上次黎過呢棟大廈食泰菜野就已見到呢間餐廳-鐵板燒雪舟🤭所以今日特登黎左呢度食個lunch因為食lunch性價比都幾高食呢個餐都幾抵食 $400幾蚊重有鮑魚同帶子好正🤣🫰🏻呢度環境有d現代感得黎又會有個日式既廂房位置幾特別❤️🌟前菜沙律🥗好鍾意佢嘅沙律夠酸酸白菜(水雲菜)配金橘汁好開胃🌟刺身🍣白拖羅,蛋,蟹柳賣相好精緻 白拖羅質感雖然冇拖羅咁淋 但口感都特別同油香味都重🌟帶子配上三文魚籽 帶子彈牙好有口感 配上既醬汁唔會好咸 配埋既味道岩岩好🌟鮮海苔汁配鮑魚鮑魚好彈牙 鮑魚兩邊嘅肉選擇又香又金黃配上海苔汁又有啲鹹鹹地幾襯🌟 和牛薄燒師傅好貼心咁問左客人想要咩熟度嫩滑既和牛卷住蔥花同炸蒜一齊食夠口感 味道又夠豐富🌟炒飯飯粒粒分明 炒得好香 🌟麵豉湯🌟水果係我最鍾意既蜜瓜🫰🏻好甜好正🌟飲品冇諗過原來重有飲品可叫,雖然已食到好飽🤣

上次黎過呢棟大廈食泰菜野

🌟麵豉湯

🌟水果
係我最鍾意既蜜瓜🫰🏻好甜好正

🌟飲品
冇諗過原來重有飲品可叫,雖然已食到好飽🤣
2023-08-01 11 浏览
這間位於銅鑼灣的日式鐵板燒,地點旺中帶靜,服務友善貼心,提供舒適滿意的用餐環境。鐵板燒套餐分三個價位,價錢由$988起,包季節沙律、前菜、刺身三款、餐湯、主菜、季節海鮮、和牛薄燒、季節野菜、和牛炒飯、味噌湯、香之物及甜品,內容豐富。竹 $1288 (主菜為龍蝦)梅 $988 (主菜為日本象拔蚌)🌱季節沙律新鮮的沙律菜搭配柚子醋,清新的口感,讓人一口接一口,醒神開胃。🌱前菜:水雲🌱刺身三款分別有依左目、赤身和煙薰鰤魚,依左目的柔軟、赤身的清爽和煙薰鰤魚的半熟狀態,款款叫人心醉。餐湯🌱蕃茄凍湯清新涼快的口感,最配合夏天的氣息。主菜🌱活龍蝦(竹) / 日本象拔蚌(梅)兩款主菜同樣吸引,新鮮的活龍蝦及象拔蚌,前者肥美彈牙,反者鮮甜爽脆,令人驚喜。季節海鮮🌱日本䱽魚鮮美的䱽魚於鐵板上煎至表面金香,配搭上洋蔥及露荀,增添風味層次。🌱和牛薄燒雪花紋理細緻的和牛薄切,包住蔥蒜燒至五成熟,口感柔嫩,肉汁豐富,滋味無法抵抗。🌱季節野菜:芝士雙色西蘭花🌱和牛炒飯炒飯配料豐富,包括有櫻花蝦、和牛粒、洋蔥、蔥花和雞蛋,粒粒分明,飯香噗鼻。🌱味噌湯🌱香之物:漬物🌱甜品:靜岡蜜瓜,清甜多汁,令人賞心悅目。

竹 $1288 (主菜為龍蝦)
梅 $988 (主菜為日本象拔蚌)

🌱季節沙律

🌱前菜:水雲

🌱刺身三款

餐湯
🌱蕃茄凍湯
清新涼快的口感,最配合夏天的氣息。

主菜
🌱活龍蝦(竹) / 日本象拔蚌(梅)

