2023-03-25 4837 浏览
全港唯一米芝連鐵板燒,享受到頂級席前料理,冇憾〰 IM Tasting Menu 〰◇ 是日前菜 𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳前菜係煎魚翅,真的極少食魚翅,更從未試過煎嚟食,超級香超級爽,不過試過就夠。◇ 日本活鮑魚配肝醬 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘈𝘣𝘢𝘭𝘰𝘯𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘓𝘪𝘷𝘦𝘳 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦跟住係鮑魚,用鮑魚肝來做鮑魚肝醬,再加海帶、牛油,滲入爽彈煙韌鮑片,好好食。◇ 甘鯛魚配鮟鱇魚肝忌廉汁 𝘈𝘮𝘢𝘥𝘢𝘪 𝘍𝘪𝘴𝘩 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘈𝘯𝘨𝘭𝘦𝘳𝘧𝘪𝘴𝘩 𝘓𝘪𝘷𝘦𝘳 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦這道就係令我印象最深刻嘅立鱗燒!表面魚鱗片片企起身,食落又薄又脆,而魚肉本身鮮嫩多汁,配上海膽魚湯汁令魚肉更滑,三層口感,係上佳立鱗燒嘅示範。其實用鐵板做立鱗燒超難,因為在客人面前做只能成功不許失敗,師傅嗰份自信可相而知有多大。◇ 龍蝦配蝦膏忌廉汁 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦蝦肉起殼,用牛油蒜頭炒香,再鋪一層龍𧎚膏cream sauce,最有特色係嗰一箸綠茶素麵,同紅色蝦肉好襯,又唔會只食蝦咁單調,又不會搶走風頭,好有心思,最後刨上風亁魚子醬,完美一道菜😍◇ 特選A-5和牛 𝘈-5
全港唯一米芝連鐵板燒,享受到頂級席前料理,冇憾

〰 IM Tasting Menu 〰

◇ 是日前菜 𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳

這道就係令我印象最深刻嘅立鱗燒!

◇ 特選A-5和牛 𝘈-5 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘉𝘦𝘦𝘧
中間咁粉嫩就知係medium rare,表面就煎香帶點脆,這裏配角係蒜片同鹽,兩樣都可以減低和牛油膩感,五粒和牛已經飽飽好滿足

◇ 炒飯、味噌湯、醃菜 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘙𝘪𝘤𝘦, 𝘔𝘪𝘴𝘰 𝘚𝘰𝘶𝘱, 𝘗𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘴
炒飯用蘭王蛋,唔直接打落飯到,而係潑蛋槳落鐵板炒兩下再混入飯中,令飯身夠乾
味噌湯,你會見返之前隻龍蝦嗰鉗,一整隻,啖啖肉

◇ 時令水果 𝘚𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵
係超甜多汁嘅靜岡蜜瓜,冇得輸
是日前菜 - 煎魚翅
是日前菜 - 煎魚翅
時令水果 𝘚𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵
榮獲7年米芝蓮一星鐵板燒 IM teppanyaki  ,位於天后金鱗天地1樓 ,餐廳氣氛、新鮮食材 ,仲有特別烹製方法前菜 ⭐️⭐️⭐️海膽北極貝魚子 新鮮鮮甜 南非活鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️主要醬汁 用咗鮑魚嘅內臟去調教,初時我都好驚食嗰個汁,連埋海帶一齊食係超好食主角立鱗燒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️其實佢係甘鯛魚 , 魚皮連埋魚鱗炸到卜卜脆 魚肉細滑,醬汁用咗鮟鱇魚乾配忌廉汁 ,加上法國餐嘅擺盤 ,同紫蘇花 好食果然係招牌菜法國藍龍蝦伴天使麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蝦肉啱啱好唔老,平時我都唔鍾意食天使面,但係因為佢夠幼身掛滿醬汁食超好食 醬汁嘅煮法係用咗蝦膏味噌汁A5 和牛⭐️⭐️⭐️我嘗試唔到,但係老公話 正常鐵板燒牛冇咩特別黑毛豬鐵板燒⭐️⭐️呢個正正常常冇乜特別,但係要讚吓個蒜頭片好似食緊薯片咁超好食櫻花蝦炒飯 , 蟹鉗麵豉湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️講到炒飯除咗粒粒分明夠乾身之外,蛋嘅質素都好緊要師傅係用蘭王牌嘅蛋 ,再加櫻花蝦 特別香口 炒時令蔬菜⭐️佢用嘅係泰國芽菜 ,但係反而我覺得呢個有啲聲唔係咁鍾意,不過清清地當菜食都OK嘅最後係日本空運嘅蜜瓜⭐️⭐️⭐️初時諗緊點解佢唔似其他嘅鐵板燒咁有麵包加砂糖做甜品,不過我哋兩個發現水果都幾好,因為食完

