲透咗美味嘅油香😋🎈潮州粉粿🎈外皮好薄,粉粿滑溜入味,餡料豐富又健康🥴🎈煎韭菜粿🎈韭菜粿煎到金黃酥脆,內餡好飽滿,熱辣辣咁上菜,好好味👅
🎈菜苗餃🎈
🎈普寧灌章🎈
🎈蟹籽燒賣🎈
🎈家郷炸油粿🎈
係我地嘅新發現🤡外脆內軟嘅油粿,每一口都滲透咗美味嘅油香😋
🎈潮州粉粿🎈
外皮好薄,粉粿滑溜入味,餡料豐富又健康🥴
🎈煎韭菜粿🎈
韭菜粿煎到金黃酥脆,內餡好飽滿,熱辣辣咁上菜,好好味👅
2023-12-19 61 浏览
味道:😍 😍😍😍😍擺盤:😍😍😍😍😍服務:😍😍😍😍😍位置:😍😍😍😍😍出色好味既潮州菜真系好少見到,今日我地一行3人黎到,見到唔同款既菜式,食完結論就系:果然值得一試呀!普寧炸豆腐--豆腐外皮炸得酥脆金黃,內部則保持著綿軟的口感。豆腐在炸制的過程中,它吸收了油脂的香氣,使得口感更加豐富和香脆。-還搭配了一些調味料和配菜,如醬油、蔥薑蒜等,增添了風味和層次感。潮式凍大紅花蟹--大紅花蟹,其實就係馳名嘅潮式創新菜式之一,佢嘅美味唔單止令人難以忘懷,而且視覺同口感都相當出色👏。大紅花蟹一般在秋季嘅時候最佳,食落味道最鮮美,肉質緊實而富有口感👌。用潮州嘅方式去烹調,最大嘅特點就係能夠突顯出大紅花蟹自然嘅鮮美。當你開動嘅個刻,你會驚訝於精緻嘅細緻口感如何巧妙地配合濃郁嘅大紅花蟹味,一入口,清香爽口,即刻將味蕾帶到別樣嘅美食天堂😋。蟹肉雪白鮮嫩,又飽滿,佢嘅味道清甜極了,令人一返忍不住再有第二口🍴。最後嘅蟹黃,更是美味之極,濃郁滑嫩,令人回味無窮。每次總是食得唔知世界有幾嘅開心,絕對係美食嘅極品,令人難以忘懷😍!奇異果芥茉明蝦球--肉質鮮嫩,搭配奇異果芥茉醬,帶來了獨特的酸甜和微辣的口味。奇異果芥茉醬
味道:😍 😍😍😍😍
擺盤:😍😍😍😍😍
服務:😍😍😍😍😍
位置:😍😍😍😍😍

奇異果芥茉明蝦球--肉質鮮嫩,搭配奇異果芥茉醬,帶來了獨特的酸甜和微辣的口味。奇異果芥茉醬的醬香與明蝦的鮮美相互融合-。蝦球被炸至金黃酥脆,外脆內嫩,口感豐富有層次感。煎䱽魚片--肉質鮮美細嫩,經過煎制後,魚片表面呈現出金黃色的酥脆外皮,內部則保持著魚肉的鮮嫩口感。
2023-12-18 40 浏览
呢間新式酒樓裝修好高級,坐得舒服唔會逼住晒,啲位好好坐呀!一啲傳統點心好似菜苗餃同潮州粉粿都整得好好,菜苗餃入面好多蝦肉好多菜苗,又有啲蒜蓉香,而粉粿入面就充滿粉葛肉粒同蔥,口感爽脆又豐富,兩款晚既皮都好薄好煙韌,口感真係好好👍🏻仲有啲平啲好少見既點心,有家郷炸油粿,油粿入面都係咸咸既肉餡,但外皮就炸到好脆,脆卜卜既外皮同豐富既餡料好夾,一啲都唔會油膩唔會食到成口油👏🏻呢度既小菜同樣出色,芋茸香酥鴨同普寧蝦多士都係我地有試既。芋茸香酥鴨就係整到芋角咁,外面酥脆,內芯就係軟糯既鴨肉同芋茸,芋味好濃,配鴨肉就最夾,熱辣辣咁食,酥脆香口!另外既蝦多士就炸得金黃香脆,蝦肉好爽彈,放係鬆脆既多士上面,口感一絕🫶🏻
呢間新式酒樓裝修好高級,坐得舒服唔會逼住晒,啲位好好坐呀!
2023-12-15 78 浏览
平時飲茶食小菜都係廣東Style,今次嚟到依家有名嘅潮式酒樓,試吓究竟潮式小菜同點心係如何,十分期待👀👀叫咗2個潮式小菜,分別有:👉🏻五香卷醋肉卷 一份有兩種口味,五香&醋肉。炸過嘅外皮輕薄鬆脆,肉泥經過調味後味道誘人👅👉🏻煎䱽魚片 厚肉鮮嫩,煎到金黃色十分香口另外再叫咗3個點心,分別有:👉🏻蟹籽燒賣 望落好飽滿,脹卜卜望到都好有食慾💋👉🏻芋絲春卷 平時嘅春卷都係包肉碎/蝦肉,今次呢個係包芋頭絲,原來都幾好食👍🏻👉🏻透明水晶包 外皮晶瑩剔透,口感QQ,亦都好鍾意佢嘅餡料唔會太甜👅
叫咗2個潮式小菜,分別有:
👉🏻煎䱽魚片 厚肉鮮嫩,煎到金黃色十分香口
另外再叫咗3個點心,分別有:
👉🏻蟹籽燒賣 望落好飽滿,脹卜卜望到都好有食慾💋