經常說香港的飲食業很難但是太子這間港式火鍋店很受歡迎我們星期三去到都已經滿座了位置不錯,在地鐵站走過去5分鐘象拔蚌和海鮮等等都高質素雖然朋友是喜歡吃辣 為了吃到海鮮的原味還是點了花膠雞湯底 這裏的花膠雞湯底 用上花膠筒 明顯成本更高還有翅群邊 煮好之後 湯都可以飲吃完之後 幾天一直在想這個湯除了火鍋食物之外,還有一些炸物和前菜食物選擇多一開始當然要自製調料 不用走出去 有服務刺身都不錯 之前我們已經試過吃象拔蚌今次主要吃火鍋 還點了三文魚刺身做前菜三文魚刺身很厚其中一樣最驚喜的是這裏的蝦滑蝦肉很彈呀 蝦肉含量簡直是95%日本豚肉卷 肉質不錯 不到100 份量真的很多港式火鍋必吃的 響鈴都是我喜愛 重點是夠薄脆雪花牛肉超好食 肉質太好了吧 吃得很滿足9/10 分如果人比較多,可以選擇book房隱私度較高
經常說香港的飲食業很難

還是點了花膠雞湯底
這裏的花膠雞湯底 用上花膠筒 明顯成本更高
還有翅群邊 煮好之後 湯都可以飲
吃完之後 幾天一直在想這個湯

除了火鍋食物之外,還有一些炸物和前菜
食物選擇多

日本豚肉卷 肉質不錯 不到100 份量真的很多

港式火鍋必吃的 響鈴都是我喜愛 重點是夠薄脆

雪花牛肉超好食 肉質太好了吧 吃得很滿足
9/10 分

如果人比較多,可以選擇book房
隱私度較高

• 花膠雞火鍋
  • 三文魚刺身
  • 日本豚肉卷
  • 美國桶蠔
約咗朋友去太子呢間火鍋店推薦原因係 佢對食材比較講究必須揀高質火鍋店 就唔會浪費quota 所以揀咗鐘爺爺 有火鍋有海鮮 湯底揀咗王牌之一:翅群花膠雞鍋真係有翅有花膠 花膠仲要係花膠筒 絕對唔會用一般急凍花膠 濃郁的湯底好加分睇到個湯 係金黃色 就知道用料好簡直係我食過嘅花膠雞中 名列前茅的雞肉煮完仲可以食 完全冇浪費-另外前菜揀咗三文魚刺身 份量都比較多 非常新鮮厚切!日本黑豚肉 肉質香濃 肥瘦適中$88 份量好足韭菜餃 真係新鮮包製 餡料好多 推薦朋友話雲吞都好正 可惜今日我哋太少人😆煮到咁上下 湯底越嚟越濃加埋靚食材 食得好滿足-手打丸都係呢度嘅招牌太快食咗冇影相 手打芝士墨魚丸超好食夾心芝士🧀溶化之後 加上墨丸有鮮味勁快清晒另外都要讚吓 手打蝦滑感覺就好似食緊蝦餃嘅餡大大粒蝦 真係高成本製作$78 蝦肉含量好高魚片都唔錯 勁快食晒當日係星期四,但係都已經好多人全場滿晒 如果下次人多啲 會選擇book房可適合約大班人食飯打邊爐
約咗朋友去太子呢間火鍋