前菜 ⭐️⭐️⭐️
海膽北極貝魚子
新鮮鮮甜

南非活鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

主角立鱗燒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
其實佢係甘鯛魚 , 魚皮連埋魚鱗炸到卜卜脆
果然係招牌菜

法國藍龍蝦伴天使麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

A5 和牛⭐️⭐️⭐️
我嘗試唔到,但係老公話 正常鐵板燒牛
冇咩特別

黑毛豬鐵板燒⭐️⭐️
呢個正正常常冇乜特別,但係要讚吓個蒜頭片
好似食緊薯片咁超好食

櫻花蝦炒飯 , 蟹鉗麵豉湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

講到炒飯除咗粒粒分明夠乾身
之外,蛋嘅質素都好緊要
師傅係用蘭王牌嘅蛋 ,再加櫻花蝦 特別香口

炒時令蔬菜⭐️
佢用嘅係泰國芽菜 ,但係反而我覺得呢個有啲聲
唔係咁鍾意,不過清清地當菜食都OK嘅

最後係日本空運嘅蜜瓜⭐️⭐️⭐️
初時諗緊點解佢唔似其他嘅鐵板燒咁有麵包加砂糖做甜品,不過我哋兩個發現水果都幾好,因為食完個飯之後都飽到上心口

總括嚟講,我覺得呢一間鐵板燒係值得去嘅
今次我哋冇book到莫生佢負責做我哋嘅主廚
但係食物嘅質素同埋擺款係非常之好嘅
2023-02-23
纪念日
2023-02-17 1492 浏览
朋友介紹之下,同屋企人一齊試呢間米芝蓮既鐵板燒餐廳🤤屋企人都好滿意,絕對值得回頭既餐廳好靚既裝修蛋味濃,三文魚子唔會太咸甘鯛魚,師傅炸到個魚皮好脆,但魚肉又岩岩好,好嫩滑,配上呢個好獨特既南瓜汁,淨係呢個汁都贏哂煎左表面既帶子,口感一流呢個應該就係鐵板燒師傅既表演環節,咁年輕既女師傅都可以氣勢十足,果然係拎到米芝蓮既餐廳世一炒飯粒粒分明,食完個碗底唔會有油👍🏽師傅話個雞係食羅白,所以蛋黃係紅色

好靚既裝修

蛋味濃,三文魚子唔會太咸

茶碗蒸

甘鯛魚

煎左表面既帶子,口感一流

帶子

櫻花蝦炒飯
茶碗蒸
帶子
櫻花蝦炒飯
  • 炒飯
食完對鐵板燒改觀♡ !本身對鐵板燒無感,覺得只係睇師傅用鐵板煮嘢無乜特別,但男朋友極力推介話一定要試,今次無信錯佢( ´▽`) 而且午市性價比高,最平三百幾就可以食到米芝連一星,難怪開咗咁耐都人氣旺盛➤週末預約緊張,午市時段等候時間約一個月ღ海鮮午餐 ($480)🥢三文魚籽茶碗蒸🥢大蝦、甘鯛魚、鮑魚🥢炒時令蔬菜🥢醃菜、麵豉湯、炒飯🥢咖啡或雪糕全部海鮮都好新鮮,大蝦同甘鯛魚尤為出色。甘鯛魚以立鱗燒烹調,刻意沒有去除魚鱗,用熱油淋在魚鱗上使其竪立,視覺效果一流而且口感好好,配上南瓜忌廉汁,魚肉嫩滑,難怪係招牌菜~ 炒飯都令我印象深刻,有鑊氣且粒粒分明,仲有滿滿嘅櫻花蝦🦐~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:8/10👅味道:9/10🌌環境:8/10
➤週末預約緊張,午市時段等候時間約一個月