季節海鮮
🌱日本䱽魚

🌱和牛薄燒

🌱季節野菜:芝士雙色西蘭花

🌱和牛炒飯

🌱味噌湯

🌱香之物:漬物

🌱甜品:靜岡蜜瓜,清甜多汁,令人賞心悅目。
2023-07-31 19 浏览
最近愛上食鐵板燒,今日lunch同朋友去咗呢間位於銅鑼灣樓上舖嘅鐵板燒,我哋揀咗二款不同set分別係 廚師推介套餐精選x商務套餐 可以二個人share分享😋廚師推介套餐精選商務套餐 廚師套餐可自選大蝦/銀鱈魚/帶子;如果想食龍蝦🦞就可以揀商務套餐,其他食物基本上相同。鮑魚| 帶子| 活龍蝦| 日本和牛薄燒鮑魚超級新鮮,上枱時仲郁緊😂入口鮮甜彈牙,口感軟熟,用上自家製嘅海苔醬汁去配襯更加提升鮮味;帶子肉質厚身,香煎後帶有微微焦香,再配上鮮味十足嘅三文魚好,口感豐富;師傅將原隻活龍蝦拆肉,再細心分切成一件件,進食時好方便👍🏻肉質細膩彈牙,配上龍蝦膏嘅濃湯,甘香鮮甜;日本和牛薄燒脂肪分佈均勻,入口軟腍,包著香脆炸蒜及香蒽內餡,甘香美味。鐵板炒飯|冷面|季節沙律|季節野菜|味噌湯|香の物|甜品炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,加上櫻花蝦增加鮮味;稻庭烏冬質麵細膩,口感滑溜;日本靜岡縣蜜瓜🍈軟嫩清甜多汁,可消油膩感。

廚師推介套餐

2023-07-21
  • 炒飯
  • 南非鮑魚
2023-07-31 11 浏览
今日晏晝試左一間位於銅鑼灣既鐵板燒呢到既師傅都中意一邊煮食,一邊同客人有講有笑 用餐體驗相當好如果同幾個朋友黎仲可可以book包廂夠晒私人空間先黎三道前菜 🔸刺身三點拖羅同蟹棒都好新鮮🔸水雲菜加左酸汁同柚子皮🔸沙律夠晒清新開胃呢個餐主菜都有3道🔸鮑魚鮑魚夠大隻,彈牙得黎一d都唔軔配左一個清淡d既海草汁可以食番鮑魚既鮮味🔸龍蝦龍蝦採用左西澳龍蝦肉質比較爽口,蝦味濃郁用番蝦膏煮既汁就最原汁原味🔸 日本黑豚生姜燒🐽師傅用生薑燒汁配左黑豚肉,味道幾特別🔸冷烏冬食完3道濃味既主菜如果嫌炒飯太滯仲可以揀冷烏冬我就非常欣賞可以清一清油膩既感覺🔸麵豉湯🔸炒什菜🔸水果🍀總結環境高檔舒適 師傅會同客人傾下計體驗唔錯 食物性價比幾高

今日晏晝試左一間位於銅鑼灣既鐵板燒
呢到既師傅都中意一邊煮食,
一邊同客人有講有笑 用餐體驗相當好

🔸沙律
夠晒清新開胃

呢個餐主菜都有3道

🔸鮑魚
鮑魚夠大隻,彈牙得黎一d都唔軔
配左一個清淡d既海草汁
可以食番鮑魚既鮮味

🔸龍蝦
龍蝦採用左西澳龍蝦
肉質比較爽口,蝦味濃郁
用番蝦膏煮既汁就最原汁原味

🔸 日本黑豚生姜燒🐽
師傅用生薑燒汁配左黑豚肉,味道幾特別

🔸冷烏冬

🍀總結
環境高檔舒適 師傅會同客人傾下計
體驗唔錯 食物性價比幾高

2023-07-31 35 浏览
鐵板燒雪舟位於銅鑼灣開平道鄰近利園午市主打廚師推介套餐以及精選商務套餐季節沙律/前菜/刺身三點季節沙律清爽輕盈;柚子醋水雲黏滑爽脆;蟹足以及吞拿魚同埋劍魚腩三款刺身時令新鮮鮑魚 活鮑魚體型肥厚碩大同時肉質緊緻彈嫩配搭鮑魚牛油肝醬以及新鮮海苔芡汁可以襯托鮑魚鮮甜銀鱈魚廚師推介套餐可以選擇大蝦或者銀鱈魚以及帶子;銀鱈魚肉質肥嫩細滑同時魚皮焦香薄脆配搭黑醋可以平衡油膩感活龍蝦精選商務套餐直接升級半隻澳洲龍蝦;龍蝦肉質豐厚結實同時口感爽彈鮮嫩配搭牛油龍蝦膏醬以及南瓜龍蝦醬汁勁正日本和牛薄燒套餐提供日本和牛薄燒以及日本黑豚生姜燒選擇或者可以加二百蚊升級日本和牛厚燒;日本和牛肉質柔軟細膩同時脂肪豐腴甘香而且油花分佈細密配搭炸蒜以及蔥花超級惹味季節野菜椰菜以及香菇簡單配搭牛油以及醬油調味相對清淡可以消膩減滯鐵板炒飯/味噌湯/香之物可以選擇鐵板炒飯或者冷麵;櫻花蝦乾炒飯配搭雞蛋以及洋蔥同埋蔥花足料豐富;套餐同時跟配味噌湯以及青瓜同埋牛蒡兩款漬物甜品/咖啡蜜瓜清甜解渴配搭凍檸檬水冰涼消暑
鐵板燒雪舟位於銅鑼灣開平道鄰近利園