感覺就好似食緊蝦餃嘅餡
大大粒蝦 真係高成本製作$78
蝦肉含量好高

魚片都唔錯 勁快食晒

當日係星期四,但係都已經好多人
全場滿晒 如果下次人多啲 會選擇book房
可適合約大班人食飯打邊爐

• 翅群花膠雞鍋
  • 三文魚刺身
  • 竹蔗茅根
  • 芝士墨魚丸
  • 手打蝦滑
2024-10-03 71 浏览
今日同女朋友去咗旺角睇裝修嘅嘢咁啱行開旺角裝修嗰幾條街行到街尾 見到有一間火鍋店咁啱又未諗到夜晚食乜所以就入咗呢一間火鍋店我哋入到去都諗咗好耐,先揀到湯底女朋友鍾意食辣 所以我哋就叫咗個麻辣雞煲佢一嚟到就聞到好香嘅辣味之後果然冇令我哋失望 的雞肉好鮮嫩然後我哋仲叫咗個芥辣墨魚丸真係十分刺激味蕾 好似玩緊辣辣壽司咁因為我好鍾意食牛叫咗個爺爺牛王拼盤 呢個牛王拼盤,真係包羅萬有我最欣賞嘅就係佢嘅手切本地牛 肉味香濃,非常新鮮
今日同女朋友去咗旺角睇裝修嘅嘢
咁啱行開旺角裝修嗰幾條街
行到街尾 見到有一間火鍋
咁啱又未諗到夜晚食乜
所以就入咗呢一間火鍋

我哋入到去都諗咗好耐,先揀到湯底
女朋友鍾意食辣 所以我哋就叫咗個麻辣雞煲
佢一嚟到就聞到好香嘅辣味

之後果然冇令我哋失望 的雞肉好鮮嫩
然後我哋仲叫咗個芥辣墨魚丸
真係十分刺激味蕾 好似玩緊辣辣壽司

因為我好鍾意食牛
叫咗個爺爺牛王拼盤 呢個牛王拼盤,真係包羅萬有
我最欣賞嘅就係佢嘅手切本地牛 肉味香濃,非常新鮮
2024-09-29 153 浏览
店名: 鍾爺爺海鮮火鍋刺身專門店地址: 太子砵蘭街368號地舖太子站C2出口,行2分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5鍾爺爺海鮮火鍋刺身專門內置有水缸擺放新鮮既海鮮,而除左海鮮刺身,當然仲有新鮮,香口既小食同火鍋配料,加上鮮甜既火鍋湯底,非常吸引☺️翅群花膠雞鍋 ❤️❤️❤️❤️$198湯底係加左翅群花膠,同埋肥美既雞肉煲成,湯底非常鮮甜,吾會過咸,而雞肉都嫰滑,吾會太粗糙,整體鮮味足😝牛雙拼(拼本地牛,霜降牛) ❤️❤️❤️❤️❤️$328牛雙拼加上左本地牛,霜降牛,肉質非常新鮮,而且牛味非常濃郁😍最重要既係哩碟份量非常大,足夠兩至三個人享用~🤩牛胸爽❤️❤️❤️❤️$88牛胸爽仍然係一貫既好食,肉質非爽彈,而且無腥味,加上香濃牛味,非常推薦大家火鍋時要叫碟黎享用🥰窩筍片❤️❤️❤️❤️$35窩筍片新鮮,有厚度,咬落去,索索性,係解膩之選,而且鮮甜😚野菌什菜盤❤️❤️❤️❤️$68野菌什菜盤包含左吾同既蔬菜🥬同埋菇類,每樣都吾馬虎,而且份量亦都非常大份,適合心大心細既大家選擇😙彈牙墨魚滑 ❤️❤️❤️❤️$78墨魚滑非常彈牙,而且一啲既魚腥味都無,顏色亦非常新鮮😚夠哂爽口👍🏻竹庶茅根 ❤️❤️❤️❤️$42竹庶茅根吾會過甜,飲落有清
店名: 鍾爺爺海鮮火鍋刺身專門店