ღ海鮮午餐 ($480)
🥢三文魚籽茶碗蒸
🥢大蝦、甘鯛魚、鮑魚
🥢炒時令蔬菜
🥢醃菜、麵豉湯、炒飯
🥢咖啡或雪糕

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:8/10
👅味道:9/10
🌌環境:8/10
我常說的那樣,對於鐵板燒,真的取決於當天指定的那位廚師為您準備餐點。 我通常的做法是在預訂時要求同一位廚師。 這次我沒有採取這個行動,但我很幸運這次有這家餐廳的主廚Mok San來準備這頓飯。As I often mention, with Teppanyaki, it really depends on the chef assigned to prepare your meal on the day. My usual practise, I request for the same chef at reservation. I did not take this action this time but I was so lucky to have Mok San, the head chef of this restaurant to put together the meal this time. 它從頭到尾都很出色。 炒飯給我留下了最深刻的印象。 老實說,前幾道菜在不同廚師之間可能是相當一致的,因為醬汁是提前準備好的。 然而,炒飯確實顯示了廚師是否真的是特定烹飪的大師。It

It was outstanding from start to end. I was most impressed by the fried rice. To be honest, the first few dishes can be quite consistent across chefs as the sauces where prepared in advance. However, the fried rice really shows if the chef really is the master of the particular culinary.
2022-11-22
2022-12-05 1258 浏览
1️⃣I M SPECIAL LUNCH ($ 1280)✨是日前菜- 三文魚籽茶碗蒸🍲三文魚籽份量多而且相當鮮甜爆汁,配合口感嫩滑嘅蒸蛋令每一啖都充滿鮮味✨香煎鵝肝🦢鵝肝入口即溶而且表面都煎得好香!而下面嘅山藥蓉係經過師傅慢慢烘乾至外面乾爽少脆,內裏又十分煙韌嘅狀態 中和左鵝肝既油脂之餘,分開就咁沾醬汁一齊食都好正架😙甘鯛魚🐟甘鯛魚嘅表皮煎得十分香脆,咬落口魚既肉汁咇哂出黎👍🏻配合南瓜汁同紫菜碎令舊魚無咁乾得黎亦更加鮮甜可口😚龍蝦🦞龍蝦肉質鮮甜爽口,配合龍蝦汁同綠茶素麵,表面加左即磨既魚子,綠茶素麵吸收哂龍蝦汁既精華,同時又突出左龍蝦嘅鮮味~特選A5和牛柳🐮五成熟嘅牛柳剛剛好,還可以見到牛少許嘅血色~ 同時可以配合炒得好香嘅蒜片,芥末或者鹽一齊食! 個人好鐘意加蒜片因為勁重蒜香又薄脆,好似食薯片咁🥰醃菜、麵豉湯、炒飯炒飯炒到粒粒分明,份量亦相當多,但略嫌有少少咸同乾身🥲醃菜好開胃,麵豉湯就偏鹹。炒時令蔬菜🥬芽菜加上時蔬一齊炒香,配上炒飯,不過不失啦~甜品- 雪糕🍨食完咁多油膩野,最後食左個綠茶雪糕同柚子雪葩做終結!😆😆綠茶雪糕茶味濃郁又香滑,而柚子雪葩就清新解膩,有點喺日本似曾相識嘅感覺

是日前菜- 三文魚籽茶碗蒸🍲

香煎鵝肝🦢

甘鯛魚🐟

龍蝦🦞

特選A5和牛柳🐮

醃菜、麵豉湯、炒飯

炒時令蔬菜🥬
芽菜加上時蔬一齊炒香,配上炒飯,不過不失啦~

甜品- 雪糕🍨
食完咁多油膩野,最後食左個綠茶雪糕同柚子雪葩做終結!😆😆綠茶雪糕茶味濃郁又香滑,而柚子雪葩就清新解膩,有點喺日本似曾相識嘅感覺~🎌

2️⃣CHEF’S SPECIAL LUNCH ($480)👨🏻‍🍳

CHEF’S SPECIAL LUNCH 既食物同原先既I M SPECIAL LUNCH 好多都有重複!包括大家都有既是日前菜- 三文魚籽茶碗蒸,炒時令蔬菜、醃菜、麵豉湯、炒飯 、雪糕。

但主菜就有少少唔同,主菜係大蝦,甘鯛魚,薄燒牛肉!

虎蝦🦐
又不錯!肉質彈牙又結實,非常重牛油香,有食完想再食嘅感覺!👍🏻👍🏻

薄燒牛肉🐮
燒得岩岩好,保持到牛肉鮮味,火喉岩岩好👍🏻
2022-11-18 1559 浏览
莫師父的I M Teppanyaki從近大坑的天后搬到近地鐵站的天后, 新店的氣氛和裝修更見高貴, 面積更大, 單是黒色閃粉雲石造的枱面, 已見到和老店在格局上的差異. 午餐價錢並沒有因為搬到新店而大幅加價, 其本上位置在每人五百元樓下, 再加上其米芝連一星之名氣, 莫師父相當佛心.整餐午飯我和老婆都相當滿意, 雖然不是莫師父親自烹調, 但負責的女將處理菜式相當不錯, 而且也夠細心. 最喜歡也是最經典的當然是甘鯛, 多次品嚐, 無論是味道和口感, 經過不同師傅的表現也相當統一, 這點對於星級食肆非常重要. 外皮酥脆, 魚肉爽實細緻, 忌廉南瓜汁的香甜和鯛魚的鮮香依然配搭得天衣無縫, 基本上只吃這道菜我已夠滿足.原隻南非鮮鮑燒過後, 再配以肝醬, 鮮味頓時提升了一個層次. 薄切牛肉肉香夠, 用上Ribeye也令其口感更油潤, 不會烤得過乾. 炒飯炒得夠乾爽, 用上櫻花蝦和銀魚仔令其更脆口, 以及蘭王雞蛋令蛋香更豐富, 比之前更為Upgraded. 少少缺陷的是以帶子換上缺貨的大蝦, 無論做法如何不同, 也覺得它和鮑魚是類似的食材, 有點重複.I M Teppanyaki operated

I M Teppanyaki operated by Chef Lawrence Mok is the first Michelin starred teppanyaki restaurant in HK. She has relocated to the current location for almost one year. The deco is more luxurious and the cost of lunch is almost the same. The Amadai with deep fried skin and baked fish meat is still a must try one. No matter which chef handle it, the quality is still the same with high standard. Other ingredients are perfectly handled and she is always deserved for this Michelin star.
I M Teppanyaki and wine Dinner 2280+10%所謂米芝連鐵板燒 先唔講食物質素同服務態度最重要既食物衛生都搞唔掂 一行三人 食完之後有2個人都肚屙 第三個既我就又屙又嘔又發燒 燒到39度 (撩左好多次鼻都係一條線)真係唔明點解鐵板燒食熟野都咁多菌再講食物質素 開頭都無乜特別 只係覺得所謂嘅米芝蓮都唔特別又唔驚艷 唔好食又唔係但好食就更加唔係 但有趣既事情發生係其中有道香煎鵝肝煎煎下個女廚師突然掉晒啲鵝肝落垃圾桶槽 咁我哋就以為佢唔小心煎燶咗啦 跟住後面個侍應聽到就同我哋講師傅見啲鵝肝溶咗所以換過件等到終於上碟啦 喂 !都係溶既 (見圖一)講真我見識少真係無係餐廳見過溶到水水地鵝肝 同廚師反映啦點知佢話👩‍🍳”我頭先煎過一次都係溶架 呢個係第二次煎架啦 其他客人都係食呢啲無問題” 我朋友真係試左一啖仔(我無試過架) 話完全唔掂仲有啲苦👩🏽‍🦱”你自己煎第一次見溶左都覺得有問題所以掉啦 煎第二次都係咁會唔會係你啲貨有問題🤡”👩‍🍳。。。。。。經理於是經理就話唔緊要話如果鵝肝唔啱食就換左帶子比你地啦 係刺身帶子拎去煎咋唔係新鮮個隻 不過唔緊要啦 食咩我都屙晒同
I M Teppanyaki and wine
真係唔明點解鐵板燒食熟野都咁多菌