2023-07-21
  • 廚師推介套餐
  • 精選商務套餐
2023-07-29 12 浏览
最近小編去左間好唔錯既鐵板燒套餐首先我係食晏晝慶祝生日飯🫣提提大家,其實如果去食廚師發辦啦或者鐵板燒嘅套餐晏晝係比夜晚係差唔多7折或者一半🤭又可以食多餐。套餐首先刺身三點、前菜海髮菜白拖羅、帶子、劍魚腩;劍魚腩煙燻過嘅味道非常正。沙律的醬汁非常爽口鮑魚鮑魚非常厚實,肉質彈牙🤤另外要左朋友既帶子🤤🤤配三文魚籽,鮮甜美味之後到龍蝦非常新鮮。醬汁非常濃郁,主廚用蝦汁煮成滿滿蝦膏味🤤除左龍蝦汁仲配有羅蘭汁,唔同風味。接著係日本和牛薄燒,牛肉肉質非常嫩,可以配日本鹽口感極佳,而且配上的醬汁都好岩,牛肉包住薄蒜加香蔥🤤🤤接下來是櫻花蝦炒飯,炒飯的米飯非常香,飯粒粒分明。最後仲有水果同茶🤭大滿足總的來說,這個套餐非常值得一試。每道菜的味道都非常精緻,食材的選擇和加工也非常用心。

最近小編去左間好唔錯既鐵板燒套餐

套餐
首先刺身三點、前菜海髮菜

鮑魚

之後到龍蝦

2023-07-29 4 浏览
今日慶祝生日打算食好少少慰勞自己 女朋友book左去係 位於銅鑼灣 Cubus 既 鐵板燒雪舟 食Lunch. 呢個係香港首間鐵板燒懷石料理餐廳,因時制宜,會配合四季時令食材提供精緻鐵板燒料理有一位主廚一對一咁主理我地既點餐,服務態度十分好 仲會好細心咁解釋食材嘅由來 同配搭既食法 仲會閒談下 呢個亦都係食鐵板燒引人入勝之處1. 刺身三點- 特別鐘情劍魚- 厚肉且新鮮 配wasabi 一流2. 南非鮑魚- 超級新鮮生猛 煮之前仲識得郁 - 主廚話建議原味同沾海苔醬各一半 食落好彈牙 好有鮮味 呢個一定要再encore 3. 活龍蝦- 澳洲龍蝦大隻肉厚,鐵板燒過後仍然保持彈牙- 一邊煎一邊發出誘人香氣,用少量鹽、牛油提鮮,食落淡淡肉,仲有不少蝦膏- 另外帶子好大粒 兩個人share 完先同平時regular size 既帶子差唔多 - 加埋鮮三文魚籽 一啖食落口真係大滿足 4. 日本和牛薄燒-用左熊本A4 和牛,同樣有粉嫩雪花紋但食落油膩感唔會太重- 熟度叫左五成,配搭炸洋蔥片一齊食- 的確入口除左油香,仲食到濃郁肉味,中心呈粉紅色澤,處理得相當出色5. 麵豉湯同漬物- 係等緊炒飯既同時

1. 刺身三點

3. 活龍蝦- 澳洲龍蝦大隻肉厚,鐵板燒過後仍然保持彈牙
- 加埋鮮三文魚籽 一啖食落口真係大滿足

4. 日本和牛薄燒
-用左熊本A4 和牛,同樣有粉嫩雪花紋但食落油膩感唔會太重
- 熟度叫左五成,配搭炸洋蔥片一齊食

5. 麵豉湯同漬物
- 係等緊炒飯既同時 服務生上左麵豉湯同漬物 等我哋一陣食主菜嘅時候更開胃
6. 鐵板炒飯- 櫻花蝦炒飯
- 炒飯加入大量櫻花蝦和蔥花
- 飯粒炒得乾身帶脆口,粒粒分明😋
- 重點調味唔會太重手,蝦花蝦香氣好出,成碗飯一粒不剩

