2023-11-03 128 浏览
想食惹味中菜唔一定要出九龍嘅!係上水一樣有好味中菜食🤩地點係上水匯商場 , 好近上水火車站,地方又乾淨,坐得舒服😌叫左一個中式炒飯+椰汁紅豆冰,輕食類就有芝士火腿牛角包+凍朱古力🤤椰汁紅豆冰:😍靚到「嘩」左一聲,有玫瑰花形嘅紅豆味冰塊❤️打卡一流 。而且又大杯,天氣熱黎飲真係好爽👍🏻椒鹽厚切黑毛豬扒 炒飯 :椒鹽豬扒,又香又惹味。豬扒肉好多汁👍🏻夠嫩夠Juicy。炒飯唔好以為係普通嘢,呢間就炒得好好,蛋炒飯,飯粒做到粒粒分明,炒得夠乾身👍🏻100分。除咗中菜之外,仲有好多輕食,沙律三文治都有。我朋友叫咗份芝士火腿牛角包,餡料都幾多👍🏻食完都好滿足😊仲有個小食,香芒大蝦球,🍤蝦球新鮮爽滑,十分彈牙,配搭香甜芒汁,好開胃。整體價錢都唔算貴,食飽飽再坐過關返大陸玩就岩曬✌🏻

想食惹味中菜唔一定要出九龍嘅!係上水一樣有好味中菜食🤩

椒鹽厚切黑毛豬扒炒飯

除咗中菜之外,仲有好多輕食,沙律三文治都有。
芝士火腿牛角包

我朋友叫咗份芝士火腿牛角包,餡料都幾多👍🏻食完都好滿足😊

香芒大蝦球

整體價錢都唔算貴,食飽飽再坐過關返大陸玩就岩曬✌🏻
椒鹽厚切黑毛豬扒炒飯
芝士火腿牛角包
2023-11-03 397 浏览
📍 鋿晶館呢間粵菜館遍怖新界港九,最近開到黎上水~餐廳座位好寬敞,坐得幾舒服~價錢方面都幾街坊價,就入去試試佢!😈🐠川國鮮香酸菜魚魚嘅肉質幾好,幾嫩滑,而且冇魚骨😆味道上幾惹味,酸味同辣味配合得好好,更加突出魚既鮮味!份量亦都好足料,亦都有唔少配菜:豆卜、酸菜同埋木薯粉;豆卜吸收曬酸菜魚既湯汁,而木薯粉既份量多,口感較軟糯,飽肚感十足!啱曬同朋友share 食😋🐖意大利黑醋咕嚕肉平日食開酸甜既糖醋咕嚕肉,今次就試下黑醋味~醬汁比較稠身,肉好掛汁~肉質方面,食落好爽口,選用左梅頭肉,有一定既咬口😋黑醋獨特既香味,更加突出咕嚕肉既味道👅🍔厚切脆炸魚柳菠蘿包賣相好掂🤩一上枱已經瘋狂打卡😆Burger 用左菠蘿包幾特別!菠蘿包係新鮮熱辣焗起,金黃色既外皮好eye catching !!! 另外,魚柳好大塊,脆感十足🤤質感軟嫩~炸粉唔厚,所以食落去啖啖肉😈🍹椰汁紅豆冰 $38紅豆冰就飲得多,但賣相咁靚既就少見~一瓣玫瑰花🌹放係紅豆冰上面,用左紅豆蓉🫘製作既,同朋友未飲已經瘋狂打卡;椰汁就正正常常,但值得讚嘅係紅豆好綿密,值得一試!⭐️好味指數: 8.5/10📍 鋿晶館 (上水)上水龍琛路48號上水
📍 鋿晶館

🐠川國鮮香酸菜魚

🐖意大利黑醋咕嚕肉

🍔厚切脆炸魚柳菠蘿包

🍹椰汁紅豆冰 $38

⭐️好味指數: 8.5/10

📍 鋿晶館 (上水)
上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖

#上水 #鋿晶館 #酸菜魚 #咕嚕肉 #脆炸魚柳菠蘿包 #菠蘿包 #粵菜館 #紅豆冰 #街坊價 #下午茶
2023-10-31 66 浏览
上水火車站隔離上水匯商場開咗間新餐廳鋿晶館🥢之前朋友喺上環幫襯過,原來依間餐廳既師傅什有來頭👍🏻在日本東京多年專為高管達人和明星服務,亦都在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做過🐟欖角蒸海斑件籠仔飯$78這個荷葉飯真係極力推介,海斑很滑,個調味汁襯托下魚汁荷葉味飯非常可口入味,😋簡單的午餐很有水準🦐喇沙湯大蝦球手打烏冬$98喇沙有少少微辣,大蝦球彈牙,粒粒新鮮🍅🥬鮮茄魚湯浸菜苗$58魚湯味湯底很濃郁又鮮甜,有香菇木耳白菜蕃茄西芹,非常健康又美味🌟環境寬敞🌟職員很有禮🌟位置方便

🐟欖角蒸海斑件籠仔飯$78

🦐喇沙湯大蝦球手打烏冬$98
喇沙有少少微辣,大蝦球彈牙,粒粒新鮮

🍅🥬鮮茄魚湯浸菜苗$58

🌟環境寬敞
🌟職員很有禮
🌟位置方便
  • 鮮茄魚湯浸菜苗
  • 欖角蒸海斑件籠仔飯
2023-10-31 51 浏览
📍鋿晶館上水匯開咗間新餐廳,今日收工屋企冇飯開🙈細妹就提議不如試下樓下附近間自家製品牌餐廳😋手作點心即叫即製👍🏻聽講廚房師傅有多間米芝蓮酒店主管經驗豐富👨🏻‍🍳於是乎我哋就同屋企人黎呢間新鋪試一試啦💪🏻門口同鋪內嘅裝潢都好光猛,俾我哋有一種開揚空間感大嘅feel!餐廳用電話QR Code落單,大家掃一掃Code 就開始order食物啦!海鮮荷葉籠仔蒸飯:蒜香斑頭腩蒸飯 $88最鐘意食籠仔蒸飯嘅飯,索咗啲蒜香同魚肉味!炒飯底再加蒜香撈飯幾惹味,大家𢳂下𢳂下好快清晒成籠啦👍🏻芝士火腿牛角包 $48就快結婚要輕食既減肥嘅妹妹order咗呢個牛角包🥐餡料有芝士、火腿、蕃茄、青瓜🥒醬汁唔算多幾健康!香芒大蝦球 $118香芒汁包住大隻蝦碌🦐肉質彈牙仲好掛汁添!作為前菜小食一人一粒岩岩好,芒果汁酸酸地幾開胃🥭📍鋿晶館上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖2
📍鋿晶館

海鮮荷葉籠仔蒸飯:
蒜香斑頭腩蒸飯 $88

芝士火腿牛角包 $48

香芒大蝦球 $118

📍鋿晶館
上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖2
2023-10-29 90 浏览
之前未轉新餐廳係豐味館嘅時候,差不多每個星期六日都去食,之前嘅裝修全部係卡位好好坐,食物亦都好好食,而家轉咗鋿晶館之後,都有去過兩三次,食物都係好食,不過D位就唔好坐😥,尤其D枱,輕到一坐低就跣開,食嘢就住食,驚跌和倒瀉嘢😅所以之後都暫時無再去,遲D去唔去就未知😅😅———————講完個環境就講反正題,食物係有水準,廚師🧑‍🍳係掂嘅👍🐟班腩係好新鮮,肉質嫩滑彈口甜美,味道適中,蒸嘅時間啱啱好🐷咕嚕肉內脆外軟熟,香脆好味道🥣燉湯,飲過幾款,最喜歡係用藥材燉魚頭呢款,最愛濃郁藥材味道👍其他幾款食物就不多講,因為都係好食的———————-食過多款食物都係有水準唯獨環境坐位問題😓其實開心簡單就在你身邊❤️食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶————————-
所以之後都暫時無再去,遲D去唔去就未知😅😅

———————
講完個環境就講反正題,食物係有水準,廚師🧑‍🍳係掂嘅👍
🐟班腩係好新鮮,肉質嫩滑彈口甜美,味道適中,蒸嘅時間啱啱好
🐷咕嚕肉內脆外軟熟,香脆好味道
其他幾款食物就不多講,因為都係好食的

———————-
食過多款食物都係有水準
唯獨環境坐位問題😓
其實開心簡單就在你身邊❤️
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
————————-
🌟呢間鋿晶館,有留意咗好耐,因為出名餐廳係自家品牌,點心係即叫即做,手工點心,喺香港越買越少見🌟見到喺附近嘅上水匯到身開咗分店,一於嚟試吓🌟呢間主打好多特色菜,有小炒,籠仔蒸,咖哩,小食,仲有早餐同下午茶,種類選擇好多🌟店員講出原來因為呢間嘅主廚係多間米芝蓮餐廳同埋酒樓集團做主管,經驗豐富🦐香芒大蝦球 ($48)-有兩大隻蝦球-蝦肉好彈牙,配埋香芒芥末醬,好夾-推薦嘅手工菜😋椒鹽豆腐 ($48)-鍾意佢外層炸皮唔厚都可以炸到香脆-裏面保留到豆腐嘅滑嫩-加埋調味適中嘅椒鹽,好惹味🍜麻辣湯慢煮豬軟骨淮山麵 ($78)-麻辣湯底味道有層次,有川味-慢煮過嘅豬軟骨,肉質完全唔使咬,一面即刻淋-以$78嚟講,CP值好高,湯底同豬軟骨都出色,豬軟骨有四大件,推推🍚豉汁欖角鱔片荷葉籠仔蒸飯 ($98)-一踏入咗初秋,就會想食啲籠仔蒸飯-鱔片新鮮,冇泥味-用豉汁欖角調味嘅鱔片,再加埋荷葉香氣,蒸出嚟嘅飯,好香

🌟見到喺附近嘅上水匯到身開咗分店,一於嚟試吓

🦐香芒大蝦球 ($48)

-有兩大隻蝦球

-蝦肉好彈牙,配埋香芒芥末醬,好夾

-推薦嘅手工菜

😋椒鹽豆腐 ($48)

-鍾意佢外層炸皮唔厚都可以炸到香脆

-裏面保留到豆腐嘅滑嫩

-加埋調味適中嘅椒鹽,好惹味

🍜麻辣湯慢煮豬軟骨淮山麵 ($78)

-麻辣湯底味道有層次,有川味

-慢煮過嘅豬軟骨,肉質完全唔使咬,一面即刻淋

🍚豉汁欖角鱔片荷葉籠仔蒸飯 ($98)

-一踏入咗初秋,就會想食啲籠仔蒸飯

-鱔片新鮮,冇泥味

-用豉汁欖角調味嘅鱔片,再加埋荷葉香氣,蒸出嚟嘅飯,好香

><環境闊落光猛 坐得幾舒服同其他分店食點心有所不同我哋嗌咗厚切吉列豬扒菠蘿包大塊厚切豬扒 炸得香脆肉亦軟腍換上菠蘿包夾住餡料 又幾搭配喎蔥油霸王雞飯 雞肉較瘦有嚼勁 醬汁很下飯燒汁茄子 擺咗一陣個脆皮仍挺身👍🏻原盅無添加養生燉湯姬松茸螺頭燉赤肉/蟲草花淮山百合燉雞湯湯頭味醇熱騰騰 潤喉暖胃 連湯渣都食得 椰汁紅豆冰好有心思嘅紅豆蓉玫瑰花 打卡之餘唔會因為冰粒溶化而溝淡杯嘢飲><><><><><><><><><><鋿晶館上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖
環境闊落光猛 坐得幾舒服
><><><><><><><><><><
鋿晶館
上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖
2023-10-28 53 浏览
放工係上水附近搵嘢食,去到上水匯哩間新開餐廳好似唔錯,選擇都幾多,有小炒、龍仔蒸飯、焗飯、咖喱、麵食等等。千里香台式三杯雞球🐔,味道帶點酸甜,雞肉走過油,保持到肉質嫩滑,味道夠濃,配菜三色椒仲脆口,夠鍋氣。原件莆田燒鰻魚蛋包飯🍛,原條鰻魚真係好大條喔,燒到啱啱好,啖啖肉,蛋香夠濃郁,配飯吃一流,味道超預期。鮮豬骨湯厚切黑毛豬扒手工麵🍜,湯底有大量菇同菜,麵質彈牙,豬扒足足有18cm大,真係好誇張,豬扒煎到帶焦香,唔會醃過龍,保留到肉汁,yummy。

2023-10-28 39 浏览
最近上水新開咗一間餐廳,啲街坊都幾推薦,所以決定去探店!裏面都坐得幾舒服,環境光猛寬敞乾淨企理!麻辣豬軟骨淮山麵~湯底帶有香辣味道,見到大大粒辣椒以為好辣,但原來係可以接受到嘅微辣,豬軟骨既肉依然係有纖維感,口感一流👍淮山麵條感覺非常健康,份量亦都唔少金湯酸菜魚~一片片白白滑滑嘅魚片夠曬入味,配上透明嘅河粉,質感非常嫩且順喉湯底酸酸辣辣非常惹味開胃蝦球浸雜菜~蝦球非常彈牙,而且尺寸偏大,肯定係新鮮蝦!另外墊了菌類同雜菜,夠哂健康!蒜香石斑蒸籠仔飯~可算係十粒星推介!!石斑片非常厚切、彈牙!配上濃烈蒜香,絕對係完美嘅組合!飯底呈金黃色,賣相一流之餘,味道亦都討好!會有豉油配給,但其實唔用豉油都已經夠曬味,視乎個人口味紅豆冰~見到玫瑰花已經令我心花怒放,據店員所描述,係紅豆沙再雪成玫瑰花型,所以我都有食曬,口感好似食緊紅豆雪條一樣
最近上水新開咗一間餐廳,啲街坊都幾推薦,所以決定去探店!

裏面都坐得幾舒服,環境光猛寬敞乾淨企理!

湯底酸酸辣辣非常惹味開胃

2023-10-26 29 浏览
香芒大蝦球 用左西式芥末醬,感覺中西合壁。炸成脆皮,而入面爽脆啖啖肉,個汁滿滿芒果同芥末醬,甜甜地好食,上面加上花生碎增添口感。原件蒲田燒鰻魚蛋包飯原條蒲燒鰻魚,夠肥美鰻魚食落啖啖肉,無細骨,伴碟有沙律,份量非常豐富,如果鰻魚汁多少少,可以撈飯就更好啦~麻辣豬軟骨淮山麵豬軟骨煮得夠林又勁入味,配合麻辣湯帶少少辣度,加上淮山麵好吸湯,真係會越食越覺得辣。川芎白芷天麻燉斑骨湯燉湯好足料,裏面有好多藥材,每日新鮮製造,絕無添加味精,飲完唔會口渴,啖啖滋補,主治去頭風解頭痛必點,濃郁度令我一試愛上。特色紅豆冰紅豆冰制成玫瑰形狀,好啱打卡,杯底紅豆起沙好軟綿,充滿奶香,整體成杯都好飲。見到上水新開左,個鋪頭名咁熟,原來有其他分店係食手工點心,係自家製品牌,下次試下先,師傅曾經喺日本東京富麗華專為高管達人同明星工作,返港後喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖集團做主管,服務唔錯,座位舒服好闊落。

原件蒲田燒鰻魚蛋包飯

麻辣豬軟骨淮山麵

川芎白芷天麻燉斑骨湯

特色紅豆冰

2023-10-24 47 浏览
岩岩過去既重陽假期完結,等過關等到黃昏變夜晚,所以反正要喺上水轉車就同朋友覓食上水,上水每個商場都天橋接天橋就去到,每個商場都有各色各樣既食肆。呢間餐廳喺正上水匯連接天橋果層,一眼就望到。香芒大蝦球(2件)$48同行有小朋友,所以叫左d小食比小朋友撈飯食,蝦球薄薄咁炸過,蝦仁大隻又爽口,入口有陣芒果味,啖啖肉,小朋友至愛。脆炸魚柳菠蘿包 $48除咗魚柳另外可以揀豬扒/雞扒架,不過方便小朋友咬就揀左魚柳,偷食左一啖,魚柳係餐廳自行加工,因為比起出面食到既魚柳厚身同滑溜,菠蘿包烤返脆卜卜,熱辣辣。蒜香斑頭腩蒸飯 $88有啲似荷葉包飯,飯底金黃色,似係蛋炒飯底,班腩肉質彈牙滑溜,飯既份量頗大份,足夠2個人share。麻辣豬軟骨淮山麵 $78份量同樣頗大,配料有冬菇,有木耳,有幾件豬軟骨,麵比較特別,用上淮山麵,有別於坊間用米線米粉之類,豬軟骨都煮得夠入味同軟淋,鐘意辣野既可以一試。

香芒大蝦球(2件)$48

脆炸魚柳菠蘿包 $48

蒜香斑頭腩蒸飯 $88

麻辣豬軟骨淮山麵 $78
2023-10-24 26 浏览
之前都食過鋿晶館,佢啲新派點心好吸引🤩今次見喺上水新開,餐牌亦多左好多款式,咁多選擇就揀左幾款好似好好食嘅😚 手拍小黃瓜🥒係一款好簡單嘅餐前開胃小食,但唔係咁易整得好味🤭呢碟小黃瓜不負所望~ 酸辣味勁惹味👍又醒胃,小黃瓜亦保持爽脆,好新鮮😋 椒鹽軟殼蟹🦀熱辣辣上到枱面,似係即叫即整,椒鹽味勁香,食落又脆口又惹味,正💯廚師拍板小食拼盤$一盤有4款小食 ~😍😍薯條、紫薯餅、魷魚鬚、炸雞脾完全可以滿足到我地嘅口慾🤤🤤大雞脾裡面仍然保留到有肉汁,好juicy😝但要小心燙口😛有幾件紫薯餅,食一件就好似食足成個紫薯咁,好香甜😚

椒鹽軟殼蟹🦀

廚師拍板小食拼盤$
一盤有4款小食 ~😍😍薯條、紫薯餅、魷魚鬚、炸雞
完全可以滿足到我地嘅口慾🤤🤤
大雞脾裡面仍然保留到有肉汁,好juicy😝但要小心燙口😛
有幾件紫薯餅,食一件就好似食足成個紫薯咁,好香甜😚
2023-10-24 30 浏览
長假期北上完後,經過上水見到呢間新開的酒樓,之前都試過荃灣分店,味道不錯的,有信心保證💯椒鹽魷魚鬚$68香脆惹味小食,即叫即炸,小朋友大人至愛,好食到停不到口😋沙嗲穀飼牛仔肉麵$48沙嗲好濃郁好杰身,牛肉份量多,每一啖麵都掛晒沙嗲汁呀,鐘意重口味人士必定鍾意🤤椒鹽厚切18cm黑毛豬扒炒飯$78豬扒有份量,超級有厚道,配上炒飯鍋氣十足,面頭配上炸蒜,辣椒仔、香蔥、芫茜,帶點大排檔的鑊氣小炒味道,真係色香味俱全🔥下次如果再經開上水一定要再來,試下其他特別的食物✅

椒鹽魷魚鬚$68
香脆惹味小食,即叫即炸,小朋友大人至愛,好食到停不到口😋

沙嗲穀飼牛仔肉麵$48

椒鹽厚切18cm黑毛豬扒炒飯$78

下次如果再經開上水一定要再來,試下其他特別的食物✅
椒鹽魷魚鬚
椒鹽魷魚鬚
沙嗲穀飼牛仔肉麵
椒鹽厚切18cm黑毛豬扒炒飯
2023-10-24 27 浏览
放假同屋企人經過上水匯經過見到開左間新中菜館,見menu 都啱食,所以決定試試佢。同屋企人試完之後整體感覺都幾好,揀咗幾款新派小菜推介大家可以試下😆📌熔岩芝士大蝦球椰菜花飯 $168 🥦蝦球有六粒大大粒,爽口彈牙🦐 配上大量熔咗嘅芝士食勁滿足😍 第一次見中菜館有椰菜花飯,椰菜花切碎成一粒粒,食落口感真係好似食緊白米飯,健康又飽肚。📌黑松露福果炒野生菌 $88🍄黑松露配搭唔同嘅菇類,木耳,西芹一齊炒,令到菇嘅香氣更加特出😋📌椒鹽軟殼蟹 $128 🦀有2隻,軟殼蟹外殼炸得金黃香脆,粉漿唔會太厚,面頭灑上椒鹽粉,十分惹味,送飯一流🤩

📌熔岩芝士大蝦球椰菜花飯 $168 🥦

📌黑松露福果炒野生菌 $88🍄

📌椒鹽軟殼蟹 $128 🦀
今日去到上水,地鐵站行2分鐘就到既 SU CUISINE ,同朋友想食下中式野,依間既菜式好地道。蔥油霸王雞(半隻)$88雞肉嫩滑好夠味,大家平時經過開可以買佢返屋企加餸食~鰻魚汁干炒牛河$78好有鑊氣既干炒牛河,牛河配上鰻魚汁好好味呀,現場食干炒牛河係最好既,因為有時外賣番到屋企又真係唔夠好味同鑊氣,意想不到係佢份量好足料。廚師拍板小食拼盤$148依個小食真係好啱一路食一路傾計,香脆可口,而且雞脾好大隻,好好食呀。總括黎講餐廳食物好食,份量大份,員工NICE,絕對會推介身邊朋友黎食~

蔥油霸王雞(半隻)$88

雞肉嫩滑好夠味,大家平時經過開可以買佢返屋企加餸食~

鰻魚汁干炒牛河$78

廚師拍板小食拼盤$148

题外话/补充资料: 餐廳食物好食,份量大份,員工NICE,絕對會推介身邊朋友黎食
2023-10-20
庆祝纪念