唔好食又唔係但好食就更加唔係
但有趣既事情發生係其中有道香煎鵝肝
煎煎下個女廚師突然掉晒啲鵝肝落垃圾桶槽
等到終於上碟啦 喂 !都係溶既 (見圖一)
講真我見識少真係無係餐廳見過溶到水水地鵝肝
廚師反映啦點知佢話
我朋友真係試左一啖仔(我無試過架) 話完全唔掂仲有啲苦
👩‍🍳。。。。。。經理
不過唔緊要啦 食咩我都屙晒同嘔晒岀黎🫠

第一次岀左二千幾蚊比錢買難受 打篇文都無力
2022-09-08 2598 浏览
同朋友食生日飯,一個月前book左呢間全港唯一米芝連鐵板燒,兩個人叫左Chef”s lunch menu $480三文魚子配茶碗蒸,有一種好香既「陳皮味」,唔知加左乜嘢配料呢?整體來講個蛋好滑,三文魚子夠鮮第二道菜,隻蝦好大好新鮮,味道足甘鯛魚,個魚鱗係脆既味增湯薄切牛肉目測應該係樱花蝦配蛋及蔥既炒飯,好乾身,味道一般整體來講食材新鮮,不過鐵板燒師傅好似好趕頭趕命咁,未食完一樣餸已經整好第二樣,我仲飲緊麵豉湯,牛肉已經送上嚟,變咗最後幾件薄切牛肉已經凍咗,味道上相對冇咁好作為一間米芝蓮一星鐵板燒餐廳,師傅喺控制速度方面做得麻麻地,唔知道係唔係因為我哋個餐唔夠矜貴,所以師傅都係當快餐咁樣serve感覺有啲似係想我哋食完快啲埋單走人所以食完之後,應該未必會食第二次。

第二道菜,隻蝦好大好新鮮,味道足

甘鯛魚,個魚鱗係脆既

味增湯

薄切牛肉

目測應該係樱花蝦配蛋及蔥既炒飯,好乾身,味道一般

感覺有啲似係想我哋食完快啲埋單走人
所以食完之後,應該未必會食第二次。

2022-08-26 1997 浏览
當日兩個人點咗一份海鮮午餐同一份I M精選午餐,可以試多少少菜式。師傅都好貼心,主動將兩set食物平均share俾我哋試。食材用料上乘,由烹調到擺盤都睇得出餐廳好用心去設計每道菜式。菜式唔只局限於煎炸,醬汁同配菜亦好講究,fusion style煮法比一般鐵板燒餐廳更有變化,多一份驚喜💥環境舒適,抽風系統做得好好,食完唔會一陣味。睇住師傅即場煮,的確係一種享受😎最有驚喜菜式莫過於招牌甘鯛魚🐟用上蒸同煎炸烹調方法,中西合璧令魚鱗更立體同脆口,同時保留滑嫩嘅魚肉,再配上南瓜忌廉汁提鮮👍🏻法國藍龍蝦肉質彈牙🦞再配上香濃龍蝦汁同天使麵,簡直一流😍櫻花蝦炒飯亦係鐵板燒精髓,炒到粒粒分明,青葱同櫻花蝦比例剛剛好。香煎鵝肝當然出色,略嫌配淮山餅唔太夾,寧願配塊薄多士好過🤪當日炒時令蔬菜係炒芽菜仔,份量多,但真係有啲hea,好似成件事downgrade哂🤣

• 甘鯛魚
久仰大名, 打電話約到閒日lunch time嚟摘星, 係莫san帶領下已經連續7年米芝蓮一星, 雖然我張檯唔係莫san主理, 但都超級難忘Lunch set最平$380有交易, 連同甘鯛魚都係$430, 不過一場嚟到就食到最好$1280 I M 精選午餐, 相對份量當然比較多, 到晚飯時間都未餓型格黑色裝潢, 加埋半圓條子天花, 師傅背後燈箱, 未食環境先加10分是日前菜 - 三文魚籽茶碗蒸密鋪嘅三文魚籽本身已經賞心悅目, 蒸蛋滑溜但唔鬆散, 加埋飽滿三文魚魚子爆出鹹鮮, 醒神開胃甘鯛魚必食嘅一道, 整件魚半煎炸將魚鱗炸脆, 全程冇開鑊蓋用熱力再將魚肉蒸熟, 剛好熟透, 魚肉鮮嫩魚鱗卜卜脆, 配上南瓜忌廉汁更上一層流嘅清甜龍蝦汁醬係加咗龍蝦殼煮嘅南瓜忌廉, 顏色較深, 味道當然都濃啦, 跟上綠茶麵就可以一滴汁都唔浪費啦香煎鵝肝鵝肝油脂入口即溶, 配將山藥刨蓉再煎成餅墊底,吸油 外脆內軟而且減油膩感特選A5和牛柳圖中牛柳為Medium, 淨食牛肉滿口牛香, 牛柳本身少油花, 相對有咬口有肉感其實更好, 蒜片非常香口, 鮮磨芥末都出色, 要解膩定香口就自己揀麵豉湯用返龍蝦穀去煲, 仲有隻

是日前菜 - 三文魚籽茶碗蒸
三文魚籽茶碗蒸
麵豉湯
用返龍蝦穀去煲, 仲有隻龍蝦鉗食, 無浪費
醃菜
剛剛好嘅濃味去解膩迎接炒飯
醃菜
炒飯
粒粒分明有鑊氣油潤嘅炒飯, 連同櫻花蝦、蘭王蛋、蔥花, 無敵香口惹味, 日式炒飯中佢係我心目中top1
炒時令蔬菜
芽菜加蔥段炒, 跟上之前牛柳已經出場過一次嘅蒜片
炒時令蔬菜
雪糕
甜美完結就冇揀咖啡, 綠茶同芝麻味
雖然師傅比較沉默, 但每道菜都有簡單介紹菜式, 而且會解答問題, 上菜節奏合理, 整體用餐體驗極之良好
三文魚籽茶碗蒸
2022-08-03 1933 浏览
講起呢間鐵板燒認真唔嘢少 老闆莫師傅係香港人所有廚師亦都係土炮 繼而可以連續八年獲得米芝蓮一星 認真厲害👍佢哋舊店喺銅鑼灣道 而新店搬咗去天后 裝修格局比較沉實 用上黑色為主調 射燈映照喺食物上 可以令客人更加專注喺用餐體驗餐牌方面 佢哋嘅lunch set豐儉由人 由$380開始 至$1,280都有 今日我就點咗一個廚師精選午餐($480)首先先嚟前菜 係魚子蒸蛋 作為開胃之選係幾好選擇之後就係甘鯛魚 用上立鱗燒方法 好考功夫 而師傅亦處理得好好 令到魚鱗每一塊都豎起 然後再加上南瓜蓉醬和紫蘇花 魚肉剛剛熟非常鮮嫩 而表皮則非常鬆脆 好似食緊薯片咁 整個口感非常出色然後就係香煎大蝦 蝦肉非常彈口 醬汁都配得非常之好 完全同隻蝦混為一體而下一道就係薄燒牛肉 師傅加上蔥粒卷起嚟燒 雖然本人並唔喜歡食蔥粒 但呢道菜又真係好match好有效果接下來就輪到醃菜, 麵豉湯, 炒飯, 同泰國芽菜 基本上食到呢度都已經非常之飽同滿足 而最後就係咖啡或雪糕基本上成餐菜嘅印象係出色同滿足嘅 尤其是係條甘鯛魚 唯一覺得美中不足嘅係其實都已經比到呢個價位嘅水平 點解飲品和雪糕只可以二揀一呢? Why no
前菜
首先先嚟前菜 係魚子蒸蛋 作為開胃之選係幾好選擇
大蝦
薄燒牛肉
芽菜
芝麻雪糕
基本上成餐菜嘅印象係出色同滿足嘅 尤其是係條甘鯛魚 唯一覺得美中不足嘅係其實都已經比到呢個價位嘅水平 點解飲品和雪糕只可以二揀一呢? Why not both? 感覺有啲吝嗇😅
薄燒牛肉
芽菜
芝麻雪糕
2022-07-23 1544 浏览
朋友生日, 佢哋最鍾意食鐵板燒, 所以去咗呢一間米芝蓮一星嘅鐵板燒餐廳食飯.呢間餐廳環境舒服, 我哋特登book咗一間房, 所以特別舒適.第一道頭盤係 九州新鮮海膽 夾雜小樽海膽 再加上白蝦 魚子醬. 因為有兩種唔同嘅海膽, 口感, 質感, 味道都好唔同 加上白蝦鮮甜美味, 魚子醬脆口嘅感覺, 同埋紫蘇葉花嘅清香, 這個頭盤很有心思. 好味.第二度頭盤是我另外加錢叫的, 因為原本個餐只係2選1. 好彩我有叫到, 因為實在太好味. 金山勾翅配蟹粉雞湯. 煎香的金山勾翅, 配上鮮甜美味的蟹粉, 再加濃郁雞湯的配搭. 實在好好味. 因為 魚翅是煎過的, 口感好特別. 有脆口的一面也有軟滑的一面. 我都是第一次在日本餐廳食魚翅, 一定要試.甘鯛魚配安康魚肝醬, 雖然很多餐廳已經常做這道菜, 我都介紹咗好多次, 但係今次有點唔同. 佢用咗安康魚肝做嘅醬汁 有點新鮮, 配上紫蘇葉花一齊食, 口感不錯.法國藍龍配龍蝦膏汁. 鮮甜的龍蝦, 彈口, 配上龍蝦膏做的醬汁, 還有黑松露的配搭, 非常惹味.日本蝦夷鮑配鮑魚肝醬 這道菜冇我想像中那麼甜美, 通常日本鮑魚比較甜. 但是肉質非常鮮嫩, 醬汁非常濃郁

日本蝦夷鮑配鮑魚肝醬 這道菜冇我想像中那麼甜美, 通常日本鮑魚比較甜. 但是肉質非常鮮嫩, 醬汁非常濃郁.

法國鵝肝配 新鮮淮山餅 加四色芝麻. 這道菜一定要提及這個配菜淮山餅. 使用新鮮淮山磨成糊狀. 然後用鐵板煎到好似薄餅咁. 口感煙韌, 吸咗鵝肝嘅味道實在非常好味! 廚師特別把鵝肝煎乾身, 所以不算太油膩, 食落口感一流.

鐵板燒鰻魚海膽手捲. 鐵板燒鰻魚冇乜特別. 最重要係皮脆肉嫩. 但係原來脆卜卜嘅鰻魚, 夾雜住小樽鮮甜美味嘅海膽做出嚟的手捲, 同一啖咬落去, 又凍又熱, 又真係有不一樣的體驗. 一個字, 正.

鐵板A5 宮崎和牛, 小弟不太愛食和牛所以冇乜感覺, 但係肉質鮮嫩, 味道不錯.

白飯魚櫻花蝦炒飯, 這個實在不得了. 見到佢用, 鮮橙色的雞蛋炒出來的飯, 再加上白飯魚, 櫻花蝦兩種 鮮味無窮, 不同味道的海鮮一齊,就算幾飽都一定要食得落.

總體這間餐廳, 不愧是米芝蓮一星. 好味.
九州鮮海膽 加 小樽海膽 配白蝦 魚子醬
白飯魚櫻花蝦炒飯
藍龍蝦湯 配炒飯
  • 法國鵝肝配新鮮淮山餅
2022-07-09 1499 浏览
體驗極佳的鐵板燒午餐有多個套餐,今次我們選擇了IM精選是日前菜是茶碗蒸配三文魚籽,蒸蛋滑溜,配合咸鮮的三文魚籽,a good starter!師傅煮前,先show一show全部的食材第二道:鯛魚配南瓜忌廉汁師傅特別沒有打魚鱗,用半煎炸的方式將魚鱗炸脆,並用當中的熱力將魚肉「蒸」熟;南瓜忌廉汁將味道進一步昇華,精緻的擺盤,仿如法國菜的感覺第三道:法國藍龍蝦伴綠茶冷麵藍龍蝦的特點正是彈牙!伴汁的基調仍是南瓜忌廉,但加入了龍蝦殼熬製,滴滴龍蝦湯。配上綠茶冷麵,正好中和了濃膩感。第四道:香煎鵝肝伴山藥煎餅以往鐵板燒的鵝肝大多配多士/法包,今次師傅將山藥刨蓉,再煎成餅狀,外脆內軟第五道:A5和牛柳配蒜片我們選了三成熟,牛柳的油花不算多,未有入口即溶,但十分腍嫩,牛味足第六道:炒時蔬都是正路的炒芽菜+椰菜,忘了拍照第七道:炒飯師傅加入了蘭王蛋、大量櫻花蝦、蔥花炒成,乾身,粒粒分明,蔥香味十足第八道:麵豉湯、漬物誠意十足的麵豉湯,入面有蟹腳肉,清甜不濁最後甜品可選不同口味的雪葩/雪糕,我選了柚子雪葩,而老公選了綠茶雪糕總括而言,整個用餐過程十分愉快,師傅不多言,但除了簡單介紹菜式之外,也有問必答,上
體驗極佳的鐵板燒
午餐有多個套餐,今次我們選擇了IM精選

師傅煮前,先show一show全部的食材

第二道:鯛魚配南瓜忌廉汁

第三道:法國藍龍蝦伴綠茶冷麵

第四道:香煎鵝肝伴山藥煎餅

第五道:A5和牛柳配蒜片

第六道:炒時蔬
都是正路的炒芽菜+椰菜,忘了拍照
第七道:炒飯

第八道:麵豉湯、漬物
誠意十足的麵豉湯,入面有蟹腳肉,清甜不濁

總括而言,整個用餐過程十分愉快,師傅不多言,但除了簡單介紹菜式之外,也有問必答,上菜速度不會太快,吃完一道多數過幾分鐘再吃下一道。而裝潢也十分日式,十分舒服!

人均:$1280+10% (其他套餐由$380+10%起,豐儉由人)
2022-06-26
纪念日
😱Bina驚覺最近呢兩個禮拜食咗4️⃣間鐵板燒😳我諗暫時都唔會再食住😂😆🫣 好熱氣OMG🔥呢間位於天后嘅 @im_teppanyaki I M Teppanyaki 唔講唔知係米芝蓮一星 ⭐️ 但價錢唔離地❗️總括嚟講 環境幾好✨食材新鮮👍🏻 調味偏鹹😂Bina同朋友兩個各嗌左個Set Lunch share~ 👉🏻 Seafood Set $430 + Chef’s Special Set $480其實食嘅嘢好似 只係鮑魚同薄燒牛肉嘅分別Bina覺得鮑魚仲好啲添🤭 仲抵食!最好食係個甘鯛立鱗燒‼️冇諗過四百幾蚊嘅鐵板燒食到😍 好有驚喜👍🏻🐟🐟魚鱗炸到脆卜卜 魚肉好滑 配上南瓜醬海苔絲紫蘇花 好味😋個白飯魚櫻花蝦炒飯用咗🧡蘭王蛋🥚欣賞餐廳用靚料值得一提👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻今次好好彩係老闆莫San serve我地 so surprise🤩平時如果要🈯️定莫San要食指定既menu咖🤭Any肥。整體覺得CP值幾高 如果調味輕手啲仲好完。#飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白 #eat_withbina #eat_japanese_withbina #eat_天后_withbina
😱Bina驚覺最近呢兩個禮拜食咗4️⃣間鐵板燒😳
我諗暫時都唔會再食住😂😆🫣 好熱氣OMG🔥

唔講唔知係米芝蓮一星 ⭐️ 但價錢唔離地❗️
總括嚟講 環境幾好✨食材新鮮👍🏻 調味偏鹹😂

Bina同朋友兩個各嗌左個Set Lunch share~
其實食嘅嘢好似 只係鮑魚同薄燒牛肉嘅分別
Bina覺得鮑魚仲好啲添🤭 仲抵食!

最好食係個甘鯛立鱗燒‼️
冇諗過四百幾蚊嘅鐵板燒食到😍 好有驚喜👍🏻
🐟🐟魚鱗炸到脆卜卜 魚肉好滑
配上南瓜醬海苔絲紫蘇花 好味😋

個白飯魚櫻花蝦炒飯用咗🧡蘭王蛋🥚欣賞餐廳用靚料

值得一提👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
平時如果要🈯️定莫San要食指定既menu咖🤭

Any肥。整體覺得CP值幾高 如果調味輕手啲仲好

完。

#飲食係一種享受唔淨係為左生存