7. 日本炒野菜 做完食肉獸之後 梗係要食返呢菜balance 下最後以香甜日本蜜瓜同餐茶咖啡作結 真係好滿足呀

2023-07-27 16 浏览
是日男友生日 佢好早之前已要求想食鐵板燒 於是安排左當日去位於銅鑼灣既 鐵板燒雪舟 🔥 一入到餐廳 待應好親切地帶我地入去 😄 環境非常舒適乾淨 😛 且有個師傅在準備緊😎我地共share 左2個餐 包括左廚師推介套餐 & 精選商務套餐 💕首先 一坐低就有得食salad 🥗幾清新 同埋蕃茄仔好多汁好甜☺️ 而我地食緊前菜之際 見到師傅開始處理我地一陣要食既鮑魚 😝👍 睇住師傅整野食好似睇緊場show 咁 十分享受😎然後 我地就食刺身 共有3款 聽師傅講 唔同時間嚟就有時令既刺身 而我地今日食緊就有 劍魚 + 蟹腳+ 玉子燒 🦀個劍魚好厚肉 彈牙!蟹腳更是鮮甜 玉子燒 也帶有蛋香 ☺️ 之後就睇住師傅整個鮑魚了!鮑魚超生猛 好新鮮 師傅把鮑魚鉗咗佢出嚟後 把佢切片 加入調味料 最後再加牛油🧈炒香佢 個鮑魚超彈牙可口!加埋個海苔醬真係提升其味道 😆師傅下一步就處理個龍蝦跟帶子 😎 先煎香左個龍蝦🦞 再加水焗熟佢 同時加入牛油炒香個蝦膏醬 最後蝦膏醬倒去龍蝦到 煎到金香! 仲加左啲檸檬汁提升味道 🍋而帶子也是煎得正好 加埋個三文魚子在面 ☺️ 十分精彩 食落口更唔使講 龍蝦肉超厚 十分入味😝帶子也很

個劍魚好厚肉 彈牙!蟹腳更是鮮甜 玉子燒 也帶有蛋香 ☺️

個鮑魚超彈牙可口!加埋個海苔醬真係提升其味道 😆

師傅下一步就處理個龍蝦跟帶子 😎 先煎香左個龍蝦🦞 再加水焗熟佢 同時加入牛油炒香個蝦膏醬 最後蝦膏醬倒去龍蝦到 煎到金香! 仲加左啲檸檬汁提升味道 🍋而帶子也是煎得正好 加埋個三文魚子在面 ☺️ 十分精彩 食落口更唔使講 龍蝦肉超厚 十分入味😝帶子也很完美 大粒且鮮味十足

下一道菜式就是 日本和牛薄燒 🇯🇵 師傅表示啲和牛係嚟自熊本 👍 其質素仲攞埋當地認證 我地就同師傅講5成熟就夠 師傅再燒好炸洋蔥粒同埋香蔥 再用和牛夾住佢地嚟燒至5成熟 然後切開一半 一舊我就試下佢原汁原味 另一件就沾了其日式醬汁☺️ 啲和牛真係好正 充斥住油香 同埋 有入口即化之效果 我覺得淨食佢都夠哂牛香味 😎

之後仲有麵豉湯同埋漬物 開胃!
然後師傅就準備埋個主食- 鐵板炒飯
當中有洋蔥 🧅蛋 熊本牛 櫻花蝦乾🦐 同香蔥
即炒即食好有鑊氣 同埋 啲香飯粒粒分明 💕

食完炒飯師傅整埋 雜菜 當中有椰菜 甜椒 🫑同埋菇 😝
最後仲有生果(哈密瓜🍈)同埋飲品

男友很滿意呢餐飯 食物高質之外 仲因為可以同廚師互動 同埋 整完就即刻可以食!

• 和牛薄燒
  • 澳洲鮑魚
2023-07-26 7 浏览
之前已經聽朋友介紹過呢間位於銅鑼灣既高質鐵板燒,朋友食過一次大讚食材夠曬新鮮,師傅有經驗,服務態度好,而且lunch set 最抵食,最平$328 已經包前菜沙律,刺身,鮑魚加三選一海鮮,鐵板炒飯/冷烏冬更重要係無論坐咩位都可以欣賞到師傅係你面前親自烹調,用餐體驗一流季節沙律新鮮開胃鮑魚超生猛,睇住佢郁郁下,肉質嫩口,加埋昆布湯汁更清新原隻龍蝦肉質結實爽甜,啖啖肉,甜味突出要左五成熟既和牛薄燒肉嫩多汁,加埋蔥花更惹味元貝厚肉有韌性,邊邊煎得焦香鐵板炒飯粒粒分明,炒得乾身,完全冇過多既油份,而且用料豐富呢餐絕對物超所值,會推薦比其他朋友🤤

季節沙律新鮮開胃

鮑魚超生猛,睇住佢郁郁下,肉質嫩口,加埋昆布湯汁更清新

原隻龍蝦肉質結實爽甜,啖啖肉,甜味突出

要左五成熟既和牛薄燒肉嫩多汁,加埋蔥花更惹味

元貝厚肉有韌性,邊邊煎得焦香

鐵板炒飯粒粒分明,炒得乾身,完全冇過多既油份,而且用料豐富

呢餐絕對物超所值,會推薦比其他朋友🤤
2023-07-20
2023-07-26 15 浏览
今日同朋友去舊公司附近既Cubus附近食,難得有時間就食番個Omakase嘆下先,lunch set 最平套餐只要$398就有🤩誠意推薦全餐我最期待就係活龍蝦,龍蝦非常新鮮生猛,師傅細心慢慢拆肉,用上牛油香煎,肉質彈牙,以蝦膏煮汁調味,鮮味十足另一主食我地要左南非鮑魚,燒之前仲郁緊,肉質彈牙,伴海藻海苔汁更鮮味和牛薄切牛味重,肉紋均勻,我地要左五成熟,薄和牛片捲入餡料香煎,香濃入味驚唔夠飽既結尾仲有鐵板炒飯/凍烏冬,炎炎夏日我要左後者,超冰涼彈牙

另一主食我地要左南非鮑魚,燒之前仲郁緊,
肉質彈牙,伴海藻海苔汁更鮮味

2023-07-20
  • 刺身三款
  • 北海道帆立貝
  • 南非鮑魚
2023-07-25 7 浏览
鐵板燒雪舟 |銅鑼灣鐵板燒午市套餐有兩個選擇,廚師推介套餐$398及精選商務套餐$628,今日各點一個餐同朋友分享來食前菜有沙律及刺身三點沙律好開胃蔬菜好新鮮,刺身同樣新鮮美味鐵板燒的烹調方式很適合煮鮑魚,通過高溫快速地煮熟鮑魚,並且能夠讓鮑魚保持其原有的口感和鮮味,配以海帶醬汁10分美味帶子在表面呈現金黃色,然後用醬汁調味,這樣可以使其美味多汁和牛其脂肪分布均勻,肉質柔軟,口感豐富,牛味好重🥰龍蝦好大隻,份量好多,再配以廚師即場烹調嘅龍蝦汁一起吃,味道更加提升炒飯炒得很好,很乾身,好香飯味高湯烏冬好滑,仲會有紫蘇葉及番茄整體來說套餐十分抵食,全部都係靚食材,即場烹調計時🫶🏻銅鑼灣開平道1號Cubus 8樓
鐵板燒雪舟 |銅鑼灣

前菜有沙律及刺身三點
沙律好開胃蔬菜好新鮮,刺身同樣新鮮美味

帶子在表面呈現金黃色,然後用醬汁調味,這樣可以使其美味多汁

和牛其脂肪分布均勻,肉質柔軟,口感豐富,牛味好重🥰

炒飯炒得很好,很乾身,好香飯味

高湯烏冬好滑,仲會有紫蘇葉及番茄

整體來說套餐十分抵食,全部都係靚食材,即場烹調計時🫶🏻

銅鑼灣開平道1號Cubus 8樓
2023-07-25 619 浏览
之前黎Cubus呢棟樓食嘢嘅時候留意到呢到有我最愛嘅鐵板燒🤓今次就黎試咗呢到兩款lunch set🍴廚師推介套餐 $398🍴精選商務套餐 $628分別在於主菜想唔想食龍蝦🦞.✨季節沙律·前菜前菜係涼拌水雲菜 食落微酸清爽幾開胃💁🏻‍♂️.✨刺身三點今次係玉子燒·油甘魚·蟹腳唔好當咗佢係普通蟹柳啊🤣食落肉質明顯緊實啲 並帶有淡淡甜味同鮮味🦀.✨鮑魚鮑魚好新鮮 煮個陣仲會不停郁下郁下口感彈牙 配上特製海苔醬汁味道唔會太搶 食落更濕潤更鮮味🥰.✨大蝦·龍蝦唔食大蝦仲有銀鱈魚同帶子揀不過個人強烈推薦要龍蝦‼️其實大蝦都好好味 但呢到嘅龍蝦真係值得比貴啲去食😌好多時鐵板燒都會用返佢嘅龍蝦膏去炒不過就好睇隻龍蝦夠唔夠肥美👀以前試過炒出黎色水係有 但味道就欠奉但呢到真係食到濃郁嘅龍蝦膏香味🤤.✨日本和牛薄燒另外仲有黑豚生薑燒揀或者可以加錢轉厚燒🥩同美國牛相比 日本和牛嘅油脂特性真係啱哂薄燒 入口即溶兼爆哂汁勁正啊🐮.✨季節野菜·鐵板炒飯·味噌湯唔食飯可以轉冷麵不過鐵板炒飯冇理由錯過嘅👨🏻‍🍳食落夠乾身唔油膩 加埋櫻花蝦香噴噴.✨香之物·甜品·咖啡今次甜品係清甜嘅哈蜜瓜🍈咖啡可以轉其他飲品如檸茶或奶茶.整
之前黎Cubus呢棟樓食嘢嘅時候
整體黎講
呢到用嘅材料質素夠靚 調味都恰到好處
最後冇用過枱上調味料 就已經食哂啲嘢了🫢
  • 精選商務套餐
位於銅鑼灣cubus嘅鐵板燒雪舟佔地唔但毫不擠迫,服務殷勤,啲餐具esp隻杯勁靚,想食鐵板燒嘅絕對可一戰。﹆梅 $988 & ﹆竹 $1288 𖦹 季節沙律 𖦹 前菜 𖦹 餐湯 𖦹 刺身三品水雲口感特別,有啲似髮菜;沙律菜爽脆,餐湯酸酸甜甜,甚為開胃;三款刺身厚切新鮮,魚味突出。𖦹 是日海鮮 日本倉魚外皮香脆,肉質嫩滑。𖦹 澳洲活龍蝦將原隻大龍蝦拆肉,並以龍蝦蝦膏炒香,鮮味十足,肉質彈牙,以青醬作點綴更顯鮮甜。𖦹 日本白象拔蚌白象拔蚌口感爽脆,象拔蚌膽味道濃郁,帶啲海水嘅鹹味。𖦹 和牛薄燒以和牛包住菜同蒜片,食落脆口唔油膩,油香滿滿,肉質保持粉嫩,呈五成熟嘅狀態。𖦹 季節野菜 𖦹 和牛炒飯 以芝士炒香西蘭花同埋紫椰菜花,「芝」味又邪惡;炒飯炒至粒粒分明,非常惹味,略嫌鹹咗少少。𖦹 味噌湯味噌湯味道濃郁,𥚃面有一卷卷嘅小腐皮,幾可愛。𖦹 香之物𖦹 甜品靜岡蜜瓜香甜多汁,為是日嘅晚餐完美作結。

﹆梅 $988 & ﹆竹 $1288

𖦹 季節沙律 𖦹 前菜 𖦹 餐湯 𖦹 刺身三品

𖦹 是日海鮮

日本倉魚外皮香脆,肉質嫩滑。

𖦹 澳洲活龍蝦

𖦹 日本白象拔蚌

白象拔蚌口感爽脆,象拔蚌膽味道濃郁,帶啲海水嘅鹹味。

𖦹 和牛薄燒

𖦹 季節野菜 𖦹 和牛炒飯

𖦹 味噌湯

味噌湯味道濃郁,𥚃面有一卷卷嘅小腐皮,幾可愛。

𖦹 香之物

𖦹 甜品

靜岡蜜瓜香甜多汁,為是日嘅晚餐完美作結。
2023-07-14
  • 和牛薄燒
  • 刺身三款
鐵板燒是一種日本料理,將新鮮的食材在高溫的鐵板上即席烹調,讓食客可以一邊欣賞廚師的精湛技巧,一邊品嚐美味的佳餚。在香港,有不少鐵板燒餐廳可以選擇,但如果你想要享受高級的海鮮和和牛,那麼位於銅鑼灣Cubus商場八樓的鐵板燒雪舟就是一個不錯的選擇。這間餐廳的裝修高貴雅致,環境寬敞舒適,每個座位都可以看到廚師在鐵板前忙碌的身影。服務員也很親切友善,會細心介紹每道菜式和推薦適合的飲品。今次我們點了兩款梅$988和竹$1288的套餐,分別以海鮮和和牛為主題。首先是沙律和前菜,沙律是用新鮮爽脆的生菜、車厘茄、配上黑醋調味,夠哂清新。前菜則是水雲醋,酸酸甜甜好清爽開胃。接下來是刺身三品,這裡的刺身都是每天新鮮空運來的日本海產,品質一流。我們的套餐分別有劍魚腩、真鯛、魷魚配赤海膽等三款刺身,每一款都切得厚實肥美,肉質彈牙甘甜,特別是赤海膽,更是濃郁幼滑,令人回味無窮。然後是凍湯,這裡的凍湯是用南瓜做成的,顏色金黃誘人,口感細緻順滑,味道清甜不膩,非常適合夏天飲用。最精彩的部分當然是鐵板燒了,這裡的廚師都是有多年經驗的專業人士,他們在鐵板上展示了高超的火候控制和刀功,同時還會和食客互動,增加氣氛。我們的

前菜則是水雲醋,酸酸甜甜好清爽開胃。

最精彩的部分當然是鐵板燒了,這裡的廚師都是有多年經驗的專業人士,他們在鐵板上展示了高超的火候控制和刀功,同時還會和食客互動,增加氣氛。我們的套餐包括了活龍蝦、日本白象拔蚌、和牛薄燒、季節海鮮(大扇貝)等多款鐵板燒,每一款都煮得恰到好處,香氣四溢。活龍蝦是用西澳龍蝦,肉質嫩滑彈牙,廚師先將龍蝦起肉,然後將龍蝦膏在鐵板上炒香,再淋在龍蝦肉上,增加鮮味。日本白象拔蚌是一種罕見的貝類,肉質厚實鮮甜,將象拔蚌分咗三個不同位置,分別係上,下兩部份同埋好少食嘅象拔蚌膽,佢哋各自口感都好特別,鮮味亦各有不同,我自己就最鍾意象拔蚌膽,味道最濃,鮮味最重。和牛薄燒是用A5級的飛驒牛,油花分佈均勻,廚師將它切成薄片,放在鐵板上快速翻炒,然後捲上蒜片和香蔥,入口即溶,油香四溢。季節海鮮則是用大扇貝,廚師將它們煎至兩面金黃,表面酥脆,裡面多汁,非常美味。

最後是和牛炒飯和味噌湯,這裡的炒飯是用日本米做的,米飯粒粒分明,有彈性有嚼勁。廚師先將雞蛋、香蔥、洋蔥等炒香,然後加入和牛粒和米飯繼續炒勻,最後撒上櫻花蝦增加鹹香。這碗炒飯真的很出色,每一口都有和牛的油香和櫻花蝦的酥脆,令人停不了口。味噌湯則是用日本味噌做的,湯頭清淡醇厚,裡面有豆腐和海帶等配料,暖胃解膩。

最後是甜品,這裡的甜品是日本蜜瓜,顏色鮮艷誘人,果肉甜美多汁,清爽解渴
2023-07-17 33 浏览
琴日同老婆去咗銅鑼灣食鐵板燒慶祝紀念日,見到好多人推介呢間鐵板燒就試下。揀咗午市套餐,$328一位,先上沙律同茶碗蒸,味道唔錯。主食係大蝦、帶子、南非鮑魚同銀鱈魚四選一,我就揀咗銀鱈魚。銀鱈魚魚皮煎得好香脆,銀鱈魚魚肉好嫩滑,油脂豐富,好好食。 和牛可以厚燒或者薄燒,厚燒嘅方式係蒜香牛仔粒,牛柳入口香口,厚燒燒到少少焦香,上面有好多蒜粒,好惹味。食完肉類就食返清淡啲嘅野,炒野菜好爽脆,加上菇片一齊炒層次幾豐富。之後仲有凍烏冬,好大碗,烏冬彈牙,幾好食。

之後仲有凍烏冬,好大碗,烏冬彈牙,幾好食。