地址: 太子砵蘭街368號地舖
太子站C2出口,行2分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

翅群花膠雞鍋 ❤️❤️❤️❤️

牛雙拼(拼本地牛,霜降牛) ❤️❤️❤️❤️❤️

牛胸爽❤️❤️❤️❤️

窩筍片❤️❤️❤️❤️
窩筍片新鮮,有厚度,咬落去,索索性,係解膩之選,而且鮮甜😚

野菌什菜盤❤️❤️❤️❤️

彈牙墨魚滑 ❤️❤️❤️❤️

竹庶茅根 ❤️❤️❤️❤️
竹庶茅根吾會過甜,飲落有清甜解渴既口感,渣亦吾會多,整體係一款好既飲品😆

火鍋醬芥
$15/位

花生小食(碗)
2024-09-26 90 浏览
今日同女朋友行街,行到夜晚突然好想食火鍋店,跟住就見到有間寫住鍾爺爺嘅專門店,我同女朋友開咗個玩笑,話如果鋪入邊果個鍾爺爺同出邊門口招牌畫公仔嘅鍾爺爺個樣一樣樣嘅話入去食,結果就入左去食入到去店員都招呼好好同我哋安排位置比一個好舒服嘅位我哋坐,我哋叫咗個沙嗲湯底火鍋,個眼望望就見到入邊sapporo 啤酒好平只係$28。當中我哋嗌咗碟霜降手切頸脊肥牛,肥牛超大碟,又超厚肉,打邊爐配牛肉真係無敵另外我哋叫咗水魷魚,鮮蝦雲吞,脆鯇片,炸魚皮娃娃菜,佢哋用嘅材料全部都係新鮮雲吞粒粒都好大粒,感覺所有嘢都係即叫即做全部用新鮮材料,同埋每樣嘢個價錢講緊每樣都係四五十蚊,超抵食。食完呢次之後,下次一定會拉埋屋企人一大班人一齊再食

食完呢次之後,下次一定會拉埋屋企人一大班人一齊再食

2024-09-26 95 浏览
最近聽到好多人介紹呢間火鍋,今日咁啱嚟到太子,咁就一於嚟試吓啦。呢度嘅湯底價錢好平,唔使約埋一大班朋友share,就算係兩個人食都好抵。而且佢嘅配料價錢都好平,$30 40就叫到新鮮嘅手打丸啦。一嚟到見到呢度已經好多客人,但佢嘅位幾闊落,坐得都好舒服,不過大家想黎嘅話應該要book枱先比較好。我哋叫咗個鴛鴦湯底,分別係沙嗲湯同埋皮蛋芫荽豆腐湯。我自己就覺得個皮蛋芫荽湯好出色,因為紋絡好新鮮好開胃,而我朋友就鍾意沙嗲湯,食落唔係太辣,大人小朋友都食得。我哋叫咗個手切頸脊肥牛,一上枱已經見到佢嘅牛好靚,食落好重牛味,而且好新鮮,就咁用清湯都好好食呀。而我最欣賞嘅就係呢個脆鯇片,因為價錢好平只係$48 ,而且食落好新鮮,又脆又有魚味。而且呢間餐廳嘅大啤酒都好平, Sapporo $28就有一支啦,啱晒一大班朋友一路打邊爐一路飲啤酒,傾一晚計。呢間餐廳價錢又平,食物質素又高,所有嘢都好新鮮,唔怪得咁高評價啦,遲啲我都一定會再黎呀。

2024-09-26 115 浏览
最近我和朋友們來到了太子的一家火鍋店——鍾爺爺海鮮火鍋刺身專門,真是個驚喜!一進門,現代化的裝潢和柔和的燈光讓人感到輕鬆自在,特別適合聚會。更棒的是,晚上9點後還有全單8折的優惠,性價比超高,讓我們更加期待這次的美食之旅。我們首選了招牌的翅群花膠雞鍋,$198。湯底濃郁,使用新鮮的雞骨與多種香料熬製,聞起來有濃郁的雞湯香氣,混合著淡淡的藥材香,金黃色的湯面散發著誘人的香氣,讓人一聞就忍不住想品嚐。雞肉非常嫩滑,肉質鮮美,花膠的彈性更是讓人驚喜,與湯底的搭配堪稱完美,讓人陶醉其中。接著,我們又點了招牌四寶丸,$88。這道菜的丸子讓人印象深刻,色澤鮮亮,口感Q彈有嚼勁,內餡飽滿。每一口都充滿肉鮮和海鮮的鮮香。最後,我們點了鍾華記生麵,$35。這碗生麵的麵條呈淺黃色,粗細適中,口感極佳,彈牙而不韌,煮得恰到好處。麵條吸收了火鍋湯底的精華,讓每一口都充滿濃郁的味道。當麵條與湯底融合,整體風味更加升華.

2024-09-26 81 浏览
最近我和朋友們造訪了位於太子的一家火鍋店——鍾爺爺海鮮火鍋刺身專門,用餐體驗令人驚喜!一踏進餐廳,現代簡約的裝潢和柔和的燈光立刻營造出舒適放鬆的氛圍,非常適合朋友聚會。更棒的是,晚上九點後還有全單八折的優惠,性價比超高,讓我們對接下來的美食之旅充滿期待。首先,我們點了招牌的翅群花膠雞鍋($198)。湯底色澤金黃透亮,散發著濃郁的雞湯香氣。 新鮮的雞肉入口嫩滑,肉質鮮美多汁;而花膠則Q彈爽口,與濃郁的湯底完美融合,每一口都讓人回味無窮。接著,我們點了新鮮的牛坑腩片($108)。油花分布均勻的牛坑腩,在火鍋中涮煮後,肉質更加鮮嫩,入口即能感受到豐沛的肉汁在口中爆發,濃郁的牛肉香氣在舌尖上迴盪。肥瘦相間的口感,既有油脂的滑潤,又不失牛肉的嚼勁,令人難以抗拒。此外,我們還品嚐了鮮田雞($65)。肉質鮮美彈牙,口感清爽,沒有絲毫的腥味,充分展現了食材的新鮮度。在海鮮方面,我們點了三文魚刺身(8片,$88)和日本魷魚刺身($68)。三文魚色澤鮮豔,入口即化,油脂豐富;而日本魷魚刺身則口感嫩滑,完全沒有腥味,鮮甜的滋味令人回味。

2024-09-23 116 浏览
最近成日落雨想留港消費,食下港式火鍋都唔錯,太子呢間平日黎都好旺場,地點就腳,所以放工約埋朋友黎聚一聚🫶🏻▪️招牌養生藥膳醉雞鍋$168雞湯底係呢到必試嘅湯底,我就揀左藥膳醉雞鍋,湯底好重藥材味,雞件加入煮5分鐘再焗多陣就食得,又滑又多肉,建議飲多兩碗湯先開始打邊爐,超正😆❗️▪️霜降手切頸脊肥牛(小)$238雪花紋完美😍肥瘦剛好,而且牛肉味濃,口感滑嫩,細份份量都好多,夠3-4人食▪️招牌四寶丸$88有四款手打丸,鮮牛丸、手打鮮蝦丸、手打墨魚丸同梅菜豬肉丸。口感彈牙,梅菜豬肉丸少見,味道帶輕微梅菜嘅甜味,幾特別▪️水餃拼雲吞$78見佢水餃係呢到招牌,但自己又心思思想食雲吞就揀雙拼🤭兩款都好大粒,水餃入面有蝦有雲耳,餡料飽滿,皮薄,推薦✨▪️即炸響鈴$48估唔到有成8條咁多,另外配左個酸甜汁,就算唔放落湯蘸醬食都好正,脆卜卜▪️自家製竹蔗茅根$40打邊爐嘅絕配~清甜其他火鍋配料都好大份,性價比高,抵食~除左打邊爐仲有刺身,呢到啲野食都好新鮮,上菜夠快▪️鮮大魚頭$88▪️鮮枝竹$35▪️鮮淮山$38▪️唐生菜$35▪️火鍋醬芥$15/位▪️花生小食$15

▪️招牌養生藥膳醉雞鍋$168

▪️花生小食$15

鮮大魚頭
水餃拼雲吞
2024-09-21 111 浏览
今日同朋友去咗一間打邊爐店,想分享一下我哋嘅美食體驗。菜式介紹翅群花膠雞鍋 - HKD 198.00首先,我哋點咗翅群花膠雞鍋。湯底味道濃郁,雞肉煮得非常嫩滑,花膠的口感亦好,整體感覺幾暖心。啤啤啱啱落嚟,就覺得好舒服,真係好適合今個季節。牛皇拼盤 - HKD 398.00然後就係牛皇拼盤,份量相當足夠,五種牛肉都有唔同特色。霜降牛的油脂分布均勻,咬落去好香;本地牛肉則有嚼勁,味道實在。每一種牛肉都值得一試,搭配鍋底,簡直正!三文魚刺身 - HKD 88.00最後,三文魚刺身都係我哋嘅選擇。魚肉新鮮,口感嫩滑,搭配醬油同芥末,味道唔錯,係一個唔錯嘅開胃小菜。總的來講,今日嘅打邊爐體驗都幾愉快。湯底味道好,牛肉質素高,環境亦幾舒服,適合朋友聚餐。如果你鍾意打邊爐,不妨試下呢間店!
今日同朋友去咗一間打邊爐店,想分享一下我哋嘅美食體驗。

菜式介紹

翅群花膠雞鍋 - HKD 198.00

牛皇拼盤 - HKD 398.00

三文魚刺身 - HKD 88.00

今日同朋友去咗一間打邊爐店,叫左佢哋嘅招牌菜式翅群花膠雞鍋🤩🤩首先,我哋點咗翅群花膠雞鍋。湯底味道偏濃,雞肉好嫩,花膠的口感好滑,好味好味牛皇拼盤🤩🤩接著就係牛皇拼盤,份量相當足夠。裡面有本地牛、霜降牛、牛𦟌、牛胸爽同牛肉粒。霜降牛嘅油脂分布得好,入口好香;本地牛肉有嚼勁,好重牛味個人覺得呢個價錢食到咁高質既牛好抵食三文魚刺身🤩🤩我哋仲叫咗三文魚刺身,魚肉新鮮,無諗過咁大盤又切得好厚今日打邊爐的體驗都幾好,湯底味道好,牛肉新鮮,環境亦舒適,適合同朋友聚餐,下次都會想再黎encore🫢🫢

今日同朋友去咗一間打邊爐店,叫左佢哋嘅招牌菜式

翅群花膠雞鍋🤩🤩

牛皇拼盤🤩🤩
個人覺得呢個價錢食到咁高質既牛好抵食

三文魚刺身🤩🤩
我哋仲叫咗三文魚刺身,魚肉新鮮,無諗過咁大盤又切得好厚

🌟鍾爺爺海鮮火鍋刺身專門店🌟位於太子,以優質嘅食材🥩🦞🐟留住食客嘅胃😋!🥩牛雙拼 $328包含牛嫩多汁嘅本地特級手切肥牛,同埋脂香滑嫩嘅霜降手切頸脊肥牛!♨️海南椰子雞鍋(半隻)$198雞僅以滾湯浸熟,肉質份外幼嫩!椰子湯底清香怡人!🐟三文魚腩刺身 $128多款刺身供應,三文魚腩肥美可口!同時供應龍蝦、象拔蚌等刺身!🪸珊瑚蚌 $118Size唔細,爽甜美味!🐖厚切豬頸肉 $58厚切食落特別爽口!🍻藍妹 $38|烏龍荼 $14鍾爺爺啲酒水價錢公道!

🥩牛雙拼 $328

♨️海南椰子雞鍋(半隻)$198

雞僅以滾湯浸熟,肉質份外幼嫩!椰子湯底清香怡人!

🐟三文魚腩刺身 $128

多款刺身供應,三文魚腩肥美可口!同時供應龍蝦、象拔蚌等刺身

🪸珊瑚蚌 $118

Size唔細,爽甜美味!

🐖厚切豬頸肉 $58

厚切食落特別爽口!

🍻藍妹 $38|烏龍荼 $14

鍾爺爺啲酒水價錢公道!
2024-09-18 112 浏览
這間位於太子的【鍾爺爺海鮮火鍋刺身專門】,主打高質火鍋,湯底都有十多款,甚有特色,食物方面以精緻及新鮮為主,亦有多款海鮮供應。晚市9點後更有全單8折優惠,另外還送支啤酒,適合家人及朋友聚會的好地方。先點了個鮮茄薯仔牛坑腩鍋,鍋底足料,充滿番茄鮮甜味。霜降手切頸脊肥牛手切牛肉雪花紋理清晰,用了美國Prime牛肉,味道濃郁又嫩腍。白鱔片新鮮彈牙,鱔片雪白鮮甜。鳳城水餃&西洋菜餃餃子全部每天自家製,每粒都脹卜卜,餡料十足。招牌四寶丸鮮打丸新鮮彈牙,其中蝦丸及墨丸更是必食之一。牛筋丸入口爆汁,爽口彈牙。即炸響鈴即叫即炸,新鮮熱辣,可以配甜酸汁或浸湯食,各有風味。

先點了個鮮茄薯仔牛坑腩鍋,鍋底足料,充滿番茄鮮甜味。

白鱔片
新鮮彈牙,鱔片雪白鮮甜。

鳳城水餃&西洋菜餃
餃子全部每天自家製,每粒都脹卜卜,餡料十足。

招牌四寶丸
鮮打丸新鮮彈牙,其中蝦丸及墨丸更是必食之一。

牛筋丸
入口爆汁,爽口彈牙。

即炸響鈴
即叫即炸,新鮮熱辣,可以配甜酸汁或浸湯食,各有風味。

2024-09-16 116 浏览
太子新開一間打邊爐嘅餐廳,有游水海鮮,食材睇落好新鮮!✅超群花膠雞鍋花膠質地滑溜,入口即化,鮮甜味道滿滿,真材實料,抵讚!雞肉份量都充足,而且大部份都係啖啖肉,狗上肉質嫩滑,最後不得不提個湯底,濃郁又香甜,唔會好油,就咁飲都好好味!✅霜降手切頸脊肥牛真係一流,油花分佈均勻,煮一陣就嫩滑多汁,牛味香濃,入口即化,簡直係享受,而且細份都好大份✅厚切炸午餐肉就係嗰種懷舊味道,炸得啱啱好,不會過鹹,而且每塊都好厚,食落去滿足感十足。✅唐生菜清新爽口,保持住原本嘅甜味,份量都好多!
太子新開一間打邊爐嘅餐廳,有游水海鮮,食材睇落好新鮮!

✅超群花膠雞鍋

✅霜降手切頸脊肥牛

✅厚切炸午餐肉

✅唐生菜

清新爽口,保持住原本嘅甜味,份量都好多!

是日間朋友嚟到打邊爐 朋友說呢一間火鍋店大概開咗一年半做到一入去見到座無虛席就知有啲料到!店內舒適寬敞 有多種酒比大家配刺身或佐酒小食 火鍋等配料 湯底方面,揀咗沙嗲同清湯清湯都一啲都唔清有芫荽豆腐菇類粟米馬蹄皮蛋 好似有個蔬菜腩咁 好清甜鬼馬蝦膠就咁食鬆脆香口 放湯索滿湯汁軟綿綿厚切炸午餐肉一見到即刻點 係我嘅comfort food 炸得出色 外脆內軟 台灣水蓮菜最鍾意食佢既清爽脆嫩口感鮮牛丸牛丸肉味爽口彈牙不起渣梅菜豬肉丸肉質鬆軟,q彈多汁白鱔片白鱔片淥幾下一縮少少就食得,魚味濃郁肉香日本黑豚肉肉纖鬆軟,入口軟腍帶彈性,令人一件又一件🤭鮮蝦雲吞自家手工制 隻隻飽滿 滿滿的餡料 鮮蝦同豬肉鮮甜,蝦很爽彈🙂‍↔️鍾華記自家製生麵呢個店員告知之前先叫會比較好就咁淥三四秒就食得,麵身色澤金黃彈牙爽口老闆告知呢個係佢從小到大都食,係他家人自家製,覺得都幾開心兒時食過好滋味,大個放喺店度與客人分享 為客人喺呢一餐劃上圓滿句號
是日間朋友嚟到打邊爐

店內舒適寬敞 有多種酒比大家配刺身或佐酒小食 火鍋等配料

湯底方面,揀咗沙嗲同清湯
清湯都一啲都唔清

牛丸肉味爽口彈牙不起渣

梅菜豬肉丸
肉質鬆軟,q彈多汁

白鱔片
白鱔片淥幾下一縮少少就食得,魚味濃郁肉香

日本黑豚肉
肉纖鬆軟,入口軟腍帶彈性,令人一件又一件🤭

鮮蝦雲吞
自家手工制 隻隻飽滿
滿滿的餡料 鮮蝦同豬肉鮮甜,蝦很爽彈🙂‍↔️

鍾華記自家製生麵
呢個店員告知之前先叫會比較好
就咁淥三四秒就食得,麵身色澤金黃彈牙爽口
老闆告知呢個係佢從小到大都食,係他家人自家製,覺得都幾開心
兒時食過好滋味,大個放喺店度與客人分享
為客人喺呢一餐劃上圓滿句號