2023-11-27
媽咪話今年未食過大閘蟹, 見咁耐冇同佢食飯, book咗銅鑼灣如心酒店地庫嘅「阿翁小館」嘆返餐。餐廳環境舒適寬敞, 有好幾款套餐選擇, 份量同價錢以每位計, 人少少食都唔係問題。我地揀咗【至尊大閘蟹鮑翅宴】HK$1,880/位生拆大閘蟹粉翅:金黃色蟹粉翅非常足料, 明顯睇到唔少絲絲蟹肉同埋翅, 層次豐富, 不過偏鹹咗d, 而且有好幾粒蟹殼碎, 可証明真係生拆。28頭特選吉品鮑:吉品鮑賣相精緻, 彈滑唔韌, 鮑汁黏滑鹹香, 帶出了鮑魚獨有鮮香味; 另配有清甜爽脆嘅生菜。原隻江蘇大閘蟹 (6兩):熱辣辣上檯, 金黃蟹膏豐富creamy, 甘香味濃, 蟹肉鮮甜, 食得滋味。 生煎薑蔥鹽香雞:雞皮煎得金黃微脆, 每人兩件, 為雞翼同雞背, 肉質嫩滑有肉汁, 夾集蔥粒一齊食, 非常香口。蟹粉蟹肉炒飯:炒飯炒得粒粒分明, 蟹粉有如鹹蛋黃般嘅口感突出, 味道清香帶鮮。原盅燉冰花官盞:足料份量令我好驚喜, 官燕多得密密麻麻, 層次極為豐富, 細味有少少微甜, 大滿足!精選美點雙輝:分別有芒椰糕同埋合桃酥, 芒椰糕香甜, 椰奶味濃郁; 合桃酥超鬆化, 甜甜地。
我地揀咗【至尊大閘蟹鮑翅宴】HK$1,880/位
生拆大閘蟹粉翅: