2020-03-13 470 浏览
D2 place逛街後,裡面其實都有很多餐廳,今次想試一試這裡的港式茶餐廳當時正值聖誕節,餐廳都響應節日,掛上聖誕裝飾,很有氣氛呢~美式什扒餐 $92配黑椒汁、加蒜 +$2對於超級喜愛蒜味的我們,一看到可以加蒜不用想便加了餐廳會在扒上放上生蒜,更濃味豬扒一點都不韌,而且份量足!豬扒底舖滿了雜菜及翠肉瓜,亦有腸仔相伴焗豬扒飯 $68舖滿了蕃茄醬汁,配以拉絲芝士,吃起上來一點也不dry雜錦炸物小食拼盤 $78由四款炸物,魷魚圈、薯格、天婦羅蝦、雞翼所組成最愛爽口彈牙的魷魚圈跟餐附送餐飲及餐湯羅宋湯 餐包熱奶茶

D2 place逛街後,裡面其實都有很多餐廳,
今次想試一試這裡的港式茶餐廳

當時正值聖誕節,餐廳都響應節日,掛上聖誕裝飾,很有氣氛呢~

美式什扒餐 $92
配黑椒汁、加蒜 +$2
對於超級喜愛蒜味的我們,一看到可以加蒜不用想便加了
餐廳會在扒上放上生蒜,更濃味
豬扒一點都不韌,而且份量足!
豬扒底舖滿了雜菜及翠肉瓜,亦有腸仔相伴

焗豬扒飯 $68
舖滿了蕃茄醬汁,配以拉絲芝士,
吃起上來一點也不dry

雜錦炸物小食拼盤 $78
由四款炸物,魷魚圈、薯格、天婦羅蝦、雞翼所組成
最愛爽口彈牙的魷魚圈

跟餐附送餐飲及餐湯

羅宋湯 餐包

熱奶茶
2020-03-03 366 浏览
上兩個星期同朋友行完D2 Place, 發現原來D2 Place入邊係有一間金鳳,即刻去食下先! 🤤餐廳扒餐選擇絕對唔少, 唔食牛扒都可以食什扒!當日去咗美國牛小排餐同豬扒餐!餐包當然有經典款啦~上菜時微熱啱啱好~餐湯飲咗紅湯,味道唔算太濃,都唔辣唔會太重胡椒粉味,份量幾多~牛小排加左$2要生蒜蓉,咁樣會好食好多~雖然只係加兩蚊但係嗰堆蒜蓉都有座小山丘咁!醬汁係有由侍應即場淋上,滋滋聲是基本吧!叫左五成熟,餐廳做到嘅,無過熟。就算食到最尾都唔會熟哂🤪 味道唔錯,但我幾欣賞堆蒜蓉,同個汁好夾!朋友個香煎豬扒,兩塊豬扒加埋大過我塊面!朋友share左少少比我食,因為唔太口嘅關係所以好易切另外唔會太un!對得住個價錢!

餐廳扒餐選擇絕對唔少, 唔食牛扒都可以食什扒!
當日去咗美國牛小排餐同豬扒
餐!

餐包當然有經典款啦~上菜時微熱啱啱好~

牛小排加左$2要生蒜蓉,咁樣會好食好多~
雖然只係加兩蚊但係嗰堆蒜蓉都有座小山丘咁!
醬汁係有由侍應即場淋上,滋滋聲是基本吧!
叫左五成熟,餐廳做到嘅,無過熟。就算食到最尾都唔會熟哂🤪
味道唔錯,但我幾欣賞堆蒜蓉,同個汁好夾!

朋友個香煎豬扒,兩塊豬扒加埋大過我塊面!
  • 餐包
  • 羅宋湯
2020-02-27 245 浏览
可能太子果間仲勉強可以一試,但荔枝角d2呢間真係極伏,真係試過就明,堅伏,唔是講笑!!! 塊扒煎完出黎唔熱係咩玩法,叫7成比左個差唔多9成既我,塊扒又煎到乾柴柴,真係得個伏字可以形容

2020-02-14 220 浏览
今日嚟到荔枝角新興嘅商場搵嘢食,諗住簡簡單單速食,於是揀咗間專食扒既茶餐廳6點幾入座已經好多人咯餐廳主要係西式嘅扒餐,同埋西式粉麵首先上餐包同埋餐湯~有忌廉湯或者羅宋湯選擇餐包新鮮和暖忌廉湯好滑,羅宋湯就唔算好辣美國安格斯肉眼扒餐$155好大塊牛扒!!另加蒜蓉,味道好香好特出牛扒肉質軟腍,非常juicy以呢個價錢食到咁好既質素真係超值美式什扒餐 $92成個餐好豐富呀個碟裝到爆棚!!有豬扒,牛扒,雞翼,香腸,火腿豬扒牛扒質素好好,充滿肉質香味仲有薯條同薯菜潻套餐包飲品,凍飲都唔洗加錢提一提呢道晚餐收加一架~~

6點幾入座已經好多人咯

餐廳主要係西式嘅扒餐,同埋西式粉麵

首先上餐包同埋餐湯~
有忌廉湯或者羅宋湯選擇
餐包新鮮和暖
忌廉湯好滑,羅宋湯就唔算好辣

美國安格斯肉眼扒餐$155
好大塊牛扒!!
另加蒜蓉,味道好香好特出

牛扒肉質軟腍,非常juicy

以呢個價錢食到咁好既質素真係超值

美式什扒餐 $92
成個餐好豐富呀
個碟裝到爆棚!!
有豬扒,牛扒,雞翼,香腸,火腿

豬扒牛扒質素好好,充滿肉質香味

仲有薯條同薯菜潻

套餐包飲品,凍飲都唔洗加錢

提一提呢道晚餐收加一架~~
  • 美式什扒餐
2020-02-05 185 浏览
**金鳳大餐廳-荔枝角店**「金鳳」我細細個就已經聽過呢個名啦,不過至於食就真係第一次。同老公諗唔到食咩就不如話一於試下。鐵板餐有餐湯有餐包,對於我來講個牛油餐包都係重點之一。叫咗個美國安格斯肉眼扒餐 HKD 155 牛扒上台了,淋汁上去嘅時候,咋咋聲,香噴噴!不過啲薯條都淋埋一份🤣至於牛扒下面嘅蔬菜就有少少草青味。如果牛扒上面要加蒜蓉就要加兩蚊。要咗羅宋湯,都有雜菜喺裏面不過就唔算好濃味。最後仲有杯餐飲。
**金鳳大餐廳-荔枝角店**

鐵板餐有餐湯有餐包,對於我來講個牛油餐包都係重點之一。

叫咗個美國安格斯肉眼扒餐 HKD 155

要咗羅宋湯,都有雜菜喺裏面不過就唔算好濃味。

最後仲有杯餐飲。
2020-01-19
2020-01-22 175 浏览
[荔枝角]金鳳大餐廳.帶子牛柳餐食剩指數 0/100一黎到就茲茲茲茲茲茲茲茲茲茲茲茲茲茲茲茲茲茲茲~叫左五成熟不過因為鐵板好熟食到一半變左7成😂初頭仲好擔心會過熟加上咁厚好怕韌點知一入口依然好軟🤤仲好有肉汁~配埋蒜蓉汁好好味!帶子就都唔錯都幾彈牙.美國安格斯肉眼扒食剩指數 : 0/100同樣係五成熟因為用木板上枱所以會keep到五成熟雖然無咁厚身但肉味比牛柳濃郁👍🏻加上佢油脂分佈比較多唔會乾身汁就同樣係蒜蓉唯一少少可惜係薯格賣哂得薯條雖然都唔錯不過個人想食薯格😂
[荔枝角]金鳳大餐廳
帶子牛柳餐
食剩指數 0/100
一黎到就茲茲茲茲茲茲茲茲
茲茲茲茲茲茲茲茲茲茲茲~
叫左五成熟
不過因為鐵板好熟食到一半變左7成😂
初頭仲好擔心會過熟
加上咁厚好怕韌
點知一入口依然好軟🤤
仲好有肉汁~
配埋蒜蓉汁好好味!
帶子就都唔錯
得薯條
雖然都唔錯
不過個人想食薯格😂
2020-01-17 189 浏览
同事們去過老字號"金鳳大餐廳"鋸扒,都一致好評,令到我都心癢癢想去,今晚正好到D2 Place逛街,餐廳在二期3樓,一於試試。來到餐廳已經開始排隊,十分旺場。看看餐牌,我選擇了美國牛系列。《金鳳貴族牛扒 $168》(配有牛油餐包、羅宋湯)熟成度點了Medium,選擇用木板上桌的。肉扒十分厚身,賣相吸引,讓人垂涎。廚師預切𠝹開幾刀,肉之間已見到肉汁豐富,色澤粉嫩,輕輕便能切開;入口肉味濃厚,鮮嫩多汁,口感嫩腍,配上蒜蓉汁十分不錯;配菜還有邪惡的薯格,鮮炸夠脆身。《經典蕃茄蓉芝士肉醬焗扁意粉 $65》看樣子都幾吸引,鍋上還是熱騰騰的,上面舖上芝士焗,肉醬汁濃稠,每條意粉都掛汁,再有拉絲芝士,整體不錯。餐飲簡單點了《熱檸茶》及《紅豆冰跟餐+$18》懷舊金鳳特飲,紅豆夠蓉,甜度適中。

來到餐廳已經開始排隊,十分旺場。

看看餐牌,我選擇了美國牛系列。

《金鳳貴族牛扒 $168》

(配有牛油餐包、羅宋湯)

熟成度點了Medium,選擇用木板上桌的。

肉扒十分厚身,賣相吸引,讓人垂涎。

配菜還有邪惡的薯格,鮮炸夠脆身。

《經典蕃茄蓉芝士肉醬焗扁意粉 $65》

餐飲簡單點了《熱檸茶》及《紅豆冰跟餐+$18》

懷舊金鳳特飲,紅豆夠蓉,甜度適中。
2020-01-16
2020-01-15 156 浏览
長期lunch都好多人等嘅,同事話想試呢間老字號(太子嗰間好似開左好耐了),即管去試下啦。我地當然唔例外,要等成十幾分鐘先有檯。黎到冇理由食龍脷魚卦,點都食牛扒啦。個午餐有餐湯(羅宋湯或粟米雞蓉忌廉湯)同牛油餐飽,我揀左羅宋湯,如果個湯辣啲就好了,不過可能佢為左迎合大眾口味,所以冇加辣,個飽都幾大個,食埋同事嗰半個,食完都有啲飽添😅。個扒勁快就有,但感覺上似係一早整好左,再整番熱少少就上碟。因為係簿牛扒,有少少過淋,薯菜就正常啦。蒜蓉汁冇乜蒜蓉味。午餐包埋飲品,叫左凍啡,嘩,唔掂喎,淡而無味,好似飲凍水噉喎,失望。。。冇其他人講到咁神級又話係老字號必試,不過以幾十蚊黎講,當食快餐係ok嘅。可能晚餐或者貴價嘅餐會好啲嘅。

2020-01-14 165 浏览
最近位於D2的戲院正在做優惠,來欣賞電影之餘,當然要找一間好餐廳吃飯了。得知金鳳在這裏開了分店,一到晚飯時間,餐廳經常坐滿食客。我們都點了美國牛小排餐和T骨牛扒餐,兩個餐都是有餐包,餐湯和飲品的。牛小排用木板上,而T骨牛扒餐是用鐵板上的,淋上醬汁,立即香氣撲鼻。牛小排表面煎得香脆,肉豐富濃郁的油脂香氣、軟嫩多汁的肉質口感,好吃。T骨牛扒咬下去很軟稔,七成熟剛剛好,還有香濃的肉汁,再加上黑椒汁更加惹味。
2020-01-12 2046 浏览
記得小時候的聖誕節, 爸媽帶我去吃的鐡板牛扒是我心目中的最經典最難忘的聖誕大餐。金鳳真的是由細細個便吃的其中一間餐廳, 難得看完戲後遇上了他們荔枝角的新店, 當然要找個機會懷舊一番。一見到這個招牌, 好像就有一股黑椒汁味飄過來。真是無論什麽日子, 每次店內都是坐滿人的。或許大家都愛"抵食夾大件", 所以都要等一會才入座。很快店員為我們下了單, 紅湯和餐包隨後立即送上。這兒的餐湯十分足料夠味, 既有濃濃的番茄香, 還多帶了椰菜的甜和少少辣味, 有一貫的水準。但其實每次我還是先吃完熱哄哄又鬆又軟的餐包(塗了不少牛油)才開始喝湯的。美國德州頂級西冷牛扒, 是餐廳的皇牌之一, 大大份的好吸引呀!! 雖然不是鐵板上碟, 但是淋上黑椒汁也是相當熱辣辣的。7成熟的西冷肉味十分濃郁, 油脂分佈均勻, 油花不算太多。肉質嫩滑, 配合牛椒汁真的很美味。伴碟的薯格是我這個薯仔怪的最愛, 即炸的金黃吸引, 外脆內軟, 加點牛椒汁味道又提升不少, 不經不覺吃了大量。身邊那位點了鐵板帶子牛扒, 送上牛扒後店員提示要先用餐巾防油濺起...... 淋上醬汁時那種吱吱聲, 那種爆發出來的香氣, 同兒時回憶一樣, 同樣的
一見到這個招牌, 好像就有一股黑椒汁味飄過來。
很快店員為我們下了單, 紅湯和餐包隨後立即送上。

雖然不是鐵板上碟, 但是淋上黑椒汁也是相當熱辣辣的。

身邊那位點了鐵板帶子牛扒, 送上牛扒後店員提示要先用餐巾防油濺起...... 淋上醬汁時那種吱吱聲, 那種爆發出來的香氣, 同兒時回憶一樣, 同樣的叫人興奮期待。

帶子實在太好吃, 未來得及影相便吃掉。這個日本帶子雖然只得兩粒, 但肉甜嫩滑, 略煎後更覺海鮮味出晒嚟。
牛扒也不錯, 仍然保持肉汁, 嫩滑美味。對比下當然是頂級西冷更香更濃啦~

餐飲配上凍檸檬茶, 解膩降溫(吃完鐵板後)一流。

食物的味道和餐廳氣氛沒有多大變化, 真的是兒時回憶返晒嚟呀!!
2020-01-07 151 浏览
約朋友係荔枝角食飯,日本野唔想食台灣野唔想食正宗西餐又話唔想食,咁一於就去金鳳大餐廳啦,點都有野你食啦嘛朋友!金鳳大餐廳有飯有意粉有牛扒有豬扒有雞扒…呢間店係比較新既,所以環壞上沒有總店那麼懷舊,但係就好乾淨啦! 等位的情況都係一樣排曬長龍,好彩 D2  有好多小店,等位時都可以周圍行下街!我呢就點了個美式什扒餐 ($92) 我本人呢就唔中意用鐵板上既,金鳳大餐廳可以比我用碟上,但記得落單就要講明!每個餐都跟一款西湯同一杯野飲,十分抵食!個牛油餐包熱辣辣,好好味!好味到有衝動叫佢比多十個八個餐包我而放棄份什扒。留左一半個餐包配餐湯,我就叫咗我最愛既白湯,裡面有雞粒同粟米粒 。什扒餐有燒汁同黑椒汁揀,  中意佢既肉質軟肉味濃,想平平地食一餐,不妨真係選擇金鳳,一定啱晒你口味。

2020-01-06 160 浏览
荔枝角放工獨獨樂,按慣例鋸扒一定是男人的浪漫,而事實係人人鋸扒你唔鋸扒,呢d先係毒毒樂的極致。D2 Place 二期開業已有一段時間,一上到三樓就見到懷舊式拱門格調,開放式的大空間,霓虹燈的招牌牛牛,自1969年足足有50年歷史的,就是金鳳大餐廳的第四間新分店。打開Menu,招牌扒餐盡現眼前,還有沙律、西湯、小食、海鮮、各款西式意粉&咖哩飯,只要加$20就變成一orw有餐湯餐包飲品套餐,不得不加已是扒房的常識吧,跟隨一貫的傳統扒房,餐包當然附上指定的盒裝牛油,將沾上牛油的餐包,完全放入忌廉湯入面吸收湯的精華,與此同時,大蝦的香氣已逐漸飄近,蕃茄蓉大頭蝦扁意粉來了,巨大開邊大蝦特別吸睛,作為主餐的主角,吸引的目光沒有被平時寵大的牛扒所取代。此時,要大為一讚的,就是扎馬尾的女店長主動詢問,需唔需要比蒜茸汁點蝦好食D,更另外比多隻細碟裝盛蝦殼,貼地又貼心,以客為先絕對抵讚。意粉雖然沒有想像中的多茄蓉,但扁意粉份量絕對可以Share食送扒,伴碟有蕃茄粒及沙律菜,平民價錢,優質上碟。口痕痕再加多一個金鳳懷舊炸曲薯條,回味到童年那時食極都唔夠的新鮮熱辣波浪薯條,加埋一杯扒房高質凍咖啡係手,滿足的程

荔枝角放工獨獨樂,
按慣例鋸扒一定是男人的浪漫,
而事實係人人鋸扒你唔鋸扒,
呢d先係毒毒樂的極致。

D2 Place 二期開業已有一段時間,
一上到三樓就見到懷舊式拱門格調,
開放式的大空間,霓虹燈的招牌牛牛,
自1969年足足有50年歷史的,
就是金鳳大餐廳的第四間新分店。

打開Menu,招牌扒餐盡現眼前,
還有沙律、西湯、小食、海鮮、
各款西式意粉&咖哩飯,

只要加$20就變成一orw
有餐湯餐包飲品套餐,
不得不加已是扒房的常識吧,
跟隨一貫的傳統扒房,
餐包當然附上指定的盒裝牛油,
將沾上牛油的餐包,
完全放入忌廉湯入面吸收湯的精華,

與此同時,大蝦的香氣已逐漸飄近,
蕃茄蓉大頭蝦扁意粉來了,
巨大開邊大蝦特別吸睛,
作為主餐的主角,吸引的目光
沒有被平時寵大的牛扒所取代。
此時,要大為一讚的,
就是扎馬尾的女店長主動詢問,
需唔需要比蒜茸汁點蝦好食D,
更另外比多隻細碟裝盛蝦殼,
貼地又貼心,以客為先絕對抵讚。
意粉雖然沒有想像中的多茄蓉,
但扁意粉份量絕對可以Share食送扒,
伴碟有蕃茄粒及沙律菜,
平民價錢,優質上碟。

口痕痕再加多一個金鳳懷舊炸曲薯條,
回味到童年那時食極都唔夠的
新鮮熱辣波浪薯條,

加埋一杯扒房高質凍咖啡係手,
滿足的程度不下於大大舊鋸扒的回憶。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2020-01-06
2020-01-06 217 浏览
2019年的聖誕節,窩夫與蝦子餅去了荔枝角D2 Place一期的聖誕手作市集,人山人海。下午五時半左右到達D2 Place二期的金鳳大餐廳,竟然差不多坐滿,窩夫與蝦子餅幸運地坐了最後兩個位。金鳳大餐廳已經有50年歷史,聖誕大餐可享週年優惠價。窩夫與蝦子餅對聖誕大餐興趣不大,點了兩客聖誕扒餐。隨餐奉送牛油餐包,暖暖的,軟軟的。窩夫的白湯厚度適中,裡面有很多魚肉。蝦子餅的紅湯材料也不少,味道不錯。蝦子餅點了美國安格斯肉眼扒餐($190),淋上黑椒汁,油煙好像比其他食客少,黑椒汁很惹味。窩夫點的貴族牛扒餐($198)是用木板上的,正合窩夫心意,貴族牛扒其實即是美國牛肩肉,肉味特別濃。窩夫與蝦子餅多年前吃過太子的金鳳,當時的印象不太好,所以一直沒有再光顧,但因為聖誕夜的兩份牛扒,對金鳳改觀了。

金鳳大餐廳已經有50年歷史,聖誕大餐可享週年優惠價。

窩夫與蝦子餅對聖誕大餐興趣不大,點了兩客聖誕扒餐。
牛油餐包

隨餐奉送牛油餐包,暖暖的,軟軟的。
白湯

窩夫的白湯厚度適中,裡面有很多魚肉。
紅湯

蝦子餅的紅湯材料也不少,味道不錯。
美國安格斯肉眼扒餐

紅湯
美國安格斯肉眼扒餐
貴族牛扒餐
2020-01-06 110 浏览
今晚同女朋友去咗金鳳大餐廳鋸扒。呢間金鳳好方便係荔枝角地鐵站D2出口上面既D2 place 2期。咁近我屋企無理由唔去食吓😆我呢個牛魔王梗係要叫牛扒餐啦!美國牛小排餐牛扒新鮮好淋7成熟就岩岩好啦!配埋我最鍾意嘅黑椒汁!真係完美配合!薯格脆口好味新鮮炸起😋跟餐仲有西湯紅湯或白湯同餐飽🎈金鳳皇牌焗豬扒飯女朋友就叫咗呢個金鳳皇牌焗豬扒飯😍豬扒好淋一啲都唔UN👍配埋芝士同番茄真係好味道😋唔食牛既朋友可以試吓呢個🎈芝士忌廉汁焗西蘭花西蘭花焗得岩岩好唔乾身😋仲好入味tim 👍

我呢個牛魔王梗係要叫牛扒餐啦!

美國牛小排餐

跟餐仲有西湯紅湯或白湯同餐飽🎈

金鳳皇牌焗豬扒飯
女朋友就叫咗呢個金鳳皇牌焗豬扒飯😍

芝士忌廉汁焗西蘭花
西蘭花焗得岩岩好唔乾身😋仲好入味tim 👍
2020-01-04 167 浏览
老字號金鳳出晒名食牛扒,最近搬左office係D2 place two有間分店開左係呢度,午飯時段好多人食呀,我地都要拎左籌等左5分鐘左右就有位坐啦!我地2人叫左2個lunch set, 包左熱辣辣既牛油餐包配粟米雞蓉忌廉湯,主菜同飲品,凍飲都唔洗加$,又唔洗加一服務費,都幾抵食!蒜香薄T骨牛扒$62- 朋友選擇配意粉,另可配飯或薯菜,份量十足,好大塊T骨牛扒,蒜香醬汁淋係面,牛扒粉嫩腍身,肉質柔軟,牛肉味道更集中和有層次!之後再來一啖凍檬水(少甜)可消化一下!咖哩牛腩飯(可轉意粉)$56: 我轉左配意粉,牛腩燜至軟爛,咖喱香氣濃稠,牛腩及薯仔都燜得完全入味,攪拌意粉一齊食都唔會覺得太辣!無以尚之,再來一啖冰凍奶茶,口感調節,恰到好處。